Besluitenlijst GR

Van 23 OKTOBER 2019

Om 20:35 uur

Locatie raadzaal

 

Aanwezig: Marc Beling, voorzitter;

Hugo Vandaele, burgemeester;

Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Gilbert Wouters en Sonia Van Wanseele, schepenen;

Christelle Mayné, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Ben Weyts, Veerle Leroy, Willem Vandenbussche, Bruno Lerminiaux, Erwin Rosseel, Klaas Slootmans, Perrine Marchal, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem, Eva Fonteyn, Kris De Greef, Tilia Casaer, Ahmed Alaoui Mhammedi, Emmanuel Donge, Lauren Kolinsky, Maxime Timmerman en Jos Savenberg, raadsleden;

Hilde Devisch, algemeen directeur;

 

 

De clausule in verband met bestuurlijk toezicht vind je hier: https://www.beersel.be/product/2278/bestuurlijk-toezicht

 

Overzicht punten

 

Notulen van de gemeenteraad van 25 september 2019. Goedkeuring.

 

De raad,

 

De notulen van de zitting van de gemeenteraad van 25 september 2019 worden na voorlezing goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2019
Overzicht punten

 

Globaal preventieplan ter bevordering van het Welzijn op het werk 2020-2025. Goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

 

De wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering

van hun werk.

 

Het koninklijk besluit van 27 maart 1998, artikel 11, betreffende het beleid inzake welzijn

van de werknemers bij de uitvoering van hun werk.

 

Artikel 40 en 41 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

                      Feitelijke motivering:

 

In het kader van de Welzijnswet van 4 augustus 1996 en Codex I.2-8, stelt de werkgever, in overleg met de leden van de hiërarchische lijn en de diensten voor Preventie en Bescherming op het werk, een globaal preventieplan op voor een termijn van vijf jaar.

 

 

Dit plan is besproken op en goedgekeurd door het Bijzonder Overleg Comité (syndicaal overleg) van 30 september 2019.

 

 

Het voorstel van globaal preventieplan als bijlage bij deze beslissing.

 

                      Financiering

 

Bij goedkeuring dienen de vereiste budgetten te worden voorzien in het financieel

meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

 

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

 

De gemeenteraad keurt het voorliggend globaal preventieplan Welzijn op het werk 2020-2025 goed, onder voorbehoud en rekening houdend dat de kredieten voor de uitvoering ervan opgenomen worden in het financieel meerjarenplan en de budgetten.

 

Artikel 2:

 

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Preventieadviseur

Uittreksel besluit

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2019
Overzicht punten

 

Goedkeuring aanpassing algemene politieverordening met gemeentelijke administratieve sancties na evaluatie.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 40 en 41 van het decreet Lokaal Bestuur;

 

De wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties;

 

Art. 119bis van de Nieuwe Gemeentewet waarbij de gemeenten de mogelijkheid krijgen om administratieve sancties op te leggen.

 

                      Feitelijke motivering:

 

De "Algemene politieverordening met gemeentelijke administratieve sancties" heeft tot doel:

 

* De werking van onze geïntegreerde politiezone Zennevallei te optimaliseren;

 

* Een samenleving te bekomen die aangenaam is voor alle burgers. En dit door op te treden tegen overlast. We spreken van overlast indien het samenleven op openbare plaatsen wordt bemoeilijkt door hinder die de normale last overstijgt.

 

Gemeenteraadsbeslissing dd. 25 oktober 2016 betreffende de goedkeuring van de politieverordening met gemeentelijke administratieve sancties;

 

Gemeenteraadsbeslissing dd. 27 september 2017 betreffende de goedkeuring van de nieuwe bijlage 12: Politieverordening betreffende het parkeren in een blauwe zone;

 

Gemeenteraadsbeslissing dd. 26 juni 2019 betreffende de vervanging van de huidige bijlage 10: Reglement van orde Provinciedomein te Huizingen.

 

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL BEHEERDER

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met 28 ja-stemmen (Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Gilbert Wouters, Sonia Van Wanseele, Christelle Mayné, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Ben Weyts, Veerle Leroy, Willem Vandenbussche, Bruno Lerminiaux, Erwin Rosseel, Marc Beling, Perrine Marchal, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem, Eva Fonteyn, Kris De Greef, Tilia Casaer, Ahmed Alaoui Mhammedi, Emmanuel Donge, Lauren Kolinsky, Maxime Timmerman en Jos Savenberg), 1 nee-stem (Klaas Slootmans).

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de aanpassing aan de "Algemene politieverordening met gemeentelijke administratieve sancties" goed te keuren.

 

Artikel 2:

Deze politieverordening zal worden bekendgemaakt overeenkomstig art. 286 en 288 van het decreet Lokaal Bestuur en de wet van 24 juni 2013, meer specifiek art. 15 met betrekking tot minderjarigen.

 

Artikel 3:

Een afschrift van deze politieverordening zal conform art. 119 van de Nieuwe Gemeentewet worden toegezonden aan de deputatie van de provincieraad, aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan de griffie van de politierechtbank.

 

Artikel 4:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Toezichthoudende overheid

Digitale rapportering

Deputatie van de provincieraad

Uittreksel en brief

Griffie van de rechtbank van eerste aanleg

Uittreksel en brief

Griffie van de politierechtbank

Uittreksel en brief

Politiezone Zennevallei

Uittreksel

Bevolking

Website

Gemeentelijke GAS-vaststellers

Uittreksel

 

Artikel 5:

Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2020.

 

Artikel 6:

Vanaf de inwerkingtreding van deze politieverordening wordt de algemene politieverordening met gemeentelijk administratieve sancties dd. 25 mei 2016 opgeheven.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2019
Overzicht punten

 

Iverlek - Algemene vergadering in buitengewone zitting op 17 december 2019. Goedkeuring agenda en aanduiding vertegenwoordigers.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

                      Feitelijke motivering:

De gemeente is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Iverlek;

 

De gemeente werd per aangetekend schrijven van 17 september 2019 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering  van Iverlek die op 17 december 2019 plaatsheeft in Technopolis, Technologielaan 1 te 2800 Mechelen;

 

Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente per brief van 17 september 2019 overgemaakt;

 

De agenda van de buitengewone algemene vergadering van Iverlek die zou gehouden worden op 17 december 2019 en volgende agendapunten zou omvatten:

1.Statutenwijziging

a.Goedkeuring van de statutenwijzigingen

b.Verlenen van machtiging om de beslissing genomen in dit agendapunt bij authentieke akte te                             doen vaststellen en de statuten dienovereenkomstig aan te passen. 

2.Voorstel van fusie door overneming van de opdrachthoudende verenigingen  PBE en Riobra                             door de opdrachthoudende vereniging Iverlek:

2.1.Vaststelling van de opschortende voorwaarden die gelden t.a.v. de fusie-operatie.                                           Inzonderheid de erkenning Fluvius Zenne-Dijle als distributienetbeheerder voor elektriciteit en                             aardgas.

2.2.Kennisneming van het fusievoorstel en van de bijzondere verslagen van de Raad van Bestuur               en van de Commissaris met betrekking tot het voorstel tot fusie door overneming door de                             opdrachthoudende vereniging Iverlek van heel het vermogen,  bestaande uit het volledige                             actief en passief, alle rechten en verplichtingen, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, van                             de over te nemen verenigingen PBE en Riobra, met juridische inwerkingtreding per 1 januari                             2020 en fiscale boekhoudkundige inwerkingtreding per 1 januari 2020.

        De aandeelhouders kunnen één maand voor de algemene vergadering op de zetel van de                             vennootschap kennis nemen van het fusievoorstel, voormelde bijzondere verslagen en de                             overige stukken bedoeld in de artikelen 694 en 695 van het Wetboek van Vennootschappen                             en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.

2.3.Goedkeuring van de fusie door overneming van PBE en Riobra door Iverlek overeenkomstig                             het voorstel hiervoor vermeld onder punt 1.2, bij wijze van overdracht aan Iverlek van de                                           algeheelheid van hun vermogen, omvattende alle activa en passiva en alle rechten en                                           plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, mits toekenning aan de deelnemers van de                             overgenomen verenigingen van nieuwe aandelen A en A’ van Iverlek (Fluvius Zenne-Dijle), en               dit per activiteit netbeheer elektriciteit, netbeheer aardgas, (kabel)netwerken, riolering, warmte               en strategische participaties, zonder aanduiding van nominale waarde, en volledig volstort.

De aandelen zullen worden verdeeld onder de desbetreffende deelnemers van de                                           overgenomen verenigingen zonder opleg. De huidige toekenning van één winstbewijs per                             activiteit waarvoor is toegetreden blijft behouden.

En dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 30 juni 2019                             en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2019.

En overeenkomstige kapitaalwijzigingen.

2.4.Overeenkomstige aanpassing van het register van de deelnemers.

2.5.Goedkeuring van de statuten inclusief naamswijziging van de gefuseerde opdracht-houdende                             vereniging Fluvius Zenne-Dijle.

2.6.Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende                             machtiging naar aanleiding van de besluit
vorming omtrent de fusie door overneming van PBE en Riobra door Iverlek, en inzonderheid                             verlening van machtiging om :

-de al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aan
zien van de fusie door overneming van PBE en Riobra door Iverlek zoals vermeld onder punt                             2.1. vast te stellen;

-de verwezenlijking van deze fusie door overneming vast te stellen;

-het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de hypotheekbewaarders                             vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving; 

-de kapitaalverhoging vast te stellen en navenante aanpassing van de statuten;

-het register van de deelnemers aan te passen;

-daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of                             nuttig kan zijn.

2.7.Verlenen van machtiging om de beslissingen genomen in voorgaande agendapunten 2.1. tot                             en met 2.6 bij authentieke akte te doen vaststellen.

3.Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen                             activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2020 alsook van de door de raad van                             bestuur opgestelde begroting 2020.

4.Code goed bestuur.

5.Statutaire benoemingen.

6.Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

7.Statutaire mededelingen.

