Notulen GR

Van 24 NOVEMBER 2021

Om 20:32 uur

Locatie De Meent

 

Aanwezig: Marc Beling, voorzitter;

Hugo Vandaele, burgemeester;

Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Jos Savenberg en Sonia Van Wanseele, schepenen;

Christelle Mayné, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Jan Steyaert, Ingrid Verschueren, Bruno Lerminiaux, Klaas Slootmans, Perrine Marchal, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem, Eva Fonteyn, Ahmed Alaoui Mhammedi, Emmanuel Donge, Lauren Kolinsky, Maxime Timmerman, Linda Boon, Hilde Dehollogne en Patience N'Kamba, raadsleden;

Hilde Devisch, algemeen directeur;

 

Verontschuldigd: Ben Weyts en Kris De Greef, raadsleden;

 

 

De clausule in verband met bestuurlijk toezicht vind je hier: https://www.beersel.be/product/2278/bestuurlijk-toezicht

 

Overzicht punten

 

Notulen van de gemeenteraad van 27 oktober 2021. Goedkeuring.

 

De raad,

 

De notulen van de zitting van de gemeenteraad van 27 oktober 2021 worden na voorlezing goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2021
Overzicht punten

 

Kennisname goedkeuring jaarrekening 2020

 

De raad,

 

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de gouverneur van Vlaams Brabant d.d. 15/10/2021 (zie bijlage) tot goedkeuring van de jaarrekening over het financiële boekjaar 2020 van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn van Beersel.

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2021
Overzicht punten

 

Kennisname goedkeuring jaarrekening 2020 AGB Beersel

Kwijting verlenen aan de bestuurders voor de jaarrekening 2020.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Art 253§4, 3de lid van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de gemeenteraad jaarlijks over de aan de bestuurders te verlenen kwijting aan de bestuurders beslist, na goedkeuring van de rekeningen door de gouverneur.

 

                      Feitelijke motivering:

Op 14/10/2021 tekende de gouverneur het besluit tot goedkeuring van de jaarrekening over het financiële boekjaar 2020 van het autonoom gemeentebedrijf Beersel van de gemeente Beersel.

 

De leden van de gemeenteraad nemen kennis van deze beslissing in bijlage toegevoegd.

 

Uit het onderzoek van de jaarrekening door de administratie van Agentschap Binnenlands Bestuur blijkt niet dat de jaarrekening onjuist of onvolledig is of dat ze geen waar en getrouw beeld geeft van de financiële toestand. Op basis van dit onderzoek heeft de gouverneur de jaarrekening over het financiële boekjaar 2020 van het autonoom gemeentebedrijf goedgekeurd.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de gouverneur van de provincie Vlaams Brabant dd. 14/10/2021 tot goedkeuring van de jaarrekening over het financiële boekjaar 2020 van het autonoom gemeentebedrijf Beersel van de gemeente Beersel.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad verleent kwijting over de jaarrekening van het financiële boekjaar 2020 aan de bestuurders van het autonoom gemeentebedrijf Beersel van de gemeente Beersel.

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

ABB

via digitaal loket

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2021
Overzicht punten

 

AGB Beersel - Bijsturen factor prijssubsidie

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

                      Feitelijke motivering:

Een AGB wordt gekwalificeerd als BTW-belastingplichtige met recht op BTW-aftrek in de zin van artikel 4, § 1, WBTW onder de strikte voorwaarde van winstuitkering.

 

Om het winstgevend karakter van het AGB te garanderen is het nodig dat het Autonoom Gemeentebedrijf Beersel vanwege de Gemeente Beersel prijssubsidies ontvangt als vergoeding voor de terbeschikkingstelling van de infrastructuur voor sport, jeugd,  cultuur en toerisme te Beersel.

 

In de gemeenteraad d.d. 16 december 2020 werd op basis van het goedgekeurde budget de prijssubsidiefactor voor het boekjaar 2021 vastgesteld op 16,05.

 

Op basis van de uitgaven en ontvangsten van januari tot en met oktober 2021 enerzijds en op de te verwachten uitgaven en ontvangsten van de maanden november en december 2021 anderzijds wordt vastgesteld dat de goedgekeurde prijssubsidiefactor van 16,05 moet worden bijgestuurd voor de laatste 2 maanden van het boekjaar 2021

 

De prijssubsidiefactor voor de 2 laatste maanden van het boekjaar 2021 bedraagt 6,07. De berekening ervan zie bijlage. 

 

                      Financiering

De uitgaven/inkomsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om het prijssubsidiereglement 2021 te herzien zoals vermeld in artikel 2 van de huidige beslissing, vanaf 01/11/2021.

Het prijssubsidiereglement 2021, goedgekeurd door de gemeenteraad van 16/12/2020 wordt vanaf dezelfde datum opgeheven.

 

Artikel 2:

PRIJSSUBSIDIEREGLEMENT AGB Beersel

 

Het Autonoom Gemeentebedrijf Beersel heeft haar ontvangsten en uitgaven geraamd voor de maanden november - december van het kalenderjaar 2021. Op basis van deze ramingen heeft het Autonoom Gemeentebedrijf Beersel vastgesteld dat voor de maanden november - december van het kalenderjaar 2021 de inkomsten voor de terbeschikkingstelling van de infrastructuur voor sport, jeugd,  cultuur en toerisme minstens € 82.305,46 euro exclusief btw moeten bedragen om economisch rendabel te zijn.

 

Om economisch rendabel te zijn dient het Autonoom Gemeentebedrijf Beersel vanaf 01/11/2021 tot 31/12/2021 de voorziene prijzen (inclusief 6 % btw) voor de terbeschikkingstelling van de infrastructuur voor sport,  cultuur en toerisme te vermenigvuldigen met een factor 7,07.

 

De Gemeente Beersel erkent dat het Autonoom Gemeentebedrijf Beersel, op basis van deze ramingen, de voorziene prijzen (inclusief 6% btw) voor de terbeschikkingstelling van de infrastuctuur voor sport, cultuur en toerisme moet vermenigvuldigen met een factor 7,07 om economisch rendabel te zijn.

 

Rekening houdend met de sportieve, culturele, toeristische en sociale functie van de sport, cultuur en toerisme wenst de Gemeente Beersel dat er tijdens het kalenderjaar 2021 geen prijsverhogingen doorgevoerd worden ten aanzien van huurders van de infrastructuur voor sport, cultuur en toerisme. De Gemeente Beersel wenst immers de prijzen te beperken opdat de infrastructuur voor sport, cultuur en toerisme toegankelijk zijn voor iedereen. De Gemeente Beersel verbindt er zich toe om voor de periode vanaf 1 november 2021, en dit tot herziening van dit besluit, deze beperkte prijzen te subsidiëren middels de toekenning van prijssubsidies.

 

De waarde van de prijssubsidie toegekend door de Gemeente Beersel voor de terbeschikkingstelling van de infrastuctuur voor sport, cultuur en toerisme bedraagt de prijs (inclusief 6% btw) die de huurder betaalt vermenigvuldigd met een factor 6,07.

 

De gesubsidieerde prijzen (inclusief 6% btw) kunnen steeds geherevalueerd worden in het kader van een periodieke evaluatie van de totale exploitatieresultaten van het Autonoom Gemeentebedrijf Beersel. In de mate er een prijssubsidieaanpassing noodzakelijk is zal de Gemeente Beersel deze steeds documenteren.

 

Het Autonoom Gemeentebedrijf Beersel moet op de 5de werkdag van elke maand de Gemeente Beersel een overzicht bezorgen van het aantal gebruikers van de infrastructuur voor sport, cultuur, toerisme. Dit overzicht dient tevens het bedrag aan te betalen prijssubsidies te bevatten. De afrekening van deze prijssubsidies zal gebeuren middels de uitreiking van een debet nota die het Autonoom Gemeentebedrijf Beersel uitreikt aan de Gemeente Beersel. De Gemeente Beersel dient deze debet nota te betalen aan het Autonoom Gemeentebedrijf Beersel binnen de 5 werkdagen na ontvangst.

