Notulen GR

Van 16 DECEMBER 2020

Om 20:50 uur

Locatie De Meent

 

Aanwezig: Marc Beling, voorzitter;

Hugo Vandaele, burgemeester;

Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Jos Savenberg en Sonia Van Wanseele, schepenen;

Christelle Mayné, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Ben Weyts, Jan Steyaert, Ingrid Verschueren, Bruno Lerminiaux, Erwin Rosseel, Nadine Maes, Nele Van Craenem, Eva Fonteyn, Kris De Greef, Tilia Casaer, Ahmed Alaoui Mhammedi, Lauren Kolinsky, Maxime Timmerman en Linda Boon, raadsleden;

Hilde Devisch, algemeen directeur;

 

Verontschuldigd: Klaas Slootmans, Perrine Marchal, Peter Van Rompuy en Emmanuel Donge, raadsleden;

 

 

De clausule in verband met bestuurlijk toezicht vind je hier: https://www.beersel.be/product/2278/bestuurlijk-toezicht

 

Overzicht punten

 

Notulen van de gemeenteraad van 25 november 2020. Goedkeuring.

 

De raad,

 

De notulen van de zitting van de gemeenteraad van 25 november 2020 worden na voorlezing goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten

 

Kennisname goedkeuring van de jaarrekening 2019 van de gemeente door de  gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.

 

De raad,

 

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de gouverneur van Vlaams-Brabant dd. 27/11/2020 (zie bijlage)  tot goedkeuring van de jaarrekening over het financieel boekjaar 2019 van de gemeente Beersel.

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten

 

Goedkeuring aanpassing meerjarenplan 2020 -2025 van de gemeente en het OCMW.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Art 41, tweede alinea, 3° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van de beleidsrapporten van de gemeente en het OCMW.

 

Artikel 249 en volgende van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 schrijven de algemene bepalingen voor de opmaak van de beleidsrapporten en het meerjarenplan in het bijzonder voor.

 

Artikel 2 en volgende van het Besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen sommen de nadere bepalingen voor de opmaak van het meerjarenplan en de inhoud ervan op.

 

Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen legt de verplichte modellen van de verschillende schema's van het meerjarenplan op.

 

                      Feitelijke motivering:

Het meerjarenplan 2020 - 2025 moet jaarlijks worden aangepast om de kredieten van het volgend jaar vast te stellen. In deze aanpassing van het meerjarenplan worden de kredieten van 2021 vastgesteld en de kredieten van 2020 aangepast.

 

In de aanpassing van het meerjarenplan 2020 - 2025 is voornamelijk de impact van de coronacrisis op de uitgaven en ontvangsten verwerkt. Heel wat maatregelen hebben geresulteerd in bijkomende uitgaven en terugvallende inkomsten.

Anderzijds zijn er ook bijkomende financieringslijnen omwille van de COVID-19 van de Vlaamse en federale overheid gekomen om de gemeente en het OCMW bij te staan.

 

De impact van de coronacrisis zal in de komende boekjaren nog voelbaar zijn en bij de opmaak van de aanpassing is hier rekening mee gehouden.

 

De aanpassing van het meerjarenplan van de gemeente en het OCMW vormen een geïntegreerd geheel.

 

 

 

 

Besluit:

Met 17 ja-stemmen (Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Jos Savenberg, Sonia Van Wanseele, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Ben Weyts, Ingrid Verschueren, Bruno Lerminiaux, Erwin Rosseel, Marc Beling, Nadine Maes, Nele Van Craenem en Linda Boon), 8 onthoudingen (Christelle Mayné, Jan Steyaert, Eva Fonteyn, Kris De Greef, Tilia Casaer, Ahmed Alaoui Mhammedi, Lauren Kolinsky en Maxime Timmerman).

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het deel gemeente van de aanpassing van het meerjarenplan 2020 - 2025 van de gemeente vast.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad neemt kennis van de vaststelling van het deel OCMW van de aanpassing van het meerjarenplan 2020 - 2025 door de Raad voor maatschappelijk Welzijn van Beersel.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad keurt het deel OCMW van de aanpassing van het meerjarenplanning 2020 - 2025 dat de OCMW-raad heeft vastgesteld, goed.

 

Artikel 4:

Het geïntegreerd meerjarenplan 2020 - 2025 van de gemeente en het OCMW maakt integraal deel uit van dit besluit en wordt in zijn geheel door de gemeenteraad vastgesteld.

 

Artikel 5:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

ABB

via digitale rapportering

Gouverneur

via digitaal loket

Burger

via website

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten

 

AGB: Aanpassing meerjarenplan 2020 - 2025 - goedkeuring

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Art 41, tweede alinea, 21° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de gemeenteraad het meerjarenplan van een autonoom gemeentebedrijf en de aanpassingen ervan geodkeurt.

 

Art 249 en volgende van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017. Deze artikelen schrijven de bepalingen voor de opmaak van de beleidsrapporten, en het meerjarenplan in het bijzonder voor.

 

Art 2 en volgende van het Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen. De nadere bepalingen voor de opmaak van het meerjarenplan en de inhoud ervan worden hier opgesomd.

 

Het Ministerieel Besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen. Dit besluit legt de verplichte modellen van de verschillende schema's van het meerjarenplan op.

 

 

                      Feitelijke motivering:

De raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf van Beersel heeft de aanpassing van het meerjarenplan 2020 - 2025 goedgekeurd in de Raad van Bestuur d.d. 16/12/2020.

 

In de aanpassing van het meerjarenplan is de impact van de coronacrisis zowel langs de uitgaven- als de ontvangstenzijde verwerkt.

Om het winstgevend karakter van het AGB te garanderen is er naast de prijssubsidie in het boekjaar 2020 een coronasubsidie toegekend.

 

Het meerjarenplan werd 14 dagen voor de gemeenteraad bezorgd aan de gemeenteraadsleden.

 

                      Financiering

De uitgaven/inkomsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

Besluit:

Met 22 ja-stemmen (Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Jos Savenberg, Sonia Van Wanseele, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Ben Weyts, Jan Steyaert, Ingrid Verschueren, Bruno Lerminiaux, Erwin Rosseel, Marc Beling, Nadine Maes, Nele Van Craenem, Eva Fonteyn, Kris De Greef, Tilia Casaer, Ahmed Alaoui Mhammedi en Linda Boon), 3 onthoudingen (Christelle Mayné, Lauren Kolinsky en Maxime Timmerman).

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de vaststelling van het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 van het autonoom gemeentebedrijf van Beersel (zie bijlage) door de Raad van bestuur van het AGB.

De aanpassing van het meerjarenplan AGB maakt integraal deel uit van dit besluit.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 van het autonoom gemeentebedrijf van Beersel goed.

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

ABB

via digitale rapportering

Gouverneur

via digitaal loket

Burger

via website

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten

 

Kennisname goedkeuring door de gouverneur en verlenen van kwijting aan de bestuurders over de jaarrekening 2019 AGB Beersel.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Conform Art 253§4, 3de lid van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 kan er pas kwijting aan de bestuurders verleend worden na goedkeuring van de rekeningen door de gouverneur.

 

                      Feitelijke motivering:

Op 24/11/2020 tekende de gouverneur het besluit tot goedkeuring van de jaarrekening over het financiële boekjaar 2019 van het autonoom gemeentebedrijf Beersel van de gemeente Beersel.

 

De leden van de gemeenteraad nemen kennis van deze beslissing in bijlage toegevoegd.

 

Uit het onderzoek van de jaarrekening door de administratie van Agentschap Binnenlands Bestuur blijkt niet dat de jaarrekening onjuist of onvolledig is of dat ze geen waar en getrouw beeld geeft van de financiële toestand. Op basis van dit onderzoek heeft de gouverneur de jaarrekening over het financiële boekjaar van het autonoom gemeentebedrijf goedgekeurd.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de gouverneur van de provincie Vlaams Brabant dd. 24/11/2020, tot goedkeuring van de jaarrekening over het financiële boekjaar 2019 van het autonoom gemeentebedrijf Beersel van de gemeente Beersel.

 

Artikel 2:

De gemeenteraadverleent kwijting over de jaarrekening van het financiële boekjaar aan de bestuurders van het autonoom gemeentebedrijf Beersel van de gemeente Beersel.

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

ABB

via digitaal loket

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten

 

Prijssubsidiereglement AGB Beersel 2021 - Goedkeuring

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

                      Feitelijke motivering:

Een AGB wordt gekwalificeerd als BTW-belastingplichtige met recht op BTW-aftrek in de zin van artikel 4, § 1, WBTW onder de strikte voorwaarde van winstuitkering.

 

Om het winstgevend karakter van het AGB te garanderen is het nodig dat het Autonoom Gemeentebedrijf Beersel vanwege de Gemeente Beersel prijssubsidies ontvangt als vergoeding voor de terbeschikkingstelling van de infrastructuur voor sport, jeugd,  cultuur en toerisme te Beersel.

 

Jaarlijks wordt op basis van het goedgekeurde budget de prijssubsidiefactor voor het boekjaar  vastgesteld. De prijssubsidiefactor voor het boekjaar 2021 wordt vastgesteld op 16,05.

 

 

                      Financiering

De uitgaven/inkomsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist het prijssubsidiereglement 2021, vermeld in artikel 2 van huidige beslissing, ten voordele van het AGB Beersel goed te keuren met ingang van 01/01/2021. Het prijssubsidiereglement 2020, goedgekeurd door de gemeenteraad van 18/12/2019 wordt vanaf dezelfde datum opgeheven.

 

Artikel 2:

Het Autonoom Gemeentebedrijf Beersel heeft haar inkomsten en uitgaven geraamd voor het kalenderjaar 2021 (zie meerjarenplan). Op basis van deze ramingen heeft het Autonoom Gemeentebedrijf Beersel vastgesteld dat voor het kalenderjaar 2021 de inkomsten voor de terbeschikkingstelling van de infrastructuur voor sport, jeugd, cultuur en toerisme minstens € 882.661,10 exclusief btw moeten bedragen om economisch rendabel te zijn.

 

Om economisch rendabel te zijn wenst het Autonoom Gemeentebedrijf Beersel vanaf 01/01/2021 de voorziene prijzen (inclusief 6 % btw) voor de terbeschikkingstelling van de infrastructuur voor sport, jeugd, cultuur en toerisme te vermenigvuldigen met een factor 17,05.

 

De Gemeente Beersel erkent dat het Autonoom Gemeentebedrijf Beersel, op basis van deze ramingen, de voorziene prijzen (inclusief 6% btw) voor de terbeschikkingstelling van de infrastructuur voor sport, jeugd, cultuur en toerisme moet vermenigvuldigen met een factor 17,05 om economisch rendabel te zijn.

 

Rekening houdend met de sportieve, culturele, toeristische en sociale functie van de sport, jeugd, cultuur en toerisme wenst de gemeente Beersel dat er tijdens het kalenderjaar 2021 geen prijsverhogingen doorgevoerd worden ten aanzien van huurders van de infrastructuur voor sport, jeugd,  cultuur en toerisme. De gemeente Beersel wenst immers de prijzen te beperken opdat de infrastructuur voor sport, jeugd, cultuur en toerisme toegankelijk zijn voor iedereen. De gemeente Beersel verbindt er zich toe om voor de periode vanaf 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021 deze beperkte prijzen te subsidiëren middels de toekenning van prijssubsidies.

 

De waarde van de prijssubsidie toegekend door de gemeente Beersel voor de terbeschikkingstelling van de infrastuctuur voor sport, jeugd, cultuur en toerisme bedraagt de prijs (inclusief 6% btw) die de huurder betaalt vermenigvuldigd met een factor 16,05.

 

De gesubsidieerde prijzen (inclusief 6% btw) kunnen steeds geherevalueerd worden in het kader van een periodieke evaluatie van de totale exploitatieresultaten van het Autonoom Gemeentebedrijf Beersel. In de mate er een prijssubsidieaanpassing noodzakelijk is zal de Gemeente Beersel deze steeds documenteren.

 

Het Autonoom Gemeentebedrijf Beersel moet op de 5de werkdag van elk kwartaal de Gemeente Beersel een overzicht bezorgen van het aantal gebruikers van de infrastructuur voor sport, jeugd, cultuur, toerisme. Dit overzicht dient tevens het bedrag aan te betalen prijssubsidies te bevatten. De afrekening van deze prijssubsidies zal gebeuren middels de uitreiking van een debetnota die het Autonoom Gemeentebedrijf Beersel uitreikt aan de gemeente Beersel. De gemeente Beersel dient deze debetnota te betalen aan het Autonoom Gemeentebedrijf Beersel binnen de 5 werkdagen na ontvangst.

 

Een nieuw prijssubsidiereglement zal worden onderhandeld tussen de gemeente Beersel en het Autonoom Gemeentebedrijf Beersel in functie van de gewijzigde exploitatieresultaten van het AGB Beersel.

 

 

Artikel 3:

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:

 

Financieel meerjarenplan

MJP 2020 - 2025

 

Budgetjaar

2021

 

Bedrag uitgave/ontvangst inclusief BTW:

€ 914.420,77

 

Volgnr. MJP

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

Beleidsitem

MJP001567

AC00214

64950000

08

0190

/

 

Artikel 4:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

AGB

Uittreksel

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten

 

Centraal kerkbestuur - goedkeuring budget 2021

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Het decreet lokaal van 22 december 2017 en latere aanpassingen.

 

Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van de

erkende erediensten.

 

Het besluit van de Vlaamse Regering d.d. 13 oktober 2006 houdende het algemeen

reglement op de boekhouding van de erkende erediensten en van de centrale besturen van

de erkende erediensten.

 

 

                      Feitelijke motivering:

In het overleg met het centraal kerkbestuur d.d. 29 oktober 2020 werden de budgetten van 2021  besproken.

 

In het schrijven van 03/11/2020 van het Centraal Kerkbestuur van Beersel  met betrekking van de budgetten 2021 werden de zowel de documenten van de verschillende kerkfabrieken als het Coördinatiebudget 2021 opgesteld door het Centraal Kerkbestuur toegestuurd.

 

De gemeenteraad neemt kennis van het document "Coördinatie budget 2021"

opgesteld door het centraal kerkbestuur (zie bijlage).

 

De gevraagde exploitatie- en investeringstoelagen zijn opgenomen in de aanpassing van het meerjarenplan 2020 - 2025 van de gemeente.

 

                      Financiering

De uitgaven/inkomsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om het Coördinatie budget 2021 van het Centraal Kerkbestuur van Beersel goed te keuren.

 

De gevraagde budgetten zijn ingeschreven in de aanpassing van het meerjarenplan 2020 - 2025.

 

 

Huizingen

Dworp

Huizingen

Beersel

Exploitatiebudget

0,00

0,00

17.709 ,53

43.231 ,59

Investeringsbudget

165.910,41

0,00

24.564,00

0,00

 

Artikel 2:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Centraal Kerkbestuur Beersel

Brief + uittreksel notulen

Dienst Financiën

Uittreksel notulen

ABB

digitaal loket

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten

 

Goedkeuring begroting 2021 Cultuurraad Beersel

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017;

 

                      Feitelijke motivering:

Het besluit van de Gemeenteraad van 22 december 2004 over de statuten van de Gemeentelijke Cultuurraad;

De begroting 2021 van de Beerselse Cultuurraad werd opgemaakt tijdens de bestuursvergadering van 1 september 2020.

