Besluitenlijst GR

Van 30 JANUARI 2019

Om 20:30 uur

Locatie raadzaal

 

Aanwezig: Marc Beling, voorzitter;

Hugo Vandaele, burgemeester;

Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Jo Vander Meylen, Gilbert Wouters en Sonia Van Wanseele, schepenen;

Anne Mikolajczak-Sacré, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Veerle Leroy, Willem Vandenbussche, Bruno Lerminiaux, Erwin Rosseel, Klaas Slootmans, Perrine Marchal, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem, Eva Fonteyn, Kris De Greef, Tilia Casaer, Ahmed Alaoui Mhammedi, Emmanuel Donge, Lauren Kolinsky en Jos Savenberg, raadsleden;

Hilde Devisch, algemeen directeur;

 

Verontschuldigd: Ben Weyts en Maxime Timmerman, raadsleden;

 

 

Overzicht punten

 

Notulen van de gemeenteraad van 19 december 2018. Goedkeuring.

 

De raad,

 

De notulen van de zitting van de gemeenteraad van 19 december 2018 worden na voorlezing goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

 

Notulen van de installatievergadering van de gemeenteraad van 7 januari 2019. Goedkeuring.

 

De raad,

 

De notulen van de installatievergadering van de gemeenteraad van 7 januari 2019 worden na voorlezing goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

 

Huishoudelijk reglement gemeenteraad. Goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Het decreet lokaal bestuur dd. 22/12/2017 en diens latere wijzigingen, en meer bepaald artikel 38.

 

                      Feitelijke motivering:

De gemeenteraad stelt bij aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden genomen in verband met de werking van de raad.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist volgend huishoudelijk reglement met betrekking tot haar werking vast te stellen:

 

BIJEENROEPING GEMEENTERAAD

 

Art. 1. - § 1. - De gemeenteraad vergadert ten minste tienmaal per jaar en zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren, het vereisen.

 

§ 2. - De voorzitter van de gemeenteraad roept de gemeenteraad bijeen en stelt de agenda op.

De oproeping, de agenda en de eventuele stukken worden digitaal ter beschikking gesteld. Deze oproeping betreft een gezamenlijke oproeping via e-mail van gemeenteraad en OCMW-raad. Hierbij stelt de voorzitter voor gemeente en OCMW duidelijk onderscheiden agenda’s op.

 

Voor elk agendapunt worden de dossiers, in het bijzonder de verklarende nota's, de feitelijke gegevens, de eventueel verleende adviezen en de ontwerpen van beslissing betreffende de op de agenda ingeschreven zaken, vanaf de verzending van de oproeping, op het gemeentesecretariaat tijdens de kantooruren ter beschikking gehouden van de raadsleden. Deze kunnen er vóór de vergadering kennis van nemen tijdens de openingsuren van het gemeentehuis.

 

§ 3. - De voorzitter van de gemeenteraad is verplicht de gemeenteraad bijeen te roepen op verzoek van:

1° een derde van de zittinghebbende leden;

2° een vijfde van de zittinghebbende leden als zes weken na de datum van de vorige gemeenteraad nog geen bijeenroeping is gebeurd. De periode van zes weken wordt geschorst van 11 juli tot en met 15 augustus;

3° het college van burgemeester en schepenen;

4° de burgemeester voor zover het verzoek uitsluitend betrekking heeft op de eigen bevoegdheden van de burgemeester;

 

Bij een verplichte bijeenroeping roept de voorzitter de gemeenteraad bijeen op de aangewezen dag en het aangewezen uur en met de vooropgestelde agenda. Daarvoor bezorgen de raadsleden en het college van burgemeester en schepenen voor elk punt op de agenda hun voorstel van beslissing met een toelichting aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

 

Art. 2. - § 1. - De oproeping wordt ten minste acht dagen vóór de dag van de vergadering aan de raadsleden bezorgd. Dit gebeurt digitaal.

 

In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze oproepingsperiode worden afgeweken.

 

Een gezamenlijke oproeping in spoedeisende gevallen kan enkel als er zowel voor de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn spoedeisende punten zijn.

 

§ 2. – De ontwerpen van beleidsrapporten, zijnde het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening, worden op zijn minst veertien dagen vóór de vergadering waarop ze worden besproken aan ieder lid van de gemeenteraad bezorgd.

 

§ 3. - De oproeping vermeldt in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en bevat een toegelicht voorstel van beslissing bij elk agendapunt waarover een beslissing moet worden genomen. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn. De toelichtende nota alsook de voorstellen van beslissing worden digitaal bezorgd op het persoonlijke e-mailadres van de raadsleden. Zij hebben hiertoe een verklaring op eer overhandigd aan de algemeen directeur, waarin zij verklaren de overgemaakte informatie te verkrijgen in hun hoedanigheid van raadslid, zodat deze informatie niet overdraagbaar is aan derden op straffe van strafrechtelijke sancties overeenkomstig de wetgeving op de privacy en het decreet op de openbaarheid van bestuur.

 

Art. 3. - § 1. - Raadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad. Een lid van het college van burgemeester en schepenen, noch het college van burgemeester en schepenen als orgaan kan van deze mogelijkheid geen gebruik maken.

 

§ 2. - De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten, zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen onmiddellijk mee aan de raadsleden.

 

Art. 4. - § 1. - Plaats, dag en uur van de raadsvergadering en de agenda worden openbaar bekend gemaakt door publicatie op de website. Dit gebeurt uiterlijk 8 dagen voor de vergadering.

 

In spoedeisende gevallen wordt de agenda uiterlijk 24 uur nadat hij is vastgesteld, en uiterlijk vóór de aanvang van de vergadering openbaar gemaakt overeenkomstig het eerste lid.

 

§ 2. - Indien raadsleden punten aan de agenda toevoegen, wordt de aangepaste agenda binnen de 24 uur nadat hij is vastgesteld op dezelfde wijze bekendgemaakt .

 

VERGADERING

 

Art. 5. - § 1. - De vergaderingen van de gemeenteraad zijn in principe openbaar.

 

§ 2. - De vergadering is niet openbaar:

1° als het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken. Zodra een dergelijk punt aan de orde is, beveelt de voorzitter de behandeling in besloten vergadering;

2° wanneer twee derde van de aanwezige leden van de gemeenteraad in het belang van de openbare orde  of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid beslissen dat de vergadering niet openbaar is. Deze beslissing moet gemotiveerd worden.

 

Art. 6. - De gemeenteraad is in ieder geval openbaar op het tijdstip dat raadsleden de eed afleggen. De vergaderingen over het organogram, de personeelsformatie, de rechtspositieregeling, de beleidsrapporten en de aanpassingen ervan zijn ook steeds openbaar.

 

Art. 7. - De besloten vergadering kan enkel plaatsvinden na de openbare vergadering, uitgezonderd in tuchtzaken.

 

Bij een gezamenlijke oproeping opent de voorzitter eerst de openbare zitting van de gemeenteraad, waarbij hij de vergadering van de gemeenteraad schorst nadat de agenda van het openbare deel afgewerkt is. Tijdens deze schorsing van de gemeenteraad opent de voorzitter de OCMW-raad waarna de agenda van de OCMW-raad volledig afgewerkt wordt. Na het sluiten van de vergadering van de OCMW-raad, opent de voorzitter het besloten deel van de gemeenteraad.

 

Als tijdens de openbare vergadering blijkt dat de behandeling van een punt in besloten vergadering moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering, enkel met dit doel, worden onderbroken.

 

Als tijdens de besloten vergadering blijkt dat de behandeling van een punt in openbare vergadering moet gebeuren, dan wordt dat punt opgenomen op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad. In geval van dringende noodzakelijkheid van het punt of in geval van de eedaflegging van een personeelslid kan de besloten vergadering, enkel met dat doel, worden onderbroken.

 

Art. 8. - De raadsleden, alsmede alle andere personen die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen van de gemeenteraad bijwonen, zijn tot geheimhouding verplicht. Schending van deze geheimhoudingsplicht kan leiden tot strafrechtelijke vervolging.

 

QUORUM

 

Art. 9. - Vooraleer aan de vergadering van de gemeenteraad deel te nemen, tekenen de leden de aanwezigheidslijst. De namen van de leden die deze lijst tekenden, worden in de notulen vermeld.

 

Art. 10. - § 1. - De gemeenteraad kan enkel beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende raadsleden aanwezig is. Indien een kwartier na het vastgestelde uur niet voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, stelt de voorzitter vast dat de vergadering niet kan doorgaan.

 

§ 2. - De raad kan echter, als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig is, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen en beslissen over de onderwerpen die voor de tweede maal op de agenda voorkomen.

 

In de oproeping wordt vermeld dat het om een tweede oproeping gaat. In de tweede oproeping worden de bepalingen van artikel 26 van het Decreet Lokaal Bestuur overgenomen.

 

WIJZE VAN VERGADEREN

 

Art. 11. - § 1. - De voorzitter zit de vergaderingen van de gemeenteraad voor, en opent en sluit de vergaderingen.

 

Op de voor de vergadering vastgestelde dag en het daartoe aangewezen uur, en van zodra voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, verklaart de voorzitter de vergadering voor geopend.

 

§ 2. - Het laten deelnemen van derde personen aan de vergadering is slechts toegelaten in de gevallen voorzien in het Decreet Lokaal Bestuur. Buiten deze gevallen kunnen derden bij de behandeling van een bepaald agendapunt slechts toegelaten worden met het oog op het verstrekken van informatie, toelichtingen en/of technische adviezen inzake materies, waarin zij uit hoofde van hun vorming, kwalificatie en /of beroepservaring als deskundig worden erkend. Bovendien dienen zij door de voorzitter uitgenodigd te worden. Zij kunnen in geen geval deelnemen aan de besluitvorming.

 

Art. 12. – Als de voorzitter tijdelijk afwezig is, wordt hij als volgt vervangen:

1° Als de voorzitter zijn bevoegdheid schriftelijk heeft opgedragen aan een gemeenteraadslid, neemt dat gemeenteraadslid het voorzitterschap waar;

2° Als de voorzitter zijn bevoegdheid niet heeft opgedragen aan een gemeenteraadslid overeenkomstig punt 1°, neemt het gemeenteraadslid met de hoogste rang het voorzitterschap waar. Als dat raadslid de voorzitter niet kan vervangen, wordt het voorzitterschap waargenomen door een ander gemeenteraadslid in volgorde van rang.

 

De voorzitter die als verhinderd wordt beschouwd of tijdelijk afwezig is, wordt vervangen zolang hij verhinderd of tijdelijk afwezig is. De gemeenteraad neemt akte van de verhindering, en van de beëindiging van de periode van verhindering. Als het niet gaat om een door het decreet opgelegde verhindering, richt de voorzitter zijn verzoek tot vervanging wegens verhindering aan de gemeenteraad.

 

Art. 13 - § 1. - De gemeenteraad vat de behandeling aan van de punten die vermeld staan op de agenda, in de daardoor bepaalde volgorde, tenzij de raad er anders over beslist.

 

De voorzitter geeft daarna kennis van de tot de raad gerichte verzoeken en doet alle mededelingen die de raad aanbelangen.

 

§ 2. - Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.

 

Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.

 

Art. 14. - § 1. - Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de voorzitter welk lid aan het woord wenst te komen over het voorstel.

 

De voorzitter verleent het woord naar gelang de volgorde van de aanvragen en, ingeval van gelijktijdige aanvraag kent de voorzitter een volgorde toe.

 

§ 2. - Indien de raad deskundigen wenst te horen, bepaalt de voorzitter van de raad wanneer deze aan het woord komen.

 

Art. 15. - Het woord kan door de voorzitter niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten.

 

In de volgende gevallen en volgorde wordt het woord verleend bij voorrang op de hoofdvraag, waarvan de bespreking aldus wordt geschorst :

1° om te vragen dat men niet zal besluiten;

2° om de verdaging te vragen;

3° om een punt te verwijzen naar een gemeenteraadscommissie;

4° om voor te stellen dat een ander dan het in bespreking zijnde probleem bij voorrang zou behandeld worden;

5° om te eisen dat het voorwerp van de beslissing concreet zou omschreven worden;

6° om naar het reglement te verwijzen.

 

Art. 16. - Amendementen worden vóór de hoofdvraag en subamendementen vóór de amendementen ter stemming gelegd. Deze amendementen dienen schriftelijk te worden meegedeeld en ter zitting te worden overgemaakt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

 

Op vraag van een raadslid of van een fractie of op initiatief van de voorzitter kan de vergadering worden geschorst. De voorzitter bepaalt de duur van de schorsing.

 

Art. 17. - De voorzitter is belast met de handhaving van de orde in de raadsvergadering. Van de handelingen die hij in dit verband stelt, wordt melding gemaakt in de notulen en in het zittingsverslag.

 

Niemand mag onderbroken worden wanneer hij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping tot de orde.

 

Als een lid van de raad, aan wie het woord werd verleend, afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen. Indien na een eerste verwittiging het lid verder van het onderwerp blijft afdwalen, kan hem het woord door de voorzitter ontnomen worden. Elk lid, dat in weerwil van de beslissing van de voorzitter, tracht aan het woord te blijven, wordt geacht de orde te verstoren.

 

Dit geldt eveneens voor hen, die het woord nemen zonder het te hebben gevraagd en bekomen, en die aan het woord blijven in weerwil van het bevel van de voorzitter.

 

Geen enkel raadslid mag meer dan tweemaal het woord nemen over hetzelfde onderwerp, tenzij de voorzitter er anders over beslist.

 

Elk scheldwoord, elke beledigende uitdrukking en elke persoonlijke aantijging worden geacht de orde te verstoren.

 

Elk raadslid dat de orde verstoort, wordt door de voorzitter tot de orde geroepen. Elk lid dat tot de orde werd geroepen, mag zich verantwoorden, waarna de voorzitter beslist of de terugroeping tot de orde gehandhaafd of ingetrokken wordt.

 

De voorzitter kan, na een voorafgaande waarschuwing, elke toehoorder die openlijk tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of die op enigerlei wijze wanorde veroorzaakt, uit de zaal doen verwijderen.

 

De voorzitter kan bovendien een proces-verbaal opmaken tegen die persoon en dat proces-verbaal bezorgen aan het Openbaar Ministerie met het oog op de eventuele vervolging van de betrokkene.

 

Wanneer de vergadering rumoerig wordt, zodat het normale verloop van de bespreking in het gedrang wordt gebracht, kondigt de voorzitter aan dat hij, bij voortzetting van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten.

 

Indien de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit hij de vergadering. De leden van de raad moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten.

 

Van deze schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in de notulen.

 

Art. 18. - Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien de voorzitter van de gemeenteraad oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de voorzitter de bespreking.

 

WIJZE VAN STEMMEN

 

Art. 19. - § 1. - Voor elke stemming omschrijft de voorzitter het voorwerp van de bespreking waarover de vergadering zich moet uitspreken.

 

§ 2. - De beslissingen worden bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen genomen. De volstrekte meerderheid is gelijk aan meer dan de helft van de stemmen, onthoudingen niet meegerekend. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen (behalve in de gevallen van artikel 23 van dit reglement). Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter niet doorslaggevend.

 

Art. 20. - § 1. - De leden van de gemeenteraad stemmen in het openbaar, behalve in de volgende gevallen:

1° de vervallenverklaring van het mandaat van raadslid en van schepen;

2° het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen;

3° de beëindiging van het mandaat als bedoeld in punt 2°

4° individuele personeelszaken.

 

§ 2. - Er zijn twee mogelijke werkwijzen van stemmen :

1° de mondelinge stemming;

2° de geheime stemming.

 

§ 3. – In elk geval wordt er mondeling gestemd als één derde van de aanwezige leden daarom verzoekt.

 

Art. 21. - § 1. - De mondelinge stemming geschiedt door, elk raadslid ‘ja’, ‘neen’ of ‘onthouding’ te laten uitspreken,  in de volgorde volgens de plaats in de vergaderzaal.

 

§ 2. - De voorzitter stemt als laatste, behalve bij geheime stemming.

 

Art. 22. - Voor een geheime stemming worden vooraf gemaakte stembriefjes gebruikt en wordt eenvormig schrijfgerief ter beschikking gesteld.

 

De raadsleden stemmen ‘ja’, ‘neen’ of onthouden zich. De onthouding gebeurt door het afgeven van een blanco stembriefje.

 

Voor de stemming en de stemopneming doet de voorzitter beroep op de algemeen directeur, een beambte aangeduid door de algemeen directeur of de 2 jongste raadsleden. Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopnemingen na te gaan.

 

Art. 23. - Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld. Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden, die aan de stemming hebben deelgenomen, dan worden de stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.

 

Art. 24. - Voor elke benoeming tot ambten, elke contractuele aanstelling, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten wordt tot een afzonderlijke stemming overgegaan. Als bij de benoeming, de contractuele aanstelling, de verkiezing of de voordracht van kandidaten de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.

 

Als bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald hebben, dan wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten. Personen worden benoemd, aangesteld, verkozen of voorgedragen bij volstrekte meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.

