Notulen GR

Van 30 SEPTEMBER 2020

Om 20:32 uur

Locatie Evenementenhal DOC

 

Aanwezig: Marc Beling, voorzitter;

Hugo Vandaele, burgemeester;

Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Jos Savenberg en Sonia Van Wanseele, schepenen;

Christelle Mayné, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Jan Steyaert, Ingrid Verschueren, Bruno Lerminiaux, Erwin Rosseel, Klaas Slootmans, Perrine Marchal, Nadine Maes, Nele Van Craenem, Kris De Greef, Tilia Casaer, Emmanuel Donge, Lauren Kolinsky, Maxime Timmerman en Linda Boon, raadsleden;

Hilde Devisch, algemeen directeur;

 

Verontschuldigd: Ben Weyts, Peter Van Rompuy, Eva Fonteyn en Ahmed Alaoui Mhammedi, raadsleden;

 

 

De clausule in verband met bestuurlijk toezicht vind je hier: https://www.beersel.be/product/2278/bestuurlijk-toezicht

 

Overzicht punten

 

Notulen van de gemeenteraad van 24 juni 2020. Goedkeuring.

 

De raad,

 

De notulen van de zitting van de gemeenteraad van 24 juni 2020 worden na voorlezing goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Kennisname tussentijds rapport prioritaire actieplannen en acties MJP 2020-2025.

 

De raad,

 

De gemeente- en OCMW raad keurden op 18 december 2019 het strategisch en financieel meerjarenplan voor de periode 2020-2025 goed.

Het besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen en de Omzendbrief KB/ABB 2019/4 van 3 mei 2019 over de strategische meerjarenplannen 2020-2025 stellen dat alle gemeenten en OCMW’s, AGB’s en welzijnsverenigingen voor het eerst een opvolgingsrapportering moeten opmaken met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, en dit ten laatste voor eind september over het eerste semester van het boekjaar. De raadsleden, maar eveneens de burgers, hebben recht op informatie en de stand van zaken van uitvoering van het meerjarenplan.

Deze verplichting komt voort uit het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

De opvolgingsrapportering bevat de stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen en een overzicht van de geraamde en gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar. Het rapport bevat eveneens de wijzigingen in de financiële risico’s. Er zijn geen verdere vormvereisten opgelegd.

 

De gemeenteraad neemt kennis van het voorliggende tussentijds rapport.

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Goedkeuring aanpassing statuten IGS Zuidwest Rand

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017en aanpassingen.

 

Bijzondere wet van 06.01.2014 betreffende de zesde staatshervorming (artikel 6 §1 IX 11°).

 

Regeerakkoord van 23 juli 2014 tot een hervorming van het PWA-stelsel.

 

Decreet betreffende wijk-werken dat op 5 juli 2017 werd het gestemd in plenaire zitting in het Vlaams

Parlement.

 

Besluit van de Vlaamse regering van 29 september 2017 betreffende wijk-werken

 

                      Feitelijke motivering:

In 2019 werd vanuit Vlaanderen de oproep tot regierol sociale economie voor de periode 2020-2025 gelanceerd, met als deadline van indiening 15 januari 2020. In de vorige beleidsperiode bestond Zuidwest Rand uit de vier gemeenten Halle, Sint- Pieters-Leeuw, Beersel en Dilbeek.

 

Dilbeek besliste om een dossier in te dienen met Asse en Wemmel om de regierol sociale economie op te nemen. Halle, Sint- Pieters-Leeuw en Beersel kiezen ervoor om in de beleidsperiode 2020-2025 samen verder in te zetten op sociale economie.

 

Het dossier regierol werd goedgekeurd door de Vlaamse overheid met Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Beersel. Jaarlijks krijgt het samenwerkingsverband hiervoor een toelage van de Vlaamse overheid t.b.v. 50.000 euro.

 

Door de aanpassing van het werkingsgebied dringt een aanpassing van de statuten zich op. Het beheerscomité van Zuidwest Rand besliste om twee mandatarissen af te vaardigen in de raad van beheer. Dit werd zo opgenomen in de statuten.

 

De leden van het college kunnen kennisnemen van de statuten in bijlage. Deze werden goedgekeurd op het beheerscomité. Deze moeten ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad van 30 september.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de aangepaste statuten IGS Zuidwest Rand goed te keuren.

 

Artikel 2:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Coördinator IGS Zuidwest Rand

Besluit

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Kennisname beleidsplan 2021-2026 Erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei

 

De raad,

 

De gemeenteraad neemt kennis van het beleidsplan 2021-2026 van de Cultuuregio Pajottenland & Zennevallei in bijlage.

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Iverlek - Buitengewone Algemene vergadering op 8 december 2020. Goedkeuring agenda en aanduiding vertegenwoordigers.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

                      Feitelijke motivering:

De gemeente is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Iverlek;

 

De gemeente werd per aangetekend schrijven van 8 september 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Iverlek die op 8 december 2020 plaatsheeft in “Salons Waerboom, Jozef Mertensstraat 140 te 1702 Groot-Bijgaarden”;

 

Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente per brief van 8 september 2020 overgemaakt;

 

Het feit dat de voorgestelde statutenwijzigingen vooreerst hun oorsprong vinden in de verplichte aanpassing van de statuten aan het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV):

-Verwijzing naar van toepassing zijnde bepalingen van de coöperatieve vennootschap                             ingevolge het nieuwe WVV.

-Vermelding inzake het sui generis karakter van de Opdrachthoudende Vereniging.

-Terminologie in verband met kapitaal werd in overeenstemming gebracht met het WVV, met invoering van termen zoals vermogen of inbreng (rekening 10/11 van het passief), onderscheid tussen vast en variabel kapitaal is zonder voorwerp geworden en vervangen door de statutair onbeschikbare eigenvermogensrekening.

-Afstemming op de bepalingen van het WVV wat betreft de procedure schriftelijke besluitvorming Raad van Bestuur en de modaliteiten voor het vergaderen op afstand van de Algemene Vergadering.

-In overeenstemming brengen statutaire bepaling inzake de alarmbelprocedure.

 

Het feit dat daarnaast nog een aantal wijzigingen worden aangebracht:

-Vermelding van het correspondentieadres van de administratieve zetel in Melle naast de reeds in de statuten opgenomen zetel.

-Invoeging en/of actualisering van een aantal definities.

-Toevoeging van een bijkomende onverenigbaarheid in hoofde van een lid of voormalig lid van het personeel van Fluvius System Operator cv of van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.

-Overige statutaire bepalingen: update, aanvulling.

 

Het feit dat aan het voorwerp (nieuwe aanduiding van het “doel” ten gevolge van de inwerkingtreding van het WVV) enkele wijzigingen worden aangebracht;

 

Het feit dat we heden geconfronteerd worden met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden: fysiek, digitaal dan wel schriftelijk;

 

Overwegende dat mogelijk nog federale richtlijnen alsook politiebesluiten van de gouverneurs en richtlijnen via het Agentschap Binnenlands Bestuur kunnen komen omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst, wordt gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten te nemen. Op deze manier kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een schriftelijke algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

De agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek d.d. 8 december 2020 en die volgende agendapunten omvat:

 

1.Aanpassen van de statuten als volgt:

a.  Wijziging van het doel/voorwerp

b.- Aanpassen van de titels van Hoofstukken I en II

      - Aanpassen van de bestaande artikels 2, 2bis, 3, 4, 4bis, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 16bis, 17, 19, 24, 27bis, 28, 29bis, 30, 31, 32, 35, 36, 37, 37bis, 38, 40, bijlage 1, 1bis en bijlage 3

      - Toevoegen van een artikel 29ter.

2.Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur en/of een medewerker van de directie Secretariaat-generaal van Fluvius System Operator om de beslissingen genomen in de agendapunten 1, 5 en 6 bij authentieke akte te doen vaststellen

3.Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021.

4.Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV.

5.Statutaire benoemingen.

6.a.   Aanvaarding van de uitbreiding van de aansluiting van deelnemer(s) voor de activiteit openbare verlichting (verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen) en diensten als onderdeel van ‘licht als dienstverlening’ – verslag van de raad van bestuur en van de commissaris overeenkomstig het artikel 6:110 WVV houdende de inbreng in natura voor de toetredingen per 1 juli 2020 en per 8 december 2020.

b. Desgevallend aanvaarding / uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

7.Statutaire mededelingen.

 

Het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019, waarbij mevrouw Sonja Bosmans, raadslid, werd aangeduid als vertegenwoordiger en mevrouw Sonia Van Wanseele, schepen, als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Iverlek.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist mevrouw Sonja Bosmans, Reiberg 21 te 1654 Huizingen aan te duiden als vertegenwoordiger van de gemeente voor de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek d.d. 8 december 2020.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist mevrouw Sonia Van Wanseele, Sint-Jansweg 8 te 1654 Huizingen aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente voor de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek d.d. 8 december 2020.

 

Artikel 3:

De agendapunten van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek d.d. 8 december 2020 worden goedgekeurd.

 

Artikel 4:

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Iverlek met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het doel/voorwerp van Iverlek.

 

Artikel 5 – in geval van een fysieke of digitale algemene vergadering:

De vertegenwoordiger van de gemeente die fysiek dan wel digitaal zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Iverlek op 8 december 2020 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt opgedragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikelen 3 en 4 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 6 – in geval van schriftelijke algemene vergadering:

De gemeenteraad beslist zijn akkoord te verlenen over elk van de voorliggende agendapunten, waaronder de voorgestelde statutenwijzigingen en wijziging van doel/voorwerp. Dit geeft het standpunt van de gemeente weer, en dient in geval van een schriftelijke algemene vergadering (zonder fysieke aanwezigheid van de vertegenwoordiger van de gemeente) als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde Buitengewone Algemene Vergadering en waarbij de individuele gemeenteraadsbeslissingen via het digitaal loket zullen overgemaakt worden aan de toezichthoudende overheid.

 

Artikel 7:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Artikel 8:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Vertegenwoordigers van de gemeente

Digitaal

Iverlek

Digitaal

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

TMVS - buitengewone algemene vergadering der deelnemers van 8 december 2020. Aanduiding vertegenwoordigers en goedkeuring agenda.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

De bepalingen uit het decreet over het lokaal bestuur.

 

                      Feitelijke motivering:

De gemeente is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging TMVS;

 

De statuten van TMVS ov;

 

De oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv op 8 december 2020, waarin de agenda werd meegedeeld:

 

1.Toetreding van deelnemers

2.Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge toetredingen

3.Evaluatie 2020, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2021 (cfr. artikel 432 DLB)

4.Begroting 2021 (cfr. artikel 432 DLB)

5.Actualisering presentievergoeding ingevolge indexaanpassing

6.Statutaire benoemingen

Varia

 

De uitslag van de geheime stemming, gehouden op grond van art. 34 van het Decreet Lokaal Bestuur;

 

Het besluit van de gemeenteraad in zitting van 27 mei 2020, waarbij de heer Erwin Rosseel werd aangeduid als vertegenwoordiger en de heer Bruno Lerminiaux als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de heer Erwin Rosseel, raadslid, Nering 44 te 1650 Beersel aan te duiden om de gemeenteraad te vertegenwoordigen in de algemene vergaderingen van TMVS dv. Hij wordt gevolmachtigd om in naam van de gemeenteraad deel te nemen aan al de beraadslagingen en stemmingen, alle notulen, de aanwezigheidslijst en andere documenten te tekenen, en in het algemeen alles te doen wat nodig is om de belangen van de gemeenteraad te behartigen op deze vergaderingen.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist de heer Bruno Lerminiaux, raadslid, Klarissenbos 21 te1651 Lot aan te duiden als plaatsvervanger.

 

Artikel 3:

Indien de gemeenteraad dit besluit niet herroept, blijft het geldig tot de eerstvolgende vernieuwing van de gemeenteraad.

 

Artikel 4:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv vastgesteld op 8 december 2020 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten.

 

Artikel 5:

De raad draagt de aangeduide vertegenwoordiger/plaatsvervangend vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv vastgesteld op 8 december 2020, te onderschrijven en zijn stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.

 

Artikel 6:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Vertegenwoordiger van de gemeente

Digitaal

TMVS

Digitaal

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Vereniging voor Openbaar Groen - Statutaire algemene ledenvergadering op 3 september 2020. Aanduiding vertegenwoordiger. Bekrachtiging collegebeslissing van 1 juli 2020.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 40 en 41 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere aanpassingen.

 

                      Feitelijke motivering:

De gemeente is aangesloten bij Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG).

 

Het schrijven van VVOG, ontvangen op 22 juni 2020, met de uitnodiging voor de Statutaire Algemene  Ledenvergadering op 3 september 2020.

 

Tijdens de collegezitting van 1 juli 2020 werd de heer Jos Savenberg, schepen bevoegd voor milieu aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente.

 

De gemeenteraad bekrachtigt deze beslissing en beslist de heer Jos Savenberg aan te duiden als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van VVOG tot het einde van de legislatuur.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad bekrachtigtde collegebeslissing van 1 juli 2020 waarbij de heer Jos Savenberg, schepen bevoegd voor milieu, werd aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente voor de Statutaire Algemene Ledenvergadering van VVOG op 3 september 2020.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist de heer Jos Savenberg aan te duiden als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van VVOG tot het einde van de legislatuur.

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Vertegenwoordiger van de gemeente

Digitaal

VVOG

Digitaal

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Toerisme Pajottenland & Zennevallei - aanduiding ambtenaar toeristisch ambtenarenoverleg.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere aanpassingen, artikel 40 en 41;

 

                      Feitelijke motivering:

De gemeente is aangesloten bij Toerisme Pajottenland & Zennevallei;

 

Tijdens de gemeenteraadszitting van 30 januari 2019 werden de mandaten bij Toerisme Pajottenland & Zennevallei voor de legislatuur 2019-2025 vernieuwd.

 

Bij deze gemeenteraadsbeslissing werd  mevrouw Carmen Torrez aangeduid als ambtenaar die het toeristisch ambtenarenoverleg opvolgt.

 

Mevrouw Carmen Torrez is niet langer werkzaam bij het gemeentebestuur van Beersel.

 

Het is aangewezen de deskundige toerisme, mevrouw Sofie Wauters, aan te duiden als ambtenaar die het toeristisch ambtenarenoverleg opvolgt.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist mevrouw Sofie Wauters aan te duiden als ambtenaar die het toeristisch ambtenarenoverleg opvolgt.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Toerisme Pajottenland & Zennevallei.

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Vertegenwoordiger van de gemeente

Digitaal

Toerisme Pajottenland & Zennevallei

Digitaal

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei vzw - aanduiding vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur. Bekrachtiging collegebeslissing van 17 juni 2020.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 77 en 78 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere aanpassingen;

 

                      Feitelijke motivering:

De gemeente is aangesloten bij de vzw Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei.

 

De uitnodiging voor de vergadering van de Raad van Bestuur op 22 juni 2020.

 

De gemeenteraadsbeslissing van 30 januari 2019 waarbij de heer Gilbert Wouters aangeduid werd als vertegenwoordiger in de raad van bestuur.

 

Het overlijden van de heer Gilbert Wouters op 8 maart 2020.

 

De collegebeslissing van 17 juni 2020 tot aanduiding van de heer Jos Savenberg als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de vzw Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad bekrachtigt de collegebeslissing van 17 juni 2020 waarbij de heer Jos Savenberg, schepen, wonende Beukenbosstraat 106 te 1652 Alsemberg aangeduid werd als vertegenwoordiger in de raad van bestuur van de vzw Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Artikel 2:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Vertegenwoordiger van de gemeente

Digitaal

Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei

Digitaal

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Staat van samenstelling leden van de kerkraad OLV-Alsemberg op 8 juli 2020. Kennisname.

 

De raad,

 

De gemeenteraad neemt kennis van het schrijven van de kerkfabriek OLV-Alsemberg ontvangen op 28 juli 2020 betreffende de nieuwe samenstelling van de kerkraad op 8 juli 2020. Naar aanleiding van de herverkiezing van de leden van de grote helft en van een voorzitter, secretaris en penningmeester is de samenstelling nu als volgt:

 

Leden van de grote helft:

-De heer Willy De Mesmaeker (penningmeester)

-De heer Luc Dewilde (lid)

-De heer Jozef Vander Meylen (lid)

 

Hun lidmaatschap eindigt in april 2026.

 

Leden van de kleine helft:

-De heer Jean-Pierre Swaelens (voorzitter)

-De heer Jan Christiaens (secretaris)

 

Hun lidmaatschap eindigt in april 2023.

 

Lid van rechtswege:

- De heer Hugo Casaer (door de bisschop aangestelde verantwoordelijke van de parochie tot 30/06/2021)

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Staat van samenstelling leden van de kerkraad Sint-Gurik Dworp op 12 augustus 2020. Kennisname.

 

De raad,

 

De gemeenteraad neemt kennis van het schrijven van de kerkfabriek Sint Gurik Dworp ontvangen op 4 september 2020 betreffende de nieuwe samenstelling van de kerkraad op 12 augustus 2020. Er hebben zich geen nieuwe kandidaten aangemeld. De samenstelling en de functies van de raad blijven ongewijzigd:

 

Leden van de grote helft:

-De heer Marc Debremaeker (voorzitter)

-Mevrouw Ann Van Den Daele (secretaris)

-De heer Roger Van Gaever (lid)

 

Hun lidmaatschap eindigt in april 2023 (Roger Van Gaever: april 2026).

 

Leden van de kleine helft:

-De heer Serge Tordeur (lid)

-De heer Willy Debraekeleer (penningmeester)

 

Hun lidmaatschap eindigt in april 2023.

 

Lid van rechtswege:

- De heer Jos Houthuys (door de bisschop aangestelde verantwoordelijke van de parochie)

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Gedeeltelijk verleggen voetweg nr. 19 te Huizingen - Definitieve vaststelling

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

- het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

- Omzendbrief van de Vlaamse Regering KB/ABB 2019/3 over de transacties van onroerende goederen

- artikel 40 en 41 van het decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017

 

                      Feitelijke motivering:

 

De beslissing van de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2020 houdende de voorlopige vaststelling om de voetweg nr 19 zoals ingeschreven in de Altas van de buurtwegen van Huizingen, gedeeltelijk te verleggen zoals weergegeven op het plan opgemaakt door landmeter-expert Jolanda Cardoen van het studiebureau D+A Consult dd. 30 maart 2020.

 

De beslissing van het college van burgemeester en schepenen in zitting van 24 juni 2020 houdende het organiseren van het openbaar onderzoek tot wijziging van de atlas der buurtwegen – gedeeltelijk verleggen van voetweg nr. 19 te 1654 Huizingen.

Het openbaar onderzoek is georganiseerd van 9 juli 2020 tot en met 7 augustus 2020 zoals bepaald in het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 23 september 2020 houdende het proces-verbaal van sluiting van het openbaar onderzoek, waaruit blijkt dat tijdens de periode van het openbaar onderzoek 3 opmerkingen / bezwaarschriften werden ingediend door:

- Trage Wegen Dilbeek (dhr. Hugo Marissens) per adres Nieuwenbos 19 te 1702 Groot-Bijgaarden (Dilbeek) – dd. 30 juli 2020

- Werkgroep Trage Wegen Zuid-West Brabant (dhr. Rik Houthuys) per adres Nachtegaalstraat 71 te 1501 Halle en vzw Trage Wegen (coördinator Steven Clays) per adres Kasteellaan 349A te 9000 Gent – dd. 5 augustus 2020

- Fietsersbond Halle (Lesley De Cruz) per adres Jean Laroystraat 106 bus 03 te 1500 Halle – dd. 6 augustus 2020

 

Samenvatting opmerkingen / bezwaarschrift Trage Wegen Dilbeek :

1) Het dossier is in strijd met het gemeentewegendecreet.

De aanvraag is ingediend door managers van Don Bosco Garage bvba. Een particulier of bedrijf kan geen aanvraag indienen, enkel de gemeente kan het initiatief nemen tot verplaatsing van een gemeenteweg ten dienste van het algemeen belang, geen particulier belang;

2) Deze aanvraag verwijst wat de meerwaarde betreft naar art. 29 van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen, die sinds 1 september niet meer rechtsgeldig is;

3) In het gemeenteraadsbesluit van Halle dd. 23 juni 2020 tot opstarten van het lopende openbaar onderzoek, staat uitdrukkelijk: Vanwege een procedurefout (de definitieve vaststelling van de gemeenteraad werd niet binnen de opgelegde termijn van 60 dagen na het einde van het openbaar onderzoek vastgesteld) besliste de deputatie dat het dossier volledig moest hernomen worden en deze keer volgens de nieuwe procedure opgelegd zoals in het decreet gemeentewegen dat in werking trad op 1 september 2019;

4) Het rooilijnplan dateert duidelijk van een vorige periode, -vermeldt als aanvrager Garage Don Bosco, terwijl Artikel 11 en 16 van het Gemeentewegendecreet aangeeft dat het de taak van de gemeente is om rooilijnplannen op te (laten) maken, -voorziet een definitieve beslissing door de deputatie, terwijl deze daar niet bevoegd voor is.

5) Ook de aankondiging van het openbaar onderzoek is onwettig en heeft wellicht een invloed op het aantal ingediende opmerkingen/bezwaren.

De stad Halle voorziet als enige mogelijkheid om bezwaren en opmerkingen in te dienen: via een met de post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs;

De gemeente Beersel voorziet enkel volgende mogelijkheden: naar de gemeente verstuurd met een aangetekende brief of afgegeven tegen ontvangstbewijs.

Artikel 17 § 4. voorziet dat de opmerkingen en de bezwaren uiterlijk de laatste dag van het openbaar onderzoek schriftelijk of digitaal aan het gemeentebestuur bezorgd worden.