 

Een nieuw prijssubsidiereglement zal worden onderhandeld tussen de Gemeente Beersel en het Autonoom Gemeentebedrijf Beersel in functie van de gewijzigde exploitatieresultaten van het AGB Beersel.

 

 

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:

 

Financieel meerjarenplan

MJP 2020 - 2025

 

Budgetjaar

2021

 

Bedrag uitgave/ontvangst inclusief BTW:

71.016,59 euro

 

Volgnr. MJP

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

Beleidsitem

MJP0001567

AC00214

64950000

08

0190

 

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Raad van bestuur AGB

via een uittreksel uit de notulen

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2021
Overzicht punten

 

Onderhandse verkoop voor openbaar nut (plaatsing elektriciteitscabine) gelegen J.B. Bosmansstraat te Sint Pieters Leeuw / Hellestraat te Lot - Deeltje van perceel grond - kadastraal gekend - Beersel 5e Afdeling Lot Sectie C nr 503 A - Dossier toelating.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

 

Artikel 40 en 41 van het decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

                      Feitelijke motivering:

 

De vraag van Fluvius voor aankoop van een deeltje grond (in het geel op het opmetingsplan) van het perceel gelegen J.B. Bosmansstraat te Sint Pieters Leeuw / Hellestraat Lot, kadastraal gekend Beersel, 5e Afdeling Lot Sectie C nr 503 A, voor een oppervlakte van 25,62 M2.

 

Het aan te kopen perceeltje grond door Fluvius zal gebruikt worden voor de vervanging van de huidige elektriciteitscabine.

 

Alle kosten (oa. notariskosten, opmeting, schatting, .... enz.) zijn ten laste van de koper.

 

PV van opmeting en opsplitsing van 9 november 2021 opgemaakt door Landmeter-Expert Kris Audenaert van het Landmeetkundig bureau Daeninck-Audenaert bv.

 

Het schattingsverslag van 9 november 2021 opgemaakt door Landmeter-Expert Kris Audenaert van het Landmeetkundig Bureau Daeninck-Audenaert bv waarin de waarde van het perceeltje grond werd geschat op 1.536,60 EUR.

 

Overeenkomst voor aankoop van een perceel grond.

 

                      Financiering

 

De inkomsten zullen worden voorzien bij de volgende aanpassing in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de overeenkomst van verkoop van een perceeltje grond aan Fluvius, gelegen J.B. Bosmansstraat te Sint Pieters Leeuw / Hellestraat te Lot, voor het plaatsen van een elektriciteitscabine, kadastraal gekend Beersel 5e Afdeling Lot Sectie C nr 503 A en dit volgens het PV van opmeting en opsplitsing van 9 november 2021 voor een oppervlakte van 25,62 M2 en het schattingsverslag van 9 november 2021 opgemaakt door Landmeter-Expert Kris Audenaert van het  Landmeetkundig bureau Daeninck-Audenaert bv, verkoopprijs 1.536,60 EUR, alle kosten ten laste van Fluvius.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen het desbetreffende verkoopdossier verder op te stellen en deze voor toelating voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Artikel 3:

De vereiste budgetten zullen worden voorzien bij de volgende aanpassing in het financieel meerjarenplan als volgt:

 

Financieel meerjarenplan

2020-2025

 

Budgetjaar

2022

 

Bedrag ontvangst inclusief BTW:

€ 1.536,60

 

Volgnr. MJP

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

Beleidsitem

MJP002010

AC00214

26000000

00

0050

-

 

Artikel 4:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Fluvius

Brief

Notaris Van Kriekinge Katrien

Brief

Dienst financiën

Besluit

Dienst infrastructuur

Besluit

Dienst RO

Besluit

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2021
Overzicht punten

 

Onderhandse aankoop percelen grond gelegen aan de Zennestraat te Lot - Kadastraal gekend Lot 5e Afd. Sectie C nr 365C en Lot 5e Afd. Sectie A nr 5F - Dossier principe.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

 

Artikel 40 en 41 van het decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

                      Feitelijke motivering:

 

Het strategisch en financieel meerjarenplan 2020-2025 meer bepaald actie AC000026 "We werken aan studies en de concrete realisaties van het Strategisch Project".

 

In opdracht van de provincie Vlaams-Brabant, in het kader van het strategisch project voor de Zennevallei, is een visie tot stand gekomen voor de woonomgeving Lot en bedrijvenzone Laekebeek.

 

De aanleiding van het plan was de vaststelling dat er een aantal knelpunten zijn die een integrale en gebiedsgerichte oplossing behoeven oa.

 

- het doorgaand vrachtverkeer door de woonkern Lot en de onaangepaste wegontsluiting voor de afwikkeling van het vrachtverkeer van de bedrijvenzone Laekebeek.

 

- de overgang tussen de bedrijvenzone, de woonomgeving en het omringende landschap kan geoptimaliseerd worden waarbij de Zenne en de landschappelijke en natuurlijke elementen van de Zennevallei hersteld worden.

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt in zitting van 3 februari 2021 kennis van het schrijven van ANB van 11 januari 2021 inzake het Ministerieel besluit van 17 december 2020 houdende de toekenning van een projectstudie ten bedrage van maximaal 109.300 EUR aan de gemeente Beersel voor het uitvoeren van het groenproject in het kader van het Vlaams Strategisch Gebied Brussel : Landschapsbufferpark Lot.

 

Om dit plan te realiseren is het nodig de hierna vermelde percelen te verwerven gelegen aan de Zennestraat te Lot, in functie van de realisatie van openbaar toegankelijk groen overeenkomstig het project. 

 

Het gaat om percelen kadastraal gekend :

 

- Lot 5e Afdeling Sectie C nr 365 C voor een oppervlakte van + 93a38ca

- Lot 5e Afdeling Sectie A nr 5 F voor een oppervlakte van + 2ha02a11ca (eigenaar dient nog te bepalen of er al dan niet een deel zal worden behouden langs de straatzijde Zennestraat (opp. + 9a50ca)

 

Het dossier tot aankoop dient voor een princiepsbeslissing voorgelegd te worden aan de gemeenteraad.

 

                      Financiering

De uitgaven zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist in principe akkoord te gaan tot het verwerven van de percelen gelegen aan de Zennestraat te Lot, kadastraal gekend Lot 5e Afdeling Sectie C nr 365 C (opp. + 93a38ca) en Lot 5e Afdeling Sectie A nr 5 F (opp. + 2ha02a11ca).

 

Artikel 2:

De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen het desbetreffende aankoopdossier verder op te stellen en deze voor toelating voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Dienst financiën

Besluit

Dienst milieu

Besluit

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2021
Overzicht punten

 

Intradura - Statutaire buitengewone algemene vergadering op 8 december 2021. Goedkeuring agenda en aanduiding vertegenwoordigers.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikelen 40 en 41 van het Decreet Lokaal Bestuur dat de bevoegdheden van de gemeenteraad bepaalt.

 

Artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke vergadering.

 

                      Feitelijke motivering:

De gemeente is aangesloten bij Intradura die werd opgericht op 27 april 2017;

 

Intradura is een intergemeentelijke opdrachthoudende vereniging die wordt beheerst door het Decreet Lokaal Bestuur;

 

De oproepingsbrief van 15 oktober 2021 tot de buitengewone algemene vergadering van Intradura van 8 december 2021 met volgende agendapunten:

1. Notulen van de gewone algemene vergadering van 16 juni 2021: goedkeuring

2. De te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie + begroting 2022 (art. 40):                                           goedkeuring

3. Varia

 

Het besluit van de gemeenteraad van 27 mei 2020, waarbij mevrouw Linda Boon, raadslid, werd aangeduid als vertegenwoordiger en de heer Marc Beling, raadslid, als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Intradura.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist mevrouw Linda Boon, raadslid, wonende Singel 8 te 1650 Beersel aan te duiden als vertegenwoordiger van de gemeente voor de buitengewone algemene vergadering van Intradura dd. 8 december 2021.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist de heer Marc Beling, raadslid, wonende Molenbeekstraat 26/0202 te

1653 Dworp aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente voor de buitengewone algemene vergadering van Intradura dd. 8 december 2021.

