Besluitenlijst GR

Van 27 JANUARI 2021

Om 20:30 uur

Locatie

 

Aanwezig: Marc Beling, voorzitter;

Hugo Vandaele, burgemeester;

Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Jos Savenberg en Sonia Van Wanseele, schepenen;

Christelle Mayné, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Jan Steyaert, Ingrid Verschueren, Bruno Lerminiaux, Erwin Rosseel, Klaas Slootmans, Perrine Marchal, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem, Eva Fonteyn, Kris De Greef, Tilia Casaer, Ahmed Alaoui Mhammedi, Emmanuel Donge, Lauren Kolinsky en Linda Boon, raadsleden;

Hilde Devisch, algemeen directeur;

 

Verontschuldigd: Ben Weyts en Maxime Timmerman, raadsleden;

 

 

De clausule in verband met bestuurlijk toezicht vind je hier: https://www.beersel.be/product/2278/bestuurlijk-toezicht

 

Overzicht punten

 

Notulen van de gemeenteraad van 16 december 2020. Goedkeuring.

 

De raad,

 

De notulen van de zitting van de gemeenteraad van 16 december 2020 worden na voorlezing goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten

 

Goedkeuring resolutie inzake Brusselse stadstol.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikel 40 en 41 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

                      Feitelijke motivering:

Volgens het Brusselse project SmartMove zullen pendelaars die vanaf 2022 Brussel binnenrijden met de wagen een tolheffing plus een kilometervergoeding moeten betalen. Het systeem bestaat uit een stadstol en daarbovenop een heffing per gereden kilometer die varieert volgens spits- en dalperiode en het aantal fiscale pk’s van het voertuig.

 

Voor de Brusselaars komt er een gedeeltelijke compensatie door de afschaffing van de verkeersbelasting. Voor de Vlaamse (en Waalse) autopendelaars is het een nieuwe bijkomende belasting. De belasting zal gelden over de volledige oppervlakte van het gewest en zou kunnen oplopen tot 2.000 € per jaar. In totaal rekent Brussel op een opbrengst van maar liefst een half miljard euro.

 

Hoewel de exacte modaliteiten nog bekend moeten worden, is het duidelijk dat het gaat om een fiscale ongelijkheid en een zuivere belastingverhoging.

 

Meer dan de helft van de 700.000 Brusselse jobs wordt ingevuld door niet-Brusselaars. Van onze gemeente werken er eveneens pendelaars in het Brussels gewest.

 

Bijna veertig procent van deze pendelaars gaan naar Brussel met de auto. In Brussel zijn er immers heel veel plaatsen die niet gemakkelijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Voor een werknemer die ’s morgens vroeg met de wagen de kinderen naar school brengt en daarna doorrijdt om te gaan werken in Brussel, is een alternatief nagenoeg onmogelijk. De maatregel is dan ook sociaal onwenselijk. Zo is er vandaag voor heel wat pendelaars geen gelijkwaardige keuze voor de wagen om op het werk te geraken.

 

De inwoners van Beersel gaan ook naar Brussel voor dienstverlening, voor winkels, voor cultuur. Veel mensen uit onze streek zijn aangewezen op Brussel voor een ziekenhuis. Ze zouden binnenkort allemaal tol moeten betalen om van zo’n noodzakelijke dienstverlening te kunnen genieten.

 

Erger nog is dat de inwoners en ook de gemeente zelf door de onvolledige splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde nog steeds aangewezen zijn op de rechtbanken in Brussel. Als die tol er komt, zullen slachtoffers, opgeroepen getuigen en daders om zich te verplaatsen naar hun proces en om aanwezig te kunnen zijn, binnenkort tol moeten betalen. Dat is onaanvaardbaar.

 

Een belasting op het gebruik van de auto in plaats van op het bezit ervan is principieel niet verkeerd, maar dan moet de pendelaar kunnen beschikken over voldoende alternatieven: een performant openbaar vervoer, randparkings en park-and-rides, mobipunten, een netwerk aan veilige en vlotte fietssnelwegen enzovoort. Brussel mag geen kosten doorschuiven naar de pendelaars van Beersel. De impactstudie wijst bovendien uit dat de tol niet in verhouding staat tot de eventuele tijdswinst door minder files. De welvaart van onze pendelaars gaat er dus hard op achteruit.

 

De plannen van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering om een stadstol in te voeren kwamen eerder al aan bod in het Vlaams Parlement. Vlaanderen ondernam verschillende pogingen om tot overleg te komen, maar voorlopig bleven die zonder succes. Begin december keurde het Vlaams Parlement dan een resolutie goed waarin men de Vlaamse Regering oproept op om ‘alle juridische middelen’ aan te wenden om ervoor te zorgen dat de stadstol de Vlaamse pendelaar niet discrimineert. Ook in het Waalse parlement klonk een zelfde oproep.

 

Het is onaanvaardbaar dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een éénzijdige belastingverhoging oplegt aan onze pendelaars. We vragen aan deze Raad dan ook om zich hiertegen te verzetten, en om zoals steeds op te komen voor de belangen van onze inwoners. Het argument dat Brussel enkel maar gebruik maakt van zijn gewestelijke autonomie is onjuist omdat ook een het grote impact heeft op de belangen van de andere gewesten. Dit eenzijdig, zonder onderling overleg en akkoord doorvoeren, is geen goed of positief nabuurschap.

 

Via deze resolutie vraagt de gemeenteraad van Beersel aan de Vlaamse Regering om aan te dringen bij de Regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om actief de dialoog aan te gaan met de andere gewesten, én met de gemeentebesturen in haar ommeland, over haar voornemen tot invoering van een kilometerheffing of stadstol.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met 22 ja-stemmen (Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Jos Savenberg, Sonia Van Wanseele, Christelle Mayné, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Ingrid Verschueren, Bruno Lerminiaux, Erwin Rosseel, Klaas Slootmans, Marc Beling, Perrine Marchal, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem, Emmanuel Donge, Lauren Kolinsky en Linda Boon), 5 nee-stemmen (Jan Steyaert, Eva Fonteyn, Kris De Greef, Tilia Casaer en Ahmed Alaoui Mhammedi).

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist aan te dringen op overleg tussen de Vlaamse Regering en de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Daaruit volgt best een samenwerkingsakkoord. Indien deze dialoog geen oplossing biedt, moet de Vlaamse Regering alle juridische middelen aanwenden om ervoor te zorgen dat de pendelaars vanuit Vlaanderen niet wordt gediscrimineerd.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad vraagt dat het College van Burgemeester en schepenen contact opneemt met de Beerselse buurgemeenten en Toekomstforum Halle-Vilvoorde om na te gaan of een gezamenlijk optreden mogelijk is teneinde de Brusselse stadstol te verhinderen of anderszins de impact ervan op onze pendelaars te minimaliseren.

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Toekomstforum Halle-Vilvoorde

Uittreksel

Vlaamse Regering

Uittreksel

Naburige gemeenten

Via het college

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Bekrachtiging beslissing burgemeester protocol elektronische mededeling persoonsgegevens in het kader van de controle en de handhaving van de verplichte quarantaine en isolatie.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Artikelen 133, 134 §1 en 135 §2, 5° Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988.

 

Het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

 

Artikelen 34/1, 47/1 en 79 van het decreet van 21 november 2003 betreffende het preventieve gezondheidsbeleid (verder preventiedecreet genoemd).

 

Besluit van de Vlaamse Regering van 8 januari 2021 tot uitvoering van artikel 34/1, tweede lid, en artikel 47/1 van het decreet van 21 november 2003 betreffende het preventieve gezondheidsbeleid en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 juni 2020 tot uitvoering van het decreet van 29 mei 2020 tot organisatie van de meldingsplicht en het contactonderzoek in het kader van COVID-19

 

                      Feitelijke motivering:

België wordt geconfronteerd met de COVID-19-pandemie.  De karakteristieken van het coronavirus COVID-19, in het bijzonder met betrekking tot de besmettelijkheid, het sterfterisico en het aantal gevallen die werden gedetecteerd dwingen tot het opleggen en doen naleven van bepaalde maatregelen, in het bijzonder de quarantaine- en isolatieplicht.

 

Met het oog op de bescherming van de volksgezondheid werd federaal de quarantaineverplichting opgelegd in volgende omstandigheden:

- men heeft een positieve COVID-19 test afgelegd;

- men wordt beschouwd als een hoog risicocontact omdat men mogelijk in aanraking is gekomen met een besmet persoon;

- met keert terug naar België na een verblijf in een rode zone van meer dan 48u.

- men heeft een bevel tot quarantaine gekregen na evaluatie van het passenger location form (PLF) dat werd ingevuld bij terugkeer naar België vanuit een  andere zone.

 

Artikel 47/1 van het preventiedecreet bepaalt dat de lokale besturen instaan voor de controle en de handhaving van deze quarantaine- en isolatieverplichtingen.

 

Omdat voorgaande ook betrekking heeft op personen die tijdens de kerstvakantie in het buitenland verbleven, is enkel verder uitstel om aan controle en handhaving te doen onaanvaardbaar.  De urgentie en het risico voor de volksgezondheid die het coronavirus COVID19 met zich meebrengt voor de Belgische bevolking, met inbegrip van de inwoners en bezoekers van onze gemeente, verplichten mij als burgemeester onmiddellijk de nodige stappen te nemen – in het bijzonder het ondertekenen van het gebruikersprotocol en het organiseren van de controle en handhaving - om de openbare gezondheid in het algemeen, en de gezondheid van de bezoekers en inwoners van onze gemeente in het bijzonder, op een adequate manier te vrijwaren. Het ondertekenen van het gebruikersprotocol, dat gesloten wordt tussen de gemeente en het Agentschap Zorg en Gezondheid, is essentieel om de quarantaineverplichting op lokaal niveau te kunnen controleren en handhaven, om op die manier de verdere verspreiding van het COVID-19-virus tot een minimum te beperken.

 

De burgemeester nam op 12 januari 2021 de beslissing om het protocol af te sluiten voor de elektronische mededeling van persoonsgegevens van het Agentschap Zorg en Gezondheid naar de gemeente Beersel. Het college bekrachtigde reeds deze beslissing in zitting van 13 januari 2021, en deze beslissing van de burgemeester wordt nu aan de gemeenteraad voor bekrachtiging voorgelegd. Het protocol werd intussen gepubliceerd op de gemeentelijke website.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad bekrachtigt de beslissing van de burgemeester dd. 12 januari 2021 betreffende het afsluiten van het betreffende protocol, overeenkomstig artikel 134, §1 NGW.