6) Bovendien is er veelvuldig sprake van voetweg 19 in Beersel en voetweg 20 in Halle, vaak zonder vermelding van deelgemeente.

Sinds 1 september 2019 zijn er enkel nog gemeentewegen, gemeenteweg 19 komt voor in elke deelgemeente van Beersel en gemeenteweg 20 in elke deelgemeente van Halle. Telkens bijkomende vermelding van deelgemeente is essentieel om misverstanden te vermijden;

7) Op zich is er niets verkeerd met de nieuwe ligging van deze gemeentewegen, doch elke wijzing dient uit te gaan van de stad/gemeente in functie van het algemeen belang, volgens de procedure zoals voorzien in het gemeentewegendecreet.

 

Bespreking:

1) De aanvraag is tot stand gekomen door een aanvraag van een particulier.

Het decreet bepaald dat niemand een gemeenteweg kan aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad.

Aan het college van burgemeester en schepenen werd een dossier voorgelegd bevattende de dossierstukken welke beschreven worden in artikel 16 van het gemeentewegendecreet.

Dit dossier werd door de diensten onderzocht en volledig bevonden. Daarop werd het dossier voorgelegd aan de gemeenteraad.

Het voorgestelde tracé tot gedeeltelijk verleggen van de voetweg is overzichtelijk en vermijd rechte hoeken, wat voor voetweggebruikers heel belangrijk is.

Het beoogde tracé is bijgevolg een algemeen belang.

2) Dit is correct. Dit is een foutieve vermelding van het opstellen van het dossier.

Doch het is de intentie van de opsteller van het dossier om zich te engageren tot het betalen van een vergoeding voor waardevermeerdering dat het gedeeltelijk verleggen van de voetweg tot gevolg kan hebben.

3) Dit punt is gericht aan stad Halle, doch heeft onrechtstreeks ook betrekking op de gemeente Beersel. De beslissing voor definitieve vaststelling tot gedeeltelijke verlegging van de voetweg (gedeelte gelegen op gemeente Beersel) heeft de maximale periode van 60-dagen overschreven na beëindiging van het openbaar onderzoek destijds. Om deze reden heeft de deputatie destijds het dossier onontvankelijk verklaard.

4) Dit is correct. De plannen voor de gedeeltelijke verlegging dateren van vóór het decreet op gemeentewegen.

Het opstellen van het dossier heeft dit op het titelblad laten staan.

Op de inhoud of behandeling van dit dossier heeft dit geen invloed.

Het is de gemeenteraad dat tijdens de tweede beraadslaging het ontwerp rooilijnplan definitief zal vaststellen of weigeren.

5) Wat betreft de aankondiging van het openbaar onderzoek in de stad Halle kan de gemeente Beersel geen standpunt nemen aangezien dit buiten haar bevoegdheden valt.

De gemeente Beersel voorziet enkel volgende mogelijkheden: naar de gemeente verstuurd met een aangetekende brief of afgegeven tegen ontvangstbewijs.

Wat betreft de foutieve publicatie voor de gemeente Beersel voor wat betreft op welke manieren er opmerkingen en/of bezwaarschriften konden ingediend worden is niet correct.

Op de affiche van het openbaar onderzoek stond volgende tekst (gedeelte dat van toepassing is):

Schriftelijke opmerkingen of bezwaren kunnen tijdens periode van het openbare onderzoek bij het College van Burgemeester en Schepenen worden ingediend. Opmerkingen en bezwaren worden uiterlijk de laatste dag van het openbaar onderzoek naar de gemeente verstuurd met een aangetekende brief of afgegeven tegen ontvangstbewijs of digitaal aan het gemeentebestuur bezorgd.

De mogelijkheid tot indienen van digitale opmerkingen en bezwaarschriften was voorzien zoals het decreet dit voorziet.

6) Hiervoor verwijzen we naar de affiche van het openbaar onderzoek en het gehele dossier omtrent gedeeltelijke verlegging van de voetweg.

Op de affiche van het openbaar onderzoek wordt er verwezen naar de deelgemeente Huizingen en in de tekst letterlijker verwijzing naar de atlas der buurtwegen van Huizingen.

Ook de documenten van de opsteller van het dossier wordt verwezen naar de atlas der buurtwegen van Beersel (als hoofdgemeente) en Huizingen (als deelgemeente).

Het is zo dat de voetweg in de atlas der buurtwegen van Buizingen deze voetweg onder een ander nummer is gekend.

Doch in de affiche van het openbaar onderzoek van Beersel als in het dossier dat in openbaar onderzoek lag was duidelijk hieromtrent dat het om voetweg nr. 19 ging in Huizingen.

7) Wij verwijzen naar punt 1 in deze bespreking dat het voorliggende dossier niet strijdig is met het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Samenvatting opmerkingen/bezwaarschrift Werkgroep Trage Wegen Zuid-West Brabant en vzw Trage Wegen:

1) De aankondiging door de stad Halle van het openbaar onderzoek stelt: “Eventuele bezwaren en opmerkingen kan je binnen deze termijn via een met de post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs worden gericht aan het college van burgemeester en schepenen, Oudstrijdersplein 18, 1500 Halle”. Op mijn mail aan de stad Halle dd. 6 juli 2020 – in het kader van een ander lopend openbaar onderzoek voor het openen van een gemeenteweg, nl. aan de Kasteelvijver – waarin ik stelde dat deze vorm van bezwaar indienen in strijd is met het Gemeentewegendecreet, ontving ik, na mijn rappel van 14 juli 2020, op 17 juli 2020 een bericht van de juridische dienst van de stad Halle, stellende “Bezwaren kunnen ook worden ingediend via het adres dat op www.halle.be wordt vermeld, nl. info@halle.be.”. Vandaar dat we ons bezwaar heden per email aan de stad richten. De aankondiging van de gemeente Beersel laat wel een bezwaar per email ("digitaal") toe.

2) Het dossier is in strijd met art. 8, 10 en 11 van het Gemeentewegendecreet (GWD). Enerzijds is duidelijk dat het GWD van kracht is in dit dossier. De gemeenteraadsbeslissing 2020_GR_0162 van de stad Halle vermeldt: "Vanwege een procedurefout (de definitieve vaststelling van de gemeenteraad werd niet binnen de opgelegde termijn van 60 dagen na het einde van het openbaar onderzoek vastgesteld) besliste de deputatie dat het dossier volledig moest hernomen worden en deze keer volgens de nieuwe procedure opgelegd zoals in het decreet gemeentewegen dat in werking trad op 1 september 2019."

Anderzijds is hier onmiskenbaar sprake van een aanvraag door een particulier belanghebbende.

3) Dit is al de derde keer dat in onderhavig dossier een openbaar onderzoek wordt gevoerd. Bij het vorige openbaar onderzoek hekelden we in ons bezwaar dd. 1 augustus 2019 precies reeds het dienen van het particulier belang: "Het voorliggende dossier wekt de indruk dat alle stappen reeds binnenskamers zijn besproken tussen de overheid en de BAATHEBBENDE partij, zonder de BELANGHEBBENDEN, de voetweggebruikers, te raadplegen."

De werkwijze bij het verplaatsen of afschaffen van een openbare gemeenteweg is radicaal gewijzigd door het nieuwe GWD. Het GWD voorziet uitdrukkelijk niet in de mogelijkheid tot aanvraag door een particulier om een gedeelte van een gemeenteweg te verleggen of op te heffen. Het initiatief moet uitgaan van de gemeente (art. 8, 10, 11 GWD): “Het aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen van een gemeenteweg kan alleen via een administratieve procedure en de goedkeuring van de gemeenteraad, zoals is opgenomen in het voorstel van decreet.” (Toelichting GWD bij art. 8). “Omwille van het algemeen belang van het gemeentelijke wegennet wordt niet in andere mogelijkheden [dan 30-jarig niet-gebruik of heropening en herwaardering] voorzien om de wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg te vragen.” (Toelichting GWD bij art. 8).

Wij hebben deze schending van het GWD ter kennis gebracht aan het schepencollege van de stad Halle met onze mail aan info@halle.be dd. 7 juli 2020, met rappels op 14 juli 2020 en 24 juli 2020. We mochten geen reactie van het schepencollege ontvangen.

Hieruit kunnen we afleiden dat de stad Halle (en mogelijk ook de gemeente Beersel) ervan uitgaan dat een aanvraag door een particulier belanghebbende wel kan.

Dit is door het GWD niet meer toegelaten.

Onderhavig dossier moet worden stopgezet.

4) Het openbaar onderzoek dient ter plaatse duidelijk te worden geafficheerd (GWD art. 17 §2, 1°). Dit is niet het geval, zoals blijkt uit deze foto, genomen op 19 juli 2020, tijdens het openbaar onderzoek. De bestaande buurtweg 20 loopt ter hoogte van de poort. En de aankondiging van het openbaar onderzoek hangt… aan de paal uiterst rechts op de foto, dan nog met de rug naar de voetweg.

 

5) De meerwaarde is een onderschatting. Zo gaat de stad Halle akkoord met een meerwaarde te betalen door de aanvrager van € 13.478,12. De werkelijke meerwaarde beloopt een fors veelvoud daarvan. De garage realiseert immers enorme mogelijkheden, ook voor de toekomst. Ook deze lage meerwaarde is een gevolg van het feit dat het dossier feitelijk is samengesteld door de belanghebbende, en we kunnen niet begrijpen dat de stad en gemeente die het belang van de gemeenschap moeten dienen, daar zomaar mee akkoord gaan. Het wijzigingsdossier, als stuk door de stad Halle gevoegd bij onderhavig openbaar onderzoek, bevat een verklaring van de zaakvoerders of eigenaars van garage Don Bosco waarin ze zich bereid verklaren te betalen "de kosten van schattingsverslag opgemaakt door de aangestelde deskundige voor het bepalen van de meerwaarde". Het bij dit openbaar onderzoek gevoegd schattingsverslag is gewoon een herneming van dat bij het tweede openbaar onderzoek, in 2019, waarbij nu enkel de waarde wat geactualiseerd is. Dit is duidelijk, het schattingsverslag is gemaakt in opdracht van een particulier belanghebbende en dus in zijn voordeel. Er moet een onafhankelijke schatting van de meerwaarde zijn volgens de regels van de kunst en het GWD, art. 28 §2.

 

Bespreking:

1) Wat betreft de aankondiging van het openbaar onderzoek in de stad Halle kan de gemeente Beersel geen standpunt nemen aangezien dit buiten haar bevoegdheden valt.

2-3) De aanvraag is tot stand gekomen door een aanvraag van een particulier.

Het decreet bepaald dat niemand een gemeenteweg kan aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad.

Aan het college van burgemeester en schepenen werd een dossier voorgelegd bevattende de dossierstukken welke beschreven worden in artikel 16 van het gemeentewegendecreet.

Dit dossier werd door de diensten onderzocht en volledig bevonden. Daarop werd het dossier voorgelegd aan de gemeenteraad.

Het voorgestelde tracé tot gedeeltelijk verleggen van de voetweg is overzichtelijk en vermijd rechte hoeken, wat voor voetweggebruikers heel belangrijk is.

Het beoogde tracé is bijgevolg een algemeen belang.

4) De affiches van het openbaar onderzoek werden duidelijk en zichtbaar opgehangen aan het begin- en eindpunt van de te verplaatsen voetweg.

Dit illustreert onder andere de foto dat werd bijgevoegd. De indiener heeft de affiche langs de Alsembergsesteenweg te Buizingen duidelijk opgemerkt.

5) Dit punt is gericht aan stad Halle, doch heeft onrechtstreeks ook betrekking op de gemeente Beersel.

Het decreet houdende de gemeentewegen bepaald in artikel 28 dat de waardevermindering of de waardevermeerdering wordt vastgesteld door een landmeter-expert, aangesteld door de gemeente. Bij betwisting door de eigenaar wordt de waardevermindering of de waardevermeerdering vastgesteld door een college dat bestaat uit de landmeter-expert die de gemeente heeft aangesteld en een landmeter-expert die de eigenaar aanstelt.

Voor de gemeente Beersel werd landmeter-expert Lode Verdoodt van INTOP AXIOS bv aangesteld voor het opstellen van een proces-verbaal van schatting.

 

Samenvatting opmerkingen / bezwaarschrift Fietsersbond Halle:

1) Het dossier in strijd met art. 8, 10 en 11 van het Gemeentewegendecreet (GWD) dat in voege is sinds 1 september 2019, en dat stelt dat een aanvraag tot verlegging het algemeen belang moet dienen en niet door de nood van een particulier mag gemotiveerd zijn.

Het decreet is van toepassing voor dit dossier, zie ook de vermelding in de gemeenteraadsbeslissing 2020_GR_0162 van de stad Halle: “Vanwege een procedurefout (de definitieve vaststelling van de gemeenteraad werd niet binnen de opgelegde termijn van 60 dagen na het einde van het openbaar onderzoek vastgesteld) besliste de deputatie dat het dossier volledig moest hernomen worden en deze keer volgens de nieuwe procedure opgelegd zoals in het decreet gemeentewegen dat in werking trad op 1 september 2019.”

Deze aanvraag gaat duidelijk uit van een particuliere instantie en overtreedt dus het GWD. Inderdaad, de aankondigingen van het openbaar onderzoek in zowel Beersel als Halle vermelden dat het gaat om “de aanvraag van garage Don Bosco Garage bvba”

Dit terwijl het GWD de wijziging op aanvraag van een particuliere persoon of bedrijf uitdrukkelijk niet toestaat, zie parlementaire toelichting bij het GWD.

2) Een alternatieve weg is al aangelegd, wat doet uitschijnen dat er op voorhand al afspraken gemaakt werden, zonder echter de belanghebbende partijen (voetgangers en fietsers die de voetweg gebruiken) te raadplegen. Deze (kortere) alternatieve weg heeft een te hoge hellingsgraad voor fietsers, alsook kinderwagens, rolstoelgebruikers en andere mindermobielen. Bovendien is de wegbedekking (rolgrind) absoluut ongeschikt voor deze gebruikers van de voetweg. De vermelde honingraat-structuur is nauwelijks merkbaar behalve op het bovenste gedeelte van de helling (daar waar het grind al van afgerold is);

3) de meerwaarde van € 13.478,12 niet geschat is door een onafhankelijke schatter. Dit is een zware onderschatting van de reële meerwaarde die het opheffen van een openbare doorgang op een dergelijk groot perceel met zich meebrengt;

4) de aankondiging van het openbaar onderzoek niet duidelijk aangebracht naast de bestaande voetweg.

 

Bespreking:

1) De aanvraag is tot stand gekomen door een aanvraag van een particulier.

Het decreet bepaald dat niemand een gemeenteweg kan aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad.

Aan het college van burgemeester en schepenen werd een dossier voorgelegd bevattende de dossierstukken welke beschreven worden in artikel 16 van het gemeentewegendecreet.

Dit dossier werd door de diensten onderzocht en volledig bevonden. Daarop werd het dossier voorgelegd aan de gemeenteraad.

Het voorgestelde tracé tot gedeeltelijk verleggen van de voetweg is overzichtelijk en vermijd rechte hoeken, wat voor voetweggebruikers heel belangrijk is.

Het beoogde tracé is bijgevolg een algemeen belang.

2) Het is correct dat er een alternatieve weg is aangelegd door de garage Don Bosco welke afbuigt naar rechts en zo uitkomt tussen de gebouwen Alsembergsesteenweg 164 en 172 te Buizingen.

De enige officiële voetweg is nog steeds deze zoals ingeschreven in de atlas der buurtwegen van Huizingen gekend onder voetweg nr. 19.

3) Dit punt is gericht aan stad Halle, doch heeft onrechtstreeks ook betrekking op de gemeente Beersel.

Het decreet houdende de gemeentewegen bepaald in artikel 28 dat de waardevermindering of de waardevermeerdering wordt vastgesteld door een landmeter-expert, aangesteld door de gemeente. Bij betwisting door de eigenaar wordt de waardevermindering of de waardevermeerdering vastgesteld door een college dat bestaat uit de landmeter-expert die de gemeente heeft aangesteld en een landmeter-expert die de eigenaar aanstelt.

Voor de gemeente Beersel werd landmeter-expert Lode Verdoodt van INTOP AXIOS bv aangesteld voor het opstellen van een proces-verbaal van schatting.

4) De affiches van het openbaar onderzoek werden duidelijk en zichtbaar opgehangen aan het begin- en eindpunt van de te verplaatsen voetweg zoals het decreet op gemeentewegen bepaald.

 

Het gedeeltelijk verleggen van de voetweg nr. 19 te Huizingen geeft aanleiding tot een waardevermindering of waardevermeerdering van het perceel waarop de voetweg gesitueerd is.

Voor het bepalen van de waardevermindering of de waardevermeerdering dient er een landmeter-expert, aangesteld te worden door de gemeente.

Voor de gemeente Beersel werd landmeter-expert Lode Verdoodt van INTOP AXIOS bv aangesteld voor het opstellen van een proces-verbaal van schatting.

Het proces-verbaal van schatting bepaald dat er door de verlegging van de voetweg nr. 19 er een waardevermeerdering ontstaat.

De meerwaarde dat er ontstaat door de gedeeltelijke verlegging van voetweg nr. 19 op het perceel 341/A wordt geraamd op 1.842,57 €. Het schattingsverslag wordt als bijlage bij dit besluit gevoegd.

 

De voetweg nr. 19 wordt door deze gedeeltelijke verplaatsing niet onderbroken. Het voorgestelde tracé is overzichtelijker en bevat geen rechte hoeken waardoor het gebruikscomfort voor de voetweggebruiker gegarandeerd blijft.

De voorgestelde gedeeltelijke verlegging blijft een logische verbinding tussen de Oudstrijdersstraat te 1654 Huizingen en de Alsembergsesteenweg  te 1501 Buizingen zonder in te leveren op de omgevingskwaliteit en de belevingswaarde.

 

Gezien de voetweg nr. 19 te 1654 Huizingen aansluit op de voetweg nr. 20 te 1501 Buizingen kan er een nadelig effect ontstaan op de verbindingsmogelijkheden via het intergemeentelijk wegennetwerk.

Om deze reden dient de procedure tot het verleggen van de voetweg nr. 20 te 1501 Buizingen ook volledig doorlopen te worden en definitief vastgesteld.

Tot zo lang de gedeeltelijke verlegging van de voetweg nr. 20 te 1501 Buizingen niet doorgevoerd is, dient de huidige voetweg nr. 19 te 1654 Huizingen open te blijven voor alle weggebruikers.

Vanaf het ogenblik dat de voetweg nr. 20 te 1501 Buizingen gedeeltelijk is verlegd en aansluit op het tracé van de gedeeltelijke verplaatsing van de voetweg nr. 19 te 1654 Huizingen zoals voorgesteld op het plan opgemaakt door landmeter-expert Jolanda Cardoen van het studiebureau D+A Consult dd. 30 maart 2020 mag het gedeelte van de voetweg aangeduid in rode kleur worden afgesloten.

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld:

- om de gedeeltelijke verplaatsing van voetweg nr. 19 te 1654 Huizingen voorlopig vast te stellen.

De huidige ligging van de voetweg nr. 19 te 1654 Huizingen blijft behouden tot de voetweg nr. 20 te 1501 Buizingen ook gedeeltelijk verlegd is zodat de verbindingsmogelijkheid via het intergemeentelijk wegennetwerk gegarandeerd blijft.

- het betalen van de meerwaarde ten bedrage van 1.842,57 € zoals beschreven in het proces-verbaal van schatting opgesteld door landmeter-expert Lode Verdoodt van INTOP AXIOS bv

 

Tegen het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan kan een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering, binnen een termijn van dertig dagen die ingaat de dag nadat de beslissing werd betekend.

Bij uitblijven van administratief beroep wordt het college van burgemeester en schepenen gelast om de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan in het Belgisch Staatsblad te publiceren.

Het besluit heeft uitwerking veertien dagen na bekendmaking.

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist het ontwerp-rooilijnplan voor de gedeeltelijke verlegging van voetweg nr. 19 te 1654 Huizingen opgemaakt door landmeter-expert Jolanda Cardoen van het studiebureau D+A Consult dd. 30 maart 2020 definitief vast te stellen.

De huidige ligging van de voetweg nr. 19 te 1654 Huizingen blijft behouden tot de voetweg nr. 20 te 1501 Buizingen ook gedeeltelijk verlegd is zodat de verbindingsmogelijkheid via het intergemeentelijk wegennetwerk gegarandeerd blijft.

 

Artikel 2:

Het besluit van de gemeenteraad tot gedeeltelijke verlegging van de voetweg nr. 19 te 1654 Huizingen wordt onmiddellijk na de definitieve vaststelling gepubliceerd op de gemeentelijke website en aangeplakt aan het gemeentehuis en ter plaatse, minstens aan het begin- en eindpunt van het te verleggen gedeelte van de voetweg.

 

Het college van burgemeester en schepenen brengt iedereen die in het kader van het openbaar onderzoek een standpunt, opmerking of bezwaar heeft ingediend, met een beveiligde zending op de hoogte van het besluit van de gemeenteraad tot het gedeeltelijk verleggen van de voetweg nr. 19.

 

Het grafisch plan wordt samen met het besluit van de gemeenteraad tot het gedeeltelijk verleggen van de voetweg nr. 19 onmiddellijk na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending bezorgd aan het departement en aan de deputatie van de provincie waarin de gemeente ligt.

 

Artikel 3:

De grondeigenaar te verzoeken de meerwaarde ingevolge een gedeeltelijke verlegging van de voetweg nr. 19 naar een gunstigere plaats begroot door landmeter-expert Lode Verdoodt van INTOP AXIOS bv - op  1.842,57 € te betalen na ontvangst van de factuur welke de gemeente Beersel bezorgt.