 

De voorgestelde statutenwijzigingen vinden hun oorsprong in meerdere domeinen:

-Creatie Aov-aandelen en aanverwante bepalingen

-Aanbrengen van statutaire verfijningen inzake de overname van het personeel en de daarmee               verband houdende kosten vermits er niet alleen contractuele maar ook statutaire werknemers                             worden ingezet

-Overige statutaire bepalingen: update, aanvulling

 

Het fusievoorstel werd uitvoerig toegelicht in de aangeleverde documentatie.

 

Het schrijven dd. 22/10/2019 van Iverlek tot wijziging van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 17 december 2019;

 

De melding in dit schrijven dat de Raad van Bestuur van Iverlek op 21/10/2019 besloot om het voorstel tot fusie tot Fluvius Zenne-Dijle te herbekijken omwille van:

- recente ontwikkelingen in de decretale context en de daarmee mogelijk gepaard gaande evoluties binnen de organisatie van de netinfrastructuur-sector;

- de vaststelling dat er een politiek draagvlak bestaat om de decretale context, waarbij de verplichting geldt om uiterlijk op 1 januari 2021 te komen tot verplichte gebiedsuitwisselingen, te wijzigen qua timing naar 1 april 2025;

- het feit dat door de fusie van de twee werkmaatschappijen (ex-Eandis en ex-Infrax tot Fluvius) één van de belangrijkste redenen voor gebiedsuitwisselingen is komen te vervallen;

- de vaststelling dat de realisatie van gebiedsuitwisselingen een enorme belasting vormt van de marktwerking en de uitbouw van de daartoe benodigde systemen en bovendien zeer aanzienlijke uitgaven vergt.

 

De agenda voor de buitengewone algemene vergadering van 17 december 2019 wordt vervolgens als volgt vastgesteld:

1.Statutenwijziging

a.Goedkeuring van de statutenwijzigingen

b.Verlenen van machtiging om de beslissing genomen in dit agendapunt bij authentieke akte te                             doen vaststellen en de statuten dienovereenkomstig aan te passen.

2.Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen                             activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2020 alsook van de door de raad van                             bestuur opgestelde begroting 2020.

3.Code goed bestuur.

4.Statutaire benoemingen.

5.Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

6.Statutaire mededelingen.

 

Als bijlage aan de brief wordt een aangepast statutenwijzigingsvoorstel gevoegd met enkel nog niet-fusie-gerelateerde statutenwijzigingen.

 

Aan de gemeenteraad wordt deze gewijzigde informatie voorgelegd.

 

Op verzoek van de raad wordt gestemd over de verdaging van dit punt naar de eerstvolgende zitting van de gemeenteraad teneinde de raadsleden toe te laten kennis te nemen van de nieuwe documentatie.

 

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Verdaging van het punt

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om de behandeling van het punt met betrekking tot de goedkeuring van de agenda en aanduiding van vertegenwoordigers voor de algemene buitengewone vergadering dd. 17/12/2019 van Iverlek, te verdagen naar de eerstvolgende zitting van de gemeenteraad teneinde de gemeenteraadsleden toe te laten kennis te nemen van de gewijzigde documentatie, zoals overgemaakt bij schrijven van Iverlek op 22 oktober 2019.

 

Artikel 2:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Vertegenwoordigers van de gemeente

Digitaal

Iverlek

Digitaal

 

 

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2019
Overzicht punten

 

Haviland - Buitengewone algemene vergadering op 18 december 2019. Goedkeuring agenda en aanduiding vertegenwoordigers.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur dat de organisatie regelt van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging;

 

Artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke vergadering;

 

De artikelen 40 en 41 van het Decreet Lokaal Bestuur dat de bevoegdheden van de gemeenteraad bepaalt;

 

                      Feitelijke motivering:

De gemeente is aangesloten bij Haviland Intercommunale die werd opgericht op 24 maart 1965 bij oprichtingsakte verschenen in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 16 april 1965 onder het nummer 8226;

 

Haviland Intercommunale is als intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de ruimtelijke ordening en de economisch sociale expansie van het arrondissement Halle-Vilvoorde, een dienstverlenende vereniging die wordt beheerst door het Decreet Lokaal Bestuur;

 

De oproepingsbrief van 1 oktober 2019 tot de buitengewone algemene vergadering van Haviland Intercommunale van 18 december 2019 met volgende agendapunten:

1.notulen van de algemene vergadering van 12 juni 2019: goedkeuring;

2.de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie + begroting 2020 (art. 34): goedkeuring;

3.Varia.

 

Het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019, waarbij de heer Eddy Deknopper, schepen, werd aangeduid als vertegenwoordiger en mevrouw Sonia Van Wanseele, schepen, als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Haviland.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met 23 ja-stemmen (Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Gilbert Wouters, Sonia Van Wanseele, Christelle Mayné, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Ben Weyts, Willem Vandenbussche, Bruno Lerminiaux, Erwin Rosseel, Marc Beling, Perrine Marchal, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem, Emmanuel Donge, Lauren Kolinsky, Maxime Timmerman en Jos Savenberg), 6 onthoudingen (Veerle Leroy, Klaas Slootmans, Eva Fonteyn, Kris De Greef, Tilia Casaer en Ahmed Alaoui Mhammedi).

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de heer Eddy Deknopper, Eegde 9 te 1653 Dworp aan te duiden als vertegenwoordiger van de gemeente voor de buitengewone algemene vergadering van Haviland Intercommunale dd. 18 december 2019.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist mevrouw Sonia Van Wanseele, Sint-Jansweg 8 te 1654 Huizingen aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente voor de buitengewone algemene vergadering van Haviland Intercommunale dd. 18 december 2019.

 

Artikel 3:

De agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Haviland Intercommunale

dd. 18 december 2019 worden goedgekeurd.

 

Artikel 4:

De vertegenwoordiger van de gemeente is gemandateerd om de agendapunten op de buitengewone algemene vergadering van Haviland Intercommunale dd. 18 december 2019 goed te keuren

 

Artikel 5:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Haviland Intercommunale.

 

Artikel 6:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Vertegenwoordigers van de gemeente

Digitaal

Haviland Intercommunale

Digitaal

 

 

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2019
Overzicht punten

 

Samenwerkingsovereenkomst met Haviland voor de intergemeentelijke kwaliteitskamer van het Huis voor Omgevingskwaliteit. Goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 40 en 41 van het decreet Lokaal Bestuur.

 

•Feitelijke motivering:

Tijdens de Raad van Bestuur van Haviland op maandag 26 augustus 2019 werd de samenwerkingsovereenkomst voor de intergemeentelijke kwaliteitskamer van het Huis voor Omgevingskwaliteit goedgekeurd.

 

IGEMO, Interleuven en Haviland stellen, in samenwerking met de Vlaamse Bouwmeester, een pool van experten samen om via een Kwaliteitskamer lokale besturen te adviseren bij projecten met een grote impact om hun omgeving.

 

Een kwaliteitskamer is een multidisciplinaire pool van experten waarop een lokaal bestuur beroep kan doen om voor een dossier een multidisciplinair, kwalitatief en geïntegreerd advies te krijgen. De kwaliteitskamer is een instrument van de lokale besturen.

De weerhouden experten komen terecht in een expertenpool. In functie van de dossiers die bij de kwaliteitskamer worden aangemeld worden de benodigde experten uit de expertenpool als consultant gecontracteerd.

 

De experten worden aangesteld voor een duurtijd van 2 jaar.

 

De samenwerkingsovereenkomst dienstverlening intergemeentelijke kwaliteitskamer, tussen Haviland en gemeente Beersel, en gevoegd in bijlage, maakt integraal deel uit van de beslissing van de gemeenteraad van 23 oktober 2019.

 

                      Financiering

Er zijn geen instapkosten verbonden aan de kwaliteitskamer. Er zullen enkel prestaties aangerekend worden bij concrete projecten of acties.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing.

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met Haviland voor de intergemeentelijke kwaliteitskamer van het Huis voor Omgevingskwaliteit goed.

 

Een kwaliteitskamer is een multidisciplinaire pool van experten waarop een lokaal bestuur beroep kan doen om voor een dossier een multidisciplinair, kwalitatief en geïntegreerd advies te krijgen. De kwaliteitskamer is een instrument van de lokale besturen.

De weerhouden experten komen terecht in een expertenpool. In functie van de dossiers die bij de kwaliteitskamer worden aangemeld worden de benodigde experten uit de expertenpool als consultant gecontracteerd.

 

Artikel 2:

Er zijn geen instapkosten verbonden aan de kwaliteitskamer. Er zullen enkel prestaties aangerekend worden bij concrete projecten of acties.

 

Artikel 3:

Het college wordt gelast de overeenkomst af te sluiten.

 

Artikel 4:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Haviland

Digitaal

Dienst Ruimtelijke Ordening

Uittreksel

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2019
Overzicht punten

 

Omvorming van 3Wplus tot een intergemeentelijk samenwerkingsverband onder de vorm van een Dienstverlenende Vereniging - oprichting overlegorgaan in functie van het bestuderen van de samenwerkingsmogelijkheden en de oprichting van een dienstverlenende vereniging in de beleidsdomeinen.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 413, 414, 415 en 416 van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur; (hierna: ‘DLB’)

 

                      Feitelijke motivering:

De 3Wplus groep werkt in de 35 gemeenten rond Brussel (Halle- Vilvoorde), een regio waar het goed wonen en werken is.

 

De huidige structuur van 3Wplus – onder de vorm van een aantal vzw’s – is aan herziening toe. 

 

Het is de ambitie om 3Wplus om te vormen tot een dienstverlenende vereniging (DV), zodat de werking ingepast kan worden in het decreet lokaal bestuur en de wetgeving overheidsopdrachten (met name de inhouse regels).

 

De DV 3Wplus met als baseline ‘Wonen, Werken en Welzijn in Halle-Vilvoorde’ zou de huidige werking van de groep 3wPlus verder zetten binnen de beleidsdomeinen werk, welzijn, wonen, energie en klimaat, kinderopvang en sociale economie.