 

                      Financiering

De uitgaven/inkomsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

of

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Gunstig - Ongunstig - Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om de begroting 2021 van de Beerselse Cultuurraad goed te keuren.

 

Artikel 2:

De vereiste budgetten zijn voorzien in het meerjarenplan 2020-2025, de uitgave bedraagt € 9000 inclusief BTW.

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Beerselse Cultuurraad

mail

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten

 

Retributie op het ophalen huishoudelijke en daarmee gelijkgestelde afvalstoffen. Goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

De Grondwet, in het bijzonder artikel 173.

 

Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 40 §3.

 

                      Feitelijke motivering:

De gemeenteraad heeft in zitting van 18/12/2019 betreffende het 'Project Unizak' haar goedkeuring gegeven over de invoering van de uniforme restafvalzak en GFT-zak samen met de lancering van de uitgebreide PMD-zak.

 

Ook de 17 andere gemeenten waar de afvalintercommunale Intradura het huisvuil inzamelt, verklaarden zich akkoord. Vanaf 1/01/2021 worden de drie nieuwe zakken tegelijk geïntroduceerd in het werkingsgebied van Intradura.

 

De verkoopprijzen voor de uniforme restafvalzak en GFT-zak werden in het 'Project Unizak' vastgesteld op:

Restafvalzakken60l: €2,00/zak30l: €1,00/zak15l: €0,50/zak

GFT-zakken60l: €1,00/zak30l: €0,50/zak15l: €0,25/zak

 

In het kader van de opdracht 'Project Unizak: invoering van een uniforme restafvalzak en GFT-zak in het werkingsgebied van Intradura' zal de afvalintercommunale Intradura ook een logistiek- en bestelproces voor de vennoten opstellen met het doel de vennoten te ontzorgen van de levering van restafval- en GFT-afvalzakken naar de verkooppunten op hun gebied.

 

De afvalintercommunale Intradura geeft aan haar vennoten die zijn ingestapt in het project Unizak de mogelijkheid om het logistiek proces voor de PMD-zak over te dragen vanaf 01/01/2021.

 

Het college gaf in zitting van 21/10/2020 haar akkoord dat vanaf 1/01/2021 de afvalintercommunale Intradura ook voor de uitgebreide PMD-zak zal in staan voor het logistiek- en bestelproces zodat de gemeente volledig wordt ontzorgd van de levering van afvalzakken naar de verkooppunten op het grondgebied van Beersel.  De verkoopprijs voor de PMD-zak aan de inwoner wordt hierbij uniform vastgelegd op 0,15€/zak.

 

Er dient een administratieve rechtzetting te gebeuren in de wettelijke motivering van het retributiereglement betreffende het ophalen van huishoudelijke en daarmee gelijkgestelde afvalstoffen goedgekeurd in zitting van 28/10/2020 voor de aanslagjaren 2021-2025:

 

Er dient verwezen te worden naar artikel 173 van de grondwet in plaats van naar artikel 170 van de Grondwet.

 

                      Financiering

De inkomsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1: belastbaar feit

Voor de aanslagjaren 2021 t.e.m. 2025 wordt een retributie geheven op het ophalen van huishoudelijke en daarmee gelijkgestelde afvalstoffen.

 

Artikel 2: tarief

De retributie op het ophalen van huishoudelijke en daarmee gelijkgestelde afvalstoffen wordt als volgt vastgesteld:

* voor de restafvalzak (60l):€2,00/zak

* voor de restafvalzak (30l):€1,00/zak

* voor de restafvalzak (15l):€0,50/zak

 

* voor de GFT-zak (60l):€1,00/zak

* voor de GFT-zak (30l):€0,50/zak

* voor de GFT-zak (15l):€0,25/zak

 

* voor de PMD-zak:€0,15/zak

 

Artikel 3: wijze van inning

Bedoelde zakken, contant te betalen, kunnen worden aangekocht op plaatsen en tijdstippen die door het schepencollege zullen bepaald worden.

 

De huisvuilzakken beantwoorden aan de modaliteiten zoals zal worden beschreven in het desbetreffend toepasselijk politiereglement.

 

Artikel 4: inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op 01/01/2021.

 

Artikel 5: communicatie en bestuurlijk toezicht

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

de burger

website

de financiële dienst

afschrift besluit

de toezichthoudende overheid

afschrift besluit

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten

 

Retributie op de huis-aan-huis ophaling van grof vuil op afroep. Goedkeuring aanpassing gemeenteraadsbesluit van 25 september 2013.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

De Grondwet, in het bijzonder artikel 173.

 

Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 40 §3.

 

Het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen;

 

Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het VLaams REglement betreffende het duurzaam beheer van Materiaalkringlopen en Afvalstoffen (VLAREMA);

 

                      Feitelijke motivering:

De toepassing van het VLAREMA bepaalt dat sinds 01/07/2013 de ophaling en de verwerking van het grof vuil huis aan huis betalend dient te gebeuren en dat de retributie minimum €0,05/kg en maximaal €0,60/kg dient te bedragen;

 

Voor de ophaling en verwerking van het grof vuil huis-aan-huis wordt het tarief van €0,26/kg gehanteerd en dit voor alle gemeenten die deel uitmaken van het werkingsgebied van de intercommunale zodat een uniformisering van de prijzen kan bekomen worden;

 

In het gemeenteraadsbesluit van 25 september 2013 werd geen einddatum voor de retributie vermeld. Het is aangewezen de einddatum van deze retributie te laten samenvallen met die van de andere retributies, namelijk 31/12/2025.

 

                      Financiering

De inkomsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

Voor de aanslagjaren 2021 t.e.m. 2025 wordt een retributie geheven op de huis-aan-huis ophaling van grof vuil op afroep.

De ophaling op afroep zal gebeuren met vrachtwagens voorzien van geijkte weegcellen.

 

Artikel 2:

De retributie voor de huis-aan-huis ophaling en de verwerking van grof vuil bedraagt €0,26/kg en is verschuldigd door diegene die de ophaling aanvraagt.

De betaling van de retributie gebeurt onmiddellijk bij de ophaling van het grof vuil via bancontact of prepaid kaart.

 

Artikel 3:

Deze beslissing zal ter kennis gebracht worden aan de Toezichthoudende Overheid en de Intercommunale Haviland.

 

Artikel 4:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

de burger

website

de financiële dienst

afschrift besluit

de toezichthoudende overheid

afschrift besluit

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten

 

Belasting op economische bedrijvigheid. Goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Art 170 § 4 van de Grondwet

 

Artikel 40 § 3 van het Decreet over het lokaal bestuur,

 

Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

De bepalingen van titel VII, hoofdstuk 1, 3, 4, 6, 7 en 8, van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992, voor zover deze niet specifiek de belastingen op de inkomsten betreffen.

 

Het Wetboek van de minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet- fiscale schuldvorderingen van 13 april 2019, met uitzondering van artikel 43 tot en met 48.

 

                      Feitelijke motivering:

De financiële toestand van de gemeente;

 

De noodzaak van dekking van de verplichte en facultatieve uitgaven van de gemeente en van de noodzaak van een begroting in evenwicht;

 

Het is redelijk dat alle ingezetenen, inclusief de bedrijven en natuurlijke personen dewelke een economische bedrijvigheid uitoefenen in de gemeente, bijdragen tot de financiële behoeften van de gemeente;

 

Naast de gezinnen genieten ook de economische entiteiten van de gemeentelijke dienstverlening. De gezinnen worden reeds belast via de personenbelasting, dit in tegenstelling tot deze laatsten.

 

Het gemeentebestuur oordeelt dat de landbouwbedrijven een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van open ruimte en het groene karakter in een gemeente in de rand van de grootstad en in de Groene Gordel rond Brussel. Zij behoeven een grote oppervlakte voor een minimale opbrengst en bijgevolg hebben zij een uitzonderlijke nood aan grote oppervlakten.

 

Het gemeentebestuur stelt vast dat er een groot tekort is aan opvangplaatsen voor 0 tot 2.5 jarigen in onze gemeente. De wachtlijsten zijn bijzonder lang en het aanbod voor jonge ouders is onvoldoende, zodat opvang in instellingen buiten onze gemeente is vereist. Onze gemeente kent geen grote instellingen voor kinderopvang, daarom zijn de kleinschalige initiatieven belangrijk als antwoord op het opvangtekort van de allerkleinsten.

 

Het gemeentebestuur oordeelt dat de vrijstelling van de belasting op economische bedrijvigheid voor beschutte werkplaatsen ondersteuning biedt aan doelgroepen die extra kansen verdienen;

 

Ook de overige vrijstellingen kunnen uit maatschappelijke overweging worden ingesteld:

 

-Roerende en onroerende goederen die toebehoren aan een openbare dienst van de federale staat, de gewesten, gemeenschappen, gemeenten en publiekrechtelijke instellingen, kunnen aangewend worden voor gebruik van maatschappelijk belang of dragen bij verhuring bij tot een gezond financieel beheer van deze openbare diensten;

 

-Onderwijsinstellingen, zowel vol- als deeltijds, zowel gemeenschaps-, gemeentelijk als vrij onderwijs, dienen de internationaalrechtelijke en grondwettelijke beginselen inzake de rechten van de mens en van het kind en bieden ontwikkelingskansen aan volwassenen en kinderen op diverse vlakken;

 

-Naast onderwijs ziet het gemeentebestuur ook cultuur, sport en ondersteunde jeugdactiviteiten als een hefboom voor emancipatie, persoonlijke ontwikkeling en levenslang leren.

 

-Instellingen uitsluitend bestemd voor de verzorging van zieken en/of personen met een handicap omwille van hun specifieke zorgverstrekking aan hulpbehoevenden.

 

De tarieven zijn afgestemd op de gezondheidsindex.

 

 

 

                      Financiering

De ontvangsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1: belastbare feit

 

Voor de aanslagjaren 2021 tot en met 2025 wordt ten laste van de natuurlijke personen of rechtspersonen, van de vennootschappen met rechtspersoonlijkheid en van de feitelijke verenigingen of vennootschappen, die een economische bedrijvigheid uitoefenen op het grondgebied van de gemeente Beersel een belasting op de economische bedrijvigheid geheven.

 

Artikel 2: definitie

 

Economische bedrijvigheid: elke activiteit die enkel kan uitgeoefend worden als de betrokken individuele persoon of rechtspersoon, ongeacht de rechtspersoonlijkheid, voldoet aan één van de volgende voorwaarden:

- ingeschreven zijn in het register van de burgerlijke vennootschappen of beschikken over een ondernemingsnummer.

- Gevestigd zijn op het grondgebied van Beersel (maatschappelijke zetel of vestigingseenheid)

 

Onder economische activiteit wordt eveneens verstaan:

- het uitoefenen, ongeacht de rechtsvorm waarin dit gebeurt, van alle vrije beroepen op het Beerselse grondgebied.

- het voeren van administratieve handelingen of het bewaren van administratie,

- het hebben van een postadres of de maatschappelijke zetel in een vestigingseenheid,

- het gebruik van een vestiging als opslagruimte,

- het voorbehouden tot gebruik van een vestiging,

- het professioneel verhuren van gebouwen,

- etc.

 

Elke entiteit dewelke over een ondernemingsnummer beschikt volgens de gegevens van de Kruispuntbank der Ondernemingen (KBO), wordt geacht een economische bedrijvigheid uit te oefenen conform dit reglement.

 

Het is de belastingplichtige toegestaan het bewijs van het tegendeel te leveren door middel van officiële documenten van een officiële instantie, zoals:

- een attest van non-activiteit, afgeleverd door de FOD Financiën

- bewijs van stopzetting van de onderneming vóór 1 januari van het aanslagjaar, afgeleverd door de FOD Financiën, de Kruispuntbank der Ondernemingen, een ondernemingsloket of een sociaal verzekeringsfonds

- …

 

Volgende bewijsstukken worden op zich niet aanvaard:

- belastingaangiftes

- vrijstellingen van belasting of BTW

- attesten van schrapping van BTW nummer

- bewijs van negatieve omzet

- overeenkomsten zonder derdenwerking

 

Vestiging:  elke plaats (bedrijfsruimte, lokaliteit of een deel ervan) op Beersels grondgebied waar een economische bedrijvigheid wordt uitgeoefend, onder gelijk welke rechtspersoonlijkheidsvorm.

 

Artikel 3: tarief

 

Het jaarlijks bedrag van de belasting wordt vastgesteld door middel van de cumulatieve toepassing van hierna vermelde criteria en aanslagvoeten, zijnde de oppervlakte, de motoren, tanks en vergaarbakken, geldautomaten en brandstofdistributieapparaten zoals omschreven in de hierna vermelde punten A, B, C, D, E.

 

De belasting is ondeelbaar en voor het hele jaar verschuldigd voor alle belastingplichtigen. De stopzetting of vermindering van de activiteit alsook de vermindering van oppervlakte in de loop van het aanslagjaar geven geen aanleiding tot vermindering van de belasting.

 

De belasting wordt vastgesteld als volgt:

 

A. Oppervlakte gebruikt voor de economische activiteit.

 

Het jaarlijkse bedrag wordt per vestiging vastgesteld op:

 

- Schaal 1: groter dan 0m² tot en met 100m² : € 0 (vrijgesteld)

- Schaal 2: van 101m² tot en met 15.000m² : € 1,93/m²

- Schaal 3: 15.001m² en meer : € 0,05/m²

 

De belastingplichtige geeft de volledige oppervlakte aan van elke vestiging waarover hij beschikt. Elke belastingplichtige wordt geacht over minstens één belastbare vestiging te beschikken, met een minimale oppervlakte groter dan 0 m².

 

De verschuldigde belasting wordt als volgt berekend:

 

Schaal 1 wordt vrijgesteld van belasting.

 

De belastingtarieven voor de schalen 2 en 3 worden vermenigvuldigd met de aangegeven m² die de bovengrens van respectievelijk schaal 1 en/of schaal 2 overschrijden.

 

Onder ‘oppervlakte die gebruikt wordt voor het uitoefenen van de economische activiteit’ moet worden verstaan: de ruimten die binnen en buiten een gebouw zijn ingericht en worden aangewend om de beoogde economische bedrijvigheid uit te oefenen.

 

De ruimten buiten een gebouw aangewend als parkeerterreinen, terrassen en groenbuffers zijn vrijgesteld voor de eerste 300m².

 

Inzake de vestiging van de belasting wordt de situatie op 1 januari van het aanslagjaar beoordeeld.

 

B. Motoren

 

De aanslagvoet wordt vastgesteld op 34,00 EUR/Kw gevestigd op de som van het vermogen van de motoren gebruikt voor nijverheids-, landbouw- en handelsdoeleinden, ongeacht de krachtbron welke deze in beweging brengt.

