Notulen GR

Van 30 NOVEMBER 2022

Om 20:42 uur

Locatie raadzaal

 

Aanwezig: Marc Beling, voorzitter;

Hugo Vandaele, burgemeester;

Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Jos Savenberg en Bruno Lerminiaux, schepenen;

Sonia Van Wanseele, Christelle Mayné, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Jan Steyaert, Ingrid Verschueren, Klaas Slootmans, Perrine Marchal, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem, Eva Fonteyn, Kris De Greef, Ahmed Alaoui Mhammedi, Emmanuel Donge, Maxime Timmerman, Linda Boon en Martine Hupin, raadsleden;

Hilde Devisch, algemeen directeur;

 

Verontschuldigd: Ben Weyts, Hilde Dehollogne en Patience N'Kamba, raadsleden;

 

 

De clausule in verband met bestuurlijk toezicht vind je hier: https://www.beersel.be/product/2278/bestuurlijk-toezicht

 

Overzicht punten

 

Notulen van de gemeenteraad van 26 oktober 2022. Goedkeuring.

 

De raad,

 

De notulen van de zitting van de gemeenteraad van 26 oktober 2022 worden na voorlezing goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2022
Overzicht punten

 

Kennisname goedkeuring jaarrekening 2021 van de gemeente en het OCMW door de gouverneur van de provincie Vlaams Brabant.

 

De raad,

 

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de gouverneur van Vlaams Brabant d.d. 14/11/2022 (zie bijlage) tot goedkeuring van de jaarrekening over het financiële boekjaar 2021 van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn van Beersel.

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2022
Overzicht punten

 

Kennisname goedkeuring jaarrekening 2021 AGB Beersel

Kwijting - jaarrekening 2021 AGB Beersel

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                     Wettelijke motivering:

Art 235 §4, 3de lid van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de gemeenteraad kwijting verleent aan de bestuurders na goedkeuring van de jaarrekening.

 

                     Feitelijke motivering:

Op 11/10/2022 tekende de gouverneur het besluit tot goedkeuring van de jaarrekening over het financiële boekjaar 2021 van het autonoom gemeentebedrijf Beersel van de gemeente Beersel.

 

De leden van de gemeenteraad nemen kennis van deze beslissing in bijlage toegevoegd.

 

Uit het onderzoek van de jaarrekening door de administratie van Agentschap Binnenlands Bestuur blijkt niet dat de jaarrekening onjuist of onvolledig is of dat ze geen waar en getrouw beeld geeft van de financiële toestand. Op basis van dit onderzoek heeft de gouverneur de jaarrekening over het financiële boekjaar 2020 van het autonoom gemeentebedrijf goedgekeurd.

 

 

                     Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van Het Besluit van de gouverneur van de Provincie Vlaams Brabant d.d. 11/10/2022 tot goedkeuring van de jaarrekening over het financiële boekjaar 2021 van het autonoom gemeentebedrijf van de gemeente Beersel.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad verleent kwijting over de jaarrekening van het financiële boekjaar 2021 aan de bestuurders van het autonoom gemeentebedrijf van de gemeente Beersel.

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

ABB

via digitaal loket

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

AGB Beersel - Bijsturen factor prijssubsidie november en december 2022

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                     Wettelijke motivering:

Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

                     Feitelijke motivering:

Een AGB wordt gekwalificeerd als BTW-belastingplichtige met recht op BTW-aftrek in de zin van artikel 4, § 1, WBTW onder de strikte voorwaarde van winstuitkering.

 

Om het winstgevend karakter van het AGB te garanderen is het nodig dat het Autonoom Gemeentebedrijf Beersel vanwege de Gemeente Beersel prijssubsidies ontvangt als vergoeding voor de terbeschikkingstelling van de infrastructuur voor sport, jeugd, cultuur en toerisme te Beersel.

 

In de gemeenteraad d.d. 22 december 2021 werd op basis van het goedgekeurde budget de prijssubsidiefactor voor het boekjaar 2022 vastgesteld op 16,16.

 

In de gemeenteraad d.d. 28 september 2022 werd op basis van de uitgaven en ontvangsten van januari t.e.m. september 2022 enerzijds en op de te verwachten uitgaven en ontvangsten van de maanden oktober, november en december 2022 anderzijds vastgesteld dat de goedgekeurde prijssubsidiefactor van 16,16 moest worden bijgestuurd voor de laatste 3 maanden van het boekjaar 2022 naar 18,15.

 

Voor de maanden november en december 2022 dient de prijssubsidiefactor opnieuw te worden herzien, nl. van 18,15 naar 29,62 (zie berekening als bijlage). 

 

                     Financiering

De uitgaven zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om het prijssubsidiereglement 2022 te herzien zoals vermeld in artikel 2 van de huidige beslissing, vanaf 01/11/2022.

Het prijssubsidiereglement 2022 (bijsturen factor), goedgekeurd door de gemeenteraad van 28/09/2022 wordt vanaf dezelfde datum opgeheven.

 

Artikel 2:

PRIJSSUBSIDIEREGLEMENT AGB Beersel

 

Het Autonoom Gemeentebedrijf Beersel heeft haar ontvangsten en uitgaven geraamd voor de maanden november - december van het kalenderjaar 2022. Op basis van deze ramingen heeft het Autonoom Gemeentebedrijf Beersel vastgesteld dat voor de maanden november - december van het kalenderjaar 2022 de inkomsten voor de terbeschikkingstelling van de infrastructuur voor sport, jeugd, cultuur en toerisme minstens € 239.088,68 euro exclusief btw moeten bedragen om economisch rendabel te zijn.

 

Om economisch rendabel te zijn dient het Autonoom Gemeentebedrijf Beersel vanaf 01/11/2022 tot 31/12/2022 de voorziene prijzen (inclusief 6 % btw) voor de terbeschikkingstelling van de infrastructuur voor sport, cultuur en toerisme te vermenigvuldigen met een factor 30,62.

 

De Gemeente Beersel erkent dat het Autonoom Gemeentebedrijf Beersel, op basis van deze ramingen, de voorziene prijzen (inclusief 6% btw) voor de terbeschikkingstelling van de infrastructuur voor sport, cultuur en toerisme moet vermenigvuldigen met een factor 30,62 om economisch rendabel te zijn.

 

Rekening houdend met de sportieve, culturele, toeristische en sociale functie van de sport, cultuur en toerisme wenst de Gemeente Beersel dat er tijdens het kalenderjaar 2022 geen prijsverhogingen doorgevoerd worden ten aanzien van huurders van de infrastructuur voor sport, cultuur en toerisme. De Gemeente Beersel wenst immers de prijzen te beperken opdat de infrastructuur voor sport, cultuur en toerisme toegankelijk zijn voor iedereen. De Gemeente Beersel verbindt er zich toe om voor de periode vanaf 1 november 2022, en dit tot herziening van dit besluit, deze beperkte prijzen te subsidiëren middels de toekenning van prijssubsidies.

 

De waarde van de prijssubsidie toegekend door de Gemeente Beersel voor de terbeschikkingstelling van de infrastructuur voor sport, cultuur en toerisme bedraagt de prijs (inclusief 6% btw) die de huurder betaalt vermenigvuldigd met een factor 29,62.

 

De gesubsidieerde prijzen (inclusief 6% btw) kunnen steeds geherevalueerd worden in het kader van een periodieke evaluatie van de totale exploitatieresultaten van het Autonoom Gemeentebedrijf Beersel. In de mate er een prijssubsidieaanpassing noodzakelijk is zal de Gemeente Beersel deze steeds documenteren.

Het Autonoom Gemeentebedrijf Beersel moet op de 5de werkdag van elke maand de Gemeente Beersel een overzicht bezorgen van het aantal gebruikers van de infrastructuur voor sport, cultuur, toerisme. Dit overzicht dient tevens het bedrag aan te betalen prijssubsidies te bevatten. De afrekening van deze prijssubsidies zal gebeuren middels de uitreiking van een debetnota die het Autonoom Gemeentebedrijf Beersel uitreikt aan de Gemeente Beersel. De Gemeente Beersel dient deze debetnota te betalen aan het Autonoom Gemeentebedrijf Beersel binnen de 5 werkdagen na ontvangst.

 

Een nieuw prijssubsidiereglement zal worden onderhandeld tussen de Gemeente Beersel en het Autonoom Gemeentebedrijf Beersel in functie van de gewijzigde exploitatieresultaten van het AGB Beersel.

 

Artikel 3:

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:

 

Financieel meerjarenplan

MJP 2020 - 2025

 

Budgetjaar

2022

 

Bedrag uitgave:

€ 242.843,12  (raming 11-12/2022)

 

Volgnr. MJP

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

Beleidsitem

MJP0001567

AC000214

64950000

08

0190

 

 

Artikel 4:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Raad van Bestuur AGB Beersel

Via een uittreksel uit de notulen

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Centraal Kerkbestuur: goedkeuring budget 2023

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                     Wettelijke motivering:

Het decreet lokaal van 22 december 2017 en latere aanpassingen.

 

Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van de

erkende erediensten.

 

Het besluit van de Vlaamse Regering d.d. 13 oktober 2006 houdende het algemeen

reglement op de boekhouding van de erkende erediensten en van de centrale besturen van

de erkende erediensten.

 

                     Feitelijke motivering:

 

In een schrijven van 13 juli 2022 werden de ontwerpbudgetten voor 2023 van de 4 Kerkfabrieken van Beersel aan de gemeente overgemaakt.

 

In het overleg met het centraal kerkbestuur d.d. 27 september 2022 werden de budgetten voor het boekjaar 2023 van het Centraal Kerkbestuur besproken.

 

In een schrijven van 10 oktober 2022 werden de definitieve budgetten voor het boekjaar 2023 bezorgd aan de gemeente. In de definitieve versie werd rekening gehouden met de opmerkingen gemaakt in het overleg d.d. 27 september 2022.

 

 

 

                     Financiering

De uitgaven/inkomsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het coördinatiebudget 2023 van het Centraal Kerkbestuur van Beersel goed. De gevraagde budgetten 2023 worden als volgt ingeschreven in de aanpassing meerjarenplan 2020 - 2025 - vaststelling budget 2023 van de gemeente Beersel:

 

 

Alsemberg

Dworp

Huizingen

Beersel

exploitatiebudget

0,00

0.00

 

4.553,67

49.300,28

investeringsbudget

130.888,89

28.000,00

8.850,00

0,00

 

 

 

Artikel 2:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Centraal Kerkbestuur

Br(ief + uittreksel notulen

Dienst financiën

Uittreksel notulen

ABB

Digitaal loket

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2022
Punt bijlagen/links Coördinatiebudget 2023.pdf Download
Overzicht punten

 

Kennisname wijziging selectiecommissie

 

De raad,

 

De gemeenteraad neemt kennis van de wijziging van de selectiecommisie voor de bevorderingsprocedure van algemeen directeur. De secretaris van de jury wordt vervangen door mevrouw Lieselotte Vastenavondt, werkzaam bij CC Select, gezien de vorige secretaris, aangewezen door de gemeenteraad van 27 september 2022, mevrouw Nathalie Van Den Meersschaut, uit dienst is bij CC Select.

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2022
Overzicht punten

 

Aankoop perceel grond gelegen Pastoor Bolsstraat te Alsemberg

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                     Wettelijke motivering:

 

Artikel 40 en 41 van het decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

                     Feitelijke motivering:

 

Aan de Pastoor Bolsstraat te Alsemberg wordt een perceel grond verkocht.  Het gaat om het perceel kadastraal gekend Alsemberg Sectie B deel van nr 195 C, deel van nr 182 E en deel van nr 336 B voor een totale oppervlakte van 1ha 06are 43ca (= gereserveerd perceel nr 342 A).

 

Er wordt aan de gemeente de mogelijkheid geboden om een deel van dit perceel te verwerven, groot + 78are 25ca (het gearceerde deel op het plan).

 

Het perceel ligt in woonuitbreidingsgebied en bij het verwerven ervan heeft de gemeente in de toekomst de mogelijkheid inspraak / controle te houden in de omgeving.

 

De ligging van dit perceel, in de nabijheid van het domein Rondenbos, Kerkhof Alsemberg en het Voedselbos (hoek O L Vrouwstraat / Pastoor Bolsstraat), maakt het interessant voor de gemeente om dit aan te kopen.

 

De verkoopprijs bedraagt 74.337,50 EUR voor een oppervlakte van 78are25ca hetzij 9,50 EUR/M2.

(de definitieve prijs zal berekend worden op basis van de nauwkeurige meting van de over te dragen oppervlakte in het opmetingsplan dat door een Landmeter-Expert zal opgemaakt worden).

 

Het schattingsverslag van 15 november 2022 opgemaakt door Landmeter-Expert Koen Mertens.

 

De verkoopovereenkomst opgemaakt door Notaris Frederic Convent wordt voorgelegd voor goedkeuring.

 

 

                     Financiering

De uitgaven zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Gunstig

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist in principe over te gaan tot onderhandse aankoop van een perceel grond, kadastraal gekend Alsemberg Sectie B deel van nr 195 C, deel van nr 182 E en deel van nr 336 B (= gereserveerd perceel nr 342 A) voor een totale oppervlakte van + 78are25ca zoals aangeduid zal worden in een nog op te stellen metingsplan door een Landmeter-Expert en op heden gearceerd wordt aangeduid op het plan.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het ontwerp van de verkoopovereenkomst opgesteld door Notaris Frederic Convent te Brussel goed aangaande de onderhandse aankoop van een perceel grond kadastraal gekend Alsemberg Sectie B deel van nr 195 C, deel van nr 182 E en deel van nr 336 B (= gereserveerd perceel nr 342 A) voor een totale oppervlakte van + 78are25ca.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen het desbetreffende dossier "Aankoop perceel grond gelegen Pastoor Bolsstraat te Alsemberg" verder op te stellen en voor toelating voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Artikel 4:

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:    

 

Financieel meerjarenplan

2020-2025

 

Budgetjaar

2022

 

Bedrag uitgave inclusief BTW:

€ 74.337,50 (aankoop) en €17.500,00 (kosten) (indicatieve raming)

 

Volgnr. MJP

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

Beleidsitem

MJP002114

AC00214

26000000

00

0050

 

MJP001896

AC00214

61310010

00

0050

 

 

Artikel 5:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Notaris Frederic Convent

Brief

Notaris Katrien Van Kriekinge

Brief

Verkopers

Brief

Dienst Financiën

Besluit

Dienst Patrimonium

Besluit

Dienst Infrastrutuur

Besluit

Dienst RO

Besluit

Dienst Milieu

Besluit

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2022
Overzicht punten

 

Desaffectatie en verkoop deel openbaar domein Elsemheide te Alsemberg - zonder kadastraal nummer. Goedkeuring principe.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                     Wettelijke motivering:

 

Artikel 40 en 41 van het decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

                     Feitelijke motivering:

 

De provincie Vlaams-Brabant beheert een gecontroleerd overstromingsgebied (GOG) ter hoogte van de Elsemheidelaan te Alsemberg aan de Molenbeek.

 

Met de overstromingen van voorbije zomer is opnieuw gebleken dat een groter buffervolume aangewezen kan zijn om Dworp en Huizingen beter te beschermen tegen toekomstige overstromingen.

 

In het kader hiervan wenst de provincie het GOG Elsemheide uit te breiden.  Dit kan verwezenlijkt worden door de bestaande dijken op te hogen.

 

De gemeenteraad besliste in zitting van 29 juni 2022 principieel akkoord te gaan tot de herbestemming en onderhandse verkoop van het openbaar domein gelegen aan de Elsemheidelaan te Alsemberg - opp. 1a19ca - cfr opmetingplan van 10 mei 2022 en het schattingsverslag van 25 mei 2022 opgemaakt door Landmeter-Expert Johan Artois.  Alle kosten betreffende dit dossier zijn ten laste van de provincie Vlaams-Brabant (notariskosten, opmeting, schatting, ...).

 

Tijdens de verdere studie van het project is gebleken dat een deel van de bestaande dijken op het openbaar domein liggen.  Een regularisatie dient te gebeuren.

 

De dienst patrimonium stelt voor om het perceel grond van het openbaar domein te desaffecteren en te verkopen aan de Provincie Vlaams-Brabant voor één symbolische euro gezien dit ten bate is van het algemeen belang en het om een regularisatie van de bestaande toestand betreft.

 

Het gaat om het perceel grond gelegen Elsemheide te Alsemberg - zonder kadastraal nummer - oppervlakte 5are56ca volgens opmetingsplan van 28 oktober 2022 opgemaakt door Landmeter-Expert Saskia Bollens.

 

                     Financiering

De inkomsten zullen worden voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist in principe over te gaan tot de desaffectatie en onderhandse verkoop tegen één symbolische euro van een deel van het openbaar domein gelegen aan de Elsemheidelaan te Alsemberg - opp. 5a56ca - volgens opmetingsplan van 28 oktober 2022 zodanig dat de provincie Vlaams-Brabant de bestaande dijken kan uitbreiden en verhogen om tot een groter buffervolume te komen en zo Dworp en Huizingen beter te beschermen tegen toekomstige overstromingen.

Alle kosten betreffende dit dossier zijn ten laste van de provincie Vlaams-Brabant.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen het desbetreffende dossier "Deseffactie en verkoop deel openbaar domein gelegen Elsemheidelaan Alsemberg" verder op te stellen en voor toelating voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Provincie Vlaams-Brabant

Brief

Dienst RO

Besluit

Dienst OW Infrastructuur

Besluit

Dienst Financiën

Besluit

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2022
Overzicht punten

 

Kaderovereenkomst betreffende diverse gezamenlijke initiatieven inzake kinderopvang - Goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                     Wettelijke motivering:

Artikel 40 en 41 van het decreet dd. 22.12.2017 over het lokaal bestuur en diens latere wijzigingen;

 

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.

 

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende de plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

                     Feitelijke motivering:

Het meerjarenplan 2020-2025 van gemeente Beersel, en meer bepaald actie 00092;

 

Gemeente Beersel wenst in te zetten op betaalbare huisvesting voor haar inwoners en een bijkomend aanbod van kinderopvangvoorzieningen aanbieden;

 

Woonpunt Zennevallei wenst samen met gemeente Beersel gezamenlijke projecten te realiseren inzake (sociale) woongelegenheden met kinderopvangvoorzieningen in de nabije omgeving en met een voorrang voor de huurders van Woonpunt Zennevallei.

 

Gemeente Beersel en Woonpunt Zennevallei hebben in het verleden reeds samengewerkt zoals o.a. de samenwerking in Huizingen met betrekking tot de vervangingsbouw van de kleuterschool in combinatie met een woonproject van Woonpunt Zennevallei en bvb de groepsopvang ‘Kriebeldorp’ te Dworp. 

 

Thans wensen zij over te gaan tot het gezamenlijk realiseren van in totaal drie kinderopvanginitiatieven in Beersel, met name:

1. Tijdelijke kinderopvang ‘Kriebellot’ in Lot, Blokbos 2-6 ;

2. Groepsopvang ‘Kriebellot’ in woonproject ‘Laekenweide’

3. Groepsopvang ‘Kriebelberg’ in Alsemberg, Hagedoornlaan 17-19.

 

De princiepsbeslissing van het college tot het realiseren van deze opvanginitiatieven, genomen in zitting van 06.07.2022;

 

Voorliggende kaderovereenkomst heeft als voorwerp de algemene en projectoverstijgende principes en afspraken inzake samenwerking met Woonpunt Zennevallei uit te werken, waarna ieder afzonderlijk project bijkomend kan uitgewerkt worden in sub-overeenkomsten.

 

De reeds door Woonpunt Zennevallei gevoerde en gegunde overheidsopdrachten, onder meer

de opdracht tot aanstelling van een ontwerpteam voor de verbouwing van het onroerend goed te Hagedoornlaan 17-19,1652 Alsemberg naar kinderdagverblijf Kriebelberg, gegund aan architectenbureau DB architecten, gevestigd te 1650 Beersel, Het Houtem 20;

 

Het is aangewezen dat gemeente Beersel zich deze overheidsopdracht eigen maakt gelet op de volledige realisatie van het project voor gemeente Beersel.

 

Het ontwerp van overeenkomst tot bezetting ter bede voor de tijdelijke kinderopvang 'Kriebellot' te Lot, Blokbos 2 - 6;

 

                     Financiering

De uitgaven worden voorzien in het bij te sturen financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist een kaderovereenkomst af te sluiten met Woonpunt Zennevallei betreffende diverse gezamenlijke initiatieven van kinderopvang, met name:

1. Tijdelijke kinderopvang ‘Kriebellot’ in Lot, Blokbos 2-6 ;

2. Groepsopvang ‘Kriebellot’ in woonproject ‘Laekenweide’

3. Groepsopvang ‘Kriebelberg’ in Alsemberg, Hagedoornlaan 17-19.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist de reeds door Woonpunt Zennevallei gegunde overheidsopdracht tot aanstelling van een ontwerpteam voor de verbouwing van het onroerend goed te Hagedoornlaan 17-19, 1652 Alsemberg naar kinderdagverblijf Kriebelberg, gegund aan architectenbureau DB architecten, gevestigd te 1650 Beersel, Het Houtem 20, eigen te maken zodat gemeente Beersel als opdrachtgevende overheid wordt beschouwd.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad keurt het ontwerp van overeenkomst tot bezitting ter bede voor de tijdelijke kinderopvang 'Kriebellot' te Lot, Blokbos 2-6 goed en dit met ingang van 1 december 2022.

 

Artikel 4:

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:

Financieel meerjarenplan

2020-2025

 

Budgetjaar

2022 - 2023 - 2024 - 2025

 

Bedrag uitgave/ontvangst inclusief BTW:

2022: tijdelijke opvang Blokbos Kriebellot:       300.000 euro + meubilair 10.000 euro + 6.000 euro uitrusting

2023: opvang pastorij Lot: 310.000 euro

         Kriebellot Laekenweide: 275.000 euro

         Kriebelberg Alsemberg: nog te bepalen

2023-2024: Kriebelbeer zie budget nieuw WZC:150.000 euro

 

Volgnr. MJP

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

Beleidsitem

1948

1661

1662

1660

1993

1992

92

92

92

92

92

92

22910000

22930000

22930000

22930000

23500000

24500000

04

04

04

04

04

04

0945

0945

0945

0945

0945

0945

/

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Meester Rimez

Uittreksel

Woonpunt Zennevallei

Uittreksel

De betrokken gemeentelijke diensten

Uittreksel

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2022
Overzicht punten

 

Havicrem - algemene vergadering 21 december 2022. Goedkeuring agenda en aanduiding vertegenwoordigers.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                     Wettelijke motivering:

Artikels 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere aanpassingen.

 

                     Feitelijke motivering:

De gemeente is deelnemer van de intergemeentelijke vereniging voor crematoriumbeheer in het arrondissement Halle-Vilvoorde (Havicrem), opgericht op 10 juni 2003 en verlengd in haar bestaansduur tot 10 juni 2035;

 

Artikel 33 paragraaf 1 van de gecoördineerde statuten van Havicrem;

 

De agenda van de algemene vergadering van Havicrem IGV die fysiek zal gehouden worden op woensdag 21 december 2022 om 18u30 op de maatschappelijke zetel van de vereniging; aula 2 van crematorium Daelhof, Erasmuslaan 50, 1804 Eppegem (CARGOVIL) en volgende agendapunten omvat:

 

  1. Goedkeuring notulen AV 15.06.2022
  2. Kort overzicht werking in 2022
  3. Goedkeuring van het budget en actienota 2023
  4. Varia

 

Het voorstel van budget en actienota 2023, vastgesteld door de Raad van Bestuur van Havicrem op 8 november 2022;

 

Het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019, waarbij mevrouw Elsie De Greef, schepen, werd aangeduid als vertegenwoordiger en mevrouw Kristien Vanhaverbeke, schepen, als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Havicrem.

 

                     Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met 17 ja-stemmen (Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Jos Savenberg, Bruno Lerminiaux, Sonia Van Wanseele, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Ingrid Verschueren, Klaas Slootmans, Marc Beling, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem en Linda Boon), 9 onthoudingen (Christelle Mayné, Jan Steyaert, Perrine Marchal, Eva Fonteyn, Kris De Greef, Ahmed Alaoui Mhammedi, Emmanuel Donge, Maxime Timmerman en Martine Hupin).

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist mevrouw Elsie De Greef, Rastelbos 18 te 1653 Dworp, aan te duiden als vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van Havicrem IGV op 21 december 2022.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist mevrouw Kristien Vanhaverbeke, Laarheidestraat 32 te 1650 Beersel aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van Havicrem IGV op 21 december 2022.

 

Artikel 3:

De agendapunten van de algemene vergadering van Havicrem op 21 december 2022 worden goedgekeurd.

 

Artikel 4:

De vertegenwoordiger van de gemeente is gemandateerd om de agendapunten van de algemene vergadering van Havicrem op 21 december 2022 goed te keuren.

 

Artikel 5:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen.

 

Artikel 6:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Havicrem

Digitaal

Vertegenwoordigers gemeente

Digitaal

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2022
Overzicht punten

 

Intradura - Buitengewone Algemene Vergadering op 14 december 2022. Goedkeuring agenda en aanduiding vertegenwoordigers.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                     Wettelijke motivering:

Artikelen 40 en 41 van het Decreet Lokaal Bestuur dat de bevoegdheden van de gemeenteraad bepaalt.

 

Artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke vergadering.

 

                     Feitelijke motivering:

De gemeente is aangesloten bij Intradura die werd opgericht op 27 april 2017;

 

Intradura is een intergemeentelijke opdrachthoudende vereniging die wordt beheerst door het Decreet Lokaal Bestuur;

 

De oproepingsbrief van 17 oktober 2022 en 27 oktober 2022 tot de Buitengewone Algemene Vergadering van Intradura van 14 december 2022 met volgende agendapunten:

1. Notulen van de gewone algemene vergadering van 22 juni 2022: goedkeuring

2. De te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie + begroting 2023 (art. 40):    goedkeuring

3.  De opdrachthoudende vereniging Intradura treedt als C-vennoot toe tot IVBO in het kader van de mogelijke uitvoering van de verwerking van rest- en grofvuil van de nog te bepalen hoeveelheid en prijs: goedkeuring

4. Varia

 

Het besluit van de gemeenteraad van 27 mei 2020, waarbij mevrouw Linda Boon, raadslid, werd aangeduid als vertegenwoordiger en de heer Marc Beling, raadslid, als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Intradura.

 

                     Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met 16 ja-stemmen (Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Jos Savenberg, Bruno Lerminiaux, Sonia Van Wanseele, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Ingrid Verschueren, Marc Beling, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem en Linda Boon), 10 onthoudingen (Christelle Mayné, Jan Steyaert, Klaas Slootmans, Perrine Marchal, Eva Fonteyn, Kris De Greef, Ahmed Alaoui Mhammedi, Emmanuel Donge, Maxime Timmerman en Martine Hupin).

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist mevrouw Linda Boon, raadslid, wonende Singel 8 te 1650 Beersel aan te duiden als vertegenwoordiger van de gemeente voor de Buitengewone Algemene Vergadering van Intradura dd. 14 december 2022.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist de heer Marc Beling, raadslid, wonende Molenbeekstraat 26/0202 te

1653 Dworp aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente voor de Buitengewone Algemene Vergadering van Intradura dd. 14 december 2022.