 

Artikel 413 van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur; (hierna: ‘DLB’) bepaalt dat de gemeenten die de oprichting van een dienstverlenende vereniging overwegen, via hun gemeenteraad vooraf beslissen over de oprichting van een overlegorgaan om de samenwerkingsmogelijkheden en voorwaarden te bestuderen. De gemeenten duiden daarbij terzelfder tijd een lid van het college van burgemeester en schepenen aan die zitting zal hebben in het overlegorgaan.

 

Het overlegorgaan beschikt over maximaal één jaar na zijn installatievergadering om zijn studieopdracht m.b.t. de oprichting van een dienstverlenende vereniging te vervullen. Indien het resultaat van de studieopdracht positief is ten opzichte van de mogelijke oprichting van een dienstverlenende vereniging, stelt dat overlegorgaan aan de deelnemende gemeenten een bundel (oprichtingsdossier) ter beschikking, waarin de volgende documenten opgenomen zijn:

Een grondige motiveringsnota

Een bestuursplan: opdrachten (maatschappelijk doel) en bestuurlijke organisatie van de                                           vereniging

Ondernemingsplan voor een periode van 6 jaar: financiële structuur en middelen

ontwerp van statuten

 

Deze documenten vormen de basis voor de uitwerking van het samenwerkingsconcept.

 

De gemeenten kunnen na de voorliggende beslissing tot oprichting van het overlegorgaan nog op 3 latere momenten beslissen om af te zien van deelneming in de oprichting.

 

Artikel 415 DLB bepaalt dat de gemeenten niet gebonden zijn aan hun deelneming in het overlegorgaan. Zij kunnen op basis van de documenten voorgelegd door het overlegorgaan (het oprichtingsdossier) ofwel beslissen om af te zien van deelneming in de oprichting, ofwel akkoord gaan met het voorstel, al dan niet op voorwaarde van wijzigingen.

 

Vervolgens beslissen de gemeenten over het definitief voorstel van het overlegorgaan. De gemeenten kunnen dit voorstel dan goedkeuren of afkeuren.

 

Artikel 416 DLB bepaalt dat de gemeenten die hun instemming hebben betuigt met het definitieve voorstel van het overlegorgaan, zonder daartoe verplicht te zijn, binnen 3 maanden na de laatste beslissing tot goedkeuring, kunnen beslissen tot oprichting van de dienstverlenende vereniging.

 

Gezien de gemeente nu reeds gebruik maakt van één of meer diensten van 3Wplus, overweegt zij om deel te nemen in de oprichting van de dienstverlenende vereniging 3Wplus.

 

De omvorming van de huidige vzw-structuur, zal als voordeel hebben dat de werking van 3Plus ingepast wordt binnen het DLB en de wetgeving overheidsopdrachten.

 

Concreet betekent dit dat de (democratische) controle van de gemeenten op de werking van 3Wplus zal verstevigen en dat de transparantie van de werking zal verhogen onder andere door middel van de verslaggeving van de bestuurder namens de gemeente aan de gemeenteraad en de mandatering van de vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering. De werking, de bestuurlijke organisatie en de financiering zal worden opgezet in overeenstemming met het Decreet Lokaal Bestuur (DLB).

 

Tevens zal de gemeente op grond van de in house-exceptie in principe gebruik kunnen maken van de diensten van 3Wplus zonder een overheidsopdracht te moeten plaatsen (art 30§30 Wet overheidsopdrachten 2016).

 

De oprichting van een dienstverlenende vereniging wordt voorbereid in een overlegorgaan. De deelname aan dit overlegorgaan is vrijblijvend. De gemeente kan op elk ogenblik beslissen om af te zien van deelneming in de oprichting van een dienstverlenende vereniging.

 

3Wplus vraagt om uiterlijk op 31 oktober 2019 een beslissing te nemen inzake de oprichting van het overlegorgaan, zodat de installatievergadering van het overlegorgaan kan plaatsvinden in de maand november 2019.

 

3Wplus zal op deze installatievergadering de resultaten van het voorbereidend onderzoek toelichten, waarna het overlegorgaan beslist over de verdere studie en samenstelling van het oprichtingsdossier. 

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

De kosten van het overlegorgaan zullen gefinancierd worden door de huidige 3Wplus groep, die tevens het secretariaat van het overlegorgaan zal waarnemen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist tot oprichting van een overlegorgaan om de samenwerkingsmogelijkheden en voorwaarden te bestuderen voor de oprichting van een dienstverlenende vereniging 3Wplus met als baseline Wonen, Werken en Welzijn in Halle-Vilvoorde. Deze dienstverlenende vereniging zou actief kunnen zijn in de beleidsdomeinen werk, welzijn, wonen, energie, kinderopvang en sociale economie.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist om de heer Jo Vander Meylen, schepen, lid van het college van burgemeester en schepenen, aan te duiden om namens de gemeente als effectieve vertegenwoordiger zitting te hebben in het overlegorgaan.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad beslist om de heer Hugo Vandaele, burgemeester, lid van het college van burgemeester en schepenen, aan te duiden om namens de gemeente als plaatsvervangende vertegenwoordiger zitting te hebben in het overlegorgaan.

 

Artikel 4:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

3Wplus

Uittreksel

Vertegenwoordigers gemeente

Uittreksel

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2019
Overzicht punten

 

Asfalteringen in verschillende straten  - Goedkeuring principe, lastvoorwaarden, gunningswijze en ontwerp.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

•                      Wettelijke motivering

 

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

 

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

•                      Feitelijke motivering

 

In het kader van de opdracht “Asfalteringen in verschillende straten ” werd een bestek met nr. 2019-2900 opgesteld door Openbare werken Infrastructuur.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 348.763,00 excl. btw of € 422.003,23 incl. 21% btw (€ 334.813,00 excl. btw ten laste van het gemeentebestuur en € 13.950,00 excl. btw ten laste van TMVW/Farys).

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

•                      Financiering

De vereiste budgetten zullen voorzien worden in het financieel meerjarenplan.

 

De financiering van deze werken gebeurt via het investerings- en exploitatiebudget AquaRio.

 

(Asfalteringen ten laste van het gemeentebestuur en riolering ten laste van TMVW/FARYS)

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat principieel akkoord met de opdracht "Asfalteringen in verschillende straten".

 

Artikel 2:

Het bestek met nr. 2019-2900 en de indicatieve raming voor de opdracht “Asfalteringen in verschillende straten ”, opgesteld door Openbare werken Infrastructuur worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De indicatieve raming bedraagt € 348.763,00 excl. btw of € 422.003,23 incl. 21% btw (€ 334.813,00 excl. btw ten laste van het gemeentebestuur en € 13.950,00 excl. btw ten laste van TMVW/Farys).

 

Artikel 3:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Artikel 4:

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Artikel 5:

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:

Financieel meerjarenplan

wordt voorzien

Budgetjaar

2020

Bedrag uitgave exclusief BTW:

€ 334.813,00 excl. btw ten laste van het gemeentebestuur (raming)

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

Beleidsitem

1419/001/024/001/001

22400007

02

0200

/

 

Artikel 6:

De financiering van deze werken gebeurt via het investerings- en exploitatiebudget AquaRio

(riolering ten laste van TMVW) - € 13.950,00 excl. btw (raming).

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2019
Overzicht punten

 

Land van Teirlinck: Alsembergse Beemd. Goedkeuring meerwerken.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

De wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 24 en artikel 26, §1, 2°, a.

 

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

Het koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 37.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

                      Feitelijke motivering:

De gemeenteraad heeft in zitting van 29 juni 2016 uitvoerings- en financieringsplan voor het landinrichtingsproject Land van Teirlinck goedgekeurd.

 

Het schepencollege heeft in zitting van 14 november 2018 de medefinanciering voor het deelproject Alsembergse Beemd fase 1 goedgekeurd.

 

Het project is momenteel in uitvoering.

 

Tijdens de  uitvoering zijn volgende noodzakelijke meerwerken uitgevoerd:

- de stortkosten van het afvoeren van teerhoudend asfalt bij de gedeeltelijke opbraak van de parking ter hoogte van het Lambiekcentrum. De eenheidsprijs voor de afvoer van het teerhoudend asfalt bedraagt € 68/ton. In totaal is er 16,82 ton afgevoerd. Dit komt neer op een meerprijs van 1.144,00 € excl. btw.

- achter het Lambiekcentrum (zone tussen de Molenbeek en het gebouw) werd vastgesteld dat er 'Japanse duizendknoop' aanwezig was. In het project was afvoer van 'Japanse duizendknoop' voorzien welke vooraf gekend waren.

De bijkomende zone die afgegraven is heeft een  oppervlakte van +/- 373m².

De eenheidsprijs volgens de ingediende offerte voor het afgraven van het terrein tot -1m diepte bedraagt 41€/ton. Voor deze zone is er in totaal 671,4 ton afgevoerd. Dit komt neer op een meerprijs van 27.527,4 € excl. btw.

De eenheidsprijs volgens de ingediende offerte voor het aanvulling met zuivere grond bedraagt 6,50€/m³. Dit komt neer op een meerprijs van 2.424,5 € excl. btw.

Voor de aanplant van het bosgoed met een plantverband 1,5 stuks/m² wordt een eenheidsprijs van 4,50€/st aangerekend. In totaal zijn er 250 stuks voorzien. Dit komt neer op een meerprijs van 625,00€ excl. btw.

Totaal komt dit neer op een meerprijs van 30.576,90 € excl. btw voor het afgraven, aanvullen en beplanten van de bijkomende zone met 'Japanse duizendknoop' .

 

De totaalkost van de huidige meerwerken komt op 31.720,90€ excl. btw (1.144,00€ excl. btw + 30.576,90 excl. btw) of 38.382,29€ incl. btw

 

Aan de gemeenteraad wordt de goedkeuring van de meerwerken ten bedrage van 38.382,29 € incl. btw ter goedkeuring voorgelegd.

