Notulen OCMW raad

Van 24 FEBRUARI 2021

Om 21:26 uur

Locatie De Meent

 

Aanwezig: Marc Beling, voorzitter;

Hugo Vandaele, burgemeester;

Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Jos Savenberg en Sonia Van Wanseele, schepenen;

Christelle Mayné, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Jan Steyaert, Ingrid Verschueren, Bruno Lerminiaux, Erwin Rosseel, Klaas Slootmans, Perrine Marchal, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem, Eva Fonteyn, Kris De Greef, Tilia Casaer, Ahmed Alaoui Mhammedi, Emmanuel Donge, Lauren Kolinsky, Maxime Timmerman en Linda Boon, raadsleden;

Hilde Devisch, algemeen directeur;

 

Verontschuldigd: Ben Weyts, raadslid;

 

 

De clausule in verband met bestuurlijk toezicht vind je hier: https://www.beersel.be/product/2278/bestuurlijk-toezicht

 

Overzicht punten

 

Notulen OCMW-raad van 27 januari 2021. Goedkeuring.

 

De raad,

 

De notulen van de zitting van de OCMW-raad van 27 januari 2021 worden na voorlezing goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

 

 

Publicatiedatum: 01/04/2021
Overzicht punten

 

Goedkeuring jaarverslag schuldbemiddeling

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering

Artikel 9§1 5° van het decreet van 24 juli 1996 houdende de regeling tot erkenning en subsidiëring van de instellingen voor schuldbemiddeling

 

Artikel 7bis van het Besluit van de Vlaamse Regering van 25 maart 1997 tot uitvoering van het decreet van 24 juli 1996 houdende regeling tot erkenning van de instellingen voor schuldbemiddeling

 

Ministerieel besluit van 15 januari 2018 betreffende de vaststelling van het model van basisregistratie en jaarverslag voor de erkende instellingen voor schuldbemiddeling

 

                      Feitelijke motivering

Conform het decreet van 24 juli 1996 houdende de regeling tot erkenning en subsidiëring van de instellingen voor schuldbemiddeling en tot subsidiëring van een Vlaams Centrum Schuldenlast moet de erkende dienst schuldbemiddeling van het OCMW het eerste trimester dat volgt op het einde van elk boekjaar een jaarverslag met basisregistratie overmaken, conform het gestandaardiseerd model van de Vlaamse Regering.

 

Dit jaar wordt er opnieuw geopteerd voor een vereenvoudigd model, met naast de basisregistratie nog enkele vragen die in het oude model bij het jaarverslag zaten. De personeelsgegevens van de dienst zullen in een aparte app moeten worden ingegeven. Het betreft hier de namen en kwalificaties van de personen die voor de dienst als schuldbemiddelaar optreden. Voor onze dienst is dit:

- Lene Ecker

- Kim Elsoucht

- Meester Wim Smits (juridische ondersteuning)

 

De basisregistratie met bijhorende vragen dient door het bestuur van de instelling te worden goedgekeurd.

 

De leden van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn kunnen kennis nemen van het document van de basisregistratie, zoals integraal in bijlage opgenomen.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De OCMW raad beslist het jaarverslag en de basisregistratie, zoals integraal in bijlage is opgenomen, goed te keuren.

 

Artikel 2:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Steunpunt Mens en Samenleving

Excel-bestand + besluit

 

 

Publicatiedatum: 01/04/2021
Overzicht punten

 

Oprichting van een vereniging voor sociale dienstverlening Halle-Beersel voor het cateringgebeuren binnen de sociale economie - principieel akkoord - selectieleidraad private partner - Goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017:

 

De oprichting van een vereniging voor sociale dienstverlening is geregeld in Deel III, titel 4, hoofdstuk 5 van het decreet lokaal bestuur:

 

HOOFDSTUK 5. De vereniging voor sociale dienstverlening of de vennootschap voor sociale dienstverlening

 

Artikel 508.

§ 1. Een openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn kan om sociale doeleinden te vervullen, met uitsluiting van de gehele of gedeeltelijke exploitatie van een ziekenhuis of van ziekenhuisgebonden activiteiten, lid worden van een vereniging zonder winstoogmerk als vermeld in de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de stichtingen en de Europese politieke partijen en stichtingen.

 

Van die vereniging zijn minstens een of meer private rechtspersonen die geen winst nastreven, lid.

 

Van de vereniging kunnen al dan niet een of meer andere openbare centra voor maatschappelijk welzijn, gemeenten, verenigingen opgericht overeenkomstig hoofdstuk 2 of 3 van deze titel, of andere openbare besturen lid zijn.

 

Het lidmaatschap bij wijze van oprichting of toetreding van de vereniging, vermeld in het eerste lid, is alleen mogelijk als aan een van de volgende voorwaarden is voldaan:

1° de rechtsvorm is een bij decreet of besluit van de Vlaamse Regering opgelegde voorwaarde voor de gehele of gedeeltelijke erkenning, vergunning of subsidiëring. In dat geval kan afgeweken worden van de voorwaarde dat minstens een of meer private rechtspersonen lid moeten zijn;

2° het bereiken van een bepaalde regionale bedekking of schaalgrootte is een bij decreet of besluit van de Vlaamse Regering opgelegde voorwaarde voor de gehele of gedeeltelijke erkenning, vergunning of subsidiëring, als aan die voorwaarde door geen van de lokale openbare deelgenoten afzonderlijk kan worden voldaan;

3° het lidmaatschap van de vereniging maakt het voor het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn mogelijk om een nieuwe dienst aan te bieden. Als nieuw kan elke dienst worden aangemerkt waarvoor geen erkenning, vergunning of subsidie is verworven en die ook niet op een gestructureerde wijze aan het publiek wordt aangeboden.

In het geval, vermeld in het derde lid, 3°, is een goedkeuring van de Vlaamse Regering vereist. Om die goedkeuring te krijgen, toont het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn aan dat, rekening gehouden met het bestaande aanbod, de nieuwe dienst optimaal past in de programmatie, en moet op grond van het onderzoek, vermeld in artikel 60, § 6, tweede en derde lid, van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, bewezen worden wat de redenen zijn om de nieuwe dienst in samenwerking met private rechtspersonen aan te bieden.

 

Artikel 510.

De statuten van de vereniging, vermeld in artikel 508, worden opgemaakt overeenkomstig de wetgeving over de gekozen rechtsvorm. Met behoud van de toepassing van die bepalingen vermelden de statuten nauwkeurig de deelgenoten, hun inbreng, hun verbintenissen en bijdragen, alsook de bestemming van het vermogen van de vereniging als die zou worden ontbonden, of van de inbreng in geval een lid ontslag neemt.

De statuten bepalen het stemmenaantal waarover elke deelgenoot beschikt in de verschillende bestuurs- en beheersorganen, rekening houdend met de inbreng van elke deelgenoot.

 

De wet van 8 juli 1976, artikel 60 § 6:

 § 6. [Waar de noodzakelijkheid zich voordoet, richt het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, desgevallend in het kader van een bestaande planning, inrichtingen of diensten op met sociaal, curatief of preventief karakter, breidt deze uit en beheert deze.

 

De noodzaak tot het oprichten of het uitbreiden van een inrichting of van een dienst moet blijken uit een dossier dat een onderzoek bevat naar de behoeften van de gemeente en/of de streek en naar de gelijkaardige inrichtingen of diensten die reeds in functie zijn, een beschrijving van de wijze van functioneren, een nauwkeurige raming van de kostprijs en van de uitgaven die moeten gedaan worden, alsook, indien mogelijk, inlichtingen die een vergelijking met gelijkaardige instellingen en diensten mogelijk maken.

 

De oprichting of de uitbreiding van inrichtingen of diensten, die in aanmerking kunnen komen voor het genieten van toelagen op het vlak van hetzij de investeringen, hetzij van de werking, kan alleen beslist worden op basis van een dossier waaruit blijkt dat de door de organieke wetgeving, het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur of de reglementering voor het toekennen van deze toelagen voorziene voorwaarden, nageleefd zullen worden.

 

Onverminderd de machtigingen te verkrijgen vanwege andere overheidsorganen, wordt het besluit om een inrichting of een dienst op te richten of uit te breiden voor goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad [[...]], zodra het besluit van die aard is dat het een tegemoetkoming uit het gemeentelijk budget zal meebrengen of deze zal verhogen.]

 

 

                      Feitelijke motivering

Volgende beleidsinformatie, zowel uit het strategisch meerjarenplan van Beersel als uit dat van Halle is relevant om de beslissing te motiveren:

 

Uit het strategisch meerjarenplan van Beersel:

Beleidsdoelstelling 3: Alle Beerselaars leven opeen veilige en duurzame en sociaal verbonden wijze samen en zijn actief betrokken bij hun buurt waarin iedereen elkaar respecteert. We sporen burgers aan om een rol te spelen in welzijn en zorg via buurtwerking en initiatieven rond sociale cohesie.

 

Actie 70: we creëren lokale ontmoetingsplaatsen.

 

Actie 88: we bouwen een nieuw woonzorgcentrum, assistentiewoningen, een lokaal dienstencentrum en collectieve dagopvang en dit met oog voor de flexibiliteit van het gebouw.

 

Actie 89: we onderzoeken de mogelijke bestemmingen voor de oudbouw (van het wzc) in functie van ondersteunend wonen.

 

Actie 90: we implementeren de nieuwe werking van de maaltijdbedeling, naar aanleiding van de uitbesteding van de keuken, met onder andere ontbijt- en boodschappendienst.

 

Beleidsdoelstelling 7: Beersel biedt kansen aan werknemers, lokale ondernemers, handelaars en landbouwers, zet op die manier in op tewerkstelling en duurzaamheid en faciliteert tegelijkertijd de toegang van verschillende kansengroepen tot de arbeidsmarkt. Beersel wil zelf een modelwerkgever zijn.

 

 Actieplan 67: We informeren en stimuleren lokale ondernemers en Beerselaars om gebruik te maken van de verschillende mogelijkheden inzake tewerkstelling van kansengroepen.

 

 Actie 182: We bouwen sociale tewerkstelling uit in eigen diensten en via wijkwerking.

 

 Actie 183: Bij knelpuntberoepen in onze organisatie maken we een ruimere aanwerving van kansengroepen mogelijk ( bvb inzetten op taalbegeleiding op de werkvloer, stageplaatsen, sociale economie opnemen in aanbestedingen)

 

Uit het strategisch meerjarenplan van Halle:

Dienstverlening en verbinden

 

DOELSTELLING V1 - We zorgen voor een dienstverlening op maat van alle burgers. Halle investeert in het individuele welzijn van elke inwoner over de verschillende levensdomeinen met het oog op gecoördineerde hulp-, zorg-en dienstverlening op maat en de realisatie van zelfredzaamheid, betrokkenheid, participatie en zelfontwikkeling van de inwoner. Uiteraard kunnen we dit niet alleen. Om een dienstverlening op maat en op vraag van alle burgers te realiseren wordt er dan ook samengewerkt met diverse partners en verenigingen.

 

V.1.5. Stad Halle breidt de zorginfrastructuur uit in functie van de behoefte van de betrokken inwoners - Halle implementeert een verbreding en optimalisatie van het zorgaanbod dat een antwoord biedt op de lokale noden. Om een doeltreffend, integraal en kwaliteitsvol zorgaanbod te realiseren, investeert Halle in nieuwe zorginfrastructuur die hieraan tegemoetkomt. Daarnaast zet de stad ook in op het ontwikkelen en versterken van netwerkstructuren met diverse partners met het oog op afstemming en aftoetsing van organisatie-en kennisdeling, samenwerking en de uitwerking van vernieuwende initiatieven.

 

V1.5.6 Uitbouwen van een nieuw kinderopvanginitiatief met aandacht voor specifieke doelgroepen

 

V1.5.7 Opstellen van een masterplan zorginfrastructuur om beter in te spelen op de bestaande en toekomstige noden.

 

V1.5.8 Bouwen van nieuwe assistentiewoningen en een dementietuin voor het woonzorgcentrum

 

DOELSTELLING V2 - We zorgen voor een gericht en sociaal beleid op maat van de meest kwetsbare inwoners van onze stad. Het nieuw Decreet Lokaal Sociaal Beleid wil handvaten aanreiken die toelaten echt te kiezen voor kwetsbare medeburgers. Het lokaal bestuur kan de coördinatie opnemen en ervoor zorgen dat diensten en organisaties gezamenlijke verantwoordelijkheid opnemen om de problemen, op diverse terreinen, aan te pakken. Halle wil daarom werk maken van een gericht en sociaal beleid op maat van de meest kwetsbare inwoners van onze stad. Daarmee bouwt ze zelf aan hulp-en dienstverlening die afgestemd wordt op de meest kwetsbaren, maar ondersteunt en optimaliseert ze ook samenwerkingen en projecten met diverse partners om deze doelstelling te realiseren.

 

V2.2.3 Stimuleren van gezonde voeding, met extra aandacht voor mensen in kwetsbare situaties.

 

V2.6.4 Uitbreiden van de activeringsmogelijkheden Cfr. de trappen van activering

 

V2.6.5 Onderhouden van een samenwerking met partnerorganisaties inzake activering

 

V2.6.6 Verhogen van het aantal tewerkstellingen art 60

 

V2.6.8 Sociale economie als instrument hanteren om mensen die in het normaal economisch circuit (nog) niet aan het werk kunnen, kansen te bieden.

 

DOELSTELLING V3 - We versterken het buurtgevoel en de samenhang in onze stad Het Halse beleid, de omgeving en vernieuwende projecten moeten ontmoeting en interactie tussen inwoners, buurten en gemeenschappen stimuleren. Halle wil met diverse initiatieven het samenleven in de stad bevorderen. Het versterken van de sociale cohesie en verbeteren van de leefbaarheid van buurten staan hierbij centraal.

 

V3.3.2 Aanvragen van een erkenning voor de uitbouw van een derde dienstencentrum op Sint-Rochus

 

V3.3.5 Uitvoeren van een analyse voor de eventuele oprichting van een nieuwe ontmoetingsruimte te Buizingen

 

Wendbare stad

Actieplan W2.8 - De organisatie benut ten volle de gegevens, knowhow en expertise van andere besturen met als doel efficiënter, effectiever en kwaliteitsvoller te werken. In eerste instantie zullen we inzetten op benchmarken. Onszelf vergelijken op vlak van prestatie, producten, activiteiten, diensten en programma’s met vergelijkbare besturen. De bedoeling is onze kwaliteit te verhogen en deze af te meten ten aanzien van vergelijkbare besturen.

 

Teneinde de efficiëntie en effectiviteit te verhogen nemen we het aankoopbeleid verder onder de loep en bekijken we mee de personeelskost voor het raadplegen van de markt. Concreet zetten we in opeen cultuur waarbij we niet steeds trachten over te gaan tot het heruitvinden van het ‘warm water’. Indien we met bepaalde probleemsituaties en/of aankopen geconfronteerd worden maken we het ons eigen om op zoek te gaan bij andere besturen of er reeds oplossingen zijn voor gelijkaardige problemen en/of bepaalde opdrachten reeds via raamovereenkomsten in de markt werden gezet. Tot slot zullen we ook inzetten op samenwerkingsverbanden met andere besturen. Daar waar efficiëntie en effectiviteitsvoordelen te halen zijn voor beide of meerdere besturen worden strategische samenwerkingen opgezet.

 

W2.8.3 Synergiën opzoeken, al dan niet met naburige gemeenten, om expertise te bundelen.

 

                      Financiering

De beslissing heeft financiële gevolgen.

De private partner dient een financieel plan voor te leggen waaruit de noodzakelijke bijdragen van de OCMW's in de exploitatie en de investeringen aan de OCMW-vereniging moeten blijken.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Gunstig advies

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De OCMW raad beslist principieel tot oprichting van een vereniging voor sociale dienstverlening voor de catering, door het OCMW van Beersel, het OCMW Halle en een onderneming inzake sociale economie. De nota als bijlage bij deze beslissing bevat de motivering voor de oprichting van deze vereniging.

 

Artikel 2:

De OCMW raad  keurt de selectieleidraad goed, betreffende het partnerschap in de  vereniging voor sociale dienstverlening voor de cateringdiensten van het OCMW van Beersel en van het OCMW van Halle binnen de sociale economie.

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

OCMW Halle

besluit

website gemeente Beersel en Halle

oproep kandidaten

website sociale economie

oproep kandidaten

 

 

Publicatiedatum: 01/04/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.