 

Artikel 3:

De agendapunten van de Buitengewone Algemene Vergadering van Intradura dd. 14 december 2022 worden goedgekeurd.

 

Artikel 4:

De vertegenwoordiger van de gemeente is gemandateerd om de agendapunten van de Buitengewone Algemene Vergadering van Intradura dd. 14 december 2022 goed te keuren.

 

Artikel 5:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen.

 

Artikel 6:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Vertegenwoordigers van de gemeente

Digitaal

Intradura

Digitaal

 

 

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2022
Overzicht punten

 

Aanstelling van gewestelijke vaststellers gemeentelijke administratieve sancties.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                     Wettelijke motivering:

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 meer bepaald artikel 40 en 41;

 

De wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties; en meer in het bijzonder artikel 21 § 1, 2°;

 

Het KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de minimumvoorwaarden inzake selectie, aanwerving, opleiding en bevoegdheid van de ambtenaren en personeelsleden die bevoegd zijn tot vaststelling van inbreuken die aanleiding kunnen geven tot de oplegging van een gemeentelijke administratieve sanctie;

 

                     Feitelijke motivering:

De Vlaamse Overheid ondersteunt de lokale besturen in de handhaving op zwerfvuil. Hiervoor zullen gedurende 3 jaar (vanaf midden 2021 tot midden 2024) 30 handhavers bij de OVAM tewerkgesteld worden die zich uitsluitend zullen bezig houden met het controleren op zwerfvuil.

 

De handhavers zwerfvuil zullen werken als GAS-vaststellers in samenwerking met de lokale besturen en op basis van de bepalingen over zwerfvuil in de lokale politiereglementen.

 

In samenspraak met OVAM en haar beschikbaarheid kan de gemeente gratis beroep doen op een deel of geheel van het team voor een handhavingsactie inzake zwerfvuil op ons grondgebied.

 

De handhavers zwerfvuil van de OVAM focussen zich op het betrappen op heterdaad van veroorzakers van zwerfvuil. Voorbeelden hiervan zijn sigarettenpeuken, kauwgom, etensresten, blikjes, flesjes, snoepverpakkingen, mondmaskers, zakdoekjes, hondenpoepzakjes, kleine zakjes met afval (incl. controle op bijhebben hondenpoepzakjes),...Dit gebeurt via patrouilles op het terrein (steeds per 2). Eventueel ook 's avonds en in het weekend.

 

Het besluit van de gemeenteraad van 16/12/2020 tot vaststelling van het gemeentelijk reglement betreffende de gemeentelijke administratieve sancties;

 

De principiële goedkeuring van het schepencollege van 30/03/2020 om als lokaal bestuur beroep te doen op de handhavers zwerfvuil van OVAM.

 

De handhavers zwerfvuil werken als GAS-vaststellers op basis van de bepalingen over zwerfvuil in de algemene politieverordening. Deze gewestelijke vaststellende ambtenaren dienen (conform de GAS wetgeving) door de gemeenteraad aangesteld worden als GAS-vaststeller.

 

Gert Holderbeke, Selene Bens, Wim Cox, Frederick Junior Walumona, Yolanda Hauwaert, Christian Dokens, Christophe Roberti, Nemo Brailly, Dideke Devos en David Jordens volgden de opleiding Gemeentelijke Administratieve Sancties.

 

Met het oog op de sanctionering via een gemeentelijke administratieve sanctie van overtredingen op de bepalingen van gemeentelijke reglementering, dient de gemeenteraad bovenstaande personen aan te stellen als 'vaststellend ambtenaar'.

 

De geheime stemming geeft volgende uitslag: 24 ja-stemmen bij 0 neen-stemmen en 2 onthoudingen.

 

                     Financiering

De uitgaven/inkomsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

De geheime stemming geeft volgende uitslag: 24 ja-stemmen; 2 onthoudingen;

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om als lokaal bestuur gratis beroep te doen op de handhavers zwerfvuil van OVAM.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist Gert Holderbeke, Selene Bens, Wim Cox, Frederick Junior Walumona, Yolanda Hauwaert, Christian Dokens, Christophe Roberti, Nemo Brailly, Dideke Devos en David Jordens aan te stellen voor een periode van maximum 3 jaar als gewestelijk vaststeller voor de gemeentelijke administratieve sancties voor de gemeente Beersel voor de vaststelling van overtredingen op volgende artikels:

 

 Art. 2.1.1  Algemeen

Het is verboden de openbare plaats of ieder voorwerp op de openbare plaats te bevuilen op gelijk welke manier, door eigen toedoen of door toedoen van de personen, dieren of zaken waarop men toezicht of waarover men zeggenschap heeft.

 

 Art. 2.1.4 Wildplassen, achterlaten van uitwerpselen

Het is verboden op de openbare plaats en de voor het publiek toegankelijke plaats te urineren of uitwerpselen achter te laten, elders dan in de daartoe bestemde plaatsen.

 

 Art. 2.4.2 Zwerfvuil

Het is verboden te sluikstorten. De kosten voor het opruimen van sluikstorten worden aan de overtreder aangerekend.

§1. Het is verboden om het even welke afvalstoffen te gooien of achter te laten:

        op volgens deze verordening niet-reglementaire plaatsen

        en/of op volgens deze verordening niet-reglementaire tijdstippen

        en/of in volgens deze verordening niet-reglementaire recipiënten

 

  Art. 5.2  Honden

De begeleiders van honden zijn verplicht:

  1. te beletten dat hun hond de parken en plantsoenen (indien toegelaten), de recreatiecentra, andere voor publiek toegankelijke plaatsen, alsmede de voet- en de fietspaden, de rijbanen, de wandelpaden en de bermen bevuilt;
  2. in het bezit te zijn van voldoende zakjes voor het opruimen van de hondenpoep;
  3. op de openbare plaats, de uitwerpselen van hun hond onmiddellijk te verwijderen;
  4. de hond gebruik te laten maken van de aanwezige hondentoiletten volgens de aangegeven richtlijnen.

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Desbetreffende gemeentelijke diensten

Afschrift besluit

OVAM

Afschrift besluit

PZ Zennevallei

Afschrift besluit

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2022
Overzicht punten

 

Inschrijvingsbeleid onderwijs - Overeenkomst voor

regionaal aanmeldingssysteem secundair - inschrijvingen voor schooljaar '23-'24 - Goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                     Wettelijke motivering:

Decreet betreffende het flankerend onderwijsbeleid op lokaal niveau van 30 november 2007 en latere wijzigingen.

 

                     Feitelijke motivering:

Het LOP (Lokaal Overleg Platform) secundair onderwijs waar alle secundaire scholen van Halle en Beersel in vertegenwoordigd zijn, heeft beslist om met Katholieke Scholengemeenschap Leuven te werken voor de aanmeldingen en inschrijvingen van het schooljaar 2023-2024.

 

Het akkoord van de algemene vergadering van het LOP van 18 oktober 2022 met de uitgewerkte aanmeldingsprocedure.

 

De Gemeente Beersel wordt in de overeenkomst (zie bijlage) genoemd als 'betaler' van het systeem. Ook voor de aanmeldingen in het basisonderwijs is de gemeente al jarenlang de betaler van de software.

Dit kadert in de regierol die de stad heeft inzake flankerend onderwijsbeleid.

 

                     Financiering

De uitgaven/inkomsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

De kostprijs bedraagt  10 euro per  leerling ingeschreven in het eerste jaar op 1 februari 2021.

Vlaanderen zal voor de aanmeldingen van schooljaar 2023-2024 een subsidie ter beschikking stellen, deze zal rechtstreeks aangevraagd worden door KS Leuven en in mindering gebracht worden op de factuur.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de overeenkomst goed met KS Leuven voor het regionaal aanmeldingssysteem secundair voor de inschrijvingen van het eerste jaar in het schooljaar 2023-2024.

 

Artikel 2:

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:

 

Financieel meerjarenplan

2020-2025

 

Budgetjaar

2023

 

Bedrag uitgave/ontvangst inclusief BTW:

ongeveer 1500 euro

 

Volgnr. MJP

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

Beleidsitem

MJP001238

AC000164

6140060

06

0889

 

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

KS Leuven

overeenkomst

Lop HAlle-Beersel t.a.v. Greet Marcelis

besluit gemeenteraad en overeenkomst

Sint-Victor Alsemberg

overeenkomst en besluit

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Reglement Schenking van Beerselbon als tombola of prijs bij evenementen georganiseerd door Beerselse verenigingen. Goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                     Wettelijke motivering:

Artikel 40 en 41 van het Decreet dd. 22.12.2017 over het lokaal bestuur, en diens latere wijzigingen

 

                     Feitelijke motivering:

Het beleid van de gemeente Beersel ter ondersteuning van de lokale handelaars.

 

De gemeente Beersel wil de zichtbaarheid en verspreiding van de Beerselbon onder de bevolking vergroten door aan erkende Beerselse verenigingen een Beerselbon te schenken als prijs of tombola wanneer deze een evenement organiseren.

 

                     Financiering

De ontvangsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist het initiatief en het bijhorende reglement goed te keuren om de erkende Beerselse verenigingen de mogelijkheid te bieden een Beerselbon als prijs of tombola bij een door hen georganiseerd evenement aan te vragen.

 

Artikel 2: inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op 01/01/2023.

 

Artikel 3: communicatie en bestuurlijk toezicht

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

de erkende verenigingen

Email

Dienst Financiën

afschrift besluit

Dienst Communicatie

website

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2022
Punt bijlagen/links Reglement sponsoring evenmenten 2023.docx Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein. Periode 2023-2024-2025. Goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                     Wettelijke motivering:

Artikel 173 van de Grondwet.

 

Artikel 40 en 41 van het decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

                     Feitelijke motivering:

De gemeente en de burgers worden voortdurend geconfronteerd met de plaatsing van en/of onderhoud aan verschillende nutsvoorzieningen op het gemeentelijk grondgebied.

 

Deze nutsvoorzieningen vergen werkzaamheden langs de gemeentelijke wegen en hebben aldus een impact op het openbaar domein.

 

De goedkeuring door de gemeente van de Code voor Infrastructuur- en Nutswerken langs gemeentewegen die tot doel heeft een snelle en vlotte uitvoering van de werken te bevorderen, teneinde de hinder en de duur van de werken tot een minimum te herleiden.

 

Deze Code werd opgemaakt door een overlegplatform bestaande uit een delegatie van nutsbedrijven en een delegatie van de gemeenten.

 

Op het vlak van het onderhoud en de herstellingen moeten er ook geregeld dringende werken worden uitgevoerd die verband houden met de continuïteit van de dienstverlening en dat er daarnaast een aantal werken zijn zoals aansluitingswerken, herstellingen en andere kleine onderhoudswerken die omzeggens constant een impact hebben op het openbaar domein.

 

Sedert verschillende jaren kunnen de gemeenten een retributie aanrekenen op het gebruik van het gemeentelijk openbaar domein naar aanleiding van werken aan de nutsvoorzieningen  langs gemeentewegen.

 

Het typereglement is universeel en toepasbaar op alle maatschappijen die werken op gemeentelijk domein uitvoeren. De effectieve uitwerking (betaling) is afhankelijk van het feit of deze maatschappijen op basis van statuten, decretale of wettelijke bepalingen al dan niet vrijgesteld zijn van heffingen door de gemeenten.

 

Het huidige retributiereglement dat in zitting van de gemeenteraad van 18 december 2019 goedgekeurd werd vervalt per 31 december 2022.

 

Het retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen openbaar domein periode 2023, 2024 en 2025 dient goedgekeurd te worden.

 

                     Financiering

De ontvangsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met 21 ja-stemmen (Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Jos Savenberg, Bruno Lerminiaux, Sonia Van Wanseele, Christelle Mayné, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Ingrid Verschueren, Klaas Slootmans, Marc Beling, Perrine Marchal, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem, Emmanuel Donge, Linda Boon en Martine Hupin), 4 nee-stemmen (Jan Steyaert, Eva Fonteyn, Kris De Greef en Ahmed Alaoui Mhammedi), 1 onthouding (Maxime Timmerman).

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen elektriciteit en gas op gemeentelijk openbaar domein goed namelijk:

 

Artikel 1: Algemeen

Er wordt aan de eigenaar van elke nutsvoorziening een retributie aangerekend op de gemeentelijke dienstverlening en het gebruik van het gemeentelijk openbaar domein naar aanleiding van werken aan permanente nutsvoorzieningen op het gemeentelijk openbaar domein, in uitvoering en met toepassing van de Code voor Infrastructuur- en Nutswerken langs gemeentewegen.

 

Permanente nutsvoorzieningen omvatten:

-alle installaties (zoals kabels, leidingen, buizen, …), inclusief hun aanhorigheden (zoals kabel-, verdeel-, aansluit-, e.a. kasten, palen, masten, toezichts-, verbindings-, e.a. putten …) dienstig voor het transport van elektriciteit, gas, gasachtige producten, stoom, drink-, hemel- en afvalwater, warm water, brandstof,

-telecommunicatie,

-radiodistributie en kabeltelevisie,

-de transmissie van enigerlei data, ongeacht of een privé-gebruiker al dan niet op die installaties kan aangesloten worden,

-alle trein- en tramsporen die zich bevinden op de openbare weg. Deze worden eveneens aanzien als nutsvoorzieningen.

 

De retributie is niet verschuldigd indien de werken worden uitgevoerd samen met of onmiddellijk voorafgaand aan wegen- of rioleringswerken uitgevoerd door de gemeente of indien het werken zijn die uitgevoerd worden op verzoek van de gemeente.

 

Deze retributie sluit elke andere heffing, semi-heffing, of waarborgstelling in het kader van werken aan permanente nutsvoorzieningen door de gemeente uit zowel in hoofde van de distributiebeheerder als van haar werkmaatschappij en ongeacht of voorgenoemden deze werken uitvoeren in eigen naam, dan wel laten uitvoeren door derden in naam en voor rekening van de distributienetbeheerder of de werkmaatschappij.

 

Onderhavig retributiereglement gaat in vanaf 1 januari 2023 voor een termijn eindigend op 31 december 2025.

 

Artikel 2: Retributie naar aanleiding van sleufwerken

De retributie naar aanleiding van sleufwerken is verschuldigd per dag en per meter openliggende sleuflengte voor alle sleufwerken. Zij bedraagt per meter sleuflengte voor werken in rijwegen 10,24 euro, voor werken in voetpaden 7,88 euro en voor werken in aardewegen 4,73  euro.

Op deze basisbedragen wordt een indexatie toegepast, naar analogie met de door de VREG goedgekeurde niet-periodieke tarieven, zoals jaarlijks gepubliceerd in augustus.

Indexatie gebeurt aan het begin van een nieuwe cyclus van 3 jaar.

 

Een begonnen dag geldt voor een volledige dag.

 

Artikel 3: Retributie voor dringende werken, aansluitingswerken, herstellingen en kleine onderhoudswerken en ter compensatie van diverse heffingen en belastingen

Voor de hinder veroorzaakt door de dringende werken, aansluitingswerken, herstellingen en kleine onderhoudswerken met een sleufoppervlakte van maximum 3 m², wordt per kalenderjaar een retributie geheven van 1,00 euro per op het grondgebied van de gemeente aanwezig aansluitingspunt.

 

Ter compensatie van diverse heffingen en belastingen in hoofde van zowel de distributienetbeheerder als zijn werkmaatschappij wordt een retributie voorzien van 0,50 euro per aanwezig aansluitingspunt op het grondgebied van de gemeente.

Op deze basisbedragen wordt een indexatie toegepast, naar analogie met de door de VREG goedgekeurde niet-periodieke tarieven, zoals jaarlijks gepubliceerd in augustus.

 

Deze retributies zijn verschuldigd vóór het einde van ieder jaar. In dit kader doet iedere nutsmaatschappij vóór 15 december van ieder jaar opgave van het aantal aansluitingspunten op het grondgebied van de gemeente.

 

Artikel 4: Inning

De retributie dient te worden betaald binnen de 30 kalenderdagen na toezending van de facturen.

 

Artikel 5: Toezicht

Deze beslissing wordt aan de hogere overheid toegezonden voor toepassing van het algemeen toezicht.

 

Artikel 2:

Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2023 en eindigt op 31 december 2025.

 

Artikel 3:

Deze verordening wordt overgemaakt aan de toezichthoudende overheid en gepubliceerd op de website van Beersel conform de vigerende regelgeving.

 

Artikel 4:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

De burger

website

De financiële dienst

besluit

De toezichthoudende overheid

besluit

Nutsmaatschappijen

brief + besluit

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2022
Punt bijlagen/links Retributie op werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Herziening van het raadsbesluit van 18 december 2019 houdende de vaststelling van het tariefreglement voor gebruik van materiële dienstverlening

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                     Wettelijke motivering:

Het Cultuurpactdecreet van 28 januari 1974;

Artikel 2, 40, 41, 252, 286 t.e.m. 288 en 326 t.e.m. 335 van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

                     Feitelijke motivering:

Het raadsbesluit van 18 december 2019 houdende de vaststelling van het tariefreglement voor het materiële dienstverlening;

Bij het organiseren van activiteiten en evenementen door sport-, jeugd- en socio culturele verenigingen hebben zij vaak nood aan divers materiaal;

Aangezien de privé-sector er meestal niet in slaagt om op een afdoende wijze dit materiaal te voorzien, is er hier een taak weggelegd voor de gemeente;

De gemeente beschikt over dergelijk materiaal en bijgevolg kan zij dit ook op een objectieve en rationele manier ter beschikking stellen van de bevolking, rekening houdend met het non-discriminatieprincipe opgenomen in het cultuurpact;

Het is verantwoord om voor dit gebruik van technisch materiaal een redelijke prijs aan te rekenen.

De erkenningsreglementen voor de Beerselse verenigingen;

Het is wenselijk de tariefreglementen voor materiaalverhuur aan te passen aan de nieuwe werkwijze via de online module zaalverhuur en aanpassingen door te voeren inzake algemene formuleringen;

De tarieven werden de laatste jaren niet meer aangepast. Het is billijk dat de tarieven worden afgestemd op de consumptieindex gelet op de huidige economische situatie en de inflatie;

Het gunstig advies van de werkgroep subsidiëring d.d. 24 oktober 2022.

 

                     Financiering

De inkomsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met 16 ja-stemmen (Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Jos Savenberg, Bruno Lerminiaux, Sonia Van Wanseele, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Ingrid Verschueren, Marc Beling, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem en Linda Boon), 5 nee-stemmen (Jan Steyaert, Klaas Slootmans, Eva Fonteyn, Kris De Greef en Ahmed Alaoui Mhammedi), 5 onthoudingen (Christelle Mayné, Perrine Marchal, Emmanuel Donge, Maxime Timmerman en Martine Hupin).

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist het raadsbesluit d.d. 18 december 2019, houdende het tariefreglement voor materiële dienstverlening als volgt te herzien:

I. ALGEMENE BEPALINGEN

 

Artikel 1:

Het ter beschikking stellen van materialen en diensten voor sport, cultuur en jeugd wordt door de gemeente geregeld als een openbare dienst.

De betrokken goederen behoren tot het openbare domein.

Onderhavig reglement bepaalt de tarieven en de voorwaarden waaraan die materialen ter beschikking worden gesteld evenals de personen en groeperingen die daarvoor in aanmerking kunnen komen.

 

Artikel 2:

Alle in dit besluit opgenomen tarieven zijn niet van toepassing voor activiteiten georganiseerd door de gemeente, haar adviesraden en comités, in overleg met of op voorstel van het College van Burgemeester en Schepenen, met uitzondering echter voor wat betreft het gebruik van de kadertent (zie artikel 16).

 

Artikel 3:

De aanvragen om gebruik te maken van materiële dienstverlening moeten ingediend worden via de online module van Ticketgang https://beersel.zaalreservatie.be/ en dit minstens 2 en maximum 12 maanden voor de datum van de geplande activiteit.

 

II. MATERIËLE DIENSTEN

 

1. Uitleendienst

1.1. Overzicht materialen

Artikel 4:

De volgende materiële diensten kunnen, zo beschikbaar, aan de gebruikers uitgeleend worden:

a) tafels en stoelen;

b) receptietafels;

c) nadarafsluitingen;

d) herasafsluitingen;

e) tentoonstellingspanelen;

f) podium;

g) tafelgerei;

h) waterkaraffen

i) stemhokjes en stembussen

 

1.2. De gebruikerscategorieën

Artikel 5:

Uitsluitend volgende personen, verenigingen en vennootschappen mogen gebruik maken van de materiële dienstverlening:

 

Categorie A:

Alle handelsvennootschappen, onderwijsinstellingen van buiten de gemeente, verenigingen die niet onder B of C vallen;

 

Categorie B:

-Politieke partijen met zetel in Beersel voor een lokale activiteit;

-Ondernemingen uit Beersel

-Inwoners van de gemeente Beersel kunnen, enkel voor gebruik in gemeentelijke

lokalen, gebruik maken van de dienstverlening zoals bepaald in artikel 3 en 4;

 

Categorie C:

-Verenigingen met zetel in Beersel erkend conform de Beerselse erkenningsreglementen met uitzondering van organisaties met professionele werking;

-Secundaire onderwijsinstellingen en DKO met zetel in Beersel

-Kinderopvang, kinderkribbe e.a. organisaties met overeenkomst met gemeente Beersel

-Inwoners van de gemeente Beersel kunnen bij het inrichten van wijkfeesten, aangemeld

als Buurtcultuur, gebruik maken van de dienstverlening zoals bepaald in artikel 3 en 4;

 

Uitzonderingen:

§1. Voor basisscholen geldt er vrijstelling van gebruiksvergoeding.

§2. Op voorstel van het schepencollege kunnen activiteiten met promotioneel karakter voor de gemeente Beersel, vrijstelling van gebruiksvergoeding krijgen.

§3. Bij het gratis ter beschikking stellen van materiaal is het gratis zijn van een activiteit een

basisvoorwaarde. Voor adviesraden die betalende activiteiten met winstoogmerk

inrichten wordt gunsttarief C toegepast.

§4. Voor jaarmarktcomités geldt vrijstelling van gebruiksvergoeding tijdens de jaarmarkt.

§5. Andere organisatoren van festiviteiten op het grondgebied van Beersel kunnen nadars,

 die noodzakelijk zijn om de veiligheid te waarborgen, huren.

§6. De mogelijkheid bestaat dit materiaal tevens uit te lenen aan andere gemeenten of

 verenigingen van andere gemeenten zo het hier een wederdienst betreft voor

 verkregen diensten van deze laatsten.

 

Opmerking: Activiteiten met een openbaar karakter, d.w.z. toegankelijk zijn voor het publiek, moeten Nederlandstalig zijn. Uitsluitend het Nederlands wordt gebruikt in de interne en externe communicatie rond de activiteit naar leden, publiek, pers. Enkel het Nederlands wordt als voertaal gebruikt tijdens de activiteiten.

Gemotiveerde afwijkingen bvb. in het kader van internationale congressen, wedstrijden, e.d., worden exclusief behandeld door het schepencollege.

 

1.3. De tarieven

Artikel 6:

De tarieven zullen jaarlijks (vanaf de eerste verjaardag van het reglement) per 1 januari geïndexeerd (consumptieprijsindex) worden volgens de formule

 

Basisvergoeding x index maand augustus van het jaar voorafgaand aan de indexatie

                                               index van augustus 2022

 

Ingeval van een negatieve index wordt de laatst geldende prijs aangerekend.

 

 

categorie A: Basistarief

categorie B: Gunsttarief 1/3

categorie C: Gunsttarief 1/5

 

Basistarief (A):

a) Uitlenen van tafels – receptietafels: € 9,25 per stuk;

b) Uitlenen van stoelen: € 3,08 per stuk;

c) Uitlenen van tentoonstellingspanelen: € 9,25 per paneel;

d) Uitlenen van podium

Aluminium podium: € 36,99 per element;

Houten podium: € 36,99 per element;

e) Uitlenen van nadarafsluitingen: € 9,25 per element;

f) Uitlenen herasafsluitingen: € 9,25 per element;

Opmerking : De nadar- en herasafsluitingen die uit veiligheidsoverwegingen en/of overeenkomstig de reglementen van de wielerfederaties dienen geplaatst, worden gratis ter beschikking gesteld door het gemeentebestuur;

g) Uitlenen van tafelgerei (borden, kopjes, bestek, glazen en dgl.): uitsluitend voor gebruik in de gemeentelijke zalen opgenomen in de tarieven.

 Per werkdag of weekend (vanaf vrijdag), met minimum van het aantal stuks per kist:

 € 0,62 per stuk;

h) Uitlenen van waterkaraffen (kraantjeswater): gratis

i) Uitlenen van stemhokjes en stembussen

Belgische of internationale bedrijven met een vestigingsadres in Beersel kunnen, enkel voor hun sociale verkiezingen, gebruik maken van stemhokjes en stembussen van de gemeente: € 12,33 euro per stuk.

 

 

Huurders uit categorie A en B betalen een waarborg van € 250,00.

Bij gebrekkig onderhoud: € 123,31 inhouding op waarborg.

 

Artikel 7:

Het vervoeren van tafels, receptietafels, stoelen, tentoonstellingspanelen, podium, nadarafsluitingen en herasafsluitingen gebeurt steeds door de gemeentediensten. Hiervoor wordt een forfait geteld van € 61,66 . Indien tafelgerei of stemhokjes en stembussen moeten geleverd worden, dan wordt hiervoor eveneens het forfait van € 61,66 aangerekend.

Vervoer buiten de gemeente: forfait + € 1,23 per kilometer (vanaf loods Huizingen).

 

1.4. Betalingswijze van de gebruiksvergoeding

Artikel 8:

Alle gebruikerscategorieën zoals hierboven vermeld dienen minstens veertien dagen voor de geplande activiteit de gebruiksvergoeding te betalen door overschrijving op de rekening van de gemeente Beersel.

 

Artikel 9:

De borgsom van € 250,00, geldend voor categorie A en B, dient veertien dagen voor de activiteit gestort te worden op de rekening van de gemeente.

Deze borgsom zal uiterlijk 6 weken na de activiteit teruggestort worden mits afhouding van de kosten van de aangerichte schade.

 

1.5. Bijkomende voorwaarden

Artikel 10:

De uitleentermijn van dit materiaal bedraagt maximaal 3 opeenvolgende dagen.

 

Artikel 11:

Het transport van tafels en stoelen kan niet afzonderlijk aangerekend worden indien deze benodigdheden als normale voorzieningen worden beschouwd in een feestzaal van de gemeente.

 

Artikel 12:

Indien de huurder de huurovereenkomst verbreekt vóór de 14de dag vóór de activiteit, blijft de helft van de huurprijs eigendom van de gemeente ten titel van schadeloosstelling. Indien de huurder de huurovereenkomst verbreekt tijdens de laatste 14 dagen vóór de activiteit, blijft de hele huurprijs eigendom van de gemeente ten titel van schadeloosstelling.

 

Artikel 13:

Elke onderverhuring of in huur nemen van materiaal voor een andere gebruiker dan de aanvrager vermeld in de aanvraag, is verboden.

 

Artikel 14:

Wie artikel 13 overtreedt, zal voor 5 jaar uitgesloten worden van iedere reservering en het College van Burgemeester en Schepenen zal de schadeloosstelling bepalen.