 

Art. 25. -  § 1. - De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

 

De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

 

§ 2. - Elke raad stemt telkens over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport. In afwijking daarvan kan elk raadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst. In dat geval mag de betrokken raad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming. Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de raad. Als de andere raad voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt die raad het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

 

NOTULEN EN ZITTINGSVERSLAG

 

Art. 26. - § 1. - De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

 

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen en het zittingsverslag voor elk raadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield. 

 

§ 2. - Het zittingsverslag betreft een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de OCMW-raad.

 

Een raadslid kan vragen om in het zittingsverslag de rechtvaardiging van zijn stemgedrag op te nemen.

 

§ 3. - Als de gemeenteraad een aangelegenheid in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.

 

Art. 27. - § 1. - De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld.

 

§ 2. - De notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering zijn, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering op het gemeentesecretariaat ter beschikking van de raadsleden die er kennis willen van nemen en de notulen worden met de oproepingsbrief meegezonden.

 

§ 3. - Elk raadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.

 

Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering, worden deze als goedgekeurd beschouwd en worden de notulen ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. In het geval de gemeenteraad bij spoedeisendheid werd samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

§ 4. - Zo dikwijls als de raad het wenst, worden de notulen geheel of gedeeltelijk staande de vergadering opgemaakt en door de meerderheid van de raadsleden en de algemeen directeur ondertekend.

 

BEKENDMAKING

 

Art. 28. - Aan de beslissingen van de gemeenteraad zal de nodige bekendheid gegeven worden conform de wetgeving door ze te publiceren op de gemeentelijke website.

 

Art. 29. - Onmiddellijk na de definitieve vaststelling van een beleidsrapport, bezorgt de gemeente de gegevens over het vastgestelde beleidsrapport in digitale vorm aan de Vlaamse Regering.

Het vastgestelde beleidsrapport is pas uitvoerbaar als de digitale rapportering erover aan de Vlaamse Regering is bezorgd.

Als er nog geen jaarrekening is vastgesteld op 30 juni van het jaar dat volgt op het boekjaar in kwestie bezorgt de gemeente de gegevens over het ontwerp van jaarrekening in digitale vorm aan de Vlaamse Regering.

 

FRACTIES

 

Art. 30. - Het raadslid of de raadsleden die op eenzelfde lijst verkozen zijn, vormen één fractie. Een onderlinge vereniging tot één fractie of de vorming van twee fracties is mogelijk, uiterlijk op de installatievergadering, in de gevallen en op de wettelijk vastgestelde wijze.

 

VERGOEDINGEN RAADSLEDEN

 

Art. 31. - § 1. – Aan de raadsleden, met uitzondering van de burgemeester en de schepenen, wordt presentiegeld verleend voor volgende vergaderingen waarop zij aanwezig zijn:

1° de vergaderingen van de gemeenteraad;

2° de vergaderingen met de vertegenwoordigers van de intern verzelfstandigde agentschappen;

3° de vergaderingen waarvoor men zich aanwezig heeft gemeld, maar waarvoor het aanwezigheidsquorum niet werd bereikt;

4° de vergaderingen die slechts gedeeltelijk werden bijgewoond;

5° de vergaderingen die werden hervat op een andere dag.

 

§ 2. – De vergaderingen die deels besloten en deels openbaar zijn, geven maar recht op één presentiegeld.

 

§ 3. – De vergaderingen van het Autonoom Gemeentebedrijf geven geen recht op een presentiegeld.

 

§ 4. – Het presentiegeld bedraagt 124,98 euro gekoppeld aan de spilindex 138,01 voor de vergaderingen van de gemeenteraad.

 

De voorzitter van de gemeenteraad ontvangt een dubbel presentiegeld voor de vergaderingen van de gemeenteraad die hij voorzit.

 

§ 5. – Mandatarissen kunnen hun onkosten vergoed krijgen mits deze kosten verband houden met de uitoefening van hun mandaat, noodzakelijk zijn, bewezen zijn en zij deze niet aangeven als professionele onkosten in hun belastingaangifte. Zij kunnen daartoe de bewijsstukken aan de algemeen directeur bezorgen.

 

De algemeen directeur beoordeelt of de kosten voldoen aan de voorwaarden.

 

§ 6. – Jaarlijks wordt een overzicht gemaakt van de terugbetaling van de kosten van de mandatarissen. Dat document is openbaar.

 

 

§ 7. - De gemeente sluit een verzekering af om de burgerlijke aansprakelijkheid, met inbegrip van de rechtsbijstand, te dekken die bij de normale uitoefening van hun mandaat persoonlijk ten laste komt van de raadsleden. De gemeente sluit daarnaast ook een verzekering af voor ongevallen die de raadsleden overkomen in het kader van de normale uitoefening van hun ambt

 

INFORMATIE VOOR RAADSLEDEN

 

Art. 32. -  Aan de raadsleden moet, op hun verzoek, door de algemeen directeur of door de door hem aangewezen personeelsleden technische toelichting worden verstrekt over de stukken in de dossiers voor de gemeenteraad. Onder technische toelichting wordt verstaan het verstrekken van inlichtingen ter verduidelijking van de feitelijke gegevens die in de dossiers voorkomen en van het verloop van de procedure.

 

De raadsleden richten hun verzoek schriftelijk aan de algemeen directeur of aan het secretariaat. Op een schriftelijke vraag wordt schriftelijk geantwoord, tenzij het raadslid een mondelinge toelichting wenst. De mondelinge toelichting gebeurt tijdens de kantooruren, tenzij anders wordt overeengekomen. De termijn voor het beantwoorden van een vraag betreft 30 kalenderdagen vanaf ontvangst van de vraag, indien de organisatie over de informatie beschikt.

 

 

Art. 33. - § 1. - De raadsleden hebben het recht van inzage in alle dossiers, stukken en akten, ongeacht de drager die het bestuur van de gemeente betreffen.

 

§ 2. - De notulen van het college van burgemeester en schepenen worden, uiterlijk op dezelfde dag als de vergadering van het college volgend op deze waarop de notulen werden goedgekeurd, digitaal ter beschikking gesteld van de raadsleden.

 

§ 3. – De raadsleden hebben via de gemeentelijke website steeds toegang tot:

1° de beleidsrapporten van gemeente en AGB

2° de lijst met besluiten van de gemeenteraad met een beknopte omschrijving

3° de reglementen en verordeningen van de gemeenteraad

4° de agenda en de lijst met besluiten van het college van burgemeester en schepenen met een beknopte omschrijving

5° de reglementen en verordeningen van het college van burgemeester en schepenen

6° de lijst met besluiten van de burgemeester met een beknopte omschrijving

7° de reglementen en verordeningen van de burgemeester

8° de geactualiseerde en gecoördineerde versie van de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel

9° de besluiten van de gemeenteraad over de beleidsrapporten van het AGB

10° eventuele andere besluiten of stukken door wetgeving of Vlaamse Regering bepaald

11° de geactualiseerde en gecoördineerde versie van de gemeentelijke toelagereglementen, algemene politieverordeningen en belasting- en retributiereglementen

12° de agenda van de gemeenteraad

13° de notulen van de gemeenteraad

14° de geactualiseerde en gecoördineerde versie van de statuten van de extern verzelfstandigde agentschappen in privaatrechtelijke vorm en van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid, waarvan de gemeente deelgenoot is, en de gecoördineerde versie van de statuten van de autonome gemeentebedrijven

15° de geactualiseerde en gecoördineerde versie van de deontologische codes van de gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen en het personeel

16° de geactualiseerde samenstelling van de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen

17° het geactualiseerde overzicht van de gemeentelijke adviesraden en overlegstructuren en de samenstelling ervan

18° de jaarrekeningen van de gemeentelijke extern verzelfstandigde agentschappen in privaatrechtelijke vorm

19° de besluiten, en de inhoud ervan, van de raad van bestuur van de autonome gemeentebedrijven, waarbij wordt afgeweken van de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel

20° de besluiten over retributies, en de inhoud ervan, van de raad van bestuur van de autonome gemeentebedrijven.

 

§ 4. - Behalve de documenten en dossiers hierboven opgesomd hebben de raadsleden het recht alle andere documenten te raadplegen, die betrekking hebben op het bestuur van de gemeente.

 

Zij dienen hun aanvraag tot inzage schriftelijk in bij de algemeen directeur die onderzoekt of de gevraagde stukken of akten betrekking hebben op het bestuur van de gemeente.

 

Aan de raadsleden wordt uiterlijk binnen acht werkdagen na de ontvangst van de aanvraag meegedeeld wanneer de stukken kunnen worden ingezien.

 

Het raadslid, dat de in deze paragraaf bedoelde stukken niet is komen raadplegen tijdens de week volgend op het tijdstip waarop hem is meegedeeld dat ze ter inzage liggen, wordt geacht af te zien van inzage.

 

§ 5. - De raadsleden kunnen een afschrift krijgen van de akten en stukken betreffende het bestuur van de gemeente.

 

De raadsleden richten hun aanvraag tot het verstrekken van een afschrift schriftelijk aan de algemeen directeur.

 

De gemotiveerde beslissing van de algemeen directeur tot weigering van het verstrekken van een afschrift moet uiterlijk acht werkdagen na ontvangst van de aanvraag aan het betrokken raadslid worden meegedeeld.

 

Art. 34. - De raadsleden hebben het recht de gemeentelijke instellingen en diensten die de gemeente opricht en beheert te bezoeken, ook het autonoom gemeentebedrijf.

 

Om de algemeen directeur in de mogelijkheid te stellen het bezoekrecht praktisch te organiseren, delen de raadsleden minstens acht werkdagen vooraf schriftelijk mee welke instelling en/of dienst zij willen bezoeken en op welke dag en welk uur, binnen de werkuren.

 

Tijdens het bezoek van een gemeentelijke inrichting mogen de raadsleden zich niet mengen in de werking.

 

Art. 35. - De raadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

 

Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord. Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden, die niet op de agenda van de gemeenteraad staan. Op deze mondelinge vragen wordt ofwel onmiddellijk ter zitting geantwoord, ofwel schriftelijk binnen de 30 dagen. Deze vragen en antwoorden worden niet genotuleerd in de notulen van de gemeenteraad.

 

Individuele vragen op welke wijze ook gesteld door raadsleden aan collegeleden, binden het gemeentebestuur niet. Indien raadsleden een officieel antwoord wensen op de door hen gestelde schriftelijke vragen, zullen zij deze vragen dienen te richten aan het college van burgemeester en schepenen.

 

VERZOEKSCHRIFTEN AAN DE ORGANEN VAN DE GEMEENTE

 

Art. 36. – § 1. - Iedere burger heeft het recht verzoekschriften, door een of meer personen ondertekend, schriftelijk bij de organen van de gemeente in te dienen. Een verzoek is een vraag om iets te doen of te laten. Uit de tekst van het verzoekschrift moet de vraag duidelijk zijn. De organen van de gemeente zijn de gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen, de voorzitter van de gemeenteraad, de burgemeester, de algemeen directeur en elk ander orgaan van de gemeente dat als overheid optreedt.

 

§ 2. - De verzoekschriften worden aan het orgaan van de gemeente gericht tot wiens bevoegdheid de inhoud van het verzoek behoort. Komt een verzoekschrift niet bij het juiste orgaan aan, dan bezorgt dit orgaan het verzoek aan de juiste bestemmeling.

 

§ 3. - Verzoekschriften die een onderwerp betreffen dat niet tot de bevoegdheid van de gemeente behoort, zijn onontvankelijk. Verzoekschriften die duidelijk tot de bevoegdheid van het OCMW behoren, worden overgemaakt aan het bevoegde orgaan van het OCMW. De indiener wordt daarvan op de hoogte gebracht.

 

Een schriftelijke vraag wordt niet als verzoekschrift beschouwd als:

1° de vraag onredelijk is of te vaag geformuleerd;

2° het louter een mening is en geen concreet verzoek;

3° de vraag anoniem, d.w.z. zonder vermelding van naam, voornaam en adres, werd ingediend;

4° het taalgebruik ervan beledigend is.

 

Het orgaan of de voorzitter van het orgaan maakt deze beoordeling. Hij kan de indiener om een nieuw geformuleerd verzoekschrift vragen dat wel aan de ontvankelijkheidsvoorwaarden voldoet.

 

Art. 37. - § 1. – Is het een verzoekschrift voor de gemeenteraad, dan plaatst de voorzitter van de gemeenteraad het verzoekschrift op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad indien het minstens 14 dagen vóór de vergadering werd ontvangen.  Wordt het verzoekschrift later ingediend, dan komt het op de agenda van de volgende vergadering.

 

§ 2. - De gemeenteraad kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar het college van burgemeester en schepenen verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.

 

§ 3. - De verzoeker of, indien het verzoekschrift door meerdere personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan worden gehoord door het betrokken orgaan van de gemeente.  In dat geval heeft de verzoeker of de eerste ondertekenaar van een verzoekschrift het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.

 

§ 4. - Het betrokken orgaan van de gemeente verstrekt, binnen drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift.

 

Artikel 2:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

De raadsleden

per email

De inwoners van gemeente Beersel

via de gemeentelijke website

Hogere overheid

loket lokaal bestuur

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

 

Vaststelling begrip dagelijks bestuur

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 41,8° van het decreet over het lokaal bestuur;

 

Artikel 41,10° van het decreet over het lokaal bestuur;

 

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen;

 

                      Feitelijke motivering:

De gemeenteraad heeft op 31 januari 2018 het begrip ‘dagelijks bestuur’ als volgt ingevuld:

 

a)De opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten die gefinancierd worden met kredieten van het exploitatiebudget, ongeacht het bedrag, inbegrepen de raamcontracten en langdurige contracten die jaarlijks opzegbaar zijn.

 

b)De opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten gefinancierd met kredieten van het investeringsbudget, tot een maximum bedrag van 144.000 euro, exclusief BTW.

 

c)De opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten waarbij voor opdrachten voorzien door de gemeenteraad, het gunningsbedrag in de uitvoeringsfase niet met meer dan 10 % wordt overschreden.

 

Deze delegatie is gedeeltelijk gebaseerd op de drempelbedragen die komen uit de wetgeving overheidsopdrachten (in casu het drempelbedrag voor de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking in de klassieke sectoren), dit om een transparante en voor iedereen duidelijke verdeling te maken.

 

Het is aangewezen om deze invulling van ‘dagelijks bestuur’ verder te behouden omdat dit werkbaar is  voor de verschillende diensten.

 

De integratie gemeente - OCMW vereist bovendien een uniforme regeling in deze twee entiteiten.

 

Het gunstig advies verleend door het managementteam op 16 januari 2019.

 

Ter zitting wordt een amendement ingediend door de heer Klaas Slootmans voor de fractie Vlaams Belang:

 

"Amendement op agendapunt 4 'Vaststelling begrip dagelijks bestuur'

 

Artikel 1b. Het bedrag 144.000 euro te wijzigen naar 50.000 euro."

 

De stemming over het amendement geeft volgende uitslag: 1 ja-stem bij 26 neen-stemmen. Bijgevolg is het amendement verworpen.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met 26 ja-stemmen (Marc Beling, Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Jo Vander Meylen, Gilbert Wouters, Sonia Van Wanseele, Anne Mikolajczak-Sacré, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Veerle Leroy, Willem Vandenbussche, Bruno Lerminiaux, Erwin Rosseel, Perrine Marchal, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem, Eva Fonteyn, Kris De Greef, Tilia Casaer, Ahmed Alaoui Mhammedi, Emmanuel Donge, Lauren Kolinsky en Jos Savenberg), 1 nee-stem (Klaas Slootmans).

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om het begrip 'dagelijks bestuur' conform 41, 8° van het decreet over het lokaal bestuur, met ingang van heden als volgt te definiëren: 

 

a) De opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten die gefinancierd worden met kredieten van het exploitatiebudget, ongeacht het bedrag, inbegrepen de raamcontracten en langdurige contracten die jaarlijks opzegbaar zijn.

 

b) De opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten gefinancierd met kredieten van het investeringsbudget, tot een maximum bedrag van € 144.000, exclusief BTW.

 

c) De opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten waarbij voor opdrachten voorzien door de gemeenteraad, het gunningsbedrag in de uitvoeringsfase niet met meer dan 10 % wordt overschreden.

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen is conform artikel 41, 10°, a van het decreet over het lokaal bestuur bevoegd voor de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van deze overheidsopdrachten, als het gaat om een opdracht van dagelijks bestuur zoals hierboven omschreven in artikel 1.

 

Artikel 3:

Dit gemeenteraadsbesluit vervangt het gemeenteraadsbesluit van 31 januari 2018.

 

Artikel 4:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Alle medewerkers van gemeente en OCMW Beersel

Interne communicatie

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

 

Voorafgaand visum financieel directeur - Voorwaarden, beperkingen, delegatie - Goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 266 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.

 

                      Feitelijke motivering:

In uitvoering van artikel 266 van het decreet over het lokaal bestuur dient de gemeenteraad vast te stellen welke verbintenissen uitgesloten worden van visumplicht, de modaliteiten van de visumplicht vast te stellen, en de vervangers voor de financieel directeur aan te duiden.

 

Bovendien vereist de integratie gemeente - OCMW een uniforme regeling voor deze twee entiteiten.