 

Artikel 2:

Tegen deze beslissing kan beroep worden ingesteld door binnen de zestig (60) dagen na ontvangst, een verzoekschrift tot schorsing of vernietiging in te dienen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het ondertekende verzoekschrift kan per aangetekende zending aan de griffie van de Raad van State, Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel worden gericht of elektronisch via http://eproadmin.raadvst-consetat.be.

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

website

besluit en protocol

politiezone Zennevallei

besluit

Agentschap Zorg en Gezondheid

besluit

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten

 

Land van Teirlinck: Alsembergse Beemd - Goedkeuring meerwerken 1.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering

 De wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 24 en artikel 26, §1, 2°, a.

 

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

Het koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 37.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

                      Feitelijke motivering

De gemeenteraad heeft in zitting van 29 juni 2016 uitvoerings- en financieringsplan voor het landinrichtingsproject Land van Teirlinck goedgekeurd.

 

Het schepencollege heeft in zitting van 14 november 2018 de medefinanciering voor het deelproject Alsembergse Beemd fase 1 goedgekeurd.

 

Het project is momenteel in uitvoering.

 

Meerkost asbestverwijdering Wauweringen

Tijdens uitvoering van de grondwerken op 13 en 14 augustus 2020 zijn er asbestverdachte materialen opgedoken. Het terrein is destijds o.m. aangevuld met bouwpuin en wordt gebruikt als parking. Deze werken kaderen o.m. in het aanleggen van een nieuwe parking en aansluitend een parkzone langs de Molenbeek.

 

Bij het voorafgaand bodemonderzoek is er geen asbest aangetroffen. Tijdens de werken werd er gestoten op asbesthoudende materialen, vooral vezelcementleien.

 

De werken zijn dan ook onmiddellijk stilgelegd en op 7 september is er een asbestonderzoek uitgevoerd aan de hand van proefsleuven.

 

De resultaten hiervan zijn terug te vinden in het bijgevoegde rapport.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit geeft volgende meerkostentabel:

 

Aan de gemeenteraad wordt de goedkeuring van de meerwerken voor het deel  van de gemeente Beersel tegen de verschillende éénheidsprijzen voor een geraamd bedrag van € 21.659,18 incl. btw ter goedkeuring voorgelegd.

 

                      Financiering

De vereiste budgetten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om volgende meerwerken goed te keuren voor het deel  van de gemeente Beersel tegen de verschillende éénheidsprijzen voor een geraamd bedrag van € 21.659,18 incl. btw volgens onderstaande tabel:

 

Artikel 2:

Het dossier dient voorgelegd te worden aan het college van burgemeester en schepenen ter goedkeuring.

 

Artikel 3:

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:

Financieel meerjarenplan

2020-2025

Budgetjaar

2021

Bedrag indicatieve uitgave inclusief BTW:

€ 21.659,18 (raming)

Volgnr. MJP

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

MJP000598

AC000025

22890000

02

0340

 

Artikel 4:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

Aan:

Hoe:

Milieudienst

besluit

Vlaamse Landmaatschappij

besluit

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten

 

Riomanagement BRL 13 RM - Uitbouw gemeentelijke afvalwaterzuiveringsstructuur A.Denystraat - verwerven perceeltjes grond - Dossier toelating

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Het decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

                      Feitelijke motivering:

De principebeslissing van 25 mei 2005 van de gemeenteraad waarbij beslist werd over te gaan tot het verwerven van een deel van de eigendommen te Albert Denystraat te Lot, nodig voor de realisatie van de wegen- en rioleringswerken en de herwaardering van het grachtenstelsel.

 

Tijdens de studie van het project werd vastgesteld dat het aangewezen is om een bijkomend perceeltje grond te verwerven gezien de as van de rijweg dient aangepast te worden voor de inrichting van de parkeerplaatsen.

 

Het gaat om het verwerven volgens opmetingsplan van :

 

1) 65 M2 van het perceel te LOT Afd. 5, Sectie C nr 301 D

2) 71 M2 van het perceel te LOT Afd. 5, Sectie C nr 301 A

3) 76 M2 van het perceel te LOT Afd. 5, Sectie C nr 301 E

 

De aankoop alsook aankoopkosten (oa. notariskosten, ....) zijn ten laste van de gemeente.

 

Een schattingsverslag werd opgemaakt op 7 januari 2021 door Landmeter-Expert Koen Mertens - Slesbroekstraat 122 - 1600 Sint Pieters Leeuw.

 

De grondwaarde werd geschat op 10 EUR/M2.

 

 

                      Financiering

De uitgaven zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met aankoopprijs van 10 EUR/M2 voor de 3 bijkomende perceeltjes grond gelegen A. Denystraat te Lot, kadastraal gekend Lot Afd 5, Sectie C nr 301 D (65 M2), Lot Afd. 5, Sectie C nr 301 A (71 M2) en Lot Afd. 5, Sectie nr 301 E (76 M2) en dit volgens het schattingsverslag van 7 januari 2021 opgemaakt door Landmeter-Expert Koen Mertens alsook dat alle kosten (oa. notariskosten, .....) ten laste zijn van de gemeente.

 

Artikel 2 :

De gemeenteraad gelast het College van Burgemeester en Schepenen het desbetreffende aankoopdossier verder op te stellen en deze voor toelating voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Artikel 3:

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:

 

Financieel meerjarenplan

2020-2025

 

Budgetjaar

2021

 

Bedrag uitgave/ontvangst inclusief BTW:

€ 2120 + kosten

 

Volgnr. MJP

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

Beleidsitem

MJP000627

AC000042

22000000

02

0200

 

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Dienst Infrastructuur

Mail

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten

 

Vervangingsnieuwbouw WZC De Ceder en de bouw van een Lokaal Dienstencentrum - Grote Baan 204 te 1650 Beersel - Princiepsbeslissing, goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 38, § 1, 1° b) (ontwerp- of innovatieve oplossingen).

 

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

                      Feitelijke motivering

De gemeenteraad heeft in zitting van 29 april 2020 het marktconsultatiereglement opgemaakt voor financiering van (ver)nieuwbouw van gebouwen door middel van krediet(en) met audit en technisch financiële projectbegeleiding voor de site van het WZC De Ceder goedgekeurd.

 

De OCMWraad heeft in zitting van 29 april 2020 het marktconsultatiereglement opgemaakt voor financiering van (ver)nieuwbouw van gebouwen door middel van krediet(en) met audit en technisch financiële projectbegeleiding voor de site van het WZC De Ceder goedgekeurd.

 

Het schepencollege heeft in zitting van 15 juli 2020 beslist de marktconsultatie voor de financiering van (ver)nieuwbouw van gebouwen door middel van krediet(en) met audit en technisch financiële projectbegeleiding voor de site van het WZC De Ceder toe te wijzen aan Belfius Bank NV. - Karel Rogierplein 11 - 1210 Brussel.

 

Het Vast Bureau heeft in zitting van 15 juli 2020 de toewijzingingsbeslissing van het College van Burgemeester en Schepenen dd. 15 juli 2020 waarbij beslist werd de marktconsultatie voor de financiering van (ver)nieuwbouw van gebouwen door middel van krediet(en) met audit en technisch financiële projectbegeleiding voor de site van het WZC De Ceder toe te wijzen aan Belfius Bank NV. - Karel Rogierplein 11 - 1210 Brussel, goedgekeurd.

 

Er dient overgegaan tot het bouwen van een vervangingsnieuwbouw Woonzorgcentrum De Ceder (WZC) voor 65 woongelegenheden, inclusief een Lokaal Dienstencentrum (LDC).

 

Het projectgebied is gelegen Grote Baan 204 te 1650 Beersel en kadastraal gekend onder Beersel, eerste afdeling nr A - 285A.

 

De uitgave voor de opdracht “Vervangingsnieuwbouw WZC De Ceder en de bouw van een Lokaal Dienstencentrum te Beersel” wordt geraamd op € 8.324.000 excl. btw .

 

Streefplanning uitvoeringsperiode bouwwerk, maximaal 730 kalenderdagen vanaf uitvoerbare omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen.

 

In het kader van deze opdracht dient de opdrachtnemer in te staan voor het ontwerp (Design) en de bouw (Build) van een WZC en een DC volgens de opdrachtomschrijving.

De opdracht is gekwalificeerd als een overheidsopdracht voor werken, met dien verstande dat ook diensten in vervat zijn, met name het ontwerpen van de werken door de opdrachtnemer.

 

De selectievereisten voor de overheidsopdracht “Vervangingsnieuwbouw WZC De Ceder en de bouw van een Lokaal Dienstencentrum te Beersel”.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de mededingingsprocedure met onderhandeling.

 

Deze indicatieve raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.

 

Het gemeentebestuur zal in samenspraak met Belfius Bank NV. uit 1210 Brussel alle procedurele verplichtingen op zich nemen met betrekking tot de bedoelde overheidsopdracht.

 

                      Financiering

De vereiste budgetten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat principieel akkoord met het bouwen van een vervangingsnieuwbouw WZC De Ceder en de bouw van een Lokaal Dienstencentrum - Grote Baan 204 te 1650 Beersel.

 

Artikel  2:

De selectievereisten welke opgenomen worden in de publicatie en de indicatieve raming voor de opdracht “Vervangingsnieuwbouw WZC De Ceder en de bouw van een Lokaal Dienstencentrum te Beersel”, opgesteld door Belfius Bank NV worden goedgekeurd. De indicatieve raming bedraagt € 8.324.000 excl. btw.

 

Artikel 3:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de mededingingsprocedure met onderhandeling.

 

Artikel 4:

De opdracht zal Europees bekend gemaakt worden.

 

Artikel 5:

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.

 

Artikel 6:

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:

 

Financieel meerjarenplan

2020-2025

Budgetjaar

2021 en volgende

Volgnr. MJP

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

000800

000088

22910000

04

0953/01

 

Artikel 7:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Belfius Bank NV

brief

OCMW

besluit

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten

 

Uitoefenen voorkooprecht op perceel grond gelegen Zittert te Lot, kadastraal gekend Beersel, Afdeling 5 LOT, Sectie A nr 27 X 2. Dossier principe.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

Het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode (art. 85 tot en met 89).

 

Het decreet van 25 mei 2007 houdende de harmonisering van de procedures van voorkooprechten.

 

Het besluit van de Vlaamse Regering van 6 oktober 1998 betreffende de kwaliteitsbewaking, het recht van voorkoop en het sociaal beheersrecht op woningen (Titel III, hoofdstuk I, art. 27 t.e.m. art. 30).

 

Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 meer bepaald art. 40 en 41.