 

Artikel 4:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Provincie Vlaams Brabant - dienst Mobiliteit

beveiligde zending

Het departement Mobiliteit en Openbare werken

beveiligde zending

Iedereen die een standpunt, opmerking of bezwaar heeft ingediend

beveiligde zending

Financieel directeur

besluit

 

Artikel 5:

Bij uitblijven van administratief beroep wordt het college van burgemeester en schepenen gelast om de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan in het Belgisch Staatsblad te publiceren.

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Uitvoeren van riolerings- en wegeniswerken Steenweg op Ukkel op het grondgebied van de gemeente Beersel en Ukkelsesteenweg op het grondgebied van de  gemeente Linkebeek - Goedkeuring lastvoorwaarden, gunningswijze, bestek en uitvoeringsplannen.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

•                      Wettelijke motivering

 

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

 

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

•                      Feitelijke motivering

Er dient overgegaan tot de opdracht "Uitvoeren van riolerings- en wegeniswerken Steenweg op Ukkel op het grondgebied van de gemeente Beersel en Ukkelsesteenweg op het grondgebied van de  gemeente Linkebeek”.

 

De gemeenteraad heeft in zitting van 30 september 2015 de samenwerkingsovereenkomst voor wegenis- en rioleringswerken Ukkelsesteenweg (Linkebeek)/Steenweg op Ukkel (Beersel) goedgekeurd. De verschillende partijen hebben beslist de hoger beschreven werken in het algemeen belang, samen te voegen en de gemeente Beersel aan te duiden, in gezamenlijke naam bij de procedure, bij de sluiting en de uitvoering van de opdracht als "Opdrachtgevend bestuur" op te treden.

 

De gemeenteraad ging in zitting van 26 juni 2019 principieel akkoord met de opdracht "Wegen- en rioleringswerken in de Steenweg op Ukkel".

 

De studieopdracht voor de opdracht “Uitvoeren van riolerings- en wegeniswerken Steenweg op Ukkel op het grondgebied van de gemeente Beersel en Ukkelsesteenweg op het grondgebied van de  gemeente Linkebeek” werd toevertrouwd aan Sweco Belgium nv, Arenbergstraat 13 bus 1 te 1000 Brussel.

 

In het kader van de opdracht “Uitvoeren van riolerings- en wegeniswerken Steenweg op Ukkel op het grondgebied van de gemeente Beersel en Ukkelsesteenweg op het grondgebied van de  gemeente Linkebeek” werd een bestek met nr. DOM-021/14/000-W opgesteld door de ontwerper, Sweco Belgium nv, Arenbergstraat 13 bus 1 te 1000 Brussel.

 

De indicatieve uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 2.053.501.09 excl. btw als volgt opgesplitst:

-Gemeente Beersel: € 277.029,02;

-Farys Intervia Beersel: € 357.813,31;

-Farys Aquario Beersel: € 1.016.979,64;

-Gemeente Linkebeek: € 119.328,68;

-Farys Linkebeek: € 282.350,45.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

•                      Financiering

De vereiste budgetten voor het aandeel van de gemeente Beersel zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

De indicatieve uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 2.053.501.09 excl. btw als volgt opgesplitst:

-Gemeente Beersel: € 277.029,02;

-Farys Intervia Beersel: € 357.813,31;

-Farys Aquario Beersel: € 1.016.979,64;

-Gemeente Linkebeek: € 119.328,68;

-Farys Linkebeek: € 282.350,45.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

 

Artikel 1:

Het bestek met nr. DOM-021/14/000-W, uitvoeringsplannen en de indicatieve raming voor de opdracht “Uitvoeren van riolerings- en wegeniswerken Steenweg op Ukkel op het grondgebied van de gemeente Beersel en Ukkelsesteenweg op het grondgebied van de  gemeente Linkebeek”, opgesteld door de ontwerper, Sweco Belgium nv, Arenbergstraat 13 bus 1 te 1000 Brussel worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De indicatieve uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 2.053.501.09 excl. btw als volgt opgesplitst:

-Gemeente Beersel: € 277.029,02;

-Farys Intervia Beersel: € 357.813,31;

-Farys Aquario Beersel: € 1.016.979,64;

-Gemeente Linkebeek: € 119.328,68;

-Farys Linkebeek: € 282.350,45.

 

Artikel 2:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Artikel 3:

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Artikel 4:

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:

Financieel meerjarenplan

2020-2025

Budgetjaar

2020 en andere jaren

Bedrag indicatieve uitgave inclusief BTW:

De indicatieve uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 2.053.501.09 excl. btw als volgt opgesplitst:

-Gemeente Beersel: € 277.029,02;

-Farys Intervia Beersel: € 357.813,31;

-Farys Aquario Beersel: € 1.016.979,64;

-Gemeente Linkebeek: € 119.328,68;

-Farys Linkebeek: € 282.350,45.

Volgnr. MJP

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

MJP000612

AC000032

22400000

02

0310

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Verkoop grond Kapellerond 17 te Lot - Principe

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

 

                      Wettelijke motivering:

 

Het decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

                      Feitelijke motivering:

 

Momenteel is de grond gelegen Kapellerond 17 te Lot eigendom van de gemeente Beersel en het gebouw eigendom van Woonpunt Zennevallei.

 

Het College van Burgemeester en Schepenen heeft aan Woonpunt Zennevallei (WPZ) de vraag gesteld om deze toestand te regulariseren.

 

WPZ stelt voor om het hierna vermeld deel van de grond Kapellerond 17 te Lot aan te kopen volgens het opmetingsplan opgemaakt door Landmeter Filip Branckaert hierbij gevoegd om deze toestand te regulariseren :

 

aankoop 98ca van Lot 1 : Grond – Beersel 5 Afd/Lot – Sectie A nr 15 C11 – opp. 1are63ca

aankoop 05ca van Lot 2 : Tuin – Beersel 5 Afd/Lot – Sectie A nr 15 G9 – opp. 8are02ca

 

Woonpunt Zennevallei gaat akkoord om alle kosten (oa. opmetings- , schattings- en notariskosten enz. ) ten laste nemen die met de verkoop te maken hebben.

 

 

                      Financiering

 

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

 

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

 

De gemeenteraad beslist in principe over te gaan tot de verkoop van het hierna vermeld deel van de grond Kapellerond 17 te Lot :

 

98ca van Lot 1 : Grond – Beersel 5 Afd/Lot – Sectie A nr 15 C11 – opp. 1are63ca

05ca van Lot 2 : Tuin – Beersel 5 Afd/Lot – Sectie A nr 15 G9 – opp. 8are02ca

 

Artikel 2:

 

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast het desbetreffende verkoopdossier op te stellen en deze voor toelating voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Artikel 3:

 

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Woonpunt Zennevallei

Brief

Dienst Financiën

Mail

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Goedkeuring van samenwerkingsafspraken tussen de gemeentelijke basisscholen en het Vrij CLB Halle.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Het decreet lokaal bestuur, artikel 40;

 

De nieuwe gemeentewet, artikel 117;

 

Het decreet van 27 april 2018 betreffende de leerlingenbegeleiding in het basisonderwijs, het secundair onderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding, inzonderheid hoofdstuk 2, afdeling 3, artikel 14;

 

Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, art. 62, par. 1, 10°;

 

Het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 2018 tot operationalisering van de leerlingenbegeleiding in het basisonderwijs, het secundair onderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding inzonderheid hoofdstuk 3, artikel 15

 

                      Feitelijke motivering:

Het aflopen van het huidig beleidscontract (goedgekeurd door de gemeenteraad van 20/06/2012);

 

Een schoolbestuur moet voor elk van zijn scholen die behoren tot het gesubsidieerd gewoon en buitengewoon basisonderwijs, samenwerkingsafspraken maken om erkend te worden of te blijven (de centra voor leerlingenbegeleiding die bij de inwerkingtreding van dit decreet erkend zijn, moeten geen nieuwe aanvraag tot erkenning indienen)

 

Het initiatief van de gemeentelijke basisscholen om in onderling overleg de huidige samenwerking met het vrij CLB te evalueren en bij te sturen;

 

De goede samenwerking met het vrij CLB Halle;

 

De school is de eerste actor binnen de leerlingenbegeleiding en moet dan ook de schoolinterne leerlingenbegeleiding op zich nemen;

 

De school werkt hiervoor een geïntegreerd beleid op leerlingenbegeleiding uit, dat een invulling en uitwerking in alle fasen van het zorgcontinuüm per begeleidingsdomein omvat;

 

De school is de eindverantwoordelijke van het beleid op leerlingenbegeleiding voor iedere fase van het zorgcontinuüm en dat zij voor de uitvoering van haar taken ondersteund wordt door schoolexterne instanties;

 

De school moet samenwerken met een centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) en moet daarom het initiatief nemen tot het maken van samenwerkingsafspraken met een centrum

 

Het overleg tussen de directies  van de school en van het vrij CLB Halle heeft geleid heeft tot samenwerkingsafspraken;

 

Het overleg met de schoolraden over deze samenwerkingsafspraken;

 

De samenwerkingsovereenkomsten tussen het vrij CLB Halle en de 4 gemeentelijke basisscholen als bijlage bij deze beslissing gevoegd.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist dat de bestaande samenwerkingsovereenkomsten tussen het vrij CLB Halle en de gemeentelijke basisscholen worden opgeheven en dat de hierbij gevoegde  samenwerkingsovereenkomsten worden goedgekeurd.

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Vrij CLB Halle

samenwerkingsovereenkomst en gemeenteraadsbesluit

ouders

Het schoolbestuur informeert ouders en leerlingen over de samenwerkingsafspraken met het centrum via de schoolbrochure en schoolreglement

schooldirectie

gemeenteraadsbesluit

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Goedkeuring schoolreglement gemeentelijke basisscholen van Beersel.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, artikelen 27,28,33,37,54 en 172 quinquies;

 

Het decreet betreffende de leerlingenbegeleiding in het basisonderwijs ,het secundair onderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding van 18 april 2018;

 

Het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse

Onderwijsraad, artikel 21.

 

De ministeriële omzendbrief van 5 juni 2012 betreffende het inschrijvingsrecht en de

aanmeldingsprocedures in het basisonderwijs.

 

De aanpassingen aan de ministeriële omzendbrief van 21 december 1998 betreffende het uitreiken van het getuigschrift basisonderwijs;

 

De ministeriële omzendbrief van 21 juni 2017 betreffende samenstelling ondersteuningsnetwerken in het basis en secundair onderwijs ;

 

De aanpassingen aan de ministeriële omzendbrief van 8 februari 2002 betreffende informatie bij eerste inschrijving en schoolreglement;

 

De aanpassingen aan de ministeriële omzendbrief van 22 juni 2007 betreffende kostenbeheersing in het basisonderwijs;

 

 

                      Feitelijke motivering:

Het schoolbestuur moet voor elk van zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt;

 

Huidig schoolreglement gewoon basisonderwijs goedgekeurd op 27/11/2019 is aan actualisatie toe;

 

Meer specifieke afspraken worden opgenomen in de infobrochure;

 

Het overleg in de schoolraden;

 

Het model van schoolreglement van het Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap;

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist dat het bestaande schoolreglement van de gemeentelijke basisscholen, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 27/11/2019, wordt opgeheven.

 

Artikel 2:

Het hierbij gevoegde schoolreglement wordt goedgekeurd.

 

Artikel 3:

De meer specifieke regels en afspraken worden door het college van burgemeester en schepenen opgenomen in de schoolbrochure.

 

Artikel 4:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

ouders en leerkrachten

het schoolreglement gewoon basisonderwijs en de infobrochure worden bij elke inschrijving van een leerling bezorgd en nadien bij elke wijziging, elektronisch ter beschikking gesteld

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Subsidiereglement voor de financiële compensatie voor het verlies aan inkomsten door de annulatie van winstgevende activiteiten en voor doorlopende kosten voor infrastructuur tijdens de coronacrisis.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Het Cultuurpactdecreet van 28 januari 1974;

Artikel 40 en 41 van het decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige gemeentelijke toelagen.

 

                      Feitelijke motivering:

Door de corona-epidemie kwam de werking van verenigingen en organisaties stil te liggen, werden winstgevende activiteiten noodgedwongen geannuleerd terwijl vaste kosten doorliepen.

Het is wenselijk het verlies aan inkomsten door de annulatie van winstgevende activiteiten en de doorlopende kosten voor infrastructuur tijdens de coronacrisis te compenseren;

 

De storting van het bedrag van 341.922,86 euro door de Vlaamse Gemeenschap op 15 juli 2020 "Noodfonds 2020".

 

Gelet op het gunstig advies van de werkgroep subsidiëring d.d. 16 september 2020.

 

Het amendement ingediend door de heer Klaas Slootmans op 29 september 2020 met volgende inhoud:

 

"Amendement agendapunt 17 - goedkeuring subsidiereglement compensatie verlies

 

Artikel 5 dat luidt:

De aanvrager vraagt de subsidie aan via het aanvraagformulier op de website van gemeente Beersel uiterlijk op 8 november 2020.

 

Te vervangen door:

 

De aanvrager vraagt de subsidie aan via het aanvraagformulier op de website van gemeente Beersel uiterlijk op 13 december 2020."

 

Ter zitting wordt een amendement ingediend door de heer Jan Steyaert met volgende inhoud:

 

"Amendement agendapunt 17-18 gemeenteraad 30/09/2020 ingediend door Groen (Jan Steyaert):

 

Verenigingen met een groot ledenaantal kunnen een gemotiveerd voorstel indienen tot bijkomende steun."

 

De stemming over het amendement van de heer Slootmans geeft volgende uitslag:16 neen-stemmen bij 8 onthoudingen.

 

De stemming over het amendement van de heer Steyaert geeft volgende uitslag: 3 ja-stemmen bij 16 neen-stemmen en 5 onthoudingen.

 

Vervolgens wordt overgegaan tot de stemming over het eigenlijke agendapunt.

 

                      Financiering

De uitgaven zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met 21 ja-stemmen (Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Jos Savenberg, Sonia Van Wanseele, Christelle Mayné, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Ingrid Verschueren, Bruno Lerminiaux, Erwin Rosseel, Marc Beling, Perrine Marchal, Nadine Maes, Nele Van Craenem, Emmanuel Donge, Lauren Kolinsky, Maxime Timmerman en Linda Boon), 3 onthoudingen (Jan Steyaert, Kris De Greef en Tilia Casaer).

 

Artikel 1:

Het subsidiereglement voor de financiële compensatie voor het verlies aan inkomsten door de annulatie van activiteiten en voor doorlopende kosten voor infrastructuur tijdens de coronacrisis, wordt als volgt vastgesteld:

 

HOOFDSTUK I.  ALGEMENE BEPALINGEN EN VOORWAARDEN.

 

Artikel 1. Periode

Het reglement geldt

-voor geannuleerde activiteiten van erkende verenigingen die voorzien waren in de periode maart 2020 tot en met 31 december 2020, maar die door de coronamaatregelen niet konden plaatsvinden en

-voor doorlopende kosten voor infrastructuur zoals huurgelden, energiekosten, verzekeringspremies,… in de periode dat het niet mogelijk was door de coronamaatregelen om activiteiten te organiseren in het verenigingslokaal.

 

Artikel 2. Doel

Door de corona-epidemie kwam de werking van verenigingen stil te liggen, werden winstgevende activiteiten noodgedwongen geannuleerd terwijl vaste kosten doorliepen.

Dit subsidiereglement dient ter compensatie van het verlies aan inkomsten door de annulatie van winstgevende activiteiten en ter ondersteuning van doorlopende kosten voor infrastructuur tijdens de coronacrisis.

 

Artikel 3. Doelgroep

Het reglement kan ingeroepen worden door:

• erkende Beerselse verenigingen (jeugd, sport, cultuur)

•  organisaties in samenwerking met gemeente Beersel

 

Het reglement kan niet ingeroepen worden door politieke partijen en hun Beerselse afdelingen.

 

Artikel 4. Voorwaarden en bewijsstukken

De subsidie (totaal van de verschillende rubrieken) bedraagt maximaal 2000 euro per vereniging.

 

De vereniging dient te bewijzen dat de soort winstgevende activiteiten deel uitmaken van de basiswerking door aan te tonen dat deze voorzien waren in het een jaarprogramma 2020 of door aan te tonen dat deze door de vereniging reeds 3 maal in het verleden werden georganiseerd. (bv. persartikels, affiches,…)

 

Het bedrag van de inkomsten van eerdere gelijkaardige winstgevende activiteiten dient gestaafd te worden met bewijsstukken uit de boekhouding.

 

Doorlopende kosten voor infrastructuur zoals huurgelden, energiekosten, verzekeringspremies,… in de periode dat het niet mogelijk was door de coronamaatregelen om activiteiten te organiseren in het verenigingslokaal, worden gestaafd aan de hand van bewijsstukken, al dan niet op naam van de vereniging, met een duidelijke vermelding van de geleverde diensten.

 

HOOFDSTUK II. PROCEDURE

 

Artikel 5. Aanvraagprocedure

De aanvrager vraagt de subsidie aan via het aanvraagformulier op de website van gemeente Beersel uiterlijk op 8 november 2020.

 

De aanvraag wordt gestaafd met genummerde bewijsstukken (zie artikel 4). Een voorschotregeling is bij deze subsidie niet mogelijk.

 

Laattijdige aanvragen worden niet behandeld.

 

Artikel 6. Volgende verliesposten of doorlopende kosten komen in aanmerking voor de financiële compensatie:

De subsidie (totaal van de verschillende rubrieken) bedraagt maximaal 2000 euro per vereniging.

a) max. 500 euro aan verlies van sponsorgelden;

b) max. 500 euro aan verlies van opbrengsten door verkoop van drank of voeding (bv. kantine, barinkomsten, winkeltje jeugdbeweging,…);

c) max. 500 euro aan verlies van ticketverkoop van geannuleerde voorstellingen, inschrijvingsgelden

geannuleerde wedstrijden-tornooien,...;

d) max. 500 euro aan verloren inkomsten door geannuleerde eetfestijnen;

e) max. 500 euro aan verlies inkomsten door andere geannuleerde winstgevende activiteiten, op voorwaarde dat de opbrengst geldt voor de totale werking en niet voor de deelwerkingen (bv. afdeling binnen jeugdbeweging);

f) max. 500 euro voor doorlopende kosten voor infrastructuur, zoals huurgelden, energiekosten, verzekeringspremies,… in de periode dat het niet mogelijk was door de coronamaatregelen om activiteiten te organiseren in het verenigingslokaal.

 

Artikel 7. Betaling

De uitbetaling van de toelage gebeurt overeenkomstig de reglementering betreffende de gemeentelijke comptabiliteit, op bevel van het college van burgemeester en schepenen door overschrijving op de rekening van de vereniging, uiterlijk 4 weken na de collegebeslissing.

 

Artikel 8. Terugvordering en beroepsmogelijkheid

Indien blijkt dat door de erkende verenigingen of organisatoren onjuiste gegevens werden verstrekt of indien de voorwaarden van dit reglement niet werden nageleefd kan het college van burgemeester en schepenen de op grond van dit reglement toegekende subsidie geheel of gedeeltelijk terugvorderen van de betrokken instanties.

 

Tegen de beslissing van de vaststelling van de subsidie kan de aanvrager beroep aantekenen. Dit gebeurt binnen de 30 dagen na kennisname van deze beslissing met een schriftelijke en voldoende gemotiveerd bezwaarschrift, gericht aan het College van Burgemeester en Schepenen. De bewijslast van het indienen van het bezwaarschrift ligt bij de indiener.

 

Het schepencollege beslist tot eventuele terugvorderingen van subsidies en beoordeelt de ingediende beroepen na advies van de werkgroep subsidiëring. De werkgroep subsidiëring bestaat minstens uit vertegenwoordigers van de administratie en vertegenwoordigers van de adviesraden. De controle omvat eveneens een juridische toetsing.

 

 

Artikel 9.

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Verenigingen en organisaties

publicatie op website, e-mail

 

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Goedkeuring subsidiereglement voor coronaveilige activiteiten van verenigingen en organisaties

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Het Cultuurpactdecreet van 28 januari 1974;

Artikel 40 en 41 van het decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige gemeentelijke toelagen.

 

                      Feitelijke motivering:

Verenigingen en organisaties dienen extra hygiëne- en social distancingmaatregelen te nemen om activiteiten veilig te laten verlopen. Deze veiligheidsmaatregelen brengen extra kosten met zich mee. Het is wenselijk verenigingen en organisaties hierbij te ondersteunen.;

 

De storting van het bedrag van 341.922,86 euro door de Vlaamse Gemeenschap op 15 juli 2020 "Noodfonds 2020".

 

Gelet op het gunstig advies van de werkgroep subsidiëring d.d. 16 september 2020.

 

Het amendement ingediend door de heer Klaas Slootmans op 29 september 2020 met volgende inhoud:

 

"Amendement agendapunt 17 - goedkeuring subsidiereglement compensatie verlies

 

Artikel 5 dat luidt:

De aanvrager vraagt de subsidie aan via het aanvraagformulier op de website van gemeente Beersel uiterlijk op 8 november 2020.

 

Te vervangen door:

 

De aanvrager vraagt de subsidie aan via het aanvraagformulier op de website van gemeente Beersel uiterlijk op 13 december 2020."

 

Ter zitting wordt een amendement ingediend door de heer Jan Steyaert met volgende inhoud:

 

"Amendement agendapunt 17-18 gemeenteraad 30/09/2020 ingediend door Groen (Jan Steyaert):

 

Verenigingen met een groot ledenaantal kunnen een gemotiveerd voorstel indienen tot bijkomende steun."

 

De stemming over het amendement van de heer Slootmans geeft volgende uitslag:16 neen-stemmen bij 8 onthoudingen.