 

Artikel 3:

De agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Intradura dd. 8 december 2021 worden goedgekeurd.

 

Artikel 4:

De vertegenwoordiger van de gemeente is gemandateerd om de agendapunten van de  buitengewone algemene vergadering van Intradura van 8 december 2021 goed te keuren.

 

Artikel 5:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen.

 

Artikel 6:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Vertegenwoordigers van de gemeente

Digitaal

Intradura

Digitaal

 

 

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2021
Overzicht punten

 

TMVW – buitengewone algemene vergadering der deelnemers op 17 december 2021. Aanduiding vertegenwoordigers en goedkeuring agenda.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

De bepalingen uit het decreet over het lokaal bestuur.

 

                      Feitelijke motivering:

De gemeente is aangesloten bij TMVW ov;

 

De statuten van TMVW ov;

 

De oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering van TMVW ov op 17 december 2021, waarin de agenda werd meegedeeld:

1. Wijzigingen in deelnemers en/of kapitaal

2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijzigingen in deelnemers en/of kapitaal

3. Evaluatie 2021, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2022 (cfr. artikel 432                                           DLB)

4. Begroting 2022 (cfr. artikel 432 DLB )

5. Samenwerkingsverband De Watergroep - FARYS (artikel 472 DLB)

6. Actualisering presentievergoeding ingevolge indexaanpassing

7. Statutaire benoemingen

Varia

 

Het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019, waarbij de heer Hugo Vandaele, burgemeester, werd aangeduid als vertegenwoordiger en mevrouw Hilde Ecker, raadslid, als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van TMVW.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de heer Hugo Vandaele, burgemeester, Nachtegaallaan 35 te 1653 Dworp  aan te duiden om de gemeenteraad te vertegenwoordigen op de buitengewone algemene vergadering van TMVW op 17 december 2021. Hij wordt gevolmachtigd om in naam van de gemeenteraad deel te nemen aan al de beraadslagingen en stemmingen, alle notulen, de aanwezigheidslijst en andere documenten te tekenen, en in het algemeen alles te doen wat nodig is om de belangen van de gemeenteraad te behartigen op deze vergadering.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist mevrouw Hilde Ecker, raadslid, Dennenlaan 2 te 1653 Dworp aan te duiden als plaatsvervanger.

 

Artikel 3: 

Indien de gemeenteraad dit besluit niet herroept, blijft het geldig tot de eerstvolgende vernieuwing van de gemeenteraad.

 

Artikel 4:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering TMVW van 17 december 2021 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten.

 

Artikel 5: 

De raad draagt de aangeduide vertegenwoordiger/plaatsvervangend vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de buitengewone algemene vergadering van TMVW ov vastgesteld op 17 december 2021, te onderschrijven en zijn stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.

 

Artikel 6: 

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Vertegenwoordiger van de gemeente

Digitaal

FARYS/TMVW

Digitaal

 

 

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2021
Overzicht punten

 

TMVS - buitengewone algemene vergadering der deelnemers op 14 december 2021. Aanduiding vertegenwoordigers en goedkeuring agenda.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

De bepalingen uit het decreet over het lokaal bestuur.

 

                      Feitelijke motivering:

De gemeente is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij TMVS dv;

 

De statuten van TMVS dv;

 

De oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv op 14 december 2021, waarin de agenda werd meegedeeld:

 

1. Toetreding van deelnemers

2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge toetredingen

3. Evaluatie 2021, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2022 (cfr. artikel 432 DLB)

4. Begroting 2022 (cfr. artikel 432 DLB)

5. Actualisering presentievergoeding ingevolge indexaanpassing

6. Statutaire benoemingen

Varia

 

De uitslag van de geheime stemming, gehouden op grond van art. 34 van het Decreet Lokaal Bestuur;

 

Het besluit van de gemeenteraad in zitting van 29 september 2021, waarbij mevrouw Hilde Dehollogne werd aangeduid als vertegenwoordiger en de heer Bruno Lerminiaux als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist mevrouw Hilde Dehollogne, raadslid, Gravenhoflaan 14 te 1653 Dworp aan te duiden om de gemeenteraad te vertegenwoordigen in de algemene vergaderingen van TMVS dv. Zij wordt gevolmachtigd om in naam van de gemeenteraad deel te nemen aan al de beraadslagingen en stemmingen, alle notulen, de aanwezigheidslijst en andere documenten te tekenen, en in het algemeen alles te doen wat nodig is om de belangen van de gemeenteraad te behartigen op deze vergaderingen.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist de heer Bruno Lerminiaux, raadslid, Klarissenbos 21 te1651 Lot aan te duiden als plaatsvervanger.

 

Artikel 3: 

Indien de gemeenteraad dit besluit niet herroept, blijft het geldig tot de eerstvolgende vernieuwing van de gemeenteraad.

 

Artikel 4:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv vastgesteld op 14 december 2021 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten.

 

Artikel 5: 

De raad draagt de aangeduide vertegenwoordiger/plaatsvervangend vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv vastgesteld op 14 december 2021, te onderschrijven en zijn/haar stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.

 

Artikel 6: 

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Vertegenwoordiger van de gemeente

Digitaal

TMVS

Digitaal

 

 

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2021
Overzicht punten

 

Iverlek - Buitengewone Algemene vergadering op 10 december 2021. Goedkeuring agenda en aanduiding vertegenwoordigers.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

                      Feitelijke motivering:

De gemeente is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Iverlek;

 

De gemeente werd per aangetekend schrijven van 22 september 2021 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Iverlek die op 10 december 2021 plaatsheeft in “Quartier Papier, Fabrieksstraat 55/59 te 1930 Zaventem”;

 

Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente per brief van 22 september 2021 overgemaakt;

 

Het feit dat we heden geconfronteerd worden met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze Buitengewone Algemene Vergadering zal kunnen plaatsvinden;

 

De huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een digitale Buitengewone Algemene Vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken;

 

Overwegende dat mogelijk nog federale richtlijnen alsook politiebesluiten van de gouverneurs en richtlijnen via het Agentschap Binnenlands Bestuur kunnen komen omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst, wordt gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten te nemen. Op deze manier kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een schriftelijke algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

De agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek d.d. 10 december 2021 die volgende agendapunten omvat:

 

1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2022 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2022.

2. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV.

3. (Neven)activiteiten – Aanvaarding wijziging deelnemerschap.

4. Statutaire benoemingen.

5. Statutaire mededelingen

 

Het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019, waarbij mevrouw Sonja Bosmans, raadslid, werd aangeduid als vertegenwoordiger en mevrouw Sonia Van Wanseele, schepen, als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Iverlek.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist mevrouw Sonja Bosmans, Reiberg 21 te 1654 Huizingen aan te duiden als vertegenwoordiger van de gemeente voor de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek d.d. 10 december 2021.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist mevrouw Sonia Van Wanseele, Sint-Jansweg 8 te 1654 Huizingen aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente voor de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek d.d. 10 december 2021.

 

Artikel 3:

De agendapunten van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek d.d. 10 december 2021 worden goedgekeurd.

 

Artikel 4:

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek op 10 december 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt opgedragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 3 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 5:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Artikel 6:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Vertegenwoordigers van de gemeente

Digitaal

Iverlek

Digitaal

 

 

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2021
Overzicht punten

 

Havicrem - Buitengewone algemene vergadering 15 december 2021. Goedkeuring agenda en aanduiding vertegenwoordigers.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere aanpassingen.

 

                      Feitelijke motivering:

De gemeente is deelnemer van de intergemeentelijke verenging voor crematoriumbeheer in het arrondissement Halle-Vilvoorde (Havicrem), opgericht op 10 juni 2003 en verlengd in haar bestaansduur tot 10 juni 2035.

 

Artikel 33 §1 van de gecoördineerde statuten van Havicrem.