 

                      Feitelijke motivering:

Op 19 januari 2021 werd in het e-voorkooploket een goed aangeboden waarop de gemeente haar voorkooprecht wil uitoefenen.  Het betreft het perceel grond, gelegen Zittert te Lot, kadastraal gekend Beersel, 5e Afdeling LOT, Sectie A nr 27 X 2, opp. 23are40ca.

 

Het perceel grenst aan het sportcomplex Vogelenzang - Dworpsestraat 149 - 1651 Lot.  De ligging van dit goed aangrenzend aan 2 percelen van de gemeente, maakt het interessant voor de gemeente om aan te kopen.

 

De verkoopprijs werd vastgesteld op 30.000,00 EUR.

 

Het besluit van College van Burgemeester en Schepen van 13 januari 2021 en 20 januari 2021 (administratieve rechtzetting) waarin beslist werd haar voorkooprecht te willen uitoefenen op het perceel grond gelegen Zittert te Lot, kadastraal gekend Beersel, 5e Afdeling LOT, Sectie A nr 27 X 2, opp. 23are40ca en dit voor te leggen ter goedkeuring op de gemeenteraad van 27 januari 2021.

 

 

                      Financiering

De uitgaven zullen worden voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Gunstig

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist in principe haar voorkooprecht uit te oefenen op een perceel grond, gelegen Zittert te Lot, kadastraal gekend Beersel, 5e Afdeling LOT, Sectie A nr 27 X 2, opp. 23are40ca, dat werd aangeboden in het e-voorkooploket op 19 januari 2021 met aankoopprijs van 30.000,00 EUR en de indicatieve aankoopkosten geraamd op 5.664,52 EUR.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad gelast het College van Burgemeester en Schepenen met de verdere afhandeling van dit dossier en deze voor toelating voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

 

Artikel 3:

De vereiste budgetten voor de aankoop zijn onvoldoende (11.815,00 EUR voorzien).  Bij de volgende aanpassing van het meerjarenplan zal dit voldoende worden voorzien als volgt :

 

Financieel meerjarenplan

2020-2025

 

Budgetjaar

2021

 

Bedrag uitgave inclusief BTW:

€ 30.000,00 + € 5.664,52 (indicatieve raming aankoopkosten)

 

Volgnr. MJP

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

Beleidsitem

MJP001480

AC000214

22000000

08

0119

05

MJP001672

AC000214

61310010

08

0190

 

 

Artikel 4:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Notaris Bodson Benoît

Brief

Dienst RO

Mail

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Aanvullend verkeersreglement - Ast te 1653 Dworp - Goedkeuring

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968;

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009;

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41.

 

                      Feitelijke motivering:

Een verkeersongeval was de aanleiding om het aanvullend verkeersreglement met betrekking tot de Ast te wijzigen;

Het voorstel om het kort hellend gedeelte van de Ast ter hoogte van de Jozef Hauwaertstraat enkel open te stellen voor trage weggebruikers;

Het gunstig advies van de gemeentelijke mobiliteitscel;

Het aanvullend reglement betreft enkel gemeentewegen.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

Op de Ast,

- richting Lot, ter hoogte van huisnummer 31

- komende van Lot, ongeveer 20 m na het uitrijden van de bebouwde kom

geldt;

het is verboden voor bestuurders sneller te rijden dan 30 km per uur omwille van een hobbelige weg.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden C43

- verkeersborden A13

 

Artikel 2:

Op de Ast

- ter hoogte van de grens met de Donderveldstraat;

- ter hoogte van de Perreweg;

wordt het gebied van de bebouwde kom afgebakend.

Het begin van de bebouwde kom wordt aangeduid; ook het einde van de bebouwde kom wordt aangeduid.

- verkeersbord F1b

- verkeersbord F3b

 

Artikel 3:

Op de Ast, komende van Lot, ter hoogte van het uitrijden van de bebouwde kom geldt;

ook na het verlaten van de bebouwde kom is het verboden voor bestuurders sneller te rijden dan 50 km per uur;

de zone 50 wordt afgebakend; het begin van de zone 50 wordt aangeduid;

- verkeersbord C45 met zonale geldigheid

 

Artikel 4:

Op de Ast wordt volgende maatregel ingevoerd:

Het weggedeelte van de Ast tussen de kruising met de Grote Hertstraat en de Jozef Hauwaertstraat, in de richting van de Jozef Hauwaertstraat, is een doodlopende weg met uitzondering voor fietsers en voetgangers.

Dit wordt aangekondigd ter hoogte van het kruispunt met de Grote Hertstraat door:

- verkeersbord F45b

 

Artikel 5:

Volgende aanvullende reglementen worden opgeheven:

alle bepalingen in de vorige aanvullende verkeersreglementen met betrekking tot de Ast.

 

Artikel 6:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Weggebruikers

Verkeerssignalisatie

Burgers

Website

Mow Vlaanderen

Digitaal loket

Brandweer Brussel

Email

Brandweer Halle

Email

Centrale ambulancedienst ZW-Brabant

Email

Wachtpost Zennevallei

Email

De Lijn Vlaams-Brabant

Email

TMVW

Email

Waterlink

Email

Correctionele rechtbank

Email

Griffier politierechtbank

Email

Cavoo Zennevallei

Email

Burgemeester

Email

Infrastructuur

Email

Communicatie

Email

TUD

Email

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Aanvullend verkeersreglement - Frans Walravensstraat te 1651 Lot - Goedkeuring

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968;

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009;

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41.

 

                      Feitelijke motivering:

De aanleiding bestaat om het aanvullend verkeersreglement met betrekking tot de Frans Walravensstraat te wijzigen;

Het wenselijk is om een parkeerplaats voor personen met een handicap te voorzien op de parking van het wijkpleintje (chalet);
Wegens het bijkomen van nieuwbouwwoningen moet de bebouwde kom uitgebreid worden.

Het gunstig advies van de gemeentelijke mobiliteitscel;

Het aanvullend verkeersreglement betreft enkel gemeentewegen.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De Frans Walravensstraat, het weggedeelte van de Stationsstraat tot de woning nr. 149, maakt deel uit van de bebouwde kom centrum Lot.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersbord F1a

- verkeersbord F3a

 

Artikel 2:

Op de Frans Walravensstraat, het weggedeelte van de woning nr. 149 tot de Grensstraat, geldt;

het is verboden voor bestuurders sneller te rijden dan 50 km per uur.

De zone 50 wordt afgebakend. Het begin van de zone 50 wordt aangeduid;

ook het einde van de zone 50 wordt aangeduid.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersbord C43 met zonale geldigheid

- verkeersbord C45 met zonale geldigheid

 

Artikel 3:

De Frans Walravensstraat, het weggedeelte van de Stationsstraat tot de woning nr. 39, maakt deel uit van de zone 30 wijk Over de Vaart.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersbord F4a

- verkeersbord F4b

 

Artikel 4:

Op de Frans Walravensstraat wordt de rijwegversmalling bij het in- en uitrijden van de bebouwde kom gesignaleerd door:

- verkeersborden A7a

 

Artikel 5:

Op de Frans Walravensstraat wordt de rijwegversmalling ter hoogte van de woning nr. 39 (begin zone 30) gesignaleerd door:

- verkeersborden A7c (verkeersbord t.h.v. de woning nr. 53)

 

Artikel 6a:

Op de Frans Walravensstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Paul Chevroletstraat, komende van de Grensstraat geldt:

het is verboden links af te slaan.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersbord C31a

 

Artikel 6b:

Op de Frans Walravensstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Paul Chevroletstraat, komende Stationsstraat geldt:

het is verboden rechts af te slaan.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersbord C31b

 

Artikel 7:

Op de Frans Walravensstraat ter hoogte van de woning nr. 33 geldt:

het parkeren is toegelaten behalve:

- op woensdag van 15u45 tot 17u, over een afstand van 15 m (bibliobus Beersel) .

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersbord E9a

- het verkeersbord wordt aangevuld met onderbord Type V

- het verkeersbord wordt aangevuld met x-bord Xc

 

Artikel 8:

Op de Frans Walravensstraat, op de parking van het wijkpleintje (chalet - eerste parkeerplaats links) wordt volgende maatregel ingevoerd:

het parkeren is toegelaten;

het parkeren is voorbehouden voor de voertuigen die gebruikt worden door personen met een handicap.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersbord E9a met het symbool “personen met een handicap”

 

Artikel 9:

Op de Frans Walravensstraat ter hoogte van de woning nr. 83 geldt:

de bestuurders moeten het verkeersplateau dubbel voorzichtig en met matige snelheid naderen, zodat zij erover rijden met een snelheid die niet meer bedraagt dan 30 km per uur.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden F87

- verkeersborden A14 met onderborden Type I

- een plateau

 

Artikel 10:

Volgende aanvullende reglementen worden opgeheven:

alle bepalingen in de vorige aanvullende verkeersreglementen met betrekking tot Fr. Walravensstraat.

 

Artikel 11:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Weggebruikers

Verkeerssignalisatie

Burgers

Website

Mow Vlaanderen

Digitaal loket

Brandweer Brussel

Email

Brandweer Halle

Email

Centrale ambulancedienst ZW-Brabant

Email

Wachtpost Zennevallei

Email

De Lijn Vlaams-Brabant

Email

TMVW

Email

Waterlink

Email

Correctionele rechtbank

Email

Griffier politierechtbank

Email

Cavoo Zennevallei

Email

Burgemeester

Email

Infrastructuur

Email

Communicatie

Email

TUD

Email

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Aanvullend verkeersreglement - G. Demeurslaan te 1654 Huizingen - Goedkeuring

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968;

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009;

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41.

 

                      Feitelijke motivering:

De vraag tot het voorzien van een parkeerplaats voor personen met een handicap van een bewoner van woning nr. 64 op de Gustave Demeurslaan;

De aanvrager beschikt over een speciale parkeerkaart voor personen met een handicap uitgereikt door het ministerie van sociale zaken;

De aanvrager voldoet aan de voorwaarden gesteld in de ministeriële omzendbrief dd. 3 april 2001 betreffende het voorbehouden van parkeerplaatsen voor personen met een handicap;

Het gunstig advies van de gemeentelijke mobiliteitscel;

Bij het opmaken van dit besluit om bovenstaande reden werd vastgesteld dat een aanpassing van de verkeersregels voor de fietspaden in de G. Demeurslaan nodig is. Voor de duidelijkheid en de veiligheid wordt de hele straat consistent aangepakt. Deze beslissing werd genomen in samenspraak met de politie.

Het aanvullend reglement betreft enkel gemeentewegen.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

Op de G. Demeurslaan bij het binnenrijden van de bebouwde kom, komende van Lot, wordt een gevaarlijke bocht aangekondigd.