 

De stemming over het amendement van de heer Steyaert geeft volgende uitslag: 3 ja-stemmen bij 16 neen-stemmen en 5 onthoudingen.

 

Vervolgens wordt overgegaan tot de stemming over het eigenlijke agendapunt.

 

                      Financiering

De uitgaven zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Eigenlijke agendapunt

Met 21 ja-stemmen (Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Jos Savenberg, Sonia Van Wanseele, Christelle Mayné, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Ingrid Verschueren, Bruno Lerminiaux, Erwin Rosseel, Marc Beling, Perrine Marchal, Nadine Maes, Nele Van Craenem, Emmanuel Donge, Lauren Kolinsky, Maxime Timmerman en Linda Boon), 3 onthoudingen (Jan Steyaert, Kris De Greef en Tilia Casaer).

 

Artikel 1:

Het subsidiereglement voor coronaveilige activiteiten van verenigingen en organisaties, wordt als volgt vastgesteld:

 

HOOFDSTUK I.  ALGEMENE BEPALINGEN EN VOORWAARDEN.

 

Artikel 1. Periode

Het reglement geldt voor erkende verenigingen en organisaties die kosten maken om hun activiteiten coronaveilig te maken in de periode 1 maart 2020 tot en met 31 december 2020.

 

Artikel 2. Doel

Verengingen en organisaties dienen extra hygiëne- en social distancingmaatregelen te nemen om activiteiten veilig te laten verlopen.  Dit subsidiereglement dient ter ondersteuning van de verenigingen en organisaties die extra kosten maken tijdens de coronacrisis om aan de veiligheidsmaatregelen tegemoet te komen.

 

Artikel 3. Doelgroep

Het reglement kan ingeroepen worden door:

• erkende Beerselse verenigingen (jeugd, sport, cultuur)

•  organisaties in samenwerking met gemeente Beersel

 

Het reglement kan niet ingeroepen worden door politieke partijen en hun Beerselse afdelingen.

 

Artikel 4. Voorwaarden

De subsidie kan per vereniging of organisatie slechts één keer aangevraagd worden.

Deze subsidie is niet cumuleerbaar met de subsidie verkregen voor coronaveilige kampen.

Verenigingen of organisaties mogen kosten voor meerdere activiteiten bundelen in hun aanvraag.

De maximale subsidie per vereniging bedraagt 500 euro.

 

HOOFDSTUK II. PROCEDURE

 

Artikel 5. Aanvraagprocedure

De aanvrager vraagt de subsidie aan via het aanvraagformulier op de website van gemeente Beersel uiterlijk op 8 november 2020.

 

De toelage kan pas gestort worden nadat de activiteiten hebben plaatsgevonden en mits het dossier gestaafd is met bewijsstukken (facturen, onkostennota’s).

 

Artikel 6. Volgende kosten komen in aanmerking:

a) het huren van sanitaire voorzieningen en het transport ervan naar de locatie van de activiteit en de kosten van het reinigen;

b) het huren van extra tenten of lokalen;

c) aankoop van beschermingsmiddelen, ontsmettingsmiddelen voor schoonmaak, alcoholgel;

d) aankoop of huur van extra spel-, sport- en knutselmateriaal om dit te gebruiken in meerdere bubbels;

e) het inschakelen van extra trainers/begeleiders nodig volgens de veiligheidsmaatregelen of vrijwilligers belast met de extra veiligheidsmaatregelen zoals bv. materiaal ontsmetten, …

 

Ten laatste op 8 november 2020 bezorgt de aanvrager de nodige bewijsstukken:

De facturen of aankoopbewijzen van leveranciers op naam van de vereniging met een duidelijke vermelding van de diensten zoals beschreven in de voorwaarden.

Een bewijsstuk dat verwijst naar de bijkomende huur van tenten of lokalen. 

Onkostennota’s in verband met de vergoedingen en de omschrijving van de taken van de extra vrijwilligers en/of begeleiders.

Laattijdige aanvragen worden niet behandeld.

 

Artikel 7. Betaling

De uitbetaling van de toelage gebeurt overeenkomstig de reglementering betreffende de gemeentelijke comptabiliteit, op bevel van het college van burgemeester en schepenen door overschrijving op de rekening van de vereniging, uiterlijk 4 weken na de collegebeslissing.

 

Artikel 8. Terugvordering en beroepsmogelijkheid

Indien blijkt dat door de erkende verenigingen of organisatoren onjuiste gegevens werden verstrekt of indien de voorwaarden van dit reglement niet werden nageleefd kan het college van burgemeester en schepenen de op grond van dit reglement toegekende subsidie geheel of gedeeltelijk terugvorderen van de betrokken instanties.

 

Tegen de beslissing van de vaststelling van de subsidie kan de aanvrager beroep aantekenen. Dit gebeurt binnen de 30 dagen na kennisname van deze beslissing met een schriftelijke en voldoende gemotiveerd bezwaarschrift, gericht aan het College van Burgemeester en Schepenen. De bewijslast van het indienen van het bezwaarschrift ligt bij de indiener.

 

Het schepencollege beslist tot eventuele terugvorderingen van subsidies en beoordeelt de ingediende beroepen na advies van de werkgroep subsidiëring. De werkgroep subsidiëring bestaat minstens uit vertegenwoordigers van de administratie en vertegenwoordigers van de adviesraden. De controle omvat eveneens een juridische toetsing.

 

Artikel 9:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Verenigingen en organisaties

publicatie op website, e-mail

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Tariefreglement technisch materiaal. Herziening van het raadsbesluit van 18 december 2019.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Het Cultuurpactdecreet van 28 januari 1974;

 

Het decreet Lokaal Cultuurbeleid van 6 juli 2012;

 

Artikel 40 en 41 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

                      Feitelijke motivering:

Het raadsbesluit van 18 december 2019 houdende vaststelling van het tariefreglement voor het gebruik van technisch materiaal.

 

Bij het organiseren van activiteiten en evenementen door sport-, jeugd- en socio culturele verenigingen hebben zij vaak nood aan divers technisch materiaal.

 

Aangezien de privé-sector er meestal niet in slaagt om op een afdoende wijze dit materiaal te voorzien, is er hier een taak weggelegd voor de gemeente.

De gemeente beschikt over dergelijk materiaal en bijgevolg kan zij dit ook op een objectieve en rationele manier ter beschikking stellen van de bevolking, rekening houdend met het non-discriminatieprincipe opgenomen in het cultuurpact.

 

Het is verantwoord om voor dit gebruik van technisch materiaal een redelijke prijs aan te rekenen.

De tarieven werden de laatste jaren niet aangepast. Het is billijk dat de tarieven worden afgestemd op de gezondheidsindex.

 

De erkenningsmodaliteiten van de gemeentelijke Beerselse adviesraden:

 

Het gunstig advies van de werkgroep subsidiëring via mail wegens corona dd. 28 april 2019.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist het tariefreglement voor het gebruik van technisch materiaal van 18 december 2019 te wijzigen en als volgt vast te stellen:

 

Tarieven voor het gebruik van technisch materiaal

 

I. ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1:

Het ter beschikking stellen van technische materialen en diensten voor sport, cultuur en jeugd wordt door de gemeente geregeld als een openbare dienst.

De betrokken goederen behoren tot het openbare domein.

Onderhavig reglement bepaalt de tarieven en de voorwaarden waaraan die materialen ter beschikking worden gesteld evenals de personen en groeperingen die daarvoor in aanmerking kunnen komen.

 

Artikel 2:

Alle in dit besluit opgenomen tarieven zijn niet van toepassing voor activiteiten georganiseerd door de gemeente, haar adviesraden en comités, in overleg met of op voorstel van het College van Burgemeester en Schepenen.

 

Artikel 3:

De aanvragen om gebruik te maken van materiële dienstverlening moeten ingediend worden via het formulier (e-loket) op de website minstens 2 en maximum 12 maanden vóór de datum van de geplande activiteit.

 

II. MATERIËLE DIENSTEN

 

1.1. Overzicht materialen

Artikel 4:

De volgende materiële diensten kunnen, zo beschikbaar, aan de gebruikers uitgeleend worden:

a)verlengkabels;

b)verlichting;

c)noodverlichting;

d)verdeelkasten;

e)voedingskabels;

f)brandblussers;

g)waterslang op haspel;

h)brandslangen en koppelstukken

i)beschermmatten voor elektrische kabels (90 cm)

j)rijplaten 1000 x 2000 x 15 mm

 

1.2. De gebruikerscategorieën

Artikel 5:

Uitsluitend volgende personen, verenigingen en vennootschappen mogen gebruik maken van de materiële dienstverlening:

 

Categorie A:

Alle handelsvennootschappen, onderwijsinstellingen van buiten de gemeente, verenigingen die niet onder B of C vallen;

 

Categorie B:

-Politieke partijen met zetel in Beersel voor een lokale activiteit;

-Ondernemingen uit Beersel;

-Inwoners van de gemeente Beersel kunnen, enkel voor gebruik in gemeentelijke

lokalen, gebruik maken van de dienstverlening zoals bepaald in artikel 3 en 4;

 

Categorie C:

-Verenigingen met zetel in Beersel, erkend conform de erkenningsmodaliteiten van de gemeente Beersel

-Secundaire onderwijsinstellingen en DKO met zetel in Beersel

-Kinderopvang en kinderkribbe met overeenkomst met gemeente Beersel

 

-Inwoners van de gemeente Beersel kunnen bij het inrichten van wijkfeesten, aangemeld

als Buurtcultuur, gebruik maken van de dienstverlening zoals bepaald in artikel 3 en 4;

 

Uitzonderingen:

§1.Voor basisscholen geldt er vrijstelling van gebruiksvergoeding.

§2.Op voorstel van het schepencollege kunnen activiteiten met promotioneel karakter

voor de gemeente Beersel, vrijstelling van gebruiksvergoeding krijgen.

§3.Bij het gratis ter beschikking stellen van materiaal is het gratis zijn van een activiteit

een basisvoorwaarde. Voor adviesraden die betalende activiteiten met

winstoogmerk inrichten wordt gunsttarief C toegepast.

§4.Voor jaarmarktcomités geldt vrijstelling van gebruiksvergoeding tijdens de

jaarmarkt.

§5.Andere organisatoren van festiviteiten op het grondgebied van Beersel kunnen

nadars, die noodzakelijk zijn om de veiligheid te waarborgen, huren.

§6. De mogelijkheid bestaat dit materiaal tevens uit te lenen aan andere gemeenten of

verenigingen van andere gemeenten zo het hier een wederdienst betreft voor

verkregen diensten van deze laatsten.

 

Opmerking: Activiteiten met een openbaar karakter, d.w.z. toegankelijk zijn voor het publiek, moeten Nederlandstalig zijn. Uitsluitend het Nederlands wordt gebruikt in de interne en externe communicatie rond de activiteit naar leden, publiek, pers. Enkel het Nederlands wordt als voertaal gebruikt tijdens de activiteiten. Gemotiveerde afwijkingen bvb. in het kader van internationale congressen, wedstrijden, e.d., worden exclusief behandeld door het schepencollege.

 

1.3. De tarieven

Artikel 6:

De gebruiksvergoeding wordt vastgesteld als volgt:

 

categorie A: Basistarief

categorie B: Gunsttarief 1/3

categorie C: Gunsttarief 1/5

 

Basistarief (A):

a)Verlengkabel 1,50 mm² kort: € 5,50 per stuk ;

b)Verlengkabel 1,50 mm² 12,5 m : € 11,00 per stuk ;

c)Verlengkabel 1,50 mm² 25 m : € 22,00 per stuk ;

d)Verlengkabel 1,50 mm² 50 m : € 33,00 per stuk ;

e)Verlengkabel 1,50 mm² 100 m : € 55,00 per stuk ;

f)Verlengkabel 1,50 mm² - 25m stekker ♂zwart - ♀blauw: € 28,00 per stuk;

g)Verlengkabel 1,50 mm² - 25m stekker ♀blauw - ♀blauw: € 28,00 per stuk;

h)Halogeenstraler 150 W : € 55,00 per stuk ;

i)Halogeenstraler 500 W : € 72,00 per stuk ;

j)Halogeenstraler groot : € 110,00 per stuk

k)Verdeelkast op voet 63 Amp. : € 110,00 per stuk;

l)Verdeelkast op voet 125 Amp. : € 220,00 per stuk ;

m)Noodverlichting met kabel, stekker & pictogram : € 72,00 per stuk ;

n)Brandblusser schuim : € 60,00 per stuk ;

o)Brandblusser CO² : € 100,00 per stuk ;

p)Voedingskabel met stekkers 6mm² 50 m : € 110,00 per stuk ;

q)Voedingskabel met stekkers 6mm² 100 m : € 220,00 per stuk ;

r)Voedingskabel met stekkers 10 mm² 60 m : € 165,00 per stuk ;

s)Voedingskabel met stekkers 16 mm² 34 m : € 110,00 per stuk

t)Voedingskabel met stekkers 16 mm² 50 m : € 165,00 per stuk ;

u)Voedingskabel met stekkers 16 mm² 200 m : € 440,00 per stuk ;

v)Voedingskabel met stekkers 25 mm² 100 m : € 275,00 per stuk,                            w)              TL-armatuur met kap 36 W : € 28,00 per stuk;

x)Waterslang 25m op haspel : € 17,00 per stuk;

y)Brandslang 20m : € 17,00 per stuk;                            z)              Koppelstukken : € 6,00 per stuk;

aa)Beschermmat elektrische kabels (90 cm): € 6,00/stuk

ab)Rijplaten 1000 x 2000 x 15 mm: € 6,00/stuk

Waarborg voor het huren van klein elektrisch materiaal: € 250,00 ;

Waarborg voor het huren van verdeelkasten en voedingskabels : € 500,00;

Waarborg voor het huren van een  brandslang en koppelstukken : €  250,00.

 

Het vervoer en de plaatsing wordt uitsluitend uitgevoerd door de technische uitvoeringsdienst. De kosten voor deze dienstverlening zijn inbegrepen in de verhuurprijs.

Bij gebrekkig onderhoud : € 110,00 inhouding op waarborg.

Vervoer buiten de gemeente: forfait € 55,00 + € 1,10 per kilometer (vanaf loods Huizingen).

 

1.4. Betalingswijze van de gebruiksvergoeding

Artikel 7:

Alle gebruikerscategorieën zoals hierboven vermeld dienen minstens veertien dagen voor de geplande activiteit de gebruiksvergoeding te betalen door overschrijving op de rekening van de gemeente Beersel.

 

Artikel 8:

De borgsom van € 250,00 of € 500,00, geldend voor categorie A en B, dient veertien dagen voor de activiteit gestort te worden op de rekening van de gemeente.

Deze borgsom zal uiterlijk 6 weken na de activiteit teruggestort worden mits afhouding van de kosten van de aangerichte schade.

 

1.5. Bijkomende voorwaarden

Artikel 9:

De uitleentermijn van dit materiaal bedraagt maximaal 3 opeenvolgende dagen.

 

Artikel 10:

Indien de huurder de huurovereenkomst verbreekt vóór de 14de dag vóór de activiteit, blijft de helft van de huurprijs eigendom van de gemeente ten titel van schadeloosstelling. Indien de huurder de huurovereenkomst verbreekt tijdens de laatste 14 dagen vóór de activiteit, blijft de hele huurprijs eigendom van de gemeente ten titel van schadeloosstelling.

 

Artikel 11:

Elke onderverhuring of in huur nemen van materiaal voor een andere gebruiker dan de aanvrager vermeld in de aanvraag, is verboden.

 

Artikel 12:

Wie artikel 11 overtreedt, zal voor 5 jaar uitgesloten worden van iedere reservering en het College van Burgemeester en Schepenen zal de schadeloosstelling bepalen.

 

III. SANCTIES

 

Artikel 13:

Voor alle aangerichte schade of indien de waarborgsom niet volstaat om de kosten ten laste van de aanvrager/huurder te dekken zal het College alle rechtsmiddelen aanwenden om de nog verschuldigde sommen in te vorderen.

 

Artikel 14:

Wordt bedrieglijk verzwegen schade vastgesteld na de activiteit aan het elektrisch materiaal, dan zal de aanvrager gedurende 5 jaar uitgesloten worden van elke reservering.

 

IV. SLOTBEPALINGEN

 

Artikel 15:

De tarieven en voorwaarden zoals bepaald in dit reglement treden in werking op 1 oktober 2020. De tarieven kunnen ten allen tijde herzien worden door een beslissing van de gemeenteraad. Bij tariefwijziging krijgt de gebruiker de mogelijkheid om kosteloos te annuleren.

 

 

Artikel 16:

In geval van overmacht kan de gemeente deze overeenkomst zonder enige vorm van schadevergoeding opzeggen.

 

Artikel 2:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan

Hoe

De bevolking

Via de website

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Officiële intekening Burgemeestersconvenant 2030 (Covenant of Mayors) in kader van opmaak duurzaam energie- en klimaatactieplan (SECAP) door provincie Vlaams-Brabant

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

                      Feitelijke motivering:

 

Het besluit van de deputatie van 21 juni 2018, waarbij de provincie zich engageert om Sustainable Energy and Climate Action Plans, kortweg SECAP’s  (gemeentelijk energie- en klimaatactieplannen) op te maken voor de Vlaams-Brabantse steden en gemeenten en deze tevens te ondersteunen en te begeleiden bij de uitvoering ervan;

 

Het college van Beersel heeft in zitting van 25 september 2019 beslist om op 18 oktober 2019 in Leuven het Vlaams-Brabantse Klimaatengagement te ondertekenen.

 

De gemeenteraadsbeslissing van 29 januari 2020 waarbij de gemeente de overeenkomst met de provincie Vlaams-Brabant voor de opmaak van een intergemeentelijk SECAP goedkeurde, evenals de principiële intekening op het Burgemeestersconvenant 2030 opgenomen als voorwaarde in deze overeenkomst;

 

Het Vlaams Energie- en Klimaatbeleidsplan 2021-2030, goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 9 december 2019, waarin de Vlaamse overheid de lokale overheden stimuleert om de 2030-doelstelling van het Burgemeestersconvenant na te streven en verwijst naar de sleutelrol die steden en gemeenten spelen in het Vlaamse energie- en klimaatbeleid;

 

Het provinciaal klimaatbeleidsplan 2040, waarin gesteld wordt dat de provincie Vlaams-Brabant samen met gemeenten, bedrijven, kennisinstellingen, middenveld en burgers wil evolueren naar een klimaatneutraal en klimaatbestendig Vlaams-Brabant tegen 2040;

 

Het Provinciaal Klimaatactieprogramma 2020-2025, goedgekeurd door de deputatie op 7 november 2019, waarbij de provincie de gemeenten zal ondersteunen bij het uitwerken en uitvoeren van hun lokaal klimaatbeleid;

 

De gemeente Beersel ondertekende in 2014 het Burgemeestersconvenant 2020 (CoM2020), waarbij ze zich engageerde tot een besparing van 20% op hun CO2-uitstoot tegen 2020 (referentiejaar 2011).

 

Omdat de einddatum van het huidige Burgemeestersconvenant (CoM2020) in zicht komt, wil de gemeente Beersel zich voorbereiden op de periode na 2020 (CoM2030).

 

De bijgevoegde bepalingen uit het verbintenissendocument ‘Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie'.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad van Beersel beslist het Burgemeestersconvenant 2030 (Covenant of Mayors) officieel  te  ondertekenen, zoals reeds opgenomen in de overeenkomst met de provincie, en neemt kennis van bijhorende verbintenissen.

 

Artikel 2:

Met de ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030 engageert Beersel zich om:

          de uitstoot van CO2 (en eventuele andere broeikasgassen) op haar grondgebied tegen 2030 met ten mínste 40% terug te dringen ten opzichte van 2011, met name door een betere energie-efficiëntie en een hoger gebruik van hernieuwbare energiebronnen (klimaatmitigatie);

          haar veerkracht te verhogen door zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering (klimaatadaptatie).

 

Artikel 3:

Om deze engagementen om te zetten in praktische maatregelen zal Beersel, zoals reeds voorzien in de hierboven vermelde overeenkomst met de provincie Vlaams-Brabant, de volgende stappen ondernemen:

          een ‘inventarisatie uitgangswaarden emissies’ (CO2-nulmeting) en een beoordeling van de risico’s van en de kwetsbaarheden voor klimaatverandering (risico- en kwetsbaarheidsanalyse) uitvoeren;

          een actieplan voor duurzame energie en klimaat (Sustainable Energy and Climate Action Plan of SECAP) indienen bij de EU binnen de twee jaar na de datum van dit gemeenteraadsbesluit van ondertekening van het Burgemeestersconvenant (Covenant of Mayors) 2030;

          minstens elke twee jaar na het indienen van het SECAP rapporteren aan de EU over de geboekte vooruitgang met het oog op evaluatie, monitoring en verificatie.

 

Artikel 4:

De gemeenteraad geeft de burgemeester machtiging om het bijgevoegde toetredingsformulier tot het Burgemeestersconvenant (Covenant of Mayors) 2030 te ondertekenen.

 

Artikel 5:

Een afschrift van dit besluit en een door de burgemeester ondertekend toetredingsformulier, zal bezorgd worden aan de Provincie Vlaams-Brabant, Dienst leefmilieu. De provincie bezorgt het besluit en toetredingsformulier aan de EU en vraagt indien nodig uitstel van indiening SECAP aan.

 

Artikel 6:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Provincie Vlaams-Brabant

Mail

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Aanvullend verkeersreglement - Alsembergsesteenweg te 1653 Dworp - Goedkeuring

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968;

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009;

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41.