 

Het gunstig advies hiervoor verleend door de financieel directeur in de vergadering van het managementteam op 16 januari 2019.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om de volgende uitgaven uit te sluiten van de voorafgaande visumplicht:

 

Exploitatiebudget:

 

Personeelskosten: alle personeelsuitgaven die werden gebudgetteerd bij de opmaak van het budget en het financieel meerjarenplan.

 

Andere werkingsmiddelen: alle uitgaven (werken, leveringen, diensten) < € 25.000,00.

Contracten met een looptijd = 1 jaar, opeenvolgende contracten, uitbreiding van contracten: de totale waarde van de gecumuleerde contracten wordt in aanmerking genomen.

 

Dotaties/Toelagen: dotaties/toelagen aan het OCMW, de Politiezone Zennevallei, de Brandweerzone Brabant West, de kerkfabrieken, vzw De Meent, de adviesraden en het AGB, voor het gebudgetteerde bedrag.

 

Schulduitgaven: alle schulduitgaven.

 

Investeringsbudget

 

Alle uitgaven (werken, leveringen, diensten) < € 25.000,00.

Voor opeenvolgende verbintenissen en de uitbreiding van verbintenissen wordt de gecumuleerde waarde van de verbintenissen in aanmerking genomen.

Investeringstoelagen kunnen NIET worden uitgesloten

 

Andere

 

Schulduitgaven: alle schulduitgaven

 

Artikel 2:

Voor het voorafgaand visum gelden de volgende modaliteiten:

 

Inhoud visum

 

Controle op de wettelijkheid en regelmatigheid van de uitgave.

Controle van de registratiesleutel en het beschikbare budget op het ogenblik van de aanvraag.

Het visum is gunstig of ongunstig.

 

Tijdstip waarop het visum wordt verleend

 

De collegevergadering waarop wordt beslist tot het aangaan van een financiële verbintenis (cfr.: gunning).

Voor personeelsdossiers: de collegevergadering waarop de aanstelling van het personeelslid is geagendeerd en de individuele weddevaststelling gebeurt.

 

Termijn waarbinnen het visum wordt verleend

 

5 werkdagen vanaf ontvangst volledig dossier.

 

Artikel 3:

Voor het verlenen van het voorafgaand visum wordt delegatie verleend aan:

Christine Descornez en Pascal Devillé, personeelsleden die werken onder de verantwoordelijkheid van de financieel directeur.

 

Artikel 4:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Alle medewerkers van gemeente en OCMW Beersel

Interne communicatie

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

 

Bepaling van het begrip dagelijks personeelsbeheer en van bevoegdheden inzake personeelsbeleid

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

          Wettelijke motivering:

De wet welzijn op het werk van 4 augustus 1996.

 

Artikel 41§8 van het decreet lokaal bestuur stelt dat de gemeenteraad bepaalt wat onder het begrip dagelijks personeelsbeheer moet worden verstaan. Artikel 78§9 van het decreet lokaal bestuur stelt dat de raad voor maatschappelijk welzijn bepaalt wat onder het begrip dagelijks personeelsbeheer moet worden verstaan.
 

Artikel 170 van het decreet lokaal bestuur stelt dat de algemeen directeur instaat voor de algemene leiding van de gemeentelijke diensten en de diensten van het OCMW en bevoegd is voor het dagelijks personeelsbeheer. De algemeen directeur rapporteert aan het college van burgemeester en schepenen, aan het vast bureau en aan het bijzonder comité voor de sociale dienst.


Het Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 en latere aanpassingen, houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris/algemeen directeur en de ontvanger/financieel beheerder van het OCMW, waarin bevoegdheden van de secretaris/algemeen directeur zijn aangeduid of beperkt.

 

          Feitelijke motivering:

De besluiten van de gemeenteraad van 27 september 2017 en de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 september 2019 houdende vaststelling en aanpassing van de rechtspositieregeling voor het gemeente - en OCMW personeel.


Het besluit van de gemeenteraad van 28 april 2010 en het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 31 januari 2013 over de bepaling van het begrip dagelijks personeelsbeheer.
 

In de rechtspositieregeling zijn een aantal bevoegdheden van de algemeen directeur op vlak van dagelijks personeelsbeheer reeds opgenomen, het oplijsten en bekrachtigen van deze bevoegdheden is van belang om efficiënt en gestructureerd te kunnen werken.

Gelet op de integratie van de werking van de gemeente en het bestuur en de bepalingen in het decreet lokaal bestuur is het aangewezen de beslissingen van de gemeente - en OCMW raad opnieuw vast te stellen en de bevoegdheden op het vlak van dagelijks personeelsbeheer
gelijk te stellen.

De beslissingen die door de algemeen directeur worden getroffen in het kader van het dagelijks personeelsbeheer zullen geformaliseerd en gearchiveerd worden in het daartoe bestemde softwareprogramma.

 

De algemeen directeur kan aan het college rapporteren in de vorm van het ter kennisgeving voorleggen van een overzichtslijst van alle beslissingen die de afgelopen maand getroffen werden.

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist dat onderstaande bevoegdheden worden gedefinieerd als dagelijks personeelsbeheer en dat deze door de algemeen directeur worden uitgeoefend met ingang van 1 februari 2019:

 

1. Individueel personeelsbeheer en salaris:

-) vaststelling van het individueel jaarsalaris van de personeelsleden

-) vaststelling van de duur van de in aanmerking komende diensten (uit onderwijs, interim of als tijdelijk personeelslid), en dit aan de hand van het attest verstrekt door de bevoegde autoriteiten.

-) het personeelslid verzoeken om prestaties te verrichten bovenop de uren van de gewone arbeidstijdregeling

 

2. Verloven en afwezigheden:

-) beslissen over de individuele verlofaanvragen.

-) uitzonderlijk toelating verlenen tot het opnemen van vakantieverlof van het vorig dienstjaar na 31 maart.

-) in samenspraak met de personeelsdienst beslissen om bij geregelde afwezigheden van 1 werkdag een medisch attest op te vragen bij het personeelslid.

-) toelating verlenen om het werk te hervatten met deeltijdse prestaties en eventuele verlengingen van telkens 3 maanden .

-) toekennen van het onbetaald verlof voor deeltijdse prestaties, het omstandigheidsverlof, het voltijds onbetaald verlof van 20 dagen of max. 2 j., de dienstvrijstellingen, alle vormen van loopbaanonderbreking, Vlaams zorgkrediet en loopbaanvermindering.

-) aanvaarden van een kortere opzegtermijn voor het onbetaald verlof.

-) toestaan van een versnelde terugkeer uit loopbaanonderbreking of Vlaams zorgkrediet of prestatievermindering.

-) toekennen van het moederschapsverlof, vaderschapsverlof, bevallingsverlof, borstvoedingsverlof, opvangverlof, pleegzorg- en adoptieverlof, en alle verlengingen die wettelijk mogelijk zijn.

 

3. Loopbaanbegeleiding:

Functiebeschrijvingen

-) opstellen van de functiebeschrijvingen.

Functioneringsopvolging

-) eindverantwoordelijkheid bij de actieve inwerking van het statutaire personeelslid, in samenspraak met de leidinggevenden.

-) passende maatregelen nemen met het oog op het verbeteren van de wijze waarop het personeelslid functioneert.

-) inzake de proeftijd na bevordering de eindverantwoordelijkheid opnemen om in afspraak met de leidinggevende de concrete afspraken te maken voor de actieve inwerking van het personeelslid in de nieuwe functie.

Evaluatiegebeuren

-) zorgen voor de interne organisatie van de evaluaties.

-) aanwijzen van de evaluatoren voor de verschillende diensten, zorgen voor de opleiding van de evaluatoren, waken over de éénduidige toepassing van het evaluatiestelsel.

-) kennisnemen van het voorstel van evaluatiegevolg van de evaluatoren.

-) beslissen over de gevolgen van de evaluatie, op basis van het voorstel van de evaluatoren en formuleren van het gemotiveerde voorstel tot ontslag wegens beroepsongeschiktheid; het personeelslid en de evaluator op de hoogte brengen.

-) kennisnemen van het gemotiveerd advies van de beroepsinstantie bij evaluatie, tot bevestiging of tot aanpassing van de evaluatie en het resultaat; tekenen van het advies voor ontvangst.

-) binnen de 10 dagen vanaf ontvangst van het gemotiveerd advies beslissen over de bevestiging of de aanpassing van de evaluatie en deze beslissing schriftelijk meedelen aan de beroepsinstantie en de evaluator.

-) aanpassen van het evaluatieresultaat als de beroepsinstantie geen advies formuleert.

Vorming ( zie bepalingen vormingsreglement als bijlage bij de rechtspositieregeling)

-) eindverantwoordelijkheid opnemen inzake het vormingsgebeuren.

-) een personeelslid naar verplichte vorming  sturen indien nodig.

-) goedkeuren van vormingsactiviteiten.

-) toestaan van langlopende vormingen.

-) invullen van wat onder vormingsrecht en vormingsplicht valt.

-) toekennen van vormingsverlof en verlenen van dienstvrijstelling hiervoor.

-) beslissen over de vrijstelling van aanwezigheid op een vormingsactiviteit.

 

4. Algemeen personeelsbeheer:

-) toekenning van meeruren.

-) toelating verlenen voor het maken van dienstreizen.

-) opleggen van een tijdelijk afwijkend uurrooster.

-) onderwerpen van een personeelslid aan het systeem van medische controle.

-) opmaken van een schriftelijk verslag van de inbreuken gepleegd door een personeelslid op de uitvoering van de arbeidsovereenkomst.
-) Aanvaarden van stagedoende leerlingen en studenten
-) Afsluiten van overeenkomst met vrijwilligers

5. Personeelsbeheer gebaseerd op de welzijnswet:

-) tussenkomen bij de uitvoering van de actieplannen met betrekking tot het welzijnsbeleid. 

-) zorgen voor maatregelen in geval van ernstig en onmiddellijk gevaar voor de personeelsleden.

-) zorgen voor het nemen van de nodige maatregelen ter voorkoming van (ernstige) arbeidsongevallen.

-) zich informeren (op basis van de rapportering van de preventieadviseur) over en kennisnemen van alle welzijnsgerelateerde zaken binnen de organisatie.

 

6. Taken in het kader van de tuchtprocedure

-) optreden als tuchtonderzoeker.

-) opstellen van het tuchtverslag.

-) samenstelling van het tuchtdossier.

 
Zoals bepaald in het decreet lokaal bestuur kan de algemeen directeur bepaalde bevoegdheden nog verder delegeren naar leidinggevende personeelsleden.


Artikel 2:

De beslissingen van de algemeen directeur inzake het dagelijks personeelsbeheer worden maandelijks ter kennisgeving voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen en aan het vast bureau in de vorm van een overzichtslijst.


Artikel 3:

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:

 

Financieel meerjarenplan

Nvt

Budgetjaar

Nvt

Bedrag uitgave/ontvangst inclusief BTW:

€ Nvt

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

Beleidsitem

Nvt

Nvt

Nvt

Nvt

Nvt

 

Artikel 4:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Alle diensthoofden

Bespreking diensthoofdenvergadering

 

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

 

Vaststelling van het gezamenlijk organogram gemeente en OCMW. Goedkeuring

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

 

Artikel 161 van het decreet lokaal bestuur van 22/12/2017 bepaalt dat de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn het gezamenlijk organogram van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vaststellen. Het organogram geeft de organisatiestructuur van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn weer, duidt de gezagsverhoudingen en de functies aan waaraan het lidmaatschap van het managementteam is verbonden.
 

 

 

                      Feitelijke motivering:


De vaststelling van dit gezamenlijk organogram van gemeente en OCMW heeft geen financiële implicatie ten opzichte van de ingeschreven personeelskosten in de meerjarenplanning.

 

Het ontwerp van dit gezamenlijk organogram van gemeente en OCMW werd voorgelegd aan het management team d.d. 16 januari 2019.

 

De raadsleden konden kennis nemen van:

- Het gezamenlijk organogram van gemeente en OCMW. (In bijlage)

- Het protocol van het Syndicaal Onderhandelingscomité van10 januari 2019.

 

                      Financiering

De vaststelling van dit gezamenlijk organogram van gemeente en OCMW  kadert in het strategisch meerjarenplan, voorgelegd ter goedkeuring aan de gemeenteraad van 19 december 2018.
 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL BEHEERDER

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met 22 ja-stemmen (Marc Beling, Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Jo Vander Meylen, Gilbert Wouters, Sonia Van Wanseele, Anne Mikolajczak-Sacré, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Willem Vandenbussche, Bruno Lerminiaux, Erwin Rosseel, Klaas Slootmans, Perrine Marchal, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem, Emmanuel Donge, Lauren Kolinsky en Jos Savenberg), 5 nee-stemmen (Veerle Leroy, Eva Fonteyn, Kris De Greef, Tilia Casaer en Ahmed Alaoui Mhammedi).

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het gezamenlijk organogram van gemeente en OCMW vast zoals opgenomen in bijlage.
 

Artikel 2:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

toezicht

uittreksel

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

 

3WPlus - aanduiding vertegenwoordigers op de algemene vergaderingen.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

De vertegenwoordigers voor een algemene vergadering kunnen aangeduid worden voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur, nl. tot einde 2024;

 

                      Feitelijke motivering:

De gemeente is aangesloten bij 3WPlus;

 

Het schrijven van 3WPlus ontvangen op 11 januari 2019 aangaande de vernieuwing van de mandaten bij 3WPlus voor de legislatuur 2019-2025.

 

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;

 

Er wordt bij geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger om deel te nemen aan de algemene vergaderingen van 3W Plus;

 

De geheime stemming geeft volgende uitslag:

 

1.Een vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen:

- De heer Jo Vander Meylen verkrijgt 17 ja-stemmen bij 10 onthoudingen

- Mevrouw Anne Sacré verkrijgt 4 ja-stemmen bij 23 onthoudingen

- De heer Ahmed Alaoui verkrijgt 5 ja-stemmen bij 22 onthoudingen

 

2.Een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen:

- Mevrouw Nadine Maes verkrijgt 17 ja-stemmen bij 10 onthoudingen

- Mevrouw Lauren Kolinsky verkrijgt 4 ja-stemmen bij 23 onthoudingen

- Mevrouw Veerle Leroy verkrijgt 5 ja-stemmen bij 22 onthoudingen

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

1 effectieve vertegenwoordiger

De geheime stemming geeft volgende uitslag: 17 ja-stemmen; 10 onthoudingen;

1 plaatsvervanger

De geheime stemming geeft volgende uitslag: 17 ja-stemmen; 10 onthoudingen;

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de heer Jo Vander Meylen, schepen, wonende Kloosterweg 16 te 1652 Alsemberg aan te duiden als vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist mevrouw Nadine Maes, raadslid, wonende Devillersstraat 2 te 1654 Huizingen aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad beslist het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan 3WPlus.

 

Artikel 4:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Vertegenwoordiger van de gemeente

Digitaal

3WPlus

Digitaal

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

 

Erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei - aanduiding vertegenwoordigers voor de Raad van Bestuur van 'Cultuurregio Pajottenland & Zennevallei'.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere aanpassingen, artikel 40 en 41;

 

Het decreet van 23 mei 2008 houdende de ontwikkeling, de organisatie en de subsidiëring van het Vlaams cultureel-erfgoedbeleid, kortweg het Cultureel-erfgoeddecreet – B.S. 04.08.2008;

 

                      Feitelijke motivering:

De gemeente is aangesloten bij Projectvereniging ‘Cultuurregio Pajottenland & Zennevallei’;

 

Het schrijven van Erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei ontvangen op 15 januari 2019 aangaande de vernieuwing van de mandaten bij Projectvereniging ‘Cultuurregio Pajottenland & Zennevallei’ voor de legislatuur 2019-2025.

 

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;

 

Er wordt bij geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een stemgerechtigd lid en een lid met raadgevende stem voor de raad van bestuur;

 

De geheime stemming geeft volgende uitslag:

 

1.Een stemgerechtigd lid:

- Mevrouw Elsie De Greef verkrijgt 18 ja-stemmen bij 9 onthoudingen

 

2.Een lid met raadgevende stem:

- Mevrouw Perrine Marchal verkrijgt 4 ja-stemmen, bij 1 neen-stem en 22 onthoudingen

- Mevrouw Tilia Casaer verkrijgt 5-stemmen, bij 1 neen-stem en 21 onthoudingen

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

1 stemgerechtigd lid

De geheime stemming geeft volgende uitslag: 18 ja-stemmen; 9 onthoudingen;

1 lid met raadgevende stem

De geheime stemming geeft volgende uitslag: 5 ja-stemmen; 1 nee-stem; 21 onthoudingen;

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist mevrouw Elsie De Greef, schepen, wonende Rastelbos 18 te 1653 Dworp, aan te duiden als stemgerechtigd lid.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist mevrouw Tilia Casaer, raadslid, wonende te Frans De Greefstraat 50

1652 Alsemberg aan te duiden als lid met raadgevende stem.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad beslist het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei.