In de tegenovergestelde richting, ter hoogte van huisnummer 45, wordt eveneens een gevaarlijke bocht aangekondigd.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersbord A1c

- verkeersbord A1d

 

Artikel 2:

Op de G. Demeurslaan ter hoogte van het kruispunt met de Guido Gezellestraat geldt:

de bestuurders moeten voorrang verlenen;

de plaats waar de bestuurders, zo nodig, moeten stoppen om voorrang te verlenen, wordt aangeduid.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersbord B1

- wegmarkeringen overeenkomstig art.76.2 van de wegcode

 

Artikel 3:

Op de G. Demeurslaan komende van de Guido Gezellestraat tot het kruispunt met de J. Van Laetstraat geldt: verboden rijrichting voor iedere bestuurder.

In de tegenovergestelde richting geldt: toegelaten rijrichting op de openbare weg met eenrichtingsverkeer.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden C1

- verkeersbord F19

 

Artikel 4:

Op de G. Demeurslaan vanaf huisnummer 59 in de richting van de J. van Laetstraat en de Guido Gezellestraat geldt:

de toegang is verboden voor bestuurders van voertuigen waarvan de massa in beladen toestand hoger is dan 3,5 ton;

de maatregel geldt niet voor laden en lossen.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersbord C21

- het verkeersbord wordt aangevuld met onderbord type IV (uitgezonderd laden & lossen)

 

Artikel 5:

Op de G. Demeurslaan ter hoogte van het kruispunt met de J. van Laetstraat geldt:

het is verboden rechts af te slaan;

de maatregel geldt niet voor fietsers.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersbord C31b

- het verkeersbord wordt aangevuld met onderbord M2

 

Artikel 6:

Op de G. Demeurslaan tussen de J. Van Laetstraat en de Molenstraat aan de kant van de pare nummers wordt volgende maatregel ingevoerd:

voetgangers en fietsers moeten het deel van de openbare weg voor hen voorbehouden volgen.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden D10

 

Artikel 7:

Op de G. Demeurslaan, van de J. Van Laetstraat tot de G. Gezellestraat, aan de kant van de onpare huisnummers geldt:

het parkeren is verboden;

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersbord E1

- het verkeersbord wordt aangevuld met onderbord Xa

 

Artikel 8:

Op de G. Demeurslaan van de woning nr. 98 tot de woning nr. 106 aan de kant van de onpare huisnummers geldt:

de denkbeeldige rand van de rijbaan is aangeduid. Het deel van de openbare weg dat gelegen is aan de andere kant van deze streep is voorbehouden voor het stilstaan en parkeren;

het parkeren is voorbehouden voor lichte vrachtauto's en vrachtauto's

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersbord E9c

- wegmarkeringen overeenkomstig art.75.2 van de wegcode

 

Artikel 9:

Op de G. Demeurslaan, t.h.v. de woning nr. 64, wordt een parkeerhaven voor personen met een handicap voorbehouden:

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersbord E9j

- het verkeersbord wordt aangevuld met x-bord Xc 6m

 

Artikel 10:

Op de G. Demeurslaan ter hoogte huisnummer 106 wordt het gebied van de bebouwde kom afgebakend.

Het begin van de bebouwde kom wordt aangeduid; ook het einde van de bebouwde kom wordt aangeduid.

- verkeersbord F1b

- verkeersbord F3b

 

Artikel 11:

Op de G. Demeurslaan ter hoogte van de grens met de Molenstraat (Lot) geldt:

fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen moeten de oversteekplaats volgen om de rijbaan over te steken.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersbord F50

- wegmarkeringen overeenkomstig art.76.4 van de wegcode

 

Artikel 12:

Op de G. Demeurslaan, van de grens met gemeente Lot tot de woning nr.100 geldt:

het is iedere bestuurder verboden de onderbroken streep die het naderen van de doorlopende streep aankondigt te overschrijden, behalve om in te halen, om links af te slaan, om te keren of om van rijstrook te veranderen;

het is iedere bestuurder verboden de doorlopende streep te overschrijden, alsook links van de streep te rijden wanneer deze de twee rijrichtingen scheidt.

Dit wordt gesignaleerd door:

- wegmarkeringen overeenkomstig art.72.3 van de wegcode

- wegmarkeringen overeenkomstig art.72.2 van de wegcode

 

Artikel 13:

Op de G. Demeurslaan van de woning nr. 55 tot de woning nr. 74 geldt:

het is iedere bestuurder verboden de onderbroken streep te overschrijden, behalve om in te halen, om links af te slaan, om te keren of om van rijstrook te veranderen.

Dit wordt gesignaleerd door:

- wegmarkeringen overeenkomstig art.72.3 van de wegcode

 

Artikel 14:

Op de G. Demeurslaan van de woning nr. 41 tot verlichtingspaal nr. 36187 geldt:

het is iedere bestuurder verboden de onderbroken streep die het naderen van de doorlopende streep aankondigt te overschrijden, behalve om in te halen, om links af te slaan, om te keren of om van rijstrook te veranderen;

het is iedere bestuurder verboden de doorlopende streep te overschrijden, alsook links van de streep te rijden wanneer deze de twee rijrichtingen scheidt.

Dit wordt gesignaleerd door:

- wegmarkeringen overeenkomstig art.72.3 van de wegcode

- wegmarkeringen overeenkomstig art.72.2 van de wegcode

 

Artikel 15:

Volgende aanvullende reglementen worden opgeheven:

alle bepalingen in de vorige aanvullende verkeersreglementen met betrekking tot de G. Demeurslaan.

 

Artikel 16:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Weggebruikers

Verkeerssignalisatie

Burgers

Website

Mow Vlaanderen

Digitaal loket

Brandweer Brussel

Email

Brandweer Halle

Email

Centrale ambulancedienst ZW-Brabant

Email

Wachtpost Zennevallei

Email

De Lijn Vlaams-Brabant

Email

TMVW

Email

Waterlink

Email

Correctionele rechtbank

Email

Griffier politierechtbank

Email

Cavoo Zennevallei

Email

Burgemeester

Email

Infrastructuur

Email

Communicatie

Email

TUD

Email

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Aanvullend verkeersreglement - Haakstraat te 1653 Dworp - Goedkeuring

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968;

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009;

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41.

 

                      Feitelijke motivering:

De melding van sluipverkeer in de Haakstraat en de Winkelaar te 1653 Dworp;

Het uitgevoerde verkeersonderzoek (intensiteits- en snelheidsmeting) van 5 tot 11 februari 2019;

De resultaten van het onderzoek waaruit blijkt dat in de ochtendspits (tussen 7 en 9 uur) 50% van alle dagverkeer geregistreerd wordt;

Het smalle dwarsprofiel van de Haakstraat en de Winkelaar;

De Haakstraat dwarst een ecologisch kwetsbaar gebied (habitatrichtlijnengebied);

Het overleg dd. 24 juni 2019 met een afvaardiging van de betrokken bewoners waar afgesproken werd dat een beperkt eenrichtingsverkeer  in de Haakstraat (weggedeelte tussen de Fazantenlaan en de Winkelaar - rijrichting Halle) bij wijze van proef kan ingevoerd worden op voorwaarde dat deze verkeersmaatregel gedragen wordt door een 3/4de meerderheid van onder alle betrokken;

Het voorstel om de aanwezigheid van fietsers in tegenrichting bijkomend te signaleren (fietslogo  op rijweg);

De gunstige evaluatie door de gemeentelijke mobiliteistcel van het proefproject dat liep van 19 augustus 2019 tot op heden;

De uitgevoerde buurtbevraging waarin meer dan 85% van alle bewoners (98% van de bevraagde bewoners) akkoord gaan met de verkeersmaatregel van het uitgevoerde proefproject;

De gunstige evaluatie van het uitgevoerde proefproject door de stad Halle die deze maatregel ook zal signaleren op zijn grondgebied;

Beperkingen opgelegd aan het voertuigenverkeer kunnen bijdragen om de openbare veiligheid en orde te verhogen;

Het gunstig advies van de gemeentelijke mobiliteitscel;

Het aanvullend verkeersreglement betreft enkel gemeentewegen.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met 26 ja-stemmen (Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Jos Savenberg, Sonia Van Wanseele, Christelle Mayné, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Jan Steyaert, Ingrid Verschueren, Bruno Lerminiaux, Erwin Rosseel, Marc Beling, Perrine Marchal, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem, Eva Fonteyn, Kris De Greef, Tilia Casaer, Ahmed Alaoui Mhammedi, Emmanuel Donge, Lauren Kolinsky en Linda Boon), 1 onthouding (Klaas Slootmans).

 

Artikel 1:

Op de Haakstraat, van de Winkelaar tot de kruising met de Fazantenlaan in de richting van de Fazantenlaan, wordt volgende maatregel definitief ingevoerd: verboden rijrichting voor iedere bestuurder.

De maatregel geldt niet voor fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A.

In de tegenovergestelde richting geldt:

toegelaten rijrichting op de openbare weg met eenrichtingsverkeer;

fietsers en tweewielige bromfietsen klasse A mogen in beide richtingen rijden.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersbord C1

- het verkeersbord wordt aangevuld met onderbord M3

- verkeersbord F19

- het verkeersbord wordt aangevuld met onderbord M5

 

Artikel 2:

Op de Haakstraat, van de woningen met huisnummers 4 en 5 tot de kruising met de Fazantenlaan in de richting van de Fazantenlaan, geldt: verboden rijrichting voor iedere bestuurder.

In de tegenovergestelde richting geldt: toegelaten rijrichting op de openbare weg met eenrichtingsverkeer.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden C1

- verkeersbord C1 eenmaal aangevuld met onderbord type I "na 50m" (thv kruising Vroenenbosstraat)

- verkeersbord F19

 

Artikel 3:

Op het weggedeelte van de Haakstraat tussen de woningen met huisnummers 4 & 5 en de Vroenenbosstraat geldt:

Verkeer toegelaten in beide richtingen na een gedeelte van de rijbaan met éénrichtingsverkeer.

Dit wordt gesignaleerd door:

- het verkeersbord A39

 

Artikel 4:

Op de Haakstraat vanaf de kruising met de Fazantenlaan in de richting van de Vroenenbosstraat geldt: de toegang is verboden in beide richtingen, voor iedere bestuurder;

de maatregel geldt niet voor plaatselijk verkeer.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersbord C3

- het verkeersbord wordt aangevuld met onderbord Type IV

 

Artikel 5:

Het weggedeelte van de Haakstraat, vanaf de Vroenenbosstraat tot de woningen Haakstraat 4 en 5, is een doodlopende weg.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersbord F45

 

Artikel 6:

Volgende aanvullende reglementen worden opgeheven:

alle bepalingen in de vorige aanvullende verkeersreglementen met betrekking tot de Haakstraat.