 

2. Aluminium kadertent

 

2.1. Technische bepalingen

Artikel 15:

De technische specificaties van de kadertent kunnen als volgt worden omschreven:

- lengte : 30 meter

- breedte : 10 meter

- hoogte : 2,40 meter (dakgoot) en 4,40 meter (nok)

- profiel : aluminium kader

- zeil : geplastificeerd polyester onbrandbaar doek

- opening : systeem met ringen en lussen aan alle zijkanten

- vloer : houten panelen

- nooddeur(en)

 

 

2.2. Gebruikerscategorieën

Artikel 16:

De kadertent wordt op initiatief van het Schepencollege kosteloos geplaatst op gemeentelijke activiteiten (jaarmarkten, jumelagefeesten, Kasteelfeesten, …).

 

Daarnaast kunnen volgende gebruikerscategorieën, mits betaling van de huurprijs, één weekend per jaar gebruik maken van de kadertent:

 

a) Organisators van wijkfeesten en kermissen erkend door het Schepencollege;

b) Gemeentelijke adviesraden van Beersel;

c) Erkende Beerselse verenigingen met zetel in Beersel met uitzondering van

 deskundigen en van de instellingen met professionele werking.

 

Artikel 17:

Met andere gemeenten en de Provincie Vlaams-Brabant kan het Schepencollege akkoorden sluiten tot het wederzijds gebruiken aan dezelfde voorwaarden van mekaars kadertent.

 

2.3. De tarieven

Artikel 18:

De huurprijs van de aluminium kadertent bedraagt € 1.048,14 inclusief vloer, basisverlichting van 6 verlichtingsarmaturen, nooddeur(en), noodverlichting, pictogrammen, 1 brandblusser schuim en 1 brandblusser CO2.

 

Artikel 19:

De gebruiker is verplicht een verzekering van 7 dagen “alle risico’s” af te sluiten gedurende de uitleenperiode. Hiertoe kan de aanvrager:

- intekenen op de gemeentelijke polis :  € 248,00 (exclusief vloer)

      € 250,00 (inclusief vloer)

- een verzekering afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij naar keuze op

 voorwaarde dat de waarborgen minstens gelijk zijn aan deze van de gemeentelijke

 polis; Het contract dient te worden voorgelegd bij levering van de kadertent.

 

2.4. Betalingswijze van de gebruiksvergoeding

Artikel 20:

Alle gebruikerscategorieën zoals hierboven vermeld dienen minstens één maand voor de geplande activiteit de gebruikersvergoeding te betalen door overschrijving op de rekening van de gemeente Beersel.

In uitzonderlijke omstandigheden kan het Schepencollege de aanvrager toestemming verlenen om de gebruiksvergoeding binnen een termijn van 2 weken na de geplande activiteit te betalen.

 

Artikel 21:

De borgsom van € 600,00 dient één maand voor de activiteit gestort te worden op de rekening van de gemeente.

De borgsom zal uiterlijk 6 weken na de activiteit teruggestort worden mits afhouding van de kosten van de aangerichte schade.

 

2.5. Bijkomende voorwaarden

Artikel 22:

Indien de huurder de huurovereenkomst verbreekt vóór de 14de dag vóór de activiteit, blijft de helft van de huurprijs eigendom van de gemeente ten titel van schadeloosstelling.

 

Indien de huurder de huurovereenkomst verbreekt tijdens de laatste 14 dagen vóór de activiteit, blijft de hele huurprijs eigendom van de gemeente ten titel van schadeloosstelling.

 

 

 

Artikel 23:

Elke onderverhuring of in huur nemen van de tent voor een andere gebruiker dan de aanvrager vermeld in de aanvraag, is verboden.

 

Artikel 24:

Wie artikel 24 overtreedt zal voor 5 jaar uitgesloten worden van iedere reservering en het College van Burgemeester en Schepenen zal de schadeloosstelling bepalen.

 

Artikel 25:

De kadertent kan enkel gehuurd worden voor activiteiten die plaatsvinden op het grondgebied van de gemeente Beersel met uitzondering van artikel 17.

 

Artikel 26:

De kadertent wordt niet verhuurd in de maanden januari, februari, juli, augustus en december.

 

Artikel 27:

Het opstellen en afbreken van de kadertent gebeurt steeds op een werkdag tijdens de diensturen.

De aanvrager stelt 2 personen ter beschikking die de personeelsleden van de gemeente helpen bij het in- en uitladen van de plankenvloer van de kadertent.

 

Bij regenweer helpen voornoemde personen tevens met het ophangen van de zeilen in de gemeentelijke loods zodat deze kunnen drogen alvorens op te bergen.

De namen van de aangestelde personen dienen vermeld te worden op het aanvraagformulier.

Indien de voorwaarden van onderhavig artikel bij het opstellen van de kadertent niet worden nageleefd, dan zal de kadertent niet worden opgesteld. Indien de voorwaarden van dit artikel bij het afbreken van de kadertent niet worden nageleefd, dan blijft de waarborgsom eigendom van de gemeente ten titel van schadeloosstelling én wordt de vereniging voor het volgende kalenderjaar uitgesloten voor reservering van de kadertent.

 

III. SANCTIES

 

Artikel 28:

Voor alle aangerichte schade of indien de waarborgsom niet volstaat om de kosten ten laste van de aanvrager/huurder te dekken zal het College alle rechtsmiddelen aanwenden om de nog verschuldigde sommen in te vorderen.

 

Artikel 29:

Wordt bedrieglijk verzwegen schade vastgesteld na de activiteit aan het materiaal of kadertent, dan zal de aanvrager gedurende 5 jaar uitgesloten worden van elke reservering.

 

IV. SLOTBEPALINGEN

 

Artikel 30:

De tarieven en voorwaarden zoals bepaald in dit reglement treden in werking op 1 januari 2023. De tarieven kunnen ten allen tijde herzien worden door een beslissing van de gemeenteraad. Bij tariefwijziging krijgt de gebruiker de mogelijkheid om kosteloos te annuleren.

 

Artikel 31:

In geval van overmacht kan de gemeente deze overeenkomst zonder enige vorm van schadevergoeding opzeggen.

 

Artikel 2:

De gemeenteraadsbeslissing d.d. 18 december 2019 wordt op 1 januari 2023 opgeheven door huidige beslissing.

 

Artikel 3:

Dit reglement wordt door de burgemeester bekendgemaakt op de gemeentelijke website, met vermelding van zowel de datum waarop het werd aangenomen als de datum waarop het op de webtoepassing bekendgemaakt werd. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking van het reglement op de webtoepassing van de gemeente.

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Goedkeuring tariefreglement vrijetijdsinfrastructuur

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                     Wettelijke motivering:

Het Cultuurpactdecreet van 28 januari 1974;

Artikel 2, 40, 41, 252, 286 t.e.m. 288 en 326 t.e.m. 335 van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

Het besluit van 17 februari 2012 van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen (het VLAREMA genoemd) en latere wijzigingen.

 

                     Feitelijke motivering:

Raadsbesluit d.d. 26 januari 2022, houdende het tariefreglement voor gebruik van de gemeentelijk feestzaal Beersel;

Raadsbesluit d.d. 26 januari 2022, houdende het tariefreglement voor gebruik van de gemeentelijke infrastructuur voor sociaal-cultureel gebruik;

Raadsbesluit d.d. 18 december 2019, houdende het tariefreglement voor gebruik van de gemeenschapslokalen in Dworp;

Raadsbesluit d.d. 18 december 2019, houdende het tariefreglement voor gebruik van de Moesjebaaz;

Raadsbesluit d.d. 18 december 2019, houdende het tariefreglement voor gebruik van de jeugdinfrastructuur;

Het is wenselijk de bovenstaande tariefreglementen in één overkoepelend tariefreglement Vrijetijdsinfrastructuur onder te brengen;

De mogelijkheid bestaat dat voor de beoefening van sociaal-culturele activiteiten infrastructuur nodig is;

De privésector er meestal niet in slaagt om op een afdoende wijze in deze infrastructuur te voorzien en dat hier dus een taak is weggelegd voor de gemeente;

De gemeente over dergelijke infrastructuur beschikt, zij die ook op een objectieve en rationele manier moet ter beschikking stellen van de bevolking, rekening houdend met het niet-discriminatie-principe opgenomen in het cultuurpact;

Het verantwoord is voor het gebruik van de infrastructuur een redelijke prijs aan te rekenen;

Het verantwoord is hierbij een onderscheid te maken tussen bewoners van Beersel en van andere gemeenten, omdat deze laatsten niet (of in mindere mate) hebben bijgedragen tot de totstandkoming van de infrastructuur;

De algemene politieverordening met gemeentelijke administratieve sancties;

De erkenningsreglementen voor de Beerselse verenigingen;

Het is wenselijk de tariefreglementen voor zaalverhuur aan te passen aan de nieuwe werkwijze via de online module zaalverhuur en aanpassingen door te voeren inzake algemene formuleringen en voor sommige zalen dag- en uurtarieven i.p.v. jaar- en dagtarieven in te stellen;

De tarieven werden de laatste jaren niet meer aangepast. Het is billijk dat de tarieven worden afgestemd op de consumptieindex gelet op de huidige economische situatie en de inflatie;

Het gunstig advies van de werkgroep subsidiëring d.d. 24 oktober 2022.

 

                     Financiering

De inkomsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met 16 ja-stemmen (Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Jos Savenberg, Bruno Lerminiaux, Sonia Van Wanseele, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Ingrid Verschueren, Marc Beling, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem en Linda Boon), 5 nee-stemmen (Jan Steyaert, Klaas Slootmans, Eva Fonteyn, Kris De Greef en Ahmed Alaoui Mhammedi), 5 onthoudingen (Christelle Mayné, Perrine Marchal, Emmanuel Donge, Maxime Timmerman en Martine Hupin).

 

Artikel 1:

 

De gemeenteraad beslist het tariefreglementmet de vaststelling van de tarieven voor het gebruik van de gemeentelijke vrijetijdsinfrastructuur als volgt vast te stellen:

 

I. ALGEMENE BEPALINGEN.

 

Artikel 1:

Het ter beschikking stellen van infrastructuur voor vrije tijd wordt door de gemeente geregeld als een openbare dienst.

Onderhavig reglement bepaalt de modaliteiten, de tarieven en de voorwaarden waaraan de infrastructuur ter beschikking wordt gesteld evenals de personen en groeperingen die daarvoor in aanmerking kunnen komen.

 

Artikel 2:

Alle in dit besluit opgenomen tarieven zijn niet van toepassing voor activiteiten georganiseerd door de gemeente- en OCMW – diensten, adviesraden en comités, in overleg of op voorstel van het College van Burgemeester en Schepenen.

 

II. DE VRIJETIJDSINFRASTRUCTUUR.

 

Artikel 3:Lijst van de vrijetijdsinfrastructuur.

De vrijetijdsinfrastructuur omvat:

- te Beersel              - Gemeentelijke feestzaal (9.1.)

   - Moesjebaaz zaal (9.2.)

   - Moesjebaaz jeugdlokalen (9.3.)

- lokaal Kerkeveld (9.4.)

- te Dworp:             - turnzaal gemeenteschool (9.5.)

       - overdekte speelplaats gemeenteschool (9.5.)

   - gemeenschapslokalen (9.6.)

- te Huizingen:     - turnzaal lagere school (9.7.)

          - turnzaal kleuterschool (9.7.)

- te Lot:                    - Chalet (9.8.)

     - lokalen Kloosterstraat permanent gebruik (9.9.)

   - lokalen Kloosterstraat repetitief gebruik (9.10.)

 

Artikel 4: Aanvraagmodaliteiten

Bij het aanvragen tot gebruik van vrijetijdsinfrastructuur wordt een onderscheid gemaakt tussen:

- occasioneel gebruik

- repetitief gebruik

- permanent gebruik

 

Artikel 5:

Met occasioneel gebruik wordt bedoeld, het gebruik voor eenmalige activiteiten zonder repetitief karakter.

De aanvraag tot het occasioneel huren van een zaal wordt minstens 2 maanden vóór de activiteit online ingediend via TicketGang (https://beersel.zaalreservatie.be).

Huurders kunnen een optie aanvragen bij het College van Burgemeester en Schepenen per e-mail (zaalreservatieVT@beersel.be). Deze optie dient binnen de maand bevestigd te worden met een online aanvraag via TicketGang (https://beersel.zaalreservatie.be), anders komt zij te vervallen.

 

Voor activiteiten die plotseling of onverwacht worden georganiseerd (bv. koffietafel t.g.v. een begrafenis) kan een afwijking op de aanvraagtermijn worden toegestaan.

 

Artikel 6:

Met repetitief gebruik wordt bedoeld, het gebruik voor activiteiten die met regelmatige tussenposen op welbepaalde dagen worden georganiseerd.

 

Artikel 7:

Met permanent gebruik wordt bedoeld dat een bepaalde persoon of vereniging voor een bepaalde periode een exclusief gebruik bekomt van een bepaalde infrastructuur.

Een programmajaar loopt in principe van september tot augustus van het volgend jaar.

Voor repetitief of permanent gebruik moet de aanvraag schriftelijk (zaalreservatieVT@beersel.be) ingediend worden bij het schepencollege vóór 15 mei.

 

De beslissing van het schepencollege wordt aan de betrokkenen meegedeeld.

Bij verzuim van zulke aanvraag kan het schepencollege de toelating tot het verder gebruik van het lokaal intrekken.

 

Uitsluitend verenigingen met zetel in Beersel, erkend conform de Beerselse erkenningsreglementen, mogen repetitief of permanent gebruik maken van de vrijetijdsinfrastructuur.

 

Voor repetitief en permanent gebruik kunnen aanvullende activiteiten die niet in het vooraf overeengekomen programma zijn opgenomen, minstens 1 maand vooraf, aangevraagd worden via beersel.zaalreservatie.be

Indien het tarief voor deze aanvullende activiteiten niet is voorzien in dit reglement onder rubriek “Occasioneel gebruik”, dan wordt dit vastgesteld door het schepencollege a rato van € 0,21 per m² grondoppervlakte voor categorie C.

 

Indien verscheidene kandidaat-gebruikers éénzelfde infrastructuur op hetzelfde ogenblik wensen te gebruiken en zij onderling niet tot een regeling kunnen komen beslist het schepencollege soeverein over de toewijzing.

 

Uitzondering uitsluitend voor Beerselse erkende verenigingen en adviesraden:

De aanvraagtermijn voor het huren van bepaalde gemeentelijke zalen voor een vergadering zondermeer wordt teruggebracht tot 14 dagen vóór de activiteit. De aanvraag gebeurt online via TicketGang.

Het gebruik voor een vergadering is gratis. Volgende Beerselse vergaderzalen komen voor deze regeling in aanmerking:

Alsemberg: vergaderlokaal CC de Meent- mits vooraf beschikbaarheid te checken bij CC de Meent

Beersel: Feestzaal en Lokaal 1

Lot: Chalet

 

Artikel 8: Gebruikerscategorieën

Uitsluitend volgende personen, verenigingen of instellingen mogen gebruik maken van de vrijetijdsinfrastructuur tenzij anders bepaald in dit reglement. Naargelang de aanvrager en de aard van het gebruik worden volgende tarieven toegepast:

Categorie A :

Alle  handelsvennootschappen, onderwijsinstellingen van buiten de gemeente, verenigingen of privépersonen die niet onder B of C vallen.

 

Categorie B:

Fysieke personen uit Beersel, ondernemingen uit Beersel en politieke partijen met zetel in Beersel voor een lokale activiteit.

 

Categorie C:

-Verenigingen met zetel in Beersel erkend conform de Beerselse erkenningsreglementen met uitzondering van organisaties met professionele werking:

-Onderwijsinstellingen en DKO met zetel in Beersel.

-Kinderopvang, kinderkribbe, e.a. organisaties met overeenkomst met gemeente Beersel.

 

Uitzonderingen

Mits toestemming van het schepencollege geldt er vrijstelling van gebruiksvergoeding voor:

1. strikt pedagogische activiteiten georganiseerd door basisscholen uit de gemeente Beersel of door onderwijsdiensten waarvan deze scholen gebruik maken

2. het gebruik van de eigen schoolinfrastructuur, ook door de ouderverenigingen.

3. het Rode Kruis voor Bloedgiften.

4. activiteiten met een promotioneel karakter voor de gemeente Beersel.

5. activiteiten van gemeente- en OCMW-diensten en adviesraden

6. activiteiten in samenwerking met de gemeente Beersel.

 

Bij het gratis ter beschikking stellen van infrastructuur is het gratis zijn van een activiteit een basisvoorwaarde. Voor scholen die betalende activiteiten met winstoogmerk inrichten buiten de eigen schoolinfrastructuur wordt gunsttarief C toegepast. Gebruik van de eigen schoolinfrastructuur is steeds gratis.

 

Opmerking:

Activiteiten met een openbaar karakter, d.w.z. toegankelijk zijn voor het publiek, moeten Nederlandstalig zijn. Uitsluitend het Nederlands wordt gebruikt in de interne en externe communicatie rond de activiteit naar leden, publiek, pers. Enkel het Nederlands wordt als voertaal gebruikt tijdens de activiteiten. Gemotiveerde afwijkingen bvb. in het kader van internationale congressen, wedstrijden, e.d., worden exclusief behandeld door het schepencollege.

 

Artikel 9: Tarieven en bepalingen

 

De huurprijs/tarieven zal jaarlijks (vanaf de eerste verjaardag van het reglement) per 1 januari geïndexeerd (consumptieprijsindex) worden volgens de formule

 

Basisvergoeding x index maand augustus van het jaar voorafgaand aan de indexatie

                                               index van augustus 2022

 

Ingeval van een negatieve index wordt de laatst geldende prijs aangerekend.

 

De tarieven op de huur van de vrijetijdsinfrastructuur wordt bepaald als volgt:

 

BEERSEL

9.1. Gemeentelijke feestzaal: bij het aanvragen tot het gebruik van de Gemeentelijke feestzaal Beersel wordt een onderscheid gemaakt tussen occasioneel gebruik en repetitief gebruik

 

 

9.1.1.    OCCASIONEEL GEBRUIK

Tarief per uur

Tarief A

Tarief B

Tarief C

Zaal zonder gebruik keuken

€ 35,59/uur

€ 11,86/uur

€ 7,12/uur

Kookles (enkel keuken)

Uitsluitend bij een kookles georganiseerd door erkende verenigingen is bijkomend gratis gebruik van lokaal 1 mogelijk voor het nuttigen van de bereide maaltijd, mits de vereniging zelf instaat voor de schoonmaak van het lokaal.

€ 20,55/uur

€ 6,85/uur

€ 4,11/uur

Lokaal 1: voor ander gebruik dan vergaderen door categorie C

€ 3,08/uur

€ 1,03/uur

€ 0,62/uur

Een dag bijkomend gebruik: levering, klaarzetten zaal, repetitie

€ 6,17/uur

€ 2,05/uur

€ 1,23/uur

Gebruik afwaskeuken of gebruik keuken zonder kooktoestellen incl. gebruik frigo’s, servies en serveermateriaal

€ 15,64/uur

€ 5,20/uur

€ 3,12/uur

De huurprijs van de feestzaal zonder keuken en zonder afwasruimte omvat:

- Het gebruik van de zaal met de voorhanden zijnde tafels en stoelen en de baruitrusting.

- Het water- en energieverbruik.

- Het sanitaire gedeelte.

Bijkomend materiaal kan extra gehuurd worden volgens het tariefreglement voor materiële dienstverlening.

De afwasruimte en/of keuken zonder toestellen wordt supplementair aangerekend conform dit reglement, in dit geval is het servies en serveermateriaal inbegrepen.

 

9.1.2.    OCCASIONEEL GEBRUIK

Tarief per dag

Privéfeest - Eetfestijn  (met keuken)

♦ de feestzaal wordt uitsluitend op dag basis verhuurd.

Tarief A en B

Tarief C

1 dag

€ 924,83

€ 446,16

2 dagen

€ 1479,72

€ 776,85

3 dagen

€ 1849,65

€ 1072,80

 

De huurprijs van de feestzaal met keuken (inclusief kooktoestellen) en afwasruimte omvat:

- Het gebruik van de zaal en de keuken met het beschikbaar materiaal.

- Het water- en energieverbruik.

- Het sanitair gedeelte.

Bijkomend materiaal wordt extra aangerekend conform het tariefreglement voor materiële dienstverlening.

 

Het college van burgemeester en schepenen is gemachtigd overeenkomsten af te sluiten voor de exploitatie van deze installaties.

 

9.1.3.

REPETITIEF GEBRUIK

Uitsluitend verenigingen met zetel in Beersel aangesloten bij een Beerselse erkende adviesraad met uitzondering van deskundigen en van de instellingen en organisaties met professionele werking, mogen repetitief gebruik maken.

 

Tarief per uur

Zaal zonder gebruik van de keuken

€ 3,86/uur

Lokaal 1: voor ander gebruik dan vergaderen door categorie C

€ 0,62/uur

 

Bijkomende voorwaarden:

Tijdens het weekend wordt de feestzaal in principe slechts eenmaal verhuurd. Van vrijdag op zaterdag (of van zaterdag op zondag) beschikt de gemeente immers niet over poetspersoneel voor een grondige reiniging/onderhoud, bovenop de normale poetsbeurt van de vereniging die de feestzaal huurt.

Indien, nadat de feestzaal al een eerste maal werd verhuurd, zich op een latere datum een tweede kandidaat huurder aanbiedt voor een zaalhuur tijdens hetzelfde weekend, kan dit enkel onder de volgende voorwaarden: de tweede aanvrager staat zelf in voor de noodzakelijke complementaire onderhoudsbeurt. De volgorde van aanvraag wordt bepaald door tijdstip van aanvraag via TicketGang.

Indien keuken en feestzaal samen gehuurd worden vervalt het recht van repetitief gebruik op de feestzaal en valt de totaliteit onder de rubriek occasioneel gebruik

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met het opstellen van het huishoudelijke reglement van de gemeentelijke feestzaal en de keuken. Het huishoudelijke reglement moet strikt nageleefd worden. De huurder ontvangt een exemplaar van het huishoudelijke reglement bij de aanvraag van de zaal. De gebruiksaanwijzingen van de installaties liggen ook ter beschikking in de keuken.

 

9.2. Moesjebaaz: bevat de zaal van het jeugdontmoetingscentrum

OCCASIONEEL GEBRUIK

Tarief per dag

Tarief A

Tarief B

Tarief C

Moesjebaaz weekdag(*)

 

€ 86,32

€ 28,36

 

€ 17,26

 

Moesjebaaz weekend (**)

 

€ 739,86

€ 246,62

€ 147,97

 (*): maandag, dinsdag, woensdag, donderdag

(**): vrijdag, zaterdag, zondag, feestdag, avond voor feestdag

 

De huurprijs van de lokalen omvat het gebruik van de ruimte, de verlichting, het waterverbruik en de normaal voorhanden zijnde tafels en stoelen tenzij anders bepaald in dit reglement. Bijkomend materiaal, te reserveren via de materiaalmodule van TicketGang https://beersel.zaalreservatie.be,

zal extra worden aangerekend conform het tariefreglement voor materiaalverhuur. Voor occasionele en repetitieve huur is ook de verwarming inbegrepen

 

Occasionele/repetitieve huur van de zaal van de Moesjebaaz kan enkel voor volgende activiteiten:

        Optredens

        Culturele voorstellingen of activiteiten (toneel, workshops, tentoonstellingen,…)

        Vormingsactiviteiten (lezingen, studiedagen,…)

        Vergaderingen

        Instuiven of praatcafés

        Aspi- en jincafés

        Privé-feesten (vb. feest van jongere die 18 wordt)

 

De max. capaciteit van de zaal van de Moesjebaaz is door de brandweerzone ZVBW vastgelegd op 120 personen

 

Algemene voorwaarden:

Iedereen die de Moesjebaaz gebruikt, zal alles zelf klaarzetten en onmiddellijk na het beëindigen van de activiteit (of in samenspraak met de verantwoordelijke), het lokaal schoonmaken, tafels en stoelen reinigen, stapelen en alle restanten in plastieken huisvuilzakken verzamelen. De gebruikers dienen tevens de omgeving van de zaal (o.m. het park en de omliggende straten en pleinen) schoon te maken.

Het gebruik van glazen of herbruikbare bekers is verplicht. Er mag geen gebruik gemaakt worden van wegwerpbekers.

De uitleendienst Vrije Tijd stelt herbruikbare bekers ter beschikking aan organisatoren in Beersel. Aanvragen voor materiaalverhuur worden online ingediend via de materiaalmodule van TicketGang https://beersel.zaalreservatie.be

 

9.3. Moesjebaaz jeugd: Nederlandstalige activiteit voor of door kinderen en jongeren (0-25 jaar)

PERMANENT GEBRUIK

Opp.

Tarief per dag

 Lokaal 1 (werkingslokaal)

40

€ 0,39

 Lokaal 2 (werkingslokaal)

83

€ 0,81

 Lokaal 2 (werkingslokaal)

45

€ 0,44

 Lokaal 4 (opslaglokaal)

42

€ 0,25

Lokaal 5 (opslaglokaal)

      17

€0,10

Werkingslokalen: verwarmde lokalen:€ 3,545/m²/jaar

Opslaglokalen: niet-verwarmde lokalen:€ 2,127/m²/jaar

 

9.4. Lokaal Kerkeveld:

PERMANENT GEBRUIK

Tarief per dag

 

€ 1,79

 

DWORP

9.5. Gemeentelijke basisschool: enkel te huren buiten de schooluren en door categorie B en C

 

OCCASIONEEL GEBRUIK

 

Tarief per dag

 

Tarief B

Tarief C

Turnzaal

€ 18,50

€ 11,10

Overdekte speelplaats

€ 86,31

€ 51,79

 

REPETITIEF GEBRUIK

Tarief per dag

 

€ 0,73

 

9.6. Gemeenschapslokalen: Nederlandstalige activiteit voor of door kinderen en jongeren (0-25 jaar)

PERMANENT GEBRUIK

Opp.

Tarief per dag

Lokaal 1 (werkingslokaal)

31

€ 0,30

Lokaal 2 (werkingslokaal)

21

€ 0,20

Lokaal 3 (werkingslokaal)

21

€ 0,20

Lokaal 4 (werkingslokaal)

21

€ 0,20

Lokaal 5 (werkingslokaal)

21

€ 0,20

Leidingslokaal (werkingslokaal)

31

€ 0,30

Berging gelijkvloers (opslaglokaal)

15

€ 0,09

Berging 1ste verdiep (opslaglokaal)

15

€ 0,09

Centrale ruimte

84

€ 0,82

 

OCCASIONEEL GEBRUIK

Opp.

Tarief per dag

Centrale ruimte: alleen op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag

84

€147,97

 

Werkingslokalen: verwarmde lokalen:3,163  € 3,545 /m²/jaar

Opslaglokalen: niet-verwarmde lokalen:1,898  € 2,127 /m²/jaar

 

HUIZINGEN

9.7. Turnzalen GBS Huizingen:

REPETITIEF GEBRUIK

Tarief per dag

Turnzaal lagere school

€ 1,36

Turnzaal kleuterschool

€ 0,67

 

LOT

9.8. De Chalet: enkel te huren door categorie B en C

OCCASIONEEL/ REPETITIEF (*) GEBRUIK

Tarief per uur

Privéfeest en feest MWO

♦ de Chalet wordt uitsluitend op dag basis verhuurd

Tarief per dag

 

Tarief B

Tarief C

Tarief B

Tarief C

Chalet

€ 3,08/ uur

€ 1,85/ uur

€ 80,71/ dag

€ 48,43/ dag

Toeslag voor bijkomend gebruik

€ 1,72/ uur

€ 1,03/ uur

€ 20,55/ dag

€ 12,33/ dag

 

(*) Uitsluitend verenigingen met zetel in Beersel aangesloten bij een Beerselse erkende adviesraad met uitzondering van deskundigen en van de instellingen en organisaties met professionele werking, mogen repetitief gebruik maken van de infrastructuur.