 

De agenda van de buitengewone algemene vergadering van Havicrem IGV die fysiek  zal gehouden worden op woensdag 15 december 2021 om 18.30u op de maatschappelijke zetel van de vereniging (aula 2 van crematorium Daelhof, Erasmuslaan 50 te Cargovil (Eppegem) en volgende agendapunten omvat:

 

1. Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering en bijzondere algemene vergadering  van 09.06.2021

2. Overzicht werking in 2021

3. Goedkeuring van het budget en actienota 2022

4. Varia

 

Het voorstel van budget en actienota 2022, vastgesteld door de Raad van Bestuur van Havicrem van 12 oktober 2021;

 

Na beraadslaging en stemming,

 

Het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019, waarbij mevrouw Elsie De Greef, schepen, werd aangeduid als vertegenwoordiger en mevrouw Kristien Vanhaverbeke, schepen, als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Havicrem.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist mevrouw Elsie De Greef, Rastelbos 18 te 1653 Dworp, aan te duiden als vertegenwoordiger van de gemeente voor de buitengewone algemene vergadering van Havicrem op 15 december 2021.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist mevrouw Kristien Vanhaverbeke, Laarheidestraat 32 te 1650 Beersel aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente voor de buitengewone algemene vergadering van Havicrem op 15 december 2021.

 

Artikel 3:

De agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Havicrem op 15 december 2021 worden goedgekeurd.

 

Artikel 4:

De vertegenwoordiger van de gemeente is gemandateerd om de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Havicrem op 15 december 2021 goed te keuren.

 

Artikel 5:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen.

 

Artikel 6:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Havicrem

Digitaal

Vertegenwoordigers gemeente

Digitaal

 

 

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2021
Overzicht punten

 

Haviland - Buitengewone algemene vergadering op 8 december 2021. Goedkeuring agenda en aanduiding vertegenwoordigers.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur dat de organisatie regelt van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging;

 

Artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke vergadering;

 

De artikelen 40 en 41 van het Decreet Lokaal Bestuur dat de bevoegdheden van de gemeenteraad bepaalt;

 

                      Feitelijke motivering:

De gemeente is aangesloten bij Haviland Intercommunale die werd opgericht op 24 maart 1965 bij oprichtingsakte verschenen in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 16 april 1965 onder het nummer 8226 EN verlengd werd op 23 oktober 2019, verschenen in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 21 november 2019 onder het nummer 19151652;

 

Haviland Intercommunale is als intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de ruimtelijke ordening en de economisch sociale expansie van het arrondissement Halle-Vilvoorde, een dienstverlenende vereniging die wordt beheerst door het Decreet Lokaal Bestuur;

 

De oproepingsbrief van 5 oktober 2021 tot de buitengewone algemene vergadering van Haviland Intercommunale van 8 december 2021 met volgende agendapunten:

1. Notulen van de algemene vergadering van 16 juni 2021 goedkeuring;

(een exemplaar van deze notulen werd per brief op 9 juli 2021 aan de deelnemers bezorgd.);

2. De te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie + begroting 2022 (art. 34): goedkeuring;

3. Varia.

 

Het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019, waarbij de heer Eddy Deknopper, schepen, werd aangeduid als vertegenwoordiger en mevrouw Sonia Van Wanseele, schepen, als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Haviland.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de heer Eddy Deknopper, Eegde 9 te 1653 Dworp aan te duiden als vertegenwoordiger van de gemeente voor de buitengewone algemene vergadering van Haviland Intercommunale dd. 8 december 2021.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist mevrouw Sonia Van Wanseele, Sint-Jansweg 8 te 1654 Huizingen aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente voor de buitengewone algemene vergadering van Haviland Intercommunale dd. 8 december 2021.

 

Artikel 3:

De agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Haviland Intercommunale

dd. 8 december 2021 worden goedgekeurd.

 

Artikel 4:

De vertegenwoordiger van de gemeente is gemandateerd om de agendapunten op de buitengewone algemene vergadering van Haviland Intercommunale dd. 8 december 2021 goed te keuren

 

Artikel 5:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Haviland Intercommunale.

 

Artikel 6:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Vertegenwoordigers van de gemeente

Digitaal

Haviland Intercommunale

Digitaal

 

 

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2021
Overzicht punten

 

Kennisname van de aanstelling van mevrouw Hilde Dehollogne als lid van de politieraad.

 

De raad,

 

De gemeenteraad neemt kennis van het uittreksel uit de notulen van de politieraad van 20 oktober 2021 houdende de eedaflegging en aanstelling van mevrouw Hilde Dehollogne als lid van de politieraad.

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2021
Overzicht punten

 

Inschrijvingsbeleid onderwijs - Overeenkomst voor

regionaal aanmeldingssysteem secundair - inschrijvingen voor

schooljaar '22-'23 - Goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Decreet betreffende het flankerend onderwijsbeleid op lokaal niveau van 30 november 2007 en latere wijzigingen.

 

                      Feitelijke motivering:

Het LOP (Lokaal Overleg Platform) secundair onderwijs waar alle secundaire scholen van Halle en Beersel in vertegenwoordigd zijn, heeft beslist om met KS Leuven te werken voor de aanmeldingen en inschrijvingen van het schooljaar 2022-2023.

 

Het akkoord van de algemene vergadering van het LOP van 28/10 met de uitgewerkte aanmeldingsprocedure.

 

De Gemeente Beersel wordt in de overeenkomst (zie bijlage) genoemd als 'betaler' van het systeem. Ook voor de aanmeldingen in het basisonderwijs is de gemeente al jarenlang de betaler van de software.

Dit kadert in de regierol die de stad heeft inzake flankerend onderwijsbeleid.

 

                      Financiering

De uitgaven/inkomsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

De kostprijs bedraagt  10 euro per  leerling ingeschreven in het eerste jaar op 1/2/2020

Vlaanderen zal voor de aanmeldingen van schooljaar 2022-2023 een subsidie ter beschikking stellen,deze zal rechtstreeks aangevraagd worden door KS leuven en in mindering gebracht worden op de factuur.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met 26 ja-stemmen (Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Jos Savenberg, Sonia Van Wanseele, Christelle Mayné, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Jan Steyaert, Ingrid Verschueren, Bruno Lerminiaux, Marc Beling, Perrine Marchal, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem, Eva Fonteyn, Ahmed Alaoui Mhammedi, Emmanuel Donge, Lauren Kolinsky, Maxime Timmerman, Linda Boon, Hilde Dehollogne en Patience N'Kamba), 1 nee-stem (Klaas Slootmans).

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de overeenkomst goed met KS Leuven voor het regionaal aanmeldingssysteem secundair voor de inschrijvingen van het eerste jaar in het schooljaar 2022-2023.

 

Artikel 2:

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:

 

Financieel meerjarenplan

2020-2025

 

Budgetjaar

2022

 

Bedrag uitgave/ontvangst inclusief BTW:

ongeveer 1500 euro

 

Volgnr. MJP

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

Beleidsitem

MJP001238

AC000164

6140060

06

0889

 

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

KS Leuven

overeenkomst

Lop HAlle-Beersel t.a.v. Greet Marcelis

besluit gemeenteraad en overeenkomst

Sint-Victor Alsemberg

overeenkomst en besluit

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2021
Overzicht punten

 

Deelname project Intradura huis-aan-huis inzameling asbest bij particulieren.  Goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

De Grondwet, in het bijzonder artikel 173.

 

Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 40§3.

 

Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2021 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materialen kringlopen en afvalstoffen (Vlarema).

 

Het Actieplan Asbestafbouw 'Asbestveilig Vlaanderen 2040', goedgekeurd door de Vlaamse regering op 20 juli 2018.

 

Het ministerieel besluit van 13 oktober 2021 tot toekenning van een subsidie aan Intradura voor een project in het kader van het asbesafbouwbeleid (perceel bronophaling).

 

                      Feitelijke motivering:

Het strategisch meerjarenplan 2020-2025, actie AC000056 'De gemeente draagt bij aan een asbest vrij Vlaanderen tegen 2020-2040.

 

De gemeente engageert zich hiermee om bij te dragen aan een asbestveilig Vlaanderen tegen 2040.

