Het registratiesysteem is geïntegreerd in het softwarepakket ‘meetingburger.net’ en zorgt ervoor dat u bij de raadpleging van een bekendmaking in dit pakket de datum waarop de beslissing is genomen en de publicatiedatum kan verifiëren met de desbetreffende gepubliceerde notulen of besluitenlijst van het bevoegde orgaan.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                     Wettelijke motivering:

 

Optimalisatiedecreet woningkwaliteit van 20 maart 2019

Vlaamse Codex Wonen 2021

Subsidiedossier IGS Woonbeleid Zennevallei 2020-2025

 

                     Feitelijke motivering:

 

Wie een woning in Vlaanderen verhuurt, moet ervoor zorgen dat deze volledig in orde is en voldoet aan bepaalde normen, zoals momenteel opgenomen in artikel 5 van de Vlaamse wooncode. Het conformiteitsattest is een document dat officieel verklaart dat de huurwoning voldoet aan de minimale Vlaamse kwaliteitseisen op het vlak van veiligheid, gezondheid en woningkwaliteit. Dit attest is standaard 10 jaar geldig en kan worden aangevraagd door eigenaar-verhuurders bij de gemeente.

 

De technisch adviseur van het IGS Woonbeleid Zennevallei is bevoegd voor het uitvoeren van conformiteitsonderzoeken op het grondgebied van de stad Halle. Tijdens het conformiteitsonderzoek worden de gebreken vastgesteld aan de hand van een technisch verslag, waarvan de vorm wettelijk is vastgelegd.

 

Middels het gemeentelijk reglement, van toepassing sinds 22 mei 2019, wordt de geldigheidsduur van conformiteitsattesten beperkt afhankelijk van het aantal gebreken, verdeeld over drie categorieën op het technisch verslag, het al dan niet aanwezig zijn van vochtproblematieken en het al dan niet aanwezig zijn van dubbel glas.

 

Na verdere richtlijnen van de Vlaamse Overheid blijkt dat een woning die voldoet aan een bepaalde energiescore niet dient te voldoen aan de dubbelglasnorm. Het reglement dient om deze reden aangepast te worden.

 

Elke woning in Vlaanderen moet minimum over dubbele beglazing beschikken. Er wordt voor de beoordeling van de vereiste van dubbele beglazing rekening gehouden met de energiescore van de woning, zoals vermeld op het EPC. Het ontbreken van dubbele beglazing wordt niet als een gebrek aanzien als de energiescore van de woning lager ligt dan de door de Vlaamse regering vastgestelde grenswaarde. Deze grenswaarden zijn:

        600 kWh/m² voor een open bebouwing

        550 kWh/m² voor een halfopen bebouwing

        450 kWh/m² voor een gesloten bebouwing

        400 kWh/m² voor een appartement

 

Bovendien wordt er een onderscheid gemaakt tussen een niet algemeen gebrek (= 1 raam met enkele beglazing) en een algemeen gebrek (= meerdere ramen met enkele beglazing). Een inbreuk op de dubbelglasnorm blijft tot 31 december 2022 een klein gebrek (categorie I). Maar vanaf 1 januari 2023 verstrengt de dubbelglasnorm. Het ontbreken van dubbele beglazing geldt vanaf dan als een gebrek van categorie II en geeft aanleiding tot ongeschiktverklaring als de woning meer dan één raam zonder dubbele beglazing heeft.

 

Het aangepaste reglement is opgenomen in bijlage.

 

                     Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de aanpassing van het gemeentelijk reglement inzake de afgifte en het beperken van de geldigheidsduur van conformiteitsattesten.

 

Artikel 2:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Dienst RO

Afschrift

Woonwinkel Zennevallei

Afschrift via e-mail