 

                      Feitelijke motivering:

De aanleiding bestaat om het aanvullend verkeersreglement met betrekking tot de Alsembergsesteenweg (N231) te wijzigen;

In kader van de overname van de verkeerslichten door het Agentschap Wegen & Verkeer t.h.v. de Brouwerijstraat zal er, in samenspraak met de gemeente, een aanpassing komen van de verkeerssituatie en dit in kader van de algemene veiligheid.
Om ruimte te creëren voor deze nieuwe situatie moet deze parkeerstrook verwijderd worden.

De omzendbrief MOB/2009/1 dat bepaald dat dergelijke reglementen dienen vastgesteld te worden door de gemeenteraad;

Het aanvullend verkeersreglement treed pas in voege na goedkeuring door AWV Vlaams-Brabant;

Het gunstig advies van de gemeentelijke mobiliteitscel;

Het voorstel van aanvullend reglement betreft enkel gewestwegen.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met 24 ja-stemmen (Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Jos Savenberg, Sonia Van Wanseele, Christelle Mayné, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Jan Steyaert, Ingrid Verschueren, Bruno Lerminiaux, Erwin Rosseel, Marc Beling, Perrine Marchal, Nadine Maes, Nele Van Craenem, Kris De Greef, Tilia Casaer, Emmanuel Donge, Lauren Kolinsky, Maxime Timmerman en Linda Boon), 1 nee-stem (Klaas Slootmans).

 

Artikel 1:

Op de Alsembergsesteenweg, wordt voor het schoolgebouw t.h.v. nummer 569 de parkeerzone, dewelke werden afgebakend overeenkomstig het artikel 75.2 van het algemeen verkeersreglement, verwijderd.

 

Artikel 2:

Het aanvullend verkeersreglement wordt voor goedkeuring overgemaakt aan Agentschap Wegen & Verkeer.

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Mow Vlaanderen

Email

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Aanvullend verkeersreglement - Beling te 1653 Dworp - Goedkeuring

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968;

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009;

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41.

 

                      Feitelijke motivering:

De aanleiding bestaat om het aanvullend verkeersreglement met betrekking tot de Beling te wijzigen;

Genoodzaakt om weggedeelte Beling komende van de Solheidestraat in beide richtingen toe te laten voor fietsers. Hierdoor kunnen de fietsers de buurtweg 4 Klein Beling gebruiken.

Het gunstig advies van de gemeentelijke mobiliteitscel;

Het aanvullend reglement betreft enkel gemeentewegen.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

Volgende aanvullende reglementen worden opgeheven:

alle bepalingen in de vorige aanvullende verkeersreglementen met betrekking tot Beling

 

Artikel 2:

De Beling maakt deel uit van de bebouwde kom centrum Dworp.

 

Artikel 3:

De Beling maakt deel uit van de zone 30 km per uur centrum Dworp.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden F4a

- verkeersborden F4b

 

Artikel 4:

Op de Beling

- ter hoogte van het kruispunt met de Alsembergsesteenweg (aansluiting thv. het Kerkplein);

- ter hoogte van het kruispunt met de Alsembergsesteenweg (aansluiting thv het oud gemeentehuis) geldt:

de bestuurders moeten voorrang verlenen;

fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen rijden in de twee rijrichtingen op de dwarslopende openbare weg die men gaat oprijden;

de plaats waar de bestuurders, zo nodig, moeten stoppen om voorrang te verlenen, wordt aangeduid.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden B1

- de verkeersborden worden aangevuld met onderborden M10

- wegmarkeringen overeenkomstig art.76.2 van de wegcode

 

Artikel 5:

Op de Beling ter hoogte van het kruispunt met de Solheidestraat geldt:

de bestuurders moeten voorrang verlenen;

de plaats waar de bestuurders, zo nodig, moeten stoppen om voorrang te verlenen, wordt aangeduid.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden B1

- wegmarkeringen overeenkomstig art.76.2 van de wegcode

 

Artikel 6:

Op de Beling van de Alsembergsesteenweg tot de Molenbeekstraat in de richting van het Kerkplein geldt:

verboden rijrichting voor iedere bestuurder;

de maatregel geldt niet voor fietsers.

In de tegenovergestelde richting geldt:

toegelaten rijrichting op de openbare weg met eenrichtingsverkeer;

fietsers mogen in beide richtingen rijden.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden C1

- de verkeersborden worden aangevuld met onderborden M2

- verkeersborden F19

- de verkeersborden worden aangevuld met onderborden M4

 

Artikel 7a:

Op de Beling van het kruispunt met de Solheidestraat tot de Beling t.h.v. de woning nr. 61 in de richting van het oud-gemeentehuis geldt:

verboden rijrichting voor iedere bestuurder.

de maatregel geldt niet voor fietsers.

In de tegenovergestelde richting geldt:

toegelaten rijrichting op de openbare weg met eenrichtingsverkeer.

fietsers mogen in beide richtingen rijden.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden C1

- de verkeersborden worden aangevuld met onderborden M2

Artikel 7b:

Op de Beling vanaf woning nr. 61 in de richting van het oud-gemeentehuis geldt:

verboden rijrichting voor iedere bestuurder.

In de tegenovergestelde richting geldt:

toegelaten rijrichting op de openbare weg met eenrichtingsverkeer.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden C1

 

Artikel 7c:

Op de Beling vanaf de woning nr. 36 in de richting van de Solheidestraat geldt:

de toegang is verboden in beide richtingen, voor iedere bestuurder;

de maatregel geldt niet voor plaatselijk verkeer.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden C3

- de verkeersborden worden aangevuld met onderborden Type IV

 

Artikel 8:

Op de Beling wordt volgende maatregel met zonale geldigheid ingesteld:

de toegang is verboden voor bestuurders van voertuigen gebruikt voor het vervoer van zaken;

de maatregel geldt alleen voor bestuurders van voertuigen waarvan de massa in beladen toestand hoger is dan 5,5 ton;

de maatregel geldt niet voor het plaatselijk verkeer.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden C23 met zonale geldigheid

- hierop worden de opschriften en/of symbolen aangebracht zoals op onderborden Type VIIa, Type IV.

 

Artikel 9:

Op de Beling

- ter hoogte van de woning nr. 6;

- ter hoogte van de woning nr. 34 geldt:

het parkeren is voorbehouden voor motorfietsen, personenauto's, auto's voor dubbel gebruik en minibussen.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden E9b

 

Artikel 10:

Volgende aanvullende reglementen worden opgeheven:

alle bepalingen in de vorige aanvullende verkeersreglementen met betrekking tot de Beling te 1653 Dworp.

 

Artikel 11:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

Aan:

Hoe:

Weggebruikers

Verkeerssignalisatie

Burgers

Aanplakbrief

Mow Vlaanderen

Email

Brandweer Brussel

Email

Brandweer Halle

Email

Centrale ambulancedienst ZW-Brabant

Email

Wachtpost Zennevallei

Email

De Lijn Vlaams-Brabant

Email

TMVW

Email

Waterlink

Email

Correctionele rechtbank

Email

Griffier politierechtbank

Email

Cavoo Zennevallei

Email

Burgemeester

Email

Infrastructuur

Email

Communicatie

Email

TUD

Email

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Aanvullend verkeersreglement - Bloemhofstraat te 1650 Beersel - Goedkeuring

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968;

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009;

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41.

 

                      Feitelijke motivering:

Er bestaat aanleiding om de aanvullende verkeersreglement dd. 31 januari 2018 met betrekking tot de Bloemhofstraat te wijzigen;

Het tijdelijk verkeersreglement (proefopstelling) van 3 juni 2020 aangaande de invoering van een woonerf;

De gunstige evaluatie van de proefopstelling;

Het gunstig advies van de gemeentelijke mobiliteitscel;

Het aanvullend reglement betreft enkel gemeentewegen.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

Op de Bloemhofstraat geldt:

de zone 30 wordt afgebakend.

Het begin en het einde van de zone 30 wordt aangeduid.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden F4a

- verkeersborden F4b

 

Artikel 2:

Op de Bloemhofstraat ter hoogte van het kruispunt met de Laarheidestraat geldt:

de bestuurders moeten voorrang verlenen;

de plaats waar de bestuurders, zo nodig, moeten stoppen om voorrang te verlenen, wordt aangeduid.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden B1

- wegmarkeringen overeenkomstig art.76.2 van de wegcode

 

Artikel 3:

Op de Bloemhofstraat ter hoogte van de woning nr. 43 wordt volgende maatregel ingevoerd:

het parkeren is toegelaten;

het parkeren is voorbehouden voor de voertuigen die gebruikt worden door personen met een handicap.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden E9a

- de verkeersborden worden aangevuld met onderborden Type VIId

 

Artikel 4:

In de Bloemhofstraat wordt volgende maatregel ingevoerd:

het (woon)erf wordt afgebakend.

Van huisnummer 29 t.e.m 69 het begin en einde van het (woon)erf wordt aangeduid.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden F12a

- verkeersborden F12b

 

Artikel 5:

In de Bloemhofstraat geldt:

de doodlopende straat wordt aangekondigd.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden F45b.

 

Artikel 6:

Op de Bloemhofstraat vanaf het kruispunt met de Stoofstraat over een lengte van 7 meter geldt:

het is iedere bestuurder verboden de doorlopende streep te overschrijden, alsook links van de streep te rijden wanneer deze de twee rijrichtingen scheidt.

Dit wordt gesignaleerd door:

- wegmarkeringen overeenkomstig art.72.2 van de wegcode

 

Artikel 7:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Weggebruikers

Verkeerssignalisatie

Burgers

Aanplakbrief

Mow Vlaanderen

Email

Brandweer Brussel

Email

Brandweer Halle

Email

Centrale ambulancedienst ZW-Brabant

Email

Wachtpost Zennevallei

Email

De Lijn Vlaams-Brabant

Email

TMVW

Email

Waterlink

Email

Correctionele rechtbank

Email

Griffier politierechtbank

Email

Cavoo Zennevallei

Email

Burgemeester

Email

Infrastructuur

Email

Communicatie

Email

TUD

Email

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Aanvullend verkeersreglement - Borrendelle te 1652 Alsemberg - Goedkeuring

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968;

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009;

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41.

 

                      Feitelijke motivering:

De aanleiding bestaat om het aanvullend verkeersreglement dd. 26 september 2018 met betrekking tot de Borrendelle te wijzigen;
Vaststelling wijkagent en melding bewoner dat de twee eerste parkeerplaatsen voor personen met een handicap rechts bij het binnenrijden van het woonerf niet meer gebruikt worden.

Het advies van de gemeentelijke mobiliteitscel om deze parkeerplaats te verwijderen;

Het aanvullend reglement betreft enkel gemeentewegen.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

Op de Borrendelle geldt:

- het (woon)erf wordt afgebakend.

- het begin en het einde van het (woon)erf wordt aangeduid;

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden F12a

- verkeersborden F12b

 

Artikel 2:

Op de Borrendelle ter hoogte van het kruispunt met de Steenweg naar Halle geldt:

- de bestuurders moeten stoppen en voorrang verlenen;

- de plaats waar de bestuurders moeten stoppen ingevolge het verkeersbord B5 wordt aangeduid.

Op de Steenweg naar Halle ter hoogte van het kruispunt met de Borrendelle geldt:

de bestuurders hebben voorrang.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden B5

- wegmarkeringen overeenkomstig art.76.1 van de wegcode

- verkeersborden B15

 

Artikel 3a:

Op de Borrendelle worden de 2 parkeerplaatsen rechts bij het binnenrijden van het woonerf die zijn voorbehouden voor de voertuigen die gebruikt worden door personen met een handicap afgeschaft.

De bestaande signalisatie wordt verwijderd

 

Artikel 3b:

Op de Borrendelle, op het centraal pleintje, worden 3 parkeerplaatsen voorbehouden voor de voertuigen die gebruikt worden door personen met een handicap;

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden E9a

- de verkeersborden worden aangevuld met onderborden Type VIId

 

Artikel 3c:

Op de Borrendelle wordt een 3de parkeerplaats van de voorziene parkeerplaatsen rechts bij het binnenrijden van het woonerf voorbehouden voor de voertuigen die gebruikt worden door personen met een handicap;

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden E9a

- de verkeersborden worden aangevuld met onderborden Type VIId

 

Artikel 4:

Volgende aanvullende reglementen worden opgeheven:

alle bepalingen in de vorige aanvullend verkeersreglement dd. 27 juni 2018 met betrekking tot de Borrendelle.

 

Artikel 5:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Weggebruikers

Verkeerssignalisatie

Burgers

Aanplakbrief

Mow Vlaanderen

Email

Brandweer Brussel

Email

Brandweer Halle

Email

Centrale ambulancedienst ZW-Brabant

Email

Wachtpost Zennevallei

Email

De Lijn Vlaams-Brabant

Email

TMVW

Email

Waterlink

Email

Correctionele rechtbank

Email

Griffier politierechtbank

Email

Cavoo Zennevallei

Email

Burgemeester

Email

Infrastructuur

Email

Communicatie

Email

TUD

Email

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Aanvullend verkeersreglement - Brouwerijstraat te 1653 Dworp - Goedkeuring

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968;

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009;

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41.

 

                      Feitelijke motivering:

De aanleiding bestaat om het aanvullend verkeersreglement met betrekking tot de

Brouwerijstraat te wijzigen;

In kader van de overname van de verkeerslichten door Agentschap Wegen & Verkeer op de Alsembergsesteenweg t.h.v. de Brouwerijstraat waar een aanpassing komt van de verkeerssituatie in kader van de algemene veiligheid werd beslist om de Brouwerijstraat komende van de Alsembergsesteenweg eenrichtingsverkeer te maken.
Dit neemt de onveilige situatie weg waarbij voertuigen die uit de Brouwerijstraat komen richting de Alsembergsesteeweg onvoldoende zicht hebben op het dubbelrichtingsfietspad.
Het gunstig advies van de gemeentelijke mobiliteitscel & Agentschap Wegen & Verkeer;

Het aanvullend reglement betreft enkel gemeentewegen.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met 23 ja-stemmen (Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Jos Savenberg, Sonia Van Wanseele, Christelle Mayné, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Jan Steyaert, Ingrid Verschueren, Erwin Rosseel, Marc Beling, Perrine Marchal, Nadine Maes, Nele Van Craenem, Kris De Greef, Tilia Casaer, Emmanuel Donge, Lauren Kolinsky, Maxime Timmerman en Linda Boon), 1 nee-stem (Klaas Slootmans).

 

Artikel 1:

De Brouwerijstraat maakt deel uit van de bebouwde kom centrum-Dworp;

 

Artikel 2:

De Brouwerijstraat maakt deel uit van de zone 30 km per uur centrum-Dworp:

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden F4a en F4b (variabel verkeersbord F4a t.h.v. het kruispunt met de Alsembergsesteenweg)

 

Artikel 3:

Op de Brouwerijstraat, in het weggedeelte ter hoogte met kruispunt Molenbeekstraat, in de richting van de Alsembergsesteenweg geldt:

verboden rijrichting voor iedere bestuurder;

de maatregel geldt niet voor fietsers.

In de tegenovergestelde richting geldt:

toegelaten rijrichting op de openbare weg met eenrichtingsverkeer;

fietsers mogen in beide richtingen rijden.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden C1

- de verkeersborden worden aangevuld met onderborden M2

- verkeersborden F19

- de verkeersborden worden aangevuld met onderborden M4

 

Artikel 4:

Op de Brouwerijstraat wordt volgende maatregel met zonale geldigheid ingesteld:

de toegang is verboden voor bestuurders van voertuigen gebruikt voor het vervoer van zaken;

de maatregel geldt alleen voor bestuurders van voertuigen waarvan de massa in beladen toestand hoger is dan 5,5 ton;

de maatregel geldt niet voor het plaatselijk verkeer.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden C23 met zonale geldigheid

- hierop worden de opschriften en/of symbolen aangebracht zoals op onderborden Type VIIa, Type IV.

 

Artikel 5:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Weggebruikers

Verkeerssignalisatie

Burgers

Aanplakbrief

Mow Vlaanderen

Email

Brandweer Brussel

Email

Brandweer Halle

Email

Centrale ambulancedienst ZW-Brabant

Email

Wachtpost Zennevallei

Email

De Lijn Vlaams-Brabant

Email

TMVW

Email

Waterlink

Email

Correctionele rechtbank

Email

Griffier politierechtbank

Email

Cavoo Zennevallei

Email

Burgemeester

Email

Infrastructuur

Email

Communicatie

Email

TUD

Email

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Aanvullend verkeersreglement - Dworpsestraat te 1651 Lot - Goedkeuring

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968;

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009;

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41.

 

                      Feitelijke motivering:

De aanleiding bestaat om het aanvullend verkeersreglement dd. 29 november 2017 met betrekking tot de Dworpsetraat te wijzigen;

In het kader van de uitrol "Laadinfrastructuur in Vlaanderen" dienen in onze gemeente een aantal parkeerplaatsen voor elektrische wagens voorzien te worden;

Het overleg van de gemeentelijke mobiliteitscel waar bepaald werd om laadinfrastructuur te voorzien in de deelgemeente Lot (Articplein & ingang sportcomplex Vogelenzang);

Het aanvullend reglement betreft enkel gemeentewegen.

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

Volgende aanvullende reglementen worden opgeheven:

alle bepalingen in de vorige aanvullende verkeersreglementen met betrekking tot de Dworpsestraat.

 

Artikel 2:

De Dworpsestraat maakt deel uit van de bebouwde kom centrum-Lot.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden F1a

- verkeersborden F3a

 

Artikel 3:

De Dworpsestraat maakt deel uit een zone waar de toegang is verboden voor bestuurders van voertuigen gebruikt voor het vervoer van zaken.

De maatregel geldt alleen voor de bestuurders van voertuigen waarvan de massa in beladen toestand hoger is dan 5,5 ton.

De maatregel geldt niet voor plaatselijk verkeer.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden C23 met zonale geldigheid

- hierop worden de opschriften en/of symbolen aangebracht zoals onderborden Type VIIa, Type IV.

 

Artikel 4:

De toegangsweg van het sportcomplex " Vogelenzang" is ondergeschikt aan de Dworpsestraat:

de bestuurders moeten stoppen en voorrang verlenen;

de plaats waar de bestuurders moeten stoppen ingevolge het verkeersbord B5 wordt aangeduid.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden B5

- wegmarkeringen overeenkomstig art. 76.1 van de wegcode

 

Artikel 5a:

Op de Dworpsestraat ter hoogte van het kruispunt met de Jozef Springaelstraat geldt:

het is verboden af te slaan;

de maatregel geldt niet voor fietsers;

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden C31a

- verkeersborden C31b

- de verkeersborden worden aangevuld met onderborden M2

 

Artikel 5b:

Op de Dworpsestraat ter hoogte van het kruispunt met de Kloosterstraat geldt:

het is verboden af te slaan;

de maatregel geldt niet voor fietsers;

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden C31a

- verkeersborden C31b

- de verkeersborden worden aangevuld met onderborden M2

 

Artikel 5c:

Op de Dworpsestraat ter hoogte van het kruispunt met de Petrus Dewildestraat geldt:

het is verboden af te slaan;

de maatregel geldt niet voor fietsers;

de maatregel geldt niet voor uitgezonderd plaatselijk verkeer.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden C31a

- verkeersborden C31b

- de verkeersborden worden aangevuld met onderborden M2, Type IV

 

Artikel 6a:

Op de Dworpsestraat:

- van de woning nummer 201 tot de woning nummer 89 aan de kant van de onpare huisnummers;

- van de Molenstraat aan de kant van de onpare huisnummers geldt:

het parkeren is verboden;

het begin en het einde van de parkeerreglementering wordt aangeduid.

Dit wordt gesignaleerd door :

- verkeersborden E1

- de verkeersborden worden aangevuld met x-borden Xb, Xa, Xd

 

Artikel 6b:

Op de Dworpsestraat van de woning nummer 75 tot de woning nummer 89 aan de kant van de onpare huisnummers geldt:

het parkeren is toegelaten.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden E9a

- wegmarkeringen overeenkomstig art. 77.5 van de wegcode

 

Artikel 7a:

Op de Dworpsestraat ter hoogte van de woning nummer 28 en 30 geldt:

het parkeren is toegelaten;

het parkeren is voorbehouden voor de voertuigen die gebruikt worden door personen met een handicap;

de parkeerreglementering geldt over een afstand van 8 m.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden E9a

- de verkeersborden worden aangevuld met Type VIId

- de verkeersborden worden aangevuld met x-borden Xc

 

Artikel 7b:

Op de Dworpsestraat:

- ter hoogte van de woning nummer 58, 102, 168, 190 en 198 geldt:

het parkeren is toegelaten;

het parkeren is voorbehouden voor de voertuigen die gebruikt worden door personen met een handicap;

de parkeerreglementering geldt over een afstand van 6 m.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden E9a

- de verkeersborden worden aangevuld met Type VIId

- de verkeersborden worden aangevuld met x-borden Xc

 

Artikel 7c:

Op de Dworpsestraat op het plein hoek Pastoriestraat (1 parkeerplaats) geldt:

het parkeren is toegelaten;

het parkeren is voorbehouden voor de voertuigen die gebruikt worden door personen met een handicap;

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden E9a

- de verkeersborden worden aangevuld met Type VIId

 

Artikel 8a:

Op de Dworpsestraat, op het plein ter hoogte van het kruispunt Emiel Debusscherstraat en Dworpsestraat, wordt volgende maatregel ingevoerd:

het parkeren is toegelaten;

het parkeren is voorbehouden voor volgende categorie van voertuigen: elektrische voertuigen (2 parkeerplaatsen).

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden E9a

- de verkeersborden worden aangevuld met onderborden Type VIId

 

Artikel 8b:

Op de Dworpsestraat, ter hoogte van de ingang Sportcomplex Vogelenzang, wordt volgende maatregel ingevoerd:

het parkeren is toegelaten;

het parkeren is voorbehouden voor volgende categorie van voertuigen: elektrische voertuigen (2 parkeerplaatsen).