 

Artikel 4:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Vertegenwoordigers van de gemeente

Digitaal

Erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei

Digitaal

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

 

Erkend Regionaal Samenwerkingsverband Vlaams-Brabant vzw(ERSV) - aanduiding vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

De vertegenwoordigers voor een algemene vergadering kunnen aangeduid worden voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur, nl. tot einde 2024;

 

Het decreet van 29 april 2004 betreffende het statuut, de werking, de taken en de bevoegdheden van de erkende regionale samenwerkingsverbanden, de sociaaleconomische raden van de regio en de regionale sociaaleconomische overlegcomités;

 

                      Feitelijke motivering:

De ESF-oproep 354 ‘Versterkt Streekbeleid’ gelanceerd op 23 december 2015 en de goedkeuring van project 6347 op 28 juni 2016;

 

Toekomstforum Halle-Vilvoorde werkt samen met ERSV Vlaams-Brabant VZW, Provincieplein 1, 3010 Leuven, welke optreedt als promotor van dit project;

 

Dit gebeurt onder meer via de Themawerkgroep Werk & Economie binnen het Toekomstforum welke vorm geeft aan het actieve partnerschap, bestaande uit vertegenwoordigers van deelnemende gemeenten, sociale partners, provincie Vlaams-Brabant en eventueel toegevoegde deskundigen ;

 

Het opzet van dit ESF-project bestaat uit een geïntegreerd en actiegericht samenwerken aan de uitbouw van een versterkt sociaaleconomisch streekbeleid in de regio met als grote lijnen: een duurzame economische ontwikkeling, een goedwerkende arbeidsmarkt en mobiliteit als conditio sine qua non;

 

De medewerkers van ERSV (Regioteam) nemen ondertussen de inhoudelijke ondersteuning van het Toekomstforum en van meerdere werkgroepen op zich;

 

De gemeente neemt deel aan het lopende ESF-project ‘Versterkt Streekbeleid’;

 

Er wordt begin 2019 een nieuwe ESF-oproep gelanceerd  met als opzet dit versterkt streekbeleid via het Toekomstforum Halle-Vilvoorde verder uit te bouwen;

 

De aangeduide vertegenwoordiger betoont bijzondere interesse voor streekoverleg en zal ook worden betrokken bij de voorbereiding en uitvoering van het nieuwe ESF-project ‘versterkt streekbeleid’;

 

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;

 

Er wordt bij geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger om deel te nemen aan de algemene vergaderingen van ERSV;

 

De geheime stemming geeft volgende uitslag:

 

1.Een vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen:

- De heer Hugo Vandaele verkrijgt 17 ja-stemmen bij 10 onthoudingen

- De heer Emmanuel Donge verkrijgt 4 ja-stemmen bij 23 onthoudingen

- Mevrouw Eva Fonteyn verkrijgt 5 ja-stemmen bij 22 onthoudingen

 

2.Een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen:

- De heer Jo Vander Meylen verkrijgt 17 ja-stemmen bij 10 onthoudingen

- Mevrouw Anne Sacré verkrijgt 4 ja-stemmen bij 23 onthoudingen

- Mevrouw Tilia Casaer verkrijgt 5 ja-stemmen bij 22 onthoudingen

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

1 effectieve vertegenwoordiger

De geheime stemming geeft volgende uitslag: 17 ja-stemmen; 10 onthoudingen;

1 plaatsvervanger

De geheime stemming geeft volgende uitslag: 17 ja-stemmen; 10 onthoudingen;

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de heer Hugo Vandaele, burgemeester, wonende Nachtegaallaan 35 te

1653 Dworp, aan te duiden als vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist de heer Jo Vander Meylen, schepen, wonenede Kloosterweg 16

te 1652 Alsemberg aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad beslist het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan ERSV.

 

Artikel 4:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Vertegenwoordiger van de gemeente

Digitaal

ERSV

Digitaal

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

 

IGS Woonbeleid Zennevallei - aanduiding afgevaardigden beheerscomité.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering

Het besluit van de Vlaamse Regering van 8 juli 2016 houdende subsidiëring van intergemeentelijke projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid.

 

De gemeenteraadsbeslissing van 22 mei 2018 met de goedkeuring van het subsidiedossier van IGS Woonbeleid Zennevallei voor het jaar 2019 en van het addendum bij de oprichtingsakte van het IGS houdende de toetreding van de gemeente en het OCMW van Beersel.

 

De OCMW-raadsbeslissing van 12/06/2018 met de goedkeuring van het subsidiedossier van IGS Woonbeleid Zennevallei voor het jaar 2019 en van het addendum bij de oprichtingsakte van het IGS houdende de toetreding van de gemeente en het OCMW van Beersel.

 

Het ministerieel besluit van 3/10/2018 houdende de toekenning van een subsidie aan het project ‘Woonbeleid Zennevallei’.

 

                      Feitelijke motivering

Er werd door het beheerscomité in 2018 besloten om ook in de nieuwe legislatuur met 2 afgevaardigden per deelnemende gemeente te werken. Deze afvaardiging is van toepassing voor de periode 2019 en, bij tijdige en goedgekeurde verlengingsaanvraag, voor de periode 2020-2025.

In de oprichtingsakte wordt dit als volgt omschreven (artikel 7) : 

 

Het beheerscomité bestaat uit één vertegenwoordiger van elk deelnemend bestuur. De deelnemende stads/gemeentebesturen worden in het beheerscomité uitsluitend vertegenwoordigd door gemeenteraadsleden, burgemeester of schepenen, daartoe aangeduid door de gemeenteraad. Door elke gemeenteraad wordt tevens een plaatsvervanger met hetzelfde mandaat afgevaardigd in geval van afwezigheid van de effectieve beheerder. De deelnemende OCMW's worden in het beheerscomité uitsluitend vertegenwoordigd door OCMW-raadsleden, vast bureau leden of voorzitter, daartoe aangeduid door de OCMW raad. Door elke OCMW raad wordt tevens een plaatsvervanger met hetzelfde mandaat afgevaardigd in geval van afwezigheid van de effectieve beheerder.

Het mandaat van een beheerder wordt beëindigd indien de raad die hij vertegenwoordigt, zijn mandaat intrekt en in dezelfde raadsvergadering zijn vervanger aanduidt. Alle beheerders zijn van rechtswege ontslagnemend bij verlies van hun openbaar mandaat, uitgezonderd in geval van algehele vernieuwing van de raden. Alle mandaten vallen samen met de duur van de zittingsperiode (legislatuur). ln elk geval worden de mandaten in het beheerscomité beëindigd op de eerste vergadering van de gemeenteraad of OCMW-raad die volgt na de installatie van de nieuwe gemeenteraad/OCMW-raad.

 

Ter bijkomende informatie zijn in bijlage van deze beslissing volgende documenten opgenomen:

-Bijlage 1. Addendum oprichtingsakte interlokale vereniging

-Bijlage 3. Ministerieel besluit van 3/10/2018 houdende de toekenning van een subsidie aan                             het project ‘Woonbeleid Zennevallei’

 

De geheime stemming geeft volgende uitslag:

 

1. Mandaat effectieve vertegenwoordiger:

- Mevrouw Sonia Van Wanseele verkrijgt 17 ja-stemmen bij 10 onthoudingen

- De heer Maxime Timmerman verkrijgt 4 ja-stemmen bij 23 onthoudingen

- De heer Ahmed Alaoui verkrijgt 5 ja-stemmen bij 22 onthoudingen

 

2. Mandaat plaatsvervanger:

- De heer Hugo Vandaele verkrijgt 17 ja-stemmen bij 10 onthoudingen

- Mevrouw Perrine Marchal verkrijgt 4 ja-stemmen bij 22 onthoudingen

- Mevrouw Eva Fonteyn verkrijgt 5 ja-stemmen bij 22 onthoudingen

 

                      Financiering

De uitgaven zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

1 effectieve vertegenwoordiger

De geheime stemming geeft volgende uitslag: 17 ja-stemmen; 10 onthoudingen;

1 plaatsvervanger

De geheime stemming geeft volgende uitslag: 17 ja-stemmen; 10 onthoudingen;

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist mevrouw Sonia Van Wanseele, schepen, wonende Sint-Jansweg 8

te 1654 Huizingen aan te duiden als vertegenwoordiger voor de gemeente voor het beheerscomité in het IGS Woonbeleid Zennevallei voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist de heer Hugo Vandaele, burgemeester, wonende Nachtegaallaan 35 te

1653 Dworp aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de gemeente voor het beheerscomité in het IGS Woonbeleid Zennevallei.

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Vertegenwoordigers

Digitaal

IGS Woonbeleid Zennevallei

Digitaal

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

 

OVSG - aanduiding vertegenwoordigers op de algemene vergaderingen en in de raad van bestuur.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

                      Feitelijke motivering:

De gemeente is aangesloten bij OVSG;

 

Het is aangewezen een vertegenwoordiger en plaatsvervanger aan te duiden voor de algemene vergaderingen van OVSG;

 

De vertegenwoordigers voor een algemene vergadering kunnen aangeduid worden voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur, nl. tot einde 2024;

 

De gemeente kan ook vertegenwoordigd zijn in de raad van bestuur;

 

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;

 

Er wordt bij geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger om deel te nemen aan de algemene vergaderingen van OVSG;

 

De geheime stemming geeft volgende uitslag:

 

1.Een vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen

- De heer Jo Vander Meylen verkrijgt 17 ja-stemmen bij 10 onthoudingen

- De heer Maxime Timmerman verkrijgt 4 ja-stemmen bij 23 onthoudingen

- De heer Ahmed Alaoui verkrijgt 5 ja-stemmen bij 22 onthoudingen

 

2.Een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen:.

- Mevrouw Nadine Maes verkrijgt 17 ja-stemmen bij 10 onthoudingen

- Mevrouw Anne Sacré verkrijgt 4 ja-stemmen bij 23 onthoudingen

- Mevrouw Veerle Leroy verkrijgt 5 ja-stemmen bij 22 onthoudingen

 

Er wordt bij geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een vertegenwoordiger in de raad van bestuur van OVSG;

 

De geheime stemming geeft volgende uitslag:

1.Een vertegenwoordiger in de raad van bestuur:

- De heer Jo Vander Meylen verkrijgt 17 ja-stemmen bij 10 onthoudingen

- Mevrouw Lauren Kolinsky verkrijgt 4 ja-stemmen bij 23 onthoudingen

- Mevrouw Tilia Casaer verkrijgt 5 ja-stemmen bij 22 onthoudingen

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

1 effectieve vertegenwoordiger algemene vergaderingen

De geheime stemming geeft volgende uitslag: 17 ja-stemmen; 10 onthoudingen;

1 plaatsvervanger algemene vergaderingen

De geheime stemming geeft volgende uitslag: 17 ja-stemmen; 10 onthoudingen;

1 vertegenwoordiger raad van bestuur

De geheime stemming geeft volgende uitslag: 17 ja-stemmen; 10 onthoudingen;

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de heer Jo Vander Meylen, schepen, wonende Kloosterweg 16 te 1652 Alsemberg aan te duiden als vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist mevrouw Nadine Maes, raadslid, wonende Devillersstraat 2 te 1654 Huizingen aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad beslist de heer Jo Vander Meylen, schepen, wonende Kloosterweg 16 te 1652 Alsemberg aan te duiden als vertegenwoordiger in de raad van bestuur voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Artikel 4:

De gemeenteraad beslist het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan OVSG.

 

Artikel 5:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Vertegenwoordiger van de gemeente

Digitaal

OVSG

Digitaal

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

 

Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei vzw - aanduiding vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen en in de Raad van Bestuur.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

De vertegenwoordigers voor een algemene vergadering kunnen aangeduid worden voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur, nl. tot einde 2024;

 

                      Feitelijke motivering:

De gemeente is aangesloten bij de vzw Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei;

 

De vraag van de vzw Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, per e-mail verstuurd op 11 december 2018, gericht aan de leden-besturen, om één politiek verkozene en één ambtelijke medewerker voor de algemene vergaderingen door te geven.

 

De vernieuwing van de gemeenteraad op 7 januari 2019 waartoe er aanleiding bestaat een vertegenwoordiger aan te duiden om de gemeente te vertegenwoordigen in de algemene ledenvergaderingen;

 

De gemeente kan ook een vertegenwoordiger aanduiden in de Raad van Bestuur;

 

Er wordt bij geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een vertegenwoordiger, een plaatsvervangend vertegenwoordiger en een ambtelijk vertegenwoordiger om deel te nemen aan de algemene vergaderingen van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei;

 

De geheime stemming geeft volgende uitslag:

 

1.een vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen:

- De heer Gilbert Wouters verkrijgt 17 ja-stemmen bij 10 onthoudingen

- De heer Emmanuel Donge verkrijgt 4 ja-stemmen bij 23 onthoudingen

- De heer Kris De Greef verkrijgt 5 ja-stemmen bij 22 onthoudingen

 

2.een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen:

- De heer Jos Savenberg verkrijgt 17 ja-stemmen bij 10 onthoudingen

- Mevrouw Anne Sacré verkrijgt 4 ja-stemmen bij 23 onthoudingen

- Mevrouw Tilia Casaer verkrijgt 5 ja-stemmen bij 22 onthoudingen

 

3.een ambtelijk vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen: mevrouw Katleen Claeys

 

Er wordt bij geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een vertegenwoordiger in de raad van bestuur van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei;

 

De geheime stemming geeft volgende uitslag:

 

1.een vertegenwoordiger in de raad van bestuur:

- De heer Gilbert Wouters verkrijgt 17 ja-stemmen bij 10 onthoudingen

- De heer Maxime Timmerman verkrijgt 4 ja-stemmen bij 23 onthoudingen

- Mevrouw Veerle Leroy verkrijgt 5 ja-stemmen bij 22 onthoudingen

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

1 vertegenwoordiger raad van bestuur

De geheime stemming geeft volgende uitslag: 17 ja-stemmen; 10 onthoudingen;

1 effectieve vertegenwoordiger

De geheime stemming geeft volgende uitslag: 17 ja-stemmen; 10 onthoudingen;

1 plaatsvervanger

De geheime stemming geeft volgende uitslag: 17 ja-stemmen; 10 onthoudingen;

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de heer Gilbert Wouters, schepen, wonende Halleweg 64 te 1653 Dworp aan te duiden als vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist de heer Jos Savenberg, raadslid, wonende Beukenbosstraat 106 te 1652 Alsemberg aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad beslist mevrouw Katleen Claeys aan te duiden als ambtelijk vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Artikel 4:

De gemeenteraad beslist de heer Gilbert Wouters, schepen, wonende Halleweg 64 te 1653 Dworp aan te duiden als vertegenwoordiger in de raad van bestuur voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Artikel 5:

De gemeenteraad beslist het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei.

 

Artikel 6:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Vertegenwoordigers van de gemeente

Digitaal

Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei

Digitaal

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

 

Toerisme Pajottenland & Zennevallei - aanduiding vertegenwoordigers voor de Raad van Bestuur.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere aanpassingen, artikel 40 en 41;

 

                      Feitelijke motivering:

De gemeente is aangesloten bij Toerisme Pajottenland & Zennevallei;

 

Het schrijven van Toerisme Pajottenland & Zennevallei ontvangen op 18 december 2018 aangaande de vernieuwing van de mandaten bij Toerisme Pajottenland & Zennevallei voor de legislatuur 2019-2025.

 

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;

 

Er wordt bij geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de raad van bestuur, alsook een ambtenaar die het toeristisch ambtenarenoverleg dient op te volgen;

 

De geheime stemming geeft volgende uitslag:

1.Een vertegenwoordiger in de raad van bestuur:

- Mevrouw Kristien Vanhaverbeke verkrijgt 17 ja-stemmen bij 10 onthoudingen

- Mevrouw Anne Sacré verkrijgt 4 ja-stemmen bij 23 onthoudingen

- Mevrouw Eva Fonteyn verkrijgt 5 ja-stemmen bij 22 onthoudingen

 

2.Een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de raad van bestuur:

- Mevrouw Elsie De Greef verkrijgt 17 ja-stemmen bij 10 onthoudingen

- De heer Emmanuel Donge verkrijgt 4 ja-stemmen bij 23 onthoudingen

- Mevrouw Tilia Casaer verkrijgt 5 ja-stemmen bij 22 onthoudingen

 

3.Een ambtenaar die het toeristisch ambtenarenoverleg opvolgt: mevrouw Carmen Torrez

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

1 effectieve vertegenwoordiger raad van bestuur

De geheime stemming geeft volgende uitslag: 17 ja-stemmen; 10 onthoudingen;

1 plaatsvervanger raad van bestuur

De geheime stemming geeft volgende uitslag: 17 ja-stemmen; 10 onthoudingen;

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist mevrouw Kristien Vanhaverbeke, schepen, wonende Laarheidestraat 32 te 1650 Beersel aan te duiden als vertegenwoordiger in de raad van bestuur voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist mevrouw Elsie De Greef, schepen, wonende Rastelbos 18 te 1653 Dworp aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger  in de raad van bestuur voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad beslist mevrouw Carmen Torrez aan te duiden als ambtenaar die het toeristisch ambtenarenoverleg opvolgt.

 

Artikel 4:

De gemeenteraad beslist het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Toerisme Pajottenland & Zennevallei.