 

De gemeente ondertekende hiervoor o.a. het toetredingscontract 'Asbestovereenkomst gemeenten 2018' via de intercommunale Intradura.

 

De Raad van Bestuur van Intradura heeft op 25 maart 2021 haar goedkeuring gegeven om een subsidieaanvraag bij OVAM in te dienen om een goedkope huis-aan-huis ophalingsdienst van asbestafval bij particulieren in het werkingsgebied van Intradura te realiseren.

 

Deze activiteit is nieuw en zal het aflopend subsidiedossier asbestovereenkomst 2018 - 2021 vervangen.

 

Het bijgevoegd schrijven van Intradura van 26 oktober 2021 betreffende hun aanbod tot huis-aan-huis ophaling van asbestafval bij particulieren.

 

Beerselaars kunnen momenteel gratis (gebonden) asbestafval aanbieden op het recyclagepark in doorzichtige folie van minstens 100 micron.  Het verpakte asbestafval moet hierbij vlot hanteerbaar zijn (maximaal 2 golfplaten per pak).  Het verpakkingsmateriaal voor asbest en persoonlijke beschermingsmiddelen kan op het recyclagepark en gemeentehuis aangekocht worden.  Dit basisaanbod met de doe-het-zelf pakketten zal behouden blijven.

 

Het aanbod van Intradura biedt een goedkope oplossing voor grote hoeveelheden asbestafval bij particulieren aan een minimum kost voor de vennoten van Intradura. 

 

De organisatie van de dienstverlening kadert in het versneld asbestafbouwbeleid zoals uitgewerkt door de OVAM dat streeft naar een versnelling in de afbouw van alle risicovolle asbesthoudende materialen uit onze leefomgeving binnen het Vlaamse Gewest.

 

Het college heeft in zitting van 8 september 2021 haar principieel akkoord gegeven tot deelname aan het project van Intradura tot huis-aan-huis inzameling asbestafval bij particulieren onder voorbehoud van het verkrijgen van de aangevraagde OVAM-subsidie.

 

De Vlaams minister van Omgeving keurde op 13 oktober 2021 de projectsubsidieaanvraag van Intradura goed om via een huis-aan-huis ophaling de asbestafbouw in Vlaanderen te versnellen.

 

Intradura richt zich op de inzameling van asbesthoudende materialen bij particulieren (woningen en bijgebouwen van woningen) met een maximum van 6 platen- of kuubzakken (komt neer op ongeveer 180m² dakoppervlakte) of 1 asbestcontainer van 12 m³ (komt neer op ongeveer 240m² dakoppervlakte).  Inwoners kunnen het hele jaar door een aanvraag indienen en asbestafval aan huis laten ophalen.

 

Intradura stelt voor dit project 1VTE projectcoördinator aan.  Het ophalen van het asbestafval zal door een erkend extern transportbedrijf gebeuren.

 

Deze nieuwe dienstverlening behelst volgende werkwijze:

1)      De inwoner vult op de website van Intradura een formulier in.

2)      De asbestcoach contacteert de inwoner en gaat op huisbezoek, bekijkt de situatie ter plaatse, geeft informatie over een veilige afbraak, verkoopt de asbestzakken of plant een plaatsing van een container, spreekt een plaats af waar de zakken moeten gezet worden en plant de ophaaldatum in.

3)      Het extern transportbedrijf komt in opdracht van Intradura de asbestzakken of container ter plaatse ophalen en voert het af naar een erkende verwerker.

4)      De asbestcoach handelt de aanvragen administratief verder af en rapporteert en factureert per kwartaal aan de OVAM en de vennoten van Intradura.

 

De kostprijs voor deze dienstverlening is voor de inwoner als volgt:

          1 plaatzak (1m³): 30,00 euro

          1 kuubzak (1m³): 30,00 euro

          1 container (12m²): 170,00 euro

 

Er kunnen jaarlijks maximum 6 plaat- of kuubzakken (of een combinatie van zakken beperkt tot 6 stuks) of 1 container per adres aangekocht worden.  Hierbij zijn 2 veiligheidskits, begeleiding van een asbestcoach en de ophaling van de recipiënten aan huis inbegrepen.  Grotere hoeveelheden kunnen toegestaan worden na bezoek van de asbestcoach ter plaatse.

 

De kost voor de gemeente bedragen 10% van de inzamel- en verwerkingskost vermits met de subsidiegelden 90% van deze kost kan gedekt worden.

 

Deze subsidiemogelijkheid laat ook toe om erkende jeugdverenigingen (jeugdhuizen) en lokale besturen te bedienen en dit voor grotere oppervlaktes dan woningen.  Deze mogelijkheid gebeurt in regie van de gemeente.  Een erkende jeugdvereniging dient de goedkeuring van de gemeente aan te vragen en de aanvraag gebeurt via de gemeente.  De gemeente dient bij deze voor jeugdverenigingen en eigen asbestverwijderingsprojecten de aanvraag via het extranet op de website van Intradura in te dienen.

 

Voor scholen en landbouwbedrijven bestaat er bij OVAM een afzonderlijke subsidieregeling.

 

Het project start in januari 2022 en heeft een totale duur van 3 jaar, tenzij de subsidiegelden eerder zijn uitgeput.

 

                      Financiering

De uitgaven zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist tot deelname aan het project van Intradura tot huis-aan-huis inzameling van asbestafval bij particulieren.

Het project start in januari 2022 en heeft een totale duur van 3 jaar, tenzij de subsidiegelden eerder zijn uitgeput.

 

Artikel 2:

Tijdens de periode bedoeld in artikel 1, zal Intradura aan de inwoners volgende dienst verlenen:

          Begeleiden en informeren van inwoners hoe men veilig zelf de asbestmaterialen verwijdert a.d.h.v. een huisbezoek door een asbestexpert.

          Bezorgen van grote plaat- of kuubzakken en 2 gratis PBM-kits per aanvrager of het bezorgen van een asbestcontainer en 2 gratis PBM-kits per aanvrager

          Het ophalen van het asbestafval (in plaat- of kuubzakken of container) door een extern transportbedrijf en afvoer naar een erkende verwerker.

 

Artikel 3:

Er kunnen jaarlijks maximum 6 plaat- of kuubzakken (of een combinatie van zakken beperkt tot 6 stuks) of 1 container per adres aangekocht worden.  Hierbij zijn 2 veiligheidskits, begeleiding van een asbestcoach en de ophaling van de recipiënten aan huis inbegrepen.  Grotere hoeveelheden kunnen toegestaan worden na bezoek van de asbestcoach ter plaatse.

 

 

Artikel 4:

De kostprijs voor deze dienstverlening is voor de inwoner als volgt:

          1 plaatzak (1m³): 30,00 euro

          1 kuubzak (1m³): 30,00 euro

          1 container (12m³): 170,00 euro

 

Deze kost is verschuldigd door de aanvrager en te betalen aan Intradura.

 

Artikel 5:

De gemeente betaalt 10% van de kosten, die niet worden gedekt door subsidie, aan Intradura.

 

Artikel 6:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

burgers

gemeentelijke communicatiekanalen: o.a. website, Rondenbosmagazine

afvalintercommunale Intradura

mail

desbetreffende gemeentelijke diensten

mail

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2021
Overzicht punten

 

Samenwerkingsovereenkomst Klimaatpunt vzw voor warmtescans. Goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, met name artikel 40 en 41.

 

                      Feitelijke motivering:

In 2014 keurde de Europese Commissie een nieuw kader voor energie en klimaat tegen 2030 goed, met de volgende doelstellingen:

          de uitstoot van broeikasgassen met 40 % verminderen in vergelijking met 1990;

          het totale energieverbruik op Europese schaal voor 27 % dekken met hernieuwbare energie;

          de energie-efficiëntie met 27 % verbeteren;

 

Eind 2014 lanceerde de Vlaamse Regering het Renovatiepact. Dit programma heeft als doel het  gezamenlijk met een brede groep stakeholders uitwerken en uitvoeren van een coherent actieplan  dat leidt tot een sterk verhoogde renovatiegraad en energieprestaties in lijn met de Europese energie- en klimaatdoelen. Het Klimaatakkoord, in 2015 onder verantwoordelijkheid van de Verenigde Naties afgesloten en ondertekend in Parijs;

 

Het Nationaal Energie- en Klimaatplan 2021-2030 (NEPK);

 

De Vlaamse Klimaatstrategie 2050, die door de Vlaamse Regering werd goedgekeurd op 20 december 2019, met de ambitie om te evolueren naar volledige klimaatneutraliteit.