Tijdens het weekend wordt de Chalet Lot in principe slechts eenmaal verhuurd. Van vrijdag op zaterdag (of van zaterdag op zondag) beschikt de gemeente immers niet over poetspersoneel voor een grondige reiniging/onderhoud, bovenop de normale poetsbeurt van de vereniging die de Chalet huurt.

 

Indien, nadat de Chalet al een eerste maal werd verhuurd, zich op een latere datum een tweede kandidaat huurder aanbiedt voor een zaalhuur tijdens hetzelfde weekend, kan dit enkel onder de volgende voorwaarden:

- de tweede aanvrager staat zelf in voor de noodzakelijke complementaire onderhoudsbeurt

- of zij kiest voor een door de gemeente georganiseerde onderhoudsbeurt door een externe firma en betaalt het geldend tarief.

 

Sociaal-cultureel gebruik omvat volgende activiteiten: ledenactiviteit zonder winstoogmerk, podiumvoorstelling, filmvertoning, tentoonstelling, les of voordracht, quiz, …

Onder privéfeest en feest MWO wordt verstaan: bijeenkomsten met familiaal karakter, bedrijfsfeesten, eet- en dansfeesten  met winstoogmerk

 

9.9. Kloosterstraat:

PERMANENT GEBRUIK

Tarief per dag

Lokalen 4 en 5

€ 0,66

Lokaal 15

€ 1,07

 

9.10. Kloosterstraat:

REPETITIEF GEBRUIK enkel voor categorie C

Tarief per dag

Lokalen 1-2-3

€ 1,49

Bufferlokaal 6 (34m²)

€ 0,33

Lokaal 7 (31m²)

€ 0,30

 

9.11. Kloosterstraat jeugdlokalen:

PERMANENT GEBRUIK

 

Opp.

Tarief per dag

Lokaal 10 (werkingslokaal)

14

€ 0,14

Lokaal 11 (werkingslokaal)

30

€ 0,29

Lokaal 12 (werkingslokaal)

45

€ 0,44

Lokaal 16 (werkingslokaal)

43

€ 0,42

Lokaal 17 (werkingslokaal)

43

€ 0,42

Lokaal 18 (werkingslokaal)

43

€ 0,42

Lokaal 20 (werkingslokaal)

43

€ 0,42

Lokaal 23 en 24 (werkingslokaal)

43

€ 0,42

Lokaal 10 (werkingslokaal)

14

€ 0,14

Lokaal 11 (werkingslokaal)

30

€ 0,29

Werkingslokalen: verwarmde lokalen:€ 3,545 /m²/jaar

Opslaglokalen: niet-verwarmde lokalen:€ 2,127 /m²/jaar

 

III BETALINGSWIJZE

De wijze van betaling van de gebruiksvergoeding in de vrijetijdsinfrastructuur wordt als volgt geregeld :

 

- Voor occasioneel, repetitief en permanent gebruik:

De gebruiksvergoeding wordt maandelijks aangerekend (via factuur TG) met telkens een betaling binnen de 30 dagen.

 

N.B. - Het schepencollege kan hierop steeds afwijkingen toestaan.

IV ALGEMENE VOORWAARDEN EN VERANTWOORDELIJKHEDEN

 

Artikel 10:

Indien verscheidene kandidaat-gebruikers éénzelfde infrastructuur op hetzelfde ogenblik wensen te gebruiken en zij onderling niet tot een regeling kunnen komen beslist het schepencollege autonoom over de toewijzing.

 

Artikel 11:

Alle activiteiten in gemeentelijke infrastructuur dienen om 24.00 uur te eindigen. Gebruikers die een reglementaire toestemming hebben mogen na 24.00 uur open blijven zonder evenwel het sluitingsuur en heropeningsuur vermeld in het gemeentelijk politiereglement te overschrijden. Dit sluitingsuur is 01.00 uur. Voor huwelijksfeesten en andere privéfeesten kan de burgemeester afwijkingen toestaan. Overtredingen hierop kan de burgemeester bestraffen door weigering van nieuwe verhuringen of door intrekking van bestaande huurovereenkomst.

 

Artikel 12:

De gebruiker waakt erover dat de wetgeving inzake de geluidsnormen zoals vervat in de Vlaremwetgeving strikt wordt nageleefd.

 

Alle auteursrechten, billijke vergoedingen en accijnsrechten vallen ten laste van de gebruikers. De huurder moet de nodige instanties voorafgaand aan het evenement zelf contacteren. www.unisono.be

 

Voor de auteursrechten (SABAM) moet de huurder bij activiteiten met reproductie van tekst of muziek (ook achtergrondmuziek), de nodige instanties voorafgaand aan het evenement zelf contacteren. www.unisono.be

 

De ‘billijke vergoeding’ moet ervoor zorgen dat uitvoerende artiesten (zangers en muzikanten) en producenten van muziek vergoed worden telkens wanneer vooraf opgenomen muziek weergegeven wordt voor publiek. Wat de billijke vergoeding betreft wordt een jaartarief betaald door de gemeente.

 

Artikel 13:

Bij afgifte van de sleutel aan de gebruiker zal een attest worden opgesteld met beschrijving van de infrastructuur en de aanwezige accommodatie.

 

Artikel 14:

De bestemming van een lokaal wijzigen kan enkel toegestaan worden door het schepencollege.

 

Artikel 15:

De huurders blijven steeds burgerlijk en contractueel aansprakelijk bij alle verhuringen die bij het college van burgemeester en schepenen worden aangevraagd.

 

De huurder heeft de mogelijkheid om in te tekenen op de gemeentelijke abonnementspolis inzake Burgerlijke en Contractuele Aansprakelijkheid.

 

De huurder is volledig en uitsluitend verantwoordelijk voor zijn organisatie (inhoud/organisatie/participanten).

De huurder is verantwoordelijk voor alle door hem en/of zijn publiek veroorzaakte schade, zowel jegens derden als jegens de verhuurder (m.n. schade aan en in de door hem gehuurde lokalen en directe toegangsruimten).

De huurder is verantwoordelijk voor alle materiaal dat hij meebrengt en is verplicht dit onmiddellijk na het beëindigen van de activiteit te verwijderen.

 

Artikel 16:

Voor repetitief en permanent gebruik kunnen aanvullende activiteiten die niet in het vooraf overeengekomen programma zijn opgenomen, aangevraagd worden bij het schepencollege.

Indien het tarief voor deze aanvullende activiteiten niet is voorzien in dit reglement onder rubriek “Occasioneel gebruik”, dan wordt dit vastgesteld door het schepencollege a rato van € 0,21 per m² grondoppervlakte voor categorie C.

Tarief A : € 0,95 € 1,06 per m²

Tarief B : € 0,32  € 0,35 per m²

 

 

Artikel 17:

Voor permanent of repetitief gebruik van niet in de verschillende gemeentelijke verhuurreglementen genoemde lokalen wordt de vergoeding door het schepencollege vastgesteld a rato van € 7,08 per m². 

 

Artikel 18:

De huurprijs van een zaal omvat het gebruik van de zaal, de verwarming, de verlichting, het waterverbruik en de normaal voorhanden zijnde tafels en stoelen tenzij anders bepaald in dit reglement. Bijkomend materieel zal extra worden aangerekend conform het tariefreglement voor materiaalverhuur.

 

Artikel 19:

Na verhuring moet het verhuurde gedeelte en de omgeving netjes worden opgeruimd en wordt reclame verwijderd. Laat de huurder dit na, dan zorgt het gemeentebestuur voor de opruim tegen kostprijs.

 

Artikel 20:

Het schoonmaken van de gebruikte lokalen is in principe in de huurprijs begrepen tenzij anders bepaald in dit reglement. Wel dient iedereen die een lokaal gebruikt, alles zelf klaar te zetten en onmiddellijk na het beëindigen van de activiteit (of in samenspraak met de verantwoordelijke), tafels en stoelen te reinigen en te stapelen.

De huurder/gebruiker staat zelf in voor de afvoer van het huishoudelijk afval:

Men dient gebruik te maken van een privé-ophaaldienst of men dient gebruik te maken van de gemeentelijke selectieve ophaalrondes. Men dient zich evenwel te schikken naar de reglementering terzake (zie huisvuilkalender).

 

De organisatoren ruimen eventueel zwerfafval afkomstig van de activiteit op in de omgeving van de gebruikte infrastructuur: op stoepen, omliggende straten of pleinen. Het gebruik van wegwerpbekers is verboden. De uitleendienst Vrije Tijd kan steeds, op aanvraag van de gebruiker, herbruikbare bekers ter beschikking stellen aan organisatoren in Beersel. Aanvragen voor materiaalverhuur worden online ingediend via de materiaalmodule van TicketGang https://beersel.zaalreservatie.be

 

Bij gebruik van een keuken of tapkastinstallatie (spoelbaken, glazen e.d.) zal de gebruiker deze grondig schoonmaken. De beheerder van de infrastructuur is gemachtigd overeenkomsten af te sluiten voor de exploitatie van deze installaties.

 

 

 

Artikel 21:

Elke onderverhuring of in huur nemen voor een andere gebruiker dan de aanvrager dan deze vermeld in de aanvraag is verboden.

 

Artikel 22:

Het overnachten in de gemeentelijke infrastructuur is ten strengste verboden.

Er geldt een algemeen rookverbod.

Alleen elektriciteit is toegelaten als algemene kunstmatige verlichtingsbron of sfeerverlichting in de lokalen.

 

Artikel 23:

De deuren die als nooduitgang zijn aangeduid moeten altijd open (mogen niet op slot ) kunnen vanaf het ogenblik dat de accommodatie wordt betreden. De doorgang naar de nooduitgangen (= evacuatiewegen) moet minstens even breed zijn als de nooduitgangen zelf.

 

Artikel 24:

Bij elk evenement dient de huurder zijn evenement te melden aan het evenementenloket via www.beersel.be/evenementenloket. Na advies van de lokale politie en indien nodig brandweerzone Vlaams-Brabant West (zone Halle), wordt al dan niet een toelating verleend middels een burgemeestersbeslissing.

De geluidsnorm in Beersel bedraagt max 85 db (A). indien u voor het evenement een afwijking op deze geluidsnorm wenst, dient u dit aan te vragen via het evenementenloket.

De politieverordening met gemeentelijke administratieve sancties van gemeente Beersel moet door de huurder nageleefd worden en in het bijzonder op het gebied van lawaaihinder, ordeverstoring en brandpreventie. (Zie voor gedetailleerde bepalingen de politieverordening met gemeentelijke administratieve sancties van gemeente Beersel - www.beersel.be/gas)

 

V. SANCTIES.

 

Artikel 25:

Door het indienen van een aanvraag gaat de gebruiker akkoord met de bepalingen van dit tariefreglement. Niet naleving van deze voorwaarden kan de ontbinding van deze overeenkomst tot gevolg hebben.

 

Artikel 26:

Indien de occasionele huurder de huurovereenkomst verbreekt vóór de 14de dag vóór de activiteit, blijft de helft van de huurprijs eigendom van de gemeente ten titel van schadeloosstelling. Indien de huurder de huurovereenkomst verbreekt tijdens de laatste 14 dagen vóór de activiteit, blijft de hele huurprijs eigendom van de gemeente ten titel van schadeloosstelling.

Indien de repetitieve en permanente gebruiker, na goedkeuring van het schepencollege, zijn/haar lopende overeenkomst verbreekt blijft de gehele huurprijs voor zijn/haar rekening. De annulatie van het repetitief gebruik moet schriftelijk of via zaalreservatievt@beersel.be ingediend worden bij het College van Burgemeester en Schepenen.

 

Artikel 27

Wie artikel 21 (onderverhuring of doorverhuringen) overtreedt zal voor 5 jaar uitgesloten worden van iedere reservering en het College van Burgemeester en Schepenen zal de schadeloosstelling bepalen.

 

Artikel 28:

Aan wie zich niet houdt aan de verplichtingen zoals opgesomd in artikel 15, 19 en 20 van dit reglement zal de kostprijs gefactureerd worden.

 

Artikel 29:

Voor alle aangerichte schade vallen de kosten ten laste van de aanvrager/huurder. Het College zal alle rechtsmiddelen aanwenden om de verschuldigde sommen in te vorderen.

 

Artikel 30:

Wordt bedrieglijk verzwegen schade vastgesteld na een verhuring dan zal de vereniging of particuliere gebruiker gedurende 3 jaar uitgesloten worden van elke reservering.

 

Artikel 31:

Overtredingen op artikel 15 en 24 kan het schepencollege bestraffen door weigering van nieuwe verhuringen of door intrekking van bestaande huurovereenkomst.

 

VI. SLOT- EN OVERGANGSBEPALINGEN.

 

Artikel 32:

Principieel wordt de gemeentelijke infrastructuur niet ter beschikking gesteld op 24, 25 en 31 december alsook op 1 januari. Het College van Burgemeester en Schepenen kan hierop afwijkingen toestaan.

 

Artikel 33:

Alle niet-voorziene gevallen worden geregeld door het College van Burgemeester en Schepenen.

 

Artikel 34:

De gemeente behoudt zich het recht voor in gevallen van overmacht of in onvoorziene omstandigheden waarbij de gemeente zelf over de accommodatie dient te beschikken van ambtswege over te gaan tot de ontbinding van de lopende overeenkomsten zonder enig recht van schadevergoeding door de gebruiker.

 

Artikel 35:

De tarieven en voorwaarden zoals bepaald in dit reglement treden in werking op 1 januari.2023. De tarieven worden jaarlijks geïndexeerd en kunnen te allen tijde herzien worden door een beslissing van de gemeenteraad. Bij tariefwijziging krijgt de gebruiker de mogelijkheid om kosteloos te annuleren.

 

Artikel 2:

De gemeenteraadsbeslissingen d.d. 18 december 2019 en d.d. 26 januari 2022 worden op 1 januari 2023 opgeheven door huidige beslissing.

 

Artikel 3:

Dit reglement wordt door de burgemeester bekendgemaakt op de gemeentelijke website, met vermelding van zowel de datum waarop het werd aangenomen als de datum waarop het op de webtoepassing bekendgemaakt werd. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking van het reglement op de webtoepassing van de gemeente.

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Herziening van het raadsbesluit van 30 juni 2021 houdende de vaststelling van het tariefreglement voor gebruik van CC de Meent

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                     Wettelijke motivering:

Het Cultuurpactdecreet van 28 januari 1974;

Artikel 2, 40, 41, 252, 286 t.e.m. 288 en 326 t.e.m. 335 van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

Het besluit van 17 februari 2012 van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen (het VLAREMA genoemd) en latere wijzigingen.

 

                     Feitelijke motivering:

Het raadsbesluit van 30 juni 2021 houdende de vaststelling van het tariefreglement voor het gebruik van CC de Meent;

De mogelijkheid bestaat dat voor de beoefening van sociaal-culturele activiteiten infrastructuur nodig is;

De privésector er meestal niet in slaagt om op een afdoende wijze in deze infrastructuur te voorzien en dat hier dus een taak is weggelegd voor de gemeente;

De gemeente over dergelijke infrastructuur beschikt, zij die ook op een objectieve en rationele manier moet ter beschikking stellen van de bevolking, rekening houdend met het niet-discriminatie-principe opgenomen in het cultuurpact;

Het verantwoord is voor het gebruik van de infrastructuur een redelijke prijs aan te rekenen;

Het verantwoord is hierbij een onderscheid te maken tussen bewoners van Beersel en van andere gemeenten, omdat deze laatsten niet (of in mindere mate) hebben bijgedragen tot de totstandkoming van de infrastructuur;

De algemene politieverordening met gemeentelijke administratieve sancties;

De erkenningsreglementen voor de Beerselse verenigingen;

De tarieven werden de laatste jaren niet meer aangepast. Het is billijk dat de tarieven worden afgestemd op de consumptieindex gelet op de huidige economische situatie en de inflatie;

Het gunstig advies van de werkgroep subsidiëring d.d. 24 oktober 2022.

 

Ter zitting wordt een amendement uitgedeeld door de fractie Vlaams Belang:

 

"Herziening van het raadsbesluit van 28 oktober 2020 houdende de vaststelling van het tariefreglement voor gebruik van CC de Meent

 

Artikel 2.1.10 luidt als volgt 

De huurder is verplicht zich te houden aan de concessieovereenkomst betreffende drank. De huurder betrekt alle drank uitgezonderd koffie en sterke drank via Congres- en cultuurcentrum de Meent de concessionaris van het café van CC de Meent aan tarief inkoopprijs + 10%. Hiertoe geeft de huurder ten laatste twee weken op voorhand zijn gewenste bestelling. De concessionaris van het café van CC de Meent levert de gewenste drank, maakt begin-en eindstock en factureert het verbruik.

 

Wordt vervangend door:

 

Artikel 2.1.10.

De huurder is verplicht zich te houden aan de concessieovereenkomst betreffende drank. De huurder bestelt alle drank uitgezonderd wijn, cava, koffie en sterke drank via Congres- en cultuurcentrum de Meent de concessionaris van het café van CC de Meent aan tarief inkoopprijs + 10%. Hiertoe geeft de huurder ten laatste twee weken op voorhand zijn gewenste bestelling. De concessionaris van het café van CC de Meent levert de gewenste drank, maakt begin-en eindstock en factureert het verbruik."

 

                     Financiering

De inkomsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Het amendement

Met 5 ja-stemmen (Jan Steyaert, Klaas Slootmans, Eva Fonteyn, Kris De Greef en Ahmed Alaoui Mhammedi), 16 nee-stemmen (Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Jos Savenberg, Bruno Lerminiaux, Sonia Van Wanseele, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Ingrid Verschueren, Marc Beling, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem en Linda Boon), 5 onthoudingen (Christelle Mayné, Perrine Marchal, Emmanuel Donge, Maxime Timmerman en Martine Hupin).

Het oorspronkelijke voorstel

Met 16 ja-stemmen (Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Jos Savenberg, Bruno Lerminiaux, Sonia Van Wanseele, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Ingrid Verschueren, Marc Beling, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem en Linda Boon), 5 nee-stemmen (Jan Steyaert, Klaas Slootmans, Eva Fonteyn, Kris De Greef en Ahmed Alaoui Mhammedi), 5 onthoudingen (Christelle Mayné, Perrine Marchal, Emmanuel Donge, Maxime Timmerman en Martine Hupin).

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist het besluit van de gemeenteraad d.d. 30 juni 2021 houdende de vaststelling voor het gebruik van CC de Meent als volgt te herzien:

 

I. ALGEMENE BEPALINGEN.

Artikel 1. Het ter beschikking stellen van infrastructuur, materialen en personeel voor cultuur wordt door de gemeente geregeld als een openbare dienst.

De betrokken infrastructuur en goederen behoren tot het openbare domein.

Onderhavig reglement bepaalt hoe, aan welk tarief en tegen welke voorwaarden die infrastructuur, materialen en diensten ter beschikking worden gesteld, evenals de personen en groeperingen die daarvoor in aanmerking kunnen komen.

 

Artikel 2. Alle in dit besluit opgenomen tarieven zijn niet van toepassing voor activiteiten georganiseerd door de gemeente, haar cultuurcentrum, haar adviesraden en comités, in overleg of op voorstel van het College van Burgemeester en Schepenen.

 

2. DE SOCIO-CULTURELE INFRASTRUCTUUR:

CC DE MEENT GEMEENVELDSTRAAT 34 1652 ALSEMBERG.

 

2.1. Aanvraagmodaliteiten en betalingswijze.

Artikel 3. Behoudens andersluidende bepalingen moet de aanvraag tot het gebruik van de infrastructuur van cultuurcentrum de Meent minstens 2 maand voor de activiteit ingediend worden bij cultuurcentrum de Meent.

Na advies van de beheerder van Congres-en cultuurcentrum de Meent ontvangt de huurder een reserveringsformulier dat hij volledig invult, ondertekend, goedkeurt en terugstuurt naar Congres- en cultuurcentrum de Meent. Het schepencollege beslist autonoom over de verhuuraanvraag. De huurder ontvangt een bevestigingsbrief en rekening die hij (ten laatste een maand voor de verhuurdatum) binnen de 30 dagen na factuurdatum betaalt.

Uitzondering uitsluitend voor Beerselse erkende verenigingen en adviesraden:

De aanvraagtermijn voor het huren van bepaalde gemeentelijke zalen voor een vergadering

zondermeer wordt teruggebracht tot 14 dagen.

Voor het cultuurcentrum heeft deze regeling betrekking op de het cursuslokaal op -1 ingang loges en de lokalen Brusselse Steenweg 77B. Het gebruik voor een vergadering is gratis. Ook de borgsom vervalt voor deze verhuringen. Het lokaal wordt wel klaargezet en netjes achtergelaten door de huurder.

 

De aanvraag wordt gericht aan info@demeent.be. De aanvrager krijgt binnen de 5 werkdagen een antwoord.

 

Optieregeling:

Huurders kunnen mogelijke data bij CC de Meent checken en een optie nemen op een datum. Een optie wordt omgezet in een boeking door na goedkeuring door bij het college van burgemeester en schepenen de zaal officieel aan te vragen.

Een optie wordt omgezet in een boeking na indiening van de reservatieformulieren bij CC de Meent en goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen.

 

Er worden geen verhuringen vastgelegd door het college, verder dan 1 jaar.

 

Verantwoordelijkheden:

1. De huurder blijft steeds burgerlijk en contractueel aansprakelijk bij alle verhuringen die bij het college van burgemeester en schepenen worden aangevraagd. De huurder heeft de mogelijkheid om in te tekenen op de gemeentelijke abonnementspolis inzake Burgerlijke en Contractuele Aansprakelijkheid.

 

2. De huurder is volledig en uitsluitend verantwoordelijk voor zijn organisatie (inhoud / organisatie / participanten).

De huurder is verantwoordelijk voor alle door hem en/of zijn publiek veroorzaakte schade, zowel jegens derden als jegens de verhuurder (m.n. schade aan en in de door hem gehuurde lokalen en directe toegangsruimten en gebruikte materialen).

De huurder is verantwoordelijk voor alle materiaal dat hij meebrengt en is verplicht dit onmiddellijk na de beëindiging van de activiteit te verwijderen.

 

3. De huurder mag de gehuurde lokalen ten vroegste betrekken op de dag van de verhuring vanaf 07.00 uur. Tevens is de huurder verplicht de gehuurde lokalen (met inbegrip van de vestiaire en de inkomhal) ten laatste om 6 u ’s morgens van de dag, volgend op de activiteit, te verlaten. Dit dient te geschieden overeenkomstig de voorwaarden bepaald in artikel 3.26 van dit artikel De huurder moet voldoende mensen ter beschikking stellen om deze tijdslimiet te halen.

 

4. De huurder voldoet aan alle gangbare voorschriften en verplichtingen m.b.t. het organiseren van evenementen. De infrastructuur van CC de Meent is onderworpen aan de strengste eisen qua veiligheid en voldoet aan alle keuringen. Voorafgaandelijk aan elke ingreep op de infrastructuur (podium, tribune,..) moet de huurder een schriftelijk positief advies van de brandweer voorleggen.

 

5. De huurder waakt erover dat de wetgeving i.v.m. de geluidnormen zoals vervat in de Vlarem vanaf 01/01/2013 strikt wordt nageleefd.               Voor muziekactiviteiten vanaf 85 dB(A) geeft de VLAREM II aan dat bezoekers dienen geïnformeerd te worden over het maximale toegestane geluidsniveau. Daarvoor wordt het maximaal toegestane geluidsniveau, weergegeven als LAeq,15min, op een duidelijk zichtbare plaats geafficheerd, zowel ter hoogte van de toegang tot de muziekactiviteit als ter hoogte van de mengtafel. Indien zijn activiteit een geluidsniveau van 85 dB(A) overschrijdt (te meten bij LAeq 15 min) maakt hij spontaan gebruik van meet- en registratieapparatuur.  Indien een niveau van 95 dB(A) overschreden wordt, zorgt hij er ook voor dat oordopjes aan alle bezoekers vrij en kosteloos ter beschikking worden gesteld. Op eenvoudige vraag van de zaalverantwoordelijke worden de nodige toelatingen voorgelegd en/of metingen en registraties uitgevoerd, zoniet kan de activiteit of de voorbereiding ervan door de zaalverantwoordelijke of de leidende ambtenaar onmiddellijk stilgelegd worden zonder dat de aanvrager/verantwoordelijke enige vorm van schadevergoeding zal eisen. In geen geval aanvaardt het gemeentebestuur de verantwoordelijkheid voor de gevolgen van overtredingen van de wetgeving m.b.t. geluidsnormen door de aanvrager/verantwoordelijke.

 

6. Huurders van CC de Meent gebruiken verplicht parkingstewards van een organisatie geschikt bevonden door de politie én vanaf een vermoedelijke publieksopkomst van 400 personen.

Publieksopkomst 400 tot  636 personen: 3 stewards

Publieksopkomst meer dan 636 tot maximaal 760 personen: 3 stewards, maar huurder levert zelf 2 mensen die stewards bijstaan.

Keuze uit 2 dienstverleningen

• De activiteit heeft een aanvangsuur: stewards zijn aanwezig vanaf 1 uur voor tot een half uur na dit aanvangsuur. Kostprijs: 15 euro per parking-steward, 1 drankje.

• De activiteit heeft een verspreid verloop: stewards zijn aanwezig op door huurder

aangeduid tijdstip voor een maximale aaneengeschakelde periode van 6 uur. Kostprijs: 20

euro per steward, 2 drankjes en 2 broodjes.

In deze dienstverlening is inbegrepen: volledig uitgeruste stewards, uitrusting voor 2 mensen die stewards bijstaan, bijkomende verplaatsingskosten, prestatie als steward.

Fiscaal: Deze stewards ontvangen als vrijwilliger een onkostenvergoeding.

Verzekering: de huurder neemt de stewards op in zijn verzekering burgerlijke

aansprakelijkheid.

 

7. Bij manifestaties met reproductie van tekst of muziek (ook achtergrondmuziek) moet steeds op voorhand contact opgenomen worden met SABAM (contact@sabam.be).

 

8. De “billijke vergoeding” is inbegrepen in de gebruiksvergoeding.

 

9. De borgsom voor het gebruik van Congres-en cultuurcentrum de Meent wordt vastgesteld op 1044 euro. De borgsom dient (één maand voor de activiteit) binnen de 30 dagen na factuurdatum gestort te worden op de rekening van de gemeente. Deze borgsom zal uiterlijk 6 weken na de activiteit teruggestort worden mits afhouding van de kosten van de aangerichte schade. Gebruikers van categorie C genieten vrijstelling.

 

10. Huurders van de grote zaal en / of organisatoren van grote manifestaties komen vooraf ter plaatse kijken om een vlotte organisatie te waarborgen. Dit kan, na een afspraak, tijdens de openingsuren van het secretariaat van Congres-en cultuurcentrum de Meent.

 De huurder beschikt vrij over het gehuurde lokaal en het beschikbare meubilair, binnen de globale veiligheids-en huurvoorschriften.

