Besluitenlijst CBS

Van 27 APRIL 2020

Om 09:00 uur

Locatie

 

Aanwezig: Hugo Vandaele, burgemeester;

Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen en Sonia Van Wanseele, schepenen;

Hilde Devisch, algemeen directeur;

 

 

De clausule in verband met bestuurlijk toezicht vind je hier: https://www.beersel.be/product/2278/bestuurlijk-toezicht

 

Overzicht punten

 

Maatregelen Covid-19.

 

Het college keurt onderstaand bericht goed en wenst dit te versturen na de gemeenteraad van 29 april 2020:

"Nu volhouden en solidair zijn = levens redden

De coronacrisis zal ook voor gemeente Beersel grote financiële gevolgen hebben met niet te onderschatten effecten op het budget. We verwachten aanzienlijk minder inkomsten en tegelijk  belangrijke meeruitgaven.  Het gemeentebestuur wil daarom de nodige voorzichtigheid aan de dag leggen en vermijden dat in een later stadium aan burgers extra bijdragen moeten gevraagd worden, om het door de hogere overheid ‘opgelegde budget in evenwicht’ te kunnen behouden.

Toch wil het gemeentebestuur Beersel in deze moeilijke tijden ook  haar solidariteit tonen naar burgers, verenigingen en bedrijven en schuift een aantal beslissingen naar voor om de impact van Corona te milderen.

 

Solidair naar bedrijven:

-) Bedrijfsbelastingen: de inning  van de belasting op economische activiteit van 2019 wordt verlaat. De aanslagformulieren worden pas uitgestuurd na 30 juni, zodat de betalingen pas tegen september verwacht worden, dus wellicht na de lockdownperiode.

-) Afhandeling facturen: de gemeentelijke diensten zullen de facturen van onze lokale partners zo vlug mogelijk betalen. Hierdoor versterken we de liquiditeit van de handelaars en bedrijven. 

Verblijfbelasting: tijdens de lockdown zullen geen verblijfsbelasting voor hotels en B&B worden aangerekend.  

-) Standgeld: voor markt- en foorkramers, ambulante handel en terrassen wordt het standgeld afgeschaft tijdens de lockdown

-) Online platformen voor aangepaste dienstverlening lokale economie: Beersel ondersteunt de facebookpagina  ‘ik steun de lokale handelaar’ en de pagina ‘koop in Beersel’ te vinden op de website van Beersel. Twee plaatsen waar Beerselse handelaars terecht kunnen om hun aangepaste dienstverlening te communiceren.

-) ‘Koop in Beersel’ een vaste waarde: van dit initiatief willen we toekomstgericht een vaste waarde maken en blijven we ook na Corona de Beerselaars (en anderen) naar de lokale  handelaars leiden.

 

Solidair naar burgers en verenigingen:

-) Huurgelden: wie gemeentelijke accommodatie heeft  gehuurd tijdens de lockdown, denk aan vergaderzalenzalen, senioren-, jeugd, sport- of cultuurinfrastructuur, verenigingslokalen... zal gratis kunnen annuleren. Voorschotten worden terugbetaald.

-) Inschrijvingsgelden voor sport-, jeugd- of culturele activiteiten en CC De Meent,  worden terug gegeven. 

-) Concessiegelden in gemeentelijke accommodaties worden proportioneel verminderd.

-) Subsidies erkende verenigingen: er zal  een regeling uitgewerkt worden zodat de werkingssubsidies omwille van Corona niet verlagen.

 

Maatschappelijke solidariteit

-) Beersel helpt: het bestuur doet heel wat inspanningen om onze burgers te helpen, o.a. met het platform ‘Beersel Helpt’. Vandaag al met 134 vrijwilligers die instaan voor het maken van mondmaskers, boodschappen, telefoneren, kaartjes en brieven sturen, hulp in de WZC en Kind en preventie … 

-) ‘BezoekSter’ op hoger toerental:  vrijwilligers en personeel bellen intensief met al de deelnemers van de ‘bezoekSter’ en ook alleenstaanden krijgen verder het vertrouwde  ‘bezoek’ vanuit OCMW.

-) Gratis voedselpakketten: de maatschappelijke werkers van OCMW brengen heel wat gratis voedselpakketten verdeeld door het Centrum van Menswelzijn of Ommekaar tot bij de cliënt.

-) Creatief bezoek in Woonzorgcentrum de Ceder: bij mooi weer organiseert het personeel familiebezoek achter het scherm in de tuin. De inzet van de nieuwe  zorgrobot brengt ook wat afleiding voor de bewoners.