 

De belasting is verschuldigd voor het vermogen van motoren die de belastingplichtige voor de exploitatie van zijn inrichting of bijgebouwen gebruikt.

 

Als bijgebouw van een inrichting moet worden beschouwd: iedere instelling of onderneming, iedere werf van om het even welke aard, die gedurende een ononderbroken tijdvak van minstens drie maanden op het grondgebied van de gemeente gevestigd is.

 

Inzake de vestiging van de belasting wordt de situatie op 1 januari van het aanslagjaar beoordeeld.

 

De belasting wordt gevestigd als volgt:

 

a. Omvat de inrichting van belastingplichtige slechts één motor, dan wordt de belasting gevestigd volgens de kracht opgegeven in het besluit waarbij de vergunning tot het plaatsen van de motor verleend of akte van die plaatsing gegeven wordt.

 

b. Omvat de inrichting van belastingplichtige verscheidene motoren, dan wordt de belastbare kracht vastgesteld door de krachten, opgegeven in het besluit waarbij vergunning tot het plaatsen van de motoren verleend wordt of waarbij akte van die plaatsing gegeven wordt op te tellen en deze som te vermenigvuldigen met een simultaanfactor, verschillend volgens het aantal motoren.

 

Genoemde factor die gelijk is aan de eenheid voor één motor, wordt tot en met 30 motoren, met 1/100ste van de eenheid per bijkomende motor verminderd. De factor blijft daarna onveranderd en gelijk aan 0,70 voor 31 motoren en meer.

 

De kracht der hydraulische toestellen wordt vastgesteld in overleg met belastingplichtige en het college van burgemeester en schepenen. Het staat belastingplichtige vrij, in geval van betwisting een tegenexpertise aan te vragen.

 

c. Het bepaalde in de littera a. en b. van dit artikel wordt door de gemeente toegepast naargelang van het aantal motoren waarop zij krachtens artikel 1 belasting heft.

 

Belastingvrijstelling

 

Zijn vrijgesteld:

 

1. De motoren  die gedurende heel het jaar stilliggen.

 

Het gedeeltelijk stilleggen voor een duur gelijk aan of groter dan een maand geeft aanleiding tot een belastingvermindering in verhouding tot het aantal maanden, gedurende dewelke de toestellen hebben stilgelegen.

 

In geval van belastingvermindering wegens gedeeltelijk stilliggen, wordt de kracht van de motor vermenigvuldigd met de simultaanfactor, die op de inrichting van belastingplichtige toegepast is.

 

Geen belastingvermindering kan aan belastingplichtige verleend worden, tenzij op zicht van per post aangetekende of tegen ontvangstbewijs afgegeven berichten waarbij hij aan het gemeentebestuur, door het ene, de datum van het stilliggen, en door het andere, de datum der wederingangstelling van de motor bekendmaakt.

 

Voor de berekening der belastingvermindering gaat het stilleggen van de motor eerst in na de ontvangst van het eerste bericht.

 

Met een inactiviteit voor een duur van één maand wordt gelijkgesteld de activiteit die beperkt is tot één dag werk op vier weken in de bedrijven die met de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) een akkoord hebben aangegaan inzake de activiteitsvermindering om een massaal ontslag van personeel te voorkomen.

 

Met een inactiviteit voor een duur van één maand wordt eveneens gelijkgesteld de inactiviteit gedurende een periode van vier weken, gevolgd door een activiteitsperiode van één week, als het gebrek aan werk te wijten is aan economische oorzaken.

 

2. De motoren gebruikt voor het aandrijven van voertuigen die onder de verkeersbelasting op de autovoertuigen vallen of die speciaal van deze belasting zijn vrijgesteld door een bepaling van de desbetreffende samengeordende wetten.

 

3. De motoren van een draagbaar  toestel.

 

4. De motor die een elektrische generator aandrijft, voor het gedeelte van zijn vermogen, overeenstemmend met dat benodigd voor het aandrijven van de generator.

 

5. Persluchtmotor.

 

6. De motor gebruikt voor waterbemalingstoestellen om het even van waar het water voortkomt, zomede deze van ventilatie- en verluchtingstoestellen.

7. De motoren, die in de stations voor aardgasvoorziening gebruikt worden om de compressoren aan te drijven welke instaan voor het drukregime in de aanvoerleidingen.

 

8. De reservemotor, dit is deze waarvan de werking niet onmisbaar is voor de normale gang van de instelling en die slechts werkt in uitzonderingsgevallen, voor zover zijn tewerkstelling niet ten gevolge heeft dat de productie der betrokken inrichting verhoogd wordt.

 

9. De wisselmotor, dit is deze die uitsluitend bestemd is voor hetzelfde werk als een andere, welke hij tijdelijk moet vervangen. De reserve- en wisselmotoren kunnen aangewend worden gedurende de nodige tijd om de voortzetting der productie te verzekeren.

 

Voor de berekening der belasting zal steeds rekening gehouden worden met een vrijstelling van de eerste 5 kilowatt.

 

Levert een onlangs geplaatste motor niet dadelijk het normaal rendement op omdat de daarmee aan te drijven installaties onvolledig zijn, dan wordt de niet gebruikte kracht, uitgedrukt in kilowatt, aangezien als reservekracht, in zoverre zij 20 % der in het vergunningsbesluit opgegeven kracht overtreft.

 

Deze kracht wordt gekoppeld aan de simultaanfactor die op de inrichting van belastingplichtige is toegepast.

 

In zulke gevallen is de aangegeven kilowatt slechts geldig voor drie maanden en moet de aangifte om het kwartaal vernieuwd worden zolang deze uitzonderingstoestand duurt.

 

Voor de toepassing van voorgaande alinea wordt onder "onlangs geplaatste motoren" verstaan deze - met uitzondering van alle andere - waarvan de tewerkstelling dateert van het voorgaande of van het voorlaatste jaar.

 

In de  speciale gevallen moeten deze termijnen verruimd worden.

 

De motoren die van de belasting zijn vrijgesteld wegens stilliggen gedurende het ganse jaar, zomede deze, welke bij toepassing van de bepaling in 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 en 9 van artikel 3 zijn vrijgesteld, komen niet in aanmerking om de simultaanfactor van de installatie te bepalen.

 

Belastingvermindering

 

§1. Wanneer de fabricagemachines door een ongeval, niet meer mochten in staat zijn om meer dan 80 % van de door een belastingschuldige aan de belasting onderworpen motor geleverde kracht te verbruiken, wordt de nijveraar slechts belast met de verbruikte kracht van de motor, uitgedrukt in kilowatt, op voorwaarde dat de gedeeltelijke activiteit minstens drie maanden duurt en dat de beschikbare kracht niet voor andere doeleinden gebruikt wordt.

 

§2. De belastingplichtige kan geen belastingvermindering bekomen, tenzij op zicht van per post aangetekende of tegen ontvangstbewijs afgegeven berichten waarbij hij aan het gemeentebestuur door het ene, de datum van het ongeval, en door het andere, de datum van de wederingangstelling aangeeft.

 

Voor de berekening van de belastingvermindering gaat het stilliggen van de motor eerst in, na de ontvangst van het eerste bericht.

 

§3. Bovendien moeten op verzoek van het gemeentebestuur, alle stukken overgelegd worden waardoor de waarachtigheid van de verklaringen kan nagegaan worden.

 

Het buiten gebruik stellen van een motor wegens ongeval, moet binnen acht dagen aan het gemeentebestuur genotificeerd worden, op straffe van verval van het recht op belastingsvermindering.

 

Bijzondere bepaling

Van  toepassing op sommige instellingen die erom verzoeken:

 

§1. Wanneer de installaties van een nijverheidsbedrijf voorzien zijn van meetapparaten voor het maximum-kwartuurvermogen, waarvan de opnemingen maandelijks door de leverancier van elektrische energie worden gedaan met het oog op het factureren ervan en bijaldien dat bedrijf belast werd op grond van het bepaalde in de artikelen 1 tot 6 gedurende een periode van tenminste twee jaar, wordt het bedrag der belastingen betreffende de volgende dienstjaren, op verzoek van de exploitant, vastgesteld op basis van een belastbaar vermogen, bepaald in functie van de variatie, van het ene tot het andere jaar, van het rekenkundig gemiddelde der twaalf maandelijkse maximum_kwartuurvermogens.

 

Daartoe berekent het bestuur de verhouding tussen het vermogen, dat voor het jongste belastingjaar op grond van het bepaalde in de artikelen 1 tot 6 aangeslagen werd en het rekenkundig gemiddelde der twaalf maandelijkse maximum kwartuurvermogens opgenomen tijdens hetzelfde jaar; deze verhouding wordt "verhoudingsfactor" genoemd.

 

Vervolgens wordt het belastbaar vermogen elk jaar berekend door vermenigvuldiging van het rekenkundig gemiddelde der twaalf maximum kwartuurvermogens van het jaar met de verhoudingsfactor.

 

§2. De waarde van de verhoudingsfactor wordt niet gewijzigd zolang het rekenkundig gemiddelde van de maximum kwartuurvermogens van een jaar niet meer dan 20 % verschilt van die van het referentiejaar dit wil zeggen van het jaar dat in aanmerking werd genomen voor de berekening van de verhoudingsfactor. Bedraagt het verschil meer dan 20 % dan telt het bestuur de belastbare elementen teneinde een nieuwe verhoudingsfactor te berekenen.

 

§3. Om het voordeel van de bepalingen van dit artikel te genieten, moet de exploitant, vóór 31 januari van het belastingjaar een schriftelijke aanvraag bij het gemeentebestuur indienen met opgave van de maandelijkse waarden van het maximum kwartuurvermogen, welke in zijn installaties werden opgenomen tijdens het jaar, voorafgaande aan dat met ingang waarvan hij om de toepassing van deze bepalingen verzoekt; hij moet er zich voorts toe verbinden bij zijn jaarlijkse aangifte de opgave der maandelijkse waarden van het maximum kwartuurvermogen van het belastingjaar te voegen en het bestuur toe te laten ten alle tijde de in zijn installaties gedane metingen van het maximum kwartuurvermogen, vermeld op de facturen voor levering van elektrische energie, te controleren.

 

C. Tanks-  en vergaarbakken

 

De aanslagvoet met betrekking tot de vaststaande tanks en vergaarbakken met commerciële of industriële doeleinden wordt vastgesteld op 0,55 EUR/m³. Inzake de vestiging van de belasting wordt de situatie op 1 januari van het aanslagjaar beoordeeld.

 

Zijn vrijgesteld van deze belasting de tanks en vergaarbakken met een maximale capaciteit van dertigduizend liter, waarop de apparaten aangesloten zijn die onder toepassing vallen van de belasting op brandstofdistributieapparaten. Opslagtanks voor regenwater zijn vrijgesteld.

 

D. Geldautomaten

 

De belasting wordt vastgesteld op 275,00 EUR per geldautomaat. Wordt voor de toepassing van deze belasting als dusdanig aangezien, elke bank-, financierings-, kredietinstelling, spaarbank of wisselkantoor, hun agentschappen, bijkantoren, de eenmanszaken en de geldautomaten, die gevestigd of geïnstalleerd zijn op het grondgebied van de gemeente en voor het publiek toegankelijke geldautomaten ter beschikking stellen.

 

Onder geldautomaten wordt verstaan, de toestellen die volautomatisch werken en het cliënteel in de mogelijkheid stellen geldopnemingen of spaar- of betaalverrichtingen te doen.

 

De belasting is verschuldigd door de natuurlijke of rechtspersoon onder wiens handelsnaam, logo of embleem, de bovengenoemde instellingen, agentschappen of bijkantoren, eenmanszaken en geldautomaten worden geëxploiteerd. Inzake de vestiging van de belasting wordt de situatie op 1 januari van het aanslagjaar beoordeeld.

 

De belasting is ondeelbaar en voor het hele jaar verschuldigd, welke ook de datum is waarop de dienstverlening aanvangt of eindigt.

 

E. Brandstofdistributieapparaten

Er wordt een gemeentebelasting gevestigd op de brandstofdistributieapparaten toegankelijk voor het publiek die op 1 januari van het aanslagjaar opgesteld staan in de gemeente.

 

Deze belasting is verschuldigd door de eigenaar van het apparaat.

 

De houder is hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de belasting.

 

De belasting wordt vastgesteld per jaar en per verdelingspistool:

- Voor de vaste toestellen: 55 EUR per jaar en per verdelingspistool.

- Voor de beweegbare toestellen: 22 EUR per jaar en per verdelingspistool

 

De belasting is niet verschuldigd voor de toestellen die niet toegankelijk zijn voor het publiek of die opgesteld zijn in garages of gelijkaardige instellingen en die van buiten uit niet zichtbaar zijn, noch aangekondigd worden.

 

Artikel 4: Vrijstellingen

 

Zijn vrijgesteld van deze belasting:

- de roerende en onroerende goederen die toebehoren aan een openbare dienst van de federale staat, de gewesten, gemeenschappen, gemeenten en publiekrechtelijke instellingen,

- beschutte werkplaatsen

- onderwijs instellingen

- instanties voor kinderopvang

- instellingen uitsluitend bestemd voor de verzorging van zieken en/of personen met een handicap.

- door de gemeente Beersel erkende verenigingen, conform het daartoe voorziene erkenningsreglement, actief in de gemeente op socio-cultureel, jeugd- en sportvlak en de Beerselse verenigingen die en/of aangesloten zijn bij een Beerselse adviesraad, politieke partijen en vormings- en onderwijsinstellingen.

- Land- en tuinbouwbedrijven, tuinbouwbedrijven met openluchtteelt en tuinbouwbedrijven met teelten onder glas of andere duurzame bescherminstallatie, worden vrijgesteld van deze belasting.

Wordt in dit kader beschouwd als landbouw de activiteit gericht op akkerbouw en/of weidebouw en/of bosbouw en/of veeteelt.

 

Wordt beschouwd als tuinbouw de activiteit gericht op groenteteelt, fruitteelt, boomkwekerij andere dan bosboomkwekerij, sierteelt, kweek van tuinbouwzaden, plantgoed, en/of aanverwante teelten, met het oog op een geregelde verkoop.

 

Wordt beschouwd als veeteelt het houden, het kweken/fokken, africhten en/of opleiden van de dieren vermeld in de bijlage bij het KB van 29 juni 2014 betreffende de organisatie van landbouwenquêtes, uitgevoerd door de Algemene Directie Statistiek.

 

Wanneer eenzelfde situatie aanleiding kan geven tot de toepassing van deze verordening en de belastingverordening aangaande de verblijfsbelasting, is alleen de verblijfsbelasting van toepassing.

 

Artikel 5 : De aangifteplicht

 

De aangifte gebeurt bij middel van een door het gemeentebestuur ter beschikking gesteld formulier dat door de belastingplichtige, behoorlijk ingevuld en ondertekend moet worden teruggestuurd, vóór de erin vermelde datum of bij het gemeentebestuur moet worden afgegeven.

 

Indien het gemeentebestuur geen bericht van wijziging van de belastingbasis heeft ontvangen van de belastingplichtige, baseert het gemeentebestuur zich op de vorige aangifte van de belastingplichtige, zo van toepassing.