 

Artikel 5:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Vertegenwoordigers van de gemeente

Digitaal

Toerisme Pajottenland & Zennevallei

Digitaal

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

 

Vereniging voor Openbaar Groen - aanduiding vertegenwoordigers op de algemene vergaderingen en in de raad van bestuur.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

                      Feitelijke motivering:

De gemeente is aangesloten bij Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG);

 

Het is aangewezen een vertegenwoordiger en plaatsvervanger aan te duiden voor de algemene vergaderingen van VVOG;

 

De vertegenwoordigers voor een algemene vergadering kunnen aangeduid worden voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur, nl. tot einde 2024;

 

De gemeente kan ook vertegenwoordigd zijn in de raad van bestuur of het financieel comité;

 

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;

 

Er wordt bij geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger om deel te nemen aan de algemene vergaderingen van VVOG;

 

De geheime stemming geeft volgende uitslag:

 

1.Een vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen:

- De heer Gilbert Wouters verkrijgt 17 ja-stemmen bij 10 onthoudingen

- Mevrouw Anne Sacré verkrijgt 4 ja-stemmen bij 23 onthoudingen

- Mevrouw Veerle Leroy verkrijgt 5 ja-stemmen bij 22 onthoudingen

 

2.Een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen:

- De heer Jos Savenberg verkrijgt 17 ja-stemmen bij 10 onthoudingen

- De heer Maxime Timmerman verkrijgt 4 ja-stemmen bij 23 onthoudingen

- Mevrouw Eva Fonteyn verkrijgt 5 ja-stemmen bij 22 onthoudingen

 

Er wordt bij geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een vertegenwoordiger in de raad van bestuur of het financieel comité van VVOG;

 

De geheime stemming geeft volgende uitslag:

 

1.Een vertegenwoordiger in de raad van bestuur of het financieel comité:

- De heer Gilbert Wouters verkrijgt 18 ja-stemmen bij 9 onthoudingen

- Mevrouw Perrine Marchal verkrijgt 4 ja-stemmen bij 1 neen-stem en 22 onthoudingen

- Mevrouw Veerle Leroy verkrijgt 5 ja-stemmen bij 1 neen-stem en 21 onthoudingen

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

1 effectieve vertegenwoordiger algemene vergaderingen

De geheime stemming geeft volgende uitslag: 17 ja-stemmen; 10 onthoudingen;

1 plaatsvervanger algemene vergaderingen

De geheime stemming geeft volgende uitslag: 17 ja-stemmen; 10 onthoudingen;

1 vertegenwoordiger raad van bestuur of financieel comité

De geheime stemming geeft volgende uitslag: 18 ja-stemmen; 9 onthoudingen;

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de heer Gilbert Wouters, schepen, wonende Halleweg 64 te 1653 Dworp aan te duiden als vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist de heer Jos Savenberg, raadslid, wonende Beukenbosstraat 106 te 1652 Alsemberg aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad beslist de heer Gilbert Wouters, schepen, wonende Halleweg 64 te 1653 Dworp aan te duiden als vertegenwoordiger in de raad van bestuur of het financieel comité voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Artikel 4:

De gemeenteraad beslist het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan VVOG.

 

Artikel 5:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Vertegenwoordiger van de gemeente

Digitaal

VVOG

Digitaal

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

 

Woonpunt Zennevallei - aanduiding 1 vertegenwoordiger en plaatsvervanger op de algemene vergaderingen en 3 vertegenwoordigers in de raad van bestuur.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

                      Feitelijke motivering:

De gemeente is aangesloten bij Woonpunt Zennevallei;

 

Het is aangewezen een vertegenwoordiger en plaatsvervanger aan te duiden voor de algemene vergaderingen van Woonpunt Zennevallei;

 

De vertegenwoordigers voor een algemene vergadering kunnen aangeduid worden voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur, nl. tot einde 2024;

 

De gemeente kan ook 3 vertegenwoordigers aanduiden in de raad van bestuur;

 

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;

 

Er wordt bij geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger om deel te nemen aan de algemene vergaderingen van Woonpunt Zennevallei;

 

De geheime stemming geeft volgende uitslag:

1.Een vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen:

- Mevrouwx Hilde Ecker verkrijgt 17 ja-stemmen bij 10 onthoudingen

- Mevrouw Lauren Kolinsky verkrijgt 4 ja-stemmen bij 23 onthoudingen

- Mevrouw Eva Fonteyn verkrijgt 5 ja-stemmen bij 22 onthoudingen

 

2.Een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen:

- Mevrouw Sonja Bosmans verkrijgt 16 ja-stemmen bij 11 onthoudingen

- De heer Emmanuel Donge verkrijgt 4 ja-stemmen bij 23 onthoudingen

- De heer Kris De Greef verkrijgt 5 ja-stemmen bij 22 onthoudingen

 

Er wordt bij geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van 3 vertegenwoordigers in de raad van bestuur van Woonpunt Zennevallei;

 

De geheime stemming geeft volgende uitslag:

1.Een vertegenwoordiger in de raad van bestuur:

De heer Hugo Vandaele verkrijgt 17 ja-stemmen bij 10 onthoudingen

Mevrouw Perrine Marchal verkrijgt 4 ja-stemmen bij 23 onthoudingen

 

2.Een vertegenwoordiger in de raad van bestuur:

Mevrouw Nadine Maes verkrijgt 17 ja-stemmen bij 10 onthoudingen

 

3.Een vertegenwoordiger in de raad van bestuur:

De heer Willem Vandenbussche verkrijgt 17 ja-stemmen bij 10 onthoudingen

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

1 vertegenwoordiger algemene vergaderingen

De geheime stemming geeft volgende uitslag: 17 ja-stemmen; 10 onthoudingen;

1 plaatsvervanger algemene vergaderingen

De geheime stemming geeft volgende uitslag: 16 ja-stemmen; 11 onthoudingen;

vertegenwoordiger 1 raad van bestuur

De geheime stemming geeft volgende uitslag: 17 ja-stemmen; 10 onthoudingen;

vertegenwoordiger 2 raad van bestuur

De geheime stemming geeft volgende uitslag: 17 ja-stemmen; 10 onthoudingen;

vertegenwoordiger 3 raad van bestuur

De geheime stemming geeft volgende uitslag: 17 ja-stemmen; 10 onthoudingen;

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist mevrouw Hilde Ecker, raadslid, wonende Dennenlaan 2 te 1653 Dworp aan te duiden als vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist mevrouw Sonja Bosmans, raadslid, wonende Reiberg 21 te 1654 Huizingen aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad beslist volgende personen:

- De heer Hugo Vandaele, burgemeester, wonende Nachtegaallaan 35 te 1653 Dworp

- Mevrouw Nadine Maes, raadslid, wonende Devillersstraat 2 te 1654 Huizingen

- De heer Willem Vandenbussche, raadslid, wonende Laarheidestraat 3 te 1650 Beersel

aan te duiden als vertegenwoordiger in de raad van bestuur voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Artikel 4:

De gemeenteraad beslist het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Woonpunt Zennevallei.

 

Artikel 5:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Vertegenwoordigers van de gemeente

Digitaal

Woonpunt Zennevallei

Digitaal

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

 

Vervoerregio Vlaamse Rand – Toetreding tot Vervoerregioraad

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

De goedkeuring door de Vlaamse Regering op 21 december 2018 van het ontwerp van decreet betreffende de basisbereikbaarheid;

 

De goedkeuring door de Vlaamse Regering op 20 juli 2018 van de indeling van het grondgebied van het Vlaamse Gewest in 15 vervoerregio’s en de afbakening van deze vervoerregio’s;

 

Artikel 40 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;

 

                      Feitelijke motivering:

Bij de afbakening maakt de gemeente Beersel deel uit van de vervoerregio Vlaamse Rand;

 

Voor iedere vervoerregio dient een regionaal mobiliteitsplan te worden opgemaakt;

 

De opmaak en goedkeuring van dit plan is een taak van de op te richten vervoerregioraad die per vervoerregio als overlegorgaan opgericht wordt;

 

De gemeenten behorende tot de vervoerregio worden via deze vervoerregioraad op deze wijze integraal en rechtstreeks betrokken bij het uittekenen van het mobiliteitsbeleid voor de regio;

 

Zij krijgen daar onder andere een belangrijke rol in de gelaagde organisatie van het openbaar vervoer, de synchromodaliteit en de combimobiliteit, het prioriteren, opvolgen en evalueren van maatregelen inzake verkeersveiligheid alsook doorstroming, het bepalen van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk, met uitzondering van fietssnelwegen, het advies geven aan de gewestelijke overheden bij de opmaak van het Geïntegreerd Investeringsprogramma en het prioriteren, opvolgen en evalueren van regionale mobiliteitsprogramma’s en -projecten die van strategisch belang zijn op het niveau van de vervoerregio;

 

Het engagement voor de gemeente houdt het volgende in: actief participeren aan de werking en de overlegmomenten van de vervoerregioraad, beschikbare informatie delen (o.m. uit het eigen mobiliteitsplan) en constructief meewerken aan de uitvoering van concrete acties;

 

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;

 

Er wordt bij geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van 2 vertegenwoordigers om deel te nemen aan de vergaderingen van de vervoerregioraad

 

De geheime stemming geeft volgende uitslag:

1.Een politieke vertegenwoordiger:

- Mevrouw Kristien Vanhaverbeke verkrijgt 17 ja-stemmen bij 10 onthoudingen

- Mevrouw Lauren Kolinsky verkrijgt 4 ja-stemmen bij 23 onthoudingen

- De heer Kris De Greef verkrijgt 5 ja-stemmen bij 22 onthoudingen

 

2.Een ambtelijke vertegenwoordiger: de heer Serge Tordeur

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

1 effectieve vertegenwoordiger vervoerregioraad

De geheime stemming geeft volgende uitslag: 17 ja-stemmen; 10 onthoudingen;

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist mevrouw Kristien Vanhaverbeke, schepen, wonende Laarheidestraat 32 te 1650 Beersel aan te duiden als politieke vertegenwoordiger voor de vervoerregioraad voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist de heer Serge Tordeur aan te duiden als ambtelijke vertegenwoordiger voor de vervoerregioraad voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad beslist het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Vervoerregio Vlaamse Rand.

 

Artikel 4:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Vervoerregio Vlaamse Rand

Digitaal

Vertegenwoordigers gemeente

Digitaal

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

 

Akte van verwerving van openbaar nut H. Consciencepad te 1653 Dworp.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 40 en 41 van het decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

                      Feitelijke motivering:

 

De gemeenteraad heeft in zitting van 21 mei 1960 volgende besluit genomen voor het geven van een naam aan de openbare voetweg: ‘Het wegennet der gemeente Dworp wordt onder straatbenamingen ingedeeld, zoals beschreven in de bijgevoegde opgaven: ....Hendrik Consciencepad weg nr. 10.’

 

De gemeente Beersel heeft het hoger geciteerde gedeelte van Hendrik Consciensepad met een breedte van 3m + bijkomende breedte van 3m aangekocht dd. 8 maart 1982. De akte van verkoop + bijhorende plan zijn als bijlage toegevoegd

 

Deze akte van verwerving van onroerende goederen door een openbaar bestuur uit reden van openbaar nut dd. 8 maart 1982 werd afgesloten. Deze akte samen met het plan werd geregistreerd te Halle op datum van 18 maart 1982 en overgeschreven in het hypotheekkantoor te Brussel op datum van 26 maart 1982.

 

In het kadaster is het Hendrik Consciencepad gekend onder de kadastrale gegevens Afdeling 3 Sectie E nrs. 218R en 218P / aard: WEG. Het kadaster schrijft deze kadastrale nummers toe aan het privaat eigendom van de gemeente doch dit is niet correct gezien bovenstaande akte van verwerving.

 

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het Hendrik Consciencepad te aanzien zoals vermeld in bovenstaande akte van verwerving als openbaar domein.

Aan de Federale Overheid - dienst kadaster - wordt gevraagd dit te regulariseren.

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist dat het Hendrik Consciencepad behoort tot het openbaar domein zoals vermeld in akte van verwerving van onroerende goederen door een openbaar bestuur uit reden van openbaar nut dd. 8 maart 1982.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad geeft aan de bevoegde dienst de opdracht de vraag te stellen aan de Federale Overheid - dit  te regulariseren.

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Federale Overheid - Dienst kadaster

brie

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

 

Het uitvoeren van riolerings- en wegeniswerken Frans De Greefstraat op het grondgebied van de gemeente Beersel - Goedkeuring principe, lastvoorwaarden, gunningswijze, bestek en uitvoeringsplannen.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

•                      Wettelijke motivering

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

 

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

•                      Feitelijke motivering

De ontwerpopdracht voor de opdracht “Het uitvoeren van riolerings- en wegeniswerken Frans De Greefstraat op het grondgebied van de gemeente Beersel” werd gegund aan Sweco Belgium nv, Arenbergstraat 13 bus 1 te 1000 Brussel.

 

In het kader van de opdracht “Het uitvoeren van riolerings- en wegeniswerken Frans De Greefstraat op het grondgebied van de gemeente Beersel” werd een bestek met nr. DOM-021/06/157-Z-184715A opgesteld door de ontwerper, Sweco Belgium nv, Arenbergstraat 13 bus 1 te 1000 Brussel.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 909.725,41 excl. btw (totaal rioleringsaandeel ten laste van Farys-Aquario: € 755.250,35 excl. btw en totaal wegenisaandeel ten laste van Intervia: € 154.475,06 excl. btw).

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

•                      Financiering

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 909.725,41 excl. btw (totaal rioleringsaandeel ten laste van Farys-Aquario: € 755.250,35 excl. btw en totaal wegenisaandeel ten laste van

Intervia: € 154.475,06 excl. btw).

 

VISUM FINANCIEEL BEHEERDER

niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat principieel akkoord met de opdracht "Het uitvoeren van riolerings- en wegeniswerken Frans De Greefstraat op het grondgebied van de gemeente Beersel".

 

Artikel 2:

Het bestek met nr. DOM-021/06/157-Z-184715A en de indicatieve raming voor de opdracht “Het uitvoeren van riolerings- en wegeniswerken Frans De Greefstraat op het grondgebied van de gemeente Beersel”, opgesteld door de ontwerper, Sweco Belgium nv, Arenbergstraat 13 bus 1 te 1000 Brussel worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De indicatieve raming bedraagt € 909.725,41 excl. btw (totaal rioleringsaandeel ten laste van Farys-Aquario: € 755.250,35 excl. btw en totaal wegenisaandeel ten laste van Intervia: € 154.475,06 excl. btw).

 

Artikel 3:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Artikel 4:

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Artikel 5:

De financiering van deze werken gebeurt via Farys-Aquario en Farys-Intervia (totaal rioleringsaandeel ten laste van Farys-Aquario: € 755.250,35 excl. btw en totaal wegenisaandeel ten laste van Intervia: € 154.475,06 excl. btw).

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

 

Overdracht wegenis Bruineputstraat ten gevolge rioleringswerken. Principe.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Het decreet van lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

                      Feitelijke motivering:

De gemeenteraad heeft in zitting van 26 oktober 2016 de samenwerkingsovereenkomst, tussen TMVW, Aquafin en de gemeente Beersel voor wat betreft de aanleg van een nieuw rioleringsstelsel in de Dikkemeerweg, de Wortelenberg en omgeving op het grondgebied van de gemeente Beersel goedgekeurd.

 

Om deze werken uit te voeren dient er voor een zijweg van de Bruineputstraat te 1653 Dworp worden overgegaan tot het verwerven van een deel van de eigendommen.

Het plan met grondinnemingen (gele kleur) en tabel met eigenaars wordt in bijlage toegevoegd.

 

Met volgende eigenaars werd een overeenkomst afgesloten voor gratis grondafstand aan de gemeente Beersel.

 

nr 247f4 : Beltran-Diez Emma - Beauthier Philippe

nr 247v3 : Murez Thierry - Murez Serge

nr 247w3 : De Knop Martine

nr 247t4 : Bruynaert Koen - Eker Leen

nr 247r4 : Dekonink Olivier - Flore Valerie

nr 247w3 : Dekonink Olivier

nr 247c4 : Kestermont Yvon & Biesbrouck, Greta

nr247y3 : Hiplen Rene & Schmitz Francine

nr 247d3 : NV Giko en rechthebbende

nr 247e3 : Kestermont Yvon & Biesbrouck Greta

 

Er dient een notaris aangesteld te worden om de aktes  van de grondinnemingen te verlijden.

 

Voorgesteld wordt dat het schepencollege gelast wordt met de verdere afhandeling van dit dossier.

 

                      Financiering

De vereiste budgetten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist in principe akkoord te gaan met de voorgestelde grondinnemingen  in een zijweg van de Bruineputstraat te 1653 Dworp voor de aanleg van een nieuw rioleringstelsel in de Dikkemeerweg, de Wortelenberg en omgeving.

 

Artikel 2:

De kosten  voortvloeiend uit dit dossier zijn ten laste van het bestuur.

 

Artikel 3:

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:

 

Financieel meerjarenplan

2014-2019

Budgetjaar

2019

Bedrag uitgave inclusief BTW:

nog niet gekend

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

Beleidsitem

1419/001/037/001/004

22000000

02

0600

 

 

Artikel 4:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Farys

brief

Sweco

brief

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

 

Slijtlagen (2018) in verschillende straten volgens noodwendigheden - Goedkeuring verrekening 2. Goedkeuring aanvullende werken.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

•                      Wettelijke motivering

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

 

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 38/4 (Minimis-regel (wijziging < 15% waarde van de aanvankelijke opdracht en wijziging < EU drempels)).