 

Kindvriendelijk Beersel

-) Scholen gesloten maar opvang verzekerd: de noodopvang in al Beerselse  scholen verloopt op  eenzelfde manier. Kinderen wiens ouders in cruciale sectoren werken evenals kinderen die in een kwetsbare gezinssituatie leven vinden een veilig plekje in de noodopvang van onze scholen. Ook tijdens de paasvakantie hebben we in samenwerking met 3WPlus de 5 Malleboten opengezet voor dezelfde groep kinderen.

-) Blijven spelen: de Jeugddienst en de Superbeerselaar proberen via online uitdagingen de jeugd toch aan te speren om te blijven spelen.

Gemeente Beersel ook als werkgever solidair

Het gemeentebestuur wil zoveel mogelijk van haar personeelsleden uit de werkloosheid houden en biedt indien nodig personeelsleden wiens taak wegvalt of vermindert alternatief werk aan.

 

De crisis is nog niet voorbij. We moedigen iedereen aan om vol te houden en samen solidair te zijn. Alleen op deze manier kunnen we levens redden.

 

Namens het college van burgemeester en schepenen "         

 

 

Vanaf 15 mei zal er opnieuw lesgegeven kunnen worden, onder strikte voorwaarden en aan bepaalde klassen. Momenteel wordt de heropening voorbereid, de preventieadviseur houdt een rondgang en zal advies geven en de directie onderzoekt de praktische modaliteiten.

 

Niet alle scholen op het grondgebied van Beersel beschikken over voldoende ruimte om klassen te ontdubbelen. Het college geeft de opdracht te onderzoeken op welke wijze gemeentelokalen ter beschikking kunnen gesteld worden.

In Beersel kan eventueel de feestzaal (en/of de Malleboot in overleg met 3WPlus) gebruikt worden; in Dworp kan mogelijks uitgeweken worden naar de sportschuur.

Indien AGB lokalen gebruikt zouden moeten worden dan zullen ook de modaliteiten naar huur en betaling onderzocht worden.

 

Vanaf 4 mei zal iedereen vanaf 12 jaar en mondmasker moeten dragen op plaatsen waar de afstand van 1,5 m niet gegarandeerd kan worden of op het openbaar vervoer.

Het is duidelijk dat de aankoop van mondmaskers voor grote problemen zorgt. Dagelijks zijn er tientallen aanbiedingen, bestellingen plaatsen is geen probleem, maar de mondmaskers geleverd krijgen is niet evident.

Op dit moment beschikt het bestuur over een pakket FFP2 maskers , ontvangen van Corlruyt, en bestemd voor verdeling naar de zorgsector, via de eerstelijnszone.

Daarnaast konden een aantal mondmaskers besteld worden via de politiezone Zennevallei, ook deze FFP2 maskers zijn bedoeld voor de zorgsector.

 

Tevens worden meerdere bestellingen van wasbare en chirurgische maskers geplaatst, oa via de groepsaankoop van Intercommunale Haviland, via de groepsaankoop van de Eerstelijnszone, en via eigen diensten bij meerdere leveranciers. Deze maskers zijn bedoeld om verdeeld te worden naar de Beerselse inwoners. Van zodra er geleverd wordt zal een communicatie op de website geplaatst worden en zal de wijze van verdeling meegedeeld worden. De levering zal waarschijnlijk gefaseerd verlopen, de verdeling dus ook.

 

Er lopen verschillende bestellingen van ontsmettende gel, handschoenen, papier, zeep, enz.

 

De dienst noodplanning, in overleg met de dienst facility, staat in voor de coördinatie van al deze bestellingen.

 

Het bericht op de website wordt aangepast, er wordt een mail verstuurd naar alle medewerkers ivm deze informatie en de promotie voor het maken van een eigen mondmasker wordt opgezet.

 

Aan het sociaal huis staat een verzamelbox: wie mondmaskers maakt en deze wenst te doneren ten behoeve van minderbedeelden, kan gebruik maken van deze box. De sociale diensten zorgen dan dat ze terecht komen bij de mensen die de meeste nood hebben.

 

De voorbereiding van een aantal evenementen dient onder voorbehoud te gebeuren. Er kunnen geen engagementen voor grote uitgaven gedaan worden.  (bvb Afrika-feest).

De federale richtlijnen dienen afgewacht te worden voor wat betreft  de kleine kermissen in de verschillende deelgemeenten.

Bloedgeven op 7 mei 2020 in de deelgemeente Dworp zal moeten doorgaan in de sportschuur, om de voorbereiding van de opening van de school niet in het gedrang te brengen.

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.