 

Het Gemeentebestuur Beersel stelt personeelsleden aan die bevoegd zijn om een controle of onderzoek in te stellen en vaststellingen te verrichten in verband met de toepassing van dit belastingreglement.

 

Elke aangezochte persoon, ongeacht of hij de belastingplichtige zelf is of niet, is verplicht om aan deze aangestelde personeelsleden, voorzien van een aanstellingsbewijs, vrije toegang te verlenen tot de al dan niet bebouwde onroerende goederen die een belastbaar element kunnen vormen of bevatten of waar een belastbare activiteit wordt uitgeoefend. 

 

Iedereen die over boeken en bescheiden beschikt die noodzakelijk zijn voor de vestiging van de belasting is verplicht deze voor te leggen.

 

De aangestelde personeelsleden kunnen inlichtingen vragen aan de belastingplichtige of derden.

 

Artikel 6: ambtshalve belasting.

 

Bij gebrek aan aangifte op de gestelde datum, of in geval van onjuiste, onvolledige of onnauwkeurige aangifte, kan de belasting ambtshalve worden ingekohierd conform de procedure voorzien in artikel 7 van het decreet van 30 mei 2008.

 

De ambtshalve ingekohierde belasting wordt verhoogd met

- 10% bij een eerste overtreding;

- 25%, 50% en 100% bij respectievelijk een tweede, derde en vierde opeenvolgende overtreding;

- 200% vanaf een vijfde opeenvolgende overtreding.

De belastingverhoging wordt gelijktijdig en samen met de ambtshalve belasting ingekohierd.

 

Artikel 7: Wijze van inning

 

De belasting wordt ingevorderd door middel van een kohier, opgemaakt en uitvoerbaar verklaard door het College van Burgemeester en Schepenen.

 

Artikel 8: betaaltermijn

 

De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.

 

Artikel 9: bezwaarprocedure

 

De belastingschuldige kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het College van Burgemeester en Schepenen. Het bezwaarschrift moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn. Deze indiening moet, op straffe van verval, gebeuren binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet.

Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding afgegeven, binnen vijftien dagen na de indiening ervan.

 

Artikel 10: beroepsprocedure

 

Tegen de beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen kan beroep worden ingediend bij de Rechtbank van Eerste Aanleg.

 

Artikel 11: inwerkingtreding

 

Deze verordening treedt in werking op 01/01/2021.

 

Artikel 12:communicatie en bestuurlijk toezicht

 

Deze beslissing wordt gecommuniceerd :

 

Aan:

Hoe:

de burger

website

de financiële dienst

afschrift besluit

de toezichthoudende overheid

afschrift besluit

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten

 

Belasting op antennes, masten en pylonen. Goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Art 170 § 4 van de Grondwet

 

Artikel 40 § 3 van het Decreet over het lokaal bestuur,

 

Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

                      Feitelijke motivering:

Het is aangewezen om de aanwezigheid van antennes, masten en pylonen op het grondgebied van de gemeente te beperken, ter vrijwaring van de aantrekkingskracht van de gemeente als woonomgeving en toeristische bestemming en wegens de visuele vervuiling, de landschapsverstoring en het doorbreken van de vrije ruimte.

 

Het landschapsverstorend karakter van antennes, masten en pylonen die dienen voor louter recreatief gebruik en voor openbare hulpverlenings- en veiligheidsdiensten die primaire overheidstaken uitoefenen, wordt voldoende gecompenseerd door het maatschappelijk belang zodat hiervoor vrijstelling kan verleend worden.

 

Omwille van de stijgende trend dat er steeds hogere antennes, masten en pylonen geplaatst worden, is een onderscheid in categorieën aangewezen. De hoogte heeft een doorslaggevende invloed op het storend karakter van een antenne, een mast of een pyloon.

 

Gelet op de financiële toestand van de gemeente;

 

                      Financiering

De ontvangsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1: belastbaar feit

Er wordt voor de aanslagjaren 2021 t.e.m. 2025 een jaarlijkse gemeentebelasting gevestigd op de antennes, masten en pylonen met een hoogte van minimaal 15 meter boven het maaiveld die zich op 1 januari van het aanslagjaar op het grondgebied van de gemeente bevinden.

 

Artikel 2: definitie

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

- een antenne: metalen constructie of draad voor het uitzenden en het ontvangen van signalen, geplaatst op een dak of aan een andere bestaande constructie waarbij de hoogte van de constructie en antenne samen minstens 15 meter bedraagt

- een mast: een verticale structuur die op een dak of een andere bestaande constructie is geplaatst en waarbij de hoogte van de constructie en mast samen minstens 15 meter bedraagt.

- een pyloon: een individuele verticale constructie opgericht op het niveau van het maaiveld en met een hoogte van minstens 15 meter boven het maaiveld.

 

Artikel 3: belastingplichtige

De belasting is verschuldigd door de eigenaar van de antenne, mast of pyloon.

 

Artikel 4: tarief

De belasting wordt vastgesteld op:

 

- 3.700 euro per jaar per antenne, mast of pyloon met een hoogte van minimaal 15 meter tot maximum 99 meter boven het maaiveld.

 

- 5.000 euro per jaar per antenne, mast of pyloon met een hoogte vanaf 100 meter boven het maaiveld.

 

Artikel 5: vrijstellingen

Zijn van de belastingen vrijgesteld: constructies voor louter recreatief gebruik en voor openbare hulpverlenings- en veiligheidsdiensten die primaire overheidstaken uitoefenen.

 

Artikel 6: aangifteplicht

Elke belastingplichtige moet jaarlijks ten laatste op 31 maart van het aanslagjaar een aangifte indienen bij het gemeentebestuur op een door het gemeentebestuur voorgeschreven aangifteformulier. Als aangiftedatum geldt de postdatum of (bij afgifte) de datum vermeld op het ontvangstbewijs. Valt de uiterste indieningsdatum op een zaterdag, een zondag of een wettelijke feestdag, dan wordt de vervaldag verplaatst naar de eerstvolgende werkdag.

 

Een belastingplichtige die niet spontaan een aangifteformulier gekregen heeft, kan dit op eenvoudig verzoek bekomen bij de dienst belastingen van de gemeente.

 

Artikel 7: ambtshalve belasting.

Bij gebrek aan aangifte op de gestelde datum, of in geval van onjuiste, onvolledige of onnauwkeurige aangifte, kan de belasting ambtshalve worden ingekohierd conform de procedure voorzien in artikel 7 van het decreet van 30 mei 2008.

 

De ambtshalve ingekohierde belasting wordt verhoogd met

- 10% bij een eerste overtreding;

- 25%, 50% en 100% bij respectievelijk een tweede, derde en vierde opeenvolgende overtreding;

- 200% vanaf een vijfde opeenvolgende overtreding.

De belastingverhoging wordt gelijktijdig en samen met de ambtshalve belasting ingekohierd.

 

Artikel 8 : wijze van inning

De belasting wordt ingevorderd door middel van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het College van Burgemeester en Schepenen.

 

Artikel 9: betaaltermijnen

De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.

 

Artikel 10: bezwaarprocedure

De belastingschuldige kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het College van Burgemeester en Schepenen. Het bezwaarschrift moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn. Deze indiening moet, op straffe van verval, gebeuren binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet.

Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding afgegeven, binnen vijftien dagen na de indiening ervan.

 

Artikel 11: beroepsprocedure

Tegen de beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen kan beroep worden ingediend bij de Rechtbank van Eerste Aanleg.

 

Artikel 12: inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op 01/01/2021.

 

Artikel 13: communicatie en bestuurlijk toezicht

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

de burger

website

de financiële dienst

afschrift besluit

de toezichthoudende overheid

via loket lokaal bestuur

 

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten

 

Belasting op de afgifte van administratieve stukken en documenten. Goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Art 170 § 4 van de Grondwet

 

Wet van 18/06/2018: diverse bepalingen inzake burgerlijk recht, artikels 119 t.e.m. 136;

 

Wet van 14/03/1968 tot opheffing van de wetten betreffende de verblijfsbelasting voor vreemdelingen, gecoördineerd op 12/10/1953;

 

Wet van 25/06/2017 tot hervorming van regelingen inzake transgenders wat de vermelding van een aanpassing van de registratie van het geslacht in de akten van de burgerlijke stand en de gevolgen hiervan betreft;

 

Wetboek Belgische nationaliteit: artikels 11bis §3 derde lid, 15 §1 vijfde lid en 21,§2;

 

Artikelen 50-67 Consulair wetboek van 21/12/2013;

 

Artikel 8 van de Wet van 30/04/1999 betreffende de tewerkstelling van buitenlandse werknemers;

 

Decreet van 30/05/2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen;

 

Artikel 40 § 3 van het Decreet over het lokaal bestuur;

 

Artikel II.31, tweede lid van het Bestuursdecreet van 07/12/2018;

 

KB van 10/12/1996 betreffende de verschillende identiteitsdocumenten voor kinderen onder de 12 jaar;

 

KB van 05/03/2017 tot bepaling van de verblijfsvergunningen waarvoor de gemeenten retributies kunnen innen voor het vernieuwen, verlengen of vervangen ervan en tot bepaling van het maximumbedrag bedoeld in artikel 2,§2, van de wet van 14/03/1968 tot heffing van de wetten betreffende de verblijfsbelasting voor vreemdelingen, gecoördineerd op 12/10/1953;

 

KB van 23/03/1998 betreffende het rijbewijs;

 

Koninklijk besluit van 2 september 2018 houdende de uitvoering van de wet van 9 mei 2018 betreffende de tewerkstelling van buitenlandse onderdanen die zich in een specifieke verblijfssituatie bevinden;

 

Artikel 2 van MB van 19/04/2014 aangaande de afgifte van paspoorten;

 

Ministerieel besluit van 23 januari 2017 tot bepaling van de betalingswijze van de retributies, bepaald in het koninklijk besluit van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs, het koninklijk besluit van 11 mei 2004 betreffende de voorwaarden voor erkenning van scholen voor het besturen van motorvoertuigen;

 

                      Feitelijke motivering:

De financiële toestand van de gemeente;

 

De noodzaak van dekking van de verplichte en facultatieve uitgaven van de gemeente en de noodzaak van een begroting in evenwicht;

 

Het gemeenteraadsbesluit van 18 december 2019 waarbij het reglement werd aangepast omwille van volgende redenen:

 

 

          De start van de Databank akten Burgerlijke Stand (DABS), waardoor de afschriften/uittreksels elektronisch en gratis werden.

           

          Met ingang van 01/08/2018 was de Fod Justitie niet langer bevoegd voor het behandelen van aanvragen tot wijziging van de voornaam maar wel de ambtenaar van de burgerlijke stand;

           

          Gelet op de grote administratieve werklast, werd bij vernieuwing, de verlenging of vervanging van een verblijfskaart A een vergoeding ingesteld van 50 euro. Deze vergoeding is maximaal éénmaal per jaar verschuldigd.

           

          Het was evenwel raadzaam om bepaalde categorieën van vreemdelingen vrij te stellen van deze vergoeding.

           

          Het belastingreglement betreffende de administratieve stukken, goedgekeurd in zitting van 19/12/2018, voor aanslagjaar 2019 diende te worden aangepast voor de aanslagjaren 2020 tot 2025;

           

          Het belastingreglement betreffende de afgifte van paspoorten, goedgekeurd in zitting van 19/12/2018, voor aanslagjaar 2019 diende te worden aangepast voor de aanslagjaren 2020 tot 2025;

           

          Het belastingreglement betreffende de belasting op verplichte aansluiting op de openbare riolering, goedgekeurd in zitting van 30/12/2013, voor aanslagjaren 2014 tot 2018 diende te worden aangepast voor de aanslagjaren 2020 tot 2025;

           

          De tarieven werden de laatste jaren niet aangepast. Het was billijk dat de tarieven afgestemd werden op de gezondheidsindex.

 

De huidige wijziging aan het reglement wordt aangebracht om verwarring te voorkomen en in kader van de voorbereiding van de implementatie van een volwaardig e-loket;

 

                      Financiering

De ontvangsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1: belastbaar feit

 

Voor de aanslagjaren 2021 t.e.m. 2025 wordt een contante belasting geheven op het afleveren door het gemeentebestuur van allerhande administratieve stukken.

 

Artikel 2 : belastingplichtige

 

De belasting is verschuldigd door de natuurlijke of rechtspersoon aan wie het stuk wordt afgeleverd.

 

Artikel 3: tarief

 

Het bedragen van de belasting wordt als volgt vastgesteld:

 

1. Elektronische identiteitskaarten voor Belgen:

 

1.1 Voor de personen vanaf 12 jaar:

Gemeentebelasting van 7 euro vermeerderd met de kosten van opmaak aangerekend door de federale overheid, afgerond naar de hogere gehele euro.

 

1.2 Kids-ID (elekronisch identiteitsbewijs voor kinderen -12 jaar met de Belgische nationaliteit):

Geen gemeentebelasting, enkel de kosten van opmaak aangerekend door de federale overheid.

 

1.3 Dringende procedure: (D+2)

Gemeentebelasting van 30 euro, vermeerderd met de vervoerskosten en de kosten van opmaak aangerekend door de federale overheid, afgerond naar de hogere gehele euro.

 

1.4 Zeer dringende procedure: (D+1)

Gemeentebelasting van 30 euro, vermeerderd met de vervoerskosten en de kosten van opmaak aangerekend door de federale overheid, afgerond naar de hogere gehele euro.

 

1.5 Verlaagd tarief vanaf tweede Kids-ID bij spoed- en dringende spoedprocedure

Wanneer Kids-ID kaarten voor de tweede keer of meer wordt aangevraagd voor kinderen van hetzelfde gezin die op hetzelfde adres zijn ingeschreven is er een verlaagd tarief van toepassing.

Geen gemeentebelasting, enkel de kosten van opmaak aangerekend door de federale overheid.

 

1.6 Verlies of diefstal

Extra gemeentebelasting voor

1ste duplicaat 10 euro

2de duplicaat 15 euro

 

1.7 Nieuwe pin- en pukcodes

Gemeentebelasting van 6 euro vermeerderd met de kosten van opmaak aangerekend door de federale overheid, afgerond naar de hogere gehele euro.

 

2. Elektronische vreemdelingenkaarten:

 

2.1 Onderdanen van lidstaten EU vanaf 12 jaar:

Gemeentebelasting van 7 euro vermeerderd met de kosten van opmaak aangerekend door de federale overheid, afgerond naar de hogere gehele euro

 

2.2 Identiteitskaarten voor vreemdelingen niet EU vanaf 12 jaar:

Gemeentebelasting van 7 euro vermeerderd met de kosten van opmaak aangerekend door de federale overheid, afgerond naar de hogere gehele euro.

 

2.3 Immatriculatieattest en aankomstverklaring:

Gemeentebelasting van 11 euro;

 

2.4 Vreemdelingenkaart voor kinderen onder de 12 jaar

Geen gemeentebelasting, enkel de kosten van opmaak aangerekend door de federale overheid.

