Besluitenlijst GR

Van 29 APRIL 2020

Om 20:30 uur

Locatie

 

Aanwezig: Marc Beling, voorzitter;

Hugo Vandaele, burgemeester;

Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen en Sonia Van Wanseele, schepenen;

Christelle Mayné, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Ben Weyts, Jan Steyaert, Ingrid Verschueren, Bruno Lerminiaux, Erwin Rosseel, Klaas Slootmans, Perrine Marchal, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem, Kris De Greef, Tilia Casaer, Ahmed Alaoui Mhammedi, Emmanuel Donge, Maxime Timmerman, Jos Savenberg en Linda Boon, raadsleden;

Hilde Devisch, algemeen directeur;

 

Verontschuldigd: Eva Fonteyn en Lauren Kolinsky, raadsleden;

 

 

De clausule in verband met bestuurlijk toezicht vind je hier: https://www.beersel.be/product/2278/bestuurlijk-toezicht

 

Overzicht punten

 

Kennisname overlijden van de heer Gilbert Wouters, schepen.

 

De raad,

 

De gemeenteraad neemt kennis van het overlijden van de heer Gilbert Wouters, schepen, op 8 maart 2020.

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020
Overzicht punten

 

Notulen van de gemeenteraad van 4 maart 2020. Goedkeuring.

 

De raad,

 

De notulen van de zitting van de gemeenteraad van 4 maart 2020 worden na voorlezing goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020
Overzicht punten

 

Onderzoek geloofsbrieven. Aanstelling en eedaflegging opvolgend raadslid.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 14 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

 

Artikel 169 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011.

 

                      Feitelijke motivering:

Het overlijden van de heer Gilbert Wouters op 8 maart 2020 – waarvan akte genomen door de gemeenteraad in zitting van heden.

 

Het raadslid dat overlijdt, wordt vervangen door zijn opvolger, die wordt aangewezen overeenkomstig het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011.

 

Mevrouw Linda Boon komt voor als eerste opvolger op de lijst Open-VLD en heeft recht van vervanging voor zover zij tot op heden nog de wettelijke kiesvoorwaarden verenigt.

 

De email dd. 13 maart 2020 van mevrouw Linda Boon waarbij zij bevestigt dat zij als eerste opvolger van de heer Gilbert Wouters wenst te zetelen als raadslid, vanaf de eerstvolgende vergadering.

 

De geloofsbrieven worden onderzocht in toepassing van artikel 10 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Er dient te worden vastgesteld dat mevrouw Linda Boon nog voldoet aan de gestelde eisen van verkiesbaarheid en zich niet bevindt in een geval van onverenigbaarheid, hetzij wegens de uitoefening van een bediening, hetzij wegens bloed- of aanverwantschap.

 

Het bewijs is geleverd dat voornoemde vervanger Belg is en de voorwaarden van ouderdom en woonst verenigt.

 

Mevrouw Linda Boon wordt uitgenodigd om ter zitting de eed te komen afleggen in handen van de voorzitter van de gemeenteraad “Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen”.

 

Hiervan wordt een afzonderlijke akte van eedaflegging opgemaakt.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL BEHEERDER

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de geloofsbrieven van mevrouw Linda Boon goed te keuren.

 

Artikel 2:

Mevrouw Linda Boon, wonende te 1650 Beersel, Singel 8, geboren te Halle op 19 februari 1955 wordt onmiddellijk ter zitting uitgenodigd en verzocht in deze openbare vergadering, en in handen van de voorzitter van de gemeenteraad, de volgende eed af te leggen: “Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen”.

 

Artikel 3:

Mevrouw Linda Boon wordt als titelvoerend raadslid aangesteld.

 

Artikel 4:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Linda Boon

Brief + uittreksel

Bevolking

Website

Vlaamse regering

Mandatendatabank

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020
Overzicht punten

 

Beslissing tot invulling opengevallen schepenmandaat.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 49 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

 

                      Feitelijke motivering:

Bij het openvallen van een schepenmandaat beslist de gemeenteraad of het opengevallen schepenmandaat wordt ingevuld.

 

Als de gemeenteraad beslist om het mandaat niet in te vullen, kan het mandaat voor de rest van de zittingsperiode niet meer worden ingevuld.

 

Als de gemeenteraad beslist om het mandaat in te vullen, wordt tot een nieuwe verkiezing van een schepen overgegaan binnen 2 maanden na het openvallen van het schepenmandaat. De schepen wordt verkozen op basis van een ontvankelijke akte van voordracht van de kandidaat-schepen. Als 2 maanden na het openvallen van het schepenmandaat nog geen nieuwe schepen is benoemd aan de hand van een ontvankelijke voordrachtakte van een kandidaat-schepen, vindt een nieuwe verkiezing plaats.

 

Het voorstel van het college van burgemeester en schepenen gericht aan de gemeenteraad om over te gaan tot de invulling van het opengevallen schepenmandaat teneinde de werkzaamheden van het college te bestendigen;

 

                      Financiering

De uitgaven zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met 22 ja-stemmen (Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Sonia Van Wanseele, Christelle Mayné, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Ben Weyts, Ingrid Verschueren, Bruno Lerminiaux, Erwin Rosseel, Marc Beling, Perrine Marchal, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem, Emmanuel Donge, Maxime Timmerman, Jos Savenberg en Linda Boon), 1 nee-stem (Klaas Slootmans), 4 onthoudingen (Jan Steyaert, Kris De Greef, Tilia Casaer en Ahmed Alaoui Mhammedi).

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist over te gaan tot de invulling van het opengevallen schepenmandaat teneinde de werkzaamheden van het college te bestendigen.

 

Artikel 2:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Alle raadsleden

Uittreksel

Betrokken gemeentelijke diensten

Uittreksel

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020
Overzicht punten

 

Bekrachtiging beslissing van de burgemeester dd. 24 maart 2020 tot het uitstellen van de gemeente- en OCMW-raad dd. 01/04/2020.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering

Artikel 134 § 1 Nieuwe Gemeentewet dd. 24/06/1988 en diens latere wijzigingen;

 

                      Feitelijke motivering

De federale maatregelen ter bestrijding van de verspreiding van het Covid-19 virus en de impact op de werking van de gemeente en de gemeentelijke dienstverlening.

 

De vaststelling door het college van burgemeester en schepenen en het vast bureau in zitting van 23/03/2020 dat de door de administratie voorgestelde agendapunten van de gemeente- en OCMW-raad van 01 april 2020 niet hoogdringend zijn en kunnen behandeld worden op de volgende voorziene vergadering van de gemeente- en OCMW-raad, namelijk op 29 april 2020.

 

Het verzoek van het college van burgemeester en schepenen en het vast bureau aan de burgemeester om de nodige beslissingen inzake de organisatie van de gemeente- en OCMW-raad te nemen;

 

De beslissing van de burgemeester dd. 24 maart 2020 om conform artikel 134 § 1 van de Nieuwe Gemeentewet, in het kader van onvoorziene gebeurtenissen een politieverordening uit te vaardigen;

 

Ter bescherming van de volksgezondheid en ter bestrijding van de verspreiding van het Covid-19 virus werd beslist om de zitting van de gemeente- en OCMW-raad van 01 april 2020 uit te stellen naar 29 april 2020;

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad bekrachtigt de beslissing van de burgemeester bij politieverordening dd. 24 maart 2020 om de zittingen van de gemeenteraad en van de raad voor maatschappelijk welzijn van 01 april 2020 uit te stellen naar 29 april 2020.

 

Artikel 2:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Raadsleden Gemeente- en OCMW raad

Uittreksel

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020
Overzicht punten

 

Bekrachtiging burgemeesterbeslissing dd. 17 april 2020 tot wijziging van de  locatie van de gemeente- en OCMW-raad van 29  april 2020.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering

Artikel 134 § 1 Nieuwe gemeentewet van 24/6/1988 en latere wijzigingen.

 

                      Feitelijke motivering

De federale maatregelen ter bestrijding van de verspreiding van het Covid-19 virus en de impact op de werking van de gemeente en de gemeentelijke dienstverlening.

 

De vaststelling door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 15/4/2020 dat de gemeenteraad van 29 april 2020 niet langer kan uitgesteld worden, gelet op de te behandelen agendapunten.

 

Het verzoek van het college van burgemeester en schepenen aan de burgemeester om de nodige beslissingen inzake de organisatie van de gemeenteraad en de OCMW-raad te nemen, meer bepaald om de nodige social distancing te kunnen garanderen.

 

Ter bescherming van de volksgezondheid en ter bestrijding van de verspreiding van het Covid-19 virus is het bijgevolg aangewezen om de zitting van de gemeenteraad van 29 april 2020  te laten doorgaan op een andere locatie dan het gemeentehuis, meer bepaald in cc De Meent  te 1652 Alsemberg, waar voldoende afstand tussen de zitplaatsen kan georganiseerd worden.

 

Een analoge redenering is van toepassing voor de raad van maatschappelijk welzijn dd. 29 april 2020.

 

De mogelijkheid voor de burgemeester om conform artikel 134 § 1 van de Nieuwe Gemeentewet, in het kader van onvoorziene gebeurtenissen een politieverordening uit te vaardigen.

 

Deze politieverordening dient te worden bekrachtigd op de eerstvolgende gemeenteraad.

 

De burgemeesterbeslissing dd. 17 april 2020 tot wijziging van de locatie van de gemeente- en OCMW-raad van 29 april 2020.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad bekrachtigt de burgemeesterbeslissing dd. 17 april 2020 tot wijziging van de locatie van de gemeente- en OCMW-raad van 29 april 2020.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020
Overzicht punten

 

Samenwerkingsovereenkomst Alternatieve Gerechtelijke Maatregelen - Goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 69 e.v. van de wet van 30 maart 1994 houdende sociale bepalingen en diens latere wijzigingen;

 

Het koninklijk besluit van 26 april 1968 houdende organisatie

en coördinatie van de controle op het toekennen en het gebruik

van subsidies;

 

Het koninklijk besluit van 26 december 2015 tot vaststelling van de voorwaarden waaronder organisaties een financiële hulp kunnen genieten voor de aanwerving van personeel belast met de begeleiding van gerechtelijke maatregelen;

 

Ministerieel besluit tot vaststelling van de voorwaarden waaronder organisaties een financiële hulp kunnen genieten voor de aanwerving van personeel belast met de begeleiding van gerechtelijke maatregelen (BS 31 december 2015);

 

Artikel 40 van het decreet dd. 22/12/2017 over het lokaal bestuur en diens latere wijzigingen;

 

                      Feitelijke motivering:

In het kader van het Globaal Plan werd door de gemeente Beersel op 1 september 1997 een AGM-medewerker aangeworven voor de uitvoering van Alternatieve Gerechtelijke Maatregelen.

 

Op vraag van het Justitiehuis Brussel werd de werking van de AGM-dienst in Beersel uitgebreid en verantwoordelijk gesteld voor 14 gemeenten en steden ten zuiden van Brussel. Omwille van financiële redenen werd door het gemeentebestuur van Beersel de AGM-dienst stopgezet op 31/12/2014.

 

Vanuit het Justitiehuis Brussel werd op 15 december 2014 een overleg georganiseerd waarbij het Brusselse Justitiehuis, het Parket van Asse en de burgemeesters van de 14 steden en gemeenten aanwezig waren. Op deze vergadering werd beslist dat de stad Halle de trekkersrol van het AGM-project op zich zou nemen op voorwaarde dat alle gemeenten uit de regio zouden tussenkomen in de loonkosten van de AGM-medewerker en de werkingskosten van de AGM-dienst.

 

De stad Halle kreeg in dit kader een goedkeuring door de ministerraad via de publicatie van het Subsidie KB op 17/12/2015 in het Belgisch Staatsblad.

 

Sinds 25/04/2016 heeft de stad Halle een AGM-dienst opgericht en een voltijdse AGM-medewerker aangeworven voor de uitvoering van Alternatieve Gerechtelijke Maatregelen. De regio waarbinnen de AGM-medewerker van de stad Halle actief is, bestaat uit 14 steden en gemeenten met name Bever, Herne, Galmaarden, Gooik, Pepingen, Lennik, Beersel, Sint-Pieters-Leeuw, Sint-Genesius-Rode, Drogenbos, Linkebeek, Overijse, Hoeilaart en Halle. De dossiers worden aangeleverd door het Nederlandstalige Justitiehuis Brussel.

 

Om de samenwerking met de stad Halle te formaliseren en uniformiseren naar alle gemeenten toe, werd met elke gemeente een eerste samenwerkingsovereenkomst afgesloten voor een duur van 4 jaar, aanvattende op 25 april 2016.

 

In gemeente Beersel ging de gemeenteraad over tot goedkeuring van deze overeenkomst in zitting van 28 juni 2017.

 

De resultaten van de evaluatie van de AGM-dienst van stad Halle  voor de werkingsperiode 2016-2020;

 

Het kwalitatief jaarverslag van de AGM-dienst van de stad Halle van het werkingsjaar 2019;

 

Gelet op het gunstige verloop van deze samenwerking, dewelke een einde nam op 24 april 2020, is het thans aangewezen een nieuwe samenwerking met de stad Halle aan te gaan.

 

Het voorstel van de stad Halle om een nieuwe samenwerkingsovereenkomst af te sluiten voor een duur van 6 jaar, aanvattende op 25 april 2020 en eindigend op 24 april 2026.

 

                      Financiering

De uitgaven zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de resultaten van de evaluatie van de AGM-dienst van stad Halle  voor de werkingsperiode 2016-2020 en van het kwalitatief jaarverslag van het werkingsjaar 2019.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist volgende, nieuwe samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met de stad Halle voor coördinatie en uitvoering van alternatieve gerechtelijke maatregelen in gemeente Beersel:

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST

Tussen

 

Enerzijds de stad Halle, vertegenwoordigd door de heer Jan De Winne, algemeen directeur, en de heer Bertrand Demiddeleer, voorzitter van de gemeenteraad, hierna genoemd de “organiserende partner”;

 

en, 

 

Anderzijds, de gemeente Beersel, vertegenwoordigd door mevrouw Hilde Devisch, algemeen directeur, en de heer Marc Beling, voorzitter van de gemeenteraad, hierna genoemd de “deelnemende partner”;

 

wordt het volgende overeengekomen betreffende de samenwerking met de dienst Alternatieve Gerechtelijke Maatregelen van de stad Halle.

 

Afdeling 1: Situering

 

In het kader van het Globaal Plan werd door de gemeente Beersel op 1 september 1997 een AGM-medewerker aangeworven voor de uitvoering van Alternatieve Gerechtelijke Maatregelen. Op vraag van het Justitiehuis Brussel werd de werking van de AGM-dienst in Beersel uitgebreid en verantwoordelijk gesteld voor 14 gemeenten en steden ten zuiden van Brussel. Omwille van financiële redenen werd door het gemeentebestuur van Beersel de AGM-dienst stopgezet op 31/12/2014.

 

Vanuit het Justitiehuis Brussel werd op 15 december 2014 een overleg georganiseerd waarbij het Brusselse Justitiehuis, het Parket van Asse en de burgemeesters van de 14 steden en gemeenten aanwezig waren. Op deze vergadering werd beslist dat de stad Halle de trekkersrol van het AGMproject op zich zou nemen op voorwaarde dat alle gemeenten uit de regio zouden tussenkomen in de loonkosten van de AGM-medewerker en de werkingskosten van de AGM-dienst.

 

De stad Halle kreeg in dit kader een goedkeuring door de ministerraad via de publicatie van het Subsidie KB op 17/12/2015 in het Belgisch Staatsblad. Sinds 25/04/2016 heeft de stad Halle een AGM-dienst opgericht en een voltijdse AGM-medewerker aangeworven voor de uitvoering van Alternatieve Gerechtelijke Maatregelen. De regio waarbinnen de AGM-medewerker van de stad Halle actief is, bestaat uit 14 steden en gemeenten met name Bever, Herne, Galmaarden, Gooik, Pepingen, Lennik, Beersel, Sint-Pieters-Leeuw, Sint-Genesius-Rode, Drogenbos, Linkebeek, Overijse, Hoeilaart en Halle. De dossiers worden aangeleverd door het Nederlandstalige Justitiehuis Brussel.

 

Afdeling 2: Verbintenissen

 

Artikel 1:  De organiserende partner verbindt er zich toe de AGM-dienst te huisvesten binnen haar organisatie en een AGM-medewerker aan te stellen. De AGM-medewerker van de organiserende partner staat, met instemming van de deelnemende partner, in voor de omkadering van Alternatieve Gerechtelijke Maatregelen binnen de 14 deelnemende steden en gemeenten met name Bever, Herne, Galmaarden, Gooik, Pepingen, Lennik, Beersel, Sint-Pieters-Leeuw, SintGenesius-Rode, Drogenbos, Linkebeek, Overijse, Hoeilaart en Halle.

 

Artikel 2: De AGM-medewerker van de organiserende partner staat in voor:

- de coördinatie en uitvoering van Alternatieve Gerechtelijke Maatregelen binnen het in artikel 1 vermelde werkingsgebied

- het dossierbeheer van alle dossiers, waarin een Alternatieve Gerechtelijke Maatregel werd uitgesproken, die werden doorverwezen door het Nederlandstalige Justitiehuis Brussel (o.a. gesprekken met de justitiabelen, zoeken van geschikte prestatieplaats, administratieve afhandeling dossiers,…)

- het beheer en de ondersteuning van de prestatieplaatsen binnen het in artikel 1 vermelde werkingsgebied

- de prospectie naar nieuwe prestatieplaatsen om toekomstige samenwerkingen te faciliteren

- het deelnemen aan externe overlegmomenten (o.a. driemaandelijks AGM-overleg op het Justitiehuis, overleg Fedepas, overleg met justitieassistent,…)

- het opmaken van kwartaalstaten

- het behalen van de quota die worden opgelegd om de subsidie te kunnen ontvangen

- het indienen en opvolgen van het subsidiedossier

- het opvolgen van de wet- en regelgeving binnen het werkingsgebied van de AGMdienst

- het opmaken van een jaarverslag aan het einde van elk werkingsjaar en dit ook ter kennis te brengen aan elke deelnemende partner

- het opmaken na elk werkingsjaar van een financiële afrekening van de kosten voor de werking van de AGM-dienst en dit ook ter kennis te brengen aan elke deelnemende partner

 

Artikel 3: De deelnemende partner verbindt er zich toe:

- medewerking te verlenen aan het AGM-project van de organiserende partner waarbij de coördinatie en uitvoering van Alternatieve Gerechtelijke Maatregelen wordt beoogd

- zich beschikbaar te stellen als prestatieplaats waarbinnen Alternatieve Gerechtelijke Maatregelen kunnen worden uitgevoerd

- mee in te staan voor de financiering van de AGM-dienst via de jaarlijkse afrekening die door de organiserende partner wordt overgemaakt

 

Afdeling 3: Financiering

 

Artikel 4: De organiserende partner is via het Globaal Plan een engagement aangegaan voor de uitvoering van Alternatieve Gerechtelijke Maatregelen en krijgt hierbij financiële middelen via de F.O.D. Justitie. Er worden financiële middelen voorzien voor zowel de loonkosten van de AGMmedewerker als voor de werkingsmiddelen voor de werking van de AGM-dienst. Deze financiële middelen dekken voor een stuk de kosten die verbonden zijn aan de werking van de AGM-dienst en de tewerkstelling van de AGM-medewerker. Er zijn echter nog kosten (o.a. verplaatsingskosten, gebruik GSM, aankoop PC,…) verbonden aan de werking van de AGM-dienst die niet worden gedekt door deze financiële middelen. De kosten die overblijven na aftrek van de financiële middelen worden hierna “opleg” genoemd.

 

Artikel 5: Op het overleg van 15 december 2014 werd beslist dat de organiserende partner de trekkersrol op zich zou nemen mits alle deelnemende partners uit de 14 steden en gemeenten mee instaan voor de financiering van de opleg. Hiertoe werd in overleg een verdeelsleutel opgesteld waarbij jaarlijks een verrekening van de opleg zal gebeuren, verdeeld over de deelnemende steden en gemeenten à rato van het aantal inwoners op 1 januari van dat jaar en à rato van een voortschrijdend gemiddelde van het aantal werkgestraften over de laatste 3 jaar. De opleg zal worden berekend volgens de formule:

 

AANDEEL GEMEENTE = [(loonkosten + werkingskosten) – (financiële middelen F.O.D. Justitie)] * [(aantal inwoners per gemeente/totaal aantal inwoners + aantal werkgestraften per gemeente over de laatste 3 jaar/totaal aantal werkgestraften over de laatste 3 jaar)/2]

 

Artikel 6: De organiserende partner verbindt er zich toe om na afsluiting van het werkingsjaar een financiële afrekening op te stellen van de beschikbare cijfers waarbij een overzicht wordt gegeven van de kosten die nodig waren voor de werking van de AGM-dienst in dat werkingsjaar. Bij deze afrekening zal tevens de verrekening van de opleg worden opgenomen. Deze afrekening wordt aan alle deelnemende partners overgemaakt.

 

Artikel 7: De deelnemende partner verbindt er zich toe om na ontvangst van de financiële afrekening over te gaan tot betaling ervan aan de organiserende partner volgens de voorwaarden vermeld op deze financiële afrekening.

 

 

 

 

 

 

 

Afdeling 4: Evaluatie

 

Artikel 8: De organiserende partner voorziet in een evaluatiemoment aan het einde van elke werkingsperiode van 6 jaar met het oog op de vernieuwing en/of de eventuele aanpassing van de samenwerkingsovereenkomst. Hierbij zal de werking van de AGM-dienst, de samenwerking met de deelnemende partners en de financiële verrekening van de opleg worden geëvalueerd. Elke deelnemende partner kan om een evaluatiemoment verzoeken via een aangetekend schrijven gericht aan het College van Burgemeester en Schepenen van de organiserende partner.

 

Afdeling 5: Rechtstoestand personeelslid

 

Artikel 9: De stad Halle is werkgever van het door haar aangeworven personeelslid, dat bevoegd is voor de werking van de AGM-dienst (via het Globaal Plan van de F.O.D. Justitie).

 

Dit houdt in dat enkel de stad Halle bevoegd is voor de administratieve en financiële rechtstoestand van het door hun aangeworven personeelslid. Desbetreffend is de wet van 3 juli 1978 inzake arbeidsovereenkomsten en de wet van 26/12/2013 betreffende de invoering van een eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden toepasselijk, evenals de door de werkgever vastgelegde reglementen. 

 

Afdeling 6: slotbepalingen

 

Artikel 10: Deze samenwerkingsovereenkomst gaat in op 25/04/2020 en eindigt op 24/04/2026 en kan per werkingsperiode van 6 jaar worden herzien na het evaluatiemoment. Iedere deelnemende partner neemt zijn eigen aandeel van de opleg ten laste vanaf de inwerkingtreding van de overeenkomst.

 

Artikel 11: De deelnemende partners kunnen uit deze samenwerkingsovereenkomst stappen mits een opzeggingstermijn van 3 maanden en mits akkoord van alle deelnemende partners en de organiserende partner. De deelnemende partner dient een aangetekend schrijven te richten aan het College van Burgemeester en Schepenen van de organiserende partner om het einde van de samenwerking kenbaar te maken. De organiserende partner zal dan een vergadering organiseren waarop alle deelnemende partners worden uitgenodigd. Op deze vergadering zal de organiserende partner de beslissing van de opstappende deelnemende partner kenbaar maken en het akkoord van de andere deelnemende partners vragen.

 

Artikel 12: De organiserende partner stelt een einde aan de huidige overeenkomst bij stopzetting van de subsidie verstrekt door de hogere overheid, namelijk de F.O.D. Justitie of bij het uitblijven van de hernieuwing van de overeenkomst betreffende de aanwerving van personeel belast met de begeleiding van gerechtelijke maatregelen met de F.O.D. Justitie. Bij stopzetting van de AGMdienst wordt deze overeenkomst van rechtswege ontbonden.

 

Deze overeenkomst wordt opgemaakt in 2 exemplaren, waarvan elke partij erkent een exemplaar ontvangen te hebben.

 

Artikel 3:

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:

 

Financieel meerjarenplan

2020 - 2025

 

Budgetjaar

2020 - 2025

 

Bedrag uitgave/ontvangst inclusief BTW:

300,00 € jaarlijks (raming, zie financiële informatie hieronder)

 

Volgnr. MJP

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

Beleidsitem

MJP001696

AC000214

61399999

03

0909

/

 

Financiële informatie: financiële raming werkingsjaar 2020

Geschatte personeelskosten: 48.566,53 euro

Geschatte werkingskosten: 82 euro

TOTAAL KOSTEN: 48.648,53 euro

Federale subsidie: 46.892,71 euro

GESCHATTE OPLEG: 1.755 euro

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Stad Halle

Uittreksel

Personeelsdienst Gemeente Beersel

Uittreksel

Financiële dienst Gemeente Beersel

Uittreksel

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020
Punt bijlagen/links Jaarverslag_2019 AGM.pdf Download
Resultaten_evaluatie2016_2020.pdf Download
Overzicht punten

 

Pachtovereenkomst Klarissenbos 30V en 30D2 Lot - Goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 41 van het decreet dd. 22/12/2017 over het lokaal bestuur en diens latere wijzigingen;

 

De pachtwet dd. 04/11/1969 en diens latere wijzigingen;

 

                      Feitelijke motivering:

De heer Thijs Ghysels, landbouwer en wonende te 1651 LOT, Albert Denystraat 112, wenst na het overlijden van zijn vader Yves Ghysels, de pacht over te nemen van de percelen gelegen te Lot – Klarissenbos 30V en Klarissenbos 30D2 in eigendom van de gemeente Beersel.

 

De heer Thijs Ghysels is bereid een nieuwe officiële pachtovereenkomst volgens de pachtwet aan te gaan in eigen naam.

 

De pachtovereenkomst wordt aangegaan voor de duur van 9 jaar en gaat in op 01 januari 2020.

 

                      Financiering

De inkomsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met 23 ja-stemmen (Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Sonia Van Wanseele, Christelle Mayné, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Ben Weyts, Ingrid Verschueren, Bruno Lerminiaux, Erwin Rosseel, Klaas Slootmans, Marc Beling, Perrine Marchal, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem, Emmanuel Donge, Maxime Timmerman, Jos Savenberg en Linda Boon), 4 onthoudingen (Jan Steyaert, Kris De Greef, Tilia Casaer en Ahmed Alaoui Mhammedi).

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist volgende pachtovereenkomst af te sluiten met dhr. Thijs Ghysels:

 

PACHTOVEREENKOMST VOOR GRONDEN

 

 

TUSSEN DE ONDERGETEKENDEN:

 

GEMEENTE BEERSEL, met adres te 1652 ALSEMBERG, Alsembergsteenweg 1046, vertegenwoordigd door de heer Marc Beling, voorzitter van de gemeenteraad en mevrouw Hilde Devisch, algemeen directeur, handelend namens de gemeenteraad in uitvoering van diens beslissing genomen in zitting van dd. 29 april 2020;

Hierna te noemen “de verpachter”

 

EN

 

DE HEER THIJS GHYSELS, landbouwer en wonende te 1651 LOT, Albert Denystraat 112;

Hierna te noemen “de pachter”

 

IS OVEREENGEKOMEN HETGEEN VOLGT:

 

ARTIKEL 1: Voorwerp van de pacht

De verpachter geeft aan de pachter volgende percelen in pacht (zie plannen in bijlage):

- Lot – Klarissenbos 30V – 6.508 m² -  KI:  37,00 euro

- Lot – Klarissenbos 30D2 – 18.494 m² – KI: 105,00 euro

 

De vermelde oppervlakte wordt door de pachter gewaarborgd overeenkomstig artikel 15 van de pachtwet. De voornoemde percelen hebben als bestemming woonuitbreidingsgebied.

 

ARTIKEL 2: AANVAARDING

Beiden partijen verklaren het gepachte goed geheel te kennen en daarvan geen nadere omschrijving te verlangen.

Verpachter is niet gehouden pachter te vrijwaren terzake van heersende en lijdende erfdienstbaarheden of andere lusten en lasten; hij staat niet in voor gebreken, bekend of onbekend, zichtbaar of verborgen.

 

ARTIKEL 3: Pachtduur

Deze pachtovereenkomst wordt aangegaan voor de duur van 9 jaar en gaat in op 01 januari 2020 zodat de contractuele termijn, hierna te noemen “eerste periode”, verstrijkt op 31 december 2028 waarna overeenkomstig en binnen de perken van de wet de nieuwe negenjarige periodes volgen; dit alles onder voorbehoud van vroegere opzegging overeenkomstig de wet.

 

ARTIKEL 4: Pachtprijs

De pachtprijs bedraagt per jaar:

219,78 euro voor het perceel Lot – Klarissenbos 30V

623,70 euro voor het perceel Lot – Klarissenbos 30D2

door de pachter te betalen per overschrijving op het rekeningnummer BE56 0910 0013 2088 van de verpachter en dit ten laatste 1 maand na ontvangst van het verzoek tot betaling. Bij vertraging in de betaling is vanaf de 15e dag na de vervaldag van betaling van rechtswege en zonder ingebrekestelling de wettelijke intrest verschuldigd.

 

ARTIKEL 5: Verhoging van de pachtprijzen

Het hierboven als pachtprijs genoemde bedrag wordt steeds aangepast op basis van de ter zake door de provinciale pachtprijzencommissie vastgesteld maximumcoëfficient.

 

ARTIKEL 6: Bijkomende lasten

Alle belastingen, taksen of onverschillig welke andere last die door de verpachter verschuldigd is krachtens de wet of krachtens tegenover derden aangegane verbintenissen betreffende het het gepachte goed worden door de verpachter gedragen.

Zijn wel ten laste van de pachter: de belastingverhogingen wegens gebouwen, werken of aanplantingen welke de pachter zelf op het verpachte goed opricht, alsmede de kosten van ruiming grachten en niet bevaarbare waterlopen welke door of langs het verpachte goed lopen.

 

ARTIKEL 7: Schade door toeval

De gevolgen van gewone toeval, zoals hagel, bliksem, vorst en te voorziene overstromingen, blijven ten laste van de pachter. De pachter zal hiervoor geen ontbinding van de pacht of pachtvermindering kunnen eisen.

 

ARTIKEL 8: Gebruiksbepalingen

De pachter moet het gepachte goed overeenkomstig de bestemming gebruiken als een goed landbouwer. Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de verpachter kan de pachter

-de bestemming, inrichting of gedaante van het pachtobject niet veranderen.

-het pachtobject noch geheel noch gedeeltelijke aan anderen in pacht of gebruik afstaan en toelaten.

-geen opstallen, reclameborden e.d. plaatsen of doen plaatsen.

-geen hout kappen.

 

ARTIKEL 9: Onderhoud

De pachter moet

-het perceel zuiver houden van onkruid en schadelijke insecten, distels uitroeien en alle politieverordeningen dienaangaande naleven. Bodemverontreiniging moet vermeden worden. Eventueel daaraan verbonden kosten zijn ten laste van de pachter.

-al de wegen, beken, sloten, riolen, grachten en greppels onderhouden, de hagen scheren, de hekken, balies, afsluitingen, bruggen en leuningen, die zich op het verpachte goed bevinden, onderhouden en desnoods op zijn kosten vernieuwen.

-Het pachtobject regelmatig bekalken, lostrekken na de teelt en naar behoren bemesten met de toegestane middelen en hoeveelheden.

 

ARTIKEL 10: Herstellingen

Indien de pachter in gebreke blijft de herstellingen te doen die krachtens deze overeenkomst, de wet of de plaatselijke gebruiken ten zijn laste vallen, heeft de verpachter, na aanmaning het recht deze herstellingen op kosten van de pachter te laten uitvoeren.

 

ARTIKEL 11: Toegang

De verpachter en zijn gemachtigden hebben te allen tijde het recht op vrije toegang tot het gepachte goed om de staat van onderhoud en instandhouding vast te stellen en indien nodig de nodige werkzaamheden dienende tot onderhoud van het gepachte goed te verrichten.

ARTIKEL 12: Meldingsplicht van genotstoornissen

De pachter is gehouden de verpachter onmiddellijk te verwittigen van alle genotsstoornissen en rechtsaanmatigingen die een derde zich op het gepachte goed mocht veroorloven. Zoniet zal hij persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor de ontstane schade en zal hij het recht op pachtontbinding verliezen of het recht om vermindering van pacht te verkrijgen.

 

ARTIKEL 13: Sancties

Elke inbreuk op de verplichtingen van de pachter kan leiden tot pachtontbinding, onverminderd schadeloosstelling, indien daartoe aanleiding is.

 

ARTIKEL 14: Allerlei

Voor alles wat niet uitdrukkelijk bepaald is in deze overeenkomst gelden de bepalingen van de geldende wetgeving en de plaatselijke gebruiken.

 

Opgemaakt in 2 exemplaren waarvan elke partij erkent er één ontvangen te hebben.

 

 

Te Alsemberg,

Op………………………………..

 

 

Namens Gemeente Beersel De pachter

 

 

 

 

 

Marc BELINGHilde DEVISCHThijs GHYSELS

Voorzitter van de

GemeenteraadAlgemeen directeur

 

 

Artikel 2:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Dhr. Thijs Ghysels

Uittreksel + overeenkomst

De betrokken gemeentelijke diensten

Uittreksel

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020
Overzicht punten

 

Overeenkomst energiehuis. Goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Energiebesluit van 19 november 2010, zoals gewijzigd door het Besluit van de Vlaamse regering van 30 november 2018 en 14 december 2018 met betrekking tot de vernieuwde taakstelling van de Energiehuizen

 

Besluit van de Vlaamse regering van 16 november 2018 over het  lokaal woonbeleid

 

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere aanpassingen.

 

                      Feitelijke motivering:

Het Fonds ter reductie van de globale energiekost (FRGE) was een federaal fonds dat goedkope leningen verstrekt aan particulieren voor energiebesparende maatregelen. Deze leningen konden verstrekt worden via 'lokale entiteiten' zoals vzw 3wplus. In 2015 werd dit een Vlaamse bevoegdheid en werden de FRGE-leningen omgedoopt tot energieleningen. De door Vlaanderen erkende energiehuizen zijn bevoegd voor het verstrekken van deze energieleningen tegen een voordelig rentetarief. Alle erkende Energiehuizen ontvingen daarvoor een vergoeding van de Vlaamse overheid op basis van een samenwerkingsovereenkomst met de Vlaamse minister van Energie.

 

Sinds 1 januari 2019 kan de energielening enkel nog afgesloten worden door de sociale doelgroep (aan 0% intrestvoet) en door bepaalde niet-commerciële rechtspersonen en coöperatieve vennnootschappen (aan 1% interestvoet). Het BVR van 14 december 2018 heeft daarnaast de rol van de Energiehuizen uitgebreid met een bijkomend basistakenpakket. Zo moet het energiehuis een eerstelijnsdienstverlening rond energie uitbouwen in elke gemeente van zijn werkingsgebied o.a. door middel van de uitbouw van een laagdrempelig energieloket. Het energiehuis verkrijgt hiervoor een subsidie zodat deze dienstverlening kosteloos moet zijn voor de inwoners.

 

Aangezien de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en 3wplus reeds dateert van 2013 en naar aanleiding van het gewijzigde takenpakket van de energiehuizen, dient er een nieuwe samenwerkingsovereenkomst worden afgesloten.

 

Daarnaast dient er tevens een samenwerkingsovereenkomst afgesloten te worden tussen 3wplus en het intergemeentelijk samenwerkingsverband Woonbeleid Zennevallei, in functie van de taakverdeling rond de uitbouw van een laagdrempelig energieloket en het verstrekken van basisinformatie rond energie. 

 

Ten einde 3wplus verder als energiehuis te laten fungeren voor de gemeente Beersel voor het verstrekken en beheren van energieleningen en voor de uitbouw van een dienstverlening rond energie, wordt er voorgesteld om de samenwerkingsovereenkomst, opgenomen in bijlage, aan te gaan.

 

Wat betreft de dienstverlening rond energie wordt er een samenwerking aangegaan tussen 3Wplus en IGS Woonbeleid Zennevallei, eveneens opgenomen in bijlage. Deze samenwerkingsovereenkomst werd reeds goedgekeurd door de stuurgroep/beheerscomité van IGS Woonbeleid Zennevallei.

 

Gezien de uitwisseling van persoonsgegevens wordt er tevens voorgesteld een verwerkingsovereenkomst af te sluiten.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Beersel en 3W+ goed te keuren.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist de verwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Beersel en 3W+ goed te keuren.

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Coördinator IGS Woonbeleid

Besluit

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020
Overzicht punten

 

Centraal Kerkbestuur - Jaarrekening 2019. Gunstig advies.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie van de erkende erediensten.

 

De regels over de financiële cyclus van de besturen van de eredienst worden bepaald in het Besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de eredienst (gewijzigd bij besluit van de Vlaamse Regering van 14 december 2012) en het bijhorende ministerieel besluit van 27 november 2006.

 

Omzendbrief 2013/01 van 01 maart 2013 over de boekhouding van de besturen van de eredienst.

 

Decreet Lokaal Bestuur van 22/12/2017, art. 40 en 41.

 

                      Feitelijke motivering:

De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2019 van het centraal Kerkbestuur van Beersel en de rekeningen 2019 + bijhorende documenten van de 4 Beerselse kerkfabrieken, ontvangen op 10/02/2020.

 

Bij nazicht van de jaarrekening 2019 van het Centraal Kerkbestuur van Beersel en van de jaarrekeningen van de 4 Beerselse kerkfabrieken werd vastgesteld dat de toegekende exploitatietoelagen door de gemeente Beersel goed werden geregistreerd.

 

De toegekende investeringstoelage aan en de -uitgave door het Kerkfabriek Sint-Jan de Doper Huizingen werden goed geregistreerd.

 

De toegekende investeringstoelage aan en de -uitgave door het Kerkfabriek Sint Gaugericus van Dworp werden niet geregistreerd.

Het investeringsresultaat van het Kerkfabriek St Gaugericus in de jaarrekening 2019 is hetzelfde gebleven dan vorig boekjaar.

Aangezien de registratie van de investeringstoelage (+) en -uitgaven (-) een nulresultaat oplevert, is het niet registreren ervan geen reden om de rekening af te keuren. Het investeringsresultaat zou niet wijzigen.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om een gunstig advies te verlenen aan de jaarrekening 2019 van het centraal Kerkbestuur van Beersel, inclusief de individuele jaarrekeningen van de verschillende kerkfabrieken, zoals hier weergegeven:

 

Kerkfabriek

Exploitatieresultaat

Investeringsresultaat

Totaal

OLV Alsemberg

111.702,57

662.898,29

774.600,86

St Lambertus Beersel

9.048,54

0,00

9.048,54

St Gaugericus Dworp

85.999,48

118.520,29

204.519,77

St Jans de Doper Huizingen

13.943,78

22.971,97

36.915,75

St Jozef Lot

status ontbreekt

status ontbreekt

status ontbreekt

TOTAAL

220.694,37

804.390,55

1.025.084,92

Artikel 2:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

ABB

lokaal digitaal toezicht

Centraal Kerkbestuur

Uittreksel

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020
Overzicht punten

 

Staat van samenstelling leden van de kerkraad Sint-Lambertus Beersel op 2 maart 2020. Kennisname.

 

De raad,

 

De gemeenteraad neemt kennis van het schrijven van de kerkfabriek Sint-Lambertus Beersel ontvangen op 10 maart 2020 betreffende de nieuwe samenstelling van de kerkraad op 2 maart 2020. Naar aanleiding van de herverkiezing van de leden van de grote helft en van een voorzitter, secretaris en penningmeester is de samenstelling nu als volgt:

 

Leden van de grote helft:

-De heer Yves Bagare (voorzitter)

-De heer Eric Van der Stappen (penningmeester)

-Mevrouw Monique Van Hauwermeiren (lid)

 

Hun lidmaatschap eindigt in april 2026.

 

Leden van de kleine helft:

-De heer Benoit Octave (secretaris)

-Mevrouw Annie De Vadder (lid)

 

Hun lidmaatschap eindigt in april 2023.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020
Overzicht punten

 

Kennisname schrijven van het Agentschap Binnenlands Bestuur aangaande klacht tegen het gemeentebestuur van Beersel.

 

De raad,

 

De gemeenteraad neemt kennis van het schrijven van Agentschap Binnenlands Bestuur ontvangen op 6 april 2020 betreffende een klacht tegen het gemeentebestuur. De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen een voorstel van huishoudelijk reglement voor de gemeenteraad en van deontologische code voor de mandatarissen uit te werken.

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020
Overzicht punten

 

Providentia - aanduiding vertegenwoordigers op de algemene vergadering van 18 juni 2020 en goedkeuring agenda.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur;

 

                      Feitelijke motivering:

De gemeente is aangesloten bij Providentia.

 

De uitnodiging m.b.t. de algemene vergadering van Providentia op donderdag 14 mei 2020 ontvangen op 12 maart 2020.

 

Het schrijven van Providentia, ontvangen op 10 april 2020, waarin gemeld wordt dat de algemene vergadering van Providentia wordt uitgesteld naar 18 juni 2020.

 

De vertegenwoordigers voor een algemene vergadering werden aangeduid voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur, nl. tot einde 2024.

 

De agenda van de algemene vergadering omvat volgende punten:

1.Jaarverslag van de Raad van Bestuur over het jaar 2019

2.Verslag van de commissaris

3.Goedkeuring van de jaarrekening 2019

4.Aanwending van het resultaat

5.Kwijting aan de bestuurders

6.Kwijting aan de commissaris

7.Vastlegging zitpenning

8.Statutaire benoemingen

 

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

 

Het besluit van de gemeenteraad in zitting van 24 april 2019, waarbij de heer Hugo Vandaele werd aangeduid als vertegenwoordiger en de mevrouw Sonia Van Wanseele als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de heer Hugo Vandaele, burgemeester, wonende Nachtegaallaan 35 te 1653 Dworp, aan te duiden als vertegenwoordiger op de algemene vergadering van Providentia cvba van 18 juni 2020.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist mevrouw Sonia Van Wanseele, schepen, wonende Sint-Jansweg 8 te1654 Huizingen aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger algemene vergadering van Providentia cvba van 18 juni 2020.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad beslist het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Providentia.

 

Artikel 4:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de agenda van de algemene vergadering der aandeelhouders van Providentia cvba op 18 juni 2020.

 

Artikel 5:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Vertegenwoordiger van de gemeente

Digitaal

Providentia

Digitaal

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020
Overzicht punten

 

Iverlek - Algemene vergadering tevens jaarvergadering op 12 juni 2020. Goedkeuring agenda en aanduiding vertegenwoordigers.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

                      Feitelijke motivering:

De gemeente is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Iverlek;

 

De gemeente werd per aangetekend schrijven van 30 maart 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering  tevens jaarvergadering van Iverlek die op 12 juni 2020 plaatsheeft in “Waerboomhof, Jozef Mertensstraat 140 te 1702 Groot-Bijgaarden”;

 

Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente per brief van 30 maart 2020 overgemaakt;

 

Het feit dat we heden geconfronteerd worden met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden.

Gelet op de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst, wordt gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten. Op deze manier kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een schriftelijke algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

De agenda van de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek die zal gehouden worden op 12 juni 2020 en volgende agendapunten omvat:

 

1. Kennisneming verslagen van Iverlek van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2019.

2. Goedkeuring van de jaarrekening van Iverlek afgesloten op 31 december 2019 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3. Vaststelling van de uitkeringen overeenkomstig artikel 6:114 WVV - netto-actieftest (artikel 6:115 WVV)

4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Iverlek met betrekking tot het boekjaar 2019.

5. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

6. Statutaire benoemingen.

7. Benoeming van een commissaris.

8. Statutaire mededelingen.

 

Het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019, waarbij mevrouw Sonja Bosmans, raadslid, werd aangeduid als vertegenwoordiger en mevrouw Sonia Van Wanseele, schepen, als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Iverlek.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist mevrouw Sonja Bosmans, Reiberg 21 te 1654 Huizingen aan te duiden als vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering  tevens jaarvergadering van Iverlek dd. 12 juni 2020.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist mevrouw Sonia Van Wanseele, Sint-Jansweg 8 te 1654 Huizingen aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering  tevens jaarvergadering van Iverlek dd. 12 juni 2020.

 

Artikel 3:

De agendapunten van de algemene vergadering  tevens jaarvergadering van Iverlek dd. 12 juni 2020 worden goedgekeurd.

 

Artikel 4 – in geval van schriftelijke algemene vergadering:

De gemeenteraad beslist zijn akkoord te verlenen over elk van de voorliggende agendapunten. Dit geeft het standpunt van de gemeente weer, en dient in geval van een schriftelijke algemene vergadering als een bindend akkoord te worden beschouwd en dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde Algemene Vergadering en waarbij de individuele gemeenteraadsbeslissingen via het digitaal loket zullen overgemaakt worden aan de toezichthoudende overheid.

 

Artikel 5 – in geval van een fysieke algemene vergadering:

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek op 12 juni 2020 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 en 2 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 6:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Artikel 7:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Vertegenwoordigers van de gemeente

Digitaal

Iverlek

Digitaal

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020
Overzicht punten

 

TMVW - Jaarvergadering der deelnemers op 19 juni 2020. Goedkeuring agenda en aanduiding vertegenwoordigers.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere aanpassingen.

 

                      Feitelijke motivering:

De gemeente is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de TMVW ov;

 

De oproepingsbrief voor de jaarvergadering van TMVW ov op 19 juni 2020, waarin de agenda werd meegedeeld;

 

De agenda van de jaarvergadering van TMVW ov die zal gehouden worden op 19 juni 2020 en volgende agendapunten omvat:

1.Toetredingen en uittredingen

2.Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge toetredingen en uittredingen

3.Verslag van de raad van bestuur over boekjaar 2019

4.Verslagen van de commissaris

5.a.Toewijzing pensioenfonds

b.Goedkeuring van de jaarrekening over boekjaar 2019 afgesloten per 31 december 2019

c.Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening over boekjaar 2019 afgesloten per 31 december 2019

6.Kwijting aan de bestuurders en de commissaris

7.Statutaire benoemingen

Varia en mededelingen

 

De statuten van TMVW ov;

 

Het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019, waarbij de heer Hugo Vandaele, burgemeester, werd aangeduid als vertegenwoordiger en mevrouw Hilde Ecker, raadslid, als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van TMVW.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de heer Hugo Vandaele, Nachtegaallaan 35 te 1653 Dworp aan te duiden als vertegenwoordiger van de gemeente voor de jaarvergadering van TMVW op 19 juni 2020.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist mevrouw Hilde Ecker, Dennenlaan 2 te 1653 Dworp aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente voor de jaarvergadering van TMVW op 19 juni 2020.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de punten op de agenda van de algemene jaarvergadering TMVW ov van 19 juni 2020 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten.

 

Artikel 4:

De gemeenteraad draagt de aangeduide vertegenwoordigers op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de algemene jaarvergadering van TMVW ov vastgesteld op 19 juni 2020, te onderschrijven en hun stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.

 

Artikel 5:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen.

 

Artikel 6:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Vertegenwoordigers van de gemeente

Digitaal

TMVW

Digitaal

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020
Overzicht punten

 

Uitvoeren van rioleringswerken en aanleg van een bufferbekken in de Gemeenveldstraat op het grondgebied van de gemeente Beersel in het kader van het rioleringsproject J.B. Vandenboschstraat - Goedkeuring principe, lastvoorwaarden, gunningswijze, bestek en uitvoeringsplannen.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

•                      Wettelijke motivering

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

 

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

•                      Feitelijke motivering

Er dient over te gaan tot de opdracht “Uitvoeren van rioleringswerken en aanleg van een bufferbekken in de Gemeenveldstraat op het grondgebied van de gemeente Beersel in het kader van het rioleringsproject J.B. Vandenboschstraat”.

 

In het kader van de opdracht “Uitvoeren van rioleringswerken en aanleg van een bufferbekken in de Gemeenveldstraat op het grondgebied van de gemeente Beersel in het kader van het rioleringsproject J.B. Vandenboschstraat” werd een bestek met nr. DOM-021/19/000-Z opgesteld door de ontwerper, Sweco Belgium nv, Arenbergstraat 13 bus 1 te 1000 Brussel.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 336.751,50 excl. btw (ten laste van Farys-Aquario).

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

•                      Financiering

De financiering van deze werken gebeurt via Farys/Aquario.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat principieel akkoord met de opdracht "Uitvoeren van rioleringswerken en aanleg van een bufferbekken in de Gemeenveldstraat op het grondgebied van de gemeente Beersel in het kader van het rioleringsproject J.B. Vandenboschstraat”.

 

Artikel 2:

Het bestek met nr. DOM-021/19/000-Z, uitvoeringsplannen en de indicatieve raming voor de opdracht “Uitvoeren van rioleringswerken en aanleg van een bufferbekken in de Gemeenveldstraat op het grondgebied van de gemeente Beersel in het kader van het rioleringsproject J.B. Vandenboschstraat”, opgesteld door de ontwerper, Sweco Belgium nv, Arenbergstraat 13 bus 1 te 1000 Brussel worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De indicatieve raming bedraagt € 336.751,50 excl. btw (ten laste van Farys-Aquario).

 

Artikel 3:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Artikel 4:

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Artikel 5:

De financiering van deze werken gebeurt via Farys-Aquario (€ 336.751,50 excl. btw - raming).

 

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020
Overzicht punten

 

Uitvoeren van riool- en wegeniswerken in de Destelheidestraat te Beersel - Goedkeuring principe, lastvoorwaarden, gunningswijze, bestek en uitvoeringsplannen.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

•                      Wettelijke motivering

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

 

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

•                      Feitelijke motivering

Er dient over te gaan tot de opdracht “Uitvoeren van riool- en wegeniswerken in de Destelheidestraat te Beersel".

 

In het kader van de opdracht “Uitvoeren van riool- en wegeniswerken in de Destelheidestraat te Beersel” werd een bestek met nr. DOM-021-18-001-Z opgesteld door de ontwerper, Studiebureau Lobelle, Gistelsteenweg 112 te 8490 Jabbeke (Varsenare).

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 334.646,68 excl. btw of € 404.922,48 incl. 21% btw (€ 56.340,00 excl. btw ten laste van het gemeentebestuur Beersel en € 278.306,67 excl. btw ten laste van Farys/Aquario)

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

•                      Financiering

De vereiste budgetten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

De financiering van deze werken gebeurt via Farys/Aquario.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat principieel akkoord met de opdracht "Uitvoeren van riool- en wegeniswerken in de Destelheidestraat te Beersel".

 

Artikel 2:

Het bestek met nr. DOM-021-18-001-Z, uitvoeringsplannen en de indicatieve raming voor de opdracht “Uitvoeren van riool- en wegeniswerken in de Destelheidestraat te Beersel”, opgesteld door de ontwerper, Studiebureau Lobelle, Gistelsteenweg 112 te 8490 Jabbeke (Varsenare) worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De indicatieve raming bedraagt € 334.646,68 excl. btw of € 404.922,48 incl. 21% btw (€ 56.340,00 excl. btw ten laste van het gemeentebestuur Beersel en € 278.306,67 excl. btw ten laste van Farys/Aquario).

 

Artikel 3:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Artikel 4:

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Artikel 5:

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:

Financieel meerjarenplan

2020-2025

Budgetjaar

2020

Bedrag indicatieve uitgave exclusief BTW:

€ 56.340,00 ten laste van het gemeentebestuur Beersel (raming)

Volgnr. MJP

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

MJP000613

AC000033

22500000

02

0310

 

Artikel 6:

De financiering van deze werken gebeurt via Farys-Aquario (€ 278.306,67 excl. btw - raming).

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020
Overzicht punten

 

Herinrichting Grote Baan - deel 2 - Goedkeuring principe, lastvoorwaarden, gunningswijze, bestek en uitvoeringsplannen.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

•                      Wettelijke motivering

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

 

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

•                      Feitelijke motivering

In het kader van de opdracht “Herinrichting Grote Baan - deel 2” werd een bestek met nr. 2020-2952 opgesteld door Openbare werken Infrastructuur.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 743.421,50 excl. btw of € 899.540,02 incl. 21% btw (€ 673.571.50 excl. btw ten laste van het gemeentebestuur en € 69.850,00 excl. btw ten laste van Farys/Aquario).

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

•                      Financiering

De vereiste budgetten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

De financiering van deze werken gebeurt via Farys/Aquario.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat principieel akkoord met de opdracht "Herinrichting Grote Baan - deel 2".

 

Artikel 2:

Het bestek met nr. 2020-2952 en de indicatieve raming voor de opdracht “Herinrichting Grote Baan - deel 2”, opgesteld door Openbare werken Infrastructuur worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De indicatieve raming bedraagt € 743.421,50 excl. btw of € 899.540,02 incl. 21% btw (€ 673.571.50 excl. btw ten laste van het gemeentebestuur en € 69.850,00 excl. btw ten laste van Farys/Aquario).

 

Artikel 3:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Artikel 4:

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Artikel 5:

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:

Financieel meerjarenplan

2020-2025

Budgetjaar

2020

Bedrag indicatieve uitgave exclusief BTW:

€ 673.571,50 ten laste van het gemeentebestuur Beersel (raming)

Volgnr. MJP

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

MJP000585

AC000014

22400000

02

0200

 

Artikel 6:

De financiering van deze werken gebeurt via Farys-Aquario (€ 69.850,00 excl. btw - raming).

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020
Overzicht punten

 

Herbestemming en verkoop deel openbaar domein Hellestraat te Lot - zonder kadastraal nummer - gelegen naast huisnummer 13. Goedkeuring principe.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

 

Artikel 40 en 41 van het decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

                      Feitelijke motivering:

 

Het college neemt in zitting van 15 april 2020 akte van de e-mail van de heer Alexander Vanysacker en mevrouw Sophie Peten van 1 april 2020 waarin de vraag gesteld wordt om een deel van het openbaar domein gelegen naast huisnummer 13 te Hellestraat Lot te kopen.

 

De heer en mevrouw Vanysacker-Peten zijn de enige aangelanden.

 

Het eigendom wordt kadastraal aangeduid als openbaar domein en dient eerst door de gemeenteraad herbestemd te worden naar privaat gemeentelijk domein. Momenteel maakt de grond deel uit van de aanliggende landbouwgrond en behoort niet tot de wegenis.

 

Aangezien een openbare verkoop van de strook geen resultaten kan opleveren, is een onderhandse verkoop aan de enige aangelanden aangewezen.

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist over te gaan tot de herbestemming en onderhandse verkoop van een deel van het openbaar domein gelegen naast huisnummer 13 te Hellestraat Lot.

 

Artikel 2:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

de heer Alexander Vanysacker en mevrouw Sophie Peten

brief

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020
Overzicht punten

 

Gemeentelijke basisschool Lot - aanstellen multidisciplinair ontwerpteam voor het bouwen en renoveren van schoolgebouw. Goedkeuring bijzonder bestek - gunningsfase

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

 

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 38, § 1, 1° b) (ontwerp- of innovatieve oplossingen).

 

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

                      Feitelijke motivering:

 

De gemeenteraad heeft in zitting van 29 januari 2020 beslist over te gaan tot het aanstellen van een multidisciplinair ontwerpteam voor het bouwen en renoveren van schoolgebouw "Gemeentelijke basisschool Lot" en verleende de goedkeuring aan de selectievereisten, de lastvoorwaarden, de indicatieve raming en de gunningswijze van deze opdracht, met name de mededingingsprocedure met onderhandeling.

 

De aankondiging van de opdracht werd gepubliceerd op nationaal en Europees niveau.

 

De selectiefase is afgesloten op 9 maart 2020.

 

De tweede stap van de procedure is de gunningsfase.

 

In het kader van de overheidsopdracht voor het aanstellen van een multidisciplinair ontwerpteam voor het bouwen en renoveren van schoolgebouw "Gemeentelijke basisschool Lot" - gunningsfase werd een bestek nr. 2925 opgesteld door Openbare Werken Patrimonium.

 

 

                      Financiering

De uitgaven zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

Het bijzonder bestek voor "het aanstellen van een multidisciplinair ontwerpteam voor het bouwen en renoveren van schoolgebouw "Gemeentelijke basisschool Lot" - gunningsfase wordt goedgekeurd.

De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.

 

Artikel 2:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de mededingingsprocedure met onderhandeling.

 

Artikel 3:

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:

 

Financieel meerjarenplan

2020-2025

 

Budgetjaar

2020 en volgende jaren (fase 1 & 2)

 

Volgnr. MJP

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

Beleidsitem

001225

000146

21400000

06

0800/99

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020
Overzicht punten

 

Scholen van Morgen - Project 500-000.O Alsemberg. Aanpassing Bruto Beschikbaarheidvergoeding ten gevolge van wijziging verzekeringspolis. Goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, met name artikel 40 en 41.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

 

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

                      Feitelijke motivering:

 

Schrijven dd. 5 maart 2020 referentie 23251 van Scholen van Morgen waarbij zij ons meedelen dat wegens een opzeg van hun verzekeraar Materiële Schade (brandpolis), conform de artikelen 22.1, 22.4 en 22.7 van het Individueel DBFM-contract, een nieuwe polis afgesloten werd die zal ingaan vanaf 1 januari 2020.

 

Ten gevolge van de nieuwe polisvoorwaarden is de premievoet met betrekking tot deze polis toegenomen. Gezien, als gevolg van de nieuwe tarieven, de overeenstemmende verzekeringskost met meer dan 5 % stijgt ten opzichte van de initiële kost (hierbij rekening houdende met de overeenstemmende stijging van de ABEX-index), zal conform de bepalingen van artikel 22.4 sub (c) van het Individueel DBFM-Contract de Bruto Beschikbaarheidsvergoeding worden aangepast. Deze aangepaste BBV is van toepassing vanaf 1 januari 2020, gelijktijdig met de inwerktreding van de nieuwe polis.

 

Het addendum nr 3 aan het Individueel DBFM-Contract dd. 4 juni 2018 met berekening aanpassing bruto beschikbaarheidvergoeding.

 

                      Financiering

De uitgaven zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het addendum nr 3 aan het Individueel DBFM-Contract dd. 4 juni 2018 met berekening aanpassing bruto beschikbaarheidvergoeding goed.

 

Artikel 2:

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:

 

Financieel meerjarenplan

2020-2025

 

Budgetjaar

verschillende

 

Bedrag uitgave/ontvangst inclusief BTW:

 

 

Volgnr. MJP

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

Beleidsitem

MJP001247

AC000170

61010000

06

0800/01

 

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Scholen van Morgen

brief

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020
Overzicht punten

 

Realisatie en uitbating van een nieuw woonzorgcentrum en lokaal dienstencentrum. Samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente Beersel en OCMW Beersel. Goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

 

Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, met name artikel 40 en 41.

 

                      Feitelijke motivering:

 

Gemeente Beersel en OCMW Beersel gaan een samenwerking aan met het oog op de realisatie en uitbating van een nieuw woonzorgcentrum en lokaal dienstencentrum.

 

De samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente Beersel en OCMW Beersel.

 

                      Financiering

De uitgaven zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Amendement

Met 7 ja-stemmen (Jan Steyaert, Klaas Slootmans, Perrine Marchal, Kris De Greef, Tilia Casaer, Ahmed Alaoui Mhammedi en Maxime Timmerman), 18 nee-stemmen (Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Sonia Van Wanseele, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Ben Weyts, Ingrid Verschueren, Bruno Lerminiaux, Erwin Rosseel, Marc Beling, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem, Jos Savenberg en Linda Boon), 2 onthoudingen (Christelle Mayné en Emmanuel Donge).

Voorstel

Met 18 ja-stemmen (Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Sonia Van Wanseele, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Ben Weyts, Ingrid Verschueren, Bruno Lerminiaux, Erwin Rosseel, Marc Beling, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem, Jos Savenberg en Linda Boon), 9 onthoudingen (Christelle Mayné, Jan Steyaert, Klaas Slootmans, Perrine Marchal, Kris De Greef, Tilia Casaer, Ahmed Alaoui Mhammedi, Emmanuel Donge en Maxime Timmerman).

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Beersel en OCMW Beersel met het oog op de realisatie en uitbating van een nieuw woonzorgcentrum en lokaal dienstencentrum goed en sluit deze samenwerkingsovereenkomst af.

 

Artikel 2:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

OCMW Beersel

besluit

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020
Overzicht punten

 

Marktconsultatiereglement opgemaakt voor financiering van (ver)nieuwbouw van gebouwen door middel van krediet(en) met audit en technisch financiële projectbegeleiding voor de site van het WZC De Ceder. Goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

 

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten meer bepaald artikels 21 § 2 en artikel 28 §1 - 6°.

 

Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, met name artikel 40 en 41.

 

                      Feitelijke motivering:

 

De gemeente Beersel beoogt een marktconsultatie te voeren met als doel het organiseren van een mededinging, met respect van gelijke behandeling, transparantie en proportionaliteit.

 

Via deze marktconsultatie vergelijkt het bestuur de offertes van verschillende partijen en duidt de kredietgever aan die een financiering door middel van kredieten met technisch financiële projectbegeleiding zal verzorgen.

 

Rekening houdend dat het hoofdvoorwerp van de opdracht de toekenning van een krediet betreft en de technisch financiële begeleiding ondeelbaar en ondergeschikt is aan dit hoofdvoorwerp valt deze opdracht onder de specifieke uitsluitingen voor opdrachten voor diensten welke niet onder toepassing van de wet van 17 juni 2016 vallen.

 

Voor de uitvoering van de marktconsultatie wordt een consultatiereglement opgemaakt voor financiering van (ver)nieuwbouw van gebouwen door middel van krediet(en) met audit en technisch financiële projectbegeleiding voor de site van het WZC De Ceder.

 

                      Financiering

De uitgaven zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het marktconsultatiereglement opgemaakt voor financiering van (ver)nieuwbouw van gebouwen door middel van krediet(en) met audit en technisch financiële projectbegeleiding voor de site van het WZC De Ceder goed.

 

Artikel 2:

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:

 

Financieel meerjarenplan

2020-2025

 

Budgetjaar

2021 en 2024

 

Bedrag uitgave

€ 50.000 (2021) en € 11.000.000 (2024)

 

Volgnr. MJP

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

Beleidsitem

000800

000088

22910000

04

0953/01

 

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

OCMW Beersel

Besluit

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020
Overzicht punten

 

Vervanging van een wiellader voor de technische dienst - Goedkeuring principe, lastvoorwaarden en gunningswijze.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

•                      Wettelijke motivering

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

 

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

•                      Feitelijke motivering

In het kader van de opdracht “Vervanging van een wiellader voor de technische dienst” werd een bestek met nr. 2020-2961 opgesteld door Openbare werken Infrastructuur.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 160.000,00 excl. btw of € 193.600,00 incl. 21% btw.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

•                      Financiering

De vereiste budgetten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat principieel akkoord met de opdracht "Vervanging van een wiellader voor de technische dienst".

 

Artikel 2:

Het bestek met nr. 2020-2961 en de indicatieve raming voor de opdracht “Vervanging van een wiellader voor de technische dienst”, opgesteld door Openbare werken Infrastructuur worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De indicatieve raming bedraagt € 160.000,00 excl. btw of € 193.600,00 incl. 21% btw.

 

Artikel 3:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Artikel 4:

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Artikel 5:

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:

 

Financieel meerjarenplan

2020-2025

Budgetjaar

2020

Bedrag indicatieve uitgave inclusief BTW:

193.600,00

Volgnr. MJP

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

MJP000687

AC000042

24300000

02

0200

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020
Overzicht punten

 

Selectieprocedure directeur GBS Alsemberg en GBS Huizingen. Goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, met name artikel 40 en 41.

 

Het decreet rechtspositie personeelsleden gesubsidieerd onderwijs, de artikelen 19, 37bis§1, 40, 41, 42;

 

Het decreet van 25 februari 1997 betreffende het basisonderwijs, de artikelen 73§1,1°,2° en 6°, na wijziging;

 

Het besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn artikelen 11, 13, 14, 15,16,18, 22 en 26;

 

Het besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, de artikelen 11, 15, 17 §1, 18, 20, 22 en 26.

 

                      Feitelijke motivering:

Het overleg van het afzonderlijk bijzonder onderhandelingscomité;

 

Het overleg in de schoolraad over het schoolspecifiek kader;

 

Het besluit van de gemeenteraad betreffende de gemeentelijke rechtspositieregeling is niet van toepassing op een directeur uit het gemeentelijk onderwijs.

 

De Vlaamse onderwijsregelgeving legt zeer weinig voorwaarden op voor de aanstelling van een nieuwe directeur.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

Dit besluit is niet van toepassing op personeelsleden die tijdelijk aangesteld worden ter vervanging van een tijdelijk afwezige directeur.

 

Artikel 2:

Er kan een wervingsreserve aangelegd worden (voor de maximumduur van 3 jaar). Kandidaten blijven in de wervingsreserve opgenomen tot de duur verstrijkt of tenzij zij zelf vroegtijdig verzoeken geschrapt te worden.

 

Artikel 3:

De aanvullende aanwervings- en bevorderingsvoorwaarden voor het ambt van directeur van de gemeentelijke basisschool van Alsemberg en Huizingen vast te stellen als volgt:

1° Op de uiterste inschrijvingsdatum een dienstanciënniteit van minstens 8 jaar verworven hebben in het onderwijs als lid van het personeel van het kleuter-, lager of basisonderwijs;

2° In vast verband benoemd zijn, in het onderwijs in één van de wervings-, selectie- of bevorderingsambten voor ten minste een halve opdracht in hoofdambt;

3° Beantwoorden aan het schoolspecifiek profiel van directeur;

4° Een attest van deelname aan een cursus voor kandidaat directeurs en /of beginnende directeurs en /of gevorderden bij OVSG (AVSG) kunnen voorleggen, uiterlijk op de vooravond van de vaste benoeming;

5° Gunstige beoordeling van de ‘tijdelijke aanstelling in afwachting van vaste benoeming‘ (hierna verder proefperiode genoemd).

 

Artikel 4:

Bij de aanstelling van een directeur basisonderwijs in een vacante betrekking steeds een proefperiode te voorzien. De maximale duur van deze proefperiode komt overeen met de maximale duur zoals bepaald in artikel 42, §1, c) van het decreet rechtspositie personeelsleden gesubsidieerd onderwijs en kan worden verlengd conform de bepalingen van dit artikel. Voor de begeleiding en beoordeling van deze proefperiode kan het college een beroep doen op externen.

 

Artikel 5:

Het programma van de selectieproef bestaat uit ten minste een schriftelijk onderdeel en een mondeling onderdeel. Een psychosociaal-technisch onderdeel wordt afgenomen door een psychosociaal consulent/psycholoog.

 

Artikel 6:

Kandidaten die al geslaagd zijn voor een selectieproef voor directeur basisonderwijs bij ons gemeentebestuur kunnen door het college geheel of gedeeltelijk vrijgesteld worden van deelname aan de selectieproeven.

 

Artikel 7:

§1 Tussen de bekendmaking van een vacature en de uiterste datum voor de indiening van kandidaturen, verlopen minstens 15 kalenderdagen. De dag van de bekendmaking van de vacature is niet in de termijn begrepen, de uiterste datum voor de indiening van de kandidaturen wel. Als de uiterste datum op een zaterdag, zondag of feestdag valt, wordt de termijn verlengd tot de eerstvolgende werkdag.

§2 De datum van ontvangst van de kandidatuur wordt beschouwd als de datum waarop de kandidatuur is ingediend. De datum van ontvangst, meegedeeld in de ontvangstmelding, geldt als datum van indiening van de kandidatuur.

§3 De uiterste datum van kandidaatstelling geldt op straffe van onontvankelijkheid.

 

Artikel 8:

§1 De vacatures worden ten minste in twee verschillende bekendmakingskanalen, waaronder ten minste één persorgaan of tijdschrift, bekendgemaakt. De vacature wordt daarnaast  intern bekend gemaakt.

§2 Het college van burgemeester en schepenen kiest de wijze van externe bekendmaking uit de volgende mogelijkheden: 1° nationaal verschijnende kranten of weekbladen; 2° regionaal verschijnende kranten of weekbladen; 3°gespecialiseerde tijdschriften van beroepsgroepen of beroepsorganisaties; 4°de VDAB; 5° de gemeentelijke website, de website van OVSG en/of VVSG; 6°zelf geproduceerde media zoals affiches, folders,...; 7° de plaatselijke radio of een regionale televisiezender;

§3 Het vacaturebericht voor het persorgaan of tijdschrift bevat ten minste: 1° omschrijving van de vacante betrekking; 2° de aanwervings- en bevorderingsvoorwaarden; 3° de wijze waarop men zich kandidaat kan stellen; 4° de uiterste datum om zich kandidaat te stellen; 5° al dan niet aanleggen van een wervingsreserve en duur ervan. Artikel 9 Bij de vaststelling van de concrete selectieprocedure houdt het college rekening met de kostprijs en met de doeltreffendheid ervan voor de vacante functie.

 

Artikel 9

Bij de vaststelling van de concrete selectieprocedure houdt het college rekening met de kostprijs en met de doeltreffendheid ervan voor de vacante functie.

 

Financieel meerjarenplan

2020-2025

 

Budgetjaar

2020

 

Bedrag uitgave inclusief BTW:

 

 

Volgnummer MJP

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

Beleidsitem

MJP001435

AC000214

61310040

08

0112

 

 

Artikel 10:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

personeelsleden

bericht na de vacantverklaring

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020
Overzicht punten

 

Wijziging reglement uitleendienst jeugddienst

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

Het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid en de bepaling van het provinciaal jeugdbeleid bepaalt de voorwaarden waaronder gemeentebesturen en Vlaamse Gemeenschapscommissie worden gesubsidieerd voor de uitvoering van de Vlaamse beleidsprioriteiten jeugdbeleid en bepaalt de bevoegdheden van de provinciebesturen m.b.t. het jeugdbeleid;

 

Het cultuurpactdecreet van 28 januari 1974;

 

                      Feitelijke motivering:

Gemeente Beersel beschikt over materiaal en de mogelijkheid bestaat dat voor het organiseren van activiteiten van erkende verenigingen, gemeentelijke diensten of Beerselse scholen, materiaal nodig is.

 

De gemeente beschikt over dergelijk materiaal en het is aangewezen dat zij dit op een

objectieve en rationele manier ter beschikking stelt van de bevolking, rekening houdend met

het niet-discriminatie-principe opgenomen in het cultuurpact;

 

Het is verantwoord voor het gebruik van materiaal een redelijke prijs aan te rekenen;

 

Het is billijk dat de tarieven worden afgestemd op de gezondheidsindex;

 

Het advies opgevraagd via mail aan de leden van de subsidiëringscommissie.

 

De tarieven worden opgenomen in de catalogus van de uitleendienst, als bijlage bij deze

beslissing gevoegd. De catalogus maakt integraal deel uit van deze beslissing.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om de wijziging in het tarief- en verhuurreglement uitleendienst georganiseerd door de jeugddienst, goed te keuren.

 

Tarief- en verhuurreglement Uitleendienst Jeugd

Artikel 1: De gemeentelijke uitleendienst stelt materiaal ter beschikking aan erkende Beerselse verenigingen en aan de gemeentelijke diensten, adviesraden, onderwijsinstellingen.

 

Artikel 2: Herbruikbare bekers en geluidsmeters zijn ook mogelijk uit te lenen door particulieren. De bekers en de geluidsmeter kunnen enkel uitgeleend worden bij gebruik tijdens evenementen en/of activiteiten die in Beersel doorgaan.

 

Artikel 3: De tarieven voor het uitlenen van het materiaal worden in de catalogus uitleendienst jeugd opgenomen als bijlage van dit reglement.

 

Artikel 4: Bij de gemeentelijke jeugddienst (T 02 359 16 14/15 of jeugd@beersel.be) kan je informeren naar de beschikbaarheid van het gewenste materiaal.

-Alle aanvragen dienen te gebeuren via het aanvraagformulier uitleendienst jeugd.

Dit formulier is te vinden op de website van de gemeente (www.beersel.be), kan aangevraagd worden via e-mail jeugd@beersel.be of kan ter plaatse bij in kantoor jeugddienst worden ingevuld, na afspraak.

-De aanvragen kunnen ten vroegste 1 jaar en moeten tenminste 2 weken voor de geplande activiteit ingediend worden. Bij aanvraag tot ontlening wordt prioriteit verleend volgens de datum van aanvraag.

 

Artikel 5: De ontlener maakt een afspraak met de jeugddienst om het materiaal op te halen en terug te brengen, tijdens de kantooruren. Er wordt geen waarborg gevraagd voor het materiaal.

De ontlener zorgt zelf voor aangepast vervoer en draagt zorg voor een juist gebruik van de materialen.

 

Artikel 6: Het materiaal wordt ter beschikking gesteld voor maximum 15 dagen. Bij laattijdig terugbrengen wordt een schadevergoeding gevraagd van € 12 per dag. De schadevergoeding kan vermeden worden door tijdig contact op te nemen met de uitleendienst en de uitleentermijn eenmalig te verlengen met aan maximum van 5 dagen.

 

Artikel 7: De ontlener is verantwoordelijk voor alle schade aan en/of verlies van (een deel van) het materiaal aangebracht vanaf het ogenblik van afname tot bij het teruggeven aan de jeugddienst.

Vergoeding bij schade of verlies van (deel van) het materiaal:

100% van het aankoopbedrag in het eerste jaar na aankoop

75% van het aankoopbedrag in het 2de jaar na aankoop

50% van het aankoopbedrag in het 3de jaar na aankoop

Vanaf het 4e jaar na aankoop: 10€ voor keuken-, sport-, spel- en organisatiemateriaal, 30€ voor fuifmateriaal en camera.

1,10€ per verloren/beschadigde herbruikbare beker.

 

Artikel 8: Bij de ondertekening van deze aanvraag erkent u het materiaal in goede staat ontvangen te hebben en verbindt u zich ertoe bij de beschadiging de bovenstaande kosten integraal aan het gemeentebestuur te betalen. Eventuele gebreken worden bij de afhaling genoteerd door de jeugddienst. Zelf herstellen van het ontleende materiaal is in principe verboden, tenzij voorafgaandelijke toestemming van het schepencollege.

 

Artikel 9: De ontlener verbindt er zich toe alle materialen terug te brengen, ook bij beschadiging. De ontlener moet spontaan de uitleendienst op de hoogte brengen van diefstal, beschadiging of verlies van het geleende materiaal. Diefstal moet gemeld worden bij de lokale politie.

Gehele of gedeeltelijke beschadiging, verlies of diefstal vallen ten laste van de ontlener.

 

Artikel 10: Het gemeentebestuur kan niet aansprakelijk worden gesteld bij ongevallen bij het gebruik van ontleend materiaal.

 

Artikel 11: Het ontleende materiaal mag in geen geval aan derden doorverhuurd worden.

 

Artikel 12: Bij het terugbrengen van het materiaal krijgt de ontlener het overschrijvingsformulier met de kosten voor de uitleen en eventuele schade. Het bedrag moet binnen de 7 werkdagen betaald worden.

 

Artikel 13: De tarieven en voorwaarden zoals bepaald in dit reglement treden in werking op 30 april 2020. De tarieven kunnen te allen tijde herzien worden door een beslissing van de gemeenteraad. Bij tariefwijziging krijgt de gebruiker de mogelijkheid om kosteloos te annuleren.

De aanvragen van buitengewone aard en eventuele betwistingen in verband met het uitlenen van materiaal van de uitleendienst cultuur zullen door het college van burgemeester en schepenen worden beslecht.

________________________________________________________________________________

 

 

Artikel 2:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Bevolking

Website

Gemeentelijke adviesraden

Mail

Gemeentediensten

Mail

Onderwijsinstellingen

Mail

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020
Overzicht punten

 

Aanvullend verkeersreglement - N6 Bergensesteenweg te 1651 Lot - Goedkeuring

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968;

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009;

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41.

 

                      Feitelijke motivering:

De aanleiding bestaat om het aanvullend verkeersreglement met betrekking tot de Bergensesteenweg (N6) aan te passen;

De vraag om een parkeerverbod voor vrachtwagens in te stellen op de langsparkeerstrook ter hoogte van de woning nr. 37;

Er voldoende parkeermogelijkheid blijft voor het vrachtverkeer.

Het gunstig advies van de gemeentelijke mobiliteitscel;

De omzendbrief MOB/2009/1 dat bepaald dat dergelijke reglementen dienen vastgesteld te worden door de gemeenteraad;

Het aanvullend verkeersreglement treed pas in voege na goedkeuring door AWV Vlaams-Brabant;

Het voorstel van aanvullend reglement betreft enkel gewestwegen.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

Op de Bergensesteenweg (N6) op de langsparkeerstrook vóór de woning nr. 37 geldt:

het parkeren is voorbehouden voor motorfietsen, personenauto's, auto's voor dubbel gebruik en minibussen.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden E9b

 

Artikel 2:

Het aanvullend verkeersreglement wordt voor goedkeuring overgemaakt aan de afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid.

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Mow Vlaanderen

Email

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020
Overzicht punten

 

Aanvullend verkeersreglement - N231 Steenweg naar Alsemberg te 1654 Huizingen - Goedkeuring

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968;

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009;

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41.

 

                      Feitelijke motivering:

De aanleiding bestaat om het aanvullend verkeersreglement met betrekking tot de N231 - Steenweg naar Alsemberg te 1654 Huizingen aan te passen;

De langsparkeerstrook t.h.v. de woning nr.938 (overzijde Texaco-garage) wordt frequent gebruikt door vrachtwagens;

Gezien de beperkte breedte van de parkeerstrook parkeren de vrachtwagens deels op het aanliggend dubbelrichtingsfietspad, wat zorgt voor een verkeersonveilige situatie;

Het voorstel om het parkeren van vrachtwagens op de langsparkeerstrook te verbieden;

Het gunstig advies van de gemeentelijke mobiliteitscel;

De omzendbrief MOB/2009/1 dat bepaald dat dergelijke reglementen dienen vastgesteld te worden door de gemeenteraad;

Het aanvullend verkeersreglement treed pas in voege na goedkeuring door AWV Vlaams-Brabant;

Het voorstel van aanvullend reglement betreft enkel gewestwegen.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

Op de N231 (Steenweg naar Alsemberg) te 1654 Huizingen op de langsparkeerstrook t.h.v. de woning nr.938 (overzijde Texaco-garage) geldt:

het parkeren is voorbehouden voor motorfietsen, personenauto's, auto's voor dubbel gebruik en minibussen.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden E9b

 

Artikel 2:

Het aanvullend verkeersreglement wordt voor goedkeuring overgemaakt aan de afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid.

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Mow Vlaanderen

Email

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020
Overzicht punten

 

Aanvullend verkeersreglement - Wijmenhofstraat te 1653 Dworp - Goedkeuring

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968;

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009;

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41.

 

                      Feitelijke motivering:

Er bestaat aanleiding om het aanvullend verkeersreglement met betrekking tot de Wijmenhofstraat aan te passen;

De melding om de haaientanden t.h.v. kruispunt met Alsembergsesteenweg te vervangen door een stopstreep.
Het advies van de gemeentelijke mobiliteitscel om deze haaientanden te vervangen;

Het aanvullend verkeersreglement treed pas in voege na goedkeuring door AWV Vlaams-Brabant;

Het aanvullend verkeersreglement betreft enkel gemeentewegen.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

Op de Wijmenhofstraat ter hoogte van het kruispunt met de Alsembergsesteenweg geldt:

de bestuurders moeten stoppen en voorrang verlenen.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden B5

- wegmarkeringen overeenkomstig art.76.1 van de wegcode

 

Artikel 2:

Op de Wijmenhofstraat van huisnummer 3 tot 5 geldt: 

het is iedere bestuurder verboden de onderbroken streep te overschrijden, behalve om in te halen, om links af te slaan, om te keren of om van rijstrook te veranderen.

Dit wordt gesignaleerd door:

- wegmarkeringen overeenkomstig art.72.3 van de wegcode

 

Artikel 3:

Op de Wijmenhofstraat ter hoogte van kruispunt met de Alsembergsesteenweg;

Op de Wijmenhofstraat ter hoogte van kruispunt met de Kerkstraat geldt: 

bestuurders mogen niet rijden, stilstaan of parkeren op de markeringen.

Dit wordt gesignaleerd door:

- wegmarkeringen overeenkomstig art.77.4 van de wegcode

 

Artikel 4:

Volgende aanvullende reglementen worden opgeheven:

alle bepalingen in de vorige aanvullende verkeersreglementen met betrekking tot Wijmenhofstraat.

 

Artikel 5:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Weggebruikers

Verkeerssignalisatie

Burgers

Aanplakbrief

Mow Vlaanderen

Email

Brandweer Brussel

Email

Brandweer Halle

Email

Centrale ambulancedienst ZW-Brabant

Email

Wachtpost Zennevallei

Email

De Lijn Vlaams-Brabant

Email

TMVW

Email

Waterlink

Email

Correctionele rechtbank

Email

Griffier politierechtbank

Email

Cavoo Zennevallei

Email

Burgemeester

Email

Infrastructuur

Email

Communicatie

Email

TUD

Email

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020
Overzicht punten

 

OMV_2019131932 - Wegenis - Sashoek. Voorwaardelijke goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

- Wettelijke motivering:

 

Algemeen

 

Het decreet Lokaal Bestuur, met in het bijzonder de artikels 40 en 41;

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening;

Het decreet betreffende de omgevingsvergunning, met in het bijzonder art. 31;

Het besluit tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning, met in het bijzonder art. 47;

 

planologische voorschriften en/of verkavelingsvoorschriften

 

Ligging volgens ruimtelijk uitvoeringsplan:

Afbakening VSGB en aansluitende open ruimtegebieden - dd. 16/12/2011

Art.A0.1.2 ‘Onbevaarbare waterlopen van 2de en 3de categorie en voor niet gecategoriseerde onbevaarbare waterlopen’ stelt:

Onder deze symbolische aanduiding in overdruk voor onbevaarbare waterlopen van 2de en

3de categorie en voor niet gecategoriseerd onbevaarbare waterlopen wordt volgend gebied

begrepen:

- de waterloop en tot 7,5 meter aan de buitenkant van de oever voor de onbevaarbare

waterlopen van 2de categorie;

- de waterloop en tot 5 meter aan de buitenkant van de oever voor de onbevaarbare

waterlopen van 3de categorie;

- de waterloop en tot 2,5 meter aan de buitenkant van de oever voor de niet gecategoriseerde

onbevaarbare waterlopen.

In dit gebied In de onmiddellijke omgeving van het gebied aangeduid met deze overdruk

voor waterloop, zijn alle handelingen toegelaten voor:

- het behoud en herstel van het waterbergend vermogen van rivier- en beekvalleien,

- het behoud en herstel van de structuurkenmerken van de rivier- en beeksystemen, , met

inbegrip van de oevers, de waterkwaliteit en de verbindingsfunctie,

- het behoud, het herstel en de ontwikkeling van overstromingsgebieden, het beheersen

van overstromingen of het voorkomen van wateroverlast in voor bebouwing bestemde

gebieden,

- het beveiligen van vergunde of vergund geachte bebouwing en infrastructuren tegen

overstromingen.’

 

Ligging volgens bijzonder plan van aanleg: //

 

Ligging volgens verkaveling: //

 

Ligging gewestplan Halle-Vilvoorde-Asse, goedgekeurd bij KB van 07/03/1977: agrarisch gebied en woongebied

Artikel 11 van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen stelt dat 'de agrarische gebieden bestemd zijn voor de landbouw in de ruime zin.  Behoudens bijzondere bepalingen mogen de agrarische gebieden enkel bevatten de voor het bedrijf noodzakelijke gebouwen, de woning van de exploitanten, benevens verblijfsgelegenheid voor zover deze een integrerend deel van een leefbaar bedrijf uitmaakt, en tevens para-agrarische bedrijven'.

 

Art. 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen stelt: 'de woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven.  Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.'

 

Relevante stedenbouwkundige omzendbrieven en richtlijnen

- De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen.

- De omzendbrief van 19 juni 1991 bevattende toelichting bij de toepassing van de bijzondere voorschriften gevoegd bij het gewestplan Halle-Vilvoorde-Asse. Artikel 8 van de aanvullende stedenbouwkundige voorschriften.

- De omzendbrief LNE/215/2 betreffende de richtlijnen voor de toepassing van de watertoets voor de vrijwaring van het waterbergend vermogen in signaalgebieden en in effectief overstromingsgevoelige gebieden.

 

Relevante regelgeving en/of direct werkende normen vanuit andere beleidsvelden dan de ruimtelijke ordening

De aanvraag is gelegen in effectief overstromingsgevoelig gebied (2017).

Relevante sectorale regelgeving:

- Het decreet betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (en eventuele latere wijzigingen).

- Het besluit van de Vlaamse Regering van 20/07/2006 tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets, tot aanwijzing van de [adviesinstanties (verv. BVR 12 december 2014, art. 1, I: 22 januari 2015)] en tot vaststelling van nadere regels voor de adviesprocedure bij de watertoets, vermeld in artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid (en eventuele latere wijzigingen).

 

- Feitelijke motivering:

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft de aanvraag ingediend door gemeente Beersel met als correspondentieadres Alsembergsteenweg 1046 te 1652 Beersel ontvangen.

 

De aanvraag werd ontvangen op 21/11/2019 met omgevingsnummer OMV_2019131932.

 

De aanvraag werd volledig en ontvankelijk verklaard op 02/12/2019

 

De aanvraag heeft betrekking op een terrein met als adres 1651 Lot – Sashoek  - kadastraal gekend afdeling 5 sectie C nr. 389D + openbaar domein.

 

Het betreft een aanvraag tot de aanleg van fietssnelweg F20 tussen Stationsstraat en Sashoek.

 

De aanvraag omvat: stedenbouwkundige handelingen

 

Aan de gemeenteraad wordt de ‘zaak van de wegenis’ voorgelegd.

 

1. Beschrijving van de ‘zaak van de wegen’

 

De gemeenteraad is bevoegd voor alles wat de weg, zijn aanhorigheden en zijn uitrusting betreft (RvVB 27 november 2018 nr. RvVB/A/0638/A). Onder ‘de zaak van de wegen’ wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen, afwatering, weerslag op de mobiliteit,… De beslissing van de gemeenteraad is maar vereist voor zover de vergunningsaanvraag met de aanleg of de wijziging van openbare wegenis gepaard gaat.

 

Doorslaggevend hierbij is de openbare bestemming die de wegenis krijgt, niet het eigendomsstatuut (zie toelichtingsnota beslissingsbevoegdheid van de gemeenteraad over de zaak van de wegen – Ruimte Vlaanderen en RvS 27 april 2010 nr. 203.317 en RvS 9 september 2009 nr. 186.140).

 

De gemeenteraad is bevoegd voor openbare wegen, met name wegen die openbaar gebruikt worden, of “wegen die voor het publiek verkeer openstaan”, wat niet wil zeggen dat deze wegen daarom ingericht worden voor het voertuigenverkeer in het algemeen (RvvB 11 december 2018, nr. RvvB/1819/0.98).

 

Daden van beschikking zijn een bevoegdheid van de gemeenteraad.

Daden van beheer valt onder de bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen.

 

De volgende handelingen hebben betrekking op de wegenis en vallen onder de bevoegdheid van de gemeenteraad:

De aanvraag betreft het heraanleggen van het kruispunt ter hoogte van Sashoek en de Stationsstraat, het heraanleggen van Sashoek en het nieuw aanleggen van verharding in het kader van de Fietssnelweg F20 Kanaalroute Zuid.

 

2. Openbaar onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan een  openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 12 december 2019 tot en met 10 januari 2020.

Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften / standpunten / opmerkingen ingediend.

 

De aanvraag werd onderworpen aan een tweede openbaar onderzoek wegens toepassing van een wijzigingsverzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 10 februari 2020 tot en met 10 maart 2020.

Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften / standpunten / opmerkingen ingediend.

 

De gemeenteraad neemt kennis van de resultaten van het openbaar onderzoek.

 

3. Adviezen

 

Provincie Vlaams-Brabant heeft op 5 december 2019 advies uitgebracht met referte 2019-1182-WAT.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt : ongunstig

‘Voor zover de dienst waterlopen kan opmaken uit de documenten die bij de aanvraag gevoegd zijn,

kan het voorwerp van de aanvraag een effect hebben op de bescherming tegen wateroverlast en

overstromingen en/of op het behoud van de watergebonden natuurwaarden. Het huidig voorstel

voldoet hiervoor wat onze dienst betreft onvoldoende aan om volgende redenen:

- Op het inplantingsplan werd ter hoogte van snede B, de rijweg ingetekend met een breedte

van 298cm. Tussen de fietssnelweg en de rijweg bevindt zich een groenzone/talud van

28cm breed met een hoogteverschil van 40 cm, afgebakend door boordstenen.

Met deze ontworpen situatie is het onderhoud van de Lotbeek ter hoogte van deze zone

onmogelijk, een vrije breedte van minimaal 5 meter over de volledige lengte van het project

is noodzakelijk. Op het waterloopvlak tussen de Stationsstraat en het natuursteenbedrijf

Dedoruin dienen regelmatig grondige ruimingswerken uitgevoerd.

Gelet op voorgaande bemerkingen en voorwaarden, kan het voorwerp van de aanvraag niet

als verenigbaar met het watersysteem beschouwd worden.

Onder huidige vorm is het voorwerp van de aanvraag niet in overeenstemming met de doelstellingen

en beginselen, bepaald in artikel 1.2.2. en 1.2.3. van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het

integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018.

Het is nodig een nieuw inrichtingsplan vooraf met de dienst waterlopen te bespreken.’

 

Departement Landbouw en Visserij (hoofdbestuur) heeft op 9 januari 2020 advies uitgebracht met referte 2019_006012_v1.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt : voorwaardelijk gunstig

‘De geplande werken vinden plaats in agrarisch gebied. Het projectgebied bevindt zich echter volledig binnen openbaar domein dat bovendien niet landbouwwaardig is. Vanuit agrarisch oogpunt zijn er dan ook geen bezwaren tegen de voorgestelde werken op voorwaarde dat de eventuele compensatie voor het kappen van de bomen langsheen het kanaal niet elders in agrarisch gebied plaatsvindt.’

 

De Vlaamse Waterweg nv heeft op 27 januari 2020 advies uitgebracht met referte U20200124011.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt : voorwaardelijk gunstig

‘De Vlaamse Waterweg nv heeft de aanvraag onderzocht en geeft een voorwaardelijk gunstig advies voor deze aanvraag.

Er dient rekening te worden gehouden met volgende bijzondere voorwaarden :

Bijzondere technische en administratieve voorwaarden

- De constructie dient zodanig uitgevoerd dat de oeververdediging niet beschadigd wordt.

- De werken dienen gecoördineerd te worden met de geplande werken van De Vlaamse Waterweg nv. aldaar.

- Hoogstammige bomen moeten minstens op 15 meter van de rand van de waterweg geplant worden

- Het lozen van water afkomstig van het terrein in de waterweg dient het voorwerp uit te maken van een afzonderlijke aanvraag

- Het eventueel plaatsen van een bouwkraan container, bouwmaterialen, … op het openbaar domein in beheer van De Vlaamse Waterweg NV dient het voorwerp uit te maken van een afzonderlijke vergunningsaanvraag. Deze inname is onderworpen aan de toepassing van het Besluit van de Vlaamse Regering van 29 maart 2002 betreffende het toekennen van vergunningen, het vaststellen en innen van retributies voor het privatieve gebruik van het openbaar domein van de wegen, de waterwegen en hun aanhorigheden, de zeewering en de dijken.

- De as-built plannen dienen overgemaakt te worden aan De Vlaamse Waterweg nv. ‘

 

Op 03 februari 2020 werd een wijzigingsverzoek ingediend met aangepaste plannen om tegemoet te komen aan het advies van de provinciale dienst waterlopen. Het wijzigingsverzoek werd dd. 03/02/2020 aanvaard  en er werd een nieuwe adviesronde georganiseerd.

 

Provincie Vlaams-Brabant heeft op 6 februari 2020 advies uitgebracht met referte RMT/WAT/M/04/2020-0127-WAT.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt : voorwaardelijk gunstig

‘Volgende voorwaarden moeten in de omgevingsvergunning worden opgenomen:

- Alle handelingen in de vijfmeterstrook zijn onderworpen aan het bindende advies van de

beheerder van de waterloop, of, voor zover ze vereist is door de wet op de onbevaarbare waterlopen

van 28 december 1967, de voorafgaande machtiging.

- De nodige maatregelen moeten worden getroffen opdat de op te richten infrastructuurwerken

geen schade berokkenen aan de nabijgelegen waterloop. Tevens kan schade aan deze

infrastructuurwerken ingevolge gebrek aan stabiliteit van de bedding van de waterloop of van het

infrastructuurwerk zelf evenals de daaraan verbonden lasten zoals onderhouds- en

herstellingswerken, niet a priori op de provincie Vlaams-Brabant verhaald worden.

Mits aan deze voorwaarden voldaan is, kan het voorwerp van de aanvraag als verenigbaar met het

watersysteem beschouwd worden.

Aangevuld met bovenvermelde opgelegde voorwaarden en maatregelen is het voorwerp van de

aanvraag in overeenstemming met de doelstellingen en beginselen, bepaald in artikel 1.2.2. en

1.2.3. van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15

juni 2018.’

In toepassing van de artikels 4.3.3 en 4.3.4 uit de VCRO kan de conclusie van het advies worden bijgetreden.

 

De ingediende adviezen geven geen aanleiding tot weigering van de voorliggende wegenis.

 

 

4. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

 

De aanvraag maakt deel uit van een groter geheel, meer bepaald de aanleg van fietssnelweg F20.

Op 24 mei 2019 werd door de Vlaamse overheid de omgevingsvergunning verleend voor de aanleg van de fietssnelweg F20 van Halle naar Brussel. Deze vergunning had betrekking op het jaagpad naast het kanaal.

Voorliggende aanvraag heeft betrekking op het weggedeelte van de Stationsstraat en de Sashoek, als verbinding tussen het jaagpad aan het sas van Lot en het jaagpad net voorbij de Sashoek. Het betreft de uitvoering van knooppunt 10 op het traject van de fietssnelweg. De aanvraag betreft het heraanleggen van het kruispunt ter hoogte van Sashoek en de Stationstraat, het heraanleggen van Sashoek en het nieuw aanleggen van verharding in het kader van de Fietssnelweg F20 Kanaalroute Zuid. Het kruispunt wordt voorzien van verkeerslichten en een duidelijke oversteekplaats voor fietsers en voetgangers. Sashoek wordt tussen de Stationsstraat en de aansluiting met het jaagpad verderop heringericht waarbij het autoverkeer wordt gescheiden van het fietsverkeer. Het fietspad bevindt zich aan de zijde van het kanaal en is 4m breed, de straat wordt smaller gemaakt en voorzien van alternerend verkeer. Tussenin wordt een groenzone aangelegd. 

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

Op basis van de voorliggende elementen, beslist de gemeenteraad in de zitting van 29 april 2020 om de voorliggende ‘zaak van de wegen’ goed te keuren mits de voorwaarden uit de adviezen van de provinciale dienst waterlopen, de Vlaamse Waterweg en het Departement landbouw en visserij strikt nageleefd worden.

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020
Overzicht punten

 

OMV_2019051331 - Wegenis - Kasteelstraat/Grote Baan. Voorwaardelijke goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

Wettelijke motivering:

 

Algemeen

 

Het decreet Lokaal Bestuur, met in het bijzonder de artikels 40 en 41;

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening;

Het decreet betreffende de omgevingsvergunning, met in het bijzonder art. 31;

Het besluit tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning, met in het bijzonder art. 47;

 

planologische voorschriften en/of verkavelingsvoorschriften

 

Ligging volgens ruimtelijk uitvoeringsplan: //

 

Ligging volgens bijzonder plan van aanleg: //

 

Ligging volgens verkaveling: //

 

Ligging gewestplan Halle-Vilvoorde-Asse, goedgekeurd bij KB van 07/03/1977: woonuitbreidingsgebied

Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen stelt:

De woonuitbreidingsgebieden zijn uitsluitend bestemd voor groepswoningbouw zolang de bevoegde overheid over de ordening van het gebied niet heeft beslist, en zolang, volgens het geval, ofwel die overheid geen besluit tot vastlegging van de uitgaven voor de voorzieningen heeft genomen, ofwel omtrent deze voorzieningen geen met waarborgen omklede verbintenis is aangegaan door de promotor.

 

Relevante stedenbouwkundige omzendbrieven en richtlijnen

- De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen.

- De omzendbrief van 19 juni 1991 bevattende toelichting bij de toepassing van de bijzondere voorschriften gevoegd bij het gewestplan Halle-Vilvoorde-Asse. Artikel 8 van de aanvullende stedenbouwkundige voorschriften.

- De omzendbrief RO 2017/01 betreffende een gedifferentieerd ruimtelijk transformatiebeleid in de bebouwde en onbebouwde gebieden.

- Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

- Decreet van 08 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen.

 

Relevante regelgeving en/of direct werkende normen vanuit andere beleidsvelden dan de ruimtelijke ordening

//

 

Feitelijke motivering:

Het college van burgemeester en schepenen heeft de aanvraag ingediend door WOONPUNT ZENNEVALLEI CVBA met als correspondentieadres Molenborre 26/1 te 1500 Halle ontvangen.

 

De aanvraag werd ontvangen op 20/12/2019 met omgevingsnummer OMV_2019051331.

 

De aanvraag werd volledig en ontvankelijk verklaard op 17/01/2020

 

De aanvraag heeft betrekking op een terrein met als adres 1650 Beersel – Grote Baan 31 - kadastraal gekend afdeling 1 sectie C nrs. 6D en 6C.

 

Het betreft een aanvraag tot het bouwen van 12 woningen.

 

De aanvraag omvat:

stedenbouwkundige handelingen

 

Aan de gemeenteraad wordt de ‘zaak van de wegenis’ voorgelegd.

 

 

1. Beschrijving van de ‘zaak van de wegen’

 

De gemeenteraad is bevoegd voor alles wat de weg, zijn aanhorigheden en zijn uitrusting betreft (RvVB 27 november 2018 nr. RvVB/A/0638/A). Onder ‘de zaak van de wegen’ wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen, afwatering, weerslag op de mobiliteit,… De beslissing van de gemeenteraad is maar vereist voor zover de vergunningsaanvraag met de aanleg of de wijziging van openbare wegenis gepaard gaat.

 

Doorslaggevend hierbij is de openbare bestemming die de wegenis krijgt, niet het eigendomsstatuut (zie toelichtingsnota beslissingsbevoegdheid van de gemeenteraad over de zaak van de wegen – Ruimte Vlaanderen en RvS 27 april 2010 nr. 203.317 en RvS 9 september 2009 nr. 186.140).

 

De gemeenteraad is bevoegd voor openbare wegen, met name wegen die openbaar gebruikt worden, of “wegen die voor het publiek verkeer openstaan”, wat niet wil zeggen dat deze wegen daarom ingericht worden voor het voertuigenverkeer in het algemeen (RvvB 11 december 2018, nr. RvvB/1819/0.98).

 

Daden van beschikking zijn een bevoegdheid van de gemeenteraad.

Daden van beheer valt onder de bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen.

 

De volgende handelingen hebben betrekking op de wegenis en vallen onder de bevoegdheid van de gemeenteraad:

- Het aanleggen van een nieuwe weg.

- Het verbreden van de Kasteelstraat ter hoogte van het project.

- Het aanleggen van een trage verbinding tussen de Kasteelstraat en de nieuwe weg.

- Het aanleggen van een bufferbekken.

- Het voorzien van de nodige nutsvoorzieningen.

 

 

2. Openbaar onderzoek

 

De aanvraag werd onderworpen aan een  openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek werd opgestart op 27 januari 2020, doch stopgezet op 29/01/2020 omdat de affiche niet werd aangeplakt.

Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werd er één bezwaarschrift / standpunt / opmerking ingediend.

 

De aanvraag werd onderworpen aan een tweede openbaar onderzoek wegens toepassing van een wijzigingsverzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 7 februari 2020 tot en met 9 maart 2020.

Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er 2 bezwaarschriften / standpunten / opmerkingen ingediend, waarvan één petitie.

 

Inhoud bezwaar 1:

Dit bezwaar gaat over de inplanting  van de woningen en niet over de zaak van de wegenis en is bijgevolg een bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen.

 

Inhoud bezwaar 2:

Dit betreft een petitie die ondertekend werd door 30 personen.

De petitie gaat grotendeels over het project zelf, de vrees voor waardevermindering van de eigendommen van de indieners en over het sociale karakter van het project, de opmerkingen die niet handelen over de wegenis zijn een bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen.

Inzake de zaak van de wegenis vinden de indieners de Kasteelstraat te smal en worden er te weinig parkeerplaatsen voorzien in het woonerf.

 

Inhoud bezwaar 3:

Dit bezwaar gaat over grondverzet en niet over de zaak van de wegenis en is bijgevolg een bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen.

 

Bespreking:

Voor wat betreft de zaak van de wegenis handelen de ingediende bezwaren over 2 elementen.

Een eerste punt betreft de smalle Kasteelstraat, het is inderdaad zo dat in huidige toestand de Kasteelstraat slechts +/-2,50m breed is en het openbaar domein (tussen de rooilijnen) een breedte heeft van +/-3,20m. Er wordt aan de zijde van het project echter vanaf de aansluiting met de Grote Baan tot aan de noordelijke grens van het project een verbreding van het openbaar domein voorzien tot +/-4,70m, deze breedte is voldoende voor deze straat gezien er weinig verkeersbewegingen zijn en voldoet aan de eisen van de brandweer.  

Voor wat betreft de parkeervoorziening wordt er per woning een garage of carport voorzien met een openluchtstaanplaats ervoor, het bewonersparkeren wordt bijgevolg opgevangen op het eigen terrein. De nieuwe wegenis wordt aangelegd als een woonerf, in het gedeelte van de nieuwe wegenis worden 4 extra parkeerplaatsen voorzien. Door de oriëntering van de woningen blijft ook langsparkeren langsheen de Grote Baan mogelijk voor bezoekers en omwonenden. Het project werd gunstig geadviseerd door de gemeentelijke mobiliteitscel.

 

De gemeenteraad neemt kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek, deze zijn ontvankelijk, doch ongegrond voor wat betreft de elementen die betrekking hebben op de zaak van de wegenis.

 

De resultaten van het openbaar onderzoek geven geen aanleiding tot weigering van de voorliggende wegenis.

 

 

3. Adviezen

 

Fluvius stelde de vergunningverlenende overheid dd. 20/01/2020 via het omgevingsloket in kennis dat ze geen advies zullen uitbrengen.

 

Proximus heeft op 20 januari 2020 advies uitgebracht met referte JMS455583.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt : voorwaardelijk gunstig

‘In antwoord op uw bovenvermelde vraag geven wij een gunstig advies indien u volgende voorwaarden opneemt in uw vergunning :

-       Een finale netwerkanalyse zal gebeuren na ontvangst van het vergunde plan. In functie van de dan geldende omstandigheden zal Proximus bepalen of en op welke manier het project aangesloten kan worden op het netwerk.

-       Uitbreiding van de telecominfrastructuur van Proximus is ten laste van de aanvrager.

-       Van zodra vergund en minimaal 6 maanden voor oplevering dient de aanvrager zijn project kenbaar te maken bij Proximus door het formulier in bijlage ingevuld te versturen naar werf.a1@proximus.com.

-       De Proximus infrastructuur dient proactief voorzien te worden in het project van zodra Proximus bevestigt op welke technologie een aansluiting voorzien wordt.

-       Proximus wenst betrokken te worden bij alle coördinatievergaderingen via werven.a12@proximus.com.

Na de werken, kunnen de bewoners snel en eenvoudig aansluiten op de nutsvoorzieningen voor telefonie-, internet- en televisiediensten. Meer informatie op www.proximus.be/bouwen.’

 

Brandweerzone Vlaams Brabant West - Hulpverleningszone West (Vilvoorde) heeft op 27 januari 2020 advies uitgebracht met referte HB/RBOR/19_2020/00045.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt : voorwaardelijk gunstig

‘Gunstig voor bouwaanvraag, mits naleving van volgende voorwaarden:

- Uiterlijk op het moment van de ingebruikname van het gebouw een passende oplossing geven aan alle opmerkingen (2 t.e.m. 6) vermeld in dit brandpreventieverslag.

De uitgevoerde controle is niet van beperkende aard en ontslaat de betrokkenen (bouwheer, aannemer, architect, eigenaar,…) niet van het naleven van de bepalingen van alle van toepassing zijnde reglementeringen, ook wat betreft punten die niet aangehaald zijn in dit brandpreventieverslag. Tevens is dit advies opgemaakt op basis van de meegedeelde inlichtingen en de informatie waarover de brandweer beschikte op het moment van de publicatie.

Bij eventuele wijzigingen van welke aard ook, dewelke achteraf zouden beslist worden, dient de brandweer telkens opnieuw geraadpleegd te worden.’

De ontworpen wegenis is in overeenstemming met de eisen van de brandweer.

 

Farys heeft op 30 januari 2020 advies uitgebracht met referte 4191458.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt : voorwaardelijk gunstig

‘Distributieleiding:

Om de percelen op een normale en reglementaire wijze aan te sluiten op het lokale drinkwaterleidingnet zijn uitbreidingswerken nodig.

De bestaande aftakking van aansluiting nr. 31 dient veiligheidshalve volledig uitgebroken te worden. Gelieve 8 weken voor aanvang van de sloopwerken contact op te nemen met de medewerkers van onze klantendienst. U kan hen bereiken via www.farys.be/contact of via het nummer 078 35 35 99.

De aanvrager zal  een schrijven ontvangen om ons de nodige gegevens  te verstrekken om deze netuitbreiding mogelijk te maken.

Na ontvangst van de gevraagde informatie zullen we een volledig ontwerpdossier en offerte opstellen en een exemplaar aan uw bestuur ter goedkeuring voorleggen.

De aanvrager zal een zone vrij van hindernissen en min. 1m breedte voorzien die deel zal uitmaken van het openbaar domein. Deze strook bevindt zich tussen de boordsteen en de rooilijn en dient  voor de aanleg en onderhoud van de nutsleidingen.

Indien bebouwing op de rooilijn wordt voorzien, dient minimale een afstand van 1m gerespecteerd te worden tussen de bouwlijn en de sleufrand van de nutsvoorzieningen.

Tevens zal de bouwheer er voor instaan dat alle toestellen en/of merktekens, die verband houden met drinkwater, zichtbaar, bereikbaar en/of in stand gehouden worden.

Alle kosten om deze toestellen terug in orde te stellen, ontstaan door foutieve uitvoering of nalatigheid van de  aanvrager, zullen ten laste gelegd worden van de bouwheer.

Er mag pas een verkoopbaarheidsattest afgeleverd worden wanneer de financiële verplichting aan ons is voldaan. Bij ontvangst van de betaling, wordt u hiervan in kennis gesteld.

Vanuit dit opzicht kunnen wij een voorwaardelijk gunstig advies aan deze aanvraag verlenen.

Riolering:

Specifieke bemerkingen op het dossier

Afval- en regenwater dienen gescheiden tot aan de rooilijn gebracht te worden. Om aansluiting mogelijk te maken mogen afval- en regenwater afkomstig van privaat domein maximaal op 60cm van elkaar naar de rooilijn gebracht worden.

Elk lot dient afzonderlijk te worden aangesloten op de riolering.

Aansluiting op het bestaand rioleringsstelsel van de Kasteelstraat en Grote Baan dient tijdig te worden aangevraagd bij FARYS. De aanvraag kan gebeuren via de website https://www.farys.be/drinkwater-riolering-aanvragen of via het nummer 078/35.35.99. De aanvraag dient in een zo vroeg mogelijk stadium te gebeuren zodat bij aanleg van het private stelsel rekening kan gehouden worden met de beschikbare niveaus. Standaard wordt een aansluiting met diameter 160mm voorzien. Indien de bouwheer van mening is dat een grotere diameter noodzakelijk is, dient dit bij de aanvraag van de aansluiting aangetoond te worden op basis van een hydraulische nota. De doorlooptijd van een volledig dossier voor het realiseren van een huisaansluiting riolering is 6 tot 8 weken waarvan 4 weken na ontvangst van het klantakkoord.

Er dient een infiltratievoorziening te worden voorzien. Wij adviseren sowieso een overloop van de infiltratievoorziening richting openbare riolering te voorzien. Voor wat betreft de oppervlakte van de infiltratievoorziening die wordt vermeld in het hemelwaterformulier wijzen wij er op dat dit niet gaat over de horizontale oppervlakte, maar over de verticale oppervlakte van de infiltratievoorziening voor zover gelegen boven de grondwaterstand en onder het overloopniveau.

FARYS raadt  steeds aan om een controle van de grondwatertafel uit te voeren zodat geen grondwater wordt afgevoerd van de infiltratievoorziening naar de openbare riolering. 

Een jaarlijkse reiniging van de infiltratievoorziening is noodzakelijk om een goede werking te behouden.

Besluit

Het ontwerp kan gunstig worden geadviseerd.’

 

Telenet heeft op 31 januari 2020 advies uitgebracht met referte 25043414.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt : voorwaardelijk gunstig

‘Wij zijn nagegaan welke aanpassing van de infrastructuur van Telenet nodig is om de loten uit deze verkavelings- of bouwaanvraag te kunnen aansluiten. Wij vragen om onderstaande voorwaarden op te nemen in de vergunning:

·        Onze studiedienst stelde vast dat er een netuitbreiding nodig is om alle loten van dit project aansluitbaar te maken.

·        Er werd een offerte opgesteld en ter goedkeuring doorgestuurd naar de aanvrager. In deze offerte houden we rekening met het aanleggen van nutsleidingen in overleg met andere nutsmaatschappijen. Dit is kostenbesparend en beperkt de hinder. We stemmen de uitvoeringstermijnen dan ook af op de planning van de andere werken.

Deze vaststelling omvat niet de aftak- en aansluitkosten van de abonnee. Deze worden met de latere abonnee verrekend.’

 

De gemeentelijke mobiliteitscel heeft op 14 februari 2020 advies uitgebracht met referte 2.4

‘De aanvraag betreft het bouwen van 12 woningen.

De wegenis heeft een woonerf inrichting. In die optiek dient de toegang tot het woonerf verhoogd aangelegd te worden t.o.v. de aansluiting op de Grote Baan.

Per woning worden twee parkeerplaatsen op eigen terrein voorzien (garage + voorgelegen opstelplaats). In het woonerf worden vier parkeerplaatsen op het openbaar domein voorzien voor bezoekers/bewoners.

Opgemerkt wordt dat er in het doodlopend weggedeelte geen draaipunt voorzien wordt. Verwacht wordt dat dit problemen zal geven voor brandweer, vuilnis-ophaling, leveringen (geen draaimogelijkheid in straat waardoor mogelijks achterwaartse uitrij op Grote Baan. In woonstraten wordt 8 m breedte evenwel als voldoende beschouwd voor draaimogelijkheid brandweerwagen (beschikbare breedte op openbaar domein: 8,64 m).

De toegang tot de garages/opstelplaatsen van de woningen gelegen aan de Kasteelstraat zal, gezien de beperkte rijwegbreedte van de straat, moeilijk verlopen. Om meer  manoeuvreerruimte te bekomen wordt gesuggereerd de voortuinstrook hier met een meter te verlengen.

Gezien het bovenstaande wordt de aanvraag gunstig geadviseerd.’

 

Op 19 maart 2020 werd een wijzigingsverzoek ingediend met een aangepaste inplanting waarbij de carports zoals gevraagd door de gemeentelijke mobiliteitscel 1m worden opgeschoven zodat er voldoende ruimte is om voor de carports te parkeren en het op- en afrijden te vergemakkelijken.  

 

De gemeentelijke mobiliteitscel heeft op 27 maart 2020 advies uitgebracht met referte 3.18.

‘Wijzigingsverzoek van eerder ingediende aanvraag. Na overleg met de gemeente heeft architect op het inplantingsplan de carports van woningen 10 en 11 met 1 meter achteruit geschoven zodat er een afstand ontstaat van 5 meter tussen de perceelsgrens en de voorzijde van de carport. Hierdoor staan de auto’s binnen de perceelsgrens wat voordien niet het geval was. Zie bijlage 3.

Hierdoor kan gunstig advies gegeven worden.’

 

De ingediende adviezen geven geen aanleiding tot weigering van de voorliggende wegenis.

 

4. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

 

Het ingediende omgevingsproject situeert zich op de hoek van de Kasteelstraat en de Grote Baan, buiten het centrum van deelgemeente Beersel en vlakbij de grens met deelgemeente Alsemberg. Het centrum van Beersel bevindt zich in noordelijke richting, dat van Alsemberg in zuidoostelijke. De aanvraag situeert zich in een residentiële omgeving, in oostelijke richting bevindt zich in het binnengebied gevormd door de Grote Baan, Sanatoriumstraat en De Dekt een klein natuurgebied met aansluitend een agrarisch gebied gelegen in het beschermd cultuurhistorisch landschap ‘Meigemheide fase 1’.

 

 

De aanvraag heeft betrekking op 2  kadastrale percelen met een totale oppervlakte van +/-37a88ca, gelegen in een woonuitbreidingsgebied. Aan de noordoostzijde wordt het projectgebied begrenst door de Kasteelstraat en aan de zuidoostzijde door de Grote Baan. Ten zuidwesten bevindt zich een braakliggend perceel en een perceel met een alleenstaande eengezinswoning gebouwd tegen de rooilijn aan het ronde punt Grote Baan / Sanatoriumstraat. Het betreft een verdiepingswoning uit de jaren 40 van de vorige eeuw afgewerkt met een zadeldak en opgetrokken in traditionele materialen. Aan de noordwestzijde bevindt zich een perceel met een alleenstaande eengezinswoning uit de jaren 80 van de vorige eeuw met gelijkvloers gabarit onder zadeldak, met in beide dakvlakken dakuitbouwen, eveneens opgetrokken uit traditionele materialen.

 

Op de eigendom waarop de aanvraag betrekking heeft bevindt zich op de hoek van de Kasteelstraat en de Grote Baan een kleine eengezinswoning (perceel 6d) opgetrokken aan het einde van de 19de eeuw. De woning heeft een footprint van 40m² en telt anderhalve bouwlaag onder zadeldak. De woning is in slechte bouwfysische staat. Het grote perceel (6c) is braakliggend en doet dienst als weiland.

 

Het project voorziet het bouwen van 12 woningen.

Voor de realisatie van het project wordt enerzijds het openbaar domein aan de zijde van de Kasteelstraat verbreed en wordt er nieuwe wegenis aangelegd in de vorm van een woonerf.

Het nieuwe woonerf zal dienen voor de ontsluiting van 8 woningen, de overige zullen ontsloten worden via de Kasteelstraat. De Kasteelstraat zal ter hoogte van de nieuwe woningen tot aan de ontworpen rooilijn ingericht worden met kasseien. In huidige toestand is de Kasteelstraat +/-2,50m breed en heeft het openbaar domein (tussen de rooilijnen) een breedte van +/-3,20m. Er wordt aan de zijde van het project vanaf de aansluiting met de Grote Baan tot aan de noordelijke grens van het project een verbreding van het openbaar domein voorzien tot +/-4,70m. Er wordt ook een wandelpad voorzien van de Kasteelstraat naar het nieuwe woonerf. De werken worden uitgevoerd conform standaardbestek 250.

 

Besluit:

Met 22 ja-stemmen (Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Sonia Van Wanseele, Christelle Mayné, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Ben Weyts, Ingrid Verschueren, Bruno Lerminiaux, Erwin Rosseel, Marc Beling, Perrine Marchal, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem, Emmanuel Donge, Maxime Timmerman, Jos Savenberg en Linda Boon), 1 nee-stem (Klaas Slootmans), 4 onthoudingen (Jan Steyaert, Kris De Greef, Tilia Casaer en Ahmed Alaoui Mhammedi).

 

Artikel 1:

Op basis van de voorliggende elementen, beslist de gemeenteraad in de zitting van 29 april 2020 om de voorliggende ‘zaak van de wegen’ voorwaardelijk goed te keuren.

 

Artikel 2:

De adviezen van de Brandweerzone Vlaams-Brabant West, Farys, Telenet en Proximus dienen strikt gevolgd te worden.

 

Artikel 3:

De zone die het voorwerp uitmaakt van een grondafstand en inlijving binnen het openbaar domein wordt aangelegd door en op kosten van de aanvrager, conform het standaardbestek 250 (laatste versie) en volgens de inrichtingswijze als vermeld in de aanvraag.

 

Artikel 4:

Voorafgaand aan de voorlopige oplevering van de wegeniswerken dient er een as-builtplan te worden opgesteld. Dit as-builtplan wordt opgemaakt conform de GRB-skeletspecificaties en bevat minimaal de GRB-skeletcomponent GRB-basis.

 

Artikel 5:

De in de aanvraag aangegeven openbare wegenis, aanhorigheden, openbare nutsvoorzieningen en groenzones, zomede van de gronden waarop deze worden opgericht, dienen na de aanleg vrij en onbelast en zonder kosten voor de gemeente, op een door het college vast te stellen datum, afgestaan te worden aan de gemeente.

 

Artikel 6:

De houder van de vergunning dient de voorgeschreven werken en lasten te hebben uitgevoerd, alvorens kan overgegaan worden tot het vrijwillig te koop stellen of verkopen, voor meer dan negen jaar te huur zetten of verhuren, of het bezwaren met een recht van erfpacht of opstal van gronden en constructies die deel uitmaken van de aanvraag.

 

Artikel 7:

Dit besluit wordt bij de beoordeling over de vergunningsaanvraag gevoegd om er integrerend deel van uit te maken.

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020
Overzicht punten

 

OMV_2019113677 - Wegenis - Zittert-Blokbos. Voorwaardelijke goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

Wettelijke motivering:

 

Algemeen

 

Het decreet Lokaal Bestuur, met in het bijzonder de artikels 40 en 41;

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening;

Het decreet betreffende de omgevingsvergunning, met in het bijzonder art. 31;

Het besluit tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning, met in het bijzonder art. 47;

 

planologische voorschriften en/of verkavelingsvoorschriften

Ligging volgens ruimtelijk uitvoeringsplan:

Afbakening VSGB en aansluitende open ruimtegebieden - dd. 16/12/2011

Volgens het Arrest nr. 223.372 van 3 mei 2013 is er een vernietiging van het artikel A7 en is het VSGB bijgevolg niet van toepassing voor het betreffende terrein.

 

Ligging volgens bijzonder plan van aanleg:

Blockbos – KB dd. 16/12/1971

Artikel 8 ‘Zone voor hoogbouw’ stelt inzake bestemming : ‘In deze zone waar niet hoger mag gebouwd worden dan 7 verdiepingen, kunnen appartementen – sociale woonsten - ondergebracht worden.’

Artikel 17 ‘Zone voor halfopen bebouwing volgens gezamenlijk ontwerp’ stelt inzake bestemming: ‘Hoofdzakelijk voor eengezinswoningen mogen in deze zone 20% appartementen worden ondergebracht, deze zullen aansluiten bij het centrum.

De bestemming slaat hoofdzakelijk op sociale woningen.

In deze zone mogen verder worden ondergebracht :

-alle gebouwen voor openbaar nut, zoals vergader- en rekreatiezalen, posterijen,…

-alle winkels nodig voor een gezonde gang van zaken’.

 

Ligging volgens verkaveling: //

 

Ligging gewestplan Halle-Vilvoorde-Asse, goedgekeurd bij KB van 07/03/1977: woongebied, woonuitbreidingsgebied en gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut.

 

Relevante stedenbouwkundige omzendbrieven en richtlijnen

- De omzendbrief RO 2017/01 betreffende een gedifferentieerd ruimtelijk transformatiebeleid in de bebouwde en onbebouwde gebieden.

- Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

- Decreet van 08 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen.

 

Relevante regelgeving en/of direct werkende normen vanuit andere beleidsvelden dan de ruimtelijke ordening

De aanvraag is gelegen in mogelijk overstromingsgevoelig gebied (2017).

Relevante sectorale regelgeving:

- Het decreet betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (en eventuele latere wijzigingen).

- Het besluit van de Vlaamse Regering van 20/07/2006 tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets, tot aanwijzing van de [adviesinstanties (verv. BVR 12 december 2014, art. 1, I: 22 januari 2015)] en tot vaststelling van nadere regels voor de adviesprocedure bij de watertoets, vermeld in artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid (en eventuele latere wijzigingen).

 

De aanvraag dient onderworpen aan extra veiligheidsmaatregelen.

Relevante sectorale regelgeving:

- Het decreet van 01/06/2012 houdende de beveiliging van woningen door optische rookmelders.

 

Feitelijke motivering:

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft de aanvraag ingediend door WOONPUNT ZENNEVALLEI CVBA met als correspondentieadres Molenborre 26/1 te 1500 Halle ontvangen.

 

De aanvraag werd ontvangen op 11/12/2019 met omgevingsnummer OMV_2019113677.

 

Op 06 januari 2020 werd bijkomende informatie opgevraagd, meet bepaald de grondplannen voor de brandweer. De bijkomende informatie werd ontvangen op 07 januari 2020.

 

De aanvraag werd volledig en ontvankelijk verklaard op 15/01/2020.

 

De aanvraag heeft betrekking op een terrein met als adres te  1651 Lot – Zittert/Blokbos - kadastraal gekend afdeling 5 sectie A nrs. 13B7, 21V3, 25Z3 en 25A4.

voorgelegd.

 

Het betreft een aanvraag tot het bouwen van 16 woningen, 36 appartementen, 12 duplexwoongelegenheden en een kinderdagverblijf.

 

De aanvraag omvat:

stedenbouwkundige handelingen

de exploitatie van een of meerdere ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Aan de gemeenteraad wordt de ‘zaak van de wegenis’ voorgelegd.

 

 

1. Beschrijving van de ‘zaak van de wegen’

 

De gemeenteraad is bevoegd voor alles wat de weg, zijn aanhorigheden en zijn uitrusting betreft (RvVB 27 november 2018 nr. RvVB/A/0638/A). Onder ‘de zaak van de wegen’ wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen, afwatering, weerslag op de mobiliteit,… De beslissing van de gemeenteraad is maar vereist voor zover de vergunningsaanvraag met de aanleg of de wijziging van openbare wegenis gepaard gaat.

 

Doorslaggevend hierbij is de openbare bestemming die de wegenis krijgt, niet het eigendomsstatuut (zie toelichtingsnota beslissingsbevoegdheid van de gemeenteraad over de zaak van de wegen – Ruimte Vlaanderen en RvS 27 april 2010 nr. 203.317 en RvS 9 september 2009 nr. 186.140).

 

De gemeenteraad is bevoegd voor openbare wegen, met name wegen die openbaar gebruikt worden, of “wegen die voor het publiek verkeer openstaan”, wat niet wil zeggen dat deze wegen daarom ingericht worden voor het voertuigenverkeer in het algemeen (RvvB 11 december 2018, nr. RvvB/1819/0.98).

 

Daden van beschikking zijn een bevoegdheid van de gemeenteraad.

Daden van beheer valt onder de bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen.

 

De volgende handelingen hebben betrekking op de wegenis en vallen onder de bevoegdheid van de gemeenteraad:

- Het aanleggen van nieuwe wegenis in de vorm van een woonerf.

- Het aanleggen van een evacuatieweg voor de brandweer.

- Het voorzien van de nodige nutsvoorzieningen.

- Het voorzien van een trage verbinding aan de westzijde van het projectgebied.

- Het aanleggen van een buffer- en infiltratievoorziening. 

- Het aanleggen van een publieke groenzone.

 

2. Openbaar onderzoek

 

De aanvraag werd onderworpen aan een  openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 24 januari 2020 tot en met 24 februari 2020.

Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er 2 bezwaarschriften / standpunten / opmerkingen ingediend.

 

Inhoud bezwaar 1:

Dit bezwaar bestaat uit 2 brieven gelijktijdig aangetekend verzonden door dezelfde indiener. Een eerste brief handelt over de gevolgen voor de omgeving, dit betreffen opmerkingen over een algemeen mobiliteitsprobleem in de wijk ‘Blokbos’ en de ruimere omgeving, de hoeveelheid bouwwerven in de omgeving, het sociale karakter van het project en de overlast die zal ontstaan tijdens de werken. Een tweede brief handelt over de gevolgen voor de school, dit betreffen opmerkingen over het verdwijnen van speelmogelijkheden, de hinder voor de school tijdens de werken en een suggestie dat deze percelen de enig plaats is waar de school nog zou kunnen uitbreiden.

Dit bezwaar bevat geen elementen over de zaak van de wegenis en is bijgevolg een bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen.

 

Inhoud bezwaar 2:

Dit bezwaar bevat grotendeels elementen die niet over de zaak van de wegenis handelen en bijgevolg een bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen zijn:

- bedenkingen omtrent de werkwijze van de aanvrager die reeds diverse malen een dossier introk;

- onduidelijkheid omtrent het voorwerp van de aanvraag;

- de planologische onverenigbaarheid van de aanvraag;

- een schending van de Bouwverordening inzake bouwniveaus van de Randfederatie Halle;

- schending van de goede ruimtelijke ordening;

- de project-MER-screeningsnota.

 

Voor wat betreft de zaak van de wegenis bevat het bezwaar volgende element:

- De indiener verwijst naar artikel 31 van het omgevingsvergunningsdecreet. Nazicht van de notulen sinds de vorige (ingetrokken) omgevingsvergunningsaanvragen tot en met (meest recente, beschikbare) notulen van 29 januari 2020 leert dat er in die zittingen van de gemeenteraad geen beslissing werd genomen voor wat betreft de zaak van de wegen waardoor het college van burgemeester en schepenen de omgevingsvergunningsaanvraag dient te weigeren.

 

Bespreking:

Het is inderdaad correct dat de gemeenteraad tot op heden geen beslissing heeft genomen inzake de wegenis en dat artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning stelt dat het college van burgemeester en schepenen de gemeenteraad dient samen te roepen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg. De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

Artikel 47 van het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning stelt echter dat : ‘Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.’

Het heeft aldus geen zin om de zaak van de wegenis voor te leggen aan de gemeenteraad voor het beëindigen van het openbaar onderzoek en de adviestermijn.

De procedure werd correct gevolgd, de zaak van de wegenis wordt heden voorgelegd aan de gemeenteraad en deze beslissing zal integraal deel uitmaken van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen dat nadien zal genomen worden.

De opmerking betreffende de zaak van de wegenis is aldus ongegrond.  

 

De gemeenteraad neemt kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

 

De resultaten van het openbaar onderzoek geven geen aanleiding tot weigering van de voorliggende wegenis.

 

3. Adviezen

 

Telenet heeft op 24 januari 2020 advies uitgebracht met referte 25002006.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt : voorwaardelijk gunstig

‘Wij zijn nagegaan welke aanpassing van de infrastructuur van Telenet nodig is om de loten uit deze verkavelings- of bouwaanvraag te kunnen aansluiten. Wij vragen om onderstaande voorwaarden op te nemen in de vergunning:

- Onze studiedienst stelde vast dat er een netuitbreiding nodig is om alle loten van dit project aansluitbaar te maken.

- Er werd een offerte opgesteld en ter goedkeuring doorgestuurd naar de aanvrager. In deze offerte houden we rekening met het aanleggen van nutsleidingen in overleg met andere nutsmaatschappijen. Dit is kostenbesparend en beperkt de hinder. We stemmen de uitvoeringstermijnen dan ook af op de planning van de andere werken.

Deze vaststelling omvat niet de aftak- en aansluitkosten van de abonnee. Deze worden met de latere abonnee verrekend.’

 

Farys heeft op 30 januari 2020 advies uitgebracht met referte 4180150/3.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt : voorwaardelijk gunstig

‘Distributieleiding:

Om de percelen op een normale en reglementaire wijze aan te sluiten op het lokale drinkwaterleidingnet zijn uitbreidingswerken nodig.

De aanvrager heeft reeds op 27 november 2015 een schrijven ontvangen met onze nodige gegevens  om deze netuitbreiding mogelijk te maken (DOM-021/15/009-D).

Na ontvangst van de gevraagde borg kunnen we overgaan tot de tot de uitvoering van deze uitbreiding.

Gezien de bebouwing op de rooilijn wordt voorzien, dient minimale een afstand van 1m gerespecteerd te worden tussen de bouwlijn en de sleufrand van de nutsvoorzieningen.

Tevens zal de bouwheer er voor instaan dat alle toestellen en/of merktekens, die verband houden met drinkwater, zichtbaar, bereikbaar en/of in stand gehouden worden.

Alle kosten om deze toestellen terug in orde te stellen, ontstaan door foutieve uitvoering of nalatigheid van de  aanvrager, zullen ten laste gelegd worden van de bouwheer.

Er mag pas een verkoopbaarheidsattest afgeleverd worden wanneer de financiële verplichting aan ons is voldaan. Bij ontvangst van de betaling, wordt u hiervan in kennis gesteld.

Vanuit dit opzicht kunnen wij een voorwaardelijk gunstig advies aan deze aanvraag verlenen.

Riolering:

Specifieke bemerkingen op het dossier

Afval- en regenwater dienen gescheiden tot aan de rooilijn gebracht te worden.

Het project wordt gepland in mogelijk overstromingsgevoelig gebied. Volgens de geldende principes van het integraal waterbeheer is een bouwproject in dergelijk gebied niet aangewezen. De bouwheer dient dan ook aan te tonen dat de bouwwerken voldoende beveiligd zijn tegen overstromingsrisico’s. We adviseren tevens na te gaan of infiltratie van het regenwater wel mogelijk is.

Er worden infiltratievoorzieningen voorzien. Voor wat betreft de oppervlakte van de infiltratievoorziening die wordt vermeld in het hemelwaterformulier wijzen wij er op dat dit niet gaat over de horizontale oppervlakte, maar over de verticale oppervlakte van de infiltratievoorziening voor zover gelegen boven de grondwaterstand en onder het overloopniveau.

FARYS raadt  steeds aan om een controle van het grondwatertafel uit te voeren zodat geen grondwater wordt afgevoerd van de infiltratievoorziening naar de openbare riolering.

Een jaarlijkse reiniging van de infiltratievoorziening is noodzakelijk om een goede werking te behouden.

Bij het dossier wordt een hydraulische nota (addendum E3bis) toegevoegd. Deze hydraulische nota is echter niet van toepassing op de huidige ingediende versie.

Wegenis en riolering

De huisaansluitputjes RWA dienen verdiept te worden uitgevoerd.

In het infiltratiebekken zal in het slechtste geval 1,1 m water staan. Het infiltratiebekken dient dan ook beveiligd te worden tegen mogelijke ongelukken.

Besluit

Het ontwerp kan gunstig worden geadviseerd zowel voor wat betreft de woningen en appartementen als voor wat betreft de wegenis- en riolering mits beveiliging van het infiltratiebekken.’

 

Proximus heeft op 31 januari 2020 advies uitgebracht met referte JMS464472.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt : voorwaardelijk gunstig

‘Op basis van de informatie waarover wij momenteel beschikken, geven wij graag een gunstig advies indien u volgende voorwaarden opneemt in uw vergunning :

- Een finale netwerkanalyse zal gebeuren na ontvangst van het vergunde plan.

- Uitbreiding van de telecominfrastructuur van Proximus is ten laste van de aanvrager.

- Van zodra vergund en minimaal 6 maanden voor oplevering dient de aanvrager zijn project kenbaar te maken bij Proximus door het formulier als bijlage ingevuld te versturen naar werf.a1@proximus.com.

-  De Proximus infrastructuur dient proactief voorzien te worden in het project. De technische documentatie hiervoor wordt ter beschikking gesteld na ontvangst van het vergunde plan.

- Proximus wenst betrokken te worden bij alle coördinatievergaderingen via werven.a12@proximus.com.

Na de werken kunnen de bewoners eenvoudig aansluiten op de nutsvoorzieningen voor telefonie-, internet- en televisiediensten. Hiervoor kan de aanvrager terecht bij onze klantendienst op het gratis nummer 0800 22 800. Meer informatie op www.proximus.be/bouwen.’

 

Brandweerzone Vlaams Brabant West - Hulpverleningszone West (Vilvoorde) heeft op 4 februari 2020 advies uitgebracht met referte HB/RBOR/19_2015/00656.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt : voorwaardelijk gunstig

‘Gunstig voor bouwaanvraag, mits naleving van volgende voorwaarden:

- Uiterlijk op het moment van de ingebruikname van de gebouwen een passende oplossing geven aan alle opmerkingen (2 t.e.m. 10) vermeld in dit brandpreventieverslag en dat alle op plan aangeduide brandvoorkomingsmaatregelen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd.

De uitgevoerde controle is niet van beperkende aard en ontslaat de betrokkenen (bouwheer, aannemer, architect, eigenaar,…) niet van het naleven van de bepalingen van alle van toepassing zijnde reglementeringen, ook wat betreft punten die niet aangehaald zijn in dit brandpreventieverslag. Tevens is dit advies opgemaakt op basis van de meegedeelde inlichtingen en de informatie waarover de brandweer beschikte op het moment van de publicatie.

Bij eventuele wijzigingen van welke aard ook, dewelke achteraf zouden beslist worden, dient de brandweer telkens opnieuw geraadpleegd te worden.’

Voor wat betreft de wegenis dient er t.h.v. de hoek van zone F met de hoek van de wegenis een bovengrondse brandkraan met diameter 100mm voorzien te worden.

 

Fluvius heeft op 10 februari 2020 advies uitgebracht met referte 46632118.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt : voorwaardelijk gunstig

‘Wij hebben de plannen van uw project goed ontvangen en bestudeerd. Op basis van de gegevens waarover we vandaag beschikken, hebben wij de impact op onze netten ingeschat. Wij geven u alvast deze informatie mee:

Op basis van het standaardvermogen van 9,2 kVA per wooneenheid en 22,2 kVA voor de algemene delen en eventuele commerciële panden is uw project niet aansluitbaar op het bestaande elektriciteitsnet. Een

netuitbreiding is noodzakelijk.

Op basis van het standaardvermogen van 6 m³/h per wooneenheid is uw project niet aansluitbaar op het

bestaande gasnet. Een netuitbreiding is noodzakelijk.

Raadpleeg alvast de minimale technische vereisten voor het gasmeterlokaal op www.fluvius.be/nl/media/3021 of

www.fluvius.be/nl/media/3016.

Op onze website vindt u de gedetailleerde reglementen voor elektriciteit en aardgas in verkavelingen,

appartementen en wooncomplexen. U dient hieraan te voldoen.

Hou voor de timing van uw project rekening met het feit dat wij – na ontvangst van alle gegevens – 30 werkdagen nodig hebben om onze offerte op te maken. Bovendien loopt er nog een termijn van minimaal 90 werkdagen tussen de ontvangst van uw akkoord op onze offerte en de effectieve uitvoering van de werken – onder voorbehoud van de tijd nodig om eventuele vergunningen, wegenistoelatingen … te verkrijgen.

Bovenstaande informatie geven we mee onder voorbehoud van latere wijzigingen. Mocht later bijvoorbeeld blijken dat de definitieve vermogens toch buiten de standaardnormen vallen, dan kan ons advies nog wijzigen.

Wij raden u aan om ons zo spoedig mogelijk te contacteren. Vermeld daarbij altijd duidelijk het

referentienummer van uw project: 46632118. Zo kunnen we uw dossier vlot opvolgen. Samen zullen we uw project verder bespreken. We helpen u graag verder.’

 

Inter heeft op 13 februari 2020 advies uitgebracht met referte 20200496.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt : ongunstig

Het advies van Inter heeft geen betrekking op de wegenis.

 

Vlaamse Milieumaatschappij (afdeling watertoets) heeft op 14 februari 2020 advies uitgebracht met referte WT 2020 OL 0017.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt : gunstig

 

Vlaamse Milieumaatschappij (afdeling afvalwater en lucht) heeft op 06 maart 2020 advies uitgebracht met referte AELT/BL/BT/45303.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt : voorwaardelijk gunstig

‘Volgende bijzondere voorwaarden dienen van toepassing gesteld:

- De exploitant dient een controle-inrichting te voorzien die de mogelijkheid biedt om de kwantiteit (dmv debietmeting) en kwaliteit van het werkelijk geloosde afvalwater te controleren en die inzonderheid toelaat gemakkelijk monsters te nemen van het geloosde water, overeenkomstig art. 4.2.5.1.1. van Vlarem II. De monstername mag gebeuren via een aftapkraantje en het lozingsdebiet mag bepaald worden via de debietmeter van het opgepompte grondwater.

- Bij aanvang van de bemaling dient de exploitant de effectieve kwaliteit van het effluent na te gaan door middel van een monstername van het bemalingswater.‘

 

De ingediende adviezen geven geen aanleiding tot weigering van de voorliggende wegenis.

 

4. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

 

Het project situeert zich langsheen Zittert, Blokbos en Langblok in het centrum van deelgemeente Lot. Ten noorden van het projectgebied bevindt zich de gemeentelijke basisschool en de kerk van Lot, aan de noordoostzijde bevindt zich een sociale woonwijk, ten zuidoosten het gemeentelijk sportcomplex Vogelenzang en ten zuiden en zuidwesten een geschakeld bouwblok van verdiepingswoningen langsheen de Dworpsestraat dat zich uitstrekt tussen Zittert en de Pastoriestraat. 

 

De percelen aan Zittert zijn in gebruik als parking en weiland. Het perceel in Langblok is een open grasvlakte.

Het project omvat zowel infrastructuurwerken als sociale woningbouw. Het genoemde project omvat:

- 16 grondgebonden woningen

- 24 appartementen

- 12 duplexwoningen

- 12 aangepaste huurwoningen

- 1 kinderdagverblijf

 

Het geheel wordt uitgewerkt als een woonerf. 

 

De volgende handelingen hebben betrekking op de wegenis en vallen onder de bevoegdheid van de gemeenteraad:

- Het aanleggen van nieuwe wegenis in de vorm van een woonerf.

- Het aanleggen van een evacuatieweg voor de brandweer.

- Het voorzien van de nodige nutsvoorzieningen.

- Het voorzien van een trage verbinding aan de westzijde van het projectgebied.

- Het aanleggen van een buffer- en infiltratievoorziening. 

- Het aanleggen van een publieke groenzone.

 

Besluit:

Met 22 ja-stemmen (Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Sonia Van Wanseele, Christelle Mayné, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Ben Weyts, Ingrid Verschueren, Bruno Lerminiaux, Erwin Rosseel, Marc Beling, Perrine Marchal, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem, Emmanuel Donge, Maxime Timmerman, Jos Savenberg en Linda Boon), 5 onthoudingen (Jan Steyaert, Klaas Slootmans, Kris De Greef, Tilia Casaer en Ahmed Alaoui Mhammedi).

 

Besluit:

 

Artikel 1:

Op basis van de voorliggende elementen, beslist de gemeenteraad in de zitting van 29 april 2020 om de voorliggende ‘zaak van de wegen’ voorwaardelijk goed te keuren.

 

Artikel 2:

De adviezen van de Brandweerzone Vlaams-Brabant West, VMM, Fluvius, Farys, Telenet en Proximus dienen strikt gevolgd te worden.

 

Artikel 3:

De zone die het voorwerp uitmaakt van een grondafstand en inlijving binnen het openbaar domein wordt aangelegd door en op kosten van de aanvrager, conform het standaardbestek 250 (laatste versie) en volgens de inrichtingswijze als vermeld in de aanvraag.

 

Artikel 4:

Voorafgaand aan de voorlopige oplevering van de wegeniswerken dient er een as-builtplan te worden opgesteld. Dit as-builtplan wordt opgemaakt conform de GRB-skeletspecificaties en bevat minimaal de GRB-skeletcomponent GRB-basis.

 

Artikel 5:

De in de aanvraag aangegeven openbare wegenis, aanhorigheden, openbare nutsvoorzieningen en groenzones, zomede van de gronden waarop deze worden opgericht, dienen na de aanleg vrij en onbelast en zonder kosten voor de gemeente, op een door het college vast te stellen datum, afgestaan te worden aan de gemeente.

 

Artikel 6:

De houder van de vergunning dient de voorgeschreven werken en lasten te hebben uitgevoerd, alvorens kan overgegaan worden tot het vrijwillig te koop stellen of verkopen, voor meer dan negen jaar te huur zetten of verhuren, of het bezwaren met een recht van erfpacht of opstal van gronden en constructies die deel uitmaken van de aanvraag.

 

Artikel 7:

Dit besluit wordt bij de beoordeling over de vergunningsaanvraag gevoegd om er integrerend deel van uit te maken.

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020
Overzicht punten

 

OMV_2019117639 - Wegenis- Frans Degreefstraat. Voorwaardelijke goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Algemeen

 

Het decreet Lokaal Bestuur, met in het bijzonder de artikels 40 en 41;

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening;

Het decreet betreffende de omgevingsvergunning, met in het bijzonder art. 31;

Het besluit tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning, met in het bijzonder art. 47;

 

 

Planologische voorschriften en/of verkavelingsvoorschriften

Ligging volgens ruimtelijk uitvoeringsplan: //

 

Ligging volgens bijzonder plan van aanleg:

Waterpoel (herziening nr. 2 - volledige herziening) dd. 13/03/2001

Waterpoel (herziening nr. 3 - gedeeltelijke herziening) dd. 17/02/2005

Artikel 2 ‘Openbare wegenis’ stelt : ‘De zone in dit plan aangeduid voor openbare wegenis zullen, in zover zij nog niet tot de openbare wegenis behoren, hierbij ingelijfd worden door afstand of door onteigening’.

 

Ligging volgens verkaveling: //

 

Ligging gewestplan Halle-Vilvoorde-Asse, goedgekeurd bij KB van 07/03/1977: deels woonpark, deels landschappelijk waardevol agrarisch gebied

Artikel 6 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen stelt: ‘de woonparken zijn gebieden waarin de gemiddelde woningdichtheid gering is en de groene ruimten een verhoudingsgewijs grote oppervlakte beslaan’.

Artikel 11 van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen stelt dat 'de agrarische gebieden bestemd zijn voor de landbouw in de ruime zin.  Behoudens bijzondere bepalingen mogen de agrarische gebieden enkel bevatten de voor het bedrijf noodzakelijke gebouwen, de woning van de exploitanten, benevens verblijfsgelegenheid voor zover deze een integrerend deel van een leefbaar bedrijf uitmaakt, en tevens para-agrarische bedrijven'.

Artikel 15 van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen stelt dat 'de landschappelijk waardevolle gebieden, gebieden zijn waarvoor bepaalde beperkingen gelden met het doel het landschap te beschermen of aan landschapsontwikkeling te doen'.

 

Relevante stedenbouwkundige omzendbrieven en richtlijnen

- De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen.

- Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

- Decreet van 08 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen.

 

Relevante regelgeving en/of direct werkende normen vanuit andere beleidsvelden dan de ruimtelijke ordening

De aanvraag heeft betrekking op een beschermd landschap ‘Meigemheide fase 2’ KB dd. 02/04/1981

Relevante sectorale regelgeving:

- Het Onroerenderfgoeddecreet van 12/07/2013 (en eventuele latere wijzigingen)

- Het Onroerenderfgoedbesluit van 16/05/2014 (en eventuele latere wijzigingen)

 

                      Feitelijke motivering:

Het college van burgemeester en schepenen heeft de aanvraag ingediend door gemeente Beersel met als correspondentieadres Alsembergsteenweg 1046 te 1652 Beersel en FARYS CVBA met als correspondentieadres Stropstraat 1 te 9000 Gent ontvangen.

 

De aanvraag werd ontvangen op 27/11/2019 met omgevingsnummer OMV_2019117639.

 

De aanvraag werd volledig en ontvankelijk verklaard op 05/12/2019.

 

De aanvraag heeft betrekking op een terrein met als adres 1652 Beersel – Fr. De Greefstraat 10, 11, 12, 14, 16, 18, 20, 22, 24, 26, 28, 32, 34, 36, 38, 40, 44, 46, 48, 50 en 8 - kadastraal gekend afdeling 2 sectie C nrs. 6T, 13W, 13T, 13P, 13R, 13S, 16R, 16V, 16M, 16W, 16S, 16N, 16P, 23H, 23K, 24G, 24F en 359K.

 

Het betreft een aanvraag tot het aanleggen van een gescheiden rioleringsstelsel en de herinrichting van de wegenis.

 

De aanvraag omvat stedenbouwkundige handelingen

 

Aan de gemeenteraad wordt de ‘zaak van de wegenis’ voorgelegd.

 

 

1. Beschrijving van de ‘zaak van de wegen’

 

De gemeenteraad is bevoegd voor alles wat de weg, zijn aanhorigheden en zijn uitrusting betreft (RvVB 27 november 2018 nr. RvVB/A/0638/A). Onder ‘de zaak van de wegen’ wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen, afwatering, weerslag op de mobiliteit,… De beslissing van de gemeenteraad is maar vereist voor zover de vergunningsaanvraag met de aanleg of de wijziging van openbare wegenis gepaard gaat.

 

Doorslaggevend hierbij is de openbare bestemming die de wegenis krijgt, niet het eigendomsstatuut (zie toelichtingsnota beslissingsbevoegdheid van de gemeenteraad over de zaak van de wegen – Ruimte Vlaanderen en RvS 27 april 2010 nr. 203.317 en RvS 9 september 2009 nr. 186.140).

 

De gemeenteraad is bevoegd voor openbare wegen, met name wegen die openbaar gebruikt worden, of “wegen die voor het publiek verkeer openstaan”, wat niet wil zeggen dat deze wegen daarom ingericht worden voor het voertuigenverkeer in het algemeen (RvvB 11 december 2018, nr. RvvB/1819/0.98).

 

Daden van beschikking zijn een bevoegdheid van de gemeenteraad.

Daden van beheer valt onder de bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen.

 

De volgende handelingen hebben betrekking op de wegenis en vallen onder de bevoegdheid van de gemeenteraad:

- Het aanleggen van een gescheiden rioolstelsel.

- Het heraanleggen van de rijweg en aanhorigheden.

 

 

2. Openbaar onderzoek

 

De aanvraag werd onderworpen aan een  openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 13 december 2019 tot en met 13 januari 2020.

Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er 7 bezwaarschriften / standpunten / opmerkingen ingediend.

 

Bezwaarschrift 1:

Inhoud:

Er is een groenzone/plantvak voorzien voor de oprit van de indiener.

Bespreking:

Het plantvak is voorzien in het verlengede van de linker perceelgrens. Op het plan staan de woningen verschoven t.o.v. de administratieve percelen waardoor dit visueel verkeerd is weergegeven.

De definitieve plaats van de plantvakken zal steeds in overleg gebeuren met de aangelanden.

 

Bezwaarschrift 2:

Inhoud:

Het betreft een burgerbevraging over de nieuwe bovenbouw waarop 89% van de eigenaars in de Frans De Greefstraat heeft gereageerd.

De burgerbevraging omvatte volgende stellingen:

-Verkies een herstel van de straat in zijn oorspronkelijke staat.

-Verkies de voorliggende plannen voor vernieuwen van de bovenbouw (OMV_2019117639).

-Verkies de uitvoeringsplannen van 2015 voor het vernieuwen van de bovenbouw.

-Verkies de breedte van de huidige rijweg (3,10m). Op het plan van 2015 is de rijweg verbreed naar 4,90m. Op het huidige plan (2019) is de breedte 4,00m.

-lk verkies een opstaande rand langs de parkeerstroken om de snelheid van het kruisend gemotoriseerd verkeer te beperken.

-Omwille van de veiligheid van zachte weggebruikers, wens ik de doorstroming van het doorgaand gemotoriseerd verkeer af te remmen.

Hiervoor verkies ik:

Bijkomende groenvakken

Bijkomende drempels

Betonsporen met een centraal vak in kasseien (4) of klinkers

Dwarse kasseistroken

-lk ben akkoord met voorgaande opties in de strook voor mijn eigendom, voor zover zinvol ingeplant.

Bespreking:

De resultaten van de burgerbevraging zijn met enkele vertegenwoordigers van de Frans De Greefstraat, de burgemeester, de schepen bevoegd voor mobiliteit, de dienst mobiliteit en de dienst openbare werken – infrastructuur tijdens verschillende overlegmomenten besproken.

Hierop werden enkele alternatieve voorstellen uitgewerkt.

Op 19 februari 2020 is er een bewonersvergadering doorgegaan waarop heel wat bewoners / eigenaars aanwezig waren.

Tijdens de bewonersvergadering zijn deze alternatieve voorstellen voorgelegd en besproken.

Volgende afspraken werden door de overgrote meerderheid van de aanwezige inwoners van de Frans De Greefstraat aanvaard:

-Het behoudt van de voorgestelde breedte van de weg van 4m tussen de boordstenen.

-De aanliggende klinkerverhardingen worden verhoogd aangelegd i.p.v. gelijkgronds. Voorgesteld werd om als overgang een boordsteen te plaatsen van het type IE (afgeschuinde kan 5m waarbij hoogteverschil van ongeveer 7cm t.o.v. de greppel wordt gecreëerd).

-Verschillende inwoners hebben aangegeven voorstander te zijn van bijkomende plantvakken naar analogie van de uitvoeringsplannen dd. 2015. Deze plantvakken zullen voorzien worden in overleg met de betrokkenen, steeds rekening houdend met in- en uitritten.

-Er worden 2 bijkomende vluchtheuvels voorzien. Een eerste in begin van de Frans De Greefstraat komende van de Grootbosstraat en een tweede ter hoogte van de woningen met huisnummer 53 en 56.

De twee reeds bestaande vluchtheuvels blijven behouden.

-Na de aanleg zal de zone 30 worden uitgebreid tot de woningen met huisnummers 53 en 56.

-Er wordt onderzocht om een zitbank te plaatsen langs de onpare zijde van de straat met zicht op het landschap.

Door deze inrichtingselementen zal het signaal gegeven worden aan de weggebruiker dat de Frans De Greefstraat een straat is waar een snelheidsregime van 30km/u geldt.

 

Bezwaarschrift 3:

Inhoud:

-behoudt van het landelijke karakter van de straat of nog versterken;

-straat zo smal mogelijk houden rekening houdend met de vereisten van de brandweer;

-bijkomende groenvakken;

-extra aandacht voor veiligheid van spelende kinderen, wandelaars en fietsers;

-maximaal snelheid van 30km/u voor de hele straat;

-bijkomende verkeersdrempels;

-verwijzing naar de burgerbevraging

Bespreking:

Zie bespreking bezwaarschrift 2.

Voor veiligheid van de zachte weggebruiker is er gestreefd om de rijbaan visueel zo smal mogelijk te houden door aanliggende klinkerverhardingen verhoogd aan te leggen en de voorziene plantvakken op strategische plaatsen. Op deze manier wordt het signaal gegeven aan de weggebruiker dat dit een straat is waar snelheidsregime van 30km/u geldt.

 

Bezwaarschrift 4:

Inhoud:

De indiener is niet akkoord met de inname van een stuk perceel waarvan hij eigenaar is voor de aanleg van parkeerstrook/voetpad.

Bespreking:

Op de ingediende plannen is deze zone aangeduid voor aanleg van een klinkerverharding.

Dit is verkeerd weergegeven op de plannen. Er zijn ook geen verdere werken voorzien op dit perceel.

Er zal geen klinkerverharding worden aangelegd. Het is evident dat beschadigingen aangebracht tijdens de werken aan private eigendommen steeds zullen hersteld worden.

 

Bezwaarschrift 5:

Inhoud:

-opstaande rand naast de rijweg is een goed idee als verkeersremmende maatregel;

-de positie van de groenzones/bloembakken dienen herbekeken te worden;

-de bloemballen dienen te passen in de landelijke wijk;

-de indiener heeft geen voorkeur tussen grind of klinkers.

Bespreking:

Zie bespreking bezwaarschrift 2.

 

Bezwaarschrift 6:

Inhoud:

-behoudt van het landelijke karakter van de straat of nog versterken;

-rijgedeelte van de straat mag niet verbreed worden, dit kan opgelost worden door voldoende uitwijkmogelijkheden te voorzien;

-het verbreden van het rijgedeelte zal ook sluipverkeer aantrekken en aanmoedigen om sneller te rijden;

-bijkomende groenvakken

-extra aandacht voor veiligheid van spelende kinderen, wandelaars en fietsers;

-maximaal snelheid van 30km/u voor de hele straat.

Bespreking:

Zie bespreking bezwaarschrift 2.

De verbreding van het rijbaangedeelte is een voorwaarde die de brandweer oplegt. Hieraan dienen de ontwerpplannen te voldoen. Voor veiligheid van de zachte weggebruiker is er gestreefd om de rijbaan visueel zo smal mogelijk te houden door aanliggende klinkerverhardingen verhoogd aan te leggen en de voorziene plantvakken op strategische plaatsen. Op deze manier wordt het signaal gegeven aan de weggebruiker dat dit een straat is waar snelheidsregime van 30km/u geldt.

 

Bezwaarschrift 7:

Inhoud:

-er wordt een klinkerverharding voorzien voor het pad naar onze voordeur, dit zal het gebruik van ons pad belemmeren als daar een auto staat geparkeerd;

-het voorliggende plan respecteert de landelijke sfeer van de straat niet;

-de herinrichting zal een impact hebben het verkeer in de Frans De Greefstraat, er zullen meer auto’s doorrijden en met hogere snelheid;

-de toekomstige inrichting moet minstens zo veilig zijn voor zachte weggebruiker en behoudt van de landelijke sfeer.

Bespreking:

Zie bespreking bezwaarschrift 2.

De huidige inrichting van het openbaar domein voor wat betreft de grindverhardingen wijzigt niet substantieel. De grindverhardingen zullen vervangen worden door klinkerverhardingen.

Indien het pad naar de voordeur vandaag toegankelijk is, zal dit na realisatie van dit project ook steeds toegankelijk blijven.

Voor de veiligheid van de zachte weggebruiker is er gestreefd om de rijbaan visueel zo smal mogelijk te houden door aanliggende klinkerverhardingen verhoogd aan te leggen en de voorziene plantvakken op strategische plaatsen. Op deze manier wordt het signaal gegeven aan de weggebruiker dat dit een straat is waar snelheidsregime van 30km/u geldt.

 

De gemeenteraad neemt kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

 

De resultaten van het openbaar onderzoek geven geen aanleiding tot weigering van de voorliggende wegenis, volgende voorwaarden worden verbonden aan de vergunning:

- Er dienen bijkomende plantvakken voorzien te worden waarbij de definitieve plaats van de plantvakken dient te gebeuren in overleg met de aangelanden.

- De aanliggende klinkerverhardingen dienen verhoogd aangelegd te worden volgens het verkozen type dwarsprofiel tijdens de bewonersbevraging.

- Er dienen 2 bijkomende vluchtheuvels voorzien te worden, een eerste in het begin van de Frans De Greefstraat komende van de Grootbosstraat en een tweede ter hoogte van de woningen met huisnummers 53 en 56.

- De zone 30 dient uitgebreid te worden tot aan de woningen met huisnummers 53 en 56.

- Er dient onderzocht te worden of er een zitbank kan geplaatst worden aan de onpare zijde van de straat met zicht op het landschap.

- De klinkerverharding op het kadastrale perceel afdeling 2 sectie C nr. 16N wordt uit de aanvraag gesloten.

 

3. Adviezen

 

Onroerend Erfgoed heeft op 2 januari 2020 advies uitgebracht met referte 4.002/23003/104.53.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt : gunstig

‘ advies is gunstig als de handelingen voldoen aan volgende voorwaarden:

- Binnen de perimeter van het cultuurhistorisch landschap mag er geen werfzone worden

ingericht voor de stockage van materialen.

- De naastliggende bermen, beplantingen en percelen mogen op geen enkele manier worden

beschadigd tijdens de werken. Daartoe zijn alle nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.’

 

Departement Landbouw en Visserij (hoofdbestuur) heeft op 3 januari 2020 advies uitgebracht met referte 2019_006088_v1.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt : gunstig

‘De afvoer van het hemelwater gebeurt ondergronds. Er worden bijgevolg geen nieuwe open grachten in agrarisch gebied aangelegd waardoor er ook geen bijkomende beperkingen van kracht worden wat het gebruik van mest en gewasbeschermingsmiddelen betreft. Vermits alle werken op openbaar domein plaatsvinden, zijn er ook geen innames van delen van landbouwpercelen. Het advies vanuit landbouwkundig standpunt is dan ook gunstig.’

 

De ingediende adviezen geven geen aanleiding tot weigering van de voorliggende wegenis.

 

4. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

 

De aanvraag heeft betrekking op de Frans De Greefstraat, buiten het centrum van deelgemeente Alsemberg, tussen het ronde punt gevormd door de Frans De Greefstraat, Grootbosstraat, J.B. Vandenboschstraat, Diepestraat, J.B. Woutersstraat en de Wolfpoortstraat en woning nr. 61. De omgeving wordt gekenmerkt door een wooncluster met alleenstaande en per 2 gekoppelde eengezinswoningen en aansluitend landbouwgronden. Het dorpscentrum bevindt zich ten oosten, ten westen bevindt zich het beschermd cultuurhistorisch landschap ‘Meigemheide fase 2’, het project situeert zich over een lengte van ongeveer 135m in het beschermde landschap. 

 

Het betreft een rioleringsproject met bijhorende heraanleg van de rijweg.

Het tracé van de werken heeft een lengte van +/-535m.

Het project behelst de aanleg van een gescheiden rioleringsstelstel vanaf Frans De Greefstraat nr.61 richting het ronde punt.

 

Het doel van de rioleringswerken is het lozen van vuil water in het oppervlaktewater te verhinderen door de aanleg van een gescheiden stelsel. Zowel voor de DWA als voor de RWA wordt een gravitaire leiding voorzien welke beide aansluiten op de bestaande gemengde riolering van de Grootbosstraat. De RWA is voorzien om op termijn aan te sluiten op de nieuw aan te leggen RWA in de J.B.Vandenboschstraat.

Het instandhouden van de bestaande leiding is gelet op de geringe breedte van het openbaar domein niet mogelijk.

 

Voor de aanleg van de riolering wordt de rijweg opgebroken en na de werken hersteld.

De heraanleg van de rijweg bestaat uit KWS-verharding met een breedte van 3,40 m tussen kantstroken van elk 0,30 m.

De zone ter hoogte van het ronde punt wordt tijdelijke hersteld in de oorspronkelijke toestand. De heraanleg van het volledig kruispunt wordt voorzien in het kader van het project ‘184715B J.B. Vandenboschstraat’ na de uitvoering van de aansluiting van de RWA leiding in de J.B. Vandenboschstraat.

De verkeersdrempels ter hoogte van perceel 6E2 en perceel 16N worden vernieuwd.

Waar de breedte van het openbaar domein het toelaat worden parkeerstroken in zwarte waterdoorlatende betonstraatstenen voorzien in aanwezigheid van groene zones. Deze boomplantvakken zorgen voor een optische verticale versmalling. Langs de parkeerstroken wordt een voetpad aangelegd in zwarte waterdoorlatende betonstraatstenen met een veranderlijke breedte in grijze waterdoorlatende betonstraatstenen.

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

Op basis van de voorliggende elementen, beslist de gemeenteraad in de zitting van 29 april 2020 om de voorliggende ‘zaak van de wegen’ voorwaardelijk goed te keuren.

 

Artikel 2:

Het advies van het Agentschap Onroerend Erfgoed dient strikt gevolgd te worden.

 

Artikel 3:

Volgende voorwaarden voortvloeiend uit het openbaar onderzoek dienen strikt gevolgd te worden:

- Er dienen bijkomende plantvakken voorzien te worden waarbij de definitieve plaats van de plantvakken dient te gebeuren in overleg met de aangelanden.

- De aanliggende klinkerverhardingen dienen verhoogd aangelegd te worden volgens het verkozen type dwarsprofiel tijdens de bewonersbevraging.

- Er dienen 2 bijkomende vluchtheuvels voorzien te worden, een eerste in het begin van de Frans De Greefstraat komende van de Grootbosstraat en een tweede ter hoogte van de woningen met huisnummers 53 en 56.

- De zone 30 dient uitgebreid te worden tot aan de woningen met huisnummers 53 en 56.

- Er dient onderzocht te worden of er een zitbank kan geplaatst worden aan de onpare zijde van de straat met zicht op het landschap.

- De klinkerverharding op het kadastrale perceel afdeling 2 sectie C nr. 16N wordt uit de aanvraag gesloten.

 

Artikel 4:

Voorafgaand aan de voorlopige oplevering van de wegeniswerken dient er een as-builtplan te worden opgesteld. Dit as-builtplan wordt opgemaakt conform de GRB-skeletspecificaties en bevat minimaal de GRB-skeletcomponent GRB-basis.

 

Artikel 5:

Dit besluit wordt bij de beoordeling over de vergunningsaanvraag gevoegd om er integrerend deel van uit te maken.

 

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020
Overzicht punten

 

Wegwerken knelpunten fietssnelweg "F20" - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze (ter vervanging van besluit GR 23 oktober 2019)

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van

bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met

341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen

inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en

concessies, en latere wijzigingen;

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 36 en artikel 57;

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels

van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke

sectoren, en latere wijzigingen;

 

                      Feitelijke motivering:

Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 29 april 2015 aan

Haviland Intercommunale IgSv opdracht te geven tot het uitwerken van overeenkomsten

inzake de begeleiding/uitvoering en veiligheidscoördinatie van de werken met betrekking tot

de ontwikkeling van de fietssnelweg F20 - Kanaalroute Zuid;

 

De gemeenteraad ondertekende en keurde in zitting van 26 oktober 2016 de algemene

samenwerkingsovereenkomst voor de aanleg, het onderhoud, de handhaving en het beheer

van de fietssnelweg F20 - Kanaalroute Zuid, goed;

 

De gemeenteraad keurde in zitting van 25 april 2018 volgende overeenkomsten goed:

- de principeovereenkomst "aankoopcentrale

- de overeenkomst betreffende de aanvullende diensten "Studie, ontwerp en werfopvolging";

GEMEENTEBESTUUR BEERSEL

- de overeenkomst betreffende het aanstellen van een veiligheidscoördinator ontwerp &

verwezenlijking;

inzake het wegwerken van de knelpunten op de fietssnelweg F20 - Kanaalroute Zuid op het

grondgebied van de gemeente Beersel;

 

Op de gemeenteraad dd. 23 oktober 2019 werd het bestek met nr. 10532/115100 “WEGWERKEN van de KNELPUNTEN op de FIETSSNELWEG "F20 - Kanaalroute-Zuid"” opgesteld door Haviland - Cel Infrastructuur goedgekeurd.

 

Deze opdracht werd opgedeeld in volgende percelen:

* Perceel 1 (BEERSEL - SASHOEK);

* Perceel 2 (SINT-PIETERS-LEEUW - RUISBROEK);

* Perceel 3 (HALLE);

 

De totale uitgave voor deze opdracht werd geraamd op 1.410.270,83 € excl. btw of

1.706.427,71 € incl. 21% btw;

De raming van de opdracht ten laste van de gemeente Beersel (Perceel 1 - BEERSEL -

SASHOEK), bedroeg 185.351,75 € excl. btw of 224.275,62 € incl. 21% btw.

 

Door onderstaande redenen:

- aanpassingen aan de plannen en de raming van het perceel 1 (BEERSEL – SASHOEK) naar aanleiding van het  advies van de dienst waterlopen provincie Vlaams-Brabant;

- meerdere aanpassingen aan perceel 3 (HALLE);

- er dient één globaal bestek gepubliceerd te worden waarbij elk perceel afzonderlijk goedgekeurd wordt door de betrokken gemeenteraad;

- de planning, fasering en omleiding werden toegevoegd aan het bestek,

 

dient het besluit GR 23 oktober 2019 te worden ingetrokken en vervangen door een nieuw besluit met aangepaste raming.

 

De totale uitgave voor deze opdracht wordt nu geraamd op 1.482.902,75 € excl. btw of

1.794.312,33 € incl. 21% btw;

De raming van de opdracht ten laste van de gemeente Beersel (Perceel 1 - BEERSEL -

SASHOEK), bedraagt nu 198.692,33 € excl. btw of 240.417,72 € incl. 21% btw.

 

De totale uitgave voor deze opdracht werd eerder geraamd op 1.410.270,83 € excl. btw of

1.706.427,71 € incl. 21% btw;

De raming van de opdracht ten laste van de gemeente Beersel (Perceel 1 - BEERSEL -

SASHOEK), bedroeg eerder 185.351,75 € excl. btw of 224.275,62 € incl. 21% btw.

 

Voorgesteld wordt de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

De kosten van de werken worden volledig gesubsidieerd.

 

                      Financiering

De uitgaven/inkomsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Gunstig

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad trekt het besluit van 23 oktober 2019 in, omwille van volgende redenen:

 

- de plannen werden aangepast, evenals de raming voor wat betreft perceel 1 (BEERSEL – SASHOEK) en dit naar aanleiding van het advies dienst waterlopen provincie Vlaams-Brabant;

- meerdere aanpassingen werden aangebracht  aan perceel 3 (HALLE);

- er dient één globaal bestek gepubliceerd te worden waarbij elk perceel afzonderlijk goedgekeurd wordt door de  gemeenteraad van de betrokken gemeente;

- de planning, fasering en omleiding werden  toegevoegd aan het bestek.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het aangepaste bestek met aangepaste raming goed.

 

De totale uitgave voor deze opdracht wordt nu geraamd op 1.482.902,75 € excl. btw of

1.794.312,33 € incl. 21% btw;

De raming van de opdracht ten laste van de gemeente Beersel (Perceel 1 - BEERSEL -

SASHOEK), bedraagt nu 198.692,33 € excl. btw of 240.417,72 € incl. 21% btw.

 

Artikel 3:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Artikel 4:

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Artikel 5:

De kosten van de werken worden volledig gesubsidieerd.

 

Artikel 6:

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:

 

Financieel meerjarenplan

2020-2025

 

Budgetjaar

2020

 

Bedrag uitgave/ontvangst inclusief BTW:

€ 240.417,72

 

Volgnr. MJP

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

Beleidsitem

000586

000014

22400000

02

0200

/

 

Artikel 7:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Haviland Intercommunale IgSv

Email

Dienst financiën

Email

Dienst Openbare Werken

Email

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020
Overzicht punten

 

Vraag van de fractie Vlaams Belang om volgend bijkomend agendapunt te plaatsen op de agenda van de gemeenteraad: "Voorstel van besluit betreffende steun aan onze lokale ondernemers".

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 40 en 41 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere aanpassingen.

 

                      Feitelijke motivering:

Het door de fractie Vlaams Belang ingediende agendapunt met volgende inhoud:

 

"Toelichting:

De coronacrisis treft onze lokale ondernemers in het hart. Volgens de Nationale Bank kent meer dan de helft van de zelfstandigen en ondernemingen met minder dan tien werknemers in dienst een daling van de omzet met meer dan 50 procent. Vier op de tien ondernemers ziet zelfs een daling van 75 procent. Uit een onderzoek van de bedrijfsdata-expert Graydon blijkt dat de huidige Vlaamse en federale maatregelen vaak ontoereikend zijn om een nakend faillissement te vermijden.

Om een financieel bloedbad bij onze ondernemers te vermijden riep de Vlaamse regering  de lokale besturen op om belastingen en retributies te schrappen waar mogelijk. Dit voorstel van besluit geeft gehoor aan deze oproep.

 

Gelet op:

-de uitzonderlijke omstandigheden die gepaard gaan met de corona-crisis;

-de financiële impact van de coronacrisis op onze lokale ondernemers;

-de oproep van de Vlaamse regering om de lokale belastingdruk te verminderen

-de civiele noodsituatie zoals vastgesteld door de Vlaamse regering op 20 maart 2020;

-de schuldgraad van de gemeente Beersel;

-Het advies van de VVSG dd 22 april 2020;

-de positieve auto-financieringsmarge.

 

Beslist de gemeenteraad van Beersel:

-De uiterste inningsdatum van de belasting op economische bedrijvigheid (schaal 1, 2 en 3) voor het aanslagjaar 2019 vast te stellen op 31 oktober 2020. Dit conform het decreet betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen van 30 mei 2008 - artikel 4, §3, tweede lid.

 

-De belasting op economische bedrijvigheid te verminderen met 25% voor het aanslagjaar 2020 voor ondernemingen (schaal 1, 2 en 3) wiens activiteiten gedeeltelijk of volledig dienden te worden gestaakt binnen de vastgestelde periode van de Nationale Veiligheidsraad.

 

-In navolging van de besluiten van onder meer Waregem, Bornem, Brugge, Knokke, Diksmuide,… het Beersels college van burgemeester en schepenen te mandateren onverwijld een ontwerpbesluit uit te werken dat tot doel stelt een ‘Beerselbon’ ter waarde van 20 euro te verdelen per inwoner vanaf de leeftijd van 12 jaar (op 01/01/2020). Deze ‘Beerselbon’ kan op eenvoudige aanvraag worden verkregen bij de gemeentediensten en kan worden ingeruild bij lokale ondernemers in Groot-Beersel die hun activiteiten gedeeltelijk of volledig moesten staken binnen de vastgestelde periode van de Nationale Veiligheidsraad."

 

                      Financiering

VISUM FINANCIEEL BEHEERDER

Niet van toepassing.

 

Besluit:

Met 1 ja-stem (Klaas Slootmans), 21 nee-stemmen (Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Sonia Van Wanseele, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Jan Steyaert, Ingrid Verschueren, Bruno Lerminiaux, Erwin Rosseel, Marc Beling, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem, Kris De Greef, Tilia Casaer, Ahmed Alaoui Mhammedi, Jos Savenberg en Linda Boon), 4 onthoudingen (Christelle Mayné, Perrine Marchal, Emmanuel Donge en Maxime Timmerman).

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist het ingediende voorstel van besluit betreffende steun aan lokale

ondernemers te verwerpen.

 

 

Publicatiedatum: 30/04/2020