 

Artikel 7:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Weggebruikers

Verkeerssignalisatie

Burgers

Website

Mow Vlaanderen

Digitaal loket

Brandweer Brussel

Email

Brandweer Halle

Email

Centrale ambulancedienst ZW-Brabant

Email

Wachtpost Zennevallei

Email

De Lijn Vlaams-Brabant

Email

TMVW

Email

Waterlink

Email

Correctionele rechtbank

Email

Griffier politierechtbank

Email

Cavoo Zennevallei

Email

Burgemeester

Email

Infrastructuur

Email

Communicatie

Email

TUD

Email

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Aanvullend verkeersreglement - J. Huysmanslaan te 1651 Lot - Goedkeuring

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968;

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009;

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41.

 

                      Feitelijke motivering:

De vraag tot het voorzien van een parkeerplaats voor personen met een handicap van een bewoner van woning nr. 57 op de Jozef Huysmanslaan;

De aanvrager beschikt over een speciale parkeerkaart voor personen met een handicap uitgereikt door het ministerie van sociale zaken;

De aanvrager voldoet aan de voorwaarden gesteld in de ministeriële omzendbrief dd. 3 april 2001 betreffende het voorbehouden van parkeerplaatsen voor personen met een handicap;

De behoefte aan parkeerplaatsen voorbehouden voor vrachtwagens gezien de industriële aarde van het gebied tussen de rotonde en de grens met Ruisbroek.

Het gunstig advies van de gemeentelijke mobiliteitscel;

Het aanvullend reglement betreft enkel gemeentewegen.

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Weggedeelte tussen de Stationsstraat en de rotonde

 

Artikel 1:

Betreffend weggedeelte maakt deel uit van de bebouwde kom centrum-Lot.

 

Artikel 2a:

Op de ventweg geldt: 

de bestuurders moeten voorrang verlenen;

de plaats waar de bestuurders, zo nodig, moeten stoppen om voorrang te verlenen, wordt aangeduid.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersbord B1

- wegmarkeringen overeenkomstig art.76.2 van de wegcode

 

Artikel 2b:

Op de ventweg in de richting van de rotonde geldt: 

toegelaten rijrichting op de openbare weg met eenrichtingsverkeer;

fietsers mogen in beide richtingen rijden.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden C1

- 1 van de verkeersborden wordt aangevuld met onderbord M2

- verkeersbord F19

- het verkeersbord wordt aangevuld met onderbord M4

 

Artikel 2c:

Op de ventweg geldt: 

de toegang is verboden in beide richtingen, voor iedere bestuurder;

de maatregel geldt niet voor plaatselijk verkeer.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersbord C3

- het verkeersbord wordt aangevuld met onderbord Type IV (UPV)

 

Artikel 2d:

Op de ventweg geldt:

het parkeren is toegelaten;

de parkeertijd is beperkt en de parkeerschijf moet gebruikt worden;

de beperkte parkeertijd geldt niet voor personen in het bezit van een bewonerskaart.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden E9a met zonale geldigheid

- hierop worden de opschriften en/of symbolen aangebracht zoals op onderborden type IV en type VIIb.

 

Artikel 2e:

Op de ventweg geldt:

het (woon)erf wordt afgebakend.

Het begin en het einde van het (woon)erf wordt aangeduid.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden F12a

- verkeersborden F12b

 

Artikel 3:

Op de Jozef Huysmanslaan, komende station, ter hoogte van de woning nr. 39 (de uitrit van de veldweg) geldt: 

het is verboden rechts af te slaan.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden C31b

 

Artikel 4:

Op de Jozef Huysmanslaan vanaf de Stationsstraat tot de woning nr. 3 geldt: 

voetgangers, fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A moeten het deel van de openbare weg voor hen voorbehouden volgen. Voetgangers moeten daarbij het rechtse gedeelte volgen, fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A het linkse gedeelte.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden D9a

 

Artikel 5:

Op de Jozef Huysmanslaan vanaf de woning nr. 40 tot de Zennestraat geldt: 

fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A moeten het enkelrichtingsfietspad volgen, voor zover het in de door hen gevolgde rijrichting is gesignaleerd.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden D7

 

Artikel 6:

Op de Jozef Huysmanslaan (niet de ventweg):

- vanaf de woning nr. 15 tot de woning nr. 36, langs de zijde van de woningen

- van de Zennestraat tot de woning nr. 9, langs de zijde van de spoorweg

geldt: 

het parkeren is toegelaten (uitgezonderd op de bushavens).

- verkeersborden E9a

 

Artikel 7:

Op de Jozef Huysmanslaan van de Stationsstraat tot de woning nr. 3, aan beide zijde van de weg, geldt:

het parkeren is toegelaten;

de parkeertijd is beperkt tot 30 minuten en de parkeerschijf moet gebruikt worden.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden E9a-Type VIIb

- de verkeersborden worden aangevuld met onderborden Type VIIc

 

Artikel 8:

Op betreffend weggedeelte geldt:

het is iedere bestuurder verboden de doorlopende streep te overschrijden, alsook links van de streep te rijden wanneer deze de twee rijrichtingen scheidt.

Dit wordt gesignaleerd door:

- wegmarkeringen overeenkomstig art.72.2 van de wegcode

 

Artikel 9:

Op betreffend weggedeelte:

- ter hoogte van het kruispunt met de Stationsstraat

- ter hoogte van de woning nr. 5

- ter hoogte van de woning nr. 21

geldt: 

voetgangers moeten de oversteekplaats volgen om de rijbaan over te steken.

- wegmarkeringen overeenkomstig art.76.3 van de wegcode

 

Artikel 10:

Op de Jozef Huysmanslaan ter hoogte van het kruispunt met de Stationsstraat geldt: 

de bestuurders moeten het verkeersplateau dubbel voorzichtig en met matige snelheid naderen, zodat zij erover rijden met een snelheid die niet meer bedraagt dan 30 km per uur.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden F87

- een plateau

 

 

Rotonde met de Zennestraat

 

Artikel 11:

Betreffend weggedeelte maakt deel uit van de bebouwde kom centrum-Lot.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden F1a en F3a

 

Artikel 12:

Op de rotonde geldt:

verplicht rondgaand verkeer. De bestuurders zijn verplicht de inrichting bestemd om het verkeer te leiden aan hun linkerhand te laten.

Op de openbare wegen die uitkomen op de rotonde geldt:

de bestuurders moeten voorrang verlenen;

de plaats waar de bestuurders, zo nodig, moeten stoppen om voorrang te verlenen, wordt aangeduid.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden D5

- verkeersborden B1

- wegmarkeringen overeenkomstig art.76.2 van de wegcode

 

Artikel 13:

Ter hoogte van de rotonde geldt:

fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A moeten het enkelrichtingsfietspad volgen, voor zover het in de door hen gevolgde rijrichting is gesignaleerd.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden D7

 

Artikel 14:

Op de rotonde (alle aansluitingen) geldt:

voetgangers moeten de oversteekplaats volgen om de rijbaan over te steken.

Dit wordt gesignaleerd door:

- wegmarkeringen overeenkomstig art.76.3 van de wegcode

 

Artikel 15:

Op de rotonde (alle aansluitingen) geldt:

fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen moeten de oversteekplaats volgen om de rijbaan over te steken.

Dit wordt gesignaleerd door:

- wegmarkeringen overeenkomstig art.76.4 van de wegcode

 

Artikel 16:

Op de rotonde (aansluiting richting Ruisbroek) geldt;

bestuurders mogen niet rijden, stilstaan of parkeren op de markeringen.

Dit wordt gesignaleerd door:

- wegmarkeringen overeenkomstig art.77.4 van de wegcode

 

 

Weggedeelte van de Jozef Huysmanslaan van de rotonde tot de Fabriekstraat (grens met Ruisbroek)

 

Artikel 17:

Op het kruispunt van de Jozef Huysmanslaan met de Hemelstraat geldt de voorrang van rechts;

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden B17

 

Artikel 18:

De wegversmalling op de Jozef Huysmanslaan ter hoogte van het kruispunt met de Hemelstraat wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden A7a

 

Artikel 19a:

Op betreffend weggedeelte, aan de zijde van de spoorweg, geldt: 

fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A moeten het fietspad volgen voor zover het rechts in hun rijrichting ligt.

- verkeersborden D7

- wegmarkeringen overeenkomstig art.74 van de wegcode

 

Artikel 19b:

Op betreffend weggedeelte, aan de kant van de gebouwen, geldt: 

fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A moeten afwisselend het fietspad op de rijweg (wegmarkeringen) of het enkelrichtingsfietspad (verhoogd aanliggend) volgen, voor zover het in de door hen gevolgde rijrichting is gesignaleerd.

- verkeersborden D7

- wegmarkeringen overeenkomstig art.74 van de wegcode

 

Artikel 20:

Op de Jozef Huysmanslaan komende van de rotonde, in de richting van Ruisbroek, op verschillende plaatsen aan de rechterkant van de rijweg geldt:

de denkbeeldige rand van de rijbaan wordt aangeduid. Het deel van de openbare weg dat gelegen is aan de andere kant van deze streep is voorbehouden voor het stilstaan en parkeren, behalve op autosnelwegen en autowegen.

Dit wordt gesignaleerd door:

- wegmarkeringen overeenkomstig art.75.2 van de wegcode

 

Artikel 21a:

Op de Jozef Huysmanslaan komende van de rotonde, vanaf inrit nummer 52, over een lengte van ongeveer 100 m, wordt volgende maatregel ingevoerd:

het parkeren is voorbehouden voor lichte vrachtauto's en vrachtauto's;

het einde van de parkeerreglementering wordt aangeduid;

het begin van de parkeerreglementering wordt aangeduid.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden E9c

- de verkeersborden worden aangevuld met x-borden Xb, Xa

 

Artikel 21b:

Op de Jozef Huysmanslaan komende van de rotonde, vanaf inrit nummer 52, over een lengte van ongeveer 100 m, wordt volgende maatregel ingevoerd:

het is verplicht te parkeren deels op de berm of op het trottoir;

het einde van de parkeerreglementering wordt aangeduid;

het begin van de parkeerreglementering wordt aangeduid.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden E9f

- de verkeersborden worden aangevuld met x-borden Xb, Xa

 

Artikel 22:

Op de Jozef Huysmanslaan op de parkeerruimte onder het spoorwegviaduct, zijde spoorweg (twee eerste 'ruimtes' komende van Ruisbroek) geldt:

het parkeren is voorbehouden voor motorfietsen, personenauto's, auto's voor dubbel gebruik en minibussen;

het begin en het einde van de parkeerreglementering wordt aangeduid.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden E9b

- de verkeersborden worden aangevuld met x-borden Xb, Xa

 

Artikel 23:

Op de Jozef Huysmanslaan, t.h.v. de woning nr. 54 (overkant van de weg), wordt een parkeerhaven voor personen met een handicap voorbehouden:

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersbord E9a met het symbool “personen met een handicap”

- het verkeersbord wordt aangevuld met onderbord type Xc '6m'

 

Artikel 24:

Op de Jozef Huysmanslaan ter hoogte van:

- het gebouw nr. 59 (met accentverlichting)

- het gebouw nr. 80

geldt:

voetgangers moeten de oversteekplaats volgen om de rijbaan over te steken.