 De huurder dient vooraf duidelijk afspraken te maken m.b.t. het gewenste meubilair, technische apparatuur en technische ondersteuning. Hiertoe vult hij het bijgevoegd reserveringsformulier in en bezorgt dit, samen met een gedetailleerd programmaverloop, aan CC de Meent, Gemeenveldstraat 34, 1652 Alsemberg, info@demeent.be

 Bijkomend materiaal vraagt de huurder zelf aan bij de technische dienst van de gemeente (indien van toepassing) of huurt dit zelf.

 De huurder is verplicht zich te houden aan de concessieovereenkomst betreffende drank. De huurder betrekt alle drank uitgezonderd koffie en sterke drank via Congres- en cultuurcentrum de Meent de concessionaris van het café van CC de Meent aan tarief inkoopprijs + 10%. Hiertoe geeft de huurder ten laatste twee weken op voorhand zijn gewenste bestelling. De concessionaris van het café van CC de Meent levert de gewenste drank, maakt begin-en eindstock en factureert het verbruik.

 

11. De keuken van CC de Meent kan enkel gebruikt worden door een erkende traiteur met een BTW-nummer en in het bezit van een vestigingsattest voor tafel-of restauranthouder. Het personeel van de traiteur dat in de zaal komt, spreekt uitsluitend Nederlands.

De kostprijs van de maaltijden en recepties en de daarbij horende dranken wordt volledig gedragen door de huurder.

De facturatie door een traiteur gebeurt rechtstreeks aan de huurder.

De traiteur betrekt al zijn dranken uitgezonderd koffie en sterke drank via de concessionaris van het café van CC de Meent.

Wanneer men materiaal wenst te gebruiken dat niet standaard aanwezig is in CC de Meent, is de toestemming vereist van de cultuurfunctionaris. Deze heeft het recht de plaatsing of het gebruik van materiaal te verbieden dat niet aan de geldende veiligheidsvoorschriften voldoet. Bij eventueel defect van de installaties kan de huurder geen verhaal inbrengen tegen gemeente Beersel. Er kan geen schadevergoeding worden bedongen.

De traiteur krijgt toegang tot de gebouwen enkel op de dag van verhuring. Voor 6 uur van de volgende ochtend is de keuken opgeruimd en gekuist door de traiteur.

 

Het afval is selectief gesorteerd en meegenomen.

De kosten voor de eventueel aangerichte schade aan of het eventueel verlies van materiaal wordt gedragen door de huurder. De schadevergoeding omvat de volledige reparatiekosten, vermeerderd met 20% administratieve kosten.

Het gemeentebestuur kan op basis van negatieve ervaring een traiteur uitsluiten: bijv. bij onoordeelkundig gebruik van het ter beschikking gestelde materiaal of niet hygiënisch en netjes achterlaten van de keuken.

 

12. Versieringen worden uitsluitend in het gehuurde lokaal aangebracht; beschadiging van de infrastructuur en materiaal mag niet.

In de vloer van het podium mogen in geen enkel geval schroeven en/of spijkers worden gedraaid of geslagen.

Op de parketvloer in de foyer mag geen kleefband aangebracht worden. Aan de akoestische wanden in de Grote zaal wordt niets bevestigd.

Publiciteit buiten het gehuurde lokaal, in en om het cultuurcentrum, wordt aangebracht op de daartoe geëigende plaatsen, in overleg met het secretariaat. Versieringen en publiciteit worden onmiddellijk na de activiteit door de huurder verwijderd. Alle kosten voor het verwijderen van reclame die onder welke vorm ook aangebracht is op plaatsen die hiervoor niet bestemd zijn, vallen ten laste van de aanvrager/huurder en worden afgenomen van de waarborg.

 

13. Het Congres-en cultuurcentrum de Meent stelt een uitgebreid aanbod van ondersteunend materiaal ter beschikking in de lokalen die zich ertoe lenen. De aanvraag m.b.t. het gewenst materiaal (overheadprojector, scherm, muziekinstallatie,…) dient op het bijgevoegde reserveringsformulier te gebeuren.

 

14. De gespecialiseerde uitrusting zoals theaterinfrastructuur (belichting, geluid, trekkenwand, digitale filmprojector,…) wordt slechts ter beschikking gesteld met technische bijstand van het personeel van het Congres-en cultuurcentrum de Meent. Waar techniekers van CC de Meent opgeleid zijn voor technische ondersteuning, gaande van lichten ophangen, richten, uitlichten, inbrengen in de computer en programmeren, wordt huurders gevraagd personen met kennis en vakbekwaamheid te voorzien om de nodige technisch-artistieke ondersteuning te geven. De huurder maakt in dit verband vooraf de nodige afspraken op het reserveringsformulier: aantal uren, gewenst materiaal, gewenste dienstverlening,… en voegt een gedetailleerd programmaverloop toe. Op basis van de ontvangen info, technische vereisten, veiligheid,… kan Cultuur & Congrescentrum de Meent de afspraken aanpassen. Aanpassingen worden altijd doorgegeven aan de huurder. Wat de filmprojector betreft, betaalt de huurder 140 euro voor het visioneren en afspelen van de film. VZW de Meent stuurt de aanvrager hiervoor een factuur.

 

15. Ticketverkoop: Het secretariaat van CC de Meent kan de ticketverkoop van het evenement van huurders verzorgen. Exclusieve verkoop via CC de Meent omvat online verkoop en aan de balie tot en met de bemande avondkassa. Gezamenlijke verkoop omvat verkoop aan de balie van een afgesproken contingent tickets. De huurder duidt de gewenste ticketverkoop aan op de reservatieformulieren waarin de werkwijze uiteengezet wordt en die tevens de transfer van de inkomsten regelt. In het kader van de GDPR-wetgeving kunnen geen klantenbestanden overgemaakt worden aan de huurders. In bepaalde omstandigheden kan CC de Meent een exclusieve verkoop opleggen aan de huurder.

Vzw de Meent stort alle ticketinkomsten door min afhouding van € 1 administratiekost per verwerkt ticket.

 

16. Zelf klaar zetten en opruimen: De huurder verbindt zich ertoe voldoende mensen ter beschikking te stellen om onder leiding van een gemeenteverantwoordelijke de gehuurde lokalen volledig zelf klaar te zetten en op te ruimen overeenkomstig artikel 3.26.

Bij het niet nakomen van artikel 3.26 wordt, bovenop de kosten voor de schoonmaak aan €40 per uur per werkman, ten minste 50% van de waarborg ingehouden.

 

17. Wanneer er, gelijktijdig met de activiteit van de huurder, een tentoonstelling in de foyer van Congres-en cultuurcentrum de Meent plaatsvindt, is de huurder verantwoordelijk voor schade en/of diefstal van de tentoongestelde stukken en bijhorend materiaal. Wanneer er, gelijktijdig met de activiteit van de huurder, een activiteit (voorstelling, tentoonstelling,…) plaatsvindt in cultuurcentrum de Meent, mag deze activiteit (voorstelling, tentoonstelling,…) hierdoor niet gestoord worden

(geluidsoverlast).

 

Veiligheid:

 

18. Bezetting

 Foyer CC de Meent: maximaal 500 personen (staand)

 Grote zaal: maximaal 636 personen (staand).

- Bij opstelling met tribune is maximaal aantal toeschouwers beperkt tot  592 personen (576 op de tribune en 1 rij ervoor van maximaal 16 stoelen). Vooraan is 2 meter volledig vrij, de zijkanten van de tribune zijn volledig vrij.

- Bij tafelopstelling dienen tafels zodanig opgesteld te worden dat een evacuatieweg van 1m80 rondom wordt vrijgelaten. De tafels worden ofwel evenwijdig met het podium opgesteld, ofwel dwars op het podium waarbij evacuatiewegen worden vrijgehouden van 1m80, evenwijdig met het podium en rechtstreeks uitgevend op de nooduitgangen.

 Foyer CC de Meent + grote zaal: maximaal 636 personen.

Bij gebruik van zaal + foyer dient de evacuatieweg tussen de deuren van de zaal en de deuren van de foyer volledig vrij gehouden te worden van obstakels.

De vooropgestelde maxima gelden voor het aanwezige publiek en mensen op het podium. Mensen in de loges worden door de organisator op een duidelijke manier op de hoogte gebracht van de extra evacuatiemogelijkheid via de loges.

 Foyer CC de Meent + grote zaal + kleine zaal Brusselse Steenweg 77B: maximaal 760 personen.

Dezelfde veiligheidsvoorschriften gelden als hierboven.

De evacuatieweg tussen de deuren van de zaal en de uitgang via de kleine zaal dient volledig vrij gehouden te worden van obstakels.

 Bij overschrijding van de maxima dient de aanvraag tot zaalhuur vergezeld te zijn van een aanvraag aan de brandweer. Gemeentebestuur Beersel verstuurt de aanvraag administratief. Bij goedkeuring door de brandweer wordt de zaalaanvraag door het schepencollege behandeld. De door de brandweer opgelegde bijkomende maatregelen maken integraal deel uit van de verhuring. De huurder is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de opgelegde maatregelen.  

 Meervoudige zaalhuur: De huurder die als eerste een zaal huurt in CC de Meent krijgt zijn aangevraagde bezetting. Alle volgende huurders van zalen voor diezelfde dag krijgen de resterende bezetting. Cultuur- en congrescentrum de Meent bepaalt de opportuniteit en de mogelijkheid van een verdere, secundaire verhuur van de accommodatie.

 

19. Signalisatie/nooduitgangen

 Noch de brandweerkasten, noch enig ander veiligheidsmateriaal mogen bedekt worden.

 Evenmin mag er een meubelstuk of een hindernis voor geplaatst worden.

 Alle nooduitgangen/uitgangen en evacuatiewegen worden vrijgehouden van obstakels en worden ontgrendeld tijdens de activiteit.

 Het brandscherm moet kunnen functioneren, er mogen geen decorelementen onder geplaatst worden

 De veiligheidssignalisatie moet zichtbaar blijven.

De huurder waakt hier permanent over.

 

20. Bij elke zaalverhuring, uitgezonderd repetities zonder technische bijstand, cursussen en vergaderingen, is een zaalverantwoordelijke van Congres-en cultuurcentrum de Meent aanwezig.

 

De zaalverantwoordelijke krijgt bij de start van de verhuring de nodige contactgegevens van de door de huurder aangeduide contactpersoon die de volledige verhuring aanwezig is.

Hij toont de huurder alle nooduitgangen en overloopt de nood-en evacuatieprocedure.

 

21. De huurder levert vier brandwachten die elk een taak toegewezen krijgen.

 

22. Ten laatste 30 min. na een evenement heeft het publiek de schouwburg verlaten. De toegang tot alle niet-publieksruimtes, het podium, de kleedkamers is verboden voor iedereen die er niet om dienstredenen moet aanwezig zijn.

 

23. Alle meegebracht materiaal moet in overeenstemming zijn met de geldende wetten, ARAB, AREI en Vlarem.

Zowel op het podium als in de publieksruimtes moeten decoratie-elementen brandvertragend behandeld zijn en uit de buurt van enige vorm van warmtebronnen gehouden worden.

In de publieksruimtes zijn alle aangebrachte decoratie-elementen, publiciteitsdragers … geattesteerd en worden deze oordeelkundig aangebracht.

De huurder zorgt ervoor

 dat geen brandbaar materiaal tegen de gevel van het gebouw gestapeld wordt.

 dat geen  hete of smeulende afvalresten in de vuilbak gegooid worden.

Roken en open vuur (speciale effecten, lassen, kaarsen, toortsen, enz.) op podium, backstage of in de zaal zijn verboden.

Alle lokalen moeten voldoende verlicht zijn. Alleen elektriciteit is toegelaten als algemene kunstmatige verlichtingsbron.

Het gebruik van gas in flessen is verboden, behalve voor de tapinstallatie.

 

24. CC de Meent is een rookvrij gebouw.

 

25. Brandblustoestellen mogen enkel gebruikt worden om ontstane brandjes te blussen. Indien gebruikt, meld dit altijd aan zaalverantwoordelijke op de dag van de verhuring.

In geval van brand moet de brandweer verwittigd worden, ook al lijkt de brand onder controle. Enkel de brandweer beslist of het gebouw veilig is.

 

26. Ontruimen – schoonmaken – recycleren

Artikel 3.26 is van toepassing op alle gebruikers van Congres-en cultuurcentrum de Meent.

 

Keukenhanddoeken, vaatdoekjes, vuilniszakken dienen zelf meegebracht door de huurder.

Borstels, rolwagens, transportkarretjes worden door de zaalverantwoordelijke ter beschikking gesteld.

 

Afval

 

• Plastic flessen, blikjes en drankkartons dienen verzameld te worden in de  Beerselse PMD-zak. . Indien de huurder gebruik maakt van PMD-zakken van CC de Meent worden deze gefactureerd aan de huurder aan € 2/PMD-zak (inclusief service-kosten). De zakken worden door de organisator meegenomen na afloop van de activiteit.

Het gebruik van wegwerpbekers is verboden. Het uitleenreglement van de jeugddienst stelt herbruikbare bekers ter beschikking aan organisatoren in Beersel. www.beersel.be/product/1105/uitleendienst-jeugd

• Groenten, fruit- en tuinafval wordt door de huurder in de daartoe bestemde grote GFT-zakken gezet en dichtgebonden na afloop van het evenement meegenomen door de organisator.

• Papier en karton wordt door de huurder in de kartoncontainer aan de dienstingang geplaatst.

• Restafval wordt door de organisator in dichtgebonden  Beerselse restafvalzakken na afloop van de activiteit meegenomen. Indien de huurder gebruik maakt van zakken van CC de Meent, worden deze gefactureerd aan de huurder aan € 4/ Beerselse restafvalzak (inclusief servicekosten).

• Het te recycleren glas, … neemt de huurder op het einde van de verhuring mee.

• De huurder ruimt zwerfafval afkomstig van de activiteit op in de omliggende straten en pleinen.

Alle vuilnis dat niet correct gesorteerd wordt volgens bovenstaande richtlijnen, wordt als restafval aanzien en als zodanig gefactureerd.

 

Vaten, bakken, mobiele tapinstallaties

• In het dranklokaal plaatst de huurder volgens instructie van de concessionaris de door de huurder gebruikte mobiele tap, de lege en volle vaten, de gesorteerde lege en volle bakken. In de aan de huurder toegewezen frigo staan alleen nog volle flessen, de huurder maakt hiervan een eindstock op en overhandigt dit aan de concessionaris van het café van CC de Meent.

 

Grote zaal als feestzaal, Grote Foyer CC de Meent, Kleine zaal (Brusselsesteenweg 77B):

- Rechthoekige tafels afwassen + drogen + opplooien en op de voorziene rolwagens plaatsen en verzamelen op de plaats waar ze bij aanvang stonden.

- Tafels afwassen + drogen en terugplaatsen in de foyer volgens de instructies van de zaalverantwoordelijke.

- Stoelen volgens afspraak met de zaalverantwoordelijke terugplaatsen aan in de foyer of stapelen in de berging.

- Tentoonstellingspanelen in de rolcontainers terugplaatsen en in de bergruimte achter de Grote zaal opbergen.

- Alle vuilnisbakken legen.

- Ronde bartafels afwassen + drogen en terugplaatsen volgens de instructies van de zaalverantwoordelijke.

- Podium, indien gebruikt, volledig ontruimen en uitborstelen.

- Zaal volledig uitborstelen.

- 

Grote zaal als theaterzaal

•Tribune volledig opruimen. U krijgt ze netjes, u geeft ze netjes terug. Eventueel moet u ze stofzuigen.

• Podium volledig ontruimen en uitborstelen

• Loges volledig ontruimen en uitborstelen

• Bar

• Alle glazen, kopjes en bordjes afwassen, drogen en op hun plaats zetten

• Tafels en toog afwassen

• Zaal volledig uitborstelen

 

Cursuslokaal

• Tafels en stoelen netjes maken en terugplaatsen zoals aangeduid op het zaalplannetje.

• Zaal volledig uitborstelen

 

Toog/Foyer CC de Meent

• Alle glazen, kopjes en bordjes afwassen, afdrogen en op hun plaats zetten.

Alle tafels en stoelen netjes maken en terugplaatsen.

Toog afwassen

Foyer volledig uitborstelen

 

Kleine zaal, foyer & lokalen Brusselse steenweg 77 B (occasioneel gebruik)

 

Alle tafels en stoelen netjes maken en terugplaatsen.

Kleine zaal en gebruikte lokalen uitborstelen.

Toog afwassen

Alle glazen, kopjes en bordjes afwassen, drogen en op hun plaats zetten.

 

Vestiaire

• U zet de kapstokken op volgorde en kijkt na of alle nummerplaatjes op de juiste plaats aanwezig zijn.

 

Sanitair

• U laat deze plaats netjes achter: alle wc’s zijn doorgespoeld en functioneren naar behoren, alle lavabo’s zijn leeg, er ligt niets meer op de grond en de vuilnisbakken zijn leeg. Bij probleem verwittigt u de zaalverantwoordelijke.

 

 

Financiële afspraken:

 

27. De waarborg zal terugbetaald worden binnen de zes weken na vaststelling :

- dat al het gebruikte materiaal terug op zijn plaats werd gebracht

- dat er geen schade werd aangericht

- dat de eindafrekeningen werden vereffend.

 

28. Als de schade het bedrag van de waarborg overschrijdt, verbindt de huurder er zich toe deze schade onmiddellijk en volledig te vergoeden.

 

29. Elke verandering of bijkomende toezegging na het opstellen van de factuur wordt geparafeerd door beide partijen. Bij de eindafrekening krijgt u hiervan de aanrekening.

 

30. Alle schikkingen, niet voorzien in dit reglement, worden getroffen door de cultuurfunctionaris, in overleg met de gebruikers. Ook suggesties, klachten en geschillen kunnen ten allen tijde aan de bevoegde ambtenaar of zijn vertegenwoordiger gesignaleerd worden. (Congres- en cultuurcentrum de Meent, t.a.v. de cultuurfunctionaris, Gemeenveldstraat 34, 1652 Alsemberg-Beersel, tel. 02/359 16 00, info@demeent.be).

 

31. De huurprijs/tarieven zal jaarlijks (vanaf de eerste verjaardag van het reglement) per 1 januari geïndexeerd (consumptieprijsindex) worden volgens de formule

 

Basisvergoeding x index maand augustus van het jaar voorafgaand aan de indexatie

                                               index van augustus 2022

 

Ingeval van een negatieve index wordt de laatst geldende prijs aangerekend.

 

 

2.2. De gebruikscategorieën voor occasioneel gebruik.

 

Artikel 4. Uitsluitend volgende personen, verenigingen of instellingen mogen gebruik maken van de CC de Meent. Deze gebruikers kunnen onderverdeeld worden in volgende categorieën :

 

- Categorie A : Alle  handelsvennootschappen, onderwijsinstellingen van buiten de gemeente, verenigingen of privépersonen die niet onder B of C vallen.

 

- Categorie B: Fysieke personen uit Beersel, ondernemingen uit Beersel en politieke partijen met zetel in Beersel voor een lokale activiteit

 

- Categorie C:

-Verenigingen met zetel in Beersel erkend conform de Beerselse erkenningsreglementen met uitzondering van organisaties met professionele werking;

-Onderwijsinstellingen en DKO met zetel in Beersel

-Kinderopvang, kinderkribbe e.a. organisaties met overeenkomst met gemeente Beersel

 

Uitzonderingen

§1. Mits toestemming van het schepencollege geldt er voor basisscholen vrijstelling van gebruiksvergoeding voor strikt pedagogische activiteiten.

§2. Op voorstel van het schepencollege kunnen activiteiten met een promotioneel karakter voor de gemeente Beersel, vrijstelling van gebruiksvergoeding krijgen.

§3. Zaalverhuur voor activiteiten van eigen gemeentediensten en adviesraden en aan Rode Kruis voor Bloedgiften is steeds gratis.

§4. Bij het gratis ter beschikking stellen van infrastructuur (§1 en 2) is het gratis zijn van een activiteit een basisvoorwaarde. Voor scholen die betalende activiteiten met winstoogmerk inrichten wordt gunsttarief C toegepast.

 

Activiteiten met een openbaar karakter, d.w.z. toegankelijk zijn voor het publiek, moeten

Nederlandstalig zijn. Uitsluitend het Nederlands wordt gebruikt in de interne en externe communicatie rond de activiteit naar leden, publiek en pers. Enkel het Nederlands wordt als voertaal gebruikt tijdens de activiteiten. Gemotiveerde afwijkingen bvb. in het kader van internationale congressen, wedstrijden e.d., worden exclusief behandeld door het schepencollege.

 

2.3. Tarieven.

Artikel 5. De Meent kan door voornoemde gebruikerscategorieën occasioneel gebruikt worden mits toepassing van volgende tarieven :

 

Categorie A : gewoon tarief.

Categorie B : gunsttarief 1: 1/3 van het gewone tarief.

Categorie C : gunsttarief 2: 1/5 van het gewone tarief.

 

Opmerking: Elke gebruiker van categorie C kan slechts 2 weekends per jaar genieten van het gunsttarief  2(*). Supplementair gebruik zal aangerekend worden volgens gunsttarief 1. Elke gebruiker van categorie C kan 4 keer gebruik per jaar genieten van het gunsttarief 2 voor voorstellingen, concerten op weekdagen. Supplementair gebruik zal aangerekend worden volgens gunsttarief 1. Voorgaande voordelen zijn niet cumuleerbaar.

 

 

Artikel 6. Voor De Meent wordt de gebruiksvergoeding per dag in het gewoon tarief als volgt vastgesteld :

 

a) - schouwburg (met foyer als doorgang):    € 1334

 - foyer CC de Meent(**):      € 524,62

 - toog (**):        € 354;23

 - totaal nieuw complex (excl. keuken):     € 2113

 - keuken:       € 354,23

 

b) - kleine zaal Brusselse steenweg 77 B (glazenwandruimte+ klein podium kleine zaal):                                                                                        € 354,23

 - klaslokaal op -1:       € 354,23

 

c) Repetitie op weekdag in schouwburg of foyer zonder bijstand van een personeelslid (met zaalverlichting = geen spots, geen decorwissels aan trekken) – huurder betreedt en verlaat het gebouw via ingang -1: € 61,65

 

(*) weekdagen: maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag tot 18 uur

weekend: vrijdag vanaf 18 uur, zaterdag, verhuring op zondag tot 19 uur.

Wettelijke feestdagen worden gelijkgesteld met weekend. De dag voor een feestdag geldt vanaf 18 uur als weekend.

(**) Afzonderlijk afhuren van de foyer met of zonder toog mag het gebruik van de schouwburg niet hypothekeren. Toezegging van afzonderlijke huur van voornoemde lokalen zal pas in laatste instantie gebeuren, nl. wanneer met zekerheid kan gesteld worden dat de schouwburg niet zal gebruikt worden.

 

Een huurder vallend onder gebruikscategorie C kan het podium van de grote zaal in CC de Meent per weekblok afhuren, en dit voor maximaal 2 weekblokken per jaar.

Huur per weekblok houdt in: het podium is de hele periode verhuurd aan de huurder; tijdens repetities omvat de huur ook de grote zaal; tijdens voorstellingen omvat de huur de grote zaal + de foyer + de bar.

Een weekblok kan beginnen op maandag of op woensdag en loopt tot en met zondag 19 u.

Huurders betalen € 1883,77 voor een weekblok van maandag tot zondag. Begint het weekblok op woensdag, dan betalen ze € 1055,98

Het aantal repetities of optredens binnen een weekblok zal de huurprijs niet beïnvloeden.

 

d) Lokalen Brusselse Steenweg 77 B

Lokaal 1, 2 & 3:

 Occasioneel gebruik (excl. berging) - gebruiksvergoeding per dag volgens het gewoon tarief A: 58,85 euro

 Repetitief gebruik (berging inbegrepen) - jaarlijkse gebruiksvergoeding uitsluitend voor categorie C (***):473,97 euro

 

Lokaal 4:

 Occasioneel gebruik (excl. berging) - gebruiksvergoeding per dag volgens het gewoon tarief A: 74,54 euro

 Repetitief gebruik (berging inbegrepen) - jaarlijkse gebruiksvergoeding uitsluitend voor categorie C (***):556,85 euro.

 

(***)De hoofdgebruiker heeft recht op max. 2 vaste wekelijkse repetitiedagen. Bijkomende repetitiedagen, verschuivingen of uitzonderingen worden steeds afgestemd met het cultuurcentrum.

 

2.4. Diensten: het ter beschikking gesteld personeel van het cultuurcentrum

Artikel 7. In de gebruiksvergoeding per dag is 1 technieker inbegrepen die advies geeft en permanentie doet gedurende maximaal 8 werkuren voor middernacht. Bijkomende technische ondersteuning wordt vergoed tegen het gebruikelijke tarief.

De aanwezigheid van de technisch medewerkers is verplicht, tenzij men de expliciete vrijstelling heeft van de cultuurfunctionaris, bijvoorbeeld bij decoropbouw zonder spots en gebruik van de trekkenwanden, foyer- en baropbouw, repetitie met zaallicht, vergadering, cursus.

 

Naargelang de omvang en de aard van de activiteit, bepaalt CC de Meent het noodzakelijke aantal aanwezige techniekers.

De bediening van de apparatuur van Cultuurcentrum de Meent: MH3 geluidstafel, de CHAMSYS-lichttafel, de filmprojector, de Movingheads en de trekkenwand gebeurt uitsluitend door het personeel van het cultuurcentrum.

Cultuurcentrum de Meent beschikt over een ploeg professionele theatertechnici die steeds haar beste beentje voorzet om de activiteit te laten slagen. De technici zijn ten alle tijden bereid om te helpen waar nodig. Ze kunnen echter in geen geval beschouwd worden als extra werkkracht of om tekortkomingen in de organisatie op te vangen. Ondanks de hectische omstandigheden waarin de voorbereiding van een evenement kan plaatsvinden, hebben de technici recht op minimum twee pauzes van een half uur en wel tussen 12.00 uur en 13.00 uur en tussen 17.00 uur en 18.00 uur.

 

Na toestemming van de cultuurfunctionaris kan de huurder uitzonderlijk schouwburg, foyer of vergaderlokaal gebruiken zonder technieker. De huurder is volledig aansprakelijk voor al wat er met het gebouw en de inboedel kan gebeuren én is verantwoordelijk voor de bewaking van de lokalen. Na afloop van de activiteit dient de huurder alles netjes op te ruimen, de verwarming af te zetten, de lichten te doven en alle deuren slotvast te maken conform de instructies van het personeel van Cultuurcentrum de Meent.

 

2.5. Andere kosten

Artikel 8 De andere kosten uit het bestaande reglement worden aangerekend als de huurder er gebruik van maakt, zonder onderscheid van de gebruikerscategorieën.

 

Aanrekening door gemeentebestuur Beersel :

 

Verplicht inhuren van het noodzakelijk aantal technische medewerker: na de in de gebruiksvergoeding per dag inbegrepen maximaal 8 techniekerwerkuren voor middernacht: € 16,8/uur/technieker.

Indien de organisator om meer dan de door het cultuurcentrum voorziene techniekers verzoekt, dient hij hiervoor steeds een supplement van € 17/technieker/uur te betalen.

Van middernacht tot 01.00u komt er bovenop de normale vergoeding een supplement van € 16,8/uur/technieker.

Als de techniekers later dan 01.00u in de morgen aanwezig dienen te zijn, wordt er bovenop de normale vergoeding een vergoeding van € 28/technieker/uur aangerekend.