 

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

•                      Feitelijke motivering

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 17 januari 2018 goedkeuring aan de gunning van de opdracht “Slijtlagen (2018) in verschillende straten volgens noodwendigheden” aan Algemene Ondernemingen Deckx nv, Goormansdijk 15 te 2480 Dessel tegen het nagerekende inschrijvingsbedrag van € 433.199,08 excl. btw of € 524.170,89 incl. 21% btw (deel ten laste van het gemeentebestuur € 427.645,08 excl. btw of € 517.450,55 incl. 21% btw en deel ten laste van TMVW € 5.554,00 excl. btw of € 6.720,34 incl. 21% btw).

 

De uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met nr. 2017-2528.

 

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 2 mei 2018 goedkeuring aan verrekening nr. 1 voor een bedrag in meer van € 40.671,53 excl. btw of € 49.212,55 incl. 21% btw.

 

Tijdens de uitvoering van de opdracht bleek dat het noodzakelijk was om volgende wijzigingen aan te brengen:

 

Bijwerken

+

€ 76.282,88

Totaal excl. btw

=

€ 76.282,88

Btw

+

€ 16.019,40

TOTAAL

=

€ 92.302,28

 

Deze verrekening en de vorige reeds goedgekeurde verrekeningen overschrijden het bestelbedrag met 27,00%, waardoor het totale bestelbedrag na verrekeningen nu € 550.167,81 excl. btw of € 665.703,05 incl. 21% btw (€ 115.535,24 Btw medecontractant) bedraagt (€ 433.199,08 inschrijvingsbedrag + € 40.671,53 verrekening nr. 1 + € 76.282,88 verrekening nr. 2 + € 14,32 afrondingsfout).

 

Motivering voor deze verrekening:

Andere straten volgens noodwendigheden

Klachten over trillingshinder en geluidshinder door slechte staat van het wegdek in de Beerselsestraat/Zennestraat. Verschillende verzakkingen ter hoogte van putdeksels en waterslikkers.

 

Motivering om de werken 's nachts en in het weekend te laten uitvoeren:

-drukke verkeersas, van industriezones Lot naar de E19.

-economische bedrijvigheid, hinder werknemers en toeleveringen.

 

Daarom het voorstel om de werken 's nachts en in het weekend uit te voeren met toplaag in meer elastische en duurzamer Split Mastiek Asfalt SMA C2.

 

Aangeboden prijzen door de aangestelde aannemer Deckx nv:

Beerselsetraat/Zennestraat

-Affrezen van de asfaltverharding: € 17.070,79 excl. btw;

-Toplaag van asfaltbeton: € 57.736,14 excl. btw;

-Voorgevormde voegband: € 95,95 excl. btw;

-Signalisatie: € 1.380,00 excl. btw;

Totaal Beerselsestraat/Zennestraat: € 76. 282,88 excl. btw.

 

De leidend ambtenaar de heer Stefaan François verleende gunstig advies.

 

•                      Financiering

De vereiste budgetten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL BEHEERDER

niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De verrekening nr. 2 van de opdracht “Slijtlagen (2018) in verschillende straten volgens noodwendigheden” voor het totaal bedrag in meer van € 76.282,88 excl. btw of € 92.302,28 incl. 21% btw wordt goedgekeurd voor wat betreft de meeruitgaven die hieruit voortvloeien.

 

Artikel 2:

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:

Financieel meerjarenplan

14-19

Budgetjaar

2019

Bedrag uitgave inclusief BTW:

€ 92.302,28

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

Beleidsitem

1419/001/024/001/002

22400007

02

0200

/

 

Artikel 3:

Deze beslissing zal voor goedkeuring voorgelegd worden aan het college.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

 

Omgevingsvergunning - OMV409/18. Aanvraag fietssnelweg F20 van Halle naar Brussel - aanleg van een jaagpad.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Het gemeentedecreet, meer bepaald art. 42

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, meer bepaald art. 4.2.25;

Het decreet betreffende de omgevingsvergunning, meer bepaald art. 31;

Het besluit tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning, meer bepaald art. 47;

 

 

                      Feitelijke motivering:

Aanvraag ingediend bij de Vlaamse Overheid door De Vlaamse Waterweg met adres te 3500 Hasselt – Havenstraat 44.

 

Het dossier is gekend met omgevingsnummer OMV_2018091993

 

De aanvraag werd door de Vlaamse Overheid ontvangen op 03/11/2018.

 

Het resultaat van het ontvankelijkheids- en volledigheidsonderzoek werd verzonden op 26/11/2018.

 

De aanvraag heeft betrekking op een terrein met als adres 1600 Sint-Pieters-Leeuw - Vaartkant-oost 10, 1651 Lot – Vaartweg 1A, 1600 Sint-Pieters-Leeuw – Drie Fonteinenstraat 24, 1600 Sint-Pieters-Leeuw – Drie Fonteinenstraat 26, 1600 Sint-Pieters-Leeuw – Drie Fonteinenstraat 20, 1601 Sint-Pieters-Leeuw – Vaartdijk 1, 1600 Sint-Pieters-Leeuw – Drie Fonteinenstraat 22, 1600 Sint-Pieters-Leeuw – Drie Fonteinenstraat 30, 1600 Sint-Pieters-Leeuw – Drie Fonteinenstraat 28, 1651 Lot – Vaartweg 1; - kadastraal gekend 23046 sectie C nr 187e4, 23069 sectie A nr 161a4, 23046 sectie C nr 390b, 23069 sectie B nr 2 2, 23583 sectie F nr 404e2, 23069 sectie A nr 161a2, 23069 sectie A nr 161a3, 23069 sectie A nr 178v, 23077 sectie A nr 138b23, 22001 sectie A nr 54d02, 23583 sectie G nr 58v2, 23046 sectie C nr 259d02, 23069 sectie B nr 82 4, 23046 sectie C nr 389c, 23069 sectie B nr 82 3, 23046 sectie C nr 259v, 23069 sectie A nr 162g5, 23069 sectie B nr82d, 23069 sectie A nr 179e04, 23077 sectie A nr 134e, 23046 sectie C nr 261s, 23046 sectie C nr 187c4, 23069 sectie A nr 178y, 23069 sectie A nr 164c6, 23046 sectie C nr 187d4, 23583 sectie F nr 404d2, 22001 sectie A nr 55w, 23069 sectie A nr 163 2, 23046 sectie C nr 259l02, 23583 sectie F nr 404f2, 23069 sectie A nr 163 3, 23583 sectie F nr 403 d, 23046 sectie C nr 148g2, 23069 sectie A nr 162h5, 23069 sectie B nr 82c, 23069 sectie B nr 81 2, 23069 sectie A nr 178w02, 23046 sectie C nr 389d, 22001 sectie A nr 55r, 23046 sectie C nr 259g02, 23583 sectie G nr 40h2

 

Het betreft een aanvraag tot de fietssnelweg F20 van Halle naar Brussel – aanleg van een jaagpad.

 

De aanvraag omvat:

(*)  stedenbouwkundige handelingen

(*)  de exploitatie van een of meerdere ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Op 26 november 2018 werd aan de gemeente gevraagd om een openbaar onderzoek te organiseren.

 

Op 27 november 2018 werd het college van burgemeester en schepenen door de gewestelijke omgevingsvergunningscommissie om advies gevraagd.

 

Op 19 december 2018 werd door de Vlaamse Overheid Departement Omgeving gevraagd de ‘zaak van de wegenis’ voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Op 16 januari 2019 bracht het college van burgemeester en schepenen een gunstig advies uit aan de GOVC.

 

Aan de gemeenteraad wordt de ‘zaak van de wegenis’ voorgelegd.

 

 

1. Beschrijving van de ‘zaak van de wegen’

 

Onder ‘de zaak van de wegen’ wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen, afwatering, weerslag op de mobiliteit,… De beslissing van de gemeenteraad is maar vereist voor zover de vergunningsaanvraag met de aanleg of de wijziging van openbare wegenis gepaard gaat.

 

Doorslaggevend hierbij is de openbare bestemming die de wegenis krijgt, niet het eigendomsstatuut (zie toelichtingsnota beslissingsbevoegdheid van de gemeenteraad over de zaak van de wegen – Ruimte Vlaanderen en RvS 27 april 2010 nr. 203.317 en RvS 9 september 2009 nr. 186.140).

 

Daden van beschikking zijn een bevoegdheid van de gemeenteraad.

Daden van beheer valt onder de bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen.

 

De volgende handelingen hebben betrekking op de wegenis en vallen onder de bevoegdheid van de gemeenteraad:

 

1.1   de aanleg van een jaagpad langs het kanaal

De aanvraag heeft betrekking op drie secties van het jaagpad langsheen het kanaal naar Charleroi:

- Sectie 1: van de Waterloobrug (grondgebied Sint-Pieters-Leeuw) tot de Stationsstraat (grondgebied Beersel/Lot).

- Sectie 2: van Sashoek (grondgebied Beersel-Lot) tot Sasplein (grondgebied Sint-Pieters-Leeuw/Ruisbroek).

- Sectie 3: van Sasplein (grondgebied Sint-Pieters-Leeuw/Ruisbroek) tot grens met Brussels Hoofdstedelijk Gewest (grondgebied Sint-Pieters-Leeuw/Ruisbroek); ter hoogte van de Anderlechtstraat ligt het jaagpad op het grondgebied van Drogenbos.

 

De omgevingsvergunningsaanvraag beoogt het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor volgende vergunningsplichtige handelingen:

 

- Verhardingen, infrastructuurwerken of technische werken (zie addendum B22), meer bepaald:

- De aanpassing van het bestaande jaagpad aan de criteria voor fietssnelwegen zoals voorgeschreven in het vademecum voor fietsvoorzieningen. (ID jaagpad; extensies: S1-P2.[]; S2-P1.[]; S2-P3.[]; S3-P1.[];S3.P2[];S3.P3[]).

- De aanleg van een nieuw jaagpad conform de criteria voor fietssnelwegen zoals

voorgeschreven in het vademecum voor fietsvoorzieningen. (ID jaagpad; extensies: S1-P1.[]; S1-P2.[]; S2-P1.[]; S2-P2.[]; S2-P3.[]; S3-P2.[]; S3.P3[]).

- De aanpassing van de verbreding van het jaagpad als uitwijkstrook voor een kraan ter    hoogte  van AMACRO ten einde het comfort en de veiligheid van de gebruikers van het jaagpad te

vergroten. (ID Jaagpad; extensies: S1-P2.1).

- De aanpassing van de toegang tot het jaagpad vanuit de industriezone te Lot ten einde het

comfort en de veiligheid van de gebruikers van het jaagpad te vergroten. (ID jaagpad; extensies:  S2-P2.1; S2-P1.2).

 

- Terreinaanlegwerken, meer bepaald:

- Uitvoeren van reliëfwijzigingen: creatie van een tussenbanket in de taluds van de gronddeponies afkomstig van de HOGE SNELHEIDSLIJN (ID relief).

- Uitvoering van reliëfwijzigingen: creatie van een gracht ter hoogte van de toegang vanuit de

industriezone te Lot, ten einde een buffercapaciteit voor de afwatering te creëren.

 

Grosso modo voorziet het project, waar mogelijk, in de aanleg van een nieuw breder jaagpad rekening houdende met enerzijds de ontwerpeisen van het fietsvadecum en anderzijds de voorziene toekomstige verbreding van het kanaal zoals vooropgesteld in het streefbeeld van het Kanaal naar Charleroi. Waar de aanleg van een nieuw jaagpad niet mogelijk is wordt het bestaande jaagpad verbreed en vernieuwd.

 

2. Openbaar onderzoek

 

De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 06/12/2018 tot 05/01/2019. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften / standpunten / opmerkingen ontvangen.

 

3. Adviezen

 

Er werden geen subadviezen ingewonnen.

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

Op basis van de voorliggende dossierstukken beslist de gemeenteraad de voorliggende ‘zaak van de wegen’  goed te keuren voor wat betreft het grondgebied Beersel en dit in het dossier 'Aanvraag tot e fietssnelweg F20 van Halle naar Brussel - aanleg van een jaagpad'.

 

Artikel 2:

Dit besluit wordt overgemaakt aan de Vlaamse Overheid Departement Omgeving om integraal bij de beoordeling over de vergunningsaanvraag gevoegd te worden, om er integrerend deel van uit te maken.

 

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

 

Verwezenlijking goedgekeurde rooilijn Steenweg op Ukkel 1650 Beersel

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Het gemeentedecreet, meer bepaald art. 42.

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Het decreet betreffende de omgevingsvergunning.

Het besluit tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning.

Het Koninklijk Besluit dd. 27/08/1954 inzake de vaststelling van een nieuwe rooilijn voor de Steenweg op Ukkel.

Het decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen dd. 08/05/2009 en latere wijzigingen.

 

                      Feitelijke motivering:

Voor de Steenweg op Ukkel te 1650 Beersel werd bij KB dd. 27/08/1954 een rooilijn vastgesteld.

 

Deze rooilijn werd deels verwezenlijkt via onteigeningen.

 

Voor de woning te 1650 Beersel - Steenweg op Ukkel 128 werd er nooit overgegaan tot onteigening.

 

Het pand bevindt zich plaatselijk 1m tot voorbij de goedgekeurde rooilijn.

 

Op 13 november 2018 werd door de heer Ben Haj Najib een aanvraag tot het bekomen van een omgevingsvergunning ingediend via het omgevingsloket van de vlaamse overheid.

Het dossier heeft volgende kenmerken:

Aanvrager/exploitant:

De heer Najib Ben haj

Steenweg op Ukkel 128

1650 Beersel

Adres waarop de aanvraag betrekking heeft: Steenweg op Ukkel 128 te 1650 Beersel

Kadastraal gekend als: afdeling 1 sectie A nr. 193G4

Dossiernummer: OMV 384:18

Dossiernummer omgevingsloket : OMV_2018134871

Het betreft een aanvraag tot: het verbouwen van een eengezinswoning.

 

Het dossier werd ontvankelijk en volledig verklaard dd. 04/12/2018.

 

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening stelt in artikel 4.3.8 echter het volgende:

'§ 1. Een omgevingsvergunning kan niet worden verleend voor het bouwen of herbouwen van een constructie op een stuk grond dat door een rooilijn is getroffen, of voor verbouwings- of uitbreidingswerken, andere dan stabiliteitswerken, aan een door een rooilijn of een achteruitbouwstrook getroffen constructie, behoudens onder de voorwaarden die worden bepaald bij of krachtens het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen.

§ 2. Een omgevingsvergunning kan niet worden verleend voor het bouwen van een constructie in een reservatiestrook, behoudens indien voldaan is aan een van volgende voorwaarden :

1° de aanvraag heeft betrekking op de uitvoering, bescherming of instandhouding van handelingen die betrekking hebben op openbare infrastructuren of openbare wegen of nutsvoorzieningen en kan worden gekaderd binnen de vigerende stedenbouwkundige voorschriften;

2° uit de adviezen van de bevoegde instanties blijkt dat de reservatiestrook niet binnen vijf jaar na afgifte van de vergunning zal worden aangewend voor de uitvoering, bescherming of instandhouding van handelingen, vermeld in 1°.

In geval van onteigening na het verstrijken van de termijn, vermeld in het eerste lid, 2°, wordt bij het bepalen van de vergoeding geen rekening gehouden met de waardevermeerdering die uit de vergunde werken voortvloeit.'

 

Het decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen dd. 08/05/2009 (en latere wijzigingen) stelt in artikel 16:

'Onverminderd andersluidende wettelijke, decretale of reglementaire bepalingen, is het verboden om een constructie in de zin van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, te bouwen of herbouwen op een stuk grond dat door een nog niet gerealiseerde rooilijn of een achteruitbouwstrook is getroffen, of om verbouwings- of uitbreidingswerken, andere dan stabiliteitswerken, aan een door een nog niet gerealiseerde rooilijn of een achteruitbouwstrook getroffen constructie uit te voeren, tenzij het gaat om :

1° sloop- of aanpassingswerken die tot gevolg hebben dat de constructie aan de nog niet gerealiseerde rooilijn of de achteruitbouwstrook wordt aangepast;

2° de verbouwing van een krachtens decreet definitief of voorlopig beschermd monument of een constructie die deel uitmaakt van een krachtens decreet definitief of voorlopig beschermd stads- of dorpsgezicht of landschap;

3° het aanbrengen van gevelisolatie, met een overschrijding van ten hoogste veertien centimeter. Indien een nog niet gerealiseerde rooilijn wordt overschreden, dan zal deze bij de latere onteigening aan de gevelisolatie worden aangepast.

 

In afwijking van het eerste lid mag een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen worden verleend :

1° die afwijkt van de rooilijn als uit het advies van de wegbeheerder blijkt dat de rooilijn niet binnen vijf jaar na de afgifte van de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen zal worden gerealiseerd. Als er na het verstrijken van die termijn wordt onteigend, wordt bij het bepalen van de vergoeding geen rekening gehouden met de waardevermeerdering die uit de vergunde handelingen voortvloeit;

2° die afwijkt van de achteruitbouwstrook als de wegbeheerder een gunstig advies heeft gegeven.