 

2.5 Zeer dringende procedure: (D+1)

Gemeentebelasting van 30 euro, vermeerderd met de vervoerskosten en de kosten van opmaak aangerekend door de federale overheid, afgerond naar de hogere gehele euro

 

2.6. Verlies of diefstal

Extra gemeentebelasting voor

1ste duplicaat 10 euro

2de duplicaat 15 euro

 

2.7. Nieuwe pin- en pukcodes

Gemeentebelasting van 6 euro vermeerderd met de kosten van opmaak aangerekend door de federale overheid,

 

3. Identiteitsbewijs voor niet-Belgische kinderen jonger dan 12 jaar (kartonnen versie):

 

Geen gemeentebelasting, enkel de kosten van opmaak aangerekend door de federale overheid.

 

4. Internationale paspoorten voor Belgen

 

4.1 Paspoort 32 bladzijden - gewone procedure +18jaar:

Gemeentebelasting van 13 euro vermeerderd met de kosten van opmaak aangerekend door de federale overheid en consulaire rechten; afgerond naar de hogere gehele euro

 

4.2 Paspoort 32 bladzijden - gewone procedure -18jaar:

Geen gemeentebelasting, enkel de kosten van opmaak aangerekend door de federale overheid en consulaire rechten.

 

4.3 Paspoort 32 bladzijden - spoedprocedure +18 jaar:

Gemeentebelasting van 35 euro vermeerderd met de kosten van opmaak aangerekend door de federale overheid en consulaire rechten, afgerond naar de hogere gehele euro

 

4.4 Paspoort 32 bladzijden - spoedprocedure -18 jaar:

Geen gemeentebelasting, enkel de kosten van opmaak aangerekend door de federale overheid en consulaire rechten.

 

4.5 Paspoort 64 bladzijden - spoedprocedure +18 jaar

Gemeentebelasting van 35 euro vermeerderd met de kosten van opmaak aangerekend door de federale overheid en consulaire rechten, afgerond naar de hogere gehele euro

 

4.6 Paspoort 64 bladzijden - spoedprocedure -18 jaar

Geen gemeentebelasting, enkel de kosten van opmaak aangerekend door de federale overheid en consulaire rechten.

 

5. Reisdocumenten voor vreemdelingen, vluchtelingen en staatslozen

 

5.1 Reisdocument - gewone procedure +18 jaar

Gemeentebelasting van 13 euro vermeerderd met de kosten van opmaak aangerekend door de federale overheid en consulaire rechten, afgerond naar de hogere gehele euro.

 

5.2 Reisdocument - gewone procedure -18jaar

Geen gemeentebelasting, enkel de kosten van opmaak aangerekend door de federale overheid en consulaire rechten.

 

5.3 Reisdocument - spoedprocedure +18 jaar

Gemeentebelasting van 35 euro vermeerderd met de kosten van opmaak aangerekend door de federale overheid en consulaire rechten,afgerond naar de hogere gehele euro .

 

5.4.Reisdocument - spoedprocedure -18 jaar

Geen gemeentebelasting, enkel de kosten van opmaak aangerekend door de federale overheid en consulaire rechten.

 

6. Rijbewijzen

 

Gemeentebelasting van 6 euro vermeerderd met de kosten van opmaak aangerekend door de federale overheid, afgerond naar de hogere gehele euro;

 

Er wordt geen belasting geheven op de verlenging van de geldigheidsduur van het rijbewijs cat. A3, A, B, BE en G (groep 1) om medische redenen.

 

7. Internationale rijbewijzen

 

Gemeentebelasting van 10 euro vermeerderd met de kosten van opmaak aangerekend door de federale overheid, afgerond naar de hogere gehele euro.

 

8. Huwelijke en verklaring van wettelijke samenleving

 

8.1 Trouwboekje

Gemeentebelasting van 30 euro.

 

8.2 Huwelijksvoltrekking

Gratis van maandag tot vrijdag

Huwelijk op zaterdag: 100 euro.

 

9. Voornaamsverandering

 

9.1 Gewone procedure

Gemeentebelasting van 150 euro.

 

9.2 Transgenders

Gemeentebelasting van 15 euro.

 

10. Aanvraag Belgische nationaliteit

 

Gemeentebelasting van 100 euro.

 

11. Vreemdelingenkaart - tijdelijk verblijf

 

Voor elke vernieuwing, verlenging of vervanging van een verblijfskaart type A is een vergoeding verschuldigd van 50 euro.

 

Deze vergoeding is maximaal éénmaal per jaar verschuldigd.

 

Zijn vrijgesteld van deze belasting:

-Erkende vluchtelingen

-Personen met subsidiaire bescherming

-Niet-begeleide minderjarige vreemdelingen

-Personen die een humanitaire regularisatie artikel 9bis kregen

-Slachtoffers van mensenhandel of mensensmokkel

-Minderjarigen op het moment van de aanvraag.

 

12. Wettiging van handtekening en eensluidend verklaren van documenten.

 

Gemeentetaks van 2,00 euro per exemplaar

Er wordt geen gemeentebelasting aangerekend bij het legaliseren van handtekeningen op een toelating voor minderjarigen voor het buitenland.

 

13. Afgifte van allerlei andere getuigschriften, uittreksels, afschriften, legalisaties, vergunningen, verbintenis tot tenlasteneming enz. die ambtshalve of op verzoek worden uitgereikt :

 

a) In kader van het e-loket (zonder tussenkomst van de ambtenaar) wordt er geen gemeentebelasting aangerekend voor stukken ongeacht het om het eerste dan wel een bijkomend exemplaar gaat

b) Gemeentebelasting van 4,00 euro/adres voor het afleveren van adressen

c) Gemeentebelasting van 11,00 euro per geannomaliseerde lijst of statistiek voor het afleveren van adressenlijsten en statistieken via het rijksregister, vermeerderd met de administratieve kosten verbonden aan het opvragen van een lijst of statistiek (ingesteld door het rijksregister)

e) aanvragen en afgiften van arbeids- en beroepskaarten;

Gemeentebelasting van

- 4,00 euro voor de aanvraag

- 4,00 euro voor de afgifte

 

14. Kopijen

 

Kopijen in standaardformaat (A4) van administratieve stukken of dossiers kunnen, indien wettelijk toegelaten, bekomen worden aan 0,30 euro per kopij, o.a. ook voor de toepassing van het inzagerecht en de regelgeving met betrekking tot de openbaarheid van bestuur.

 

15. Afleveren van kopijen van plannen en uittreksels

 

Basisprijs opzoekwerk: 15 euro/dossier, verhoogd met eventuele kostprijs kopie

 

15.1 Stedenbouwkundige plannen of uittreksels

a.Formaat A4 (21 x 29.7 cm)0,30 euro

b.Formaat A3 (29.7 x 42 cm)0,60 euro

c.Formaat A2 (42 x 60 cm)11,00 euro

d.Formaat A1 (84 x 60 cm)17,00 euro

e.Formaat AO (84 x 112 cm)22,00 euro

f.Grotere formaten25,00 euro

 

15.2 Opsporen informatie onroerend goed:

Vergoeding per informatiedossier bedraagt 130,00 euro

 

16. Verplichte aansluiting op de riolering

 

Gemeentebelasting van 50 euro vermeerderd met de kosten aangerekend door de aanbestedingshouder van de werken (volgens de prijzen vastgesteld door Schepencollege)

 

17. Genealogische opzoeking

 

17.1 Opzoeking van maximum 1 uur:

Gemeentebelasting van 45 euro

 

17.2 Opzoeking met langere duurtijd

Gemeentebelasting van 45 euro per begonnen uur geleverd werk.

 

18. Verzendingskosten

 

De particulier of rechtspersoon die om verzending van administratieve stukken verzoekt is eveneens de verzendingskosten verschuldigd aan het bestuur, zelfs ook als de afgifte kosteloos is. Tevens worden voor de verzending vaste kosten aangerekend ten belope van 5,00 euro per verzending. Indien echter deze kopieën van administratieve stukken door het bestuur onmiddellijk en zonder extra kost via e-mail, al dan niet in PDF-formaat, kunnen worden verzonden, geschiedt dit kosteloos.

 

Artikel 4: wijze van inning

 

De belasting dient contant betaald te worden op het ogenblik van de aanvraag van het stuk. De belasting wordt contant betaald tegen de afgifte van een betalingsbewijs. Bij gebreke van betaling wordt de belasting ingekohierd en wordt ze een kohierbelasting.

 

Artikel 5: bezwaarprocedure

 

De belastingschuldige kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen.

Het bezwaarschrift moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn. De indiening moet, op straffe van verval, gebeuren binnen een termijn van drie maanden vanaf de datum van de contante inning.

Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding afgegeven, binnen vijftien dagen na de indiening ervan.

 

Artikel 6: beroepsprocedure

 

Tegen de beslissing van het college van burgemeester en schepenen kan beroep worden ingediend bij de Rechtbank van Eerste Aanleg.

 

Artikel 7: inwerkingtreding

 

Deze verordening treedt in werking op 01/01/2021.

 

Artikel 8: communicatie en bestuurlijk toezicht

 

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

de burger

website

de financiële dienst

afschrift besluit

de toezichthoudende overheid

afschrift besluit

 

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten

 

Kennisname zonale reglementen en richtlijnen van de brandweer inzake evenementen. Goedkeuring en toevoeging aan de politieverordening.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

- Artikel 40 en 41 decreet Lokaal Bestuur.

 

- De bevoegdheid voor het nemen van politieverordeningen is toegewezen aan de lokale besturen met name op basis van artikel 119 en 135 §2  van de nieuwe gemeentewet. Specifiek voor reglementen inzake brandveiligheid speelt ook artikel 4 van de wet van 30 juli 1979 betreffende de preventie van brand en ontploffing en betreffende de verplichting van burgerrechtelijke aansprakelijkheid in dergelijke gevallen, die stelt dat de gemeenteraad verordeningen inzake preventie  en ontploffing kan uitvaardigen. Ook na de brandweerhervorming blijft dit een bevoegdheid van de gemeenteraden.

 

- Dergelijke politieverordening omvat dan alle brandpreventiemaatregelen die van toepassing zijn binnen het lokaal bestuur. Gezien het in kader van een zonale uniformiteit wenselijk is om een gemeenschappelijk reglement in alle gemeenten van de hulpverleningszone Vlaams-Brabant West te hebben kan de zoneraad een voorstel van politieverordening goedkeuren met verzoek dat alle gemeenteraden van de zone dit ontwerp goedkeuren (zelfde situatie als in meergemeentepolitiezones).

 

 

                      Feitelijke motivering:

 

Gezien de 33 gemeenten sinds 01 01 2015 één hulpverleningszone vormen, is eenzelfde politieverordening houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand bij evenementen wenselijk om als directie Brandpreventie op een uniforme manier te handelen en te adviseren. Bijgevolg kan rekening gehouden worden met bovenvermelde bemerkingen rond toepassingsgebied, voorschriften …

 

De directie Brandpreventie van  de hulpverleningszone Vlaams-Brabant West heeft een zonaal politiereglement uitgewerkt en tevens een procedure opgesteld met betrekking tot controle en adviesverlening bij evenementen.

 

Er werden infomomenten voorzien rond het ontwerp van het politiereglement voor alle 33 lokale besturen, nl. op 20 11 2019 en op 23 01 2020. Hierop werden betrokken gemeentemandatarissen en betrokken personeelsleden van de gemeenten uitgenodigd en was er ruimte om hun bezwaren en bemerkingen te formuleren.

 

Na goedkeuring door de zoneraad op zitting van 26 mei 2020 wordt gevraagd aan de 33 gemeenteraden om het nieuwe zonale reglement goed te keuren. En de eventueel bestaande verordening in te trekken zodat de voorschriften in voege kunnen gaan. Het risico op strafrechtelijke verantwoordelijkheid bij een schadegeval is kleiner wanneer het zonale reglement wordt eigen gemaakt.

 

De zonale politieverordening heeft volgende krachtlijnen:

 

- Inzake toepassingsgebied is geopteerd voor een zo ruim mogelijk toepassingsgebied met onderscheid tussen tijdelijk van aard, kleine evenementen zonder bijzondere risico’s en grote evenementen. De verordening is niet van toepassing op evenementen in gebouwen waarop specifieke reglementering van toepassing of die onder de toepassing vallen van de verordening houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publiek toegankelijke inrichtingen.

 

- Inzake maatregelen werd er steeds voor ogen gehouden dat voorschriften haalbaar moeten zijn om te komen tot veilige evenementen.

 

- De technische voorschriften zijn in functie van de grootte van het evenement en handelen in hoofdzaak over:

oEvacuatie

Maximum aantal aanwezigen

Aantal en breedte van uitgangen

Signalisatie  en veiligheidsverlichting

oBrandbestrijding

Bereikbaarheid voor hulpdiensten

Blusmiddelen

oGebruik van technische installaties (gas, elektriciteit…)

oBijzonderheden (koken en bakken, vuurmanden, kampvuur, vuurwerk…)

 

- Tevens wordt een procedure voorgesteld zodat er een efficiënte en beheersbare opvolging van de controles mogelijk is.

 

- Tenslotte werd zonaal een uitgebreide interne en externe toelichting bij elk voorschrift uitgewerkt en opgenomen in de teksten. De externe toelichting is bedoeld voor de organisatoren om bepaalde technische voorschriften duidelijker te maken. De interne toelichtingen werden opgesteld voor de brandpreventionisten zodat een uniforme toepassing van elk voorschrift over het grondgebied van alle lokale besturen bekomen kan worden.

 

De gecoördineerde teksten in bijlage maken integraal deel uit van deze beslissing.

 

De gemeente Beersel neemt deze zonale reglementen en richtlijnen over in de gemeentelijke politieverordening met gemeentelijke administratieve sancties om op de overtreding ervan administratieve sancties te kunnen opleggen.

 

De brandveiligheidsvoorschriften die opgenomen waren in "BIJLAGE 7 : Ambulante handel – Ronselen van publiciteit – Markten – Kermissen" vervallen en werden bijgevolg ook geschrapt.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL BEHEERDER

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad besluit alle betreffende artikels vermeld in de algemene politieverordening met gemeentelijke administratieve sancties met betrekking tot brandveiligheid bij evenementen in te trekken vanaf 01 februari 2021. Deze bepalingen worden vervangen door het reglement “Politieverordening houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand bij evenementen”.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het reglement “Politieverordening houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand bij evenementen”, zoals bij dit besluit gevoegd, goed. Het reglement treedt in werking op 01 februari 2021.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad gaat akkoord om het reglement “Politieverordening houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand bij evenementen”  integraal toe te voegen als "Bijlage 13" bij de geldende "Algemene politieverordening met gemeentelijke administratieve sancties".

 

Artikel 4:

Overtreders van de bepalingen in het reglement van orde kunnen beboet worden met een gemeentelijke administratieve sanctie van maximum 350 euro.

 

Artikel 5:

Een ondertekend uittreksel van deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant.

 

Artikel 6:

Een ondertekend uittreksel van deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de zonesecretaris van Hulpverleningszone Vlaams-Brabant West.