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden E9a

- de verkeersborden worden aangevuld met onderborden Type VIId

 

Artikel 9a:

Op de Dworpsestraat van de woning nummer 8 tot de Stationsstraat geldt:

het is iedere bestuurder verboden de onderbroken streep die het naderen van de doorlopende streep aankondigt te overschrijden, behalve om in te halen, om links af te slaan, om te keren of om van rijstrook te veranderen;

het is iedere bestuurder verboden de doorlopende streep te overschrijden, alsook links van de streep te overschrijden, alsook links van de streep te rijden wanneer deze de twee rijrichtingen scheidt.

Dit wordt gesignaleerd door:

- wegmarkeringen overeenkomstig art. 72.3 van de wegcode

- wegmarkeringen overeenkomstig art. 72.2 van de wegcode

 

Artikel 9b:

Op de Dworpsestraat van de woning nummer 18 tot de woning nummer 48 geldt:

het is iedere bestuurder verboden de onderbroken streep te overschrijden, behalve om in te halen, om links af te slaan, om te keren of om van rijstrook te veranderen.

Dit wordt gesignaleerd door:

- wegmarkeringen overeenkomstig art. 72.3 van de wegcode

 

Artikel 10:

Op de Dworpsestraat van de Kloosterstraat in de richting van:

- de Lakenberg over een afstand van 10 meter, aan de kant van de pare huisnummers;

- de Goutstouwerstraat over een afstand van 20 meter, aan de kant van de pare huisnummers geldt:

het parkeren op de rijbaan is verboden.

Dit wordt gesignaleerd door:

- wegmarkeringen overeenkomstig art. 75.1.2° van de wegcode

 

Artikel 11:

Op de Dworpsestraat ter hoogte van de woning nummer 2, 48, 108, 118, 169 en 220 geldt:

voetgangers moeten de oversteekplaats volgen om de rijbaan over te steken.

Dit wordt gesignaleerd door:

- wegmarkeringen overeenkomstig art. 76.3 van de wegcode

 

Artikel 12:

Op de Dworpsestraat:

- van de woning nummer 28 tot de woning nummer 44 aan de kant van de pare huisnummers;

- ter hoogte van de toegang tot het sportcomplex Vogelenzang;
- op het plein ter hoogte van het kruispunt Emiel Debusscherstraat en Dworpsestraat (Articplein) geldt:

voertuigen moeten parkeren binnen de afgebakende plaatsen.

Dit wordt gesignaleerd door:

- wegmarkeringen overeenkomstig art. 77.5 van de wegcode

 

Artikel 13:

Op de Dworpsestraat:

- op het kruispunt met de Jozef Springaelstraat / Pastoriestraat;

- op het kruispunt met de Kloosterstraat

geldt de voorrang van rechts.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden B17

 

Artikel 14:

Op de Dworpsestraat wordt de zone niet parkeren aan de bushalte "Kloosterstraat" geaccentueerd door een ononderbroken witte lijn op de boordsteen (beide zijden van de rijweg).

 

Artikel 15:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Weggebruikers

Verkeerssignalisatie

Burgers

Aanplakbrief

Mow Vlaanderen

Email

Brandweer Brussel

Email

Brandweer Halle

Email

Centrale ambulancedienst ZW-Brabant

Email

Wachtpost Zennevallei

Email

De Lijn Vlaams-Brabant

Email

TMVW

Email

Waterlink

Email

Correctionele rechtbank

Email

Griffier politierechtbank

Email

Cavoo Zennevallei

Email

Burgemeester

Email

Infrastructuur

Email

Communicatie

Email

TUD

Email

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Aanvullend verkeersreglement - Goudkasteellaan te 1654 Huizingen - Goedkeuring

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968;

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009;

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41.

 

                      Feitelijke motivering:

De aanleiding bestaat om het aanvullend verkeersreglement met betrekking tot de Goudkasteellaan te wijzigen;

Er kunnen beperkingen aan het voertuigenverkeer opgelegd worden om de openbare veiligheid en orde te verhogen;

De aanvraag tot een parkeerplaats voor personen met een handicap t.h.v. de woning nr. 8;

De aanvrager beschikt over een speciale parkeerkaart voor personen met een handicap, uitgereikt door de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid;

De woning is gelegen in het dorpscentrum alwaar de parkeerplaatsen in de onmiddellijke omgeving gering zijn;

Het gunstig advies van de gemeentelijke mobiliteitscel;

Het aanvullend reglement betreft enkel gemeentewegen.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

In de Goudkasteellaan weggedeelte tot woning nr. 29 maakt deel uit van zone 30.

De zone 30 wordt afgebakend.

Het begin en het einde van de zone 30 wordt aangeduid.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden F4a

- verkeersborden F4b

 

Artikel 2:

In de Goudkasteellaan geldt:

het (woon)erf wordt afgebakend.

Van huisnummer 29 t.e.m. 36 het begin en einde van het (woon)erf wordt aangeduid.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden F12a

- verkeersborden F12b

 

Artikel 3:

In de Goudkasteellaan geldt:

de doodlopende straat uitgezonderd voor voetgangers en fietsers wordt aangekondigd, .

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden F45b.

 

Artikel 4:

Op de Goudkasteellaan ter hoogte van de woningen nr. 8 wordt volgende maatregel ingevoerd:

het parkeren is toegelaten;

het parkeren is voorbehouden voor de voertuigen die gebruikt worden door personen met een handicap;

de parkeerreglementering geldt telkens over een afstand van 6 m.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden E9a

- de verkeersborden worden aangevuld met onderborden Type VIId

- de verkeersborden worden aangevuld met x-borden Xc

 

Artikel 5:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Weggebruikers

Verkeerssignalisatie

Burgers

Aanplakbrief

Mow Vlaanderen

Digitaal loket

Brandweer Brussel

Email

Brandweer Halle

Email

Centrale ambulancedienst ZW-Brabant

Email

Wachtpost Zennevallei

Email

De Lijn Vlaams-Brabant

Email

TMVW

Email

Waterlink

Email

Correctionele rechtbank

Email

Griffier politierechtbank

Email

Cavoo Zennevallei

Email

Burgemeester

Email

Infrastructuur

Email

Communicatie

Email

TUD

Email

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Aanvullend verkeersreglement - J. Van Laetstraat te 1654 Huizingen - Goedkeuring

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968;

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009;

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41.

 

                      Feitelijke motivering:

De aanleiding bestaat om het aanvullend verkeersreglement met betrekking tot de J. Van Laetstraat te wijzigen;

Er kunnen beperkingen aan het voertuigenverkeer opgelegd worden om de openbare veiligheid en orde te verhogen;

De aanvraag tot een parkeerplaats voor personen met een handicap t.h.v. de woning nr. 24;

De aanvrager beschikt over een speciale parkeerkaart voor personen met een handicap, uitgereikt door de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid;

De aanvrager beschikt niet over een eigen garage;

De woning is gelegen in het dorpscentrum alwaar de parkeerplaatsen in de onmiddellijke omgeving gering zijn;

Het gunstig advies van de gemeentelijke mobiliteitscel;

Het aanvullend reglement betreft enkel gemeentewegen.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De J. Van Laetstraat maakt deel uit van de bebouwde kom 'Centrum Huizingen'.

 

Artikel 2:

Op de J. Van Laetstraat van de G. Gezellestraat tot de G. Demeurslaan in de richting van centrum Huizingen geldt:

verboden rijrichting voor iedere bestuurder;

de maatregel geldt niet voor fietsers.

In de tegenovergestelde richting geldt:

toegelaten rijrichting op de openbare weg met eenrichtingsverkeer;

fietsers mogen in beide richtingen rijden.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden C1

- de verkeersborden worden aangevuld met onderborden M2

- verkeersborden F19

- de verkeersborden worden aangevuld met onderborden M4

 

Artikel 3:

Op de J. Van Laetstraat vanaf de G. Gezellestraat in de richting van de G. Demeurslaan geldt:

de toegang is verboden voor bestuurders van voertuigen waarvan de massa in beladen toestand hoger is dan 3,5 ton;

de maatregel geldt niet voor plaatselijk verkeer.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden C21

- de verkeersborden worden aangevuld met onderborden Type IV

 

Artikel 4:

Op de J. Van Laetstraat ter hoogte van het kruispunt met de Kortestraat geldt:

het is verboden links af te slaan;

de maatregel geldt niet voor fietsers.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden C31a

- de verkeersborden worden aangevuld met onderborden M2

 

Artikel 5:

Op de J. Van Laetstraat van de G. Gezellestraat tot de woning nr. 1 wordt volgende maatregel ingevoerd:

het parkeren is toegelaten;

de parkeertijd is beperkt en de parkeerschijf moet gebruikt worden;

de beperkte parkeertijd geldt niet voor personen in het bezit van een bewonerskaart;

het gebruik van de schijf is voorgeschreven van 9 tot 18 uur van maandag tot en met vrijdag. De parkeerduur wordt beperkt tot 2 uur.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden E9a-Type VIIb

- de verkeersborden worden aangevuld met onderborden Type VIIb

 

Artikel 6:

Op de J. Van Laetstraat ter hoogte van de woningen nr. 24 (linkerkant van de weg) wordt volgende maatregel ingevoerd:

het parkeren is toegelaten;

het parkeren is voorbehouden voor de voertuigen die gebruikt worden door personen met een handicap;

de parkeerreglementering geldt telkens over een afstand van 6 m.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden E9a

- de verkeersborden worden aangevuld met onderborden Type VIId

- de verkeersborden worden aangevuld met x-borden Xc

 

Artikel 7:

Op de J. Van Laetstraat ter hoogte van het kruispunt met de Kortestraat en het kruispunt met de G. Demeurslaan geldt:

bestuurders mogen niet rijden, stilstaan of parkeren op de markeringen.

Dit wordt gesignaleerd door:

- wegmarkeringen overeenkomstig art.77.4 van de wegcode

 

Artikel 8:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Weggebruikers

Verkeerssignalisatie

Burgers

Aanplakbrief

Mow Vlaanderen

Email

Brandweer Brussel

Email

Brandweer Halle

Email

Centrale ambulancedienst ZW-Brabant

Email

Wachtpost Zennevallei

Email

De Lijn Vlaams-Brabant

Email

TMVW

Email

Waterlink

Email

Correctionele rechtbank

Email

Griffier politierechtbank

Email

Cavoo Zennevallei

Email

Burgemeester

Email

Infrastructuur

Email

Communicatie

Email

TUD

Email

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Aanvullend verkeersreglement - Parking te Wauweringen (Alsembergsesteenweg, Dworp) - Goedkeuring

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968;

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009;

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41.

 

                      Feitelijke motivering:

In kader van het landinrichtingsproject ‘Land van Teirlinck’ zal de parking te Wauweringen (Alsembergsesteenweg te 1652 Dworp) heringericht worden.

Na deze herinrichting zal enkel het parkeren voor personenwagens op de parking toegelaten worden.
Het voorstel van aanvullend reglement betreft enkel gemeentewegen.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

Op de parking Wauweringen gelegen op de Alsembergsesteenweg te Dworp wordt volgende maatregel ingevoerd:

het parkeren is voorbehouden voor motorfietsen, personenauto's, auto's voor dubbel gebruik en minibussen.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden E9b

 

Artikel 2:

Op de parking Wauweringen gelegen op de Alsembergsesteenweg te Dworp wordt volgende maatregel ingevoerd:

het parkeren is toegelaten;

De eerste parkeerplaats links en rechts is voorbehouden voor de voertuigen die gebruikt worden door personen met een handicap.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden E9a

- de verkeersborden worden aangevuld met onderborden Type VIId

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Weggebruikers

Verkeerssignalisatie

Burgers

Aanplakbrief

Mow Vlaanderen

Email

Brandweer Brussel

Email

Brandweer Halle

Email

Centrale ambulancedienst ZW-Brabant

Email

Wachtpost Zennevallei

Email

De Lijn Vlaams-Brabant

Email

TMVW

Email

Waterlink

Email

Correctionele rechtbank

Email

Griffier politierechtbank

Email

Cavoo Zennevallei

Email

Burgemeester

Email

Infrastructuur

Email

Communicatie

Email

TUD

Email

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Aanvullend verkeersreglement - Sint-Leonarduslaan te 1654 Huizingen - Goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968;

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009;

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41.

 

                      Feitelijke motivering:

De aanleiding bestaat om het aanvullend verkeersreglement dd. 27 juni 2018 met betrekking tot de Sint-Leonarduslaan te wijzigen;

Melding en vaststelling wijkagent dat de twee parkeerplaatsen voor personen met een handicap t.h.v. huisnummer 27 & 33 niet meer gebruikt worden.

Het advies van de gemeentelijke mobiliteitscel om deze parkeerplaats te verwijderen;

Het aanvullend reglement betreft enkel gemeentewegen.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

Volgend aanvullend reglement wordt opgeheven:

het aanvullende verkeersreglement dd. 27 juni 2018 met betrekking tot de Sint-Leonarduslaan.

 

Artikel 2:

De Sint-Leonarduslaan is gelegen in de bebouwde kom van de deelgemeente Huizingen.

De bebouwde kom wordt afgebakend met de verkeersborden F1 en F3.

 

Artikel 3.a:

De Sint-Leonarduslaan is ondergeschikt aan de Steenweg naar Alsemberg. De bestuurders komende uit de Sint-Leonarduslaan moeten stoppen en voorrang verlenen alvorens het kruispunt op te rijden. Hierbij ook voorrang verlenen aan de fietsers die in de twee richtingen rijden op de dwarslopende openbare weg. Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersbord B5 (met onderbord M9)

- verkeersbord B7 (met onderbord type Ia 50m).

De plaats waar de bestuurders moeten stoppen wordt aangeduid door een stopstreep, zoals omschreven in het artikel 76.1 van het KB van 1/12/1975

 

Artikel 3.b:

Op het kruispunt van de Sint-Leonarduslaan is de voorrangsregeling van toepassing.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden B17

 

Artikel 4:

In de Sint-Leonarduslaan is de toegang verboden voor bestuurders van voertuigen waarvan de massa in beladen toestand hoger is dan 2,5 ton.  Een uitzondering wordt gemaakt voor het plaatselijke verkeer.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersbord C21 met onderbord “uitgezonderd plaatselijk verkeer”.

 

Artikel 5.a:

In bovenvermelde straat wordt een parkeerverbod langs de zijde van de pare huisnummers ingevoerd.

Dit wordt gesignaleerd door:

-verkeersborden E1 met onderbord type Xa.

 

Artikel 5.b:

In bovenvermelde straat worden parkeerhavens voor mensen met een handicap afgeschaft:

- voor de woning met huisnummer 27

- voor de woning met huisnummer 33

 

Artikel 5.c:

In bovenvermelde straat wordt een parkeerhaven voor de persoon met een handicap voorbehouden:

- voor de woning met huisnummer 8

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden E9j met onderbord type Xa.

 

Artikel 5.d:

In bovenvermelde straat wordt het parkeren op de verhoogde berm toegelaten op de volgende plaatsen :

- vanaf de woning nummer 10 tot de woning nummer 20

- vanaf de woning nummer 21 tot de woning nummer 35

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden E9a met onderbord type Xa.

 

Artikel 6:

De rijbaan wordt in twee rijstroken verdeeld door het aanbrengen van een onderbroken streep op de volgende plaatsen :

vanaf het kruispunt met de Oudstrijderslaan over een afstand van 10 meter.

vanaf het kruispunt met de Steenweg naar Alsemberg over een afstand van 15 meter.

 

Artikel 7:

Op de Sint-Leonarduslaan op kruispunt met de Oudstrijdersstraat de bestuurders moeten het verkeerplateau dubbel voorzichtig en met matige snelheid naderen, zodat zij erover rijden met een snelheid die niet meer bedraagt dan 30 km per uur.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersbord A14

 

Artikel 8:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Weggebruikers

Verkeerssignalisatie

Burgers

Aanplakbrief

Mow Vlaanderen

Email

Brandweer Brussel

Email

Brandweer Halle

Email

Centrale ambulancedienst ZW-Brabant

Email

Wachtpost Zennevallei

Email

De Lijn Vlaams-Brabant

Email

TMVW

Email

Waterlink

Email

Correctionele rechtbank

Email

Griffier politierechtbank

Email

Cavoo Zennevallei

Email

Burgemeester

Email

Infrastructuur

Email

Communicatie

Email

TUD

Email

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Wegenis - OMV_2020018890 - Wolfabriekstraat.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

 

Algemeen

 

Het decreet Lokaal Bestuur, met in het bijzonder de artikels 40 en 41;

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening;

Het decreet betreffende de omgevingsvergunning, met in het bijzonder art. 31;

Het besluit tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning, met in het bijzonder art. 47;

Actualisatie visie open ruimte en stand still nieuwe woonkernen (GR dd. 24/06/2020);

 

planologische voorschriften en/of verkavelingsvoorschriften

 

Ligging volgens ruimtelijk uitvoeringsplan:

Afbakening VSGB en aansluitende open ruimtegebieden dd. 16/12/2011

Een zone van 10m gemeten vanaf de oever van de Zenne is gelegen in het gebiedsdeel waarop het GRUP ‘VSGB’, goedgekeurd dd. 16/12/2011 van toepassing is.

Artikel A0.1.1 waterwegen en onbevaarbare waterlopen van 1ste categorie is van toepassing.

 

Ligging volgens bijzonder plan van aanleg:

Wolfabriek- dd. 06/04/2011

Artikel 2 ‘Openbare wegenis’ stelt : ‘Deze zone is bestemd voor de inrichting van publieke ruimte, verkeers- en vervoersinfrastructuur’. De stroken in dit plan aangeduid voor openbare wegenis zullen, in zoverre zij nog niet tot de openbare wegenis behoren, hierbij ingelijfd worden door afstand, onteigening of verwerving. De bestemmingsgrens van de openbare wegenis legt tevens de rooilijn vast’.

 

Ligging volgens verkaveling: //

 

Ligging gewestplan Halle-Vilvoorde-Asse, goedgekeurd bij KB van 07/03/1977: woonuitbreidingsgebied

Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen stelt:

De woonuitbreidingsgebieden zijn uitsluitend bestemd voor groepswoningbouw zolang de bevoegde overheid over de ordening van het gebied niet heeft beslist, en zolang, volgens het geval, ofwel die overheid geen besluit tot vastlegging van de uitgaven voor de voorzieningen heeft genomen, ofwel omtrent deze voorzieningen geen met waarborgen omklede verbintenis is aangegaan door de promotor.

 

Relevante stedenbouwkundige omzendbrieven en richtlijnen

- De omzendbrief LNE/215/2 betreffende de richtlijnen voor de toepassing van de watertoets voor de vrijwaring van het waterbergend vermogen in signaalgebieden en in effectief overstromingsgevoelige gebieden.

- Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

- Decreet van 08 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen.

 

 

Relevante regelgeving en/of direct werkende normen vanuit andere beleidsvelden dan de ruimtelijke ordening

De aanvraag is deels gelegen in mogelijk en deels in effectief overstromingsgevoelig gebied (2017).

Relevante sectorale regelgeving:

- Het decreet betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (en eventuele latere wijzigingen).

- Het besluit van de Vlaamse Regering van 20/07/2006 tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets, tot aanwijzing van de [adviesinstanties (verv. BVR 12 december 2014, art. 1, I: 22 januari 2015)] en tot vaststelling van nadere regels voor de adviesprocedure bij de watertoets, vermeld in artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid (en eventuele latere wijzigingen).

 

 

                      Feitelijke motivering:

Het college van burgemeester en schepenen heeft de aanvraag ingediend door evillas NV met als correspondentieadres Petrus Huysegomsstraat 6 te 1600 Sint-Pieters-Leeuw ontvangen.

 

De aanvraag werd ontvangen op 13/02/2020 met omgevingsnummer OMV_2020018890.

 

De aanvraag werd volledig en ontvankelijk verklaard op 13/03/2020

 

De aanvraag heeft betrekking op een terrein met als adres 1651 Lot – Wolfabriekstraat  - kadastraal gekend afdeling 5 sectie C nrs. 366T2 en 370C4.

 

Het betreft een aanvraag tot het aanleggen van een weg.

 

De aanvraag omvat: stedenbouwkundige handelingen

 

Aan de gemeenteraad wordt de ‘zaak van de wegenis’ voorgelegd.

 

 

1. Beschrijving van de ‘zaak van de wegen’

 

De gemeenteraad is bevoegd voor alles wat de weg, zijn aanhorigheden en zijn uitrusting betreft (RvVB 27 november 2018 nr. RvVB/A/0638/A). Onder ‘de zaak van de wegen’ wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen, afwatering, weerslag op de mobiliteit,… De beslissing van de gemeenteraad is maar vereist voor zover de vergunningsaanvraag met de aanleg of de wijziging van openbare wegenis gepaard gaat.

 

Doorslaggevend hierbij is de openbare bestemming die de wegenis krijgt, niet het eigendomsstatuut (zie toelichtingsnota beslissingsbevoegdheid van de gemeenteraad over de zaak van de wegen – Ruimte Vlaanderen en RvS 27 april 2010 nr. 203.317 en RvS 9 september 2009 nr. 186.140).

 

De gemeenteraad is bevoegd voor openbare wegen, met name wegen die openbaar gebruikt worden, of “wegen die voor het publiek verkeer openstaan”, wat niet wil zeggen dat deze wegen daarom ingericht worden voor het voertuigenverkeer in het algemeen (RvvB 11 december 2018, nr. RvvB/1819/0.98).

 

Daden van beschikking zijn een bevoegdheid van de gemeenteraad.