 

                      Financiering

De vereiste budgetten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan en de ontbrekende budgetten zullen voorzien worden in het volgende meerjarenplan, lokale grondenbank Land van Teirlinck en het investeringsbudget Aquario en Intervia - Farys volgens onderstaande financieringstabel:

 

BBC - 2014-2019, actie 001.008.001.004 - AR 22000000/0349

BBC - 2014-2019, actie 001.024.001.005 - AR 22000000/0200

Lokale grondenbank Land van Teirlinck, aandeel Beersel

Farys (Aquario)

Farys (Aquario + Intervia, actie 001.030.003.001 - AR 64940000/0200

BBC - 2014-2019, actie 001.024.001.004 - AR 22400007/0200

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om volgende meerwerken goed te keuren:

- de stortkosten van het teerhoudend asfalt bij de gedeeltelijke opbraak van de parking ter hoogte van het Lambiekcentrum ten bedrage van 1.144,00 € excl. btw;

- het afgraven, aanvullen en beplanten van de bijkomende zone met 'Japanse duizendknoop' achter het Lambiekcentrum (zone tussen de Molenbeek en het gebouw) ten bedrage van 30.576,90 € excl. btw.

De totaalkost van deze huidige meerwerken komt neer op 31.720,90€ excl. btw (1.144,00€ excl. btw + 30.576,90 excl. btw) of 38.382,29€ incl. btw

 

Artikel 2:

Het dossier dient voorgelegd te worden aan het college van burgemeester en schepenen ter goedkeuring.

 

Artikel 3:

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:

 

Financieel meerjarenplan

14-19 en volgende jaren

Budgetjaar

14-19 en volgende jaren

Bedrag uitgave inclusief BTW:

verschillende

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

Beleidsitem

001.008.001.004

22000000

2

0349

 

001.024.001.005

22000000

2

0200

 

001.024.001.004

22400007

02

0200

 

Farys-Aquario investeringsbudget

 

 

 

 

 

Artikel 4:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Milieudienst

besluit

Vlaamse Landmaatschappij

besluit

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2019
Overzicht punten

 

Openbare verlichting Aanbod 2.0 "Fluvius". Inbreng verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen. Goedkeuring aanbod openbare verlichting door de distributienetbeheerder Iverlek en kennisneming bijhorend reglement.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere aanpassingen.

 

                      Feitelijke motivering:

De gemeente Beersel neemt voor de activiteit distributienetbeheer elektriciteit en/of gas deel aan de opdrachthoudende vereniging IVERLEK.

 

Sinds eind 2004 behoren de openbare verlichtingsnetten en -aansluitingen tot de eigendom van de distributienetbeheerders. De exploitatie van de openbare verlichting maakt als openbaredienstverplichting deel uit van de activiteit ‘Netbeheer elektriciteit’. De exploitatiekosten, met uitzondering van de materiaalkosten hieraan verbonden, kunnen hierdoor worden opgenomen in het distributienettarief.

 

De activiteiten met betrekking tot de openbare verlichting die niet onder deze openbaredienstverplichting vallen (bv. renovatiewerken), worden beschouwd als een nevenactiviteit.  Dit is een niet-gereguleerde activiteit waarvoor een vergoeding aan kostende prijs wordt aangerekend aan de deelnemers.

 

De deelnemers van IVERLEK hebben in 2004 naar aanleiding van de overname (aankoop) door de distributienetbeheerder van de openbare verlichtingsnetten via gemeenteraadsbesluit de beheersoverdracht rond de activiteit openbare verlichting herbevestigd/beslist.  Statutair werd ingeschreven dat deze beheersoverdracht voor de exploitatie van de openbare verlichting geldt voor de volledige duur van de aansluiting en dat de beheersoverdracht voor de nevenactiviteit openbare verlichting steeds herroepbaar is.

 

Steden en gemeenten staan voor grote uitdagingen op het vlak van de openbare verlichting, milieu, energiebesparing, kostenefficiëntie en Smart City. Er is de snelle technologische evolutie op het vlak van de verlichtingstoestellen en hun aansturing. Lokale besturen krijgen tal van mogelijkheden om gegevens te verzamelen waarmee ze hun beleid beter kunnen afstemmen op de behoeften en vragen van hun burgers, het lokale bestuur zelf, de overheid en ondernemingen. Daarnaast hebben de lokale besturen zich via de burgemeestersconvenanten geëngageerd tot doelstellingen op het vlak van energie-efficiëntie en CO2-besparing.

Als werkmaatschappij voor de netbeheerders in dienst van de lokale besturen wil Fluvius System Operator (hierna ‘Fluvius’) een actieve ondersteuning aanbieden bij de uitwerking van een beleid op maat op vlak van milieu, verlichting en Smart City-infrastructuur (de netten, steunen en erop geïnstalleerde applicaties).

 

De raad van bestuur van IVERLEK heeft in zitting van 13/05/2019 het reglement ‘Fluvius Openbare verlichting en diensten door de distributienetbeheerders aan lokale besturen’  goedgekeurd.  Dit reglement wordt toegevoegd als bijlage bij dit gemeenteraadsbesluit, waarvan de tekst primeert op onderstaande samenvatting.  Het reglement kan als volgt worden samengevat:

 

1.1Scope: verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen van openbare verlichting

 

Er wordt voorgesteld om de per 1 januari 2020 bestaande verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen openbare verlichting in te brengen bij de distributienetbeheerder.

 

Het betreft in het bijzonder verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen openbare verlichting die zich situeren op of langs de openbare weg of op terreinen die publiek toegankelijk zijn en die toebehoren aan de gemeente zelf, met name:

functionele verlichting, waarbij de functie het verlichten is van wegen, oversteekplaatsen, fiets- en wandelpaden, tunnels, waterlopen en pleinen met uitzondering van de installaties in het beheer van het Agentschap voor Wegen en Verkeer.

bakenverlichting, waarvoor het uitgestraalde licht van het verlichtingstoestel zelf dienst doet als ‘optical guidance’.

monumentverlichting, waarvan de functie het verhogen is van de esthetische waarde van monumenten (gebouw, standbeeld, kunstwerk, …) en ondersteuning geeft aan taken van de functionele verlichting. Het te verlichten monument moet gelegen zijn langs een openbare weg of plein.

straatmeubilairverlichting, zijn aparte verlichtingsinstallaties in/op straatmeubilair (fietsenstalling, zitbanken, vuilbakken, wegwijzers, …) en die eigendom zijn en in beheer van de gemeente.

 

De lokale besturen kunnen ook de openbare verlichting van semi-openbare ruimten en hun netten inbrengen. Dit na risicoanalyse en het in overeenstemming brengen van de installaties aan de geldende wetgeving en regels en waarvan de inbreng op projectbasis gebeurt. Dit betreft:

Openbare terreinverlichting, de verlichting van terreinen die (tijdens openingsuren) vrij toegankelijk zijn voor het publiek (containerpark, begraafplaats, sportterreinen zoals voetbalvelden, atletiekpiste, Finse piste, …) en die eigendom zijn van de gemeente.

Architecturale verlichting, waarvan de functie het verhogen is van de esthetische waarde van monumenten (gebouw, standbeeld, kunstwerk, …). Het te verlichten monument moet gelegen zijn langs een openbare weg of plein. De verlichting vereist een aparte studieopdracht (specifieke lichtstudie en technisch ontwerp) door een lichtarchitect.

 

Er kan worden geopteerd om het energieverbruik mee deel te laten uitmaken van het aanbod. 

 

Worden buiten de scope gehouden:

de feestverlichting (toestellen en overspanningen en tijdelijke netten) en de binnenverlichting (verlichting binnen in de gemeentegebouwen waarvan de te verlichten ruimte in zijn algemeenheid uitgebaat wordt door de gemeente).

de verkeersregelsystemen (het al dan niet branden van de verlichting beïnvloedt de wegcode), tenzij hier al een overeenkomst voor bestaat.

de stand-alonesystemen (geen DNB-netvoeding) en de ruimten van de gemeenten in concessie van andere partijen (de te verlichten ruimte wordt uitgebaat door een derde partij waarvoor de gemeente tijdens de looptijd van de concessie-overeenkomst niet instaat voor de verlichting).

 

Worden in beginsel ook buiten scope van het reglement gehouden:

de applicaties die zich al op de steunen bevinden (bv. camera’s, sensoren en verkeersgeleidingsinstallaties voor Smart City-toepassingen). Hiervoor kunnen evenwel aparte afspraken worden gemaakt.

‘klassieke’ applicaties die zich vandaag op de steunen bevinden (bv. verkeers- en signalisatieborden, bloembakken en vaandels).

 

1.2Inbreng: maximum 25% van de inbrengwaarde in cash en minimum 75% van de inbrengwaarde in OV-aandelen

 

Voor de inbreng van de bestaande verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen openbare verlichting in de distributienetbeheerder gebeurt een waardering van deze installaties.

 

De inbrengwaarde wordt bepaald aan de hand van de economische nieuwwaarde van de steunen en armaturen en is gebaseerd op een gedetailleerde inventaris op datum van toetreding. 

 

De vergoeding van de inbrengwaarde gebeurt:

een deel in cash (max. 25 percent van de inbrengwaarde);

een deel in nieuw te creëren niet-stemgerechtigde en niet-dividendgerechtigde OV-aandelen (min. 75 percent van de inbrengwaarde).  Op de buitengewone algemene vergadering van december ek. zal hiervoor een voorstel van statutenwijziging ter goedkeuring worden voorgelegd. 

 

Jaarlijks zal de raad van bestuur van de distributienetbeheerder aan de betrokken gemeenten de opbrengsten en kosten verrekenen via het resultaat.

Op vraag van het lokale bestuur kunnen hier diensten zoals lichtplannen, het energieverbruik als onderdeel van ‘licht als dienstverlening’,… aan toegevoegd worden.

 

Na inbreng komen alle nieuwe investeringen dus ten laste van de DNB en in haar volle eigendom als activa.

 

De overgenomen installaties zullen over een periode van maximum twaalf jaar afgeschreven worden, gezien het plan om de verledding van Vlaanderen ten laatste tegen 2030 uit te voeren. De afschrijvingen van het gedeelte in cash zullen volgens dit ritme verrekend worden.

 

1.3Dienstverlening na overdracht

 

1.3.1Meerjarig investeringsplan/-budget

 

Deze investeringen voor de bestaande en voor de toekomstige verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen openbare verlichting zijn geënt op de vaststellingen en vooruitzichten zoals opgenomen in het (door de betrokken gemeente en de distributienetbeheerder overeengekomen) meerjarig investeringsplan openbare verlichting (op basis van lichtplan of masterplan openbare verlichting) en worden geconcretiseerd binnen het door de distributienetbeheerder opgemaakte reglement. Indien gewenst, zullen er bij het investeringsmeerjarenplan ook doelen bepaald worden zoals onder meer m.b.t. het effect van de investeringen op energieverbruik en CO2-uitstoot.

 

Als een gemeente wenst om versneld de masterplannen te realiseren en hiervoor bijkomende investeringsmiddelen nodig zijn, kan de gemeente overwegen om middels een tussenkomst deze bijkomende investeringsmiddelen te voorzien en kan er samen onderzocht worden hoe dit kan gerealiseerd worden (bv. aannemerscapaciteit).

 

De bepaling van de prestatie-eisen en brandprogramma’s (dimmen, doven, enz.) blijft de bevoegdheid van de individuele gemeenten. De gemeenten bepalen dus het ritme en de locatie waar er een aanpassing/investering nodig is om aan deze eisen te voldoen.

 

De overeengekomen meerjarenplannen worden minstens eenmaal per jaar verfijnd en omgezet in een concreet jaaractieplan waarvoor de Raad van Bestuur van de DNB jaarlijks een maximaal budget (jaar X) goedkeurt voor het geheel van haar toegetreden gemeenten dat besteed wordt op basis van de door de gemeenten goedgekeurde lichtplannen of masterplannen.

 

Als het budget op het niveau van de DNB ontoereikend is voor de realisatie van de goedgekeurde masterplannen van de toegetreden lokale besturen gebeurt een proratering van het budget, enerzijds in functie van het aantal lichtpunten van de betrokken deelnemers, zoals opgenomen in de asset databank van de distributienetbeheerder, en anderzijds in functie van de realisatietermijn zoals opgenomen in de masterplannen.

 

Het eventueel saldo van het budget worden overgedragen en bij voorrang besteed binnen het budget voor het daaropvolgende jaar.

 

De distributienetbeheerder biedt een ruime keuze van (standaard)materialen aan via de jaarlijks vastgelegde catalogus.

 

De door de raad van bestuur vastgelegde en goedgekeurde beleidsregels en principes zoals preventieve en curatieve vervangingen blijven van toepassing.

 

1.3.2Inzet van de door de Fluvius beheerder infrastructuur voor toepassingen Smart City

 

Fluvius wil lokale besturen ondersteunen om hun Smart City-infrastructuur (netten, installaties, steunen, …) maximaal te valoriseren. De ondersteuning bestaat uit het beheer van de overeenkomsten met operatoren (bv. telecom) die gebruik willen maken van deze infrastructuur. Fluvius zal ervoor zorgen dat de installatie van applicaties (bv. camera’s, sensoren, verkeersgeleiding, telecominstallaties, …) en aansluiting op de netten veilig en correct uitgevoerd worden.

 

1.3.3Rapportering

 

Het lokale bestuur krijgt periodiek diverse rapporteringen (stand van zaken van het overeengekomen actieplan, effecten ervan op het energieverbruik en de CO2-uitstoot, investeringen en onderhoud, nieuwe trends, specifieke Fluvius-projecten m.b.t. openbare verlichting en Smart City-infrastructuur,…).

 

                      Financiering

Het ingeschatte bedrag aan investeringen, onderhoud en exploitatie voor de periode 2019-2030 bedraagt 2.519.879 euro. 

 

Een wijziging in de indeling in deelruimtes en/of toekenning van technische fiches heeft impact op de in bijlage opgenomen simulatie aantal kWh en investeringskost. 

 

Alle aan de akte verbonden kosten ten laste zijn van IVERLEK;

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het reglement ‘Fluvius Openbare verlichting en diensten door de distributienetbeheerders aan lokale besturen’, zoals opgesteld en goedgekeurd door de Raad van Bestuur van IVERLEK in zitting van 13/05/2019.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan de beheersoverdracht inzake de verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen en desgevallend de semi-openbare verlichtingsinstallaties, daaraan verbonden de automatische overdracht van de eigendom van de in de toekomst nog op te richten verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen en desgevallend de semi-openbare verlichtingsinstallaties.

 

En bijgevolg tevens zijn goedkeuring te hechten aan de uitbreiding van de huidige aansluiting van de gemeente bij de opdrachthoudende vereniging IVERLEK voor de activiteit openbare verlichting (verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen) en diensten als onderdeel van ‘licht als dienstverlening’ en zo deel te nemen aan het aanbod Fluvius Openbare verlichting en de opdrachthoudende vereniging te verzoeken om de ‘aanvaarding van de uitbreiding van deze aansluiting’ voor te leggen aan de eerstvolgende algemene vergadering.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad beslist de inbreng die de gemeente heeft gedaan overeenkomstig het artikel 9 van de statuten van IVERLEK uit te breiden wat betreft:

de verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen;

de semi-openbare verlichtinginstallaties die voldoen aan de vereisten die zijn weergegeven in het reglement.

 

Artikel 4:

De gemeenteraad beslist de verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen - op basis van een inventariswaarde 31 december 2018 -  tegen een inbrengwaarde van 430.035 euro in cash (zijnde 25% van de inbrengwaarde) en 1.290.105 euro in OV-aandelen (zijnde 75% van de inbrengwaarde) in te brengen bij de opdrachthoudende vereniging IVERLEK.

 

De inbreng van de semi-openbare verlichting gebeurt op projectbasis na risicoanalyse en na het in overeenstemming brengen van de installaties aan de geldende wetgeving en regels.

 

De inbrengwaarde wordt bepaald aan de hand van de economische nieuwwaarde van de steunen en armaturen en is gebaseerd op een gedetailleerde inventaris (voor inbrengen die gebeuren per 1 januari 2020 zal dit wat betreft de voorafgaande actuele raming de inventaris zijn op 31 december 2019, waarna deze zal geactualiseerd worden ifv de effectieve datum van toetreding).

 

Artikel 5:

Deze beslissingen genomen in de artikelen 2, 3 en 4 gebeuren onder de opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een ruling wat de vennootschapsbelasting betreft.

 

Tevens zal de distributienetbeheerder het nodige doen om de vereiste vennootschapsrechtelijke formaliteiten te vervullen die een inbreng met zich meebrengt en om de statuten dienovereenkomstig aan te passen.

 

Artikel 6:

De gemeenteraad beslist de Voorzitter van de gemeenteraad en/of algemeen directeur aan te duiden om als gevolmachtigde van de gemeente de authentieke akte te ondertekenen alsook de hypotheekbewaarder vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving bij het overschrijven van de inbrengakte.

 

Artikel 7:

De gemeenteraad beslist het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van de opdrachthoudende vereniging IVERLEK, (in pdf-versie) uitsluitend via e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

Artikel 8:

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:

 

Financieel meerjarenplan

2020-2025

Budgetjaar

2020

Bedrag ontvangst inclusief BTW:

€ 430.035,00

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

Beleidsitem

 

 

 

 

 

 

Artikel 9:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Iverlek

Digitaal

Financiële dienst

Uittreksel

Dienst openbare werken

Uittreksel

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2019
Overzicht punten

 

Slijtlagen (2018) in verschillende straten volgens noodwendigheden - eindafrekening. Goedkeuring aanvullende werken.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

•                      Wettelijke motivering

 

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

 

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

•                      Feitelijke motivering

De gemeenteraad verleende in zitting van 25 oktober 2017 goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de indicatieve raming en de plaatsingsprocedure van de opdracht “Slijtlagen (2018) in verschillende straten volgens noodwendigheden”, met name de openbare procedure.

 

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 17 januari 2018 goedkeuring aan de gunning van de opdracht “Slijtlagen (2018) in verschillende straten volgens noodwendigheden” aan Algemene Ondernemingen Deckx nv, Goormansdijk 15 te 2480 Dessel tegen het nagerekende inschrijvingsbedrag van € 433.199,08 excl. btw of € 524.170,89 incl. 21% btw (deel ten laste van het gemeentebestuur € 427.645,08 excl. btw of € 517.450,55 incl. 21% btw en deel ten laste van TMVW € 5.554,00 excl. btw of € 6.720,34 incl. 21% btw).

 

De uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met nr. 2017-2528.

 

Het College verleende in zitting van 18 april 2018 goedkeuring aan de aanvangsdatum van deze opdracht.

 

Het College verleende in zitting van 2 mei 2018 goedkeuring aan verrekening nr. 1 voor een bedrag in meer van € 40.671,53 excl. btw of € 49.212,55 incl. 21% btw.

 

Het College verleende in zitting van 30 januari 2019 goedkeuring aan verrekening nr. 2 voor een bedrag in meer van € 76.282,88 excl. btw of € 92.302,28 incl. 21% btw.

 

Openbare werken Infrastructuur stelde de eindafrekening op, waaruit blijkt dat het eindbedrag van de werken € 571.053,34 incl. btw (deel ten laste van het gemeenbestuur Beersel) bedraagt, als volgt gedetailleerd:

 

Raming

 

€ 576.182,65

Bestelbedrag

 

€ 433.199,08

HV in meer

+

€ 0,00

HV in min

-

€ 0,00

Bijwerken

+

€ 137.220,46

Bestelbedrag na verrekeningen

=

€ 570.419,54

Nog te verrekenen (in meer)

-

€ -0,03

Afrekening VH (in min)

-

€ 101.847,54

Reeds uitgevoerd

=

€ 468.572,03

Prijsherzieningen

+

€ 3.372,88

Totaal excl. btw

=

€ 471.944,91

Btw

+

€ 99.108,43

TOTAAL

=

€ 571.053,34

 

Bijkomende motivering:

De meerwerken opgenomen in de eindafrekening (€ 20.251,73 excl. BTW)  hebben betrekking op de:

- parking Koningin Fabiolalaan: het was noodzakelijk om de toplaag van asfaltverharding van deze openbare parkeerplaatsen te vernieuwen. Deze vertoonde op verschillende plaatsen scheuren.

- Jozef Huysmanslaan: ter hoogte van de woningen Jozef Huysmanslaan was het wegdek in zeer slechte staat. De bewoners hadden hierdoor veel last trillingen. Het was noodzakelijk om het gedeelte langs de woningen nu reeds te vernieuwen zowel om schade aan de woningen te voorkomen als voor het wooncomfort van de bewoners.

- Beerselsestraat/Zennestraat: voor dit weggedeelte was er opstuwing van asfalt opgetreden. Hierdoor was er ook een put ontstaan in het asfalt. Om deze reden werd de onderlaag en toplaag afgefreesd over het volledige rijvak en een grotere lengte. Bij controle bleek dat de fundering van de weg op deze plaats nog in orde was en geen bijkomende herstellingswerken moesten uitgevoerd worden.

 

•                      Financiering

De vereiste budgetten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De eindafrekening voor de opdracht “Slijtlagen (2018) in verschillende straten volgens noodwendigheden”, waaruit blijkt dat de werken een eindtotaal bereikten van € 471.944,91 excl. btw of € 571.053,34 incl. 21% btw (deel ten laste van het gemeentebestuur van Beersel) wordt goedgekeurd, voor wat betreft de meeruitgaven die hieruit voortvloeien.

 

Artikel 2:

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:

Financieel meerjarenplan

14-19

Budgetjaar

2019

Bedrag uitgave inclusief BTW:

€ 571.053,34 (eindafrekening - deel ten laste van het gemeentebestuur van Beersel)

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

Beleidsitem

1419/001/024/001/002

22400007

02

0200

/

 

Artikel 3:

Deze beslissing zal voor goedkeuring voorgelegd worden aan het college.

 

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2019
Overzicht punten

 

Verkoop perceeltje Grote Baan 43 Beersel. Dossier principe.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 40 en 41 van het decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017

 

                      Feitelijke motivering:

Het schepencollege heeft in zitting van 15 mei 2019 kennis genomen van de mail van de heer Koen Mertens, landmeter-expert, waarbij hij voor zijn cliënt, (Françoise Aydin en Anh-Phi Nguyen) eigenaars van de woning Grote Baan 43 te Beersel, kadastraal gekend 1e afd. - sectie A - perceel 673 B, de vraag stelt een perceeltje grond van de gemeente te kunnen aankopen.

 

De verantwoording van de eigenaar werd door de dienst ruimtelijke ordening nagekeken en correct bevonden.

 

Een verklaring ondertekend door de eventuele koper dat de gemaakte kosten die voortkomen uit dit dossier te zijner laste zijn.

 

Het schattingsverslag van Axios dd. 9 augustus 2019 waarbij het perceel geschat wordt op 5.700 EUR.

 

Het schrijven van de heer Mertens, dd. 4 september 2019  waarin hij vermeldt dat de aan te kopen oppervlakte 63 ca is in plaats van 57 ca  zoals eerst medegedeeld en dat zijn cliënt bereid is hiervoor 6.300 EUR te betalen in plaats van de geschatte 5.700 EUR;

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist in principe akkoord te gaan  om het perceeltje aan de woning Grote Baan 43 te Beersel, kadastraal gekend 1e afd. - sectie A - perceel 673 B te verkopen aan Françoise Aydin en Anh-Phi Nguyen eigenaars van de woning Grote Baan 43 te Beersel voor een bedrag van 6.300 EUR;

 

Artikel 2:

Alle gemaakte kosten zijn ten laste van de koper.

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

De heer Koen Mertens

brief

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2019
Overzicht punten

 

Wijziging atlas der buurtwegen. Verleggen voetweg  nr 19 Huizingen. Tweede beraadslaging/definitieve vaststelling.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

- de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen

- het decreet van 2 april 2014 houdend wijziging van diverse decreten m.b.t. de ruimtelijke ordening en het grond- en pandenbeleid, o.a. aanpassing van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841

- het decreet van 4 april 2014 tot wijziging van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841 en het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen

- besluit van de Vlaamse regering tot vaststelling van nadere regels voor de organisatie van het openbaar onderzoek inzake buurtwegen van 20 juni 2014

- artikel 40 en 41 van het decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017

- Omzendbrief van de Vlaamse Regering KB/ABB 2019/3 over de transacties van onroerende

goederen

 

 

                      Feitelijke motivering:

 

De gemeenteraad heeft in zitting van 26 juni 2019 het ontwerp-rooilijnplan, opgesteld door landmeter-expert Jolanda Cardoen van het studiebureau D+A Consult dd 29 april 2019 in functie van gemotiveerde aanvraag van Don Bosco Garage bvba om de voetweg nr 19  zoals ingeschreven in de Atlas der buurtwegen van Huizingen, gedeeltelijk te verleggen, voorlopig vastgesteld.

 

De beslissing van het college van burgemeester en schepenen in zitting van 3 juli 2019, houdende de organisatie van het openbaar onderzoek;

Het openbaar onderzoek werd georganiseerd van 15 juli 2019 tot en met 13 augustus 2019

 

De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 11 september 2019 houdende het proces-verbaal van sluiting van het openbaar onderzoek, waaruit blijkt dat tijdens de periode van het openbaar onderzoek 1 schriftelijke reactie werd ingediend dd. 1 augustus 2019 door de

Werkgroep Trage Wegen Zuid-West Brabant, p/a Nachtegaalstraat 71 te 1501 Buizingen.

 

Samenvatting:

De Werkgroep Trage Wegen is tevreden met de wijziging van het tracé in vergelijking met een eerdere aanvraag. De rechte hoeken zijn zoveel mogelijk vermeden, wat voor voetweg gebruikers heel belangrijk.

Er zijn drie bezwaren/opmerkingen geformuleerd:

1) We vragen de stad Halle (en indien van toepassing Wegen en Verkeer) om een veilige oversteekplaats te voorzien ter hoogte van de monding van voetweg 20 op de Alsembergsesteenweg. Deze oversteekplaats zal de weggebruikers ook automatisch leiden naar de nieuwe bedding van de voetweg.

2) Na de onderdoorgang van de bebouwing is er een belangrijk hoogteverschil. Het profiel van de nieuwe voetweg moet zo vloeiend mogelijk (met een zo klein mogelijke helling) en in een gepaste verharding worden uitgevoerd, zodat ook minder mobiele voetgangers en fietsers deze weg veilig kunnen gebruiken.

3) We vragen een duidelijke en voorafgaande afspraak m.b.t. de geplande groenzone (deelzone 4): zal deze openbaar toegankelijk zijn en wie zal instaan voor de veiligheid en het onderhoud? Onze werkgroep is alvast voorstander van meer openbaar domein ten bate van het publiek; daar is zeker een behoefte aan in deze dicht bebouwde en dicht bewoonde wijk.

 

Bespreking:

- Opmerkingen 1 en 2 hebben betrekking op het voetweg gedeelte op het grondgebied van stad Halle. Het is aan de gemeenteraad van stad Halle om hierover een standpunt in te nemen.

- Opmerking 3 gaat over de groenzone (deelzone 4) op het grondgebied van de gemeente Beersel.

De voetweg is volgens de Atlas der Buurtwegen ingetekend met een streep-lijn. Dit wil zeggen dat de voetweg gelegen is op privaat eigendom van de aanvrager, doch met openbaar karakter.

De voorliggende aanvraag heeft betrekking op het gedeeltelijk verleggen van de voetweg nr. 19. De groenzone (deelzone 4) maakt geen deel uit van de gedeeltelijke verlegging van de voetweg nr. 19. In de beschrijvende nota wordt melding gemaakt dat daar een groene zone wordt voorzien. Dit terreingedeelte wordt nergens in het dossier bestemd als publiek toegankelijk. Het blijft bijgevolg eigendom van de aanvrager evenals het onderhoud ervan.

Het gemeentebestuur Beersel heeft ook niet de intenties om deze groenzone te annexeren als publiek toegankelijk groen.

 

Aan een wijziging van de Atlas der Buurtwegen zijn voor de aanvrager ook de kosten verbonden van een meerwaarde op basis van het artikel 29 van de wet op de buurtwegen. De voorliggende aanvraag verlegt de voetweg naar een gunstiger plaats zodat de last op de eigendom van de aanvrager vermindert.

Daardoor krijgt de grond meer waarde, wat te compenseren is door de betaling van de meerwaarde geschat door een deskundige. De aanvragers gaan akkoord met het betalen van deze meerwaarde.

 

Op basis van het schattingsverslag opgesteld door Landmeter-Expert dhr. Sven Jacques - beëdigd door de rechtbank van Eerste Aanleg te Oudenaarde, ingeschreven op het Tableau van de Federale Raden van Landmeters-Experten genekend onder nummer LAN161658 - is de meerwaarde op het gedeeltelijk verleggen van de voetweg geschat op 10.251€.

 

Aan de gemeenteraad wordt de definitieve vaststelling voor het gedeeltelijk verleggen van de voetweg nr. 19 en het betalen van de meerwaarden ten bedrage van 10.251€ ter goedkeuring voorgelegd.

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist het ontwerp-rooilijnplan voor de gedeeltelijke verlegging van voetweg nr. 19 opgemaakt door het studiebureau D+A Planning dd. 26 april 2019 definitief vast te stellen.

 

Artikel2:

Aan de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant wordt de definitieve vaststelling van de gedeeltelijke verlegging van voetweg nr. 19 ter goedkeuring voorgelegd zoals deze voorkomt op de plandocumenten van de Atlas der Buurtwegen te wijzigen zoals weergegeven op het definitief vastgestelde rooilijnplan opgemaakt door het studiebureau D+A Planning dd. 26 april 2019.

 

Artikel 3:

De aanvrager te verzoeken de meerwaarde ingevolge een gedeeltelijke verlegging van de voetweg nr. 19 naar een gunstiger plaats begroot door dhr. Sven Jacques - Landmeter-Expert - op  10.251€ te betalen na ontvangst van de factuur welke de gemeente Beersel aan de aanvrager bezorgt.

 

Artikel 4:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Provincie Vlaams Brabant - dienst Mobiliteit

brief

Aanvrager + studiebureau

brief

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2019
Overzicht punten

 

Goedkeuring arbeidsreglement scholengemeenschap Beersel.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

De wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen;

 

De wet van 19 september 1974 tot regeling tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel;

 

De wet van 18 december 2002 tot wijziging van de wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen;

 

Het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositieregeling van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding en latere wijzigingen;

 

Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 en latere wijzigingen;

 

Het K.B. van 28 september 1984 houdende uitvoering van de wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel;

 

 

                      Feitelijke motivering:

Een goede schoolorganisatie steunt op duidelijke afspraken tussen het personeel en het schoolbestuur;

 

Alle personen die onder gezag arbeid verrichten in het gemeentelijk stedelijk onderwijs moeten, geïnformeerd worden over de voorwaarden die op hun arbeidsverhouding van toepassing zijn;

 

Het decreet rechtspositie en het decreet basisonderwijs ruimte laat ruimte om lokaal en autonoom concrete afspraken te maken rond rechten en plichten van het personeel en het schoolbestuur;

 

Het gemeenteraadsbesluit van 26/06/2013 waarbij het arbeidsreglement voor de personen die onder gezag arbeid verrichten in de scholen van de scholengemeenschap Beersel werd goedgekeurd;

 

De besprekingen met de directies en op de schoolraad;

 

Huidig arbeidsreglement is aan actualisatie toe;

 

Het protocol van het afzonderlijk bijzonder onderhandelingscomité van 9 oktober 2019;

 

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om het bestaande arbeidsreglement voor de personen die onder gezag arbeid verrichten in de gemeentelijke basisscholen van Beersel, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 26 juni 2013, wordt opgeheven.

 

Artikel 2:.

Het hierbij gevoegde arbeidsreglement voor de personen die onder gezag arbeid verrichten in de gemeentelijke basisscholen van Beersel wordt goedgekeurd.

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

personeel

arbeidsreglement

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2019
Overzicht punten

 

Installatie Jeugdraad

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 40 en 41 decreet lokaal bestuur 22 december 2017 en latere wijzigingen

 

6 juli 2012 decreet houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid.

 

                      Feitelijke motivering:

Beleidsdoelstelling 001 021: Beersel ondersteunt het particulier jeugdwerk
 

Actieplan 001 021 004: administratieve ondersteuning
 

Actie 001 021 004 003: ondersteuning van de erkende jeugdraad
 

De statuten van de Beerselse jeugdraad goedgekeurd door gemeenteraad 30 januari 2003.

 

Het huishoudelijk reglement van de Beerselse jeugdraad goedgekeurd door gemeenteraad 30 januari 2003.

 

De oproep van de Beerselse jeugdraad voor kandidaten via mail naar Beerselse jeugdverenigingen.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist dat de vertegenwoordigers van de jeugdraad tijders de algemene vergadering van de jeugdraad 8/10/2019 worden aangesteld als lid van de jeugdraad van Beersel.


Vertegenwoordigers:naamvoornaamvereniging

1PréseauxMarineChiro Esperanto Alsemberg

2ZammitoVanessaChiro Eureka-Fantomas Lot

3VanbellinghenRhaniChiro Ringo Huizingen

4KnopsSeppeChirojongens Sint-Jan Dworp

5DebremaekerSienChiromeisjes Kroesjpers Dworp

6BerghmansMyrddinJNM

7 VoorzitterLambrechtLaurenScouts en Gidsen Beersel

Plaatsvervangers:naamvoornaamvereniging

1DekegelEmmyChiro Esperanto Alsemberg

2AkayThéodoraChiro Eureka-Fantomas Lot

3SamynAnkeChiro Ringo Huizingen

4FlandrinSamChirojongens Sint-Jan Dworp

5DebremaekerSienChiromeisjes Kroesjpers Dworp

6DebraekeleerRobbeJNM

7DehertoghRemkoScouts en Gidsen Beersel

 

Artikel 2:

De vergaderingen worden tevens als waarnemer bijgewoond door:

- Jo Vander Meylen, schepen van jeugd en onderwijs

- Marjolijn Fastenaekels, jeugdconsulent

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Jeugdraad

mail

Secretariaat gemeente Beersel

Besluit

Communicatiedienst

Besluit

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2019
Overzicht punten

 

Reglement Speelpleinwerking Amajoe. Goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 40 en 41 decreet lokaal bestuur 22 december 2017 en latere wijzigingen

 

                      Feitelijke motivering:

Reglement speelpleinwerking Amajoe goedgekeurd in gemeenteraad op dd. 20/12/2017

 

Beleidsdoelstelling 001 022: Het bestuur zorgt voor voldoende fuif-speel- en ontmoetingsruimte voor kinderen en jongeren en dit in samenspraak met hen.

 

Actieplan 001 022 004: Speelpleinwerking

 

Actie: 001 022 004 001: Organiseren van speelpleinwerking

 

Het voorstel van reglement, als bijlage bij deze beslissing gevoegd, maakt integraal deel uit van deze beslissing.

 

                      Financiering

De uitgaven/inkomsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan..

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om het reglement speelplein Amajoe goed te keuren.

 

Artikel 2:

Het reglement speelplein Amajoe goedgekeurd op de gemeenteraad op dd.20/12/2017 wordt hiermee opgegeven.

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Stuurgroep speelplein Amajoe

Mail

Bevolking

Website

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2019
Overzicht punten

 

Wegwerken van de knelpunten op de fietssnelweg "F20 - Kanaalroute-Zuid". Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 36 en artikel 57;

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;

 

                      Feitelijke motivering:

Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 29 april 2015 aan Haviland Intercommunale IgSv opdracht te geven tot het uitwerken van overeenkomsten inzake de begeleiding/uitvoering en veiligheidscoördinatie van de werken met betrekking tot de ontwikkeling van de fietssnelweg F20 - Kanaalroute Zuid;

De gemeenteraad ondertekende en keurde in zitting van 26 oktober 2016 de algemene samenwerkingsovereenkomst voor de aanleg, het onderhoud, de handhaving en het beheer van de fietssnelweg  F20 - Kanaalroute Zuid, goed;

De gemeenteraad keurde in zitting van 25 april 2018 volgende overeenkomsten goed:

- de principeovereenkomst "aankoopcentrale

- de overeenkomst betreffende de aanvullende diensten "Studie, ontwerp en werfopvolging";

- de overeenkomst betreffende het aanstellen van een veiligheidscoördinator ontwerp & verwezenlijking;

inzake het wegwerken van de knelpunten op de fietssnelweg F20 - Kanaalroute Zuid op het grondgebied van de gemeente Beersel;

In het kader van de opdracht “WEGWERKEN van de KNELPUNTEN op de FIETSSNELWEG "F20 -  Kanaalroute-Zuid"” werd door Haviland - Cel Infrastructuur een bestek met nr. 10532/115100 opgesteld;

Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:

* Perceel 1 (BEERSEL - SASHOEK);

* Perceel 2 (SINT-PIETERS-LEEUW - RUISBROEK);

* Perceel 3 (HALLE);

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 1.410.270,83 € excl. btw of 1.706.427,71 € incl. 21% btw;

De raming van de opdracht ten laste van de gemeente Beersel (Perceel 1 - BEERSEL - SASHOEK), bedraagt 185.351,75 € excl. btw of 224.275,62 € incl. 21% btw;

Voorgesteld wordt de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure;

De kosten van de werken worden volledig gesubsidieerd.

 

                      Financiering

De uitgaven/inkomsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan 2020-2025.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Gunstig

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist het bestek met nr. 10532/115100 en de raming voor de opdracht “WEGWERKEN van de KNELPUNTEN op de FIETSSNELWEG "F20 -  Kanaalroute-Zuid"”, opgesteld door Haviland - Cel Infrastructuur goed te keuren.

De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt 1.410.270,83 € excl. btw of 1.706.427,71 € incl. 21% btw. waarvan 185.351,75 € excl. Btw of 224.275,62 € incl. 21% BTW ten laste van de gemeente Beersel.

 

Artikel 2:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Artikel 3:

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Artikel 4:

De vereiste budgetten zijn voorzien in het meerjarenplan 2020-2025.

 

Artikel 5:

De kosten van de werken worden volledig gesubsidieerd.

 

Artikel 6:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Haviland Intercommunale IgSv

Email

Dienst financiën

Email

Dienst Openbare Werken

Email

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2019
Overzicht punten

 

Wegenis - OMV_2019088566 -Laarheidestraat 1650 Beersel. Beslissing tot goedkeuring met voorwaarden.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

- Wettelijke motivering:

 

Algemeen

Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, met in het bijzonder de artikels 40 en 41;

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening;

Het decreet betreffende de omgevingsvergunning, met in het bijzonder art. 31;

Het besluit tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning, met in het bijzonder art. 47;

 

planologische voorschriften en/of verkavelingsvoorschriften

Ligging volgens ruimtelijk uitvoeringsplan: //

 

Ligging volgens bijzonder plan van aanleg: //

 

Ligging volgens verkaveling: //

 

Ligging gewestplan Halle-Vilvoorde-Asse, goedgekeurd bij KB van 07/03/1977: woongebied

Art. 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen stelt: 'de woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven.  Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.'

 

Relevante stedenbouwkundige omzendbrieven en richtlijnen

- De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen.

- De omzendbrief van 19 juni 1991 bevattende toelichting bij de toepassing van de bijzondere voorschriften gevoegd bij het gewestplan Halle-Vilvoorde-Asse. Artikel 8 van de aanvullende stedenbouwkundige voorschriften.

- De omzendbrief RO 2017/01 betreffende een gedifferentieerd ruimtelijk transformatiebeleid in de bebouwde en onbebouwde gebieden.

 

Relevante regelgeving en/of direct werkende normen vanuit andere beleidsvelden dan de ruimtelijke ordening

//

 

- Feitelijke motivering:

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft de aanvraag ingediend door DURABRIK BOUWBEDRIJVEN met als correspondentieadres Landegemstraat 10 te 9031 Gent ontvangen.

 

De aanvraag werd ontvangen op 05/07/2019 met omgevingsnummer OMV_2019088566.

 

De aanvraag werd volledig en ontvankelijk verklaard op 02/08/2019

 

De aanvraag heeft betrekking op een terrein met als adres 1650 Beersel – Laarheidestraat  - kadastraal gekend afdeling 1 sectie C nr. 10S.

 

Het betreft een aanvraag tot het verkavelen van grond (4 bouwkavels).

 

De aanvraag omvat: het verkavelen van gronden

 

Aan de gemeenteraad wordt de ‘zaak van de wegenis’ voorgelegd.

 

 

1. Beschrijving van de ‘zaak van de wegen’

De gemeenteraad is bevoegd voor alles wat de weg, zijn aanhorigheden en zijn uitrusting betreft (RvVB 27 november 2018 nr. RvVB/A/0638/A). Onder ‘de zaak van de wegen’ wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen, afwatering, weerslag op de mobiliteit,… De beslissing van de gemeenteraad is maar vereist voor zover de vergunningsaanvraag met de aanleg of de wijziging van openbare wegenis gepaard gaat.

 

Doorslaggevend hierbij is de openbare bestemming die de wegenis krijgt, niet het eigendomsstatuut (zie toelichtingsnota beslissingsbevoegdheid van de gemeenteraad over de zaak van de wegen – Ruimte Vlaanderen en RvS 27 april 2010 nr. 203.317 en RvS 9 september 2009 nr. 186.140).

 

De gemeenteraad is bevoegd voor openbare wegen, met name wegen die openbaar gebruikt worden, of “wegen die voor het publiek verkeer openstaan”, wat niet wil zeggen dat deze wegen daarom ingericht worden voor het voertuigenverkeer in het algemeen (RvvB 11 december 2018, nr. RvvB/1819/0.98).

 

Daden van beschikking zijn een bevoegdheid van de gemeenteraad.

Daden van beheer valt onder de bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen.

 

De volgende handelingen hebben betrekking op de wegenis en vallen onder de bevoegdheid van de gemeenteraad:

-Het herinrichten van een bestaand parkeervak op het openbaar domein.

-Het aanleggen van de zone van het openbaar domein tussen het bestaande voetpad en de rooilijn als verbreding van het voetpad.

 

2. Openbaar onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan een  openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 12 augustus 2019 tot en met 10 september 2019.

Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er 2 bezwaarschriften / standpunten / opmerkingen ingediend.

 

De bezwaarschriften hebben geen betrekking op de wegenis.

 

De gemeenteraad neemt kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

 

De resultaten van het openbaar onderzoek geven geen aanleiding tot weigering van de voorliggende wegenis.

 

3. Adviezen

 

Fluvius heeft op 07 augustus 2019 advies uitgebracht met referte 332988.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt : voorwaardelijk gunstig

 

 

Farys heeft op 26 augustus 2019 advies uitgebracht met referte 4191110.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt : gunstig

 

Proximus heeft op 2 september 2019 advies uitgebracht met referte JMS 452648.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt : voorwaardelijk gunstig

 

Telenet heeft op 3 september 2019 advies uitgebracht met referte 25042278.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt : gunstig

 

De aanvraag werd voorgelegd aan de gemeentelijke mobiliteitscel dewelke dd. 02/09/2019 concludeerde: Gunstig advies, aangezien de gevraagde aanpassingen zijn uitgevoerd.

 

Dienst openbare werken heeft op 22 augustus 2019 advies uitgebracht met referte 2019-2867/KD/W427.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt : voorwaardelijk gunstig

‘Voor wat betreft de aanleg van het nieuwe voetpad dient rekening worden gehouden met volgende aanpassingen in de meetstaat:

-Fundering:

oschraal beton volgens 5-4.9 met dikte van 25cm – codenummer 0504.09025

- Bestrating van betonstraatstenen:

oOnbehandelde betonstraatstenen, grijs met afmeting 220 x 110, 100 mm (legverband elleboogverband) – codenummer 0603.31110

oBed van zandcement voor bestrating van betonstraatstenen met dikte van 3cm – codenummer 0603.30053

-Trottoirband, trottoirband-watergreppel of schampkant - geprefabriceerde betonnen trottoirbanden type I D 1 – codenummer 0801.21411

De werken dienen uitgevoerd te worden conform het SB 250 door een erkend aannemer voor wegenwerken.

Vóór de aanvang van de werken wordt een plaatsbezoek georganiseerd met minimaal aanwezig uitvoerende aannemer en de afgevaardigde van de gemeente Beersel, dienst infrastructuur.

De werken zullen mede onder toezicht staan van het gemeentebestuur Beersel.’

 

De ingediende adviezen geven geen aanleiding tot weigering van de voorliggende wegenis, doch er dient strikt een gevolg gegeven te worden aan de wegenis.

 

4. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

De verkavelingsgrond heeft een oppervlakte van +/-18a14ca en is gelegen langsheen de Laarheidestraat, ter hoogte van het kruispunt met de Kasteelstraat.

 

Voor de verkavelingsgrond bevindt zich een parkeervak op het openbaar domein, dit parkeervak dient aangepast te worden om de kavels toegankelijk te maken, de opritten worden hierbij gekoppeld op de eigendomsgrens om het verlies aan parkeerplaatsen op het openbaar domein te beperken.

 

Tussen het bestaande voetpad en de rooilijn bevindt zich nog een stuk niet ingericht openbaar domein, deze zone wordt ingericht ter verbreding van het voetpad. De aanleg zal in betonstraatstenen gebeuren.

 

De werken zullen uitgevoerd worden volgens standaardbestek 250. Het dossier bevat een raming van de werken. 

 

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

Op basis van de voorliggende elementen, beslist de gemeenteraad in de zitting van 23 oktober 2019 omtrent de voorliggende ‘zaak van de wegen’  deze voorwaardelijk goed te keuren.

 

Artikel 2:

De zone van aanpassingen van het openbaar domein dient aangelegd door en op kosten van de aanvrager, conform het standaardbestek 250 (laatste versie) door een erkend aannemer en volgens de inrichtingswijze als vermeld in de aanvraag en rekening houdende met de aanpassingen uit het advies van de dienst ‘Openbare werken’:

-Fundering:

schraal beton volgens 5-4.9 met dikte van 25cm – codenummer 0504.09025

-Bestrating van betonstraatstenen:

Onbehandelde betonstraatstenen, grijs met afmeting 220 x 110, 100 mm (legverband elleboogverband) – codenummer 0603.31110

Bed van zandcement voor bestrating van betonstraatstenen met dikte van 3cm – codenummer 0603.30053

-Trottoirband, trottoirband-watergreppel of schampkant - geprefabriceerde betonnen trottoirbanden type I D 1 – codenummer 0801.21411

 

Artikel 3:

Vóór de aanvang van de werken wordt een plaatsbezoek georganiseerd met minimaal aanwezig uitvoerende aannemer en de afgevaardigde van de gemeente Beersel, dienst infrastructuur.

De werken zullen mede onder toezicht staan van het gemeentebestuur Beersel.

 

Artikel 4:

Voor de inrichting wordt een financiële borg opgelegd ten bedragen van 5473,69 € inclusief btw.

Dit betreft een infrastructuurwaarborg en wordt berekend als volgt: raming gevoegd bij het dossier, inclusief btw, verhoogd met 5%.

Deze waarborg dient door de aanvrager gestort op rekeningnummer BE56 0910 0013 2088 met mededeling 'OMV_2019088566/19 – waarborg'.

 

De infrastructuurwaarborg wordt  – op eerste vraag van de aanvrager - ten vroegste voor de helft vrijgegeven bij de voorlopige oplevering (zonder opmerkingen). De tweede helft – op eerste vraag van de aanvrager - bij de definitieve oplevering.

 

Bij niet-uitvoering van de vergunning kan de aanvrager verzoeken om de gestelde waarborg opnieuw vrij te geven.

 

Artikel 5:

Voorafgaand aan de voorlopige oplevering van de wegeniswerken dient er een as-builtplan te worden opgesteld. Dit as-builtplan wordt opgemaakt conform de GRB-skeletspecificaties en bevat minimaal de GRB-skeletcomponent GRB-basis.

 

Artikel 6:

De houder van de vergunning dient de voorgeschreven waarborgen te hebben gesteld en de voorgeschreven werken en lasten te hebben uitgevoerd, alvorens kan overgegaan worden tot het vrijwillig te koop stellen of verkopen, voor meer dan negen jaar te huur zetten of verhuren, of het bezwaren met een recht van erfpacht of opstal van gronden en constructies die deel uitmaken van de aanvraag.

 

Artikel 7:

Dit besluit wordt bij de beoordeling over de vergunningsaanvraag gevoegd om er integrerend deel van uit te maken.

 

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2019
Overzicht punten

 

Toelichting Zonaal Veiligheidsplan. Kennisname.

 

De raad,

 

De gemeenteraad neemt kennis van de toelichting van het Zonaal Veiligheidsplan door Korpschef Mark Crispel en beleidsadviseur Anneleen Adang.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2019