 

Op 29 mei 2020 keurde de Vlaamse Regering de langetermijnrenovatiestrategie voor gebouwen 2050 goed.

 

De gemeenteraad van Beersel heeft in zitting van 30 september 2020 unaniem beslist om  het Burgemeestersconvenant 2030 (CoM2030) te ondertekenen. Daarbij engageert ze zich  tot een besparing van 40% op haar CO2-uitstoot tegen 2030 (referentiejaar 2011), met  name door een betere energie-efficiëntie en een hoger gebruik van hernieuwbare  energiebronnen (klimaatmitigatie). Daarnaast engageert de gemeente zich om uit te groeien tot een veerkrachtige gemeente door zich aan te passen aan de (huidige en te verwachten) gevolgen van klimaatverandering (klimaatadaptatie).

 

In zitting van 29 januari 2020 besliste de gemeente Beersel om een intergemeentelijk klimaatactieplan (Sustainable Energy and Climate Action Plan of SECAP) samen met de gemeente Sint-Pieters-Leeuw en de stad Halle en in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant op te maken.

 

De goedkeuring van de gemeenteraad van 4 maart 2020 voor de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Beersel en vzw Klimaatpunt voor het uitvoeren van BENOvatietrajecten en warmtescans in de gemeente Beersel.

 

Het voorstel om de bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst voor het uitvoeren van warmtescans bij de inwoners af te sluiten. Deze actie maakt deel uit van het aanbod van Klimaatpunt vzw en past binnen de werking van het Energiehuis Halle-Vilvoorde.

 

Het project heeft als doel een bovenlokale werking in te richten om mensen te stimuleren tot  - en te begeleiden bij - een structureel duurzaam energieverbruik, in eerste plaats  gerealiseerd door het isoleren en renoveren van bestaande particuliere woningen.

 

Voor het uitvoeren van deze particuliere begeleidingen worden door Klimaatpunt vzw middelen aangewend vanuit verschillende subsidiekanalen (provincie, netbeheerder) en  wordt een vergoeding gevraagd aan de gemeente, de begeleide inwoners en de  uitvoerende aannemers.

 

De bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst start op 25 november 2021 en is van onbepaalde duur. Beide partijen kunnen de overeenkomst schriftelijk of via e-mail opzeggen mits een opzegperiode van 3 maanden.

 

Pakketten van 10 warmtescans kunnen via een beslissing van het college aangekocht worden en hebben een waarde van € 750 excl. BTW.

 

Het college heeft in zitting van 27 oktober 2021 zijn principieel akkoord gegeven voor de ondertekening van de bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst van onbepaalde duur tussen de gemeente Beersel en Klimaatpunt vzw voor het uitvoeren van warmtescans bij inwoners. Hierbij heeft het college beslist om, indien de samenwerkingsovereenkomst wordt afgesloten, 5 pakketten van 10 warmtescans aan te kopen voor de winterperiode 2021-2022.

 

                      Financiering

De uitgaven zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om de bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst van onbepaalde duur tussen de gemeente Beersel en Klimaatpunt vzw betreffende de uitvoering van warmtescans voor particuliere woningen goed te keuren en sluit deze samenwerkingsovereenkomst af.

 

Artikel 2:

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:

 

Financieel meerjarenplan

2020-2025

 

Budgetjaar

2021

 

Bedrag uitgave inclusief BTW:

€ 4.537,5

 

Volgnr. MJP

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

Beleidsitem

MJP000774

AC00073

61500960

03

035

 

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Desbetreffende gemeentelijke diensten

mail

Klimaatpunt vzw

mail

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2021
Overzicht punten

 

Samenwerkingsovereenkomst Klimaatpunt vzw voor  BENOvatietrajecten. Goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, met name artikel 40 en 41.

 

                      Feitelijke motivering:

In 2014 keurde de Europese Commissie een nieuw kader voor energie en klimaat tegen 2030 goed, met de volgende doelstellingen:

          de uitstoot van broeikasgassen met 40 % verminderen in vergelijking met 1990;

          het totale energieverbruik op Europese schaal voor 27 % dekken met hernieuwbare energie;

          de energie-efficiëntie met 27 % verbeteren;

 

Eind 2014 lanceerde de Vlaamse Regering het Renovatiepact. Dit programma heeft als doel het  gezamenlijk met een brede groep stakeholders uitwerken en uitvoeren van een coherent actieplan  dat leidt tot een sterk verhoogde renovatiegraad en energieprestaties in lijn met de Europese energie- en klimaatdoelen. Het Klimaatakkoord, in 2015 onder verantwoordelijkheid van de Verenigde Naties afgesloten en ondertekend in Parijs;

 

Het Nationaal Energie- en Klimaatplan 2021-2030 (NEPK);

 

De Vlaamse Klimaatstrategie 2050, die door de Vlaamse Regering werd goedgekeurd op 20 december 2019, met de ambitie om te evolueren naar volledige klimaatneutraliteit.

 

Op 29 mei 2020 keurde de Vlaamse Regering de langetermijnrenovatiestrategie voor gebouwen 2050 goed.

 

De gemeenteraad van Beersel heeft in zitting van 30 september 2020 unaniem beslist om  het Burgemeestersconvenant 2030 (CoM2030) te ondertekenen. Daarbij engageert ze zich  tot een besparing van 40% op haar CO2-uitstoot tegen 2030 (referentiejaar 2011), met  name door een betere energie-efficiëntie en een hoger gebruik van hernieuwbare  energiebronnen (klimaatmitigatie). Daarnaast engageert de gemeente zich om uit te groeien tot een veerkrachtige gemeente door zich aan te passen aan de (huidige en te verwachten) gevolgen van klimaatverandering (klimaatadaptatie).

 

In zitting van 29 januari 2020 besliste de gemeente Beersel om een intergemeentelijk klimaatactieplan (Sustainable Energy and Climate Action Plan of SECAP) samen met de gemeente Sint-Pieters-Leeuw en de stad Halle en in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant op te maken.

 

De goedkeuring van de gemeenteraad van 4 maart 2020 voor de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Beersel en vzw Klimaatpunt voor het uitvoeren van BENOvatietrajecten en warmtescans in de gemeente Beersel.

 

Het voorstel om de bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst voor het uitvoeren van BENOvatietrajecten bij de inwoners af te sluiten. Deze actie maakt deel uit van het aanbod van Klimaatpunt vzw en past binnen de werking van het Energiehuis Halle-Vilvoorde.

 

Het project heeft als doel een bovenlokale werking in te richten om mensen te stimuleren tot  - en te begeleiden bij - een structureel duurzaam energieverbruik, in eerste plaats  gerealiseerd door het isoleren en renoveren van bestaande particuliere woningen.

 

Voor het uitvoeren van deze particuliere begeleidingen worden door Klimaatpunt vzw middelen aangewend vanuit verschillende subsidiekanalen (provincie, netbeheerder) en  wordt een vergoeding gevraagd aan de gemeente, de begeleide inwoners en de  uitvoerende aannemers.

 

De bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst starten op 25 november 2021 en is van onbepaalde duur. Beide partijen kunnen de overeenkomst schriftelijk of via e-mail opzeggen mits een opzegperiode van 3 maanden.

 

Pakketten van 10 BENOvatietrajecten kunnen via een beslissing van het college aangekocht worden en hebben een waarde van €1.000 excl. BTW.