Daden van beheer valt onder de bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen.

 

De volgende handelingen hebben betrekking op de wegenis en vallen onder de bevoegdheid van de gemeenteraad:

Het aanleggen van wegenis inclusief riolering en buffervoorziening.

 

2. Openbaar onderzoek

 

De aanvraag werd onderworpen aan een  openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek werd opgestart op 23 maart 2020.

 

Op 20 maart 2020 trad het decreet over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid (Nooddecreet) in werking.

De Vlaamse Regering heeft op 24 maart 2020 maatregelen getroffen wat betreft de omgevingsvergunningsprocedures.

De lopende openbare onderzoeken werden opgeschort op 24 maart 2020 en mochten verdergezet worden na 24 april 2020.

Het openbaar onderzoek werd hervat op 25 april 2020 tot en met 22 mei 2020.

Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften / standpunten / opmerkingen ingediend.

 

Op 09 juni 2020 werd een wijzigingsverzoek ingediend met een aanpassing van de plannen, het wijzigingsverzoek werd aanvaard dd. 10/06/2020, er werd een 2de adviesronde en nieuw openbaar onderzoek gehouden. 

 

De wijziging werd onderworpen aan een  openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 19 juni maart 2020 tot en met 20 juli 2020.

Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften / standpunten / opmerkingen ingediend.

 

De gemeenteraad neemt kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

 

3. Adviezen

 

Brandweerzone Vlaams Brabant West - Hulpverleningszone West (Vilvoorde) heeft op 18 maart 2020 advies uitgebracht met referte HB/RBOR/20_2020/00215.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt : voorwaardelijk gunstig

‘Gunstig voor de heraanleg van een bestaande weg, mits naleving van volgende voorwaarden:

- Er bij de heraanleg van de weg een passende oplossing gegeven wordt aan alle opmerkingen (2 & 3) vermeld in dit brandpreventieverslag.

- De uitgevoerde controle is niet van beperkende aard en ontslaat de betrokkenen (bouwheer, aannemer, architect, eigenaar…) niet van het naleven van de bepalingen van alle van toepassing zijnde reglementeringen, ook wat betreft punten die niet aangehaald zijn in dit brandweerpreventieverslag. Tevens is dit advies opgemaakt op basis van de meegedeelde inlichtingen en de informatie waarover de brandweer beschikte op het moment van de publicatie.

- Bij eventuele wijzigingen van welke aard ook, dewelke achteraf zouden beslist worden, dient de brandweer telkens opnieuw geraadpleegd te worden.’

 

De gemeentelijke mobiliteitscel heeft op 27 maart 2020 advies uitgebracht met referte 3.15.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt : gunstig

‘Vebreding van bestaande weg. Er worden extra parkeerplaatsen voorzien. Vanuit mobiliteit kan gunstig advies gegeven worden. We vermoeden dat brandweer opmerking zal  maken over inrit vanuit A. Denystraat, getekende draaicirkel niet mogelijk bij geparkeerde wagens in A. Denystraat. Zelfde opmerking verderop in Wolfabriekstraat: draaicirkel niet getekend in 90° bocht.’

 

Vlaamse Milieumaatschappij heeft op 07 april 2020 advies uitgebracht met referte WT 2020 OL 0046.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt : voorwaardelijk gunstig

‘Het project wordt voorwaardelijk gunstig geadviseerd en is in overeenstemming te brengen met de doelstellingen en beginselen van het decreet integraal waterbeleid indien rekening wordt gehouden met volgende voorwaarden:

- de 5m-erfdienstbaarheidszone langsheen de Zenne moet gerespecteerd worden en mag niet bebouwd worden;

- deze 5m-erfdienstbaarheidszone moet op het terrein voor de aanvang van de werken uitgezet worden en moet gemeten worden vanaf de bovenrand van het talud van de Zenne;

- er geldt een verbod op het gebruik van pesticiden op minder dan 6 meter van het talud van het oppervlaktewater voor alle openbare diensten en voor alle commerciële activiteiten met uitzondering van de land- en tuinbouwactiviteiten;

- wanneer infiltratie onmogelijk is, moet dit effectief gestaafd worden aan de hand van infiltratiemetingen of metingen van de grondwaterstand;

- als infiltratie wel mogelijk is, moet er geïnfiltreerd worden in plaats van gebufferd en vertraagd afgevoerd;

- indien mogelijk wordt de infiltratievoorziening geplaatst in het verlengde van de Wolfabriekstraat en niet langs de Zenne;

- het plaatsen van een debietbegrenzer en de hoogte ervan moet verantwoord worden dmv dynamische modellering, waarbij rekening gehouden wordt met de werkelijke, gemeten, infiltratiecapaciteit;

- de aanvrager dient de VMM minstens 10 dagen voor de aanvang van de werken op de hoogte te stellen.

Bijkomende aandachtspunten in het kader van de doelstellingen en beginselen van het decreet integraal waterbeleid:

- voor bronbemalingen moet voldaan worden aan de sectorale voorschriften voor subrubriek 53.2 van de indelingslijst van bijlage 1 van Vlarem II (art. 5.53.6.1.1 van Vlarem II);

- de lozing van het bemalingswater dient te gebeuren overeenkomstig art. 6.2.2.1.2 § 5 van Vlarem II;

- de aanleg van riolering moet in overeenstemming zijn met de bepalingen van Vlarem II en de code van goede praktijk voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van rioleringssystemen.

- Infiltratievoorzieningen worden bij voorkeur oppervlakkig aangelegd.

- Ter hoogte van de inplanting van de infiltratievoorziening dient de infiltratiecapaciteit gevrijwaard te worden van verdichting.

- de initiatiefnemer moet over een toelating van de VMM beschikken voor het gebruik van het domein van de waterloop alvorens de werken worden aangevat, deze wordt per post overgemaakt door de VMM.

 

Er dient aldus onderzocht te worden of infiltratie op het terrein al dan niet mogelijk is en of de voorziening niet in het verlengde van de Wolfabriekstraat kan geplaatst worden ipv langsheen de Zenne.

 

Op 09 juni 2020 werd een wijzigingsverzoek ingediend met een aanpassing van de plannen, het wijzigingsverzoek werd aanvaard dd. 10/06/2020, er werd een 2de adviesronde en nieuw openbaar onderzoek gehouden. 

 

Brandweerzone Vlaams Brabant West - Hulpverleningszone West (Vilvoorde) heeft op 12 juni 2020 advies uitgebracht met referte HB/RBOR/20_2020/00215.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt : voorwaardelijk gunstig

‘Gunstig voor de heraanleg van een bestaande weg, mits naleving van volgende voorwaarden:

- Er bij de heraanleg van de weg een passende oplossing gegeven wordt aan alle opmerkingen (2 & 3) vermeld in dit brandpreventieverslag.

- De uitgevoerde controle is niet van beperkende aard en ontslaat de betrokkenen (bouwheer, aannemer, architect, eigenaar…) niet van het naleven van de bepalingen van alle van toepassing zijnde reglementeringen, ook wat betreft punten die niet aangehaald zijn in dit brandweerpreventieverslag. Tevens is dit advies opgemaakt op basis van de meegedeelde inlichtingen en de informatie waarover de brandweer beschikte op het moment van de publicatie.

- Bij eventuele wijzigingen van welke aard ook, dewelke achteraf zouden beslist worden, dient de brandweer telkens opnieuw geraadpleegd te worden.’

 

De gemeentelijke mobiliteitscel heeft op 19 juni 2020 advies uitgebracht met referte 6.10.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt : gunstig

‘Reeds gunstig advies gegeven mobcel 27/03/2020, straat werd nog wat breder gemaakt, aanpassen van de bouwplannen aan de rooilijn van het BPA.

Gunstig advies blijft.’

 

Vlaamse Milieumaatschappij heeft op 06 juli 2020 advies uitgebracht met referte WT 2020 OL 0046_2.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt : voorwaardelijk gunstig

‘Het project wordt voorwaardelijk gunstig geadviseerd en is in overeenstemming te brengen met de doelstellingen en beginselen van het decreet integraal waterbeleid indien rekening wordt gehouden met volgende voorwaarden:

- de 5m-erfdienstbaarheidszone langsheen de Zenne moet gerespecteerd worden en mag niet bebouwd worden;

- deze 5m-erfdienstbaarheidszone moet op het terrein voor de aanvang van de werken uitgezet worden en moet gemeten worden vanaf de bovenrand van het talud van de Zenne;

- er geldt een verbod op het gebruik van pesticiden op minder dan 6 meter van het talud van het oppervlaktewater voor alle openbare diensten en voor alle commerciële activiteiten met uitzondering van de land- en tuinbouwactiviteiten;

- wanneer infiltratie onmogelijk is, moet dit effectief gestaafd worden aan de hand van infiltratiemetingen of metingen van de grondwaterstand;

- als infiltratie wel mogelijk is, moet er geïnfiltreerd worden in plaats van gebufferd en vertraagd afgevoerd;

- indien mogelijk wordt de infiltratievoorziening geplaatst in het verlengde van de Wolfabriekstraat en niet langs de Zenne;

- het plaatsen van een debietbegrenzer en de hoogte ervan moet verantwoord worden dmv dynamische modellering, waarbij rekening gehouden wordt met de werkelijke, gemeten, infiltratiecapaciteit;

- de aanvrager dient de VMM minstens 10 dagen voor de aanvang van de werken op de hoogte te stellen.

Bijkomende aandachtspunten in het kader van de doelstellingen en beginselen van het decreet integraal waterbeleid:

- voor bronbemalingen moet voldaan worden aan de sectorale voorschriften voor subrubriek 53.2 van de indelingslijst van bijlage 1 van Vlarem II (art. 5.53.6.1.1 van Vlarem II);

- de lozing van het bemalingswater dient te gebeuren overeenkomstig art. 6.2.2.1.2 § 5 van Vlarem II;

- de aanleg van riolering moet in overeenstemming zijn met de bepalingen van Vlarem II en de code van goede praktijk voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van rioleringssystemen.

- Infiltratievoorzieningen worden bij voorkeur oppervlakkig aangelegd.

- Ter hoogte van de inplanting van de infiltratievoorziening dient de infiltratiecapaciteit gevrijwaard te worden van verdichting.

- de initiatiefnemer moet over een toelating van de VMM beschikken voor het gebruik van het domein van de waterloop alvorens de werken worden aangevat, deze wordt per post overgemaakt door de VMM.

 

Farys bracht geen advies uit.

 

De adviezen geven geen aanleiding tot weigering van de wegenis, de adviezen dienen strikt gevolgd te worden.

 

4. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

 

De bouwplaats is gelegen langsheen de Wolfabriekstraat, in de dorpskern van deelgemeente Lot, op de voormalige site van de Cartonnex-fabriek. De dorpskern is gelegen aan een belangrijke infrastructuurbundel gevormd door de N6, het kanaal Brussel-Charleroi en de spoorlijn 96 (Brussel-Bergen). De site bevindt zich op wandelafstand van het station. Het gebied is gelegen in een meander van de Zenne. De waterloop vormt de zuidelijke begrenzing van het gebied.

De site wordt als volgt afgebakend:

- in het noorden door de Albert Denystraat;

- in het oosten door de grens van het woonuitbreidingsgebied en de Zenne;

- in het zuiden en het westen door de Zenne.

De bebouwing in de onmiddellijke omgeving van het projectgebied bestaat hoofdzakelijk uit een aaneengesloten bebouwing met twee à drie bouwlagen. In het oostelijke uiteinde van de Albert Denystraat is er een beperkt aandeel vrijstaande woningen.

Aan de overzijde van de Zenne is op de voormalige site van de Artic-ijsfabriek een 10-tal jaren geleden, een woonproject tot stand gebracht.

 

Op de site is nieuwe wegenis aangelegd. De historische gebouwen werden gerenoveerd en ingericht als meergezinswoning en er werden nieuwe één- en meergezinswoningen opgetrokken.

 

De aanvraag situeert zich ten noordoosten van de site waar er een bestaande ontsluitingsweg met voetpad en straatverlichting aanwezig is voor de ontsluiting van het grotendeels gerealiseerde bouwproject. De wegenis heeft een breedte van +/-3,89m.

 

Op de site bevindt zich ten oosten van deze weg een nog te ontwikkelen zone te ontsluiten via dezelfde weg. De rooilijn werd vastgelegd in het toepasselijke bpa, het openbaar domein ter ontsluiting van beide projecten dient een breedte van 12m te hebben, aan de zijde van de Albert Denystraat is een verbreding noodzakelijk, de rooilijn dient zich 6m uit de as van de weg te bevinden.

 

De oorspronkelijk ingediende plannen voorzagen geen verbreding van het openbaar domein aan de zijde van de Albert Denystraat en slechts een breedte van het openbaar domein van 11m. De aanvrager werd hiervan in kennis gesteld.

 

Op 09 juni 2020 werd een wijzigingsverzoek ingediend met een aanpassing van de plannen, het wijzigingsverzoek werd aanvaard dd. 10/06/2020, er werd een 2de adviesronde en nieuw openbaar onderzoek gehouden. 

 

De plannen in het wijzigingsverzoek komen tegemoet aan de bepalingen van het bpa. 

 

Het document ‘Actualisatie visie open ruimte en stand still nieuwe woonkernen (GR dd. 24/06/2020)’ stelt in artikel 2:

‘De projecten binnen een goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) of

gemeentelijk Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) of waarvoor de gemeenteraad de procedure

van het opstarten van een ruimtelijk uitvoeringsplan of het aanstellen van een ontwerper,

reeds heeft goedgekeurd vallen niet onder deze stand still ; deze projecten werden

beoordeeld of zullen worden beoordeeld in het kader van de opmaak van deze ruimtelijke

uitvoeringsplannen.’

 

De verbreding van de weg werd reeds vastgelegd in een goedgekeurd bpa.

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

Op basis van de voorliggende elementen, beslist de gemeenteraad in de zitting van 30 september 2020 om de voorliggende ‘zaak van de wegen’ voorwaardelijk goed te keuren.

 

Artikel 2:

De adviezen van de Vlaamse Milieumaatschappij en Brandweerzone Vlaams Brabant West dienen strikt gevolgd te worden.

 

Artikel 3:

De zone in te richten als openbaar domein dient aangelegd door en op kosten van de aanvrager, conform het standaardbestek 250 (laatste versie) door een erkend aannemer en volgens de inrichtingswijze als vermeld in de aanvraag en rekening houdende met de adviezen.

 

Artikel 4:

Vóór de aanvang van de werken wordt een plaatsbezoek georganiseerd met minimaal aanwezig uitvoerende aannemer en de afgevaardigde van de gemeente Beersel, dienst infrastructuur.

De werken zullen mede onder toezicht staan van het gemeentebestuur Beersel.

 

Artikel 5:

Voor de inrichting wordt een financiële borg opgelegd ten bedragen van 7204,82 € inclusief btw.

Dit betreft een infrastructuurwaarborg en wordt berekend als volgt: 5% van de raming gevoegd bij het dossier, inclusief btw.

Deze waarborg dient door de aanvrager gestort op rekeningnummer BE56 0910 0013 2088 met mededeling 'OMV_2020018890 – waarborg'.

 

De infrastructuurwaarborg wordt  – op eerste vraag van de aanvrager - ten vroegste voor de helft vrijgegeven bij de voorlopige oplevering (zonder opmerkingen). De tweede helft – op eerste vraag van de aanvrager - bij de definitieve oplevering.

 

Bij niet-uitvoering van de vergunning kan de aanvrager verzoeken om de gestelde waarborg opnieuw vrij te geven.

 

Artikel 6:

Voorafgaand aan de voorlopige oplevering van de wegeniswerken dient er een as-builtplan te worden opgesteld. Dit as-builtplan wordt opgemaakt conform de GRB-skeletspecificaties en bevat minimaal de GRB-skeletcomponent GRB-basis.

 

Artikel 7:

De houder van de vergunning dient de voorgeschreven waarborgen te hebben gesteld en de voorgeschreven werken en lasten te hebben uitgevoerd, alvorens kan overgegaan worden tot het vrijwillig te koop stellen of verkopen, voor meer dan negen jaar te huur zetten of verhuren, of het bezwaren met een recht van erfpacht of opstal van gronden en constructies die deel uitmaken van de aanvraag.

 

Artikel 8:

De in de aanvraag aangegeven openbare wegenis, aanhorigheden, openbare nutsvoorzieningen en groenzones, zomede van de gronden waarop deze worden opgericht, dienen na de aanleg vrij en onbelast en zonder kosten voor de gemeente, op een door het college vast te stellen datum, afgestaan te worden aan de gemeente.

 

Artikel 9:

Dit besluit wordt bij de beoordeling over de vergunningsaanvraag gevoegd om er integrerend deel van uit te maken.

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Wegenis - OMV_2020069923 - Halderbosstraat.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

- Wettelijke motivering:

 

Algemeen

 

Het decreet Lokaal Bestuur, met in het bijzonder de artikels 40 en 41;

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening;

Het decreet betreffende de omgevingsvergunning, met in het bijzonder art. 31;

Het besluit tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning, met in het bijzonder art. 47;

Actualisatie visie open ruimte en stand still nieuwe woonkernen (GR dd. 24/06/2020);

 

planologische voorschriften en/of verkavelingsvoorschriften

 

Ligging volgens ruimtelijk uitvoeringsplan: //

 

Ligging volgens bijzonder plan van aanleg: //

 

Ligging volgens verkaveling: //

 

Ligging gewestplan Halle-Vilvoorde-Asse, goedgekeurd bij KB van 07/03/1977: woongebied en landschappelijk waardevol agrarisch gebied

Art. 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen stelt: 'de woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven.  Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.'

 

Artikel 11 van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen stelt dat 'de agrarische gebieden bestemd zijn voor de landbouw in de ruime zin.  Behoudens bijzondere bepalingen mogen de agrarische gebieden enkel bevatten de voor het bedrijf noodzakelijke gebouwen, de woning van de exploitanten, benevens verblijfsgelegenheid voor zover deze een integrerend deel van een leefbaar bedrijf uitmaakt, en tevens para-agrarische bedrijven'.

Artikel 15 van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen stelt dat 'de landschappelijk waardevolle gebieden, gebieden zijn waarvoor bepaalde beperkingen gelden met het doel het landschap te beschermen of aan landschapsontwikkeling te doen'.

 

Relevante stedenbouwkundige omzendbrieven en richtlijnen

- De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen.

 

- De omzendbrief van 19 juni 1991 bevattende toelichting bij de toepassing van de bijzondere voorschriften gevoegd bij het gewestplan Halle-Vilvoorde-Asse. Artikel 8 van de aanvullende stedenbouwkundige voorschriften.

- De omzendbrief RO 2017/01 betreffende een gedifferentieerd ruimtelijk transformatiebeleid in de bebouwde en onbebouwde gebieden.

- Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

- Decreet van 08 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen.

 

Relevante regelgeving en/of direct werkende normen vanuit andere beleidsvelden dan de ruimtelijke ordening

//

 

- Feitelijke motivering:

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft de aanvraag ingediend door de heer en mevrouw Dirk en Maria Demunter - Bras met als correspondentieadres Molenbeekstraat 44 te 1653 Dworp en de heer en mevrouw Wouter en Kaat Balis - Demunter met als correspondentieadres Nijverheidsstraat 15 te 1500 Halle ontvangen.

 

De aanvraag werd ontvangen op 01/06/2020 met omgevingsnummer OMV_2020069923.

 

De aanvraag werd volledig en ontvankelijk verklaard op 29/06/2020

 

De aanvraag heeft betrekking op een terrein met als adres 1653 Dworp – Halderbosstraat 43 en 43A - kadastraal gekend afdeling 3 sectie E nr. 686D en 686F.

 

Het betreft een aanvraag tot het bouwen van 2 gekoppelde eengezinswoningen.

 

De aanvraag omvat: stedenbouwkundige handelingen

 

Aan de gemeenteraad wordt de ‘zaak van de wegenis’ voorgelegd.

 

 

1. Beschrijving van de ‘zaak van de wegen’

 

De gemeenteraad is bevoegd voor alles wat de weg, zijn aanhorigheden en zijn uitrusting betreft (RvVB 27 november 2018 nr. RvVB/A/0638/A). Onder ‘de zaak van de wegen’ wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen, afwatering, weerslag op de mobiliteit,… De beslissing van de gemeenteraad is maar vereist voor zover de vergunningsaanvraag met de aanleg of de wijziging van openbare wegenis gepaard gaat.

 

Doorslaggevend hierbij is de openbare bestemming die de wegenis krijgt, niet het eigendomsstatuut (zie toelichtingsnota beslissingsbevoegdheid van de gemeenteraad over de zaak van de wegen – Ruimte Vlaanderen en RvS 27 april 2010 nr. 203.317 en RvS 9 september 2009 nr. 186.140).

 

De gemeenteraad is bevoegd voor openbare wegen, met name wegen die openbaar gebruikt worden, of “wegen die voor het publiek verkeer openstaan”, wat niet wil zeggen dat deze wegen daarom ingericht worden voor het voertuigenverkeer in het algemeen (RvvB 11 december 2018, nr. RvvB/1819/0.98).

 

Daden van beschikking zijn een bevoegdheid van de gemeenteraad.

Daden van beheer valt onder de bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen.

 

De volgende handelingen hebben betrekking op de wegenis en vallen onder de bevoegdheid van de gemeenteraad:

Het realiseren van de rooilijn.

Op 06/10/1977 werd een verkavelingsvergunning goedgekeurd voor de realisatie van 2 bouwkavels.

De verkaveling voorzag een nieuwe rooilijn.

Het kadastrale perceel afdeling 3 sectie E nr. 686 f met een oppervlakte van 1a29ca betreft het perceel dat in deze verkaveling werd voorzien om ingelijfd te worden in het openbaar domein.