Dit wordt gesignaleerd door:

- verkeersborden F49

- wegmarkeringen overeenkomstig art.76.3 van de wegcode

 

Artikel 25:

Op betreffend weggedeelte geldt:

het is iedere bestuurder verboden de onderbroken streep (ter hoogte van de erftoegangen) te overschrijden, behalve om in te halen, om links af te slaan, om te keren of om van rijstrook te veranderen.

het is iedere bestuurder verboden de doorlopende streep te overschrijden, alsook links van de streep te rijden wanneer deze de twee rijrichtingen scheidt.

Dit wordt gesignaleerd door:

- wegmarkeringen overeenkomstig art.72.3 van de wegcode

- wegmarkeringen overeenkomstig art.72.2 van de wegcode

 

Artikel 26:

Op de Jozef Huysmanslaan, op het kruispunt met de Hemelstraat, geldt:

fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen moeten de oversteekplaats volgen om de rijbaan over te steken.

Dit wordt gesignaleerd door:

- wegmarkeringen overeenkomstig art.76.4 van de wegcode

 

Artikel 27:

Volgende aanvullende reglementen worden opgeheven:

alle bepalingen in de vorige aanvullende verkeersreglementen met betrekking tot de Jozef Huysmanslaan.

 

Artikel 28:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Weggebruikers

Verkeerssignalisatie

Burgers

Website

Mow Vlaanderen

Digitaal loket

Brandweer Brussel

Email

Brandweer Halle

Email

Centrale ambulancedienst ZW-Brabant

Email

Wachtpost Zennevallei

Email

De Lijn Vlaams-Brabant

Email

TMVW

Email

Waterlink

Email

Correctionele rechtbank

Email

Griffier politierechtbank

Email

Cavoo Zennevallei

Email

Burgemeester

Email

Infrastructuur

Email

Communicatie

Email

TUD

Email

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten

 

Aanvullende verkeersreglementen - Vereenvoudiging goedkeuringsprocedure - Goedkeuring

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                      Wettelijke motivering:

 

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens: bepaalt onder meer dat, in afwijking van art. 43, § 2, 2°, van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, de gemeenteraad die bevoegdheid kan toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen; deze bevoegdheid van de gemeenteraad ligt intussen vervat in art. 41, tweede lid, 2° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

 

Het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

 

De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009;

 

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41, tweede lid, 2° bepaalt dat het vaststellen van reglementen een bevoegdheid is die de gemeenteraad niet kan delegeren naar het college van burgemeester en schepenen. Het decreet van 16 mei 2008 en het besluit van 23 januari 2009 voorzien hier echter een afwijking (delegatie schepencollege).

 

 

                      Feitelijke motivering:

De aanvullende verkeersreglementen worden vandaag geadviseerd door de mobiliteitscel en vastgesteld door de gemeenteraad.

Het opmaken en goedkeuren van aanvullende verkeersreglementen vergt een langdurige procedure.

De Vlaamse regering bepaalde dat de gemeenteraad de bevoegdheid om aanvullende verkeersreglementen goed te keuren kan delegeren aan het college van burgemeester en schepenen.

Door het delegeren van bevoegdheden kan de goedkeuringsprocedure vereenvoudigd en verkort worden. De adviesprocedure blijft ongewijzigd.

 

 

                      Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met 17 ja-stemmen (Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Jos Savenberg, Sonia Van Wanseele, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Ingrid Verschueren, Bruno Lerminiaux, Erwin Rosseel, Marc Beling, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem en Linda Boon), 10 nee-stemmen (Christelle Mayné, Jan Steyaert, Klaas Slootmans, Perrine Marchal, Eva Fonteyn, Kris De Greef, Tilia Casaer, Ahmed Alaoui Mhammedi, Emmanuel Donge en Lauren Kolinsky).

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist, conform het decreet van 16 mei 2008 en het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009, om de bevoegdheid voor het goedkeuren van aanvullende verkeersreglementen te delegeren aan het college.

 

Artikel 2:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Hogere overheid

Digitaal Loket Lokaal Bestuur

Schepencollege

Email

Burgers

Website

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten

 

Naamgeving nieuwe straat kruispunt Grote Baan/Kasteelstraat te 1650 Beersel - Principe.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

Wettelijke motivering:

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Gelet op het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen en latere wijzigingen

 

Feitelijke motivering:

De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 24 juni 2020 houdende de goedkeuring van de omgevingsvergunning aan de cvba Woonpunt Zennevallei voor het bouwen van 12 woningen, met referentie OMV_2019051331;

De beslissing van de gemeenteraad van 29 april 2020 betreffende de zaak van de wegenis aangaande dit dossier;

De noodzaak om aan de nieuwe wegenis een passende straatnaam toe te kennen;

De aanvraag om voorstel tot nieuwe straatnaamgeving bij het Heemkundig Genootschap;

Het advies dd.17 juni 2020, waarbij het Heemkundig Genootschap als werkgroep van de cultuurraad voorsteld om als straatnaam de naam ‘Het Mollenhof’ aan te nemen;

De kennisname dd. 1 september 2020 door de cultuurraad van het advies van het Heemkundig Genootschap inzake naamgeving van de nieuwe straat;

De dienst ruimtelijke ordening stelt voor de nieuwe straat t.h.v. het kruispunt Grote Baan / Kasteelstraat de naam ‘Het Mollenhof’ te geven.

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist principieel om aan de wegenis horende bij de omgevingsvergunning met referentie OMV_2019051331 t.h.v. het kruispunt Grote Baan / Kasteelstraat te 1650 Beersel de straatnaam ‘Het Mollenhof’ toe te kennen.

 

Artikel 2:

Het schepencollege wordt gelast met het organiseren van een openbaar onderzoek.

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Heemkundig Genootschap

email

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten

 

OMV_2020116997 - Zaak der wegenis - Weigering

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

 

Wettelijke motivering:

 

Algemeen

 

Het decreet Lokaal Bestuur, met in het bijzonder de artikels 40 en 41;

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening;

Het decreet betreffende de omgevingsvergunning, met in het bijzonder art. 31;

Het besluit tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning, met in het bijzonder art. 47;

Actualisatie visie open ruimte en stand still nieuwe woonkernen (GR dd. 24/06/2020);

 

planologische voorschriften en/of verkavelingsvoorschriften

 

Ligging volgens ruimtelijk uitvoeringsplan:

Zonevreemde woningen dd. 28/08/2014

Gezien de aanvraag geen betrekking heeft op een woning valt het project niet onder het toepassingsgebied van het rup.

 

Ligging volgens bijzonder plan van aanleg: //

 

Ligging volgens verkaveling: //

 

Ligging gewestplan Halle-Vilvoorde-Asse, goedgekeurd bij KB van 07/03/1977: gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut en agrarische gebieden

Artikel 17 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 stelt: ‘de gebieden bestemd voor ander grondgebruik: […] de gebieden voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen.

 

Artikel 11 van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen stelt dat 'de agrarische gebieden bestemd zijn voor de landbouw in de ruime zin.  Behoudens bijzondere bepalingen mogen de agrarische gebieden enkel bevatten de voor het bedrijf noodzakelijke gebouwen, de woning van de exploitanten, benevens verblijfsgelegenheid voor zover deze een integrerend deel van een leefbaar bedrijf uitmaakt, en tevens para-agrarische bedrijven'.

 

Relevante stedenbouwkundige omzendbrieven en richtlijnen

- De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen.

- De omzendbrief RO 2017/01 betreffende een gedifferentieerd ruimtelijk transformatiebeleid in de bebouwde en onbebouwde gebieden.

- De omzendbrief RWO/2017/01 betreffende de bossen in niet-groene bestemmingen: richtlijnen voor het opmaken van ruimtelijke plannen en het beoordelen van omgevingsvergunningen.

- Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

- Decreet van 08 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen.

 

Relevante regelgeving en/of direct werkende normen vanuit andere beleidsvelden dan de ruimtelijke ordening

De aanvraag is deels gelegen in mogelijk overstromingsgevoelig gebied (2017).

Relevante sectorale regelgeving:

- Het decreet betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (en eventuele latere wijzigingen).

- Het besluit van de Vlaamse Regering van 20/07/2006 tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets, tot aanwijzing van de [adviesinstanties (verv. BVR 12 december 2014, art. 1, I: 22 januari 2015)] en tot vaststelling van nadere regels voor de adviesprocedure bij de watertoets, vermeld in artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid (en eventuele latere wijzigingen).

 

Feitelijke motivering:

 

De deputatie heeft de aanvraag ingediend door Jonathan Boogmans met als correspondentieadres Jan Hammeneckerstraat 80/1 te 1861 Meise en STUDIE-EN LANDMETERSKANTOOR BOOGMANS BVBA met als correspondentieadres Jan Hammeneckerstraat 80/1 te 1861 Meise ontvangen.

 

De aanvraag werd ontvangen op 23/09/2020 met omgevingsnummer OMV_2020116997.

 

De aanvraag werd volledig en ontvankelijk verklaard op 09/11/2020

 

De aanvraag heeft betrekking op een terrein met als adres 1652 Beersel – Kloosterweg 73 - kadastraal gekend afdeling 2 sectie B nrs. 209B, 209C, 210C, 211L en 211N.

 

Het betreft een aanvraag tot het gedeeltelijk heraanleggen en verbreden van de Kloosterweg.

 

De aanvraag omvat:

- stedenbouwkundige handelingen

 

Aan de gemeenteraad wordt de ‘zaak van de wegenis’ voorgelegd.

 

 

1. Beschrijving van de ‘zaak van de wegen’

 

De gemeenteraad is bevoegd voor alles wat de weg, zijn aanhorigheden en zijn uitrusting betreft (RvVB 27 november 2018 nr. RvVB/A/0638/A). Onder ‘de zaak van de wegen’ wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen, afwatering, weerslag op de mobiliteit,… De beslissing van de gemeenteraad is maar vereist voor zover de vergunningsaanvraag met de aanleg of de wijziging van openbare wegenis gepaard gaat.

 

Doorslaggevend hierbij is de openbare bestemming die de wegenis krijgt, niet het eigendomsstatuut (zie toelichtingsnota beslissingsbevoegdheid van de gemeenteraad over de zaak van de wegen – Ruimte Vlaanderen en RvS 27 april 2010 nr. 203.317 en RvS 9 september 2009 nr. 186.140).

 

De gemeenteraad is bevoegd voor openbare wegen, met name wegen die openbaar gebruikt worden, of “wegen die voor het publiek verkeer openstaan”, wat niet wil zeggen dat deze wegen daarom ingericht worden voor het voertuigenverkeer in het algemeen (RvvB 11 december 2018, nr. RvvB/1819/0.98).

 

Daden van beschikking zijn een bevoegdheid van de gemeenteraad.

Daden van beheer valt onder de bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen.

 

De volgende handelingen hebben betrekking op de wegenis en vallen onder de bevoegdheid van de gemeenteraad:

- het verbreden van de Kloosterweg;

- het (her)aanleggen van de Kloosterweg;

- het voorzien van de nodige nutsvoorzieningen.

 

2. Openbaar onderzoek

 

De aanvraag werd onderworpen aan een  openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 23 november 2020 tot en met 22 december 2020.

Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werd er één bezwaarschrift / standpunt / opmerking ingediend.

 

Inhoud bezwaar / standpunt / opmerking 1:

- Zijn de plannen conform hetgeen afgesproken en getekend is met de tussenkomst van het architectenbureau ‘db architecten bvba’?

- Is er een onteigeningsakte voorzien voor de verbreding ter hoogte van perceel sectie B nr. 210?

- Is er zoals afgesproken met het architectenbureau lage beplanting die weinig onderhoud vraagt voorzien op het nieuwe talud?

- Volgens afspraak met het architectenbureau waren er geen kosten voor de eigenaars van perceel sectie B nr. 210 c, is dit nog steeds het geval?

- Is er iets voorzien voor wat betreft de aansluiting tussen de Kloosterweg en de gebetonneerde weg naar de school langs perceel sectie B nr. 210 c?

 

Bespreking bezwaar / standpunt / opmerking 1:

De gemeente is niet betrokken bij afspraken tussen de aanvrager en aangelanden, dit betreffen burgerlijke aangelegenheden die geen bevoegdheid zijn van de gemeente. Het dossier bevat wel een aantal documenten betreffende akkoorden met sommige aangelanden, doch deze zijn niet relevant bij de beoordeling van het dossier.

 

De gemeenteraad neemt kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

 

De resultaten van het openbaar onderzoek geven geen aanleiding tot weigering van de voorliggende wegenis.

 

3. Adviezen

 

Brandweerzone Vlaams Brabant West - Hulpverleningszone West (Vilvoorde) heeft op 27 november 2020 advies uitgebracht met referte HB/NEUKL/20_2020/00954.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt : voorwaardelijk gunstig

‘Gunstig voor de verdere behandeling van de omgevingsvergunning mits naleving

van de voorwaarden opgenomen in dit verslag.

De ingebruikname kan slechts gunstig geadviseerd worden op voorwaarde dat is

voldaan aan alle bepalingen van onderhavig verslag.

Dit verslag behandelt enkel de bereikbaarheid en de waterbevoorrading voor het

blussen van branden. De eventuele brandpreventiemaatregelen die van toepassing

zouden kunnen zijn op de gebouwen die op deze verkaveling zullen worden

gebouwd dienen het voorwerp uit te maken van een afzonderlijke aanvraag tot

het opstellen van een brandpreventieverslag

De uitgevoerde controle is niet van beperkende aard en ontslaat de betrokkenen

(bouwheer, aannemer, architect, eigenaar…) niet van het naleven van andere

adviezen of reglementaire bepalingen die van toepassing kunnen zijn. Tevens is

dit brandpreventieverslag opgemaakt op basis van de meegedeelde inlichtingen en

de informatie waarover de brandweer beschikte op het moment van de publicatie.

Bij eventuele wijzigingen van welke aard ook, welke achteraf zouden beslist

worden, dient de brandweer telkens opnieuw geraadpleegd te worden.’

In het verslag staat te lezen:

‘Te treffen maatregelen:

- Op het einde van de toegangsweg dient een voldoende groot keerpunt te zijn

indien deze verder dan 50m loopt.

- De eventuele brandpreventiemaatregelen die van toepassing zouden kunnen zijn

op de gebouwen die op deze verkaveling zullen worden gebouwd dienen het

voorwerp uit te maken van een afzonderlijke aanvraag tot het opstellen van een

brandpreventieverslag.

- Na te kijken of aan bovenvermelde voorwaarden “ afstand van de hydranten” is

voldaan .

Vaststelling:

- Op de plannen is niet uit te maken of er de mogelijkheid bestaat om op het einde

te draaien met brandweervoertuigen.

- Ook is de aard en aantal gebouwen niet weergegeven.’

In toepassing van de artikels 4.3.3 en 4.3.4 uit de VCRO kan de conclusie van het advies worden bijgetreden. Uit het verslag van de brandweerzone blijkt dat er een aantal planwijzigingen dienen doorgevoerd te worden.

 

Mobiliteitscel heeft op 27 november 2020 advies uitgebracht met referte 11.20.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt : ongunstig

‘Adviesaanvraag. voor het gedeeltelijk heraanleggen en verbreden van de

Kloosterweg te 1652 Beersel. Teneinde het perceel Kloosterweg 3 te ontsluiten, dient de bestaande toegangsweg ‘Kloosterweg VW 32’ verbreed te worden tot 4,00 m. De weg zal worden aangelegd in klinkers.

Negatief advies voor het verbreden van deze weg. De huidige breedte van de Kloosterweg is reeds jaren voldoende om toegang te verschaffen tot de bestaande woningen. Het verbreden van de weg en de bijkomende lasten hiervan hebben voor Beersel geen meerwaarde.

Indien er bijkomende woningen zouden gebouwd worden op grondgebied van Sint-Genesius-Rode dient er ook gezocht te worden naar een ontsluiting op het grondgebied van Sint-Genesius-Rode, dit extra verkeer wensen we niet via de Kloosterweg.’

In toepassing van de artikels 4.3.3 en 4.3.4 uit de VCRO kan de conclusie van het advies worden bijgetreden.

 

De provinciale dienst waterlopen heeft op  04/01/2020 advies uitgebracht met referte rmt/wat/m/4/2020-1351-WAT-001.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt : voorwaardelijk gunstig

‘Voor zover de dienst waterlopen kan opmaken uit de documenten die bij de aanvraag gevoegd zijn, kan het voorwerp van de aanvraag een effect hebben op de bescherming tegen wateroverlast en overstromingen en/of op het behoud van de watergebonden natuurwaarden. Dit effect moet beperkt worden door de hieronder vermelde voorwaarden in de vergunning op te nemen:

- Niet-verontreinigd hemelwater van de eventuele vertraagde afvoer of de overloop van hemelwatervoorzieningen wordt aangesloten onder de voorwaarden vermeld in de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratie-voorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013, Belgisch Staatsblad van 8 oktober 2013.

- Overeenkomstig de provinciale stedenbouwkundige verordening met betrekking tot verhardingen (besluit van de provincieraad van Vlaams-Brabant van 24 juni 2014, goedgekeurd bij Ministerieel Besluit van12 september 2014, Belgisch Staatsblad van 20 oktober 2014), moet het hemelwater dat op een verharding terechtkomt, op natuurlijke wijze doorheen of naast die verharding op het eigen terrein in de bodem infiltreren. Het mag niet van het eigen terrein afgevoerd worden door middel van afvoergoten of vergelijkbare voorzieningen. o De aanvrager voorziet de verhardingen in waterdoorlatende materialen. Door de aanlevering van technische details van de opbouw van deze verharding, die aantonen dat zowel de toplaag als de fundering minstens even doorlatend zijn als de bodem, voldoet de aanvrager aan de voorwaarden opgesteld in de provinciale verordening. Mits aan deze voorwaarden voldaan is, kan het voorwerp van de aanvraag als verenigbaar met het watersysteem beschouwd worden.’

In toepassing van de artikels 4.3.3 en 4.3.4 uit de VCRO kan de conclusie van het advies worden bijgetreden.

 

Farys heeft op  07/01/2021  advies uitgebracht met referte 4200625.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt : ongunstig

‘Distributieleiding:

In kader van het voorziene wegenisproject zijn er aanpassingswerken voorzien aan de bestaande drinkwaterleiding. Hiervoor werd het dossier met nummer DOM-021/20/008-D opgemaakt.

De eraan verbonden kosten vallen ten laste van het drinkwaterinvesteringsfonds van TMVW.

Vanuit dit opzicht kunnen wij een gunstig advies verlenen.

Riolering:

Algemeen

Op basis van het definitief zoneringsplan van de gemeente Sint-Genesius-Rode ligt het te ontsluiten perceel (Kloosterweg 3) in het collectief te optimaliseren buitengebied.

Toepasselijke reglementen, documenten en richtlijnen

Alle werkzaamheden dienen in overeenstemming te zijn met het ‘Bijzonder waterverkoopreglement deel huisaansluitingen’. Dit reglement kan u terugvinden op onze website www.farys.be/bijzonderwaterverkoopreglement-huisaansluitingen. Op eenvoudig verzoek kan u hiervan ook een schriftelijke versie verkrijgen.

De richtlijnen uit de gewestelijke stedenbouwkundige verordening van 5 juli 2013, in werking vanaf 1 januari 2014, inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater, dienen strikt gevolgd te worden.

Specifieke bemerkingen op het dossier

De Kloosterweg wordt verbreed teneinde het perceel Kloosterweg 3 te ontsluiten. Het is de bedoeling om op dit perceel enkele nieuwe wooneenheden te bouwen. Er wordt echter geen actie ondernomen om de groene cluster uit het zoneringsplan Sint-Genesius-Rode op te lossen en het afvalwater van de bestaande en nieuwe wooneenheden aan te sluiten op de riolering. Dit kan niet worden aanvaard. De Kloosterweg blijft hierdoor een niet-voldoende uitgeruste openbare weg wat betreft riolering.

In de Oliebronstraat (Sint-Genesius-Rode) en het deel Kloosterweg (Alsemberg) kon en kan geen DWA riolering aangelegd worden.

Om te voldoen aan het zoneringsplan dient de aanleg van drukriolering of gravitaire leiding richting de recente verkaveling in de Kruisdreef te gebeuren. Een andere mogelijkheid is om met de gemeente Sint-Genesius-Rode en de VMM te bekijken of dit perceel omgevormd kan worden tot een rode cluster. In dat geval zal er een individuele behandeling van afvalwater (IBA) geplaatst dienen te worden.

Het regenwater dient sowieso te infiltreren op eigen terrein.

Besluit

Het ontwerp wordt ongunstig geadviseerd.’

In toepassing van de artikels 4.3.3 en 4.3.4 uit de VCRO kan de conclusie van het advies worden bijgetreden.

 

De ingediende adviezen geven aanleiding tot weigering van de voorliggende wegenis.

 

4. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

 

De voorliggende aanvraag heeft betrekking op de Kloosterweg, in het wegsegment tussen de Kruisdreef en de Bronstraat (grondgebied Beersel) en Oliebronstraat (grondgebied Sint-Genesius-Rode), aan de rand van deelgemeente Alsemberg, nagenoeg op de gemeentegrens met Sint-Genesius-Rode. Ter hoogte van het kruispunt met de Kruisdreef bevindt zich een kleine wooncluster ontsloten via de Kruisdreef richting Vanderveldenlaan, aan het kruispunt met de Bronstraat bevindt zich een alleenstaande zonevreemde woning. Op grondgebied Beersel is met uitzondering van de wooncluster aan het kruispunt met de Kruisdreef op het gewestplan ingekleurd als agrarisch gebied. Aan de zuidzijde van de weg, op grondgebied Sint-Genesius-Rode bevindt zich nog een kleinschalig woongebied.

 

Ter hoogte van het projectgebied is de Kloosterweg maximaal 3,78m breed en dienstig als voetweg en ontsluiting voor één woning gelegen op grondgebied Sint-Genesius-Rode.

 

De aanvraag voorziet om de Kloosterweg te verbreden tot 4m, te voorzien van nutsvoorzieningen (uitgezonderd riolering) en aan te leggen in klinkers. De bestaande verlichtingspalen worden verplaatst, afsluitingen en hagen worden verwijderd en de weg wordt geherprofileerd waarbij het talud verderop van de weg wordt voorzien.

 

De werkzaamheden kaderen in een ontwikkeling op grondgebied Sint-Genesius-Rode waar de aanvrager een aantal bijkomende woongelegenheden wenst te bouwen. Er wordt echter geen actie ondernomen om de groene cluster uit het zoneringsplan Sint-Genesius-Rode op te lossen en het afvalwater van de bestaande en nieuwe wooneenheden aan te sluiten op de riolering. Dit kan niet worden aanvaard. De Kloosterweg blijft hierdoor een niet-voldoende uitgeruste openbare weg wat betreft riolering.

 

De gemeente Beersel heeft een duidelijke visie omtrent ontwikkelingen in open ruimte. Het mobiliteitsvraagstuk, een wijzigende bevolkingssamenstelling, zorg voor klimaatbestendigheid, droogteproblematiek, toenemende druk op de open ruimte, vragen om een nieuwe visie voor het omgaan met open ruimtes. De plaats van het ecosysteem, de biodiversiteit, het belang van de landbouw en het behoud van de landschappelijke waarden rond een grootstad, vragen om maatregelen. De toenemende demografische druk en de gezinsverdunning zorgen voor een blijvende

vraag naar bijkomende woongelegenheden. Beersel wil de demografische druk onder controle houden en wenst geen grote toename van de bevolking.

Uit de burgerbevraging ‘Mijn Idee’ blijkt dat de inwoners het behoud van de open ruimte

belangrijk vinden.

In het Meerjarenplan 2020-2025 zijn meerdere actieplannen en acties opgenomen onder de

beleidsdoelstelling rond wonen “Beersel wil een gemeente zijn met leefbare dorps- en

woonkernen, zonder leegstand met kwalitatieve en betaalbare woningen, waartussen

ruimtes bewaard en gecreëerd worden, zodat Beerselaars sterk betrokken zijn bij hun

leefomgeving. Beersel, zorgt voor een breed aanbod van (aangepaste) woonvormen en

speelt in op de diverse behoeften van alle inwoners.”, meer bepaald actieplan 000003 “We

richten ons op de eerste plaats op een behoud en waar mogelijk een versterking van de

open ruimte. We wensen de bevolkingsstroom onder controle te houden."

 

Met eenparigheid van stemmen gelaste de gemeenteraad dd. 24/06/2020 het college van Burgemeester en Schepenen om tot 31 december 2025 een stand still voor nieuwe verkavelingen en

groepswoningbouw die een uitdeining van de woonkernen richting openruimte met zich meebrengen te hanteren.

 

De gemeente Beersel heeft geen vat op ontwikkelingen op grondgebied van Sint-Genesius-Rode, voorliggend project heeft geen enkele meerwaarde voor de gemeente Beersel. Op grondgebied van Beersel liggen de percelen ter hoogte van het projectgebied in agrarisch gebied, de gemeente wenst dit ook zo te houden en zal geen planinitiatieven nemen voor een nieuwe ontwikkeling langsheen de Kloosterweg. Een ontwikkeling op grondgebied van Sint-Genesius-Rode met verbreding van de Kloosterweg en aldus een ontsluiting via de gemeente Beersel zal voor de gemeente extra beheer- en onderhoudskosten meebrengen. Het is dan ook niet wenselijk over te gaan tot een verbreding van de Kloosterweg.

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De zaak der wegenis, zoals weergegeven in de aanvraag voor het goed gelegen te 1652 Beersel – Kloosterweg 73 - kadastraal gekend afdeling 2 sectie B nrs. 209B, 209C, 210C, 211L en 211N betreft een aanvraag tot het gedeeltelijk heraanleggen en verbreden van de Kloosterweg.

 

De aanvraag omvat stedenbouwkundige handelingen.

 

Op basis van de voorliggende elementen, beslist de gemeenteraad in de zitting van 27 januari 2021 om de voorliggende ‘zaak van de wegen’ niet goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021
Overzicht punten

 

Overzicht mondelinge vragen.

 

De raad,

 

De gemeenteraad neemt kennis van het overzicht van de mondelinge vragen, schriftelijk ingediend door de heer Jan Steyaert (Groen) op 22 januari 2021 om 16u04:

 

a) "Mondelinge vraag betreffende de aanleg en de vernieuwing van voet- en fietspaden

 

Uit de recentste aanpassing van de Strategische en Financiële meerjarenplannen (vaststelling budget 2021) stelden wij significante wijzigingen vast in de budgetten voor de prioritaire actie AC000014: Wij investeren in aanleg en vernieuwing van voet- en fietspaden. Het oorspronkelijk budget voor 2020 werd bijgesteld van 1.465K€ naar 1.025K€ en de ontvangsten werden bijgesteld van 325K€ naar 275K€. Hieruit blijkt dat een aantal (gesubsidieerde) werken die voorzien waren niet werden uitgevoerd?

 

Bovendien moesten wij vaststellen dat er voor 2021 wel een budget voorzien is maar dat er geen ontvangsten ingeschreven zijn werden in de herziene budgetten?

 

Vragen aan het gemeentebestuur

1. Kan het gemeentebestuur ons een opsomming geven van de werken die voorzien waren in het budget van 2020 die niet uitgevoerd werden?

2. Kan het gemeentebestuur ons een opsomming geven van de gesubsidieerde werken die niet uitgevoerd werden waardoor de ontvangsten lager uitvielen?

3. Kan het gemeentebestuur ons een opsomming geven van de subsidiedossiers die formeel ingediend werden en waar gewacht wordt op het antwoord/resultaat?"

 

 

b) "Mondelinge vraag betreffende de aanleg van een Fietspad langs de Brusselse Steenweg

 

De Brusselsesteenweg in het centrum van de Beerselse deelgemeente Alsemberg heeft al jaren een gebrekkige fietsinfrastructuur. Onder meer voor de leerlingen van het Sint-Victorinstituut, dat een basisschool en een secundaire afdeling heeft, is het niet veilig om met de fiets tot aan de schoolpoort te geraken.

 

In 2016 reeds verklaarde Ben Weyts (N-VA), toen Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, zelf Beerselaar én toen oppositieraadslid, dat hij daar iets ging aan doen. Hij maakte in 2016 75.000€ vrij voor studiewerk dat structurele oplossingen moest brengen (zie persbericht van 24 oktober 2016). Burgemeester Van Daele vroeg toen om de werken aan de steenweg niet te laten samenvallen met de nieuwbouw van de Alsembergse gemeenteschool De Springveer. “Twee werfzones zou voor chaos zorgen”.

 

In 2017 pakte collega Weyts uit met een investeringspakket van 300 miljoen euro geplande investeringen in Vlaanderen waarvan zo'n 74 miljoen euro naar Vlaams-Brabant. In het investeringsprogramma voor Vlaams Brabant zaten ook projecten voor Beersel (Brusselsesteenweg aan Sint - Victor en de Steenweg op Eigenbrakel van Vastiau tot aan de Zavelberg, zie persbericht 21 april 2017).

 

In 2018 beloofde collega Weyts nogmaals de hemel op aarde: Het volgende project in Beersel is het aanleggen van veilige fietspaden ter hoogte van het Sint-Victorinstituut op de Brusselsesteenweg in Alsemberg en er wordt ook een studie uitgevoerd om het hele traject van die steenweg vanaf het Winderickxplein tot aan het kruispunt met de Pastoor Bolsstraat te vernieuwen (Persbericht 5 December 2018).

 

In juni 2020 vroeg onze fractie naar een update betreffende dit dossier waarbij de bevoegde schepen antwoordde dat deze werken (door de bevoegde diensten) gegund gingen worden in 2021.

 

Vraag aan het gemeentebestuur

Kan het gemeentebestuur ons een update geven van het afgelegde parcours en de huidige stand van zaken:

1. Beschikt de gemeente nu over een studie met structurele oplossingen zoals destijds beloofd door Minister Weyts?

2. Welke structurele oplossingen zijn er dankzij het studiewerk van het gewest (het kabinet?) naar voor geschoven?

3. Van wanneer dateert de allerlaatste vergadering tussen gemeente en gewest met betrekking tot de fietsinfrastructuur langs de Brusselse Steenweg?

4. Waar staan we vandaag? Studiewerk? Bestaan er concrete ontwerpen van plannen?

5. Wanneer gaan deze werken effectief starten?"

 

 

Publicatiedatum: 28/01/2021