Besluitenlijst OCMW raad

Van 27 OKTOBER 2021

Om 21:15 uur

Locatie De Meent

 

Aanwezig: Marc Beling, voorzitter;

Hugo Vandaele, burgemeester;

Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Jos Savenberg en Sonia Van Wanseele, schepenen;

Christelle Mayné, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Ingrid Verschueren, Bruno Lerminiaux, Klaas Slootmans, Perrine Marchal, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem, Eva Fonteyn, Kris De Greef, Ahmed Alaoui Mhammedi, Emmanuel Donge, Maxime Timmerman, Linda Boon, Hilde Dehollogne en Patience N'Kamba, raadsleden;

Hilde Devisch, algemeen directeur;

 

Verontschuldigd: Ben Weyts, Jan Steyaert en Lauren Kolinsky, raadsleden;

 

 

De clausule in verband met bestuurlijk toezicht vind je hier: https://www.beersel.be/product/2278/bestuurlijk-toezicht

 

Overzicht punten

 

Ontslag gemeente- en OCMW-raadslid. Kennisname.

 

De raad,

 

De OCMW raad neemt kennis van het schrijven van 9 oktober 2021 waarin mevrouw Tilia Casaer meedeelt ontslag te nemen als gemeente- en OCMW-raadslid verkozen op de lijst Groen.

 

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

 

Ambtshalve aanstelling opvolgend raadslid. Kennisname.

 

De raad,

 

De OCMW-raad neemt kennis van de ambtshalve aanstelling als OCMW-raadslid van mevrouw Patience N'Kamba, tweede opvolger van mevrouw Tilia Casaer op de lijst Groen. De aanstelling en eedaflegging van mevrouw Patience N'Kamba vond plaats tijdens de gemeenteraadszitting van 27 oktober 2021.

 

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

 

Notulen OCMW-raad van 29 september 2021. Goedkeuring.

 

De raad,

 

De notulen van de zitting van de OCMW-raad van 29 september 2021 worden na voorlezing goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

 

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

 

Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst geïntegreerd breed onthaal.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering

Decreet betreffende het lokaal sociaal beleid van 9 februari 2018 en omzendbrief.

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere aanpassingen.

 

Conceptnota van de Vlaamse Regering van 18 december 2015 "een geïntegreerd breed onthaal"

 

 

                      Feitelijke motivering

Het decreet lokaal sociaal beleid van 9 februari 2018 verplicht de lokale besturen werk te maken van

een maximale toegankelijkheid van de lokale sociale hulp- en dienstverlening voor de bevolking en

daarbij bijzondere aandacht te besteden aan onderbescherming. In het kader hiervan dient in samenwerking met het CAW en de diensten maatschappelijk werk van de mutualiteiten een geïntegreerd breed onthaal vormen. Het lokaal bestuur kan het geïntegreerd breed onthaal ook realiseren in samenwerking met andere lokale besturen.

 

De Vlaamse overheid voorziet hiervoor geen structurele middelen, maar kan, onder de voorwaarden

die ze bepaalt en binnen de perken van de begrotingskredieten, een subsidie verlenen voor projecten met een experimenteel of vernieuwend karakter die passen in het lokaal sociaal beleid. Zo verkreeg het GBO Zennevallei een subsidie in 2019. Met deze middelen werd een halftijds coördinator binnen het CAW aangeworven en een digitaal aanmeldplatform ontwikkeld. De structurele subsidie 2020-2025 werd echter niet binnengehaald, gezien de middelen ontoereikend waren voor het aantal ingediende dossiers.

 

Gezien we de middelen van 2020-2025 niet binnehaalden, maar een (deeltijds) coördinator nodig is om dit te laten draaien, stellen we voor een deeltijds personeelslid te laten aanstellen door de eerstelijnszone om deze coördinerende taak op te nemen.

 

Voor de financiering stellen we voor dat elke gemeente uit de eerstelijnszone via een toelage een bijdrage levert aan de eerstelijnszone voor de aanwerving van een coördinator voor GBO op basis van het aantal inwoners.

 

Voor Beersel komt dit neer op 4.744,07 euro, rekening houdend met een loonkost van 25.000 euro. De nodige middelen zijn reeds voorzien binnen het prioritair actieplan 37 "We realiseren een geïntegreerd breed onthaal (GBO) binnen 1e-lijnszone Zennevallei gericht op kwetsbare gezinnen." Voor dit jaar kan dit totaalbedrag  gefinancierd worden door de COVID-subsidie lokale armoedebestrijding vanuit Vlaanderen.