 

Artikel 7:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Politiezone Zennevallei

Uittreksel

Brandweerzone Vlaams-Brabant West

Uittreksel

Provincie Vlaams-Brabant

Brief + Uittreksel

Bevolking

Website en sociale media

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten

 

Kennisname zonale reglementen en richtlijnen van de brandweer inzake publiek toegankelijke inrichtingen. Goedkeuring en toevoeging aan de politieverordening.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

- Artikel 40 en 41 decreet Lokaal Bestuur.

 

- De bevoegdheid voor het nemen van politieverordeningen is toegewezen aan de lokale besturen met name op basis van artikel 119 en 135 §2  van de nieuwe gemeentewet. Specifiek voor reglementen inzake brandveiligheid speelt ook artikel 4 van de wet van 30 juli 1979 betreffende de preventie van brand en ontploffing en betreffende de verplichting van burgerrechtelijke aansprakelijkheid in dergelijke gevallen, die stelt dat de gemeenteraad verordeningen inzake preventie  en ontploffing kan uitvaardigen. Ook na de brandweerhervorming blijft dit een bevoegdheid van de gemeenteraden.

 

- Dergelijke politieverordening omvat dan alle brandpreventiemaatregelen die van toepassing zijn binnen het lokaal bestuur. Gezien het in kader van een zonale uniformiteit wenselijk is om een gemeenschappelijk reglement in alle gemeenten van de hulpverleningszone Vlaams-Brabant West te hebben kan de zoneraad een voorstel van politieverordening goedkeuren met verzoek dat alle gemeenteraden van de zone dit ontwerp goedkeuren (zelfde situatie als in meergemeentepolitiezones).

 

 

                      Feitelijke motivering:

 

Gezien de 33 gemeenten sinds 01 01 2015 één hulpverleningszone vormen, is eenzelfde politieverordening houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publiek toegankelijke inrichtingen wenselijk om als directie Brandpreventie op een uniforme manier te handelen en te adviseren. Bijgevolg kan rekening gehouden worden met bovenvermelde bemerkingen rond toepassingsgebied, voorschriften …

 

De directie Brandpreventie van  de hulpverleningszone Vlaams-Brabant West heeft een zonaal politiereglement uitgewerkt en tevens een procedure opgesteld met betrekking tot controle en attestering van de publiek toegankelijke inrichtingen.

 

Er werden infomomenten voorzien rond het ontwerp van het politiereglement voor alle 33 lokale besturen, nl. op 20 11 2019 en op 23 01 2020. Hierop werden betrokken gemeentemandatarissen en betrokken personeelsleden van de gemeenten uitgenodigd en was er ruimte om hun bezwaren en bemerkingen te formuleren.

 

Na goedkeuring door de zoneraad op zitting van 26 mei 2020 wordt gevraagd aan de 33 gemeenteraden om het nieuwe zonale reglement goed te keuren. En de eventueel bestaande verordening in te trekken zodat de voorschriften in voege kunnen gaan. Het risico op strafrechtelijke verantwoordelijkheid bij een schadegeval is kleiner wanneer het zonale reglement wordt eigen gemaakt.

 

De zonale politieverordening heeft volgende krachtlijnen:

 

- Inzake toepassingsgebied is geopteerd voor een zo ruim mogelijk toepassingsgebied, zowel qua aantal personen (met name vanaf 1 persoon) als qua categorieën van inrichtingen (met name zowel dancings, drankgelegenheden, winkels, feestzalen …). Deze voorschriften zijn vanzelfsprekend gediversifieerd in functie van het aantal personen (met name: 1-9, 10-49 en vanaf 50 personen). Op dergelijke wijze wordt een maximale toepasbaarheid van de verordening bekomen.

 

- Inzake maatregelen werd er steeds voor ogen gehouden dat het bestaande publiek toegankelijke inrichtingen betreft die vaak reeds jarenlang in exploitatie zijn. De basisveiligheidsmaatregelen zijn derhalve realiseerbaar zonder (omvangrijke) bouwkundige ingrepen. Voor nieuwe exploitaties worden nog beperkte bijkomende voorschriften opgelegd. Voor exploitaties in een nieuwbouw gelden daarenboven ook federale brandveiligheidsvoorschriften (Koninklijk Besluit met basisnormen).

 

- De technische voorschriften worden per categorie van inrichtingen (met name in functie van aantal personen) gebundeld in 3 bijlagen.

 

 

- Tevens wordt een procedure voorgesteld zodat er een efficiënte en beheersbare opvolging van de controles mogelijk is. Deze procedure is geïnspireerd op de procedures van de Vlaamse Overheid m.b.t. brandveiligheid in hotels, gastenkamers, kindergroepsopvang, buitenschoolse opvang …; met name een A, B, of C brandveiligheidsattest voor een inrichting, plus een effectieve opvolging van de B attesten die immers een beperkte geldigheid in de tijd hebben.

 

- De inrichtingen van categorie 1 (tussen 1 en 9 personen) zijn vrijgesteld van elke brandveiligheidsattestering.

 

- Tenslotte werd zonaal een uitgebreide interne en externe toelichting bij elk voorschrift uitgewerkt en opgenomen in de teksten. De externe toelichting is bedoeld voor de exploitanten om bepaalde technische voorschriften duidelijker te maken. De interne toelichtingen werden opgesteld voor de brandpreventionisten zodat een uniforme toepassing van elk voorschrift over het grondgebied van alle lokale besturen bekomen kan worden.

 

De gecoördineerde teksten in bijlage maken integraal deel uit van deze beslissing.

 

De gemeente Beersel neemt deze zonale reglementen en richtlijnen over in de gemeentelijke politieverordening met gemeentelijke administratieve sancties om op de overtreding ervan administratieve sancties te kunnen opleggen.

 

De brandveiligheidsvoorschriften die opgenomen waren in "BIJLAGE 9 : Horeca, sterke drank en evenementen" vervallen en werden bijgevolg ook geschrapt.

 

De inhoudstafel werd naar aanleiding van het wegvallen van de oude "BIJLAGE" 11 eveneens aanpast zodat alles terug correct op elkaar aansluit. De nieuwe "BIJLAGE 11" is nu het "Gemeentelijk visreglement Beersel – vijver kasteel Beersel".

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL BEHEERDER

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad besluit alle betreffende artikels vermeld in de "Algemene politieverordening met gemeentelijke administratieve sancties" met betrekking tot brandveiligheid in publiek toegankelijke inrichtingen in te trekken vanaf 01 februari 2021. Deze bepalingen worden vervangen door het reglement “Politieverordening houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publiek toegankelijke inrichtingen”.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het reglement "Politieverordening houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publiek toegankelijke inrichtingen”, zoals bij dit besluit gevoegd, goed. Het reglement treedt in werking op 01 februari 2021.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad gaat akkoord om het reglement “Politieverordening houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publiek toegankelijke inrichtingen” integraal toe te voegen als "Bijlage 14" bij de geldende "Algemene politieverordening met gemeentelijke administratieve sancties".

 

Artikel 4:

Overtreders van de bepalingen in het reglement van orde kunnen beboet worden met een gemeentelijke administratieve sanctie van maximum 350 euro.

 

Artikel 5:

Een ondertekend uittreksel van deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant.

 

Artikel 6:

Een ondertekend uittreksel van deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de zonesecretaris van Hulpverleningszone Vlaams-Brabant West.

 

Artikel 7:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Politiezone Zennevallei

Uittreksel

Brandweerzone Vlaams-Brabant West

Uittreksel

Provincie Vlaams-Brabant

Brief + Uittreksel

Bevolking

Website en sociale media

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten

 

Kennisname rapport interbestuurlijke audit bedrijfsruimten.

 

De raad,

 

De interbestuurlijke audit heeft betrekking op het volledige proces van detectie van leegstaande en/of verwaarloosde bedrijfsruimten tot en met de ontvangst van de middelen naar aanleiding van de heffing.

 

In het kader van de interbestuurlijke audit over de bedrijfsruimten evalueert Audit Vlaanderen:

▪ De interbestuurlijke samenwerking tussen de verschillende actoren.

▪ De beheersmaatregelen om redelijke zekerheid te hebben over:

o de volledigheid en correctheid van de jaarlijkse gemeentelijke lijst/inventaris van leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimten;

o de volledigheid en correctheid van de jaarlijkse heffing op leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimten;

o de correctheid en transparantie m.b.t. de jaarlijkse verdeling van de inkomsten uit de heffing;

o de tijdigheid van het doorlopen van de jaarlijkse cyclus m.b.t. inventarisatie en heffing;

o de naleving van de wettelijke bepalingen;

o de gelijke behandeling van de eigenaars van de bedrijfsruimten.

▪ Het dossierbeheer bij de verschillende actoren en de toegangsrechten voor de gemeenschappelijk gebruikte digitale toepassingen.

 

Conform artikel 29 en 221 van het Decreet over het lokaal bestuur en artikel 7 van het oprichtingsbesluit van Audit Vlaanderen moet elk raadslid over het auditrapport kunnen beschikken:

 

De raadsleden dienen over dit rapport geïnformeerd te worden gezien zij instaan voor de goedkeuring van het kader van het systeem van organisatiebeheersing en aan hen jaarlijks gerapporteerd wordt over het systeem van de organisatiebeheersing.

 

De gemeenteraad neemt kennis van het auditrapport van de interbestuurlijke audit leegstaande en/of verwaarloosde bedrijfsruimten gemeente Beersel uitgevoerd door Audit Vlaanderen.

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten

 

Goedkeuring criteria uitbreiding kinderopvang

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Decreet van 20 april 2012 over de organisatie van kinderopvang van baby's en peuters en wijzigingsdecreten.

 

Het besluit van de Vlaamse Regering van 22 november 2013 over de vergunningsvoorwaarden en het kwaliteitsbeleid voor gezinsopvang en groepsopvang van baby's en peuters.

 

Het ministerieel besluit van 27 februari 2014 ter uitvoering van artikel 8, 11, 40, 43 en 73 van het vergunningsbesluit van 22 november 2014 over de kwalificatiebewijzen en attesten.

 

Het besluit van de Vlaamse Regering van 22 november 2013 over de subsidies en de eraan gekoppelde voorwaarden voor de realisatie van specifieke dienstverlening door gezinsopvang en groepsopvang van baby's en peuters. Art. 36 van dit artikel bepaalt de minimale verplichtingen van de overeenkomst van opvang.

 

De programmawet van 24 december 2012 betreffende het sociaal statuut van onthaalouders die aangesloten zijn bij een dienst.

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Meerjarenprogrammatie voor nieuwe plaatsen inkomenstarief (T2A) in de kinderopvang voor baby’s en peuters

 

                      Feitelijke motivering:

Op 19 oktober 2020 communiceerde Kind en Gezin over de geplande meerjaren-programmatie van de Vlaamse Regering (2020-2024) voor ca 2500 nieuwe plaatsen inkomenstarief (T2A) voor kinderopvang baby’s en peuters. Hiervoor is ongeveer 27 miljoen euro beschikbaar gesteld.

 

In januari 2021 zal de oproep gelanceerd worden; enkel die opvanginitiatieven die voldoen aan de voorwaarden bepaald binnen het beslissingskader zullen een aanvraag kunnen indienen. De gemeente Beersel komt in aanmerking voor 13 nieuwe plaatsen met de subsidie voor inkomenstarief.

 

Om tot een kwalitatief en zorgvuldig advies te komen, wordt aan het lokaal bestuur gevraagd om vooraf de beoordelingscriteria en de -procedure vast te leggen en bekend te maken zodat iedere aanvraag objectief kan gescoord worden. Deadline hiervoor is 31 januari 2021.

 

De criteria en procedure werd principieel goedgekeurd op het college van 2 december.

 

Tevens werd het positief advies ontvangen van het Lokaal Overleg Kinderopvang en organisatieondersteuning (LOK(O) Beersel van 10 december.

 

De leden van de raad vinden in bijlage het voorstel van criteria en voorgestelde procedure.

 

De 6 voorgestelde criteria zijn de volgende:

- Criterium 1: De nood aan opvangplaatsen binnen een deelgemeente (20 punten)

- Criterium 2: De bereikbaarheid van de opvanglocatie met het openbaar vervoer (20 punten)

- Criterium 3: Betrokkenheid van de organisator bij het lokaal loket kinderopvang  (12,5 punten)

- Criterium 4: Betrokkenheid van de organisator bij het lokaal overleg kinderopvang & opvoedingsondersteuning (12,5 punten)

- Criterium 5: De opvangvoorziening voorziet in een ruimere toegankelijkheid. (9 punten)

- Criterium 6: De termijn waarin de opvangplaatsen kunnen gerealiseerd worden (6 punten)

 

Het 3de criterium wordt gescoord op basis van de samenwerking op het vlak van het lokaal loket kinderopvang. Om dit te kunnen scoren zal aan de kinderopvangvoorzieningen gevraagd worden om een engagementsverklaring te ondertekenen. De leden van de raad vinden in bijlage het ontwerp.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de criteria en procedure voor de uitbreidingsprocedure kinderopvang goed te keuren.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist het ontwerp van de engagementsverklaring lokaal loket kinderopvang goed te keuren.

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Kind & Gezin

Mail & besluit

Opvangvoorzieningen

Communicatie/website/persartikel

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten

 

Inschrijvingsbeleid onderwijs - Overeenkomst voor

regionaal aanmeldingssysteem secundair - inschrijvingen voor

schooljaar '21-'22 - Goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Decreet betreffende het flankerend onderwijsbeleid op lokaal niveau van 30 november 2007 en latere wijzigingen.

 

                      Feitelijke motivering:

Het LOP (Lokaal Overleg Platform) secundair onderwijs waar alle secundaire scholen van Halle en Beersel in vertegenwoordigd zijn, heeft beslist om met KS Leuven te werken voor de aanmeldingen en inschrijvingen van het schooljaar 2021-2022.

 

Het akkoord van de algemene vergadering van het LOP van 12/11 met de uitgewerkte aanmeldingsprocedure.

 

De Gemeente Beersel wordt in de overeenkomst (zie bijlage) genoemd als 'betaler' van het systeem. Ook voor de aanmeldingen in het basisonderwijs is de gemeente al jarenlang de betaler van de software.

Dit kadert in de regierol die de stad heeft inzake flankerend onderwijsbeleid.

 

                      Financiering

De uitgaven/inkomsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

De kostprijs bedraagt  10 euro per  leerling ingeschreven in het eerste jaar op 1/2/2020

Volgens discimus zaten er op 1/2/2020 148 leerlingen in het eerste jaar Sint-Victor, dus ca. 150 aanmeldingen voor Beersel =1500 euro

Vlaanderen zal voor de aanmeldingen van schooljaar 2021-2022 een subsidie ter beschikking stellen,deze zal rechtstreeks aangevraagd worden door KS leuven en in mindering gebracht worden op de factuur. We schatten dat dit een korting van 4 euro per aangemelde leerling zal geven.

 

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de overeenkomst goed met KS Leuven voor het regionaal aanmeldingssysteem secundair voor de inschrijvingen van het eerste jaar in het schooljaar 2021-2022.