 

Het college heeft in zitting van 27 oktober 2021 zijn principieel akkoord gegeven voor de ondertekening van de bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst van onbepaalde duur tussen de gemeente Beersel en Klimaatpunt vzw voor het uitvoeren van BENOvatietrajecten bij inwoners. Hierbij heeft het college beslist om, indien de samenwerkingsovereenkomst wordt afgesloten, 1 pakket van 10 BENOvatietrajecten aan te kopen.

 

                      Financiering

De uitgaven zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om de bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst van onbepaalde duur tussen de gemeente Beersel en Klimaatpunt vzw betreffende de uitvoering van BENOvatietrajecten voor particuliere woningen goed te keuren en sluit deze samenwerkingsovereenkomst af.

 

Artikel 2:

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:

 

Financieel meerjarenplan

2020-2025

 

Budgetjaar

2021

 

Bedrag uitgave inclusief BTW:

€ 1.210

 

Volgnr. MJP

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

Beleidsitem

MJP000774

AC000073

61500960

03

0350

 

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Desbetreffende gemeentelijke diensten

mail

Klimaatpunt vzw

mail

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2021
Overzicht punten

 

Overzicht mondelinge vragen.

 

De raad,

 

De gemeenteraad neemt kennis van het overzicht van de mondelinge vragen, schriftelijk ingediend:

 

1) Door de heer Jan Steyaert (Groen) op 19 november 2021 om 17u05:

 

a) Tijdens de vorige legislatuur werd een voorzichtige start genomen met de verduurzaming van het gemeentelijk wagenpark en werden de eerste elektrische wagens en wagens/vrachtwagens aangedreven op aardgas aangekocht en in gebruik genomen.

In deze vragen wij naar een concrete update van de stand van zaken. Hoeveel nieuwe voertuigen op

duurzamere brandstof (elektrisch/hybride/CNG) werden er deze legislatuur reeds aangekocht en in gebruik genomen. Graag type en datum van ingebruikname

 

b) In Januari 2020 stemde deze gemeenteraad in met de opmaak van een nieuw energie- en klimaatplan. Volgens de beslissing van deze raad moet dit plan klaar zijn in april-mei-juni 2022. In deze context een paar specifieke mondelinge vragen:

 

1. Hoever staat U met de opmaak van dit plan? Circuleert er al een draft van dit plan tussen de betrokken partners?

 

2. Op 16 November 2021 organiseerde het gemeentebestuur een ‘klimaatcafé’ om iedere Beerselaar de kans te geven om mee te denken en te bouwen aan een betere toekomst. Tijdens dit participatiemoment konden inwoners hun stem laten horen en mee vorm geven aan het klimaatactieplan 2030.

 

Hieromtrent drie vragen:

a. Waarom werd dit praatcafé pas twee jaar na de aftrap opmaak energie- en klimaatplan ingericht?

b. Hoeveel burgers waren er aanwezig op dit ‘evenement’?

c. Welke bijkomende aandachtspunten heeft het gemeentebestuur tijdens dit klimaatcafé

genoteerd die nog niet gecapteerd werden tijdens de klimaatshow (2014, 100 aanwezigen),

klimaatlunch bedrijven (2014, 30 bedrijven), de open milieuraad klimaat (2015), de

klimaatwerkgroep gemeentelijke diensten (2015), de klimaattournee (2015, 150 aanwezigen),

het klimaatontbijt (2015, 80 aanwezigen), klimaatquizjeugd(2015, 25 aanwezigen), klimaatlunch

bedrijven) (2015, 10 bedrijven), klimaatdialoog gemeenteraadsleden (2015, 10 aanwezigen) of de

klimaatbevraging (2015, 44 respondenten)?

 

Kan U ons per kerende ook de slides bezorgen die op het klimaatcafé gepresenteerd werden?

 

c) Op de website van de gemeente Beersel lezen we over de milieuraad het volgende:

 

De milieuraad adviseert het gemeentebestuur over het gemeentelijk milieu- en natuurbeleid, hetzij op

verzoek van het college van burgemeester en schepenen of van de gemeenteraad, hetzij op eigen

initiatief.

 

In de milieuraad zetelen de Beerselse milieu- en natuurverenigingen en vertegenwoordigers uit alle

geledingen van de maatschappij (socio-culturele verenigingen, beroepsverenigingen, geïnteresseerde

inwoners).

 

De milieuraad vergadert minimaal 4 maal per jaar. De zittingen zijn niet openbaar, maar alle adviezen en verslagen van de milieuraad liggen ter inzage op de dienst Leefmilieu.

 

Mogen wij bij deze vragen hoe vaak die milieuraad deze legislatuur reeds vergaderd heeft en welke dossiers daar behandeld werden?

 

 

2) Door mevrouw Eva Fonteyn (Groen) op 19 november 2021 om 17u37:

 

a) Aan mevrouw Vanhaverbeke:

 

Vraag 1: P&R Lot

Wat is de stand van zaken betreffende de P&R dat werd gepland in Lot?

 

b) Aan de heer Jos Savenberg:

 

Vragen bij agendapunt 6 – aankoop percelen naast de Zennestraat

 

1. Kan u de globale visie voor de ontwikkeling van het landschapsbufferpark kort toelichten?

2. Welke zijn eventuele aanpassingen sinds de voorstelling van het strategisch project en het alternatief voor de Zennestraat?

3. Wie heeft de subsidieaanvraag ingediend bij ANB?

4. Waarvoor werd de subsidie toegekend? Is dit voor de aankoop of voor de inrichting van het park?

5. Moeten er nog gronden verworven worden en zo ja hoever staan de onderhandelingen?

6. Wat is de geraamde kost voor de aankoop van de verschillende percelen?

7. Wat is de geraamde kost voor de inrichting?

8. Welke stappen zijn er sinds de voorstelling van het alternatief tracé voor de Zennestraat verder gezet om dit project te realiseren?

 

c) Aan de heer Jos Savenberg:

 

Visie op wonen – actualisering BPA’s

 

In 2020 werd de bouwmeesterscan voor Beersel opgeleverd. Een waardevol document met beleidsambities en acties.

 

Er werden 3 grote thema’s op de agenda gezet:

1. Het groene hart - als kloppend hart van Beersel

2. Een masterplan wonen voor kernversterking en versterkte landschap

3. Mobiliteitsbeleid als hefboom voor leefbaarheid en modal shift

 

Wat betreft het mobiliteitsbeleid hebben we in september kennis genomen van het mobiliteitsplan.

De bouwmeesterscan is helder wat moet gebeuren op vlak van het woonbeleid. De diagnose in de scan maakt pijnlijk duidelijk dat het huidige juridische woonaanbod niet strookt met de beleidsambities die deze meerderheid rond wonen naar voorschoof. Hoe gaan jullie dit aanpakken?

 

1. Wat is de planning voor de opmaak van de visie op wonen in onze gemeente?

2. Zijn er intussen al concrete plannen om de bestaande BPA’s te screenen en voorstellen te formuleren om op bepaalde plaatsen compacter te bouwen en op andere niet te bouwen?

3. Hoeveel aanvragen worden er gemiddeld geweigerd op jaarbasis om in de oude verkavelingen

woningen of bouwgronden op te delen, om nieuwe woonvormen of compact wonen mogelijk te

maken?

 

d) Aan de heer Jos Savenberg:

 

RUP ‘t Groen Blaffetuurke

 

Wij lezen op 7 november in ‘Het laatste nieuws’ dat deze meerderheid luistert naar haar burgers. Het plan om sociale woningen te bouwen op de kleuterschool wordt verlaten, de bewoners van de woning, die zou onteigend worden, kunnen op hun twee oren slapen en met veel dedain wordt aangekondigd dat de veiligheid van de kinderen voorop staat en daarom de ontsluitingsweg naar de KMO zone verlegd wordt.

 

Toch leg ik jullie graag volgende vragen voor:

1. Waarom wil men de ambachtszone (Kartonfabriek) op deze plek bestendigen en verder faciliteren?

2. Wat is de precieze reden om het volledig achterhaald BPA in Huizingen niet voor een ruimer deel te

wijzigen in het kader van de opmaak van dit RUP?