De aanrekening van de werkuren gebeurt op basis van reële prestaties.

De huurder ontvangt een factuur van CC de Meent. CC de Meent stort de inkomsten jaarlijks door aan de gemeente Beersel.

 

• Slecht opkuisen van de gebruikte lokalen: ten minste 50% van de waarborg ingehouden.

• Nalatigheid (sleutels verloren, lichten laten branden, nalaten verwarming uit te draaien,): €  56.

• Het niet of incorrect afsluiten van de buitendeuren/nooduitgangen van het cultuurcentrum: € 56.

 

Aanrekening door Technische uitvoeringsdiensten van gemeente Beersel:

• Meubilair en materiaal niet voorhanden in CC de Meent, zie Uitlenen gemeentemateriaal voor feesten en evenementen.

 

Aanrekening door vzw de Meent:

 

Materiaal/diensten geplaatst door het personeel van CC de Meent:

- Podium (max. 40 m2) en geluidsversterking in de foyer: € 224,2

- Verwijderen zwarte balletvloer: € 168,15

- Omdraaien balletvloer (naar witte kant) op podium: € 168,15

- Inschuiven tribune: € 112,1

- 3/4e vleugelpiano: € 125 (Dit is een richtprijs. Effectieve prijs afhankelijk van de prijs van de pianostemmer)

- Volledige PA-set bij optreden door CC de Meent: € 560,5

- Digitale filmprojector (ook voor 3D-vertoningen): € 140,12

- Groot lichtplan (indien de voorstelling van die aard is dat de basisopstelling dient te worden gewijzigd. De tijd die hiervoor nodig is, valt binnen de duur van de zaalhuur): € 224,2

- Vuilniszakken restafval (max. 75l.): € 4 per vuilniszak (servicekosten inbegrepen)

- PMD:zak: € 2 per blauwe zak (servicekosten inbegrepen).

- Parkingstewards vanaf 400 bezoekers: zie artikel 3.6.

- Ticketverkoop via CC de Meent: €1 administratiekost per verwerkt ticket.

 

 

Aanrekening door concessiehouder van de bar van CC de Meent:

- Eindafrekening van de verbruikte drank

- Eventuele andere diensten geleverd door de concessiehouder van de bar van CC de Meent.

 

2.6. Bijkomende voorwaarden.

 

Artikel 9.

- Op zondag kan de grote zaal van CC de Meent gehuurd worden tot 19 uur. Om 19 uur moeten alle gehuurde lokalen opgeruimd zijn. Vanaf 19 uur staat de zaal ter beschikking van CC de Meent voor de wekelijkse filmvoorstelling.

 

- Sluitingsuur: Repetities eindigen om 23 uur. Alle activiteiten in gemeentelijke culturele infrastructuur dienen om 24.00 uur te eindigen.

 

Organisatoren van bals, dansfeesten, e.d. die organiek toestemming hebben mogen na 24.00 uur open blijven zonder evenwel het sluitingsuur en heropeningsuur vermeld in het gemeentelijk politiereglement te overschrijden. Dit sluitingsuur is 01.00 uur. Voor huwelijksfeesten en andere privéfeesten kan de burgemeester afwijkingen toestaan. Overtredingen hierop kan de burgemeester bestraffen door weigering van nieuwe verhuringen of door intrekking van bestaande huurovereenkomst.

 

Artikel 10. De gebruiksvergoeding per dag van een zaal omvat het gebruik van de zaal, de verwarming, de verlichting, het waterverbruik en het ter beschikking gestelde personeel voor maximaal 8 techniekerwerkuren voor middernacht.

 

Artikel 11. Elke onderverhuring of in huur nemen voor een andere gebruiker dan deze vermeld in de aanvraag is verboden.

Het overnachten in de gemeentelijke infrastructuur is ten strengste verboden.

 

Artikel 12. Indien de huurder de huurovereenkomst verbreekt vóór de 14de dag vóór de activiteit, blijft de helft van de huurprijs eigendom van de gemeente ten titel van schadeloosstelling.

Indien de huurder de huurovereenkomst verbreekt tijdens de laatste 14 dagen vóór de activiteit, blijft de hele huurprijs eigendom van de gemeente ten titel van schadeloosstelling.

 

Artikel 13. Algemeen leefmilieu-, brandpreventie- en politiereglement en Vlaremwetgeving.

Het algemeen geldende leefmilieu-, brandpreventie- en politiereglement en Vlaremwetgeving moet door de gebruiker nageleefd worden en in het bijzonder op het gebied van lawaaihinder, ordeverstoring en brandpreventie.

 

Artikel 14. Buitenactiviteiten aan de inkom en directe omgeving kunnen pas na overleg met de cultuurfunctionaris en na goedkeuring van het college. Vuurkorven, eetstanden en vergelijkbare activiteiten kunnen in geen geval aan de inkom van CC de Meent. Aangebrachte buitenversieringen, publiciteit,.. mogen in geen enkel geval schade aanbrengen aan het gebouw of de toegang tot het gebouw.

 

3. SANCTIES.

 

Artikel 15. a) Wie artikel 11 van dit reglement (onderverhuring of huren voor een andere vereniging) overtreedt zal voor 5 jaar uitgesloten worden van iedere reservering en het College van Burgemeester en Schepenen zal de schadeloosstelling bepalen;

b) Wie de voorwaarden van artikel 9 (sluitingsuur) van dit reglement niet nakomt zal een bijkomende vergoeding betalen van € 161,42.

 

Artikel 16. Voor alle aangerichte schade of indien de waarborgsom niet volstaat om de kosten ten laste van de aanvrager/huurder te dekken zal het College alle rechtsmiddelen aanwenden om de nog verschuldigde sommen in te vorderen.

 

Artikel 17. Wordt bedrieglijk verzwegen schade vastgesteld na een activiteit in een feestzaal of tent dan zal de vereniging of particuliere gebruiker gedurende 3 jaar uitgesloten worden van elke reservering.

 

 

4. SLOT-EN OVERGANGSBEPALINGEN.

 

Artikel 18. Het cultuurcentrum is, behoudens initiatieven van gemeentebestuur Beersel, gesloten: 1 week in de paasvakantie inclusief het paasweekend,  de laatste 2 weken van juli en de eerste 2 weken van augustus en van 24 december tot en met 1 januari.

 

Artikel 19. Alle niet-voorziene gevallen worden geregeld door het College van Burgemeester en Schepenen.

 

Artikel 20. De tarieven en voorwaarden zoals bepaald in dit reglement treden in werking op 1 januari 2023. De tarieven kunnen te allen tijde herzien worden door een beslissing van de gemeenteraad. Bij tariefwijziging krijgt de gebruiker de mogelijkheid om kosteloos te annuleren.

 

Artikel 21. Alle niet-voorziene gevallen worden geregeld door het college van Burgemeester en schepenen. Het college behoudt zich het recht voor in gevallen van overmacht of in onvoorziene omstandigheden waarbij het AGB Beersel zelf over de accommodatie dient te beschikken van ambtswege over te gaan tot de ontbinding van de lopende overeenkomsten zonder enig recht van schadevergoeding door de gebruiker.

 

Artikel 2:

De gemeenteraadsbeslissing d.d. 30 juni 2021 wordt op 1 januari 2023 opgeheven door huidige beslissing.

 

Artikel 3:

Dit reglement wordt door de burgemeester bekendgemaakt op de gemeentelijke website, met vermelding van zowel de datum waarop het werd aangenomen als de datum waarop het op de webtoepassing bekendgemaakt werd. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking van het reglement op de webtoepassing van de gemeente.

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Herziening van het raadsbesluit van 26 januari 2022 houdende de vaststelling van het tariefreglement voor gebruik van het Kasteel van Beersel

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                     Wettelijke motivering:

Het Cultuurpactdecreet van 28 januari 1974;

Artikel 2, 40, 41, 252, 286 t.e.m. 288 en 326 t.e.m. 335 van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

Het besluit van 17 februari 2012 van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen (het VLAREMA genoemd) en latere wijzigingen.

 

                     Feitelijke motivering:

Het raadsbesluit van 18 december 2019 houdende de vaststelling van de tarieven voor het gebruik van het Kasteel van Beersel;

De mogelijkheid bestaat dat voor de beoefening van sociaal-culturele activiteiten infrastructuur nodig is;

De privésector er meestal niet in slaagt om op een afdoende wijze in deze infrastructuur te voorzien en dat hier dus een taak is weggelegd voor de gemeente;

De gemeente over dergelijke infrastructuur beschikt, zij die ook op een objectieve en rationele manier moet ter beschikking stellen van de bevolking, rekening houdend met het niet-discriminatie-principe opgenomen in het cultuurpact;

Het verantwoord is voor het gebruik van de infrastructuur een redelijke prijs aan te rekenen;

Het verantwoord is hierbij een onderscheid te maken tussen bewoners van Beersel en van andere gemeenten, omdat deze laatsten niet (of in mindere mate) hebben bijgedragen tot de totstandkoming van de infrastructuur;

De algemene politieverordening met gemeentelijke administratieve sancties;

De erkenningsreglementen voor de Beerselse verenigingen;

De tarieven werden de laatste jaren niet meer aangepast. Het is billijk dat de tarieven worden afgestemd op de consumptieindex gelet op de huidige economische situatie en de inflatie;

Het gunstig advies van de werkgroep subsidiëring d.d. 24 oktober 2022.

 

                     Financiering

De inkomsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met 16 ja-stemmen (Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Jos Savenberg, Bruno Lerminiaux, Sonia Van Wanseele, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Ingrid Verschueren, Marc Beling, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem en Linda Boon), 5 nee-stemmen (Jan Steyaert, Klaas Slootmans, Eva Fonteyn, Kris De Greef en Ahmed Alaoui Mhammedi), 5 onthoudingen (Christelle Mayné, Perrine Marchal, Emmanuel Donge, Maxime Timmerman en Martine Hupin).

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om het raadsbesluit van 26 januari 2022 houdende de vaststelling van de tarieven voor het gebruik van het kasteel van Beersel te wijzigen en als volgt vast te stellen:

 

I. ALGEMENE BEPALINGEN.

 

Artikel 1. Het ter beschikking stellen van infrastructuur wordt door de gemeente geregeld als een openbare dienst.

Onderhavig reglement bepaalt de tarieven en de voorwaarden waaraan die infrastructuur ter beschikking wordt gesteld evenals de personen en groeperingen die daarvoor in aanmerking kunnen komen.

 

Artikel 2. Alle in dit besluit opgenomen tarieven zijn niet van toepassing voor activiteiten georganiseerd door de gemeente, haar adviesraden en comités, in overleg of op voorstel van het College van Burgemeester en Schepenen.

 

Artikel 3.

Er kan een optie genomen worden op een datum voor het kasteel bij de dienst toerisme. visit@beersel.be. Deze optie dient binnen de maand bevestigd te worden met een online aanvraag via TicketGang (https://beersel.zaalreservatie.be), anders komt zij te vervallen.

Occasionele aanvragen gebeuren online via TicketGang. Via een e-loketformulier kan de aanvrager meer details inzake de reservatie bezorgen. Door het indienen van een aanvraag gaat de gebruiker akkoord met de bepalingen van dit tariefreglement. Niet naleving van deze voorwaarden kan de ontbinding van deze overeenkomst tot gevolg hebben.

Groepsbezoeken en gidsbeurten zijn alleen mogelijk op reservatie en moeten minstens 14 dagen voor het bezoek aangevraagd worden bij de dienst toerisme (visit@beersel.be).

 

Artikel 4. De wijze van betaling van de gebruiksvergoeding van het kasteel in toepassing van huidig tariefreglement wordt als volgt geregeld:

de gebruiksvergoeding moet binnen de 30 dagen na factuurdatum betaald worden door overschrijving op de rekening van de gemeente Beersel.

 

Artikel 5. De gebruiker moet het bewijs van betaling voorleggen bij ingebruikneming.

 

Artikel 6. Indien verscheidene kandidaat-gebruikers éénzelfde infrastructuur op hetzelfde ogenblik wensen te gebruiken en zij onderling niet tot een regeling kunnen komen beslist het schepencollege soeverein over de toewijzing.

 

Artikel 7. De bestemming van een lokaal wijzigen kan enkel toegestaan worden door het schepencollege.

 

Artikel 8. Indien de activiteiten ingericht door gebruikers een openbaar karakter hebben, d.w.z. toegankelijk zijn voor het publiek, moeten het Nederlandstalige activiteiten, manifestaties of congressen zijn. Uitsluitend het Nederlands wordt gebruikt in de interne en externe communicatie rond de activiteit naar leden, publiek en pers. Enkel het Nederlands wordt als voertaal gebruikt tijdens de activiteiten.

Gemotiveerde afwijkingen bv. in het kader van internationale congressen, wedstrijden e.d. worden exclusief beoordeeld door het schepencollege.

 

II. TARIEVEN.

 

De huurprijs/tarieven zal jaarlijks (vanaf de eerste verjaardag van het reglement) per 1 januari geïndexeerd (consumptieprijsindex) worden volgens de formule

 

Basisvergoeding x index maand augustus van het jaar voorafgaand aan de indexatie

                                               index van augustus 2022

 

Ingeval van een negatieve index wordt de laatst geldende prijs aangerekend.

 

 

Artikel 9. Toegangsgelden:

4,50 euro: Algemene toegang                                   

 

3,50 euro:

Inwoners van Beersel

Groepen min.15 pers.(*)

+65 jaar

Bezoekers via het steunpunt vakantieparticipatie

Mindervalidenkaart

Leden Herita

 

2,50 euro: Inwoners Beersel en 65+

 

1,50 euro:  Kinderen -12 jaar

 

Gratis:  Kinderen -3 jaar, Leraren op vertoon lerarenkaart            

 

Prijzen voor gidsbeurten

Een bezoek met gids kan aangevraagd worden bij dienst Toerisme van Beersel (visit@beersel.be). Het tarief voor een gids is €70 voor een groep tot maximum 25 personen. Bij elke reservatie wordt een administratiekost van €10 aangerekend.

 

Voor de speelpleinwerking Beersel, activiteiten van Beerselse jeugdbewegingen en bezoeken van Beerselse basisscholen is de toegang gratis op voorwaarde dat deze bezoeken onder toezicht gebeuren en mits voorafgaandelijke toestemming van het schepencollege.

 

Artikel 10. De tarieven voor verhuur.

 

De gebruikscategorieën

Categorie A :

Alle handelsvennootschappen, onderwijsinstellingen van buiten de gemeente, verenigingen of privépersonen die niet onder B of C vallen.

 

Categorie B:

Fysieke personen uit Beersel, ondernemingen uit Beersel en politieke partijen met zetel in Beersel voor een lokale activiteit.

 

Categorie C:

- Verenigingen met zetel in Beersel, erkend conform de Beerselse erkenningsreglementen met uitzondering van organisaties met professionele werking;

- Onderwijsinstellingen en DKO met zetel in Beersel.

-Kinderopvang, kinderkribbe e.a. organisaties met overeenkomst met gemeente Beersel

 

Categorie D:

Voor Beerselse scholen, groeperingen of verenigingen, voor zover de geplande activiteit die zij in het kasteel inrichten een pedagogisch karakter heeft.

 

Uitzonderingen mits goedkeuring van het schepencollege

§1. Voor strikt pedagogische activiteiten georganiseerd door Beerselse basisscholen uit de gemeente Beersel of door onderwijsdiensten waarvan deze scholen gebruik maken, geldt vrijstelling van gebruiksvergoeding.

§2. Op voorstel van het schepencollege kunnen activiteiten met een promotioneel karakter voor de gemeente Beersel, vrijstelling van gebruiksvergoeding krijgen.

§3. Gebruik voor activiteiten van gemeentediensten en gemeentelijke adviesraden is gratis.

§4. Gebruik voor activiteiten in samenwerking met de gemeente Beersel is gratis.

Bij het gratis ter beschikking stellen van infrastructuur (§1 en 2) is het gratis zijn van een activiteit een basisvoorwaarde. Voor scholen die betalende activiteiten met winstoogmerk inrichten wordt gunsttarief C toegepast.

 

Het kasteel van Beersel (totaal complex, enkel weide of enkel torens) kan door de voornoemde gebruikerscategorieën occasioneel gebruikt worden mits toepassing van volgende tarieven per dag:

 

Tarieven

A en B-categorie            1.060,46 euro 

C-categorie         530,23 euro 

D-categorie         265,67 euro 

 

Voor energiegebruik staan aansluitkasten ter beschikking. Hierbij zijn de energiekosten ten laste van de huurder.

 

Waarborg

De borgsom voor het gebruik van kasteel van Beersel wordt vastgesteld op € 300.

Categorie C en D wordt vrijgesteld van betaling van waarborg.

De borgsom wordt minstens één maand na factuurdatum en steeds voor aanvang van de huurperiode, betaald op de rekening van de gemeente.

De borgsom zal uiterlijk 6 weken na de activiteit teruggestort worden mits afhouding van kosten van de aangerichte schade en eventueel opruimen.

 

III. BIJZONDERE VOORWAARDEN.

 

Artikel 11. Het kasteel blijft tijdens de openingsuren steeds toegankelijk voor individuele bezoekers, ook bij een verhuring.

 

Artikel 12. Principieel wordt de gemeentelijke infrastructuur niet ter beschikking gesteld op 24, 25 en 31 december alsook op 1 januari. Het College van Burgemeester en Schepenen kan hierop afwijkingen toestaan.

 

Artikel 13. De huurders blijven steeds burgerlijk en contractueel aansprakelijk bij alle verhuringen die bij het college van burgemeester en schepenen worden aangevraagd.

Alle verzekeringspremies, auteursrechten en billijke vergoeding vallen ten laste van de gebruikers. De gebruiker dient de nodige instanties voorafgaand aan het evenement te contacteren.

De huurder is volledig en uitsluitend verantwoordelijk voor zijn organisatie (inhoud/organisatie/participanten).

De huurder heeft de mogelijkheid om in te tekenen op de gemeentelijke abonnementspolis inzake Burgerlijke en Contractuele Aansprakelijkheid.

 

Bij het plaatsen van tent(en) op de kasteelweide is de aanvrager verplicht deze te laten keuren door de brandweer of een onafhankelijk keuringsorganisme.

Op advies van de politie en de preventie-adviseur is bij verhuring van de weide het kasteel niet toegankelijk buiten de openingsuren of buiten aanwezigheid van een bevoegd persoon.

De maximale bezetting voor het kasteel bedraagt 99 personen.

 

Artikel 14. De huurprijs omvat het gebruik van het kasteeldomein. Eventuele energiekosten worden afzonderlijk aangerekend.

Bijkomend materieel zal extra worden aangerekend volgens het tariefreglement van de materiële dienstverlening.

 

Artikel 15. Elke onderverhuring van het kasteel is verboden. Het overnachten in de gemeentelijke infrastructuur is ten strengste verboden.

 

Artikel 16. De organisatoren ruimen eventueel zwerfafval afkomstig van de activiteit op in de omgeving van het kasteel: op stoepen, omliggende straten of pleinen.

De uitleendienst Vrije Tijd stelt herbruikbare bekers ter beschikking aan organisatoren in Beersel. Aanvragen voor materiaalverhuur worden online ingediend via de materiaalmodule van TicketGang https://beersel.zaalreservatie.be

 

Artikel 17. Voor wat betreft verhuringen dient het verhuurde gedeelte netjes te worden geruimd. Bij gebreke hieraan te voldoen, zal deze opruiming geschieden door het gemeentebestuur tegen kostprijs.

De huurder/gebruiker staat zelf in voor de afvoer van het huishoudelijk afval:

- Hij/zij dient gebruik te maken van een privé-ophaaldienst (vb. huur container) of

- Hij/zij dient gebruik te maken van de gemeentelijke selectieve huisvuilophaalrondes.  Hij/zij dient zich dan evenwel te schikken naar de reglementering terzake (zie huisvuilkalender) en naar de schikkingen opgelegd door de zaal/gebouw-verantwoordelijke.

 

Artikel 18. De huurder is bij kennis dat aan het kasteel restauratiewerken worden uitgevoerd.  Hij aanvaardt deze werkzaamheden, zal deze niet belemmeren en de verhuurder niet in gebreke stellen.

 

Artikel 19.

Bij elk evenement dient de huurder zijn evenement te melden aan het evenementenloket middels de daartoe voorziene formulieren. Na advies van de lokale politie en indien nodig brandweerzone Vlaams-Brabant West (zone Halle), wordt al dan niet een toelating verleend middels een Burgemeestersbeslissing.

 

De politieverordening met gemeentelijke administratieve sancties van gemeente Beersel moet door de huurder nageleefd worden en in het bijzonder op het gebied van lawaaihinder, ordeverstoring en brandpreventie. (Zie voor gedetailleerde bepalingen de politieverordening met gemeentelijke administratieve sancties van gemeente Beersel- https://www.beersel.be/thema/2648/algemene-politieverordening-met-gemeentelijke-administratieve-sancties)

 

Alle activiteiten in gemeentelijke culturele infrastructuur dienen om 24.00 uur te eindigen. Gebruikers die een reglementaire toestemming hebben mogen na 24.00 uur open blijven zonder evenwel het sluitingsuur en openingsuur vermeld in het gemeentelijk politiereglement te overschrijden. Dit sluitingsuur is 01.00 uur. Voor huwelijksfeesten en andere privéfeesten kan de burgemeester afwijkingen toestaan. Overtredingen hierop kan de burgemeester bestraffen door weigering van nieuwe verhuringen of door intrekking van bestaande huurovereenkomst.

 

Op de kasteelweide mag de muziek niet meer hoorbaar zijn buiten het domein vanaf middernacht.

 

De gebruiker waakt erover dat de wetgeving inzake de geluidsnormen zoals vervat in de Vlaremwetgeving strikt wordt nageleefd.

 

Artikel 20. Indien de huurder de huurovereenkomst verbreekt vóór de 14de dag vóór de activiteit, blijft de helft van de huurprijs eigendom van de gemeente ten titel van schadeloosstelling. Indien de huurder de huurovereenkomst verbreekt tijdens de laatste 14 dagen vóór de activiteit, blijft de hele huurprijs eigendom van de gemeente ten titel van schadeloosstelling.

 

IV. SANCTIES.

 

Artikel 21. Wie de verbodsbepalingen inzake onderverhuring overtreedt zal voor 5 jaar uitgesloten worden van iedere reservering en het College van Burgemeester en Schepenen zal de schadeloosstelling bepalen.

 

Artikel 22. Voor alle aangerichte schade zal het College alle rechtsmiddelen aanwenden om de nog verschuldigde sommen in te vorderen.

 

Artikel 23. Wordt bedrieglijk verzwegen schade vastgesteld na een activiteit in het kasteel dan zal de aanvrager gedurende 3 jaar uitgesloten worden van elke reservering.

 

V. SLOT- EN OVERGANGSBEPALINGEN

Artikel 24. Alle niet-voorziene gevallen worden geregeld door het College van Burgemeester en Schepenen.

 

Artikel 25.

De gemeente behoudt zich het recht voor in gevallen van overmacht of in onvoorziene omstandigheden waarbij de gemeente zelf over de accommodatie dient te beschikken van ambtswege over te gaan tot de ontbinding van de lopende overeenkomsten zonder enig recht van schadevergoeding door de gebruiker.

 

Artikel 26. De tarieven en voorwaarden zoals bepaald in dit reglement treden in werking op 1 januari 2023. De tarieven kunnen te allen tijde herzien worden door een beslissing van de gemeenteraad. Bij tariefwijziging krijgt de gebruiker de mogelijkheid om kosteloos te annuleren.

 

Artikel 2:

De gemeenteraadsbeslissing d.d. 26 januari 2022wordt op 1 januari 2023 opgeheven door huidige beslissing.

 

Artikel 3:

Dit reglement wordt door de burgemeester bekendgemaakt op de gemeentelijke website, met vermelding van zowel de datum waarop het werd aangenomen als de datum waarop het op de webtoepassing bekendgemaakt werd. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking van het reglement op de webtoepassing van de gemeente.

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Herziening van het raadsbesluit van 30 september 2020 houdende de vaststelling van het tariefreglement voor gebruik van technisch materiaal

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                     Wettelijke motivering:

Het Cultuurpactdecreet van 28 januari 1974;

Artikel 2, 40, 41, 252, 286 t.e.m. 288 en 326 t.e.m. 335 van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

                     Feitelijke motivering:

Het raadsbesluit van 30 september 2020 houdende de vaststelling van het tariefreglement voor het gebruik van technisch materiaal;

Bij het organiseren van activiteiten en evenementen door sport-, jeugd- en socio culturele verenigingen hebben zij vaak nood aan divers technisch materiaal;

Aangezien de privé-sector er meestal niet in slaagt om op een afdoende wijze dit materiaal te voorzien, is er hier een taak weggelegd voor de gemeente.

De gemeente beschikt over dergelijk materiaal en bijgevolg kan zij dit ook op een objectieve en rationele manier ter beschikking stellen van de bevolking, rekening houdend met het non-discriminatieprincipe opgenomen in het cultuurpact;

Het is verantwoord om voor dit gebruik van technisch materiaal een redelijke prijs aan te rekenen.

De erkenningsreglementen voor de Beerselse verenigingen;

Het is wenselijk de tariefreglementen voor materiaalverhuur aan te passen aan de nieuwe werkwijze via de online module zaalverhuur en aanpassingen door te voeren inzake algemene formuleringen;

De tarieven werden de laatste jaren niet meer aangepast. Het is billijk dat de tarieven worden afgestemd op de consumptieindex gelet op de huidige economische situatie en de inflatie;

Het gunstig advies van de werkgroep subsidiëring d.d. 24 oktober 2022.

 

                     Financiering

De inkomsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met 16 ja-stemmen (Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Jos Savenberg, Bruno Lerminiaux, Sonia Van Wanseele, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Ingrid Verschueren, Marc Beling, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem en Linda Boon), 5 nee-stemmen (Jan Steyaert, Klaas Slootmans, Eva Fonteyn, Kris De Greef en Ahmed Alaoui Mhammedi), 5 onthoudingen (Christelle Mayné, Perrine Marchal, Emmanuel Donge, Maxime Timmerman en Martine Hupin).

 

Artikel 1:

 

I. ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1:

Het ter beschikking stellen van technische materialen en diensten voor sport, cultuur en jeugd wordt door de gemeente geregeld als een openbare dienst.

De betrokken goederen behoren tot het openbare domein.

Onderhavig reglement bepaalt de tarieven en de voorwaarden waaraan die materialen ter beschikking worden gesteld evenals de personen en groeperingen die daarvoor in aanmerking kunnen komen.

 

Artikel 2:

Alle in dit besluit opgenomen tarieven zijn niet van toepassing voor activiteiten georganiseerd door de gemeente, haar adviesraden en comités, in overleg met of op voorstel van het College van Burgemeester en Schepenen.

 

Artikel 3:

De aanvragen om gebruik te maken van materiële dienstverlening moeten ingediend worden via de online module van Ticketgang https://beersel.zaalreservatie.be/ en dit minstens 2 en maximum 12 maanden vóór de datum van de geplande activiteit.

 

II. MATERIËLE DIENSTEN

 

1.1. Overzicht materialen

Artikel 4:

De volgende materiële diensten kunnen, zo beschikbaar, aan de gebruikers uitgeleend worden:

a) verlengkabels;

b) verlichting;

c) noodverlichting;

d) verdeelkasten;

e) voedingskabels;

f) brandblussers;

g) waterslang op haspel;

h) brandslangen en koppelingen

i) beschermmatten voor elektrische kabels (90 cm)

j) rijplaten 1000 x 2000 x 15 mm

 

1.2. De gebruikerscategorieën

Artikel 5:

Uitsluitend volgende personen, verenigingen en vennootschappen mogen gebruik maken van de materiële dienstverlening:

 

Categorie A:

Alle handelsvennootschappen, onderwijsinstellingen van buiten de gemeente, verenigingen die niet onder B of C vallen;

 

Categorie B:

-Politieke partijen met zetel in Beersel voor een lokale activiteit;

-Ondernemingen uit Beersel

-Inwoners van de gemeente Beersel kunnen, enkel voor gebruik in gemeentelijke

lokalen, gebruik maken van de dienstverlening zoals bepaald in artikel 3 en 4;

 

Categorie C:

-Verenigingen met zetel in Beersel erkend conform de Beerselse erkenningsreglementen met uitzondering van organisaties met professionele werking;

-Secundaire onderwijsinstellingen en DKO met zetel in Beersel

-Kinderopvang, kinderkribbe e.a. organisaties met overeenkomst met gemeente Beersel

-Inwoners van de gemeente Beersel kunnen bij het inrichten van wijkfeesten, aangemeld

als Buurtcultuur, gebruik maken van de dienstverlening zoals bepaald in artikel 3 en 4;

 

Uitzonderingen:

§1. Voor basisscholen geldt er vrijstelling van gebruiksvergoeding.

§2. Op voorstel van het schepencollege kunnen activiteiten met promotioneel karakter

 voor de gemeente Beersel, vrijstelling van gebruiksvergoeding krijgen.

§3. Bij het gratis ter beschikking stellen van materiaal is het gratis zijn van een activiteit

 een basisvoorwaarde. Voor adviesraden die betalende activiteiten met

winstoogmerk inrichten wordt gunsttarief C toegepast.

§4. Voor jaarmarktcomités geldt vrijstelling van gebruiksvergoeding tijdens de

jaarmarkt.

§5. Andere organisatoren van festiviteiten op het grondgebied van Beersel kunnen

nadars, die noodzakelijk zijn om de veiligheid te waarborgen, huren.

§6.  De mogelijkheid bestaat dit materiaal tevens uit te lenen aan andere gemeenten of

verenigingen van andere gemeenten zo het hier een wederdienst betreft voor

verkregen diensten van deze laatsten.

 

Opmerking : Activiteiten met een openbaar karakter, d.w.z. toegankelijk zijn voor het publiek, moeten Nederlandstalig zijn. Uitsluitend het Nederlands wordt gebruikt in de interne en externe communicatie rond de activiteit naar leden, publiek, pers. Enkel het Nederlands wordt als voertaal gebruikt tijdens de activiteiten. Gemotiveerde afwijkingen bvb. in het kader van internationale congressen, wedstrijden, e.d., worden exclusief behandeld door het schepencollege.

 

1.3. De tarieven

Artikel 6:

 

De huurprijs/tarieven zal jaarlijks (vanaf de eerste verjaardag van het reglement) per 1 januari geïndexeerd (consumptieprijsindex) worden volgens de formule

 

Basisvergoeding x index maand augustus van het jaar voorafgaand aan de indexatie

                                               index van augustus 2022

 

Ingeval van een negatieve index wordt de laatst geldende prijs aangerekend.

 

categorie A: Basistarief

categorie B: Gunsttarief 1/3

categorie C: Gunsttarief 1/5

 

Basistarief (A):

a) Verlengkabel 1,50 mm² kort: € 6,17 per stuk ;

b) Verlengkabel 1,50 mm² 12,5 m : € 12,33 per stuk ;

c) Verlengkabel 1,50 mm² 25 m : € 24,66 per stuk ;

d) Verlengkabel 1,50 mm² 50 m : € 36,99 per stuk ;

e) Verlengkabel 1,50 mm² 100 m : € 61,66 per stuk ;

f) Verlengkabel 1,50 mm² - 25m stekker ♂zwart - ♀blauw: € 31,39 per stuk;

g) Verlengkabel 1,50 mm² - 25m stekker ♀blauw - ♀blauw: € 31,39 per stuk;

h) Halogeenstraler 150 W : € 61,66 per stuk ;

i) Halogeenstraler 500 W : € 80,71 per stuk ;

j) Halogeenstraler groot : € 123,31 per stuk

k) Verdeelkast op voet 63 Amp. : € 123,31 per stuk;

l) Verdeelkast op voet 125 Amp. : € 246,62 per stuk ;

m) Noodverlichting met kabel, stekker & pictogram : € 80,71 per stuk;

n) Brandblusser schuim : € 73,99 per stuk ;

o) Brandblusser CO² : € 123,31 per stuk ;

p) Voedingskabel met stekkers 6mm² 50 m : € 123,31 per stuk ;

p) Voedingskabel met stekkers 6mm² 100 m : € 246,62 per stuk ;

q) Voedingskabel met stekkers 10 mm² 60 m : € 184,97 per stuk ;

r) Voedingskabel met stekkers 16 mm² 34 25 m : € 123,31 per stuk ;

s) Voedingskabel met stekkers 16 mm² 50 m : € 184,97 per stuk ;

t) Voedingskabel met stekkers 16 mm² 200 m : € 493,24 per stuk ;

u) Voedingskabel met stekkers 25 mm² 100 m : € 308,28 per stuk,

v) Verlichtingsarmatuur met kap: € 31,39 per stuk;

w) Waterslang 25m op haspel : € 19,06 per stuk;

x) y) Brandslang 20m : € 19,06 per stuk;

z) Koppelstukken : € 6,73 per stuk;

aa) Beschermmat elektrische kabels (90 cm): €  6,73 per stuk

ab Rijplaten 1000 x 2000 x 15 mm: € 6,73 per stuk

 

Waarborg voor het huren van klein elektrisch materiaal: € 250,00 ;

Waarborg voor het huren van verdeelkasten en voedingskabels : € 500,00;

Waarborg voor het huren van brandslangen en koppelstukken : € 500,00.

 

Het vervoer en de plaatsing wordt uitsluitend uitgevoerd door de technische uitvoeringsdienst. De kosten voor deze dienstverlening zijn inbegrepen in de verhuurprijs.

Bij gebrekkig onderhoud : € 123,31 inhouding op waarborg.

Vervoer buiten de gemeente: forfait € 61,66 + € 1,23 per kilometer (vanaf loods Huizingen).

 

1.4. Betalingswijze van de gebruiksvergoeding

Artikel 7:

Alle gebruikerscategorieën zoals hierboven vermeld dienen minstens veertien dagen voor de geplande activiteit de gebruiksvergoeding te betalen door overschrijving op de rekening van de gemeente Beersel.

 

Artikel 8:

De borgsom van € 250,00 of € 500,00, geldend voor categorie A en B, dient veertien dagen voor de activiteit gestort te worden op de rekening van de gemeente.

Deze borgsom zal uiterlijk 6 weken na de activiteit teruggestort worden mits afhouding van de kosten van de aangerichte schade.

 

1.5.   Bijkomende voorwaarden

Artikel 9:

De uitleentermijn van dit materiaal bedraagt maximaal 3 opeenvolgende dagen.

 

Artikel 10:

Indien de huurder de huurovereenkomst verbreekt vóór de 14de dag vóór de activiteit, blijft de helft van de huurprijs eigendom van de gemeente ten titel van schadeloosstelling. Indien de huurder de huurovereenkomst verbreekt tijdens de laatste 14 dagen vóór de activiteit, blijft de hele huurprijs eigendom van de gemeente ten titel van schadeloosstelling.

 

Artikel 11:

Elke onderverhuring of in huur nemen van materiaal voor een andere gebruiker dan de aanvrager vermeld in de aanvraag, is verboden.

 

Artikel 12:

Wie artikel 11 overtreedt, zal voor 5 jaar uitgesloten worden van iedere reservering en het College van Burgemeester en Schepenen zal de schadeloosstelling bepalen.

 

III. SANCTIES

 

Artikel 13:

Voor alle aangerichte schade of indien de waarborgsom niet volstaat om de kosten ten laste van de aanvrager/huurder te dekken zal het College alle rechtsmiddelen aanwenden om de nog verschuldigde sommen in te vorderen.

 

Artikel 14:

Wordt bedrieglijk verzwegen schade vastgesteld na de activiteit aan het elektrisch materiaal, dan zal de aanvrager gedurende 5 jaar uitgesloten worden van elke reservering.

 

IV. SLOTBEPALINGEN

 

Artikel 15:

De tarieven en voorwaarden zoals bepaald in dit reglement treden in werking op 1 januari 2023. De tarieven kunnen ten allen tijde herzien worden door een beslissing van de gemeenteraad. Bij tariefwijziging krijgt de gebruiker de mogelijkheid om kosteloos te annuleren.

 

Artikel 16:

In geval van overmacht kan de gemeente deze overeenkomst zonder enige vorm van schadevergoeding opzeggen.

 

 

Artikel 2:

De gemeenteraadsbeslissing d.d. 30 september 2020 wordt op 1 januari 2023 opgeheven door huidige beslissing.

 

Artikel 3:

Dit reglement wordt door de burgemeester bekendgemaakt op de gemeentelijke website, met vermelding van zowel de datum waarop het werd aangenomen als de datum waarop het op de webtoepassing bekendgemaakt werd. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking van het reglement op de webtoepassing van de gemeente.

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Herziening van het raadsbesluit van 30 juni 2021 houdende de vaststelling van het tariefreglement van de Uitleendienst Vrije Tijd

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                     Wettelijke motivering:

Het Cultuurpactdecreet van 28 januari 1974;

Artikel 2, 40, 41, 252, 286 t.e.m. 288 en 326 t.e.m. 335 van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

                     Feitelijke motivering:

De mogelijkheid bestaat dat er voor het beoefenen van sociaal-culturele activiteiten tentoonstellingsmateriaal, didactisch materiaal, geluidsmeters en herbruikbare bekers nodig zijn;

De gemeente beschikt over dergelijk materiaal en het aangewezen is dat zij dit op een objectieve en rationele manier ter beschikking stelt van de bevolking, rekening houdend met het niet-discriminatieprincipe opgenomen in het cultuurpact;

Het verantwoord is voor het gebruik van materiaal een redelijke prijs aan te rekenen;

De tarieven werden de laatste jaren niet meer aangepast. Het is billijk dat de tarieven worden afgestemd op de consumptieindex gelet op de huidige economische situatie en de inflatie;

Het gunstig advies van de werkgroep subsidiëring d.d. 24 oktober 2022.

 

                     Financiering

De inkomsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met 16 ja-stemmen (Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Jos Savenberg, Bruno Lerminiaux, Sonia Van Wanseele, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Ingrid Verschueren, Marc Beling, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem en Linda Boon), 5 nee-stemmen (Jan Steyaert, Klaas Slootmans, Eva Fonteyn, Kris De Greef en Ahmed Alaoui Mhammedi), 5 onthoudingen (Christelle Mayné, Perrine Marchal, Emmanuel Donge, Maxime Timmerman en Martine Hupin).

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist het raadsbesluit houdende het tariefreglement voor de uitleendienst Vrije Tijd als volgt te herzien:

 

Artikel 1: Gebruikers

De gemeentelijke uitleendienst Vrije Tijd stelt volgend materiaal:

        tentoonstellingspanelen

        didactisch materiaal (beamer, scherm, projectortafel)

        herbruikbare bekers (gratis)

        geluidsmeters (gratis)

 

 bij voorrang ter beschikking van:

        Beerselse gemeentediensten, adviesraden en basisscholen: gratis gebruik

        Erkende verenigingen (categorie C)

 

Herbruikbare bekers en geluidsmeters kunnen ook ontleend worden door categorie A of B voor activiteiten in Beersel.

 

- Categorie A : Alle  handelsvennootschappen, onderwijsinstellingen van buiten de gemeente, verenigingen of privépersonen die niet onder B of C vallen.

- Categorie B: Fysieke personen uit Beersel, ondernemingen uit Beersel en politieke partijen met zetel in Beersel voor een lokale activiteit.

- Categorie C:

- Verenigingen met zetel in Beersel erkend conform de Beerselse erkenningsreglementen met uitzondering van organisaties met professionele werking;

- Onderwijsinstellingen en DKO met zetel in Beersel

- Kinderopvang, kinderkribbe e.a. organisaties met overeenkomst met gemeente Beersel

- Buurtcomités bij het inrichten van wijkfeesten, aangemeld als Buurtcultuur

 

Artikel 2: Aanvraagprocedure

 De aanvraagprocedure verloopt online via de uitleenmodule van Ticketgang.

 De aanvragen kunnen ten vroegste 1 jaar en moeten tenminste 15 kalenderdagen voor de geplande activiteit ingediend worden. Bij aanvraag tot ontlening wordt prioriteit verleend volgens de datum van aanvraag.

 

Artikel 3: Gebruik

 Het materiaal wordt uitsluitend voor activiteiten met openbaar karakterin een uitsluitend Nederlandstalige context ontleend. Het materiaal wordt niet uitgeleend voor commercieel en publicitair gebruik.

 Het materiaal kan in geen geval doorgegeven of doorverhuurd worden aan derden.

Het materiaal wordt enkel voor activiteiten binnen de gemeente uitgeleend.

 Op de tentoonstellingspanelen mogen affiches of andere documenten uitsluitend met zelfklevende velcro of speldjes vastgehecht worden. Plakband en nagels mogen niet gebruikt worden.

 De beamer (inclusief afstandsbediening en kabels) bevindt zich in een draagtas en kan gebruikt worden voor digitale presentaties. De projector dient steeds in een horizontale positie en op een stabiele tafel geplaatst te worden. De lenskap dient eerst verwijderd te worden vooraleer het toestel wordt aangezet. Voor de lens of ventilator en bovenop het toestel mogen geen voorwerpen geplaatst worden. De kabels dienen losgemaakt alvorens het toestel wordt verplaatst.  De beamer kan geleverd worden met of zonder scherm en projectortafel.

 Herbruikbare bekers: De bekers worden gereinigd, gedroogd, en netjes opgeborgen

in transportbakken.

 Geluidsmeters:  Bij elke geluidsmeter hoort een laptop, een micro en een kabel. De organisator is verantwoordelijk voor de installatie en correcte aansluiting van de geluidsmeter. De handleiding (gebruik, installatie, aansluiting en bediening) is bij de geluidsmeter gevoegd.

 

Artikel 4: Duur ontlening

De ontlener kan materiaal ontlenen voor de duur van maximaal 15 kalenderdagen. Na gebruik moet het ontleende materiaal teruggebracht worden ten laatste op de eerste werkdag volgend op de uitleenperiode. Bij laattijdig terugbrengen wordt een schadevergoeding gevraagd van € 12 per dag. Deze schadevergoeding kan vermeden worden door tijdig contact op te nemen met de uitleendienst.

 

Artikel 5: Afhaling

Het materiaal wordt door de ontlener tijdens de kantooruren afgehaald en teruggebracht. Bij eigen transport zorgt de ontlener voor een aangepaste bescherming van het materiaal. De ontlener kan ook beroep doen op de technische dienst van de gemeente voor het transport van de tentoonstellingspanelen. Hiervoor wordt een forfait geteld van €55,00.

 

Artikel 6: Overzicht materiaal en huurprijzen per weekblok

 

De huurprijs/tarieven zal jaarlijks (vanaf de eerste verjaardag van het reglement) per 1 januari geïndexeerd (consumptieprijsindex) worden volgens de formule

 

Basisvergoeding x index maand augustus van het jaar voorafgaand aan de indexatie

                                               index van augustus 2022

 

Ingeval van een negatieve index wordt de laatst geldende prijs aangerekend.

 

Aantal

Tentoonstellingsmateriaal

Zelf af te halen

70

Tentoonstellingspanelen 200 x 100 cm (kist met 14 stuks)

*Voor gebruik van de panelen in CC de Meent wordt geen gebruiksvergoeding aangerekend.

€ 5,50/kist

 

 

Beamer in draagtas (resolutie 1,024 x 768)

Scherm (180 x 180 cm) op voet met 3 poten

Projectietafel in hoogte verstelbaar, met boven- en onderblad

€ 7,40

4000

Herbruikbare Bekers

 

gratis - per beschadigde of ontbrekende beker  € 1,25

 

Geluidsmeter (laptop - micro - kabel)

gratis

 

Artikel 7: Betalingswijze van de gebruiksvergoeding en waarborg

De gebruiksvergoeding dient voorafgaand aan de activiteit betaald te worden door overschrijving op de rekening van gemeente Beersel. De betalingsgegevens worden vermeld in de bevestigingsmail van de reservatie.

 

Voor categorie C geldt er vrijstelling van waarborg.

Voor categorie A en B:

De waarborg voor gebruik van herbruikbare bekers bedraagt €75 euro per uitgeleende bak met een maximum van €500 euro.

De waarborg voor gebruik van een geluidsmeter bedraagt €250.

De borgsom wordt voorafgaand aan de activiteit gestort op de rekening van de gemeente. De waarborg zal uiterlijk 6 weken na de activiteit teruggestort worden mitsafhouding van de kosten van de aangerichte schade.

 

Artikel 8: Aansprakelijkheid

 De ontlener verbindt zich ertoe alle materialen terug te brengen, ook bij beschadiging. De ontlener moet spontaan en zo spoedig mogelijk de uitleendienst op de hoogte brengen van diefstal, beschadiging of verlies van het geleende materiaal. Diefstal moet gemeld worden bij de politie. Zelf herstellen of vervangen van het ontleende materiaal is in principe verboden tenzij toestemming van het college.

De ontlener is verantwoordelijk voor alle schade aan en/of verlies van (een deel van) het materiaal aangebracht vanaf het ogenblik van afname tot bij het terugbrengen.
Vergoeding bij schade of verlies van (deel van) het materiaal:
100% van het aankoopbedrag in het eerste jaar na aankoop
75% van het aankoopbedrag in het 2de jaar na aankoop
50% van het aankoopbedrag in het 3de jaar na aankoop
 Het gemeentebestuur kan niet aansprakelijk gesteld worden bij ongevallen bij het gebruik van ontleend materiaal.

 

Artikel 9:

De tarieven en voorwaarden zoals bepaald in dit reglement treden in werking op 1 september 2021. Het gemeenteraadsbesluit d.d. 29 april 2020 houdende het verhuur- en tariefreglement voor de uitleendienst jeugd, wordt met ingang van 1 september 2021 opgeheven.

De tarieven kunnen te allen tijde herzien worden door een beslissing van de gemeenteraad. Bij tariefwijziging krijgt de gebruiker de mogelijkheid om kosteloos te annuleren.

De aanvragen van buitengewone aard en eventuele betwistingen in verband met het uitlenen van materiaal zullen door het college van burgemeester en schepenen worden beslecht.

 

Artikel 2:

De gemeenteraadsbeslissing d.d. 30 juni 2021 wordt op 1 januari 2023 opgeheven door huidige beslissing.

 

Artikel 3:

Dit reglement wordt door de burgemeester bekendgemaakt op de gemeentelijke website, met vermelding van zowel de datum waarop het werd aangenomen als de datum waarop het op de webtoepassing bekendgemaakt werd. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking van het reglement op de webtoepassing van de gemeente.

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Herziening van het raadsbesluit van 27 februari 2019 houdende de vaststelling van het gemeentelijk visreglement

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                     Wettelijke motivering:

Artikel 2, 40, 41, 252, 286 t.e.m. 288 en 326 t.e.m. 335 van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

Het besluit van 17 februari 2012 van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen (het VLAREMA genoemd) en latere wijzigingen;

De wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties d.d. 24/06/2013.

 

                     Feitelijke motivering:

Het raadsbesluit van 27 februari 2019 houdende het gemeentelijk visreglement - vijver

kasteel Beersel;

Op de vijver rond het kasteel is bevissing mogelijk. Hiervoor dient een gemeentelijk

reglement te worden uitgevaardigd.;

De algemene politieverordening met gemeentelijke administratieve sancties;

De tarieven werden de laatste jaren niet meer aangepast. Het is billijk dat de tarieven worden afgestemd op de consumptieindex gelet op de huidige economische situatie en de inflatie;

Het gunstig advies van de werkgroep subsidiëring d.d. 24 oktober 2022.

 

                     Financiering

De inkomsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met 16 ja-stemmen (Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Jos Savenberg, Bruno Lerminiaux, Sonia Van Wanseele, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Ingrid Verschueren, Marc Beling, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem en Linda Boon), 5 nee-stemmen (Jan Steyaert, Klaas Slootmans, Eva Fonteyn, Kris De Greef en Ahmed Alaoui Mhammedi), 5 onthoudingen (Christelle Mayné, Perrine Marchal, Emmanuel Donge, Maxime Timmerman en Martine Hupin).

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om het raadsbesluit van 27 februari 2019 houdende de vaststelling het gemeentelijk visreglement te wijzigen en als volgt vast te stellen:

 

  1. VISPERIODE

 

Artikel 1

Vissen is toegelaten tijdens de openingsuren van het kasteel in de periode van 1 maart tot en met 30 november;

 

  1. TARIEVEN

 

De huurprijs/tarieven zal jaarlijks (vanaf de eerste verjaardag van het reglement) per 1 januari geïndexeerd (consumptieprijsindex) worden volgens de formule

 

Basisvergoeding x index maand augustus van het jaar voorafgaand aan de indexatie

                                               index van augustus 2022

 

Ingeval van een negatieve index wordt de laatst geldende prijs aangerekend.

 

Artikel 2

De abonnementen en dagkaarten kunnen worden aangekocht bij het portierslokaal bij de ingang van het kasteeldomein;

Visverlof / Jaarabonnement

 

 

 

Inwoners van Beersel +14 jaar

€ 28,00

Niet-Inwoners van Beersel +14 jaar

€ 56,00

Inwoners van Beersel -14 jaar

€ 14,00

Niet-Inwoners van Beersel -14 jaar

€ 28,00

Dagkaart

 

 

 

Inwoners van Beersel +14 jaar

€ 3,00

Niet-Inwoners van Beersel +14 jaar

€ 11,00

Inwoners van Beersel -14 jaar

€ 3,00

Niet-Inwoners van Beersel -14 jaar

€ 9,00

   

Eenieder die hengelt in de kasteelvijver moet in het bezit zijn van een visverlof of dagkaart uitgereikt door het gemeentebestuur van Beersel. Het visverlof moet voorzien zijn van het nummer van de identiteitskaart van de houder en zijn naam en adres en is strikt persoonlijk;

 

  1. VISVERLOF

 

Artikel 3

Alleen de visser in het bezit van het visverlof en de leden van zijn gezin hebben recht op toegang tot de plaats waar gehengeld wordt. Als familieleden ook wensen te hengelen dienen zij ook een visverlof of dagkaart aan te schaffen;

 

Artikel 4

Kinderen jonger dan 14 jaar moeten vergezeld worden door een volwassen toezichthoudende begeleider;

 

  1. ALGEMEENHEDEN

 

Artikel 5

Iedere visser mag vissen met maximum twee hengels, voorzien van een haak per hengel, die in zijn onmiddellijk bereik moeten liggen;

 

Artikel 6

Iedere visser beschikt over twee meter boord om zijn vislijn te plaatsen. Hij zal een afstand van tenminste drie meter tussen zijn vislijn en die van de naaste visser in acht moeten nemen;

 

Artikel 7

Een matig gebruik van lokvoer is toegelaten;

 

Artikel 8

De hengelaars worden geacht de omgeving te eerbiedigen, de daarvoor geplaatste vuilbakjes te gebruiken en hun vissersplaats achter te laten in de staat zoals zij ze zelf wensen aan te treffen;

 

Artikel 9

Aan de hengelaars wordt gevraagd zich bij het verlaten van de site en dit uiterlijk een kwartier voor sluitingstijd, spontaan aan te bieden aan het loket.

 

  1. VERBODEN

 

Artikel 10

De volgende gedragingen zijn verboden:

a) de vis in het visnet bewaren of meenemen. Alle vis moet worden teruggezet;

b) de water- of oevervegetatie, bomen, struiken en planten beschadigen of vernielen en dieren      

             verstoren;

c) het gebruik van producten door de visserijwet op de staatswaters verboden;

d) hengels onbewaakt achterlaten. De niet-bewaakte hengels kunnen in bewaring genomen     

             worden;

e) het domein met bromfietsers of enig ander gemotoriseerd voertuig betrede

 

  1. Controle

 

Artikel 11

De hengelaar verbindt er zich toe gevolg te geven aan de verzoeken van de toezichter van de gemeente, die op ieder moment het recht heeft het vertoon te eisen van het visverlof en de houder ervan te vragen zijn identiteit te bewijzen.

 

De toezichter heeft het recht de aard van het lokvoer te onderzoeken en verbod op te leggen om het te gebruiken, zou hij vaststellen dat het schadelijk kan zijn voor de vis.

 

De vissers schikken zich naar de richtlijnen van de toezichter. Hij kan richtlijnen geven die niet voorzien zijn in het reglement. Ingeval deze een overtreding vaststelt, verzoekt hij een door het gemeentebestuur aangestelde GAS-vaststeller of gemeenschapswacht om een officiële vaststelling van de overtreding te komen doen met het oog op het opleggen van een GAS-boete, en/of kan hij beslissen de betrokken persoon uit te sluiten voor een visvergunning voor het lopende kalenderjaar, zonder terugbetaling van de kosten, en het kalenderjaar volgend op de overtreding. Hij kan eveneens een dagkaart weigeren voor het lopende en volgende kalenderjaar. Ingeval de toezichter beslist enkel over te gaan tot de tijdelijke uitsluiting van de betrokken persoon van een visvergunning of dagkaart, stelt hij zelf een proces-verbaal op met zijn vaststellingen. 

 

  1. SANCTIES

 

Artikel 12

Overtredingen van dit reglement kunnen worden bestraft met een gemeentelijke administratieve sanctie van maximum 250 euro én met de uitsluiting voor een visvergunning voor het lopende kalenderjaar en voor het kalenderjaar volgend op de overtreding of het weigeren van een dagkaart voor diezelfde periode.

 

Artikel 2:

De gemeenteraadsbeslissing dd. wordt op 1 januari 2023 opgeheven door huidige beslissing.

 

Artikel 3:

Dit reglement wordt door de burgemeester bekendgemaakt op de gemeentelijke website, met vermelding van zowel de datum waarop het werd aangenomen als de datum waarop het op de webtoepassing bekendgemaakt werd. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking van het reglement op de webtoepassing van de gemeente.

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Aanpassing tariefreglement verhuur fietskluizen.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                     Wettelijke motivering:

Artikel 2, 40, 41, 252, 286 t.e.m. 288 en 326 t.e.m. 335 van het Decreet over het lokaal bestuur;

 

                     Feitelijke motivering:

De verhuur van fietskluizen draagt bij aan de modal shift, waarmee we burgers meer mogelijkheden willen bieden om zich duurzamer te verplaatsen.

 

Het tariefreglement kent vandaag volgende tarieven:

° jaarlijkse vergoeding € 90/jaar per fietskluis

° voor wie in de loop van een kalenderjaar een gebruiksovereenkomst aangaat, wordt de gebruiksvergoeding per begonnen maand gefactureerd voor de resterende duur van het kalenderjaar aan € 8/maand

° Eenmalige waarborg van € 60

 

Dit tariefreglement werd het afgelopen jaar niet aangepast. Het is billijk dat de tarieven worden afgestemd op de consumptie index.

 

Het tariefreglement voor de verhuur van fietskluizen, goedgekeurd in de gemeenteraad van 25 november

2020, dient te worden aangepast met inwerkingtreding vanaf 1 januari 2023.

 

 

                     Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met 16 ja-stemmen (Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Jos Savenberg, Bruno Lerminiaux, Sonia Van Wanseele, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Ingrid Verschueren, Marc Beling, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem en Linda Boon), 5 nee-stemmen (Jan Steyaert, Klaas Slootmans, Eva Fonteyn, Kris De Greef en Ahmed Alaoui Mhammedi), 5 onthoudingen (Christelle Mayné, Perrine Marchal, Emmanuel Donge, Maxime Timmerman en Martine Hupin).

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om akkoord te gaan om volgende tarieven vast te stellen:

° jaarlijkse vergoeding € 100.89/jaar per fietskluis

° voor wie in de loop van een kalenderjaar een gebruiksovereenkomst aangaat, wordt de gebruiksvergoeding per begonnen maand gefactureerd voor de resterende duur van het kalenderjaar aan € 8.97/maand

° Eenmalige waarborg van € 60

 

Deze tarieven zullen jaarlijks (vanaf de eerste verjaardag van het reglement) per 1 januari

geïndexeerd (consumptieprijsindex) worden volgens de formule:

Basisvergoeding x index maand augustus van het jaar voorafgaand aan de indexatie

index van augustus 2022

Ingeval van een negatieve index wordt de laatst geldende prijs aangerekend.

 

Artikel 2:

Het tariefreglement treedt in werking op 1 januari 2023.

 

Artikel 3:

Het volgende gemeenteraadsbesluit wordt opgeheven op 1 januari 2023:

* gemeenteraadsbesluit van 25 november 2020: tariefreglement verhuren fietskluizen

 

Artikel 4:

Dit reglement wordt door de burgemeester bekendgemaakt op de gemeentelijke website, met vermelding van zowel de datum waarop het werd aangenomen als de datum waarop het op de webtoepassing bekendgemaakt werd. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking van het reglement op de webtoepassing van de gemeente.

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Aanpassing tariefreglement verkoop compostvaten, compostbakken en aanbouwelementen compostbakken.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                     Wettelijke motivering:

.Artikel 2, 40, 41, 252, 286 t.e.m. 288 en 326 t.e.m. 335 van het decreet Lokaal Bestuur.

 

                     Feitelijke motivering:

Het gebruik van compostbakken en –vaten zorgt ervoor dat organisch materiaal uit tuin en keuken ter plaatse wordt verwerkt tot compost.

 

Met het oog op het verminderen van de afvalberg en de kosten voor de verwerking van het afval, is het aangewezen het thuiscomposteren verder te promoten.

 

De verkoop van compostbakken en –vaten en beluchtingsstokken gebeurt via het recyclagepark aan volgende verkoopprijzen:

        Compostbak (max. 3/gezin): 35 euro/bak

        Aanbouwmodule compostbak (max. 2/gezin): 25 euro/aanbouwmodule

        Compostvat incl. beluchtingsstok (max. 2/gezin): 1e vat: 16 euro, 2e vat: 22 euro

        Beluchtingsstok: aan de respectievelijke aankoopprijs die de gemeente aan de leverancier dient te betalen

 

Deze tarieven werden de laatste jaren niet meer aangepast.  Het is billijk dat de tarieven worden afgestemd op de consumptieindex gelet op de huidige economische situatie en de inflatie.

 

Gezien bij de aankoop van een compostvat een beluchtingsstok meegeleverd wordt en extra beluchtingsstokken niet meer kunnen aangekocht worden bij Intradura, dient de verkoop van afzonderlijke beluchtingsstokken stopgezet te worden.

 

De reglementen betreffende de vaststelling van de verkoopprijzen voor compostvaten, -bakken en aanbouwmodules, respectievelijk goedgekeurd in de gemeenteraden van 28 juli 2003, 24 juni 2006, 30 mei 2018, dienen te worden aangepast met inwerkingtreding vanaf 1 januari 2023.

 

 

                     Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met 16 ja-stemmen (Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Jos Savenberg, Bruno Lerminiaux, Sonia Van Wanseele, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Ingrid Verschueren, Marc Beling, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem en Linda Boon), 5 nee-stemmen (Jan Steyaert, Klaas Slootmans, Eva Fonteyn, Kris De Greef en Ahmed Alaoui Mhammedi), 5 onthoudingen (Christelle Mayné, Perrine Marchal, Emmanuel Donge, Maxime Timmerman en Martine Hupin).

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om akkoord te gaan om volgende tarieven vast te stellen:

 

        Compostbak (max. 3/gezin): 39,24 euro/bak

        Aanbouwmodule compostbak (max. 2/gezin): 28,03 euro/aanbouwmodule

        Compostvat incl. beluchtingsstok (max. 2/gezin): 1e vat: 17,94 euro, 2e vat: 24,66 euro

 

Deze tarieven worden jaarlijks (vanaf de eerste verjaardag van het reglement) per 1 januari geïndexeerd (consumptieprijsindex) volgens de formule:

 

Basisvergoeding x index maand augustus van het jaar voorafgaand aan de indexatie
index van augustus 2022

 

Ingeval van een negatieve index wordt de laatst geldende prijs aangerekend.

 

 

Artikel 2:

De artikelen zoals opgesomd in artikel 1 worden verkocht op het recyclagepark en is onderworpen aan volgende voorwaarden:

 

        De aankoop kan enkel gebeuren door een inwoner van de gemeente Beersel

        De compostvaten, -bakken en aanbouwmodules mogen enkel geplaatst en gebruikt worden op het grondgebied van de gemeente Beersel voor het composteren van organisch afval

        Het is de koper niet toegestaan om het compostvat, -bak of aanbouwmodules bak door te verkopen aan, in te ruilen of af te staan aan derden.

 

Artikel 3:

Het tarief, zoals opgenomen in artikel 1, is verschuldigd door de inwoner op het ogenblik dat hij/zij het compostvat, de compostbak, de beluchtingsstok of aanbouwmodule op het recyclagepark ontvangt.  Het desbetreffend tarief wordt betaald via bancontact op het recyclagepark.

 

Artikel 4:

Het tariefreglement treedt in werking op 1 januari 2023.

 

Artikel 5:

De volgende gemeenteraadsbesluiten worden opgeheven op 1 januari 2023 door huidige beslissing:

 

        gemeenteraadsbesluit van 28 juli 2003 betreffende de vaststelling verkoopprijzen compostvaten

        gemeenteraadsbesluit van 27 oktober 2004 betreffende de vaststelling verkoopprijs onderdelen compostvat

        gemeenteraadsbesluit van 24 juni 2006 betreffende de vaststelling verkoopprijs compostbak

        gemeenteraadsbesluit van 30 mei 2018 betreffende vaststelling verkoopprijs aanbouwmodule compostbak

 

Artikel 6:

Dit reglement wordt door de burgemeester bekendgemaakt op de gemeentelijke website, met vermelding van zowel de datum waarop het werd aangenomen als de datum waarop het op de webtoepassing bekendgemaakt werd.  De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking van het reglement op de webtoepassing van de gemeente.

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2022
Overzicht punten

 

OMV_2022096108 - G. Demeurslaan - Bijstelling verkavelingsgrenzen

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

 

Wettelijke motivering:

 

  1. Algemeen

 

      Het decreet Lokaal Bestuur, met in het bijzonder de artikels 40 en 41;

      De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening;

      Het decreet betreffende de omgevingsvergunning, met in het bijzonder art. 31;

      Het besluit tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning, met in het bijzonder art. 47.

 

  1. Planologische voorschriften en/of verkavelingsvoorschriften

 

Ligging volgens ruimtelijk uitvoeringsplan: Afbakening VSGB en aansluitende open ruimtegebieden dd. 16/12/2011 en Zonevreemde woningen dd. 28/08/2014 (het project heeft geen betrekking op een woning en valt aldus niet onder toepassing van dit RUP).

 

Ligging volgens bijzonder plan van aanleg: Industriezone Heideveld - De Gijseleer dd. 21/09/1998

Industriezone Heideveld - De Gijseleer dd. 26/08/2011

 

Art.19 ‘Bedrijvenzone met polyvalent karakter’ stelt : ‘Deze zone omvat grotendeels de bestaande bedrijvenzone en is uitsluitend bestemd voor het oprichten of verder ontwikkelen van bedrijven, al dan niet KMO’s, in ambachten, distributie en diensten en met name voor opslag, werkplaatsen, burelen en de nodige sociale en gemeenschapsvoorzieningen’.

 

Ligging volgens verkaveling: OMV_2020051878, d.d. 23/7/2020

 

Ligging gewestplan Halle-Vilvoorde-Asse, goedgekeurd bij KB van 07/03/1977: industriegebied en reservegebied voor industriële uitbreiding (industrieel + ambachtelijk)

 

Artikel 7 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen stelt dat ‘deze zone bestemd is voor de vestiging van industriële of ambachtelijke bedrijven. Ze omvatten een bufferzone. Voor zover zulks in verband met de veiligheid en de goede werking van het bedrijf noodzakelijk is, kunnen ze mede de huisvesting van het bewakingspersoneel omvatten.

 

Tevens worden in deze gebieden complementaire dienstverlenende bedrijven ten behoeve van de andere industriële bedrijven toegelaten, namelijk: bankagentschappen, benzinestations, transportbedrijven, collectieve restaurants, opslagplaatsen van goederen bestemd voor nationale of internationale verkoop.’

 

De gebieden die als "reservegebieden voor industriële uitbreiding" zijn aangeduid, kunnen op initiatief van de Staat, de provincie of de gemeente worden bestemd voor de aanleg van gebieden voor vestiging van industriële en ambachtelijke bedrijven. De bestemming als in het eerste lid bepaald kan maar worden verwezenlijkt nadat zij in een door Ons goedgekeurd bijzonder plan van aanleg is vastgesteld en voor zover is aangetoond dat die nieuwe bestemming aan een werkelijke behoefte beantwoordt.

 

  1. Relevante stedenbouwkundige omzendbrieven en richtlijnen

 

      De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen.

      De omzendbrief RO 2017/01 betreffende een gedifferentieerd ruimtelijk transformatiebeleid in de bebouwde en onbebouwde gebieden.

      De omzendbrief RWO/2017/01 betreffende de bossen in niet-groene bestemmingen: richtlijnen voor het opmaken van ruimtelijke plannen en het beoordelen van omgevingsvergunningen.

      De omzendbrief LNE/215/2 betreffende de richtlijnen voor de toepassing van de watertoets voor de vrijwaring van het waterbergend vermogen in signaalgebieden en in effectief overstromingsgevoelige gebieden.

      Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

      Decreet van 08 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen.

 

  1. Relevante regelgeving en/of direct werkende normen vanuit andere beleidsvelden dan de ruimtelijke ordening

 

De aanvraag is opgenomen op de inventaris van het Onroerend Erfgoed: Papierfabriek de Meurs (ID 119220) vastgesteld dd. 08/10/2021 (https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/119220).

 

Relevante sectorale regelgeving:

 

      Het Onroerenderfgoeddecreet van 12/07/2013 (en eventuele latere wijzigingen)

      Het Onroerenderfgoedbesluit van 16/05/2014 (en eventuele latere wijzigingen)

 

De aanvraag is deels gelegen in mogelijk en deels in effectief overstromingsgevoelig gebied (2017).

 

Relevante sectorale regelgeving:

 

      Het decreet betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (en eventuele latere wijzigingen).

      Het besluit van de Vlaamse Regering van 20/07/2006 tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets, tot aanwijzing van de [adviesinstanties (verv. BVR 12 december 2014, art. 1, I: 22 januari 2015)] en tot vaststelling van nadere regels voor de adviesprocedure bij de watertoets, vermeld in artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid (en eventuele latere wijzigingen).

 

Feitelijke motivering:

 

De deputatie heeft de aanvraag ingediend door PARK NEERDORP BV met als correspondentieadres Everdongenlaan 7D bus 2 te 2300 Turnhout ontvangen.

 

De aanvraag werd ontvangen op 08/07/2022 met omgevingsnummer OMV_2022096108.

 

De aanvraag werd volledig en ontvankelijk verklaard op 29/08/2022

 

De aanvraag heeft betrekking op een terrein met als adres 1654 Huizingen - G. Demeurslaan - kadastraal gekend afdeling 4 sectie A nr. 679A.

 

Het betreft een aanvraag tot het bijstellen van een bestaande verkaveling.

 

De aanvraag omvat:

      het wijzigen van een verkaveling

 

Aan de gemeenteraad wordt de ‘zaak van de wegenis’ voorgelegd.

 

  1. Beschrijving van de ‘zaak van de wegen’

 

De gemeenteraad is bevoegd voor alles wat de weg, zijn aanhorigheden en zijn uitrusting betreft (RvVB 27 november 2018 nr. RvVB/A/0638/A). Onder ‘de zaak van de wegen’ wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen, afwatering, weerslag op de mobiliteit,… De beslissing van de gemeenteraad is maar vereist voor zover de vergunningsaanvraag met de aanleg of de wijziging van openbare wegenis gepaard gaat.

 

Doorslaggevend hierbij is de openbare bestemming die de wegenis krijgt, niet het eigendomsstatuut (zie toelichtingsnota beslissingsbevoegdheid van de gemeenteraad over de zaak van de wegen – Ruimte Vlaanderen en RvS 27 april 2010 nr. 203.317 en RvS 9 september 2009 nr. 186.140).

 

De gemeenteraad is bevoegd voor openbare wegen, met name wegen die openbaar gebruikt worden, of “wegen die voor het publiek verkeer openstaan”, wat niet wil zeggen dat deze wegen daarom ingericht worden voor het voertuigenverkeer in het algemeen (RvvB 11 december 2018, nr. RvvB/1819/0.98).

 

Daden van beschikking zijn een bevoegdheid van de gemeenteraad.

 

Daden van beheer valt onder de bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen.

 

De volgende handelingen hebben betrekking op de wegenis en vallen onder de bevoegdheid van de gemeenteraad:

 

      wijzigen van grenzen

 

  1. Openbaar onderzoek

 

De aanvraag werd onderworpen aan een  openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 8 september 2022 tot en met 7 oktober 2022.

 

Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften / standpunten / opmerkingen ingediend.

 

  1. Adviezen

 

Provincie Vlaams-Brabant heeft op 10 oktober 2022 advies uitgebracht met referte 2022-1165-WAT-001.

 

De eindconclusie van het advies luidt als volgt: geen bezwaar

 

In toepassing van de artikels 4.3.3 en 4.3.4 uit de VCRO kan de conclusie van het advies worden bijgetreden.

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

 

Park Neerdorp betreft het projectgebied gelegen op het grondgebied van de gemeente Beersel, nabij de dorpskernen van Lot en Huizingen. Het maakt onderdeel uit van het gehucht Neerdorp. Ten noorden bevindt zich de Zenne met parallel hiermee de infrastructuren van het kanaal Brussel-Charleroi en de spoorweg tussen Halle en Brussel. Ten zuiden ligt de spoorweg van Huizingen naar Linkebeek. Doorheen het projectgebied loopt de Molenbeek in noordelijke richting.

 

Binnen een straal van 500 meter van de ontwikkeling zijn er meerdere voorzieningen te vinden: winkels (beenhouwer, supermarkt, dierenarts, apotheek, …), onderwijs (kinderopvang, kleuters en lagere school) en ontspanningsmogelijkheden (sport, cultuur, …).

 

De verkavelingsgrond is gelegen langs de Guido Gezellestraat en de G. Demeurslaan.

 

Het betreft een totale site van ca 7,4 ha, waarvan ongeveer 2 ha nog eigendom is van de POM Vlaams-Brabant, dit werd reeds ingericht als groen park.

 

Op de eigendom bevindt zich tevens ‘Papierfabriek de Meurs’ (ID216516) vastgesteld als erfgoedobject dd. 28/11/2014.

 

De wegeniswerken gegund in de originele verkavelingsvergunning zijn in hun eindfase en er zal gestart worden met de bouw van de eerste gebouwen waarvoor omgevingsvergunning werd afgeleverd.

 

Op 23/7/2020 werd door de bestendige deputatie van de provincie Vlaams Brabant een vergunning afgeleverd voor een verkaveling voor nijverheidsgronden. Deze blijft behouden, enkel wijzigen er minimaal enkele tussengrenzen en de buitenste perceelsgrens na PV van Grensbepaling d.d.22/4/2022.

 

De voorschriften en infrastructuurwerken, terreinprofielen van de originele verkaveling blijven behouden. Het betreft enkel de bijstelling van enkele perceelsgrenzen onderling en de buitenste perceelsgrens met perceel Sectie A, nr.128 A. Hierdoor verkleinen ook de loten voor grondafstand.

 

De lotnummers zijn voor sommige loten aangepast, aangezien de nummering in het omgevingsloket geen lege nummers toelaat.

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

Op basis van de voorliggende elementen, beslist de gemeenteraad in de zitting van 30/11/2022 om de voorliggende bijstelling van de verkaveling goed te keuren.

 

Artikel 2:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

De bestendige deputatie

Digitaal via het Omgevingsloket Vlaanderen

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2022
Overzicht punten

 

Gemeentelijke milieuraad. Aktename aanduiding vertegenwoordigers.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                     Wettelijke motivering:

Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

                     Feitelijke motivering:

De beslissing van de gemeenteraad van 27 april 2022 inzake de installatie van een nieuwe gemeentelijke adviesraad voor leefmilieu en natuur.

 

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen in zitting van 26 oktober 2022 betreffende de aanduiding van de geïnteresseerde inwoners in de gemeentelijke milieuraad.

 

De omzendbrief BB 2007/03 van 4 mei 2007 betreffende de toepassing van artikel 200 van het Gemeentedecreet en van het artikel 193 van het Provinciedecreet over de man-vrouw verhouding in adviesraden en overlegstructuren.

 

De kandidaturen voorgedragen door de verschillende geledingen.

 

                     Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt akte van de hierna aangeduide vertegenwoordigers van de deel- en belangengroepen, om als lid te zetelen in de gemeentelijke milieuraad.

 

Artikel 2:

Uit de milieu-, natuur- en streekverenigingen met lokale werking, worden afgevaardigd met stemrecht:

 

Voor de Natuurgidsen Z.W. Brabant:

1. Monique Ghijssels - Begijnenbosstraat 14 - 1653 Dworp

Plaatsvervanger: Dirk Hublou - Vroenenbosstraat 96 - 1653 Dworp

 

2. Piet Onnockx - Deuveressenweg 12 - 1653 Dworp

Plaatsvervanger: Frans Van Winghe - Parklaan 21 - 1653 Dworp

 

Voor Natuurpunt Beersel:

1. Machteld Gryseels - Oude Postweg 14 - 1652 Alsemberg

Plaatsvervanger: Dietrich Thibaut - Wolfabriekstraat 22 bus 002 - 1651 Lot

 

2. Stan Dehantschutter - J.B. Vandenboschstraat 53 - 1652 Alsemberg

Plaatsvervanger: Svend Jakobsen, Dikkemeerweg 33,  1653 Dworp

 

3. Chris De Caluwe - Petrus De Wildestraat 60 - 1651 Lot

Plaatsvervanger: Linda Van Bogaert - Kasteelstraat 17 - 1650 Beersel

 

Voor de streekvereniging Zenne & Zoniën:

1. Willy Defranc - Terlaak 13 - 1651 Lot

Plaatsvervanger: Michaëlla Van Gerwen - Kloosterstraat 23 - 1651 Lot

 

Voor de Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubescherming:

1. Sarah Hublou - Vroenenbosstraat 85 - 1653 Dworp

 

Artikel 3:

Uit de organisaties worden afgevaardigd met stemrecht:

 

Voor de landbouwverenigingen met lokale werking:

Voor de Bedrijfsgilde Beersel:

1. Rudy Demol - Frans Deneyerstraat 35A - 1652 Alsemberg

Plaatsvervanger: Johan Felis - Jozef Hauwaertstraat 39 - 1653 Dworp

 

2. Niel Van Craenem - Sanatoriumstraat 164 - 1652 Alsemberg

Plaatsvervanger: Jimmy Van Craenem - Sanatoriumstraat 164 - 1652 Alsemberg

 

3. Geert Vanluchene - Hongarijestraat 207 - 1650 Beersel

Plaatsvervanger: Luc Vanluchene - Hongarijestraat 207 - 1650 Beersel

 

Voor de syndicaten met lokale werking, middenstand en patroonsorganisatie:

Voor UNIZO:

1. Philippe Winderickx - Steenweg naar Halle 324 - 1652 Alsemberg

Plaatsvervanger: Nathalie Winderickx - Alverdries 20 - 1653 Dworp

 

Artikel 4:

Als geïnteresseerde inwoners worden aangeduid, met stemrecht na één jaar activiteit in de milieuraad:

1. Peter Winderickx - Sint Laureinsborreweg 10 - 1653 Dworp

2. Petra Van Itterbeeck - Albert Denystraat 130 - 1651 Lot

3. Tim Van Cauwenberhge - Gemeenveldstraat 33 - 1652 Alsemberg

 

Artikel 5:

De heer Jos Savenberg, schepen bevoegd inzake milieu en natuur en mevrouw Katleen Claeys, milieuambtenaar in dienst bij het gemeentebestuur, zijn van rechtswege lid van de milieuraad, zonder stemrecht.

 

Artikel 6:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Piet Onnockx, voorzitter van de milieuraad

mail

desbetreffende milieu-, natuur- en streekverenigingen

mail

Bedrijfsgilde Beersel

mail

Unizo

mail

desbetreffende geïnteresseerde inwoners

mail

desbetreffende gemeentelijke diensten

mail

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2022
Overzicht punten

 

Ondertekening Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0. Goedkeuring.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                     Wettelijke motivering:

Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikels 40 en 41.

 

                     Feitelijke motivering:

De internationale conferentie inzake milieu en ontwikkeling gehouden in Rio de Janeiro in 1992 en het internationaal verdrag van Kyoto van 1997 met betrekking tot het nemen van maatregelen ter bescherming van het klimaat en ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

 

De ondertekening van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen door de federale overheid in New York in 2015 aangaande het engagement om aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te werken.

 

Het Regeerakkoord Vlaamse Regering 2019-2024 met volgende bepalingen : Ook de Vlaamse en lokale overheden nemen hun verantwoordelijkheid en geven het goede voorbeeld. Net zoals de Vlaamse Overheid zullen gemeenten, steden, intercommunales, OCMW’s, provincies en autonome gemeentebedrijven worden gevraagd dat zij hun broeikasgassen met 40% reduceren in 2030 ten opzichte van 2015 en vanaf 2020 per jaar een energiebesparing van 2,09% realiseren op het energieverbruik van hun gebouwenpark (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed).

 

Het strategisch financieel meerjarenplan 2020-2025, actieplan AP000021 'Door een gericht klimaatbeleid zorgen we dat de gemeente voldoende veerkrachtig en voorbereid is op de gevolgen van klimaatverandering' en actie AC000057 'We ondertekenen en realiseren het Burgemeestersconvenant 2030'.

 

De gemeenteraad van Beersel heeft in zitting van 30 september 2020 unaniem beslist om het Burgemeestersconvenant 2030 (CoM2030) te ondertekenen. Daarbij engageert ze zich tot een besparing van 40% op haar CO2-uitstoot tegen 2030 (referentiejaar 2011), met name door een betere energie-efficiëntie en een hoger gebruik van hernieuwbare energiebronnen (klimaatmitigatie). Daarnaast engageert de gemeente zich om uit te groeien tot een veerkrachtige gemeente door zich aan te passen aan de (huidige en te verwachten) gevolgen van klimaatverandering (klimaatadaptatie).

 

Het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) 1.0 van de Vlaamse regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemenen engagementen en de vier werven behoudend 16 specifieke doelstellingen.

 

In zitting van 29 september 2021 heeft de gemeenteraad beslist om het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 te ondertekenen. De gemeente engageert zich derhalve om de in het Pact opgenomen engagementen te realiseren en bijgevolg recht te hebben op de financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid d.m.v. trekkingsrecht. Door de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact geeft de gemeente Beersel aan actie te ondernemen om de streefdoelstellingen vermeld in de vier werven van het Pact waar te maken. Deze werven hebben betrekking op duurzame energie, mobiliteit, vergroening en regenwater.

 

Het ‘FIT for 55’-pakket van de Europese Commissie waardoor Europese regelgeving in overeenstemming wordt gebracht met de doelstelling van de Europese Unie om in 2030 de netto-uitstoot van broeikasgassen met ten minste 55% te verminderen ten opzichte van 1990. Met als gevolg de visienota van de Vlaamse Regering van 5 november 2021 ‘Bijkomende maatregelen Klimaat’ met een extra pakket aan maatregelen voor een reductie van 40% broeikasgasuitstoot (ten opzichte van 2005) voor de sectoren transport, bouw, landbouw, afval en industrie.

 

Het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 van de Vlaamse regering en de Vlaamse steden en gemeenten met dezelfde principes als het LEKP 1.0 maar met een aanscherping van de klimaatambities en de uitbreiding van werf 2 en werf 3, met name :

        De doelstelling m.b.t. CO2-reductie voor eigen gebouwen en technische infrastructuur wordt verhoogd van -40% naar -55% CO2-emissies tegen 2030. De scope van deze doelstelling voor CO2-reductie wordt daarnaast uitgebreid naar eigen mobiliteit;

        De primaire energiebesparingsdoelstelling wordt aangescherpt naar - 3% per jaar vanaf 2023;

        Geen principiële schepencollege- of gemeenteraadsbeslissing meer te nemen m.b.t. lokale heffingen op elektriciteitsmasten en sleuven van ELIA;

        Aanpassingen in de streefdoelen onder de 4 werven van het LEKP 1.0:

        Nieuwe uitdaging onder werf 2:

 - 25 fossielvrije renovaties onder de 50 collectieve renovaties per 1.000 wooneenheden tegen 2030.

 - inwoners van 50 per 1.000 wooneenheden worden uitgenodigd voor een klimaattafel ter bespreking               van een wijkgerichte aanpak voor einde 2024

        Nieuwe uitdaging onder werf 3:

 - 1,5 (semi-) publieke laadequivalenten per 100 inwoners (99.000 laadpunten (CPE)) tegen 2030.

 

Het principieel akkoord van het college van 9 november 2022 om het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 te ondertekenen en bijgevolg recht te hebben op de financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid d.m.v. trekkingsrecht.

 

                     Financiering

De inkomsten en uitgaven zijn en worden voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met 25 ja-stemmen (Hugo Vandaele, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Johan Vander Meylen, Jos Savenberg, Bruno Lerminiaux, Sonia Van Wanseele, Christelle Mayné, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Jan Steyaert, Ingrid Verschueren, Marc Beling, Perrine Marchal, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem, Eva Fonteyn, Kris De Greef, Ahmed Alaoui Mhammedi, Emmanuel Donge, Maxime Timmerman, Linda Boon en Martine Hupin), 1 onthouding (Klaas Slootmans).

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om het bijgevoegd Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 te ondertekenen.

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Desbetreffende gemeentelijke diensten

Mail

Agentschap Binnenlands Bestuur

Gemeenteraadsbesluit opladen op het loket voor lokalen besturen

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2022