 

Artikel 2:

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:

 

Financieel meerjarenplan

2020-2025

 

Budgetjaar

2020

 

Bedrag uitgave/ontvangst inclusief BTW:

ongeveer 1500 euro

 

Volgnr. MJP

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

Beleidsitem

MJP001238

AC000164

6140060

06

0889

 

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

KS Leuven

overeenkomst

Lop HAlle-Beersel t.a.v. Greet Marcelis

besluit gemeenteraad en overeenkomst

Sint-Victor Alsemberg

overeenkomst en besluit

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten

 

Administratieve rechtzetting: Samenwerkingsovereenkomst Sportopia vzw

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 40 en 41 decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere aanpassingen.

 

                      Feitelijke motivering:

 

In het besluit van  de gemeenteraad dd. 24 juni 2020 wordt de ingangsdatum van de samenwerkingsovereenkomst gewijzigd van 1 januari 2020 naar 1 januari 2021, deze wijziging staat in artikel 3.

 

Het samenwerkingsvoorstel van Sportopia vzw

 

De positieve samenwerking met Sportopia vzw (sinds 2008) door goede communicatie, flexibiliteit & innovatieve inbreng van de bestuurders

 

Beleidsdoelstelling Vrije Tijd: Alle Beerselaars kunnen drempelloos participeren aan, zich engageren in en genieten van een rijk, divers en prikkelend vrijetijdsaanbod. Beersel faciliteert het verenigingsleven, de vrijwilligerswerk en de burgerinitiatieven.

 

AP000042: We ontwikkelen een laagdrempelig duurzaam sport-en beweegaanbod in samenwerking met partners, met aandacht voor de verschillende doelgroepen

 

AC000114: We organiseren jaarlijks duurzame en laagdrempelige sportactiviteiten voor de lokale bevolking.

 

Het is noodzakelijk om voor de sportweken een toelage te voorzien om een kwalitatieve sportweek aan te bieden (gekwalificeerde monitoren, daguitstappen, innoverende & nieuwe sporten) & de gemeente optreedt als derde betaler voor de gemeentelijke accommodaties.

 

Het is nodig dat voor de overige sportpromotionele activiteiten de gemeente optreedt als derde betaler voor de gemeentelijke accommodaties.

 

                      Financiering

De uitgaven/inkomsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Gunstig - Ongunstig - Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

In het besluit van  de gemeenteraad dd. 24 juni 2020 wordt de ingangsdatum van de samenwerkingsovereenkomst met Sportopia vzw gewijzigd van 1 januari 2020 naar 1 januari 2021.

 

Inhoud van de samenwerkingsovereenkomst gaat als volgt:

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist om de samenwerkingsovereenkomst met Sportopia vzw goed te keuren. Deze overeenkomst regelt de samenwerking voor de organisatie van de sportweken en overige sportpromotionele activiteiten tussen:

 

De opdrachtgever,

Gemeenteraad van gemeente Beersel, gevestigd Alsembergsteenweg 1046 te Alsemberg vertegenwoordigd door: Marc Beling, voorzitter gemeenteraad en Hilde Devisch, algemeen directeur

 

En de opdrachtnemer,

Sportopia vzw, gevestigd Vroenenbosstraat 82 te Dworp, vertegenwoordigd door Timme Verschingel

 

 

Artikel 3:

De overeenkomst wordt gesloten voor een periode van 6 jaar en dit met ingang op 1 januari 2021. De overeenkomst is opzegbaar door beide partijen d.m.v. een aangetekende brief en met inachtneming van een opzeggingstermijn van 6 maanden.

 

Artikel 4:

Sportopia vzw verbindt er zich toe om de organisatie van de sportweken en overige sportpromotionele activiteiten op zich te nemen. De gemeente Beersel blijft echter steeds betrokken bij het uitoefenen van deze dienst via de sportdienst.

 

Artikel 5:

De sportweken worden georganiseerd tijdens de schoolvakanties en kunnen o.a. doorgaan in: Sportcomplex Vogelenzang, Sportschuur H. Meerts en Sportcentrum Kerkeveld. De sportweken starten om 09u (opvang vanaf 08u) en eindigen om 16u (opvang tot 17u). De mini sportweken starten om 09u (opvang vanaf 08u30) en eindigen om 12u (opvang tot 12u30). De datum van de sportweken worden jaarlijks in overleg met de sportdienst vastgelegd.

 

Overige sportpromotionele activiteiten kunnen georganiseerd worden zowel tijdens de week als in het weekend, uitgezonderd op de wettelijke feestdagen.

 

Artikel 6:

De gemeente Beersel treedt op als derde betaler voor het gebruik van de gemeentelijke infrastructuur bij de organisatie van sportweken en overige sportpromotionele activiteiten georganiseerd door Sportopia vzw. Voor de overige sportpromotionele activiteiten is dit de enige tussenkomst van het gemeentebestuur. Het AGB/gemeentepersoneel staat in voor de opkuis van de sportaccommodaties.

 

Artikel 7:

Om duidelijk te maken dat de organisatie van de sportweken en overige sportpromotionele activiteiten een samenwerkingsinitiatief is tussen gemeente Beersel en Sportopia vzw, dient op elke schriftelijke/digitale publicatie, op de website en sociale media telkens het logo van het gemeentebestuur opgenomen te worden. Sportopia vzw staat in voor het ontwerp en onderhoud van een website voor de sportweken en overige sportpromotionele activiteiten, die gelinkt wordt aan de website van de gemeente Beersel.

 

Artikel 8:

Het gemeentebestuur staat in voor het ontwerp en de kosten van het drukwerk (folder). De verspreiding gebeurt door het gemeentebestuur in samenwerking met Sportopia vzw.

 

Artikel 9:

Inschrijven voor de sportweken en overige sportpromotionele activiteiten kan via de website van Sportopia vzw en de gemeentelijke website. De inschrijvingen worden gecoördineerd door Sportopia vzw en zijn pas geldig na betaling. Sportopia vzw stuurt een bevestiging naar de ouders met de nodige praktische schikkingen.

 

Artikel 10:

Het inschrijvingsgeld voor de sportweken bedraagt 80 euro per week. Het gemeentebestuur geeft een toelage van 5 euro/deelnemer/dag aan Sportopia vzw. Het inschrijvingsgeld voor de mini sportweken bedraagt 40 euro per week. Het gemeentebestuur geeft een toelage van 4 euro/deelnemer/halve dag aan Sportopia vzw. Het gemeentebestuur voorziet geen toelage voor overige sportpromotionele activiteiten.

 

Voorstel tot wijzigingen in verband met inschrijvingsgeld dienen steeds vooraf aan het college van burgemeester en schepenen voorgelegd te worden.

 

Artikel 11:

Inschrijven kan tot het maximum aantal deelnemers (onder voorbehoud van de bijkomende veiligheidsmaatregelen) bereikt zijn in functie van de accommodatie:

          Sportcomplex Vogelenzang: 80 deelnemers

          Sportschuur H. Meerts: 40 deelnemers

          Sportcentrum Kerkeveld: 60 deelnemers

 

Na afloop van de sportweken bezorgt Sportopia vzw een deelnemerslijst aan de sportdienst (voor de uitbetaling van de toelage).

 

Artikel 12:

Sportopia vzw stelt zelf de monitoren aan. Ze voeren hiervoor promotie binnen de gemeente Beersel om zoveel mogelijk lokale jongeren te bereiken. Na aanstelling bezorgt Sportopia vzw een overzicht van de monitoren (contactgegevens en diploma’s) aan het gemeentebestuur. Elke monitor moet een attest kunnen voorleggen van goed gedrag en zeden model 2.

 

Maximum aantal kinderen per monitor = 15 kinderen (onder voorbehoud van de bijkomende veiligheidsmaatregelen).

Maximum aantal kinderen per monitor + hulpmonitor = 20 kinderen (onder voorbehoud van de bijkomende veiligheidsmaatregelen)

 

Een hulpmonitor staat steeds onder supervisie van een monitor.

 

Diplomavereisten voor de monitoren zijn:

Hoofdmonitoren:

          VTS Trainer A / Trainer B / Instructeur B of gelijkgesteld

          Afgestudeerden ( bachelor / master) L.O

 

Monitoren:

          VTS-initiator / jeugdsportbegeleider of gelijkgesteld

          Studenten 2e bachelor L.O.

          Bachelor Lager Onderwijs / kleuteronderwijs

 

Hulpmonitoren:

          Competente sportbeoefenaars (min 18 jaar), sporttechnische of didactische bekwaamheid

          VTS aspirant – Initiator

 

Alle communicatie met de monitoren verloopt via Sportopia vzw. Sportopia vzw zorgt voor de uitbetaling van de monitoren.

 

Artikel 13:

Sportopia vzw staat in voor de opmaak en verzending (digitaal) van de fiscale attesten.

De gemeente erkent Sportopia vzw en bezorgt hen een getekend exemplaar.

 

Artikel 14:

Sportopia vzw werkt met een open boekhouding die elk moment door het gemeentebestuur van Beersel ingekeken kan worden.

 

Artikel 15:

Sportopia vzw staat in voor de opmaak van het programma van de sportweken en overige sportpromotionele activiteiten. Het programma voor de sportweken wordt 6 weken voor aanvang overgemaakt aan de sportdienst en ter kennisname voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 16:

Sportopia vzw voorziet tijdens de sportweken een aandenken voor de deelnemers en een gepersonaliseerd diploma/brevet. Ze zorgen ook voor 1 stuk fruit/dag/deelnemer en promoten niet-gesuikerde dranken.

 

Artikel 17:

Het Autonoom Gemeentebedrijf Beersel voorziet in een verzekering voor de accommodaties die onder het AGB vallen. De gemeente voorziet in een verzekering voor de accommodaties die onder de gemeente vallen.

 

Artikel 18:

Sportopia vzw voorziet in een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen voor de monitoren en deelnemers aan de sportweken.

 

Artikel 19:

De monitoren communiceren uitsluitend in het Nederlands, net zoals alle overige communicatie en promotie in het Nederlands moeten gebeuren.

 

Artikel 20:

Sportopia vzw zorgt voor de opmaak van een huishoudelijk reglement met o.a. richtlijnen voor de ouders + regeling bij mogelijke annulatie langs beide zijden.

 

Artikel 21:

Het gemeentebestuur Beersel behoort tot het district Halle – Vilvoorde:

Toezicht op de Sociale Wetten Directie Halle-Vilvoorde - d'Aubreméstraat 16 - 1800 Vilvoorde

Telefoonnummer: 02 233 44 55

 

Artikel 22:

De vertegenwoordiger in het Comité voor veiligheid en gezondheid is:

De preventieadviseur van de gemeente Beersel - Alsembergsteenweg 1046 - 1652 Alsemberg

Telefoonnummer: 02 359 17 17

 

Artikel 23:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Sportopia vzw

Mail + Samenwerkingsovereenkomst

Betrokken diensten

Besluit

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten

 

Afstand wegenis om reden openbaar nut ten bate van de gemeente - Huizingen project Keienberg - Dossier toelating

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Het decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

                      Feitelijke motivering:

Op 28 oktober 2015 keurde de gemeenteraad het verkavelingsontwerp Huizingen "Keienberg" alsook het tracé van de aanleg van wegenis zoals aangeduid in het geel van het opmetingsplan goed.

 

Tevens werd bepaald dat de verkavelaar aan de gemeente zal afstaan, de in de aanvraag aangegeven openbare wegenis, aanhorigheden, openbare nutsvoorzieningen en groenzones, zomede van de gronden waarop deze worden opgericht, vrij en onbelast en zonder kosten voor de gemeente.

Alle kosten van opmeting, akte, registratie, overschrijving, enz., zijn ten laste van de verkavelaar.

 

Het Proces-Verbaal van definitieve oplevering van 25 juni 2020.

 

Het College van Burgemeester en Schepenen is in zitting van 18 november 2020 akkoord gegaan met het voorstel van de dienst patrimonium om notaris Vernimmen - Zoniënwoudlaan 252 te 1640 Sint-Genesius-Rode aan te stellen voor het verdere verloop van het dossier "Afstand wegenis om reden openbaar nut ten bate van de gemeente - Project Keienberg" - kadastraal gekend Huizingen  afdeling 4 Sectie A nr 672 L.

 

Ontwerp akte kosteloze grondafstand.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad geeft toelating om over te gaan tot de kosteloze grondinname van wegenis om reden van openbaar nut ten bate van de gemeente inzake het "Project Keienberg te Huizingen", kadastraal gekend - Huizingen Afdeling 4 - Sectie A nr 672 L.

 

Artikel 2:

De kosten, rechten en erelonen waartoe deze afstand aanleiding geeft, zijn ten laste van de overdragers.

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Notaris Vernimmen

Brief

Dienst RO

Mail

Dienst Infrastructuur

Mail

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten

 

Feodaal Kasteel van Beersel met omgeving. Goedkeuring beheersplan.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

 

                      Feitelijke motivering:

Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 27 december 2001 om de studieopdracht voor architectuur, stabiliteit en technieken voor de restauratiewerken aan het Kasteel van Beersel toe te wijzen aan Tijdelijke Vereniging "Studiegroep Restauratie Kasteel van Beersel" - Kerkstraat 65 uit 1601 Sint-Pieters-Leeuw.

 

Het college van burgemeester en schepenen keurt in zitting van 12 december 2018 de meerwerken voor opmaak van het beheersplan omgeving van Kasteel van Beersel ten bedrage van 25.300,00.exclusief btw. waarvan 2% (542,00 euro) voor de Historische Woonsteden en Tuinen vzw. en 98% (24.758 euro) voor de gemeente Beersel, goed.

Tijdelijke Vereniging "Studiegroep Restauratie Kasteel van Beersel" krijgt de opdracht dit beheersplan op te maken.

 

Het Agentschap Onroerend Erfgoed - Vlaamse Overheid - Diestsepoort 6 bus 94 - 3000 Leuven bevestigde op 1 maart 2019 de toekenning van een onderzoekspremie van 20.000,00 euro voor de opmaak van het beheersplan voor het kasteel Beersel - omgeving.

 

Het beheersplan en bijlagen.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het beheersplan "Feodaal Kasteel van Beersel met omgeving" opgemaakt door Tijdelijke Vereniging "Studiegroep Restauratie Kasteel van Beersel" (Perspectiv Architecten - D+A consult, in samenwerking met Ann Voets), goed.

 

Artikel 2:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Tijdelijke Vereniging "Studiegroep Restauratie Kasteel van Beersel"

mail

Onroerend Erfgoed

mail

Historische Woonsteden en Tuinen vzw

mail

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten

 

Riomanagement BRL 13 RM - uitbouw gemeentelijke afvalwaterzuiveringsstructuur A Denystraat - verwerven perceeltje grond (Aquafin) - Dossier toelating

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Het decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

                      Feitelijke motivering:

De principebeslissing van 25 mei 2005 van de gemeenteraad waarbij beslist werd over te gaan tot het verwerven van een deel van de eigendommen te Albert Denystraat te Lot, nodig voor de realisatie van de wegen- en rioleringswerken en de herwaardering van het grachtenstelsel.