3. Welke zijn de afspraken met Woonpunt Zennevallei?

4. Binnen welke termijn moeten zij hier woningen kunnen realiseren?

5. Hoeveel woningen moeten er precies nog bijkomen om te voldoen aan het BSO? Bij de nulmeting in 2007 diende Beersel er 162 te realiseren, intussen zijn er 124 opgeleverd? Betekent dit dat er nog 38 moeten bijkomen tegen 2025?

6. Hoeveel sociale eenheden zijn voorzien in Laekenweide en wat is de timing?

7. Hoeveel m² is ontwikkelbaar in de zone die vandaag is ingekleurd als woonzone voor Woonpunt

Zennevallei in het ontwerp RUP?

8. Heeft u de juridische grond van het sterreke op de woning van de ongelukkigen al verder onderzocht, heeft u reeds een tegenvoorstel?

9. Kan u het plan met de ontsluitingsweg en de aantakking op het kruispunt bij de brug toelichten op de GR?

 

 

3) Door de heer Klaas Slootmans (Vlaams Belang) op 19 november 2021 om 17u40:

 

Mondelinge vraag tav het college van burgemeester en schepenen

 

Als gevolg van grondwerken thv de Hoogkouter bereiken mij verscheidene klachten betreffende geluidsoverlast, verkeersonveiligheid en structurele schade aan de woningen als gevolg van zwaar vrachtverkeer. De werken zijn het gevolg van het door de gemeenteraad goedgekeurd besluit betreffende de ingrijpende rioleringswerken in verscheidene straten in Dworp ten belope van 5,8 miljoen euro. De klachten behelzen naast de Hoogkouter ook de Halderbosstraat, de Kerkstraat, de Waterstraat en het Molenveld.

 

Graag verneem ik van het college:

          Hoeveel klachten hieromtrent reeds werden overgemaakt aan de diensten/college sinds de aanvang van de werkzaamheden?

          Welke de meest voorkomende voorwerpen zijn van deze klachten?

          In welke mate het college tegemoet zal komen aan deze klachten?

          Hoe het komt dat de omwonenden niet ingelicht werden van de werkzaamheden en de mogelijke gevolgen ervan? 

          Of het college een vergunning heeft verleend aan de aannemer tot het uitvoeren van de werkzaamheden thv het ‘werfveld’ en of de voorwaarden van deze gunning worden nageleefd, gecontroleerd en gehandhaafd? En zo ja, kan daar een verslag van worden overgemaakt?  

          Of het college van plan is om ook voor toekomstige rioleringswerken (bvb. Vroenenbosstraat) betreffende werf te gebruiken?

          Welke de timing is betreffende het einde van deze werkzaamheden (oktober 2022?)? 

          Of het college/de diensten de omwonenden zullen bijstaan in de procedures tussen hen en de verzekeraar van de aannemer (Aquafin/Viabuild) in het kader van woningschade? En zo ja, hoe zal zich dit dan concreet veruitwendigen?  

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2021
Overzicht punten

 

Overzicht actuele vragen.

 

De raad,

 

De gemeenteraad neemt kennis van het overzicht van de actuele vragen, per mail ingediend:

 

1) Door de heer Jan Steyaert (Groen) op 23 november 2021 om 20:48:

 

Actuele vraag mbt tot de digitale communicatie tussen het gemeentebestuur en de gemeenteraad

 

Betreft: Gebruik van email als communicatiemiddel tussen de gemeenteraad en het gemeentebestuur.

 

Motivatie voor een actuele vraag

 

Documenten van zaterdag jongstleden bevestigen dat er zich problemen hebben voorgedaan met verschillende mails die ik gebruik makend van mijn prive email adres (jan.steyaert@telenet.be) gestuurd heb naar de gemeentelijke diensten en mandatarissen.

 

Het huishoudelijk reglement geeft elke fractie het recht om één actuele vraag te stellen per zitting. Een actuele vraag is een vraag om uitleg die betrekking heeft op feiten die zich na het uiterste tijdstip voor het indienen van de mondelinge vragen hebben voorgedaan. Gezien pas zaterdag formeel bevestigd werd dat er één en ander fout liep met de formele communicatie tussen de gemeenteraadsleden en het bestuur gaat het dus over gewichtige feiten die zich na het uiterste tijdstip voor het indienen van de mondelinge vragen hebben voorgedaan.

 

Noteer trouwens dat het hier geen louter technisch incident betreft maar over een politieke meningsverschil gaat. Eind 2019 - begin 2020 heb ik het bestuur immers al aangesproken op het feit dat gemeenteraadsleden geen @beersel.be adres krijgen. In mijn mail van 9 januari 2020 was ik in deze zeer duidelijk. Ik citeer: 'ICT behoort al jaren tot het bevoegdheidspakket van het college. Het was dus een politieke keuze om gemeenteraadsleden geen adres te geven. Het is dus hun verantwoordelijkheid om daar nu snel een oplossing voor te zoeken'. Trouwens. Als elk gemeenteraadslid zijn mailbox had op de gemeentelijke servers, hadden de technische problemen die we nu ervaren zich gewoon niet voorgedaan. De bevoegde schepen vond het toen niet nodig om hierop te antwoorden.

 

Genoeg argumenten dus om woensdag aanstaande een actuele vraag te stellen rond deze thematiek. En ik reken erop dat hier toch een minimum aan deontologie gerespecteerd wordt waarbij ik eerst mijn vragen kan stellen waarop collega Deknopper kan reageren.

 

Actuele vraag

 

De laatste weken stuurde ik verschillende mails met betrekking tot de exploitatie van de Classic Domain. In de feiten ging het in een aantal gevallen over schriftelijke vragen die binnen de termijn van 30 dagen beantwoord moeten worden. Uit een verklaring van de Directeur blijkt dat een aantal van die mails de aangeschreven mandatarissen en of diensten niet bereikt hebben omwille van technische redenen. Ook mijn mondelinge vragen voor deze gemeenteraad waren tijdelijk zoek. Blijkt nu dat sommige non @beersel.beersel adressen of de protocols die gebruikt worden om deze mails te versturen als risico beschouwd worden. Conform het huishoudelijk reglement hebben we deze email adressen nochtans opgegeven als persoonlijke emailadressen via welk alle communicatie moet verlopen?

 

In december 2019 heb ik de burgemeester en de bevoegde schepen al gevraagd naar officiële @beersel.be adressen, gekoppeld aan een mailbox in het Beersel.be domein voor alle mandatarissen en dit om verschillende redenen:

 

1. Op dit ogenblik verplicht het gemeentebestuur elke mandataris om persoonlijke mail te mengen met emails die betrekking hebben op het bestuur van onze gemeente.

23 november 2021

2. Op de gemeentelijke website sieren alle schepenen met een @beersel.be adres . De oppositie moet het doen met hotmail en gmail adressen…. In de meeste organisaties die PR serieus nemen wodt hemel en aarde verzet om alle medewerkers aan te zetten om de domeinnaam uit te dragen!

3. Omdat gemeenteraadsleden geen mailbox hebben binnen het beersel.be domein worden de mails die wij sturen ook op geen enkele manier formeel gelogd. De bewijslast of iets verstuurd werd of niet ligt dus bij de mandataris.

4. Zo moeten wij vaststellen dat zelf de voorzitter van de gemeenteraad een persoonlijk email adres gebruikt voor zijn communicatie. Als de gemeenteraad dus een bijkomende gemeenteraad wil samenroepen moeten de gemeenteraadsleden dit melden op het privé email adres van de voorzitter. In geval de voorzitter beweert dat hij die mail nooit ontvangen heeft ligt de bewijslast bij de mandataris. Om te zwijgen over de openbaarheid van bestuur.

5. Meerdere organisaties inclusief de VVSG vragen een @beersel.be adres voor éénvoudige toegang tot hun digitale dienstverlening.

 

Daarom de volgende actuele vraag. Hoe zal het gemeentebestuur in de toekomst garanderen dat formele mails van gemeenteraadsleden gericht aan het bestuur of de administratie bij de juiste bestemmeling terecht komen en in de geest van openbaarheid van bestuur veilig bewaard worden?

 

 

Publicatiedatum: 23/12/2021