Het perceel doet dienst als een zachte berm, doch de eigendom werd nooit overgedragen naar het openbaar domein.

 

2. Openbaar onderzoek

 

De aanvraag werd onderworpen aan een  openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 9 juli 2020 tot en met 7 augustus 2020.

Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften / standpunten / opmerkingen ingediend.

 

De gemeenteraad neemt kennis van het resultaat van het openbaar onderzoek.

 

De resultaten van het openbaar onderzoek geven geen aanleiding tot weigering van de voorliggende wegenis.

 

 

3. Adviezen

 

Er dienden geen adviezen aangevraagd te worden die betrekking hebben op de zaak van de wegenis.

 

4. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

 

De bouwplaats is gelegen langsheen de Halderbosstraat, buiten het dorpscentrum van deelgemeente Dworp. Het betreft een louter residentiële omgeving met zowel alleenstaande als gekoppelde eengezinswoningen uit de 2de helft van de vorige eeuw. Ten zuidwesten bevinden zich 2 bouwblokken van 6 geschakelde eengezinswoningen opgetrokken tussen beide wereldoorlogen. De bestaande gebouwen hebben uiteenlopende gabariten, en zijn afgewerkt in materialen met grote verscheidenheid zowel in textuur als in kleur. Het dorpscentrum bevindt zich ten noordwesten, aan de oostzijde bevindt zich een uitgestrekt agrarisch gebied.

 

De aanvraag heeft betrekking op 2 kadastrale percelen.

Perceel 686 f bevindt zich langsheen de straat, met een oppervlakte van +/-1a29ca.

Perceel 686 d betreft een rechthoekig perceel met een oppervlakte van +/-19a34ca, is +/-18,40m breed en +/-74m diep. Het betreft een vervallen bouwkavel uit een oude verkaveling.

Aan de linkerzijde paalt de eigendom aan een toegangsweg naar een perceel in 2de orde met een alleenstaande eengezinswoning uit de jaren 70 van de vorige eeuw.  

Aan de rechter zijde paalt de eigendom aan een perceel met een alleenstaande eengezinswoning, dit perceel bevindt zich achter perceel 686 f.

Achteraan grenst de eigendom aan een ruim agrarisch gebied.

Aan de overzijde van de straat bevinden zich 2 alleenstaande eengezinswoningen uit de jaren 60 van de vorige eeuw.

 

De eigendom is braakliggend en in gebruik als landbouwgrond.

 

De eigendom wordt opgedeeld in 4 delen.

Perceel 686 f gelegen langsheen de weggrens wordt overgedragen aan het openbaar domein.

Perceel 686 d wordt opgesplitst in 3 delen.

Het terreingedeelte gelegen in het landschappelijk waardevol agrarisch gebied wordt in 1 lot voorzien, het gedeelte in het woongebied wordt in 2 verdeeld voor de bouw van 2 gekoppelde woningen.

 

De zaak van de wegenis heeft enkel betrekking op het kadastrale perceel 68 f, meer bepaald op het inlijven van het perceel in het openbaar domein. 

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

Op basis van de voorliggende elementen, beslist de gemeenteraad in de zitting van 30 september 2020 om de voorliggende ‘zaak van de wegen’ goed te keuren.

 

Artikel 2:

De aanvrager zal aan de gemeente afstaan, het perceel kadastraal gekend als afdeling 3 sectie E nr. 686 f, vrij en onbelast en zonder kosten voor de gemeente, op een door het college vast te stellen datum. Alle kosten van opmeting, akte, registratie, overschrijving, enz., zijn ten laste van de aanvrager.

 

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Aanvullende belasting op de personenbelasting - vaststelling tarief voor de aanslagjaren 2021 tot en met 2025. Goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

De artikelen 464 tot en 470/2 van het wetboek van Inkomstenbelastingen 1992

 

 

                      Feitelijke motivering:

De financiële toestand van de gemeente vergt de invoering van alle rendabele belastingen.

 

Deze belasting is nodig om de werking van het gemeentebestuur te garanderen, investeringen mogelijk te maken en het openbaar domein te kunnen aanleggen en onderhouden.

 

Voor de periode 2018 - 2019 - 2020 was het tarief van de aanvullende belasting op de personenbelasting vastgesteld op 6,9 % en er wordt voorgesteld om dit tarief voor de komende periode van 5 jaar te behouden.

 

In het financieel meerjarenplan 2020 - 2025 van de gemeente Beersel is de aanvullende belasting op de personenbelasting verwerkt op basis van een gelijkblijvend tarief.

 

 

                      Financiering

De inkomsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om voor de aanslagjaren 2021 ten met 2025 een aanvullende belasting op de personenbelasting te vestigen ten laste van de rijksinwoners die belastbaar zijn in de gemeente op 1 januari van het aanslagjaar.

 

Artikel 2:

De belasting wordt vastgesteld op 6,9 % van de overeenkomstig artikel 466 van het Wetboek van de Inkomstenbelasting 1992 berekende grondslag voor hetzelfde aanslagjaar. Deze belasting wordt gevestigd op basis van het inkomen dat de belastingplichtige heeft verworven in het jaar voorafgaand aan het aanslagjaar.

 

Artikel 3:

De vestiging en de inning van de gemeentelijke belasting zullen door toedoen van het bestuur der directe belastingen geschieden, zoals bepaald in artikel 469 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen.

 

 

Artikel 4:

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:

 

Financieel meerjarenplan

2020 - 2025

 

Budgetjaar

2021 - 2022 - 2023

 

Volgnr. MJP

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

Beleidsitem

MJP001601

AC00214

73010000

00

0020

/

 

Artikel 5:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Bevolking

via de web-site

ABB

Digitaal loket

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Opcentiemen op de onroerende voorheffing - vaststellen tarief voor de aanslagjaren 2021 tot en met 2025. Goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Art 170 § 4 van de Grondwet.

 

Artikel 464/1, 1° van het Wetboek van Inkomstenbelastingen 1992.

 

Artikel 2.1.4.0.2. en artikel 3.1.0.0.4. van het decreet van 13 december 2013 houdende de Vlaamse Codex Fiscaliteit.

 

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

                      Feitelijke motivering:

De financiële toestand van de gemeente vergt de invoering van alle rendabele belastingen. Daartoe zal te bate van de gemeente Beersel voor de aanslagjaren 2021 tot en met 2025 opcentiemen op de onroerende voorheffing geheven worden.

 

Deze belasting is nodig om de werking van het gemeentebestuur te garanderen, investeringen mogelijk te maken en het openbaar domein te kunnen aanleggen en onderhouden.

 

Voor de periode 2018 - 2019 - 2020 waren de opcentiemen vastgesteld op 680 opcentiemen en er wordt voorgesteld om dit tarief voor de komende periode van 5 jaar te behouden.

 

In het financieel meerjarenplan 2020 - 2025 van de gemeente Beersel zijn de opcentiemen op de onroerende voorheffing verwerkt op basis van dit gelijkblijvend tarief

 

 

                      Financiering

De inkomsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om voor de aanslagjaren 2021 tot en met 2025 ten bate van de gemeente Beersel 680 opcentiemen geheven op de onroerende voorheffing.

 

Artikel 2:

De vestiging en de inning van de gemeentebelasting gebeuren door toedoen van de Vlaamse Belastingsdienst.

 

Artikel 3:

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:

 

Financieel meerjarenplan

2020 - 2025

 

Budgetjaar

2021 - 2022 - 2023

 

Volgnr. MJP

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

Beleidsitem

MJP001600

AC00214

73000000

00

0020

/

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Bevolking

via de web-site

ABB

Digitaal loket

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Aanpassing belastingreglementen. Goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

 

Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Besluit van de Vlaamse Regering van 20 april 2018 betreffende de bekendmaking en raadpleegbaarheid van besluiten en stukken van het lokaal bestuur, betreffende de wijze waarop de reglementen en verordeningen van het lokaal bestuur worden bijgehouden in het register en betreffende de raadpleegbaarheid van de besluiten van de politiezones en hupverleningszones

 

 

                      Feitelijke motivering:

 

Besluit van 18/12/2019 van de gemeenteraad tot vaststelling van de gemeentelijke activeringsheffing op onbebouwde bouwgronden en kavels.

 

Besluit van 18/12/2019 van de gemeenteraad tot vaststelling van de belasting op afgifte van administratieve stukken en documenten verbonden aan aanvragen voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning of aktename, en een belasting op bouwen en verbouwen.

 

Besluit van 18/12/2019 van de gemeenteraad tot vaststelling van de belasting op ambtshalve ophalen van sluikstorten.

 

Besluit van 18/12/2019 van de gemeenteraad tot vaststelling van de belasting op ambulante handel, eenvormig plaatsrecht voor kermis- en circusinrichtingen, frituren en andere kramen.

 

Besluit van 18/12/2019 van de gemeenteraad tot vaststelling van de belasting op inname openbaar domein.

 

Besluit van 18/12/2019 van de gemeenteraad tot vaststelling van de milieubelasting.

 

Besluit van 18/12/2019 van de gemeenteraad tot vaststelling van de belasting op ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaarde woningen.

 

Besluit van 18/12/2019 van de gemeenteraad tot vaststelling van belasting op uitwendig verlichte en lichtgevende boodschappen, uitwendig verlichte en lichtgevende reclames en uithangborden.

 

Besluit van 18/12/2019 van de gemeenteraad tot vaststelling van de belasting op vaste reclame-inrichtingen en aanplakborden voor publieksdoeleinden.

 

Besluit van 18/12/2019 van de gemeenteraad tot vaststelling van de belasting op de verspreiding van niet-geadresseerd drukwerk.

 

Besluit van 18/12/2019 van de gemeenteraad tot vaststelling van de belasting op verwaarloosde woningen en gebouwen.

 

Besluit van 18/12/2019 van de gemeenteraad tot vaststelling van de belasting op het weghalen en bewaren van goederen, buien de particuliere eigendommen gevonden of op de openbare weg geplaatst er uitvoering van vonnissen tot uithuiszetting.

 

Overeenkomstig artikel 9 van het invorderingsdecreet kan de belastingschuldige bezwaar indienen en niet de belastingplichtige.

 

De bedoelde belastingreglementen dienen in die zin aangepast te worden.

 

                      Financiering

 

De ontvangsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

 

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om

 

- artikel 10 van het besluit van 18/12/2019 van de gemeenteraad tot vaststelling van de gemeentelijke activeringsheffing op onbebouwde bouwgronden en kavels aan te passen door belastingplichtige te wijzigen in belastingschuldige.

 

- artikel 10 van het besluit van 18/12/2019 van de gemeenteraad tot vaststelling van de belasting op afgifte van administratieve stukken en documenten verbonden aan aanvragen voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning of aktename, en een belasting op bouwen en verbouwen aan te passen door belastingplichtige te wijzigen in belastingschuldige.

 

- artikel 6 van het besluit van 18/12/2019 van de gemeenteraad tot vaststelling van de belasting op ambtshalve ophalen van sluikstorten aan te passen door belastingplichtige te wijzigen in belastingschuldige.

 

- artikel 8 van het besluit van 18/12/2019 van de gemeenteraad tot vaststelling van de belasting op ambulante handel, eenvormig plaatsrecht voor kermis- en circusinrichtingen, frituren en andere kramen aan te passen door belastingplichtige te wijzigen in belastingschuldige.

 

- artikel 8 van het besluit van 18/12/2019 van de gemeenteraad tot vaststelling van de belasting op inname openbaar domein aan te passen door belastingplichtige te wijzigen in belastingschuldige.

 

- artikel 8 van het besluit van 18/12/2019 van de gemeenteraad tot vaststelling van de milieubelasting aan te passen door belastingplichtige te wijzigen in belastingschuldige.

 

- artikel 11 van het besluit van 18/12/2019 van de gemeenteraad tot vaststelling van de belasting op ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaarde woningen aan te passen door belastingplichtige te wijzigen in belastingschuldige.

 

- artikel 10 van het besluit van 18/12/2019 van de gemeenteraad tot vaststelling van de belasting op uitwendig verlichte en lichtgevende boodschappen, uitwendig verlichte en lichtgevende reclames en uithangborden aan te passen door belastingplichtige te wijzigen in belastingschuldige.

 

-  artikel 10 van het besluit van 18/12/2019 van de gemeenteraad tot vaststelling van de belasting op vaste reclame-inrichtingen en aanplakborden voor publieksdoeleinden aan te passen door belastingplichtige te wijzigen in belastingschuldige.

 

- artikel 9 van het besluit van 18/12/2019 van de gemeenteraad tot vaststelling van de belasting op de verspreiding van niet-geadresseerd drukwerk aan te passen door belastingplichtige te wijzigen in belastingschuldige.

 

 

- artikel 11 van het besluit van 18/12/2019 van de gemeenteraad tot vaststelling van de belasting op verwaarloosde woningen en gebouwen aan te passen door belastingplichtige te wijzigen in belastingschuldige.

 

- artikel 6 van het besluit van 18/12/2019 van de gemeenteraad tot vaststelling van de belasting op het weghalen en bewaren van goederen, buien de particuliere eigendommen gevonden of op de openbare weg geplaatst er uitvoering van vonnissen tot uithuiszetting aan te passen door belastingplichtige te wijzigen in belastingschuldige.

 

 

Artikel 2:

De burgemeester maakt dit besluit bekend op de website van de gemeente overeenkomstig de artikelen 286 en 287 van het decreet lokaal bestuur.

 

De burgemeester publiceert een geactualiseerde en gecoördineerde versie van de gewijzigde reglementen op de website van de gemeente overeenkomstig het Besluit van de Vlaamse Regering van 20 april 2018 betreffende de bekendmaking en raadpleegbaarheid van besluiten en stukken van het lokaal bestuur, betreffende de wijze waarop de reglementen en verordeningen van het lokaal bestuur worden bijgehouden in het register.

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

de burger

website

ABB

digitaal loket

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Aanpassing belastingsreglementen i.k.v. COVID-2019. Goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Besluit van de Vlaamse Regering van 20 april 2018 betreffende de bekendmaking en raadpleegbaarheid van besluiten en stukken van het lokaal bestuur, betreffende de wijze waarop de reglementen en verordeningen van het lokaal bestuur worden bijgehouden in het register en betreffende de raadpleegbaarheid van de besluiten van de politiezones en hulpverleningszones.

 

Artikel 4, § 1, 1° van het decreet van 20 maart 2020 over de maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid.

 

Ministerieel besluit van 23 maart houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

 

 

 

                      Feitelijke motivering:

Besluit van 18/12/2019 van de gemeenteraad tot vaststelling van een belasting op de verspreiding van niet-geadresseerd drukwerk.

 

Besluit van 18/12/2019 van de gemeenteraad tot vaststelling van de belasting op vaste reclame-inrichtingen en aanplakborden voor publieksdoeleinden.

 

Besluit van 18/12/2019 van de gemeenteraad tot vaststelling van de belasting op uitwendig verlichte en lichtgevende boodschappen, uitwendig verlichte en lichtgevende reclames en uithangborden.

 

Besluit van 18/12/2019 van de gemeenteraad tot vaststelling van de belasting op verblijf.

 

Besluit van 18/12/2019 van de gemeenteraad tot vaststelling van belasting op ambulante handel, eenvormig plaatsrecht voor kermis- en circusinrichtingen, frituren en andere kramen.

 

Heel wat ondernemers kampen door de quarantainemaatregelen met zware omzetverliezen.

 

Met dit besluit op voorstel van het college van burgemeester en schepen komt de gemeente tegemoet aan de oproep van de Vlaamse regering om bepaalde lokale belastingreglementen te herzien opdat de belastingsplichtigen minder belastingen moeten betalen op activiteiten waarop ze door de crisis financieel al zwaar inleveren.

 

De beslissing heeft voor de gemeente een financiële impact: een minderontvangst van 1/4 van de gebudgetteerde bedragen in het meerjarenplan 2020 - 2025 goedgekeurd in de gemeenteraad van 18/12/2019:

 

- een geraamde  minderontvangst van 121.000,00 euro in 2020 voor de belasting op de verspreiding van niet-geadresseerd drukwerk,

- een geraamde minderontvangst van 7.500,00 euro in 2020  voor de belasting op vaste reclame-inrichtingen en aanplakborden voor publieksdoeleinden,

- een geraamde minderontvangst van 12.500,00 euro in 2021(aanslagbiljet 2020 wordt in 2021 verstuurd) voor de belasting op uitwendig verlichte en lichtgevende boodschappen, uitwendig verlichte en lichtgevende reclames en uithangborden,

- een geraamde minderontvangst van 4.500,00 in 2020 voor de belasting op verblijf,

- een geraamde minderontvangst van 5.700,00 in 2020 voor de belasting op ambulante handel, eenvormig plaatsrecht voor kermis- en circusinrichtingen, frituren en andere kramen.

 

 

 

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om

 

- Artikel 3 van het belastingsreglement tot vaststelling van een belasting op de verspreiding van niet-geadresseerd drukwerk zoals goedgekeurd op 18/12/2019 uit te breiden met een tweede paragraaf: §2 Het tarief in §1 wordt niet toegepast voor de periode 01/04/2020 tot en met 30/06/2020 ingevolge COVID-19.

 

- Artikel 3 van het belastingsreglement tot vaststelling van de belasting op vaste reclame-inrichtingen en aanplakborden voor publieksdoeleinden zoals goedgekeurd op 18/12/2019 uit te breiden met een tweede paragraaf: §2 Het tarief in §1 wordt proportioneel verminderd met 1/4 voor het aanslagjaar 2020 ingevolge COVID-19.

 

- Artikel 3 van het belastingsreglement tot vaststelling van de belasting op uitwendig verlichte en lichtgevende boodschappen, uitwendig verlichte en lichtgevende reclames en uithangborden zoals goedgekeurd op 18/12/2019 uit te breiden met een tweede paragraaf: §2 Het tarief in §1 wordt proportioneel verminderd met 1/4 voor het aanslagjaar 2020 ingevolge COVID-19.

 

- Artikel 3 van het belastingsreglement tot vaststelling van de belasting op verblijf zoals goedgekeurd op 18/12/2019 uit te breiden met een tweede paragraaf: §2 Het tarief in §1 wordt niet toegepast voor de periode 01/04/2020 tot en met 30/06/2020 ingevolge COVID-19.

 

- Artikel 3 van het belastingsreglement tot vaststelling van belasting op ambulante handel, eenvormig plaatsrecht voor kermis- en circusinrichtingen, frituren en andere kramen zoals goedgekeurd op 18/12/2019 uit te breiden met een tweede paragraaf: §2 Het tarief in §1 wordt niet toegepast voor de periode 01/04/2020 tot en met 30/06/2020 ingevolge COVID-19.

 

Artikel 2:

De burgemeester maakt dit besluit bekend op de website van de gemeente overeenkomstig de artikelen 286 en 287 van het decreet lokaal bestuur.

 

De burgemeester publiceert een geactualiseerde en gecoördineerde versie van de gewijzigde reglementen op de website van de gemeente overeenkomstig het Besluit van de Vlaamse Regering van 20 april 2018 betreffende de bekendmaking en raadpleegbaarheid van besluiten en stukken van het lokaal bestuur, betreffende de wijze waarop de reglementen en verordeningen van het lokaal bestuur worden bijgehouden in het register.

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

 

Aan:

Hoe:

ABB

Digitaal Loket

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Kennisname jaarverslag 2019 Politiezone Zennevallei.

 

De raad,

 

De gemeenteraad neemt kennis van het jaarverslag 2019 van de Politiezone Zennevallei. Hierover wordt ter zitting een toelichting gegeven door de korpschef.

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Overzicht mondelinge vragen.

 

De raad,

 

De gemeenteraad neemt kennis van het overzicht van de mondelinge vragen, schriftelijk ingediend:

 

a) door de heer Jan Steyaert (Groen) op 25 september 2020 om 00u23 betreffende de ruimtelijke planning in Beersel:

1. Welke nieuwe gemeentelijke RUPs zijn er op dit ogenblik in voorbereiding.  Op welke zones hebben deze RUPS's betrekking?

2. Welke BPA's en APA's op het grondgebeid van Beersel beschouwt het gemeentebestuur als verouderd en welke initiatieven heeft het schepencollege genomen om de betreffende stedenbouwkundige voorschriften te herzien of op te heffen?

 

b) de heer Klaas Slootmans (Vlaams Belang) op 25 september 2020 om 12u39 betreffende :

1. het openbaar onderzoek gekend onder OMV-2020052254. 

Hoeveel bezwaarschriften er in totaal werden ingediend en hoeveel er daarvan ontvankelijk werden verklaard;

Of de beweringen van de koper kloppen dat er voorafgaand positief advies werd gegeven door de gemeente. Citaat uit HLN, 17 augustus 2020: “De gemeente Beersel was op de hoogte want ik heb de diensten daar gevraagd of het project mogelijk was. Er was geen enkel probleem. Mocht dat niet zo geweest zijn dan had ik die grond ook nooit gekocht.” 

Of het college de standpuntbepaling van haar eigen fractievoorzitters volgt. Concreet: welke is het gedeelde standpunt van het college mbt de toewijzing van de omgevingsvergunning betreffende voorliggende aanvraag tot omgevingsvergunning.

2. de voormalige Vredezaal.

Graag verneem ik van het college welke stappen zij reeds heeft gezet of plant te zetten om de betrokken vzw en haar bestuurders te wijzen op het Nederlandstalig karakter van onze gemeente en zo ja, hoe men dit zal concretiseren?

3. de overlast in de Begijnbosstraat agv heropening Family Soccer.

Graag verneem ik van het college of men de inrichtende macht van de club/pand zal wijzen op het Vlaams karakter van onze gemeente en zo ja, hoe men dit zal concretiseren?

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020