 

Tijdens de studie van het project werd vastgesteld dat de oppervlakte van het te verwerven deeltje van het perceel grond, kadastraal gekend Beersel 5e Afdeling Lot Sectie C 330 B (Aquafin), diende verruimd te worden tot 96 M2 in plaats van de voorziene 80 M2.

 

Op 22 juni 2011 leverde OVAM een bodemattest af met de opmerking "gronden kunnen slechts overgedragen worden als er vooraf een oriënterend bodemonderzoek aan OVAM is bezorgd met melding van de overdracht.

 

Er werd een nieuwe opmeting uitgevoerd op 11 maart 2015 door Landmeter-Expert André Vanderelst.

 

Dit oriënterend bodemonderzoek werd uitgevoerd 28 januari 2019 en op 14 februari 2019 leverde OVAM het bodemattest af met de opmerking : "Op 1 februari 2019 ontvingen we het verslag van het oriënterend bodemonderzoek voor de grond aan de Albert Denystraat 161 te Lot.  Dit oriënterend bodemonderzoek werd op 28 januari 2019 opgesteld door Abeslim bvba, met als titel "Oriënterend bodemonderzoek i.h.k.v. overdracht en periodiciteit - RWZI Beersel - A. Denystraat 161, 1651 Beersel. Er is volgens de bodemsaneringsdeskundige geen beschrijvend bodemonderzoek of bodemsanering nodig. Het overzicht van de gronden waar het oriënterend bodemonderzoek werd op uitgevoerd :

 

Beersel, 5e Afdeling Lot Sectie C nr 319 A

Beersel, 5e Afdeling Lot Sectie C nr 330 B

 

De aankoopprijs van 5.001,00 EUR ligt onder het schattingsverslag. De kosten van aankoop zijn ten laste van de gemeente (notariskosten, ....) : indicatieve raming 1.456,09 EUR.

 

Ontwerp akte aankoop.

 

 

                      Financiering

De uitgaven zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad geeft toelating om over te gaan tot de aankoop van een deel (96 M2) van het perceel grond, kadastraal gekend Beersel 5e Afdeling Sectie C nr 330 B, conform opmetingsplan van 11 maart 2015 opgemaakt door Landmeter-expert André Vanderelst, voor een bedrag van 5.001,00 EUR, alsook akkoord te zijn dat de kosten van aankoop ten laste zijn van de gemeente, indicatief geraamd op 1.456,09 EUR.

 

Artikel 2:

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:

 

Financieel meerjarenplan

2020 - 2025

 

Budgetjaar

2021

 

Bedrag uitgave/ontvangst inclusief BTW:

€ 5.001,00 EUR (aankoop) en 1.456,09 EUR (kosten)

 

Volgnr. MJP

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

Beleidsitem

MJP000627

AC000042

22000000

02

0200

 

MJP001563

AC000214

61310030

08

0190

 

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Notaris Willekens - De Kegel

Brief

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten

 

Verkoop perceel grond gelegen Kampendaal te Dworp - kadastraal gekend Beersel 3e Afdeling Dworp, Sectie E nummer 499 D - Dossier toelating

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 40 en 41 van het decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

                      Feitelijke motivering:

De gemeente Beersel is eigenaar van het perceel grond gelegen Kampendaal te Dworp, kadastraal gekend Beersel 3e Afdeling Dworp Sectie E nr 499 D, oppervlakte 14877 M2 en grenst aan de eigendommen van het Agentschap voor Natuur en Bos.

 

Het Agentschap voor Natuur en Bos wil in het kader van de uitbreidingsplannen in het gebied (Hallerbos, perimeter reservaat Duling, Plan Boommarter, het onderzoek naar een projectwerking Brabantse wouden) bijkomende gronden verwerven om deze waar dat kan te bebossen, of minstens in te richten zodat de natuur er op vooruitgaat, maar eveneens met het oog op recreatie en landschap.

 

Door het perceel aan het ANB te verkopen kan het bestuur zijn steentje bijdragen tot de uitbreiding van de gebieden en kan er een aanzet gegeven worden tot een ruimere gezonde groene omgeving.

 

De gemeenteraad is in zitting van 27 november 2019 in principe akkoord gegaan met de vraag van het Agentschap voor Natuur en Bos om het perceel grond gelegen Kampendaal te Dworp, kadastraal gekend Beersel 3e Afdeling Dworp Sectie E nr 499 D, oppervlakte 14877 M2 te verkopen.

 

De waarde van het perceel grond werd door de Dienst Vastgoedtransacties van de Vlaamse Overheid  geschat op 67.000,00 EUR, alles inclusief en voor zover de grond vrij is van gebruik, lasten, hypotheken en vervuiling.

 

Indien het bestuur wenst te verkopen neemt het Agentschap voor Natuur en Bos alle administratie en kosten voor haar rekening en kan de akte worden verleden via de Dienst Vastgoedtransacties van de Vlaamse Overheid.

 

De ontwerpakte.

 

De volgende personen worden voorgesteld om de gemeenteraad te vertegenwoordigen bij het verlijden van de akte en krijgen ook uitdrukkelijk de machtiging om het bevoegde kantoor van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie uitdrukkelijk te ontslaan van enige ambtshalve inschrijving te nemen, om gelijk welke reden, bij de overschrijving van een uitgifte van deze akte.

 

- algemeen directeur : Mevrouw Hilde Devisch

- voorzitter van de gemeenteraad : De Heer Marc Beling

- financieel directeur : Mevrouw Viviane Aucremanne

 

 

 

                      Financiering

De inkomsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad geeft toelating om over te gaan tot de verkoop van het perceel grond gelegen Kampendaal te Dworp, kadastraal gekend Beersel 3e Afdeling Dworp Sectie E nr 499 D, opp. 14877 M2, voor een bedrag van 67.000,00 EUR.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad gaat akkoord om de verkoopakte te verlijden via de Dienst Vastgoedtransacties van de Vlaamse Overheid.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad stelt de hierna vermelde personen aan om de gemeenteraad te vertegenwoordigen bij het verlijden van de akte alsook krijgen zij uitdrukkelijk de machtiging om het bevoegde kantoor van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie uitdrukkelijk te ontslaan van enige ambtshalve inschrijving te nemen, om gelijk welke reden, bij de overschrijving van een uitgifte van deze akte.

 

- De Heer Marc Beling, voorzitter van de gemeenteraad

- Mevrouw Hilde Devisch, algemeen directeur

- Mevrouw Viviane Aucremanne, financieel directeur

 

 

Artikel 4:

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:

 

Financieel meerjarenplan

2020 - 2025

 

Budgetjaar

2021

 

Bedrag ontvangst inclusief BTW:

€ 67.000,00

 

Volgnr. MJP

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

Beleidsitem

001826

AC000214

26000100

00

0050

 

 

Artikel 5:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Agentschap voor Natuur en Bos

Brief

Vlaamse Belastingdienst

Dienst Vastgoedtransacties

Brief

Dienst Financiën

Mail

Dienst Milieu

Mail

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten

 

Vraag van de fractie Groen om volgend bijkomend agendapunt te plaatsen op de agenda van de gemeenteraad: "Besluit tot ondertekening van het Bomencharter (zie boomcharter.be) met als streefdoel 25.000 nieuwe bomen te planten op het grondgebied van de gemeente Beersel."

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 40 en 41 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere aanpassingen.

 

                      Feitelijke motivering:

Het door de fractie Groen ingediende agendapunt met volgende inhoud:

 

"Besluit tot ondertekening van het Bomencharter (zie boomcharter.be) met als streefdoel 25.000 nieuwe bomen te planten op het grondgebied van de gemeente Beersel

 

Motivatie

Bomen zijn fantastische wezens die CO2 uit de atmosfeer halen. De koolstof (C) nemen ze op  en de zuurstof (O2) pompen ze in de lucht zodat wij gezonde (bos)lucht kunnen inademen. Bomen vormen dus een aangename en efficiënte manier om de klimaatopwarming onder controle te houden. Maar bomen zijn zoveel meer, ze  beschermen ons ook tegen de gevolgen van klimaatopwarming (droogte, hitte, overstromingen). Bomen verbeteren de luchtkwaliteit (ze halen fijn stof uit de lucht) en ze vormen een geluidsbuffer, ze zijn bovendien goed voor de biodiversiteit. Bomen produceren lekker en vers fruit en voedzame noten, ze zijn goed voor onze gezondheid en bevorderen ons geluksgevoel. Uiteraard zijn er ook bomen nodig voor de constructie van huizen, de productie van meubelen edm.

 

Via het Bomencharter engageren steden en gemeenten zich om een bepaald aantal bijkomende bomen ('het streefdoel') te bekomen op het grondgebied van de stad/gemeente. Het Bomencharter vormt dus een instrument om meer bomen te bekomen in Vlaanderen. Op die manier staat het Bomencharter symbool voor de collectieve strijd die we voeren tegen de klimaatopwarming. De telling van het aantal geplante bomen vormt een wezenlijk onderdeel van het Bomencharter.

 

Het Bomencharter heeft betrekking op de periode 2019 - 2024. Alle bomen die geplant worden vanaf 1/1/2019 tot 31/12/2024 worden opgenomen in de telling. Op die manier wordt het Bomencharter maximaal geënt op de bestuursperiode van de lokale besturen.

 

Het blijft mogelijk om deel te nemen aan het Bomencharter. Men kan inschrijven zo lang het project loopt (tot 2024). De plechtige ondertekening van het Bomencharter Vlaanderen werd trouwens  verschoven naar  het najaar van 2021.

 

De volgende steden en gemeenten ondertekenen het Bomencharter reeds: Aalst, Affligem, Alken, Antwerpen, Anzegem, Assenede, Avelgem, Begijnendijk, Beringen, Berlaar, Berlare, Bertem, Bever, Blankenberge, Boechout, Bonheiden, Boortmeerbeek, Bornem, Boutersem, Brakel, Bredene, Brugge, Buggenhout, Denderleeuw, Dendermonde, Dessel, Destelbergen, Duffel, Edegem, Eeklo, Erpe-Mere, Evergem, Gavere, Geel, Geetbets, Genk, Gent, Geraardsbergen, Grimbergen, Grobbendonk, Haacht, Halen, Halle, Harelbeke, Hasselt, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herne, Hoogstraten, Hove, Huldenberg, Hulshout, Ieper, Jabbeke, Kalmthout, Kampenhout, Kaprijke, Kapelle-op-den-Bos, Kapellen, Kasterlee, Keerbergen, Kinrooi, Koekelare, Koksijde, Kontich, Kortenaken, Kortrijk, Kraainem, Kruibeke, Laakdal, Laarne, Landen, Lebbeke, Lendelede, Lennik, Lichtervelde, Liedekerke, Lier, Lierde, Lievegem, Lille, Lint, Linter, Lochristi, Londerzeel, Machelen, Mechelen, Meerhout, Meise, Menen, Merchtem, Merelbeke, Meulebeke, Moerbeke, Mol, Moorslede, Niel, Nieuwpoort, Ninove, Oostende, Oosterzele, Oudenaarde, Oudenburg, Oudsbergen, Oud-Heverlee, Overijse, Putte, Puurs-Sint-Amands, Ranst, Ravels, Roeselare, Roosdaal, Rumst, Schelle, Schoten, Sint-Gillis-Waas, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Staden, Steenokkerzeel, Stekene, Temse, Ternat, Tielt-Winge, Tienen, Torhout, Tremelo, Turnhout, Vilvoorde, Voeren, Vorselaar, Vosselaar, Wachtebeke, Wellen, Wetteren, Wichelen, Wijnegem, Willebroek, Wingene, Wommelgem, Wortegem-Petegem, Wuustwezel, Zaventem, Zele, Zelzate, Zoersel, Zottegem, Zoutleeuw, Zulte, Zwalm, Zwevegem en Zwijndrecht.

 

De volgende provincies ondertekenen het Bomencharter: de provincie Oost-Vlaanderen (gedeputeerde Riet Gillis), de provincie Antwerpen (gedeputeerde De Haes) en de provincie Vlaams-Brabant (gedeputeerde Bart Nevens).

 

Het Bomencharter wordt ook gesteund door minister Somers en minister Demir en wordt gesteund door: BOS+, BBL, Velt, Natuurpunt, INBO, het Centrum voor Botanische Verrijking, de Vereniging voor Openbaar Groen, de Vlaamse Bosgroepen, ByeByeGrass, Trees For Climate, Martin Hermy (Em. Professor in Natuur- en Groenbeheer), Kris Verheyen (Hoogleraar Bosecologie en Bosbeheer UGent), Bart Muys (Hoogleraar Bosecologie en Bosbeheer KU Leuven), VALOR, Ecovator, GoodPlanet Belgium, de Fietsersbond, Fietsberaad Vlaanderen en Ilse Eelen (Hartvoorbomen).

 

Voorstel van Beslissing: Het gemeentebestuur van Beersel besluit om het Bomencharter te ondertekenen. De gemeente Beersel streeft er naar om 25.000 bijkomende bomen te bekomen op het grondgebied van de gemeente in de periode 2021-2024, wat overeenkomt met 1 bijkomende boom per inwoner.

 

                      Financiering

VISUM FINANCIEEL BEHEERDER

Niet van toepassing.

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist het door de fractie Groen ingediende agendapunt "Besluit tot ondertekening

van het Bomencharter met als streefdoel 25.000 nieuwe bomen te planten op het grondgebied van de

gemeente Beersel" goed te keuren.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om het

boomcharter te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten

 

Mondelinge vraag

 

De raad,

 

De gemeenteraad neemt kennis van de mondelinge vraag, schriftelijk ingediend door mevrouw Tilia Casaer (Groen) op 11 december 2020 om 21u04:

 

Steeds meer zien we in de media hoe mensen worstelen met hun mentaal welzijn tijdens de huidige coronacrisis. We merken daarbij op dat jongeren vaak wat vergeten worden. Toch zijn zij een groep die zeker niet uit het ook verloren mag worden. Volgens onze fractie kan de Gemeente Beersel een schouder bieden om op te steunen.

 

Daarbij stellen we volgende vragen:

• Heeft de gemeente zicht op deze problematiek?

• Zijn er plannen om deze op te sporen en aan te pakken?

• Zo ja, welke concrete stappen kunnen we verwachten? Met welke partners zal men hiervoor samenwerken?

• Er komt alvast een stille blokspot en dit kunnen we uiteraard alleen maar toejuichen. Maar uit het verleden blijkt dat vele jongeren niet op de hoogte waren van de blokspot. Op welke manier zorgen jullie ervoor dat alle Beerselse jongeren bereikt worden?

 

Tijdens de herfstvakantie werd het jeugdverblijfcentrum Hanenbos opengesteld voor het bredere publiek. Kinderen en jongeren konden er ravotten. Onder andere het vernieuwde bosbeleefpad en het touwenparcours hadden zeer veel succes. Hierbij de vraag of het jeugdverblijfcentrum ook tijdens andere schoolvakanties opengesteld kan worden zolang de gewone weekends en kampen niet hervatten.

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021