 

Werken en handelingen waarvoor geen omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen is vereist, mogen onder dezelfde voorwaarden als bepaald in het eerste en tweede lid worden uitgevoerd na machtiging van de wegbeheerder.

 

Indien het aanbrengen van gevelisolatie, bedoeld in het eerste lid, 3°, de overschrijding betreft van een rooilijn gevormd door de huidige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen, dan kan, na gunstig advies van de wegbeheerder, gevelisolatie ook tot 14 centimeter toegestaan worden. In dat geval is, in afwijking van artikel 40 van het decreet van 18 december 1992 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 1993, geen vergunning vereist voor het privatief gebruik van het openbaar domein.

 

De Vlaamse Regering kan nadere formele en procedurele regelen voor de toepassing van dit artikel bepalen.'

 

Gezien het pand zich plaatselijk tot 1m voorbij de rooilijn bevindt kan er geen gunstig gevolg

gegeven worden aan de aanvraag tot het bekomen van een omgevingsvergunning tenzij uit het advies van de wegbeheerder blijkt dat de rooilijn niet binnen vijf jaar na de afgifte van de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen zal worden gerealiseerd.

 

De wegbeheerder voor de Steenweg op Ukkel is de gemeente.

 

Volgens het rooilijnplan, voorlopig goedgekeurd door de gemeenteraad dd. 19/06/1953, ter inzage neergelegd van 01/09/1953 tot 18/09/1953, goedgekeurd door de gemeenteraad dd. 20/11/1953 en vastgesteld bij KB dd. 27/08/1954, heeft het openbaar domein tussen beide rooilijnen een breedte van 12m. Ter hoogte van de bouwplaats valt de rooilijn samen met de voorgevellijn van de rechts aanpalende woning, dwars door de erker van de woning waarop de aanvraag betrekking heeft. De erker springt +/-1m vooruit ten opzichte van de voorgevellijn.

 

De rooilijn in de Steenweg op Ukkel werd deels verwezenlijkt via onteigeningen, doch voor de woning waarop de omgevingsvergunningaaanvraag betrekking heeft werd er sinds 27/08/1954 nog geen initiatief genomen ter onteigening.

 

Voor de Steenweg op Ukkel zijn er wegwerkzaamheden gepland vanaf 2020, doch niet in het straatdeel tussen de Dannislaan en de Windmolenstraat waar de woning waarop de aanvraag betrekking heeft gelegen is.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met 22 ja-stemmen (Marc Beling, Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Jo Vander Meylen, Gilbert Wouters, Sonia Van Wanseele, Anne Mikolajczak-Sacré, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Willem Vandenbussche, Bruno Lerminiaux, Erwin Rosseel, Klaas Slootmans, Perrine Marchal, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem, Emmanuel Donge, Lauren Kolinsky en Jos Savenberg), 5 nee-stemmen (Veerle Leroy, Eva Fonteyn, Kris De Greef, Tilia Casaer en Ahmed Alaoui Mhammedi).

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om de rooilijn vastgesteld bij KB dd. 27/08/1954 ter hoogte van het pand gekend als Steenweg op Ukkel 128 te 1650 Beersel (kadastraal perceel afdeling 1 Sectie A Nummer 193 g4) niet te realiseren binnen een termijn van vijf jaar na de afgifte van de omgevingsvergunning met referte OMV_2018134871.

 

Artikel 2:

Conform artikel 16 van het decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen dd. 08/05/2009 (en latere wijzigingen) zal er als er na het verstrijken van die termijn wordt onteigend, bij het bepalen van de vergoeding, geen rekening gehouden worden met de waardevermeerdering die uit de vergunde handelingen voortvloeit.

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Dienst RO

email

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

 

Aanvullend verkeersreglement - Blokbos te 1651 Lot - Goedkeuring

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968;

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009;

De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988;

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005;

Het ministerieel rondschrijven betreffende de toepassing van de maximum snelheidsbeperking van 30 km per uur in de schoolomgeving.

 

                      Feitelijke motivering:

De doorgang voor voetgangers op het voetpad, zijde kerk, is soms onderbroken omwille van een fout geparkeerd voertuig (oversteek bestelwagen op voetpad);

Voorgesteld wordt om in voorliggende parkeerzone een parkeerverbod voor bestelwagens in te stellen;

Om een vlot en veilig verkeer te verzekeren dienen aanvullende verkeersmaatregelen genomen te worden, rekening houdend met de bijzondere plaatselijke omstandigheden;

Het gunstig advies van de gemeentelijke mobiliteitscel;

Het aanvullend verkeersreglement betreft enkel gemeentewegen.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

Het Blokbos maakt deel uit van de bebouwde kom centrum-Lot.

 

Artikel 2:

Het blokbos maakt deel uit van een zone waar de toegang is verboden voor bestuurders van voertuigen gebruikt voor het vervoer van zaken;

de maatregel geldt alleen voor de bestuurders van voertuigen waarvan de massa in beladen toestand hoger is dan 5,5 ton, de maatregel geldt niet voor plaatselijk verkeer.

 

Artikel 3a:

Op het Blokbos ter hoogte van het kruispunt met de Beerselsestraat geldt: 

de bestuurders moeten voorrang verlenen;

de plaats waar de bestuurders, zo nodig, moeten stoppen om voorrang te verlenen, wordt aangeduid.

bestuurders mogen niet rijden, stilstaan of parkeren op de markeringen.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden B1

- wegmarkeringen overeenkomstig art.76.2 van de wegcode

 

Artikel 3b:

Op het Blokbos ter hoogte van het kruispunt met de Beerselsestraat, over een lengte van 15 m, geldt: 

bestuurders mogen niet rijden, stilstaan of parkeren op de markeringen.

Dit wordt gesignaleerd door:

- wegmarkeringen overeenkomstig art.77.4 van de wegcode

 

Artikel 4a:

Op het Blokbos ter hoogte van de kerk geldt: 

het parkeren is toegelaten;

het parkeren is voorbehouden voor de Bibliobus op vrijdag van 10u45 tot 12u00.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden E9a

- de verkeersborden worden aangevuld met onderborden Type V

 

Artikel 4b:

Op het Blokbos, op de dwarsparkeerhaven voor het schoolgebouw: 

het parkeren is toegelaten;

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden E9a

 

Artikel 4c:

Op het Blokbos ter hoogte van de dwarsparkeerhaven naast de ingang van het schoolgebouw:

het parkeren is toegelaten;

het parkeren is voorbehouden voor de voertuigen die gebruikt worden door personen met een handicap;

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden E9a

- de verkeersborden worden aangevuld met onderborden Type VIId

 

Artikel 4d:

Op het Blokbos, op de dwarsparkeerstrook, ter hoogte van de kerk geldt: 

het parkeren is voorbehouden voor motorfietsen, personenauto's, auto's voor dubbel gebruik en minibussen.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden E9b

 

Artikel 5:

Op het Blokbos, het weggedeelte van de verkeersdrempel t.h.v. de verlichtingspaal 50590 tot de Beerselsestraat maakt deel uit van de zone 30 schoolomgeving; 

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden F4a + A23

 

Artikel 6:

Op het Blokbos vanaf de verkeersdrempel t.h.v. de verlichtingspaal 50590 richting het Zittert geldt: 

het (woon)erf wordt afgebakend. Het begin van het (woon)erf wordt aangeduid;

ook het einde van het (woon)erf wordt aangeduid.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden F12a

- verkeersborden F12b

 

Artikel 7:

Op het Blokbos, op het weggedeelte vanaf de woning nr. 33 richting het Zittert geldt:

de straat is doodlopend:

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden F45

- de verkeersborden worden aangevuld met onderborden Type Ia 60 meter

 

Artikel 8:

Op het Blokbos, van de verkeersdrempel tot de Beerselsestraat, langs de zijde van het oud-gemeentehuis, geldt: 

het parkeren op de rijbaan is verboden.

Dit wordt gesignaleerd door:

- wegmarkeringen overeenkomstig art.75.1.2° van de wegcode

 

Artikel 9:

Op het Blokbos ter hoogte van het begin van de schoolgebouwen geldt: 

voetgangers moeten de oversteekplaats volgen om de rijbaan over te steken.

Dit wordt gesignaleerd door:

- wegmarkeringen overeenkomstig art.76.3 van de wegcode

 

Artikel 10:

Op het Blokbos ter hoogte van de verlichtingspaal 50590 geldt: 

de bestuurders moeten de verkeersdrempel dubbel voorzichtig en met matige snelheid naderen, zodat zij erover rijden met een snelheid die niet meer bedraagt dan 30 km per uur.

Dit wordt gesignaleerd door:

- een drempel

 

Artikel 11:

Volgende aanvullende reglementen worden opgeheven:

alle bepalingen in de vorige aanvullende reglementen met betrekking tot het Blokbos.

 

Artikel 12:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Weggebruikers

Verkeerssignalisatie

Burgers

Aanplakbrief

Mow Vlaanderen

Email

Brandweer Brussel

Email

Brandweer Halle

Email

Centrale ambulancedienst ZW-Brabant

Email

Wachtpost Zennevallei

Email

De Lijn Vlaams-Brabant

Email

TMVW

Email

Waterlink

Email

Correctionele rechtbank

Email

Griffier politierechtbank

Email

Cavoo Zennevallei

Email

Burgemeester

Email

Infrastructuur

Email

Communicatie

Email

TUD

Email

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

 

Aanvullend verkeersreglement - Frans Sermonstraat te 1651 Lot - Goedkeuring

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968;

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009;

De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988;

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005;

Het ministerieel rondschrijven betreffende de toepassing van de maximum snelheidsbeperking van 30 km per uur in de schoolomgeving.

 

                      Feitelijke motivering:

De aanleiding bestaat om de aanvullende verkeersreglementen met betrekking tot de Frans Sermonstraat te wijzigen;

Een bundeling van de verschillende verkeersmaatregelen is vereist;

Om een vlot en veilig verloop van het verkeer te verzekeren dienen aanvullende verkeersmaatregelen genomen te worden, rekening houdend met de bijzondere plaatselijke omstandigheden;

Om de verkeersveiligheid van de voetgangers te verbeteren wordt voorgesteld om de bestaande voetgangersoversteek in grijze betonstraatstenen ter hoogte van het kruispunt met de Stationsstraat te vervangen door een oversteekplaats voor voetgangers (verbeteren leesbaarheid wegbeeld);

Het gunstig advies van de gemeentelijke mobiliteitscel;

Het aanvullend verkeersreglement betreft enkel gemeentewegen.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De Frans Sermonstraat maakt deel uit van de bebouwde kom centrum Lot.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden F1b

- verkeersborden F3b

 

Artikel 2:

Op de Frans Sermonstraat ter hoogte van het kruispunt met de Laaklinde geldt:

de bestuurders moeten stoppen en voorrang verlenen;

de maatregel geldt alleen voor fietsers;

de plaats waar de bestuurders moeten stoppen ingevolge het verkeersbord B5 wordt aangeduid.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden B5

- de verkeersborden worden aangevuld met onderborden M1

- wegmarkeringen overeenkomstig art.76.1 van de wegcode

 

Artikel 3:

Op de Frans Sermonstraat vanaf de Stationsstraat in de richting van de Laaklinde geldt:

verboden rijrichting voor iedere bestuurder;

de maatregel geldt niet voor fietsers.

In de tegenovergestelde richting geldt:

toegelaten rijrichting op de openbare weg met eenrichtingsverkeer;

fietsers mogen in beide richtingen rijden.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden C1

- de verkeersborden worden aangevuld met onderborden M2

- verkeersborden F19

- de verkeersborden worden aangevuld met onderborden M4

 

Artikel 4:

Op de Frans Sermonstraat ter hoogte van de Stationsstraat wordt volgende maatregel ingevoerd:

voetgangers moeten de oversteekplaats volgen om de rijbaan over te steken.

Dit wordt gesignaleerd door:

- wegmarkeringen overeenkomstig art.76.3 van de wegcode

 

Artikel 5:

Volgende aanvullende reglementen worden opgeheven:

alle bepalingen in de vorige aanvullende verkeersreglementen met betrekking tot de Frans Sermonstraat

 

Artikel 6:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Weggebruikers

Verkeerssignalisatie

Burgers

Aanplakbrief

Mow Vlaanderen

Email

Brandweer Brussel

Email

Brandweer Halle

Email

Centrale ambulancedienst ZW-Brabant

Email

Wachtpost Zennevallei

Email

De Lijn Vlaams-Brabant

Email

TMVW

Email

Waterlink

Email

Correctionele rechtbank

Email

Griffier politierechtbank

Email

Cavoo Zennevallei

Email

Burgemeester

Email

Infrastructuur

Email

Communicatie

Email

TUD

Email

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

 

Aanvullend verkeersreglement - Nering te 1650 Beersel - Goedkeuring

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968;

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009;

De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988;

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005;

 

                      Feitelijke motivering:

De herinrichting van de bovenbouw van de Nering;

De noodzaak om de aanvullende verkeersreglementen met betrekking tot de Nering aan te passen;

Een bundeling van de verschillende verkeersmaatregelen is vereist;

Om een vlot en veilig verkeer te verzekeren dienen aanvullende verkeersmaatregelen genomen te worden, rekening houdend met de bijzondere plaatselijke omstandigheden;

Het gunstig advies van de gemeentelijke mobiliteitscel;

Het aanvullend reglement betreft enkel gemeentewegen.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met 22 ja-stemmen (Marc Beling, Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Jo Vander Meylen, Gilbert Wouters, Sonia Van Wanseele, Anne Mikolajczak-Sacré, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Willem Vandenbussche, Bruno Lerminiaux, Erwin Rosseel, Klaas Slootmans, Perrine Marchal, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem, Emmanuel Donge, Lauren Kolinsky en Jos Savenberg), 5 nee-stemmen (Veerle Leroy, Eva Fonteyn, Kris De Greef, Tilia Casaer en Ahmed Alaoui Mhammedi).

 

Artikel 1:

In de Nering worden volgende maatregelen met zonale geldigheid ingesteld: 

het is verboden voor bestuurders sneller te rijden dan 50 km per uur.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden C43 met zonale geldigheid

 

Artikel 2:

Op de Nering ter hoogte van:

- het kruispunt met de Lotsestraat

- het kruispunt met de afrit R0/E19 geldt:

de bestuurders moeten voorrang verlenen;

de plaats waar de bestuurders, zo nodig, moeten stoppen om voorrang te verlenen, wordt aangeduid.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden B1

- wegmarkeringen overeenkomstig art.76.2 van de wegcode

 

Artikel 3:

Op de Nering ter hoogte van het kruispunt met de afrit R0/E19 geldt:

de bestuurders zijn verplicht rechts af te slaan.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden D1f

Bijkomend worden op de afrit, langs beide zijden van de rijweg, de borden C1 geplaatst en wordt de ondergeschiktheid van de Nering op de afrit R0/E19 gesignaleerd door het verkeersbord B15f

 

Artikel 4a:

Op de Nering ter hoogte van de woning nr. 7 en de woningen nrs. 33-35

wordt volgende maatregel ingevoerd:

het is verplicht te parkeren op de berm of op het trottoir;

voertuigen moeten parkeren binnen de afgebakende plaatsen.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden E9e

- wegmarkeringen overeenkomstig art.77.5 van de wegcode

 

Artikel 4b:

Op de Nering wordt volgende maatregel ingevoerd:

voertuigen moeten parkeren binnen de afgebakende plaatsen in de door plantvakken ingesloten langsparkeerzones.

Dit wordt gesignaleerd door:

- wegmarkeringen overeenkomstig art.77.5 van de wegcode

 

Artikel 4c:

Op de Nering ter hoogte van de woning nr. 55 wordt volgende maatregel ingevoerd:

voertuigen moeten parkeren binnen de afgebakende plaatsen.

Dit wordt gesignaleerd door:

- wegmarkeringen overeenkomstig art.77.5 van de wegcode

 

Artikel 4d:

Op de Nering ter hoogte van het pleintje hoek Rollebeekstraat (voor woning nr. 43) geldt:

het parkeren is toegelaten.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden E9a

 

Artikel 5:

Op de Lotsestraat ter hoogte van de woningen nrs. 36-38 wordt volgende maatregel ingevoerd:

bestuurders mogen niet rijden, stilstaan of parkeren op de markeringen.

Dit wordt gesignaleerd door:

- wegmarkeringen overeenkomstig art.77.4 van de wegcode

 

Artikel 6:

Volgende aanvullende reglementen worden opgeheven:

alle bepalingen in de vorige aanvullende verkeersreglementen met betrekking tot de Nering

 

Artikel 7:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Weggebruikers

Verkeerssignalisatie

Burgers

Aanplakbrief

Mow Vlaanderen

Email

Brandweer Brussel

Email

Brandweer Halle

Email

Centrale ambulancedienst ZW-Brabant

Email

Wachtpost Zennevallei

Email

De Lijn Vlaams-Brabant

Email

TMVW

Email

Waterlink

Email

Cavoo Zennevallei

Email

Burgemeester

Email

Infrastructuur

Email

Communicatie

Email

TUD

Email

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

 

Aanvullend verkeersreglement - Onze-Lieve-Vrouwstraat te 1652 Alsemberg - Goedkeuring

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968;

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009;

De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988;

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005;

 

                      Feitelijke motivering:

De aanleiding bestaat om de aanvullende verkeersreglementen met betrekking tot de Onze-Lieve-Vrouwstraat te wijzigen;

Een bundeling van de verschillende verkeersmaatregelen is vereist;

Om een vlot en veilig verloop van het verkeer te verzekeren dienen aanvullende verkeersmaatregelen genomen te worden, rekening houdend met de bijzondere plaatselijke omstandigheden;

Om het verkeersoverzicht en de veiligheid van de voetgangers aan de schooltoegang te verbeteren wordt voorgesteld om een parkeerverbod in te stellen tussen de oversteekplaats voor voetgangers ter hoogte van de woning nummer 51 en de Oude Postweg langs de zijde van het voetpad;

Het gunstig advies van de gemeentelijke mobiliteitscel;

Het aanvullend verkeersreglement betreft enkel gemeentewegen.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De Onze-Lieve-Vrouwstraat maakt deel uit van de bebouwde kom centrum-Alsemberg.

 

Artikel 2:

Op de Onze-Lieve-Vrouwstraat ter hoogte van het kruispunt met de Pastoor Bolsstraat geldt:

de bestuurders moeten voorrang verlenen;

de plaats waar de bestuurders, zo nodig, moeten stoppen om voorrang te verlenen, wordt aangeduid.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden B1

- wegmarkeringen overeenkomstig art.76.2 van de wegcode

 

Artikel 3:

De Onze-Lieve-Vrouwstraat maakt deel uit van een zone waar de toegang is verboden voor bestuurders van voertuigen gebruikt voor het vervoer van zaken;

de maatregel geldt alleen voor de bestuurders van voertuigen waarvan de massa in beladen toestand hoger is dan 5,5 ton;

de maatregel geldt niet voor plaatselijk verkeer.

 

Artikel 4:

Op de Onze-Lieve-Vrouwstraat op de parking ter hoogte van de Pastoor Bolsstraat geldt:

het parkeren is toegelaten.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden E9a

 

Artikel 5:

In de Onze-Lieve-Vrouwstraat, in het weggedeelte tussen de Pastoor Bolsstraat en de woning nummer 57 geldt:

de zone 30 schoolomgeving wordt afgebakend. Het begin en het einde van de zone 30 schoolomgeving wordt aangeduid.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden F4a+A23

- verkeersborden F4b

 

Artikel 6:

Op de Onze-Lieve-Vrouwstraat:

- ter hoogte van de parking aan de Pastoor Bolsstraat

- ter hoogte van de woning nummer 51

geldt:

voetgangers moeten de oversteekplaats volgen om de rijbaan over te steken.

Dit wordt gesignaleerd door:

- wegmarkeringen overeenkomstig art.76.3 van de wegcode

 

Artikel 7:

Op de Onze-Lieve-Vrouwstraat van huisnummer 51 tot de Oude Postweg aan de kant van de onpare huisnummers wordt volgende maatregel ingevoerd:

het parkeren op de rijbaan is verboden.

Dit wordt gesignaleerd door:

- wegmarkeringen overeenkomstig art.75.1.2° van de wegcode

 

Artikel 8:

Volgende aanvullende reglementen worden opgeheven:

alle bepalingen in de vorige aanvullende verkeersreglementen met betrekking tot de Onze-Lieve-Vrouwstraat.

 

Artikel 9:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Weggebruikers

Verkeerssignalisatie

Burgers

Aanplakbrief

Mow Vlaanderen

Email

Brandweer Brussel

Email

Brandweer Halle

Email

Centrale ambulancedienst ZW-Brabant

Email

Wachtpost Zennevallei

Email

De Lijn Vlaams-Brabant

Email

TMVW

Email

Waterlink

Email

Correctionele rechtbank

Email

Griffier politierechtbank

Email

Cavoo Zennevallei

Email

Burgemeester

Email

Infrastructuur

Email

Communicatie

Email

TUD

Email

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

 

Aanvullend verkeersreglement - Oude Postweg te 1652 Alsemberg - Goedkeuring

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968;

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009;

De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988;

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005;

 

                      Feitelijke motivering:

De aanleiding bestaat om de aanvullende verkeersreglementen met betrekking tot de Oude Postweg te wijzigen;

Een bundeling van de verschillende verkeersmaatregelen is vereist;

Om een vlot en veilig verloop van het verkeer te verzekeren dienen aanvullende verkeersmaatregelen genomen te worden, rekening houdend met de bijzondere plaatselijke omstandigheden;

De oversteek op de Oude Postweg ter hoogte van het kruispunt met de Onze-Lieve-Vrouwstraat maakt deel uit van een belangrijke schoolroute (verbinding tussen de parking ter hoogte van de Pastoor Bolsstraat en de Boomhut);

Om verkeersveiligheids- en educatieve redenen is het wenselijk op bovengenoemd kruispunt een oversteekplaats voor voetgangers aan te brengen;

Het gunstig advies van de gemeentelijke mobiliteitscel;

Het aanvullend verkeersreglement betreft enkel gemeentewegen.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De Oude Postweg maakt deel uit van de bebouwde kom centrum-Alsemberg.

 

Artikel 2:

Op de Oude Postweg ter hoogte van de perceelsgrens van de woningen nummers 3 en 5 in de richting van de Pastoor Bolsstraat geldt:

het verkeersbord B5 wordt aangekondigd. De bestuurders zullen over 25 meter moeten stoppen en voorrang verlenen.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden B7

 

Artikel 3:

Op de Oude Postweg ter hoogte van het kruispunt met de Pastoor Bolsstraat geldt:

de bestuurders moeten stoppen en voorrang verlenen.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden B5

 

Artikel 4:

Op de Oude Postweg geldt:

de toegang is verboden in beide richtingen, voor iedere bestuurder;

de maatregel geldt niet voor plaatselijk verkeer.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden C3

- de verkeersborden worden aangevuld met onderborden Type IV

 

Artikel 5:

De Oude Postweg maakt deel uit van een zone waar de toegang is verboden voor bestuurders van voertuigen gebruikt voor het vervoer van zaken;

de maatregel geldt alleen voor de bestuurders van voertuigen waarvan de massa in beladen toestand hoger is dan 5,5 ton, de maatregel geldt niet voor plaatselijk verkeer.

 

 Artikel 6:

Op de Oude Postweg van de Pastoor Bolsstraat tot de Froetenweg geldt:

het stilstaan en parkeren is verboden; 

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden E3

- de verkeersborden worden aangevuld met x-borden Xd

 

Artikel 7:

Op de Oude Postweg van de perceelsgrens van de woningen nummers 68 en 70 tot de Onze-Lieve-Vrouwstraat;

de zone 30 schoolomgeving wordt afgebakend. Het begin van de zone 30 schoolomgeving wordt aangeduid;

ook het einde van de zone 30 wordt aangeduid.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden F4a+A23

- verkeersborden F4b

 

Artikel 8:

Op de Oude Postweg ter hoogte van het kruispunt met de Onze-Lieve-Vrouwstraat wordt volgende maatregel ingevoerd:

voetgangers moeten de oversteekplaats volgen om de rijbaan over te steken.

Dit wordt gesignaleerd door:

- wegmarkeringen overeenkomstig art.76.3 van de wegcode

 

Artikel 9:

Volgende aanvullende reglementen worden opgeheven:

alle bepalingen in de vorige aanvullende verkeersreglementen met betrekking tot de Oude Postweg

 

Artikel 10:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Weggebruikers

Verkeerssignalisatie

Burgers

Aanplakbrief

Mow Vlaanderen

Email

Brandweer Brussel

Email

Brandweer Halle

Email

Centrale ambulancedienst ZW-Brabant

Email

Wachtpost Zennevallei

Email

De Lijn Vlaams-Brabant

Email

TMVW

Email

Waterlink

Email

Correctionele rechtbank

Email

Griffier politierechtbank

Email

Cavoo Zennevallei

Email

Burgemeester

Email

Infrastructuur

Email

Communicatie

Email

TUD

Email

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019
Overzicht punten

 

Vraag van de fractie Vlaams Belang om volgend bijkomend agendapunt te plaatsen op de agenda van de gemeenteraad: "Invoeren retributiereglement voor het vernieuwen, verlengen of vervangen van de verblijfsvergunning 'bewijs van inschrijving in het vreemdelingenregister - tijdelijk verblijf' (elektronische A-kaart)"

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 40 en 4 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere aanpassingen.

 

                      Feitelijke motivering:

Het door de fractie Vlaams Belang ingediende agendapunt met volgende inhoud:

 

"Gemeenteraad van Beersel,  30 januari 2019, voorstel van beslissing:

 

Invoeren retributiereglement voor het vernieuwen, verlengen of vervangen van de

verblijfsvergunning 'bewijs van inschrijving in het vreemdelingenregister - tijdelijk verblijf' (elektronische A-kaart)

 

Toelichting

 

Tussen juli 2015 en september 2015 besloot het meetbureau van de Dienst Administratieve

Vereenvoudiging tot een meting van de administratieve last voor gemeenten omtrent de aanvragen

tot verlenging van het verblijf van een vreemdeling. Hierin werd zeer nauwkeurig in beeld gebracht

wat de administratieve kosten zijn van een dergelijke verlenging en welke verschillende stappen door

de gemeenten dienen te worden doorlopen alvorens de documenten aan de vreemdeling kunnen

worden afgeleverd. Uit deze meting bleek dat de administratieve afhandeling door de gemeenten

beduidend omslachtiger was voor de verlenging van het bewijs van inschrijving in het

vreemdelingenregister – tijdelijk verblijf, dan voor de andere verblijfsvergunningen en ongeveer 50

euro bedroeg. De retributie zoals gestemd op de gemeenteraad van Beersel op 19 december 2018

dekt bijgevolg geenszins de reële kosten.  

 

Naar aanleiding van dit onderzoek werd bij wet van 18 december 2016 in de wet van 14 maart 1968

tot opheffing van de wetten betreffende de verblijfsbelasting voor vreemdelingen, gecoördineerd op 12

oktober 1953, een artikel 2§2 ingevoegd. Deze bepaling maakt het mogelijk voor de gemeenten om

een retributie te innen voor het vernieuwen, verlengen of vervangen van bepaalde bij koninklijk besluit

vastgelegde verblijfsvergunningen.

 

Bij koninklijk besluit werd deze wet uitgevoerd op 5 maart 2017 waardoor de gemeente een retributie

kan vestigen op het vernieuwen, verlengen of vervangen van het bewijs van inschrijving in het

vreemdelingenregister – tijdelijk verblijf, de zogenaamde elektronische A-kaart. Het besluit legde het

maximumbedrag vast op 50 euro.

 

Gemeentebesturen kunnen voor bepaalde prestaties en diensten die voor de administratie arbeids-

en tijdsintensief zijn en die in het individueel belang of voordeel zijn van degene die om die prestatie

of dienst verzoekt, een billijke vergoeding vragen. Het vernieuwen, verlengen of vervangen van een

verblijfsvergunning, in casu het afleveren van het bewijs van inschrijving in het vreemdelingenregister

– tijdelijk verblijf, is een dienstverlening van de gemeente aan de burger waarvoor een retributie kan

worden gevraagd. Deze retributie staat volledig los van de kost voor de materiële aanmaak van de

vreemdelingenkaart.

 

Het vaststellen van een retributie kadert in het gemeentelijk belang en is uitsluitend gebaseerd op de

bestaande dossierlast en het feit dat de administratieve last voor de gemeente bij de verlenging,

vernieuwing en vervanging van het bewijs van inschrijving in het vreemdelingenregister – tijdelijk

verblijf (elektronische vreemdelingenkaart A) hoog is.

 

Gelet op:

 

De bestaande retributies die bepaalde onkosten doorrekenen aan de gebruikers.

De wet van 14 maart 1968 tot opheffing van de wetten betreffende de verblijfsbelasting voor vreemdelingen, gecoördineerd op 12 oktober 1953, gestemd door de Kamer van Volksvertegenwoordigers op 24 november 2016, gepubliceerd in het Staatsblad op 2 februari 2017.

Het KB van 5 maart 2017 tot bepaling van de verblijfsvergunningen waarvoor de gemeenten retributies kunnen innen voor het vernieuwen, verlengen of vervangen ervan en tot bepaling van het maximumbedrag bedoeld in artikel 2§2, van de wet van 14 maart 1968 tot opheffing van de wetten betreffende de verblijfbelasting voor vreemdelingen, gecoördineerd op 12 oktober 1953, goedgekeurd in de ministerraad van 24 februari 2017, gepubliceerd in het Staatsblad van 20 maart 2017.

De Grondwet die bij artikels 41, 162 tweede lid 2° en 170 §4 fiscale autonomie verleent aan de gemeenten.

Artikel 40 decreet Lokaal Bestuur dat bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de gemeentelijke belastingen en retributies.

Artikel 41, tweede lid, 14° van het decreet Lokaal Bestuur dat bepaalt dat deze bevoegdheid niet aan het college van burgemeester en schepenen kan worden gedelegeerd.

Het KB van 5 maart 2017 dat het maximumbedrag voor deze retributie vastlegt op 50 euro.

 

Vraagt onze fractie aan de gemeenteraad van Beersel te beslissen tot het invoeren van een

retributiereglement voor het vernieuwen, verlengen of vervangen van de verblijfsvergunning 'bewijs

van inschrijving in het vreemdelingenregister - tijdelijk verblijf' (elektronische A-kaart).

 

Voorstel van beslissing

 

De gemeenteraad van Beersel beslist een retributiereglement in te voeren voor het vernieuwen,

verlengen of vervangen van de verblijfsvergunning 'bewijs van inschrijving in het

vreemdelingenregister – tijdelijk verblijf' (elektronische A-kaart), met volgende artikelen:

 

Artikel 1

Met ingang van heden en voor een termijn eindigend op 31 december 2025, wordt een retributie gevestigd op het vernieuwen, verlengen of vervangen van de verblijfsvergunning 'bewijs van inschrijving in het vreemdelingenregister – tijdelijk verblijf: de elektronische A- kaart.

 

Artikel 2

De retributie bedraagt 50 euro per persoon en kan slechts eenmaal per kalenderjaar worden geïnd.

 

Artikel 3

De retributie is verschuldigd door de aanvrager en dient bij de aanvraag van de vernieuwing,

verlenging of vervanging van de elektronische A-kaart te worden betaald, hetzij elektronisch of via

overschrijving. De retributie is niet terugbetaalbaar.

 

Een afschrift van deze gemeenteraadsbeslissing wordt overgemaakt aan de hogere overheid."

 

Ter zitting wordt een amendement ingediend door de fracties Lijst Burgemeester, N-VA en Open VLD

met volgende inhoud:

 

"Het amendement is gebaseerd op volgende overweging:

 

De gemeenteraad dient zich ten laatste in de zitting van december 2019 uit te spreken over de

beleids- en beheerscyclus en het meerjarenplan van de gemeente/OCMW.

 

De gemeenteraad kan zich in de zitting van december 2019 uitspreken over de belastingreglementen.

 

Voorstel van besluit:

 

Het bijkomend agendapunt "Het invoeren van een retributiereglement voor het vernieuwen, verlengen

of vervangen van de verblijfsvergunning bewijs van inschrijving in het vreemdelingenregister - tijdelijk

verblijf (elektronische A-kaart)", ingediend door de heer Klaas Slootmans, dient te worden

geagendeerd op de raad van eind december 2019.

 

Aan de betrokken diensten zal gevraagd worden om hun advies aan het college van burgemeester en

schepenen over te maken."

 

De stemming over het amendement geeft volgende uitslag: 17 ja-stemmen bij 9 neen-stemmen en 1

onthouding.

 

Bijgevolg is het amendement aanvaard en wordt het geamendeerde voorstel ter stemming

voorgelegd.

 

                      Financiering

VISUM FINANCIEEL BEHEERDER

Niet van toepassing.

 

Besluit:

Met 18 ja-stemmen (Marc Beling, Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Jo Vander Meylen, Gilbert Wouters, Sonia Van Wanseele, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Willem Vandenbussche, Bruno Lerminiaux, Erwin Rosseel, Klaas Slootmans, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem en Jos Savenberg), 9 nee-stemmen (Anne Mikolajczak-Sacré, Veerle Leroy, Perrine Marchal, Eva Fonteyn, Kris De Greef, Tilia Casaer, Ahmed Alaoui Mhammedi, Emmanuel Donge en Lauren Kolinsky).

 

Artikel 1:

Het bijkomend agendapunt "Het invoeren van een retributiereglement voor het vernieuwen, verlengen

of vervangen van de verblijfsvergunning bewijs van inschrijving in het vreemdelingenregister - tijdelijk

verblijf (elektronische A-kaart)" dient te worden geagendeerd op de raad van eind december 2019.

 

Artikel 2:

Aan de betrokken diensten zal gevraagd worden om hun advies aan het college van burgemeester en schepenen over te maken.

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan

Hoe

De dienst bevolking

Uittreksel

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2019