 

Dit werd al principieel goedgekeurd op het vast bureau van 10 november 2020. Hier werd nu een samenwerkingsovereenkomst met de eerstelijnszone opgesteld. Deze werd op het vast bureau van 13 oktober principieel goedgekeurd.

 

De leden van de raad kunnen de overeenkomst in bijlage vinden.

 

Vanuit de lokale besturen zal ook opnieuw een subsidieaanvraag worden ingediend bij Vlaanderen. Indien subsidies worden verkregen vervalt de toelage vanuit de lokale besturen aan de ELZ.

 

                      Financiering

De uitgaven/inkomsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De OCMW raad beslist de samenwerkingsovereenkomst tussen de lokale besturen en de eerstelijnszone Zennevallei goed te keuren.

 

Artikel 2:

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:

 

Financieel meerjarenplan

2021-2025

 

Budgetjaar

2021

 

Bedrag uitgave/ontvangst inclusief BTW:

€ 4744,07

 

Volgnr. MJP

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

Beleidsitem

MJP000807

AC000098

 

61500960

03

0909

 

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Clusterhoofd welzijn Halle

Besluit

 

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

 

Onderhandse aankoop gelegen Vroenenbosstraat te Dworp "deel van beekje" - Dworp 3e Afd. Sectie E nr 823

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

 

Artikel 77 en 78 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

                      Feitelijke motivering:

 

Woonpunt Zennevallei realiseerde 15 koopwoningen op de oude Mobikit-site gelegen aan de Vroenenbosstraat te Dworp.

 

Het OCMW Beersel ondersteunde dit project door een stukje grond van de achterliggende percelen van het OCMW te verkopen aan Woonpunt Zennevallei zodanig dat de woningen een mooi tuintje hebben. Het beekje, eigendom van Kerkfabriek Sint-Gurik te Dworp, dat er voorbij stroomt werd een paar meters naar achter verlegd zodanig dat dit niet door de tuinen loopt.

 

De OCMW raad geeft in zitting van 30 juni 2021 toelating om tot verkoop over te gaan van een deel van de achterliggende percelen voor de realisatie van de tuintjes, gedeeltelijke pachtbeëindiging en omruiling/verlegging van het beekje.  De omruiling/verlegging van het beekje dient gerealiseerd te worden uiterlijk 31 december 2021.

 

Het volledig beekje (van bron tot aan de perceelsgrens, eigendom van Kerkfabriek Sint Gurik Dworp - kadastraal gekend Beersel 3e Afdeling Sectie E nr 822 B) loopt dwars door de percelen van het OCMW Beersel.  Langs het traject van het beekje zal een nieuwe voetweg worden voorzien zodanig dat de kerk, de school en de winkels ook via een rustig wegje bereikbaar zijn.

 

Gezien de ligging (loopt dwars door OCMW Beersel percelen), het verdere beheer en het onderhoud van het beekje is het opportuun dat het beekje volledig wordt overgedragen / verkocht aan het OCMW Beersel.

 

Kerkfabriek Sint Gurik Dworp verleent aan het OCMW Beersel een aankoopoptie op de hele beek  (van bron tot aan de perceelsgrens, eigendom van Kerkfabriek Sint Gurik Dworp - kadastraal gekend Beersel 3e Afdeling Sectie E nr 822 B) onder de voorwaarde dat het gedeelte beek "omruiling/verlegging (1a19ca)" wordt aangekocht aan 60,00 EUR/M2, zijnde de prijs die het OCMW Beersel verkreeg van Woonpunt Zennevallei ivm de realisatie van de tuintjes en het resterend deel van de beek tegen de waarde / prijs door een in gemeen overleg aan te stellen erkend Schatter-Expert.

 

Het PV van schatting oppervlakte en waarde van Landmeter-Expert Filip Branckaert van 10 oktober 2021.

 

                      Financiering

De uitgaven zullen worden voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De OCMW raad gaat principieel akkoord tot aankoop van het beekje, gelegen aan de Vroenenbosstraat te Dworp, van bron tot aan de perceelsgrens, eigendom van Kerkfabriek Sint Gurik Dworp - kadastraal gekend Beersel 3e Afdeling Sectie E nr 822 B, volgens de verleende aankoopoptie van Kerkfabriek Sint Gurik te Dworp zijnde het gedeelte beek "omruiling/verlegging (1a19ca) wordt aangekocht aan 60,00 EUR/M2 en het resterend deel van de beek tegen de waarde/prijs door een aan te stellen erkend Schatter-Expert.

 

Artikel 2:

De OCMW raad gelast het vast bureau het desbetreffende dossier "Onderhandse aankoop gelegen Vroenenbosstraat te Dworp "deel van beekje", kadastraal gekend, Beersel 3e Afdeling Dworp Sectie E nr 823, verder op te stellen en voor toelating voor te leggen aan de OCMW raad.

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Kerkfabriek Sint-Gurik Dworp

Brief

 

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

 

Goedkeuring minimale levering aardgas

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering

Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 13/03/2009 betreffende de sociale openbare dienstverplichtingen in de vrijgemaakte elektriciteits- en aardgasmarkt, wat betreft de invoering van een minimale levering van aardgas tijdens de winterperiode.

 

Energiebesluit van 19 november 2010

 

Richtlijn voor OCMW’s die opteren gebruik te maken van het systeem van ‘minimale levering via de aardgasbudgetmeter’, die tevens de tabel actualiseert op basis waarvan de OCMW’s aardgas kunnen toekennen in het kader van deze regeling.

 

                      Feitelijke motivering

Gezinnen die door betalingsproblemen zijn gedropt door hun commerciële energieleverancier komen bij de distributienetbeheerder terecht, die dan als sociale leverancier optreedt. Als ze ook daar betalingsmoeilijkheden hebben, plaatst de netbeheerder een oplaadbare budgetmeter. Sinds het najaar van 2009 plaatsen de netbeheerders ook voor aardgas budgetmeters. Is het vooraf betaalde krediet op, dan valt de levering van gas of elektriciteit niet onmiddellijk stil.  Een noodkrediet voorziet nog in 200 KWh elektriciteit en 1000 KWh gas. Als ook dat opgebruikt is, valt men zonder gas.  Elektriciteit kan via een stroombegrenzer altijd in minimale hoeveelheid (10 ampère) worden geleverd om de basisbehoeften te dekken, maar “een beetje gas” leveren is uit veiligheidsoverwegingen onhaalbaar. Vandaar dat voor aardgas een alternatieve regeling is uitgewerkt.

 

Met de “minimale levering via de aardgasbudgetmeter” (artikel 5.4.6 tot en met 5.4.10 van het Energiebesluit van 19 november 2010) wil de Vlaamse Regering de OCMW’s een middel aanreiken om de gezinnen die de middelen ontberen om de budgetmeter aardgas op te laden, en die dus het risico lopen zonder verwarming te vallen in de winterperiode, te ondersteunen door hen een ‘minimale hoeveelheid’ aardgas ter beschikking te stellen via periodieke opladingen van de budgetmeterkaart. Deze regeling is van toepassing in de winterperiode die gedefinieerd is van 1 november 2021 tot en met 31 maart 2022.

 

De financiële tussenkomst wordt vastgesteld aan de hand van een tabel en staat voor 60 % van een gemiddeld verbruik. De tabel bevat parameters met betrekking tot onder meer de typologie van de woning, het aantal gezinsleden en het type klant.  Het OCMW kan tot 70 % van de tussenkomst recupereren bij de distributienetbeheerder. Het andere deel kan worden teruggevorderd van de hulpvrager of zelf ten laste genomen. De leden nemen kennis van de procedure, inclusief de tabel met de bedragen voor 2021-2022, zoals integraal in bijlage opgenomen.

 

Aangezien de regelgeving het OCMW de keuze laat om al dan niet gebruik te maken van de regeling, zal een OCMW dat in de regeling wil stappen, dit punt moeten agenderen voor de raad voor maatschappelijk welzijn.  Hieraan kunnen ook voorwaarden gekoppeld worden.

 

                      Financiering

De uitgaven/inkomsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De OCMW raad beslist om gebruik te maken van het systeem van minimale levering van aardgas via de aardgasbudgetmeter.

 

 

Artikel 2:

Het bijzonder comité sociale dienst zal beslissen aangaande de hulpvragen in deze materie en in deze volgende voorwaarden te koppelen indien mogelijk en/of noodzakelijk:

•Voorwaarden inzake schuldbegeleiding en -afbouw;

•Maatregelen om het verbruik te verminderen (bv. energiescans laten uitvoeren);

•Een afspraak i.v.m. de oplading gedurende de niet-winterperiode om voorafgaand aan de volgende winterperiode over een reserve te beschikken;

•De terugbetaling van (een gedeelte van) het toegekende bedrag

 

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:

 

Financieel meerjarenplan

2021-2025

 

Budgetjaar

2021-2022

 

Bedrag uitgave/ontvangst inclusief BTW:

€ 8000

 

Volgnr. MJP

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

Beleidsitem

MJP000820

AC000101

64810200

04

0900

21

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Coördinator sociale dienst/financiële dienst